|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!
Cytat:
Mówiłam już mamuśce żeby plantację marchewek szykowała, bo wiadomo że i dla nas i dla dziecka będą potrzebne, podobnie ziemniaki i pietruszka. Ja jeszcze w takim razie z mamuśką pogadam o tym mięsku - słoninę zawsze można przetopić, z tym że my w tym roku jakiś taki śmierdzący ten smalec dostaliśmy - w ogóle nie idzie tego zużyć I dlatego boję się że te tłuściochy ważą, a po prostu się zmarnują Co do tych adidasów - nie wiem co może być nie tak Ja jakoś o swoje specjalnie nie dbam (tylko że ja zakładam je wyłącznie na czas treningu) i się fajnie trzymają (a nie są jakieś oryginalne - firmy Haker), ale TŻ tym bardziej o swoje buty nie dba, a naprawdę śmiga w nich codziennie, bez względu na pogodę. On z kolei kupuje oryginały. Tylko raz miałam tak że wyprałam swoje "Najki" w pralce i wtedy podeszwa niestety nie wytrzymała - ale już miały z 3 lata i trochę zaczęły się odklejać. Z kolei TŻ pierze swoje w pralce i nic im się nie dzieje. I kupuje zwykle Nike
|
|
|
#62 |
|
Wtajemniczenie
|
Wszystkim polecam również własną plantację kiełków (najlepiej przy użyciu kiełkownicy, zajmuje mało miejsca, a daje kilka razy więcej plonów niż pojedynczo ustawione kubeczki).
Świetne na kanapki, do warzyw na patelnię, do sałatek, robię też surówkę do obiadu |
|
|
|
#63 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#64 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A w ostatnich butach odleciała mi podeszwa w centrum miasta |
|
|
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie po prostu tak chodzę. I niestety za to płacę, bo w ciągu jednej zimy (w zależności od jej długości) bywa tak, że wydaję 60-80zł na samego szewca :/ Dobrze że w szpilkach można samemu wymienić fleki to wtedy koszt użytkowania znacznie się obniża.
|
|
|
#66 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mój syn ma już teraz 4 lata więc asortyment trochę inny. Na pewno musisz uważać na kupowanie np. kombinezonu na następny sezon, bo maluchy tak szybko rosną, że trudno wstrzelić się z rozmiarem, u mnie już tego problemu nie ma- tylko butów nigdy nie kupuję "na zapas". Jeżeli chodzi o kurtkę dla noworodka to raczej nie ma sensu, lepiej zaopatrzyć się w cienki kombinezon np. z polaru. Maluch i tak jeździ w wózku przykryty. |
|
|
|
|
#67 |
|
Rozeznanie
|
Hej, można dołączyć? Bardzo fajny wątek
My z Mężem jesteśmy chyba mistrzami oszczędności jeśli chodzi o obrączki bo wydaliśmy na nie całe... 500 zł Ale wykonane są z tytanu, kolor mają takiego ciemnego srebra, bez żadnych ozdób, mnie się takie podobają
|
|
#68 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z Twoich sposobów zamierzam wykorzystać opcję Tesco Online, aczkolwiek widziałam, że życzą sobie opłaty za dowóz... Nie wiem, czy nie lepiej przejść się we dwójkę na zakupy niż płacić te 6 zł. Cytat:
![]() My mieszkamy w małej kawalerce umieszczonej pomiędzy dwoma mieszkaniami, dlatego często pozwalamy, by to one ogrzewały nas ![]() Również rzadko wychodzimy, właściwie to wcale, bo jesteśmy raczej domatorami i nie lubimy tłoku, gwaru i pośpiechu Kawkę lubimy rozpuszczalną, TŻ podjada jakieś ciacha, oglądamy filmy na komputerze lub czytamy - i jest okej ![]() Zazdroszczę dobrze gotującego męża ![]() Co do patelni: sprawdzę! ![]() Cytat:
Idę pooglądać stronę IKEA.Cytat:
Cytat:
Co do siłowni, to ja jestem zdania, że warto wydać 100 zł (tyle u mnie kosztuje karnet open dla studentów), bo zapłacenie takiej kasy trzyma mnie w ryzach i każe mi chodzić na zajęcia. Samemu nie zawsze się chce, a od nicnierobienia tyłka nie zgubię
|
|||||
|
|
|
#69 |
|
Zakorzenienie
|
Wątek w sam raz dla mnie
U nas jest tak, że oszczędzamy a i tak efektów nie ma;/ Ciuchów nie kupuję, chyba że koniecznie muszę, a najczęściej są to lumpki. Chętnie poznam sposoby na oszczędzanie.
|
#70 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
tak teraz patrzę, że nie wiem, czy pasuję do naszego wątku
|
|
|
|
|
#71 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedyne co nas przeraziło to to, że takich obrączek podobno nie można regulować, ale może to bujda Ale też widziałam wiele modeli tytanowych i baaardzo mi się podobały ![]() Cytat:
Więc wiesz, 6zł to już maksymalna kwota z dostawą "na dziś/jutro" a zamawiając dostawę na później można sporo zaoszczędzić.Cytat:
Mam termin za 4 dni. Mało jajka nie zniosę - nie boję się tylko nudzi mnie już to czekanie ![]() Cytat:
A taki mężuś no to rzeczywiście super sprawa Jednak z drugiej strony zawsze mi wstyd gdy sama coś gotuję no i niestety nigdy nie wyjdzie takie dobre jak jego Niby wczoraj chwalił pomidorówkę ale wiem że i tak jego byłaby o niebo lepsza ![]() Cytat:
Coraz mniej takich "uczciwych" siłowni, ale jeszcze w wielu przyuczelnianych można coś fajnego dorwać Jednorazowo to był spory wydatek, ale na przestrzeni czasu sporo zaoszczędziłam
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#73 |
|
Konto usunięte
|
Też chętnie dołączę, bo wciskać się w stare wątki trudno. |
|
|
|
#74 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
Ja nie pracuję, budżet mamy wspólny więc uznaliśmy że bez sensu wymyślać prezenty, tym bardziej jeśli nic aktualnie nie potrzebujemy To samo tyczy się rodziny - przed świętami uprzedzamy że nie robimy sobie prezentów, tylko dzieciakom (a mamy "aż" trójkę do obdarowania ) Baaardzo to odciąża portfel Lubimy za to małe przyjemności i np wyjście bez okazji do lepszej restauracji czy weekend w spa, ale rzadko mamy taką chcicę więc to nie są jakieś ogromne koszta
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#76 | ||
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
) rozwiązania ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- Cytat:
z daleka krzyczą "zdrowa żywność!" a jak się przejrzy etykiety to połowa genetycznie modyfikowana
|
||
|
|
|
#77 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A mianowicie: na pewno wydałabym kasę za dostawę na jakieś bzdety, które mi się uwidzą w sklepie. A zamawianie na za kilka dni też nie brzmi źle Skorzystam na pewno!Osobiście nie uważam, by cokolwiek Cię dyskwalifikowało z udzielania się z wątku Mam podobne zdanie co do karnetu jak Ty, również lubię kino, ale raz w miesiącu albo rzadziej (zależy co akurat leci). Knajp nie lubię, ale od czasu do czasu bywam - dla odmiany. Jedzonko czasami warto kupić droższe, choć nie zawsze. Zostań z nami ![]() Cytat:
A sprzęt niczego sobie, zajęcia również, przynajmniej z tego, co na zdjęciach widzę. W kwietniu idę się zapisać, zobaczymy co z tego wyjdzie ![]() Cytat:
![]() Ale uważam, że czasem warto wydać więcej. Można oszczędzać na innych rzeczach. |
||||
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#79 |
|
Przyczajenie
|
Chętnie dołączę do tego watku. Dwa tygodnie temu zostałam mama i muszę zmienić podejście do wydawania pieniędzy
|
|
|
|
#80 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#81 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wszystko można w sumie w necie znaleźć
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tej chwili kupuję jedynie mięso, świeże i mrożone owoce i warzywa, jaja, kasze i pełnoziarniste makarony, orzechy i płatki owsiane. Od czasu do czasu miód - nie jem nabiału, nie kupuję pieczywa i tych wszystkich kanapkowych rzeczy (wędlina, sery itp.), a to na takie pierdoły najwięcej w skali miesiąca wydawałam. Dietę mam przy tym urozmaiconą i choć na początku ciężko było przestawić się na takie kompletnie inne jedzenie (najciężej było z odstawieniem nabiału jednak) to teraz i ja i mój portfel sobie chwalimy
|
|
|
|
|
#83 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o jedzenie na mieście o którym pisała koleżanka - ani jakoś specjalnie nie lubię jeść na mieście, ani nie czuję potrzeby, bo mój mąż jest rewelacyjnym kucharzem. Dlatego jak najbardziej zgodze się z tym że każdy ma inne preferencje i priorytety i nie można tak od razu kogoś o sknerostwo posądzać Dziękujęęęę Cytat:
Jeśli chodzi o ryż i makaron - mi razowy makaron w ogóle nie smakuje, TŻ to już w ogóle uważa to za zło ostateczne O wiele bardziej woli też biały ryż, więc gotując dla 2 osób biorę po prostu zwykły makaron i zwykły ryż. No i tak szczerze mówiąc to jedzone w rozsądnych ilościach nie tuczą, więc to też trochę takie gadanie dietetyków A błonnik można uzupełniać kupując chociażby błonnik w Biedrze ![]() Cytat:
Jak sobie radzisz, że tak zapytam na marginesie. Dzidziuś pochłania dużo czasu czy w miarę grzeczny Wam się udał?
|
|
|
#84 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiadomo, nie każdemu to smakuje, ale nie można negować tego, że pełne ziarna mają dużo lepszy wpływ na nasz organizm niż oczyszczone produkty, które można nazwać trochę śmieciowym jedzeniem
|
|
|
|
|
#85 |
|
Rozeznanie
|
Ja robię zakupy głównie w Biedronce. Z natury jestem oszczędna (mama mnie tak wychowała) więc nie kupuję więcej niż potrzebuję.
Na pewno dobrym pomysłem jest gotowanie np zupy na dwa dni - bo zawsze taniej jest zrobić więcej niż gotować na dwie porcje Jest to też oszczędność czasuZ moją oszczędnością kłóci się trochę miłość do ciuchów i zakupów Zainteresowane zapraszam na mojego bloga gdzie pokazuję jak można się ubrać za nieduże pieniądze i jak szukać okazji ![]() www.corba-style.blogspot.com
|
#86 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
są ludzie, którym oszczędzanie przysłania zdrowy rosądek i to do nich piję.Cytat:
ja na przykład nie mogłabym kupować ubrań w marketach, ale zamiast tego poluję na wyprzedażach, często kupuję bluzki za 10-20 zł no to zostanę Cytat:
|
|||
|
|
|
#87 |
|
Wredny kotecek
|
Nie nazwę tego może oszczędnością, ale zamiast wyrzucać jedzenie wywieszam je blisko śmietnika w torebce albo w małym kartoniku - znika w ciągu godziny dwóch
Oczywiście nie takie zzieleniałe ani popsute nie nie, tylko takie które wiem że już go nie zjemy :P Nie mam wyrzutów sumienia takich jak gdybym to wywaliła, a jakiś bezdomny ma "czyste" jedzenie, bo wiem że i tak wykopują z kontenerów
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pogrubione - bez przesady
|
|
|
#89 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze a co do karnetu na silownie/fitnes, mnie on w ogole nie motywuje do chodzenia
mimo tego, ze wiem ze juz za niego zaplacilam, dziwnie jakos mam.O wiele bardziej wole pocwiczyc w domku, ale to chyba dlatego, ze chodzi o czas, bo w ok godzine jestem juz po cwiczeniach i po prysznicu, i moge robic nastepna rzecz, a cala silownia + dojazd, powrot zajelaby mi ok 2 godzin |
|
|
|
#90 |
|
Przyczajenie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:53.

Kupiłam buty sportowe do chodzenia na co dzień, rozleciały się po trzech miesiącach
I dlatego boję się że te tłuściochy ważą, a po prostu się zmarnują
Ja jakoś o swoje specjalnie nie dbam (tylko że ja zakładam je wyłącznie na czas treningu) i się fajnie trzymają (a nie są jakieś oryginalne - firmy Haker), ale TŻ tym bardziej o swoje buty nie dba, a naprawdę śmiga w nich codziennie, bez względu na pogodę. On z kolei kupuje oryginały. Tylko raz miałam tak że wyprałam swoje "Najki" w pralce i wtedy podeszwa niestety nie wytrzymała - ale już miały z 3 lata i trochę zaczęły się odklejać. Z kolei TŻ pierze swoje w pralce i nic im się nie dzieje. I kupuje zwykle Nike 

Pewnie po prostu tak chodzę. I niestety za to płacę, bo w ciągu jednej zimy (w zależności od jej długości) bywa tak, że wydaję 60-80zł na samego szewca :/ Dobrze że w szpilkach można samemu wymienić fleki to wtedy koszt użytkowania znacznie się obniża.

Idę pooglądać stronę IKEA.
Mam termin za 4 dni. Mało jajka nie zniosę - nie boję się tylko nudzi mnie już to czekanie