Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ! cz. II - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Głosujemy na nowy tytuł Zapraszam!!! Można oddać głos na kilka tytułów!
Sierpniowe mamy czekają na znak, że ich maluszki chcą wyjść na świat! 5 8,77%
Sierpień zbliża się krokami więc już wkrótce nasze szkraby będą z nami! 2 3,51%
Mamuśki sierpniowe 2014 cz III 19 33,33%
Już są duże nasze brzdące a do końca trzy miesiące. Mamuśki sierpień 2014 cz III 24 42,11%
W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Mamy sierpień 2014 cz III 25 43,86%
Brzuszki w górę, pierś do przodu wielkimi krokami zbliżamy się do porodu. Sierpień 2014 cz III 6 10,53%
Płeć już wszystkim dobrze znana, w sierpniu będzie potwierdzana. 0 0%
Płeć już Twoja dobrze znana, czekam na sierpień - Twoja mama. 3 5,26%
W brzuszku książe lub królowa, mamusia do sierpnia będzie gotowa 3 5,26%
Brzuszek już ciśnie nas pod piżamą, za chwilek kilka i ja będę mamą! 9 15,79%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-25, 14:38   #511
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken
Dot.: Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ!

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
No tak, ale becikowe nie ma być w założeniu "zasiłkiem" dla części społeczeństwa, tylko zachętą do posiadania dziecka dla wszystkich. Tak przynajmniej było to wyjaśniane, kiedy je wprowadzali. Nieważne, pieniądze które dają, przy rzeczywistych wydatkach na dziecko są po prostu śmieszne i nie warto się o nie spierać... tym bardziej, że chyba nikogo normalnie myślącego tysiac zł nie zachęci do rodzenia. To śmiech na sali, a nie polityka prorodzinna. Sama musiałam opłacić in vitro, bo nie załapałam się na program rządowy, płacę za każdą wizytę u lekarza, w szpitalu będę musiała opłacić znieczulenie i położną... prawdziwa polityka prorodzinna to pomoc w tym zakresie, więcej przedszkoli, a nie tysiak dawany co drugiej parze..

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
Ale ja nie pisałam o polityce prorodzinnej bo też uważam, że ma dużo luk i minusów Pisałam tylko o becikowym, że dla mnie niesprawiedliwe byłoby to jakby każdy dostawał tyle samo, powinno być to według mnie uzależnione od dochodów i tyle Nie mówię, że Ci co zarabiają więcej nie powinni dostać nic bo tak samo jak Ci biedniejsi opłacają składki i wszystko Jak dla mnie powinno to być traktowane jako zasiłek właśnie i zależnie od tego ile zarabiamy powinniśmy dostawać mniej lub więcej na dzidziusia... Ja tak to widzę

Tak jak napisałaś nie warto się kłócić o pieniądze, tymbardziej w naszym uspośledzonym kraju i przy ułomności NFZ...

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

pentuerka no normalnie Nic mnie nie uciska... Ja nie mam takiego brzucha jak większość z nas, rano to jest mały, dopiero jak się najem to wyskakuje

Niektóre piszą już o jakiś problemach z pielęgnacją stóp albo z jakimiś czynnościami a ja jeszcze tego nie doświadczyłam bo brzuszek mi w niczym nie przeszkadza Wszystko jeszcze przede mną Najbardziej się boję czy się zmieszczę pod prysznicem pod koniec ciąży Mamy taki mały w wynajmowanym mieszkanku
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 14:53   #512
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Dot.: Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ!

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Czemu by Cię zatłukły?
Ponieważ żona powinna się opiekować swoim mężem, a fakt, że mąż ma dwie sprawne ręce nie upoważnia mnie do protestowania. Na szczęście mąż jest normalny i niczego ode mnie nie wymaga.

Cytat:
Napisane przez mamuska11 Pokaż wiadomość
nikomu to nie przeszkadza tylko mi mój Tż lubi jak mu gotuje ale nie ma pretensji jak poprostu zamówie pizzę czy chinskie jedzenie albo parówki z chlebem bedzie musiał jeść na obiad (dla Zuzy mam zawsze cos zamrożone w pojemniczkach jakies zupy itp ) takze ja tak naprawdę to nic nie muszę robić i nikt pretensji nie bedzie miał tylko we mnie aż sie krew gotuje jak jest w domu bałagan a jak chodzę i marudzę to Tż mowi zostaw to kochanie ja to zrobię odpocznij sobe tylko ze moge tydzien czekać a i tak nie bedzie zrobione :p
skąd ja to znam
Ale serio odkąd mam wszystko schowane, a ciuchy od razu chowam do szafy, to porządek się długo utrzymuje. A z tym sprzątaniem przez wynajmującą to super pomysł! Potrzeba matką wynalazku

Cytat:
A co do przytulanek, mój lekarz nie zabronił, ale kazał używać prezerwatyw, jako bariery ochronnej (jakieś enzymy w spermie rozpulchniają szyjkę), w normalnej ciąży to nie problem, ale nasz nie jest normalna...
o, o tym nie słyszałam... Ja już od ponad roku nie mam ochoty, więc czekam na te fajerwerki z niecierpliwością

U mnie dziś chińskie, zaraz idę tworzyć

Przebywanie na zwolnieniu źle na mnie wpływa. Zaczynam więcej czasu spędzać na allegro i wymyślać zakupy ostatnio przeglądałam maszyny do szycia i myślę o stworzeniu coś w stylu tych kocyków minky
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 14:56   #513
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
Ponieważ żona powinna się opiekować swoim mężem, a fakt, że mąż ma dwie sprawne ręce nie upoważnia mnie do protestowania. Na szczęście mąż jest normalny i niczego ode mnie nie wymaga.

skąd ja to znam
Ale serio odkąd mam wszystko schowane, a ciuchy od razu chowam do szafy, to porządek się długo utrzymuje. A z tym sprzątaniem przez wynajmującą to super pomysł! Potrzeba matką wynalazku

o, o tym nie słyszałam... Ja już od ponad roku nie mam ochoty, więc czekam na te fajerwerki z niecierpliwością

U mnie dziś chińskie, zaraz idę tworzyć

Przebywanie na zwolnieniu źle na mnie wpływa. Zaczynam więcej czasu spędzać na allegro i wymyślać zakupy ostatnio przeglądałam maszyny do szycia i myślę o stworzeniu coś w stylu tych kocyków minky
Chyba taniej Cię wyjdzie kupno kocyka niż maszyny do szycia i materiałów hehe Chyba, że lubisz szyć i masz zamiar ją wykorzystać do innych celów to super!!
Ja też cały czas coś kupuję i jem Zwolnienie to ZUO!!
Stary 2014-03-25, 15:30   #514
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Niektóre piszą już o jakiś problemach z pielęgnacją stóp albo z jakimiś czynnościami a ja jeszcze tego nie doświadczyłam bo brzuszek mi w niczym nie przeszkadza Wszystko jeszcze przede mną Najbardziej się boję czy się zmieszczę pod prysznicem pod koniec ciąży Mamy taki mały w wynajmowanym mieszkanku
ja wlasnie wyszlam z wanny
depilowac sie moge nie ma problemu leze sobie i dzialam
ale co do przytulanek serio brzuch strasznie mi przeszkadzac np Tz strasznie uciska moj brzuch wiec to odpada
a ja tez nie mam sily na jakies wygibasy bo trudno mi sie podnosic
ja to bardziej mysle jak wygladam niz sie skupic na przytulaskach wiec bez sensu
odkad mam wiekszy brzuch moje libido spadlo
jeszcze jak w trakcie mala mnie kopnela to juz w ogole

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 15:48   #515
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba taniej Cię wyjdzie kupno kocyka niż maszyny do szycia i materiałów hehe Chyba, że lubisz szyć i masz zamiar ją wykorzystać do innych celów to super!!
Ja też cały czas coś kupuję i jem Zwolnienie to ZUO!!
a to na pewno tylko materiały mogłabym sobie wybrać takie, jakie mi pasują Nigdy nie szyłam na maszynie, a chętnie bym coś potworzyła.
Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
nie podobało jej się naruszanie spokoju
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 15:48   #516
UmiZumi
Rozeznanie

Cytat:
Z cukinii bardzo prosta i szybka: 6 cukinii obieram i kroję w cienkie talarki, wrzucam do garnka, dodaję posiekaną cebulę lub dwie (czerwone), papryczkę chilli (ja zostawiam pestki bo lubię ostrą), pół pora, marchewkę i gotuję w ok 2 szklankach wody (lubię gęste kremy), jak cukinia zmięknie wkrajam ser cheddar (ok 20-30 dkg) i po rozpuszczeniu go całość blenduję. Po zblendowaniu doprawiam gałką muszkatołową, solą, bazylią, oregano i lubczykiem. Podaję z grzankami z ciemnego chleba robi się w max.pół godziny.

kiedyś na pewno wypróbuję

Kisiel domowy, pierwszy raz robiłam z tego przepisu: http://rozkoszepodniebienia.blox.pl/...EJ-ROBOTY.html właśnie z jabłkiem robiłam. Dzisiaj zamiast jabłka dałam wyciśnięty sok z pomarańczy i nie dałam cynamonu. Cytryny dodałam odrobinę. Smaczne
Stary 2014-03-25, 16:15   #517
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

A co do porodu nie boje sie bolu
bo warto troche pocierpiec
boje sie komplikacji ze cos pojdzie nie tak i
boje sie rowniez ze krocze mi peknie

Tz bedzie przy mnie jak mu raz powiedzialam ze wole sama
to sie obrazil ze chce mu zabrac taka chwile
ale bez niego sobie tego niewyobrazam i bardzo sie ciesze ze on chce byc tam razem ze mna

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 16:24   #518
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
a to na pewno tylko materiały mogłabym sobie wybrać takie, jakie mi pasują Nigdy nie szyłam na maszynie, a chętnie bym coś potworzyła.

nie podobało jej się naruszanie spokoju
Super pomysł z tym szyciem. Z tą ilością czasu, którą mamy, można fajnie jakieś pasje rozbudzić w sobie. Ja planowałam sobie w czasie ciąży nauczyć się rosyjskiego, ale po tej akcji z Ukrainą mi się odechciało trochę. Muszę coś innego wymyślić

kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 17:21   #519
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny czy wy tez tak macie
jestem caly czas wykonczona wszystko mnie boli
zasnelam o 21 wstalam o 9 a odkad wstalam oczy mi sie zamykaja
nie mam na nic apetytu co zjem to wymiotuje
serio zaczyna mnie to przerazac bo zaczyna sie robic gorzej niz na poczatku ciazy
jestem do niczego, Tz nie moze nigdzie ze mna wyjsc bo ja nie mam sily
jestem wyczerpana jabym z miesiac pracowala bez wytchnienia
wciskam w siebie owoce ale to tez malo daje
staram sie jesc serki platki i nic i tak mi nie dobrze
oszalec mozna
ja mam tak samo, ostatnio nie mam w ogóle siły, nic mi się nie chce. Byłam wczoraj pół dnia na działce jak wróciłam to nadawałam się tylko do spania

Cytat:
Ja zaczęłam liczyć tak, jak lekarz mi wyjaśnił, teraz jestem 17t4d ale mówię, że to 17.tydzień, czyli robię inaczej niż większość z was, tak?

mój lekarz liczy inaczej, jak jest 17t4d to wg niego 18 tydzień i ja tez tak liczę

Cytat:
Ale ja nie pisałam o polityce prorodzinnej bo też uważam, że ma dużo luk i minusów Pisałam tylko o becikowym, że dla mnie niesprawiedliwe byłoby to jakby każdy dostawał tyle samo, powinno być to według mnie uzależnione od dochodów i tyle Nie mówię, że Ci co zarabiają więcej nie powinni dostać nic bo tak samo jak Ci biedniejsi opłacają składki i wszystko Jak dla mnie powinno to być traktowane jako zasiłek właśnie i zależnie od tego ile zarabiamy powinniśmy dostawać mniej lub więcej na dzidziusia... Ja tak to widzę

Tak jak napisałaś nie warto się kłócić o pieniądze, tymbardziej w naszym uspośledzonym kraju i przy ułomności NFZ...[COLOR="Silver"]

ja też tak uważam, że wysokość becikowego powinna zależeć od dochodów.
U nas jest 4 tyś (1 tyś od państwa, a 3 tyś z gminy).

A powiedzcie mi czy dzidziuś tez się liczy do liczby osób? bo brany jest dochód z poprzedniego roku. Ja też nie wiem czy się załapiemy

Co do porodu to ból jest do wytrzymania, mimo że ja miałam te najgorsze- krzyżowe, a poród trwał 16 h, ( skurcze co 2-3 min) zachowywałam się normalnie, nie krzyczałam na tż czy lekarza tak jak niektóre kobiety (sama słyszałam, na sali obok była dziewczyna, która wyzwała tz od najgorszych), ważne żeby słuchać co mówi położna.

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 17:25   #520
Optymistka26
Zadomowienie

Brzuszek wyskakuje mi z dnia na dzien Talię mam nadal ale pewnie zniknie jak macica nad pępek poszybuje.
Oko lepiej ale nadal okularki i brak makijażu. Zawroty glowy mam takie dziwne ze czasem chodze jakby mocny wiatr wiał Stąd Tż zabronil mi kierowac samochodem i jak nie moze mnie wozic kazal brac taxi (choc z kasa krucho) Tz bardzo sie boi o mnie w dwupaku. Przez te zawroty nie chodze w obcasach bo kostke skrecila bym juz dawno. Ale nie umiem bez obcasów żyć, tesknie

Kasia_ruda W ciazy jestem super sentymentalna jak piszesz o tym ze zajscie w ciaze wymagalo wiele wysilku/czasu to zawsze sie wzruszam na mysl ze sie udało i az mi sie lezka zakreci z radosci ze wszystko ok

UmiZumi jestesmy podobne tj wzrost/waga i centymetry ciazowe

Anius
ja tez jestem niedouczona i nie mam kogo pytac o ciaze/dzidziusia.Nie moge sie na niczym skupic takze mimo zwolnienia nie idzie mi czytanie. Niby cos ogladam i w ogole ale jestem za naszymi dziewczynami z forum daleeeeko w tyle. Dopiero niedawno odwazylam sie stanac w Rossmanie i ogladac dzieciaczkowe akcesoria. Wczesniej jakos mialam blokade.

Gratuluje tym ktore poznały płeć dziudziusia i pomyslnie przeszly polowkowe

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
jak to z gminy 3 tys becikowe czy co? nie czaje

Optymistka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 17:32   #521
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość

[/COLOR]
jak to z gminy 3 tys becikowe czy co? nie czaje
moja gmina bogata więc dają dodatkowo 3 tyś, pewnie słyszałyście o gminie Kleszczów ?

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 18:00   #522
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:

A gdzie to sprawdzić czy szpital ma taki program??
Np. na stronie www szpitala

Cytat:
U mnie dziś zupa krem z cukinii z serem cheddar i chilli

O mniam. Lubię! U mnie też sama zupa dziś

Cytat:
My też się nie zmieścimy. Ale to nie jest do końca sprawiedliwe, każdy ma przy dziecku większe wydatki, poza tym każde z tych dzieci będzie kiedyś zarabiać na emerytury wszystkich bez wyjątku. Jeśli mamy mieć politykę prorodzinną, to powinna dotyczyć wszystkich obywateli... z drugiej strony to g***o a nie polityka prorodzinna.
Cytat:
No tak, ale becikowe nie ma być w założeniu "zasiłkiem" dla części społeczeństwa, tylko zachętą do posiadania dziecka dla wszystkich. Tak przynajmniej było to wyjaśniane, kiedy je wprowadzali. Nieważne, pieniądze które dają, przy rzeczywistych wydatkach na dziecko są po prostu śmieszne i nie warto się o nie spierać... tym bardziej, że chyba nikogo normalnie myślącego tysiac zł nie zachęci do rodzenia. To śmiech na sali, a nie polityka prorodzinna. Sama musiałam opłacić in vitro, bo nie załapałam się na program rządowy, płacę za każdą wizytę u lekarza, w szpitalu będę musiała opłacić znieczulenie i położną... prawdziwa polityka prorodzinna to pomoc w tym zakresie, więcej przedszkoli, a nie tysiak dawany co drugiej parze..

Na temat polityki prorodzinnej w naszym kraju nie ma co nawet dyskutować, bo to jakiś żart.
Jakby państwo miało mnie zachęcić do posiadania dzieci profitami, to nigdy bym dzieci nie miała.
Wizyty u lekarza na NFZ, badania itp to jakiś absurd i tyle.
Już pal licho z tym becikowym, chociaż, tak jak Kasia napisałaś, to miała być zachęta dla wszystkich... oczywiście, że dla tysiaka raczej sobie ludzi dzieci nie robia, ale uważam, że to nie w porzadku... To co mam/mamy jako rodzina, to coś, do czego sami doszliśmy. Państwo nic nam nie dało...

Cytat:
Jakbym coś takiego usłyszała od teściowej, to bym ja śmiechem zabiła
Baby do garów, chłopy na kanapy!!

Oczywiście wyskoczyłam do lumpka... chcecie zobaczyć moje nowe łupy?

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 18:02   #523
mysia111
Zadomowienie

Cytat:
Wiesz średnio by to było też sprawiedliwe jakby każdy dostawał tyle samo, niezależnie od dochodów... Wiadomo, że każdego dziecko będzie kosztować ale inaczej to wygląda jak ktoś zarabia 6000 na rodzinę a ktoś 2500 Także ja się nie zgodzę, że każdy powinien dostać tyle samo
Ale z drugiej strony Ci co więcej zarabiają płacą większe podatki itp. Becikowym akurat się nie martwię bo i tak odbiorę od państwa co mi się należy. Z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej wydoję od nich po ok 5tys zł macierzyńskiego co miesiąc przez 12 m-cy
Płacę przez tyle lat składki więc niech teraz oni mi płacą.
mysia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 18:54   #524
zVenus
Zakorzenienie

cześć laseczki

strasznie nadgoniłyście temat

nie czytam już nawet wszystkiego, bo nie zdążę...

mnie też przybywa z dnia na dzień, już mam prawie 5kg na plus, 20tc trwa, za niecały tydzień idę na połówkowe i bardzo się przejmuję...mam nadzieję, że wszystko jest ok.

co najważniejsze zaczęłam w końcu czuć ruchy
U mnie to takie jak to któraś z Was napisała "pękające banieczki" gdzieś pod skórą dość głęboko....na razie to są pojedyncze odczucia, z reguły wieczorem jak jestem uspokojona/wyciszona ale strasznie przyjemne. Fajnie jakby takie delikatne były do końca

strasznie swędzi mnie skóra, szczególnie piersi i brzuch, no normalnie dramat.

Widzę, że już dużo z nas zna płeć ja za tydzień dowiem się czy moja dziewczynka nadal jest dziewczynką Już się bardzo przyzwyczaiłam do tej myśli i cały czas mówię o niej i do niej

pisałyście o zgadze, ja jeszcze nie doznałam tego uroczego uczucia i mam nadzieję, że przyjdzie do mnie jak najpóźniej bądź wcale.

życzę miłego wieczoru, dużo wypoczywajcie, jedzcie owoce i świeże warzywa!!
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 19:11   #525
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
U mnie do szkoły się idzie od 30 tc.

Co do rozmyślania o porodzie itp, to zaczniesz dopiero na zwolnieniu Ja też pracując nie miałam do tego głowy, a po pracy najważniejszy był sen

najważniejsze, żebyś świadomie i wyrażnie wypowiedziała przysięgę

Ja poszłam pierwszy raz do gina w 10 tc i mi nie przysługuje... Obiecał mi jednak po porodzie napisać w karcie ciąży, że byłam u niego już w 9tc (jeszcze nie wie, że chcę rodzić w innym szpitalu. Oby mimo to podpisał). To jakieś pojenanaanane
Dlaczego? Przecież do 10 tygodnia jeszcze powinno obejmować.. Kto Ci powiedział ze nie przysługuje? Ja też byłam u niego w 10tyg i byłam świecie przekonana że do 10 tyg to obejmuje

Edytowane przez Moni 26
Czas edycji: 2014-03-25 o 19:30
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 19:12   #526
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
ja wlasnie wyszlam z wanny
depilowac sie moge nie ma problemu leze sobie i dzialam
ale co do przytulanek serio brzuch strasznie mi przeszkadzac np Tz strasznie uciska moj brzuch wiec to odpada
a ja tez nie mam sily na jakies wygibasy bo trudno mi sie podnosic
ja to bardziej mysle jak wygladam niz sie skupic na przytulaskach wiec bez sensu
odkad mam wiekszy brzuch moje libido spadlo
Mi nie przeszkadza nic Tż też się jakoś na mnie nie wali wiadomo ale jest jeszcze normalnie, tak jak przed ciążą Zresztą widziałam, że Ty też nie masz jakiegoś wielkiego brzucha

A co do kopniaka małej w trakcie to sobie to wyobraziłam i się uśmiałam

Cytat:
Np. na stronie www szpitala

Na temat polityki prorodzinnej w naszym kraju nie ma co nawet dyskutować, bo to jakiś żart.
Jakby państwo miało mnie zachęcić do posiadania dzieci profitami, to nigdy bym dzieci nie miała.
Wizyty u lekarza na NFZ, badania itp to jakiś absurd i tyle.
Już pal licho z tym becikowym, chociaż, tak jak Kasia napisałaś, to miała być zachęta dla wszystkich... oczywiście, że dla tysiaka raczej sobie ludzi dzieci nie robia, ale uważam, że to nie w porzadku... To co mam/mamy jako rodzina, to coś, do czego sami doszliśmy. Państwo nic nam nie dało...

Zobaczę sobie na stronie, dzięki

Co do badań i lekarzy na NFZ to się nie wypowiadam bo mam takie samo zdanie

A ciuszki ja chcę bardzo ale to bardzo zobaczyć Uwielbiam oglądać takie małe cudeńka

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
Ale z drugiej strony Ci co więcej zarabiają płacą większe podatki itp. Becikowym akurat się nie martwię bo i tak odbiorę od państwa co mi się należy. Z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej wydoję od nich po ok 5tys zł macierzyńskiego co miesiąc przez 12 m-cy
No płacą większe podatki bo więcej zarabiają Także to chyba akurat normalne i tak jest wszędzie
Zazdroszczę możliwości skorzystania z takich pieniążków... Ja niestety nie wypowiem się ile będę dostawać bo zarabiając najniższą krajową o czym tu wogóle mówić

Dziewczyny położna mi odpisała, że mogę dalej być u niej zapisana, niezależnie od tego do jakiego lekarza chodzę Strasznie się cieszę bo to super babka jest

No i w czwartek na 18 idę do szkoły rodzenia Trochę się stresuję bo cały czas myślę, że będę tam najmniej doświadczona i będę miała najmniejszy brzuch i ktoś mnie wyśmieje... Wiem gópia jestem

Wstawiam tutaj też zdjęcie mojego brzuszka w 21 tc Ja mówię na niego spożywczak a mój tata fasolówa(że niby wyglądam jakbym się dobrze fasolą objadła)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 21 TC (2).jpg (14,7 KB, 48 załadowań)
Stary 2014-03-25, 19:22   #527
mysia111
Zadomowienie

Cytat:

No płacą większe podatki bo więcej zarabiają Także to chyba akurat normalne i tak jest wszędzie
Zazdroszczę możliwości skorzystania z takich pieniążków... Ja niestety nie wypowiem się ile będę dostawać bo zarabiając najniższą krajową o czym tu wogóle mówić
Bardziej chodziło mi o to że bogatsi więcej oddają państwu a nic w zamian nie otrzymują.

Fajny mały brzuszek. Będzie łatwiej zrzucić po porodzie.
mysia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 19:24   #528
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Mi nie przeszkadza nic Tż też się jakoś na mnie nie wali wiadomo ale jest jeszcze normalnie, tak jak przed ciążą Zresztą widziałam, że Ty też nie masz jakiegoś wielkiego brzucha

A ciuszki ja chcę bardzo ale to bardzo zobaczyć Uwielbiam oglądać takie małe cudeńka

Dziewczyny położna mi odpisała, że mogę dalej być u niej zapisana, niezależnie od tego do jakiego lekarza chodzę Strasznie się cieszę bo to super babka jest

No i w czwartek na 18 idę do szkoły rodzenia Trochę się stresuję bo cały czas myślę, że będę tam najmniej doświadczona i będę miała najmniejszy brzuch i ktoś mnie wyśmieje... Wiem gópia jestem

Wstawiam tutaj też zdjęcie mojego brzuszka w 21 tc Ja mówię na niego spożywczak a mój tata fasolówa(że niby wyglądam jakbym się dobrze fasolą objadła)
ale masz brzusio...malutki! ale to dobrze, jesteś szczuplutka.
Mi już 5kg wyskoczyło do przodu i brzuch mam na pewno większy ale nie narzekam

patrze na to Twoje zdjęcie jeszcze raz i tak sobie myślę, że brzuch to w sumie mam tylko trochę większy za to biust..ulala...większy dużo ale tez nie narzekam

napisz proszę jak chodzisz do położnej...ja nie mam czegos takiego, chodzę tylko do gina i tyle. Słyszalam, że można się zapisać do położnej i sie z nia spotykać co jakiś tam czas...ale jak to wygląda?? Czy taka położna to na nfz czy tez prywatnie? gdzie mam takiej położnej szukac jak to załatwić? Powiem, że chętnie między wizytami u gin spotkalabym się z jakąś osobą która mogłaby wyjasniać mi pojawiające sie w mojej głowie wątpliwości

Edytowane przez zVenus
Czas edycji: 2014-03-25 o 19:30
Stary 2014-03-25, 19:28   #529
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
Z cukinii bardzo prosta i szybka: 6 cukinii obieram i kroję w cienkie talarki, wrzucam do garnka, dodaję posiekaną cebulę lub dwie (czerwone), papryczkę chilli (ja zostawiam pestki bo lubię ostrą), pół pora, marchewkę i gotuję w ok 2 szklankach wody (lubię gęste kremy), jak cukinia zmięknie wkrajam ser cheddar (ok 20-30 dkg) i po rozpuszczeniu go całość blenduję. Po zblendowaniu doprawiam gałką muszkatołową, solą, bazylią, oregano i lubczykiem. Podaję z grzankami z ciemnego chleba robi się w max.pół godziny.

Pyszne musze zrobić. Uwielbiam cukinie.

Cytat:
A co do porodu nie boje sie bolu
bo warto troche pocierpiec
boje sie komplikacji ze cos pojdzie nie tak i
boje sie rowniez ze krocze mi peknie

Tz bedzie przy mnie jak mu raz powiedzialam ze wole sama
to sie obrazil ze chce mu zabrac taka chwile
ale bez niego sobie tego niewyobrazam i bardzo sie ciesze ze on chce byc tam razem ze mna
Ja też bardziej boję się że coś pójdzie nie tak, niż samego bólu.
A co do podejścia twojego TZ do porodu super.

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
ja mam tak samo, ostatnio nie mam w ogóle siły, nic mi się nie chce. Byłam wczoraj pół dnia na działce jak wróciłam to nadawałam się tylko do spania

mój lekarz liczy inaczej, jak jest 17t4d to wg niego 18 tydzień i ja tez tak liczę

ja też tak uważam, że wysokość becikowego powinna zależeć od dochodów.

A powiedzcie mi czy dzidziuś tez się liczy do liczby osób? bo brany jest dochód z poprzedniego roku. Ja też nie wiem czy się załapiemy

.
Juz pisałam dzisiaj że dziecko też się liczy;-)

3 TYŚ od gminy wow fajnie.

Cytat:
Chcemy chcemy ;-) pochwal się ;-)

Cytat:

pewnie bierz tyle ile sie należy. 5 tys ładna wypłata ;-)

[QUOTE=zVenus;45749181]cześć laseczki

mnie też przybywa z dnia na dzień, już mam prawie 5kg na plus, 20tc trwa, za niecały tydzień idę na połówkowe i bardzo się przejmuję...mam nadzieję, że wszystko jest ok.

U mnie to takie jak to któraś z Was napisała "pękające banieczki" gdzieś pod skórą dość głęboko....na razie to są pojedyncze odczucia, z reguły wieczorem jak jestem uspokojona/wyciszona ale strasznie przyjemne. Fajnie jakby takie delikatne były do końca

Widzę, że już dużo z nas zna płeć ja za tydzień dowiem się czy moja dziewczynka nadal jest dziewczynką Już się bardzo przyzwyczaiłam do tej myśli i cały czas mówię o niej i do niej

pisałyście o zgadze, ja jeszcze nie doznałam tego uroczego uczucia i mam nadzieję, że przyjdzie do mnie jak najpóźniej bądź wcale.

życzę miłego wieczoru, dużo wypoczywajcie, jedzcie owoce i świeże [QUOTE]
Tez na początku czułam pękające banieczki. I trzymam kciuki za wizytę

Edytowane przez papryczka160
Czas edycji: 2014-03-25 o 19:34
papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 19:29   #530
daisy dot
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość
cześć laseczki

Umiem cytowac na tel!!!

Jak swedzi skora to musisz silnie ja nawilzac zeby sie rozstepy nie zrobily. Moze zmien balsam albo oliwki zacznij uzywac.

Kupilam na zgage rennie, dzieki zuken

Cos mi bulgocze w brzuchu, myslicie ze to ruchy? Moze jakis bączek (wstydzi sie).

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
daisy dot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 19:29   #531
daisy dot
Rozeznanie

uploadfromtaptalk1395772193019.jpg

daisy dot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 19:36   #532
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
Dlaczego? Przecież do 10 tygodnia jeszcze powinno obejmować.. Kto Ci powiedział ze nie przysługuje?
Musisz być u lekarza przed 10 tc żeby dostać becikowe Także jak pójdziesz w 10 to już jest za późno, musisz iść najpóźniej w 9, przynajmniej tak mi moja ginka mówiła
Stary 2014-03-25, 19:45   #533
pentuerka
Rozeznanie

Jestem po wizycie, wszystko super. Hemoglobina na granicy normy, ale nie dostałam żelaza. Szyjka długa zamknięta, wiec moje obawy o skracającej się były nieuzasadnione. Serduszko dzidziusia waliło jak oszalałe.
Na wadze nadal +3,5 kg. Przez miesiąc przybyło +1 gk.

W piątek usg połówkowe. Najwazniejsze, żeby zdrowe. Nie mam żadnych odczuć co płci. Jestem bardzo ciekawa. Czy jest mi przeznaczone być mamą dwóch córeczek czy parki ;-)

Zuken - korzystaj póki możesz hihihih Ja mam raczej mały brzuch, ale jeśli chodzi o przytulanki to jak jednak czuje duży dyskomfort.

Cytat:
W sumie to widzę ze każdy liczy inaczej, właśnie zaczarowana i zuken tez liczą tak jak ty wiec w sumie pewnie i tak i tak jest poprawnie......to jak ja liczę pokazują mi wszystkie kalkulatory ciazy a to jak wy liczycie to lekarze tak liczą u nich zawsze skończone tygodnie sa ważne

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Twój sposób liczenia ma sens. W sumie jestem 20 tc i 4 d (pomyliłam się wcześniej), ale mówię, że jestem w 21 a mój gin, że w 20.

Umi Zumi dzięki za przepis, zaraz go zrobię ;-)
pentuerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 19:50   #534
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
Po połogu na pewno odrobicie
Po połogu to podobno jest spina z seksem, żeby czasem za szybko drugiego malucha sobie nie strzelić. Mój szwagier się żalił, że ma teraz stracha bo nie planują kolejnego

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość
mamuśka, mój TŻ będzie dzisiaj wycinał starą drewnianą podłogę w łazience - wczoraj zostały wyniesione szafki, pralka, rozkręcona umywalka. Został kibelek i stara wanna - będą wymienione, ale pod nimi była zrobiona wylewka w październiku, czy listopadzie, jak wymienialiśmy rurki w łazience i w kuchni. Dzisiaj stwierdziłam, że jest brudno i całe mieszkanie wysprzątałam - łącznie z łazienką To chyba taka "mania czystości". Mój TŻ mi zawsze mówi, że mam manię, bo wiecznie sprzątam, nawet jak jego zdaniem lśniło nawet przed sprzątaniem. Wczoraj mi powiedział, jak bardzo ceni, to co dla niego robię, aż mi skrzydełka urosły Chociaż powiem szczerze, że po miesiącu L4 i prawie kolejnych 2 bez pracy zawodowej odnoszę wrażenie, że za chwilę stanę się typową "kurą domową"... Gotować lubię, sprzątać nie - ale bardziej nie lubię jak jest bałagan - najbardziej nie znoszę mycia okien, ale brudnych też nie lubię- te 4 góra 5 razy w roku je umyję. Prasować też nie lubię, ale wygniecieni chodzić nie będziemy, więc pracuję. Zagmatwałam? Czasem zastanawiam się, gdzie w tym sens i logika

idę jeść obiad
Umi my dzisiaj w końcu pojeździliśmy po salonach i na czasie będziemy robić kuchnię. Strasznie się cieszę, bo rodzice nam pożyczą teraz kasę, której nam brakuje. U nas zastrzyk gotówki dopiero w sierpniu po kontrakcie Tż’ta, a chciałam mieć kuchnię przed porodem. No i będę ją miała, super.

Nawet tak fajnie - remonty w ciąży, Tż wszystko odwali a ja mam nadzorować z soczkiem w ręce.

Cytat:
A co do tygodni to ja liczę zaczęte tygodnie no bo kiedy będziecie w ostatnim 40 tygodniu ciazy? W dniu porodu? Tak samo z miesiącami jakby liczyć skończone to wogole byście nie mogły powiedziec ze jesteście w 9 miesiącu chyba ze przenosicie ciąże.....ale każdy liczy jak chce w sumie ja zawsze mowię ze moja ciaza ma 20 tygodni i 5 dni (na przykład u lekarza itp) a znajomym i rodzinie ze jestem w 21 tygodniu ciazy

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Tak samo mówię.

Cytat:
cześć laseczki

Gratuluję pierwszych ruchów małej.

Cytat:

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
Załącznik 5628759

Zuken czy to nie ty przypadkiem pisałaś, że masz fałdziki na brzuszku a nie ciążową kuleczkę? Po tyłku powinny dostawać chudzielce co sobie fałdki wmawiają.

Co do sprzątania to teraz Tż odwala całą robotę, ja najwyżej ugotuję obiad. Tyle, że sprząta tak porządnie tylko w sobotę, w tygodniu może leżeć sterta kubków na biurku, papierek po paluszkach na stoliku, no jednym słowem zajęłoby mu to 5 minut ale po co skoro w sobotę posprząta. Filozofia chłopa

Edytowane przez TheFall
Czas edycji: 2014-03-25 o 19:52
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 19:51   #535
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Bardziej chodziło mi o to że bogatsi więcej oddają państwu a nic w zamian nie otrzymują.

Fajny mały brzuszek. Będzie łatwiej zrzucić po porodzie.
Dziękuję

No ale później jest większa emerytura nie, czy się mylę?

Cytat:
ale masz brzusio...malutki! ale to dobrze, jesteś szczuplutka.
Mi już 5kg wyskoczyło do przodu i brzuch mam na pewno większy ale nie narzekam

patrze na to Twoje zdjęcie jeszcze raz i tak sobie myślę, że brzuch to w sumie mam tylko trochę większy za to biust..ulala...większy dużo ale tez nie narzekam

napisz proszę jak chodzisz do położnej...ja nie mam czegos takiego, chodzę tylko do gina i tyle. Słyszalam, że można się zapisać do położnej i sie z nia spotykać co jakiś tam czas...ale jak to wygląda?? Czy taka położna to na nfz czy tez prywatnie? gdzie mam takiej położnej szukac jak to załatwić? Powiem, że chętnie między wizytami u gin spotkalabym się z jakąś osobą która mogłaby wyjasniać mi pojawiające sie w mojej głowie wątpliwości
Wiesz co mi też 5 kg przybyło, także wagowo nie tak mało Brzuszek na zdjęciu jest już po śniadaniu i obiedzie bo rano jest jeszcze mniejszy a biust mi właśnie jakoś tak nie urósł zbytnio Cieszę się bo i tak mam duży jak do mojej wcześniejszej sylwetki Jedyne co mi przeszkadza, że mam straszne żyły na biuście właśnie i brodawki wydają mi się coraz większe i takie ble

A co do położnej to ja jak byłam u poprzedniej lekarki to tam babka w rejestracji jest położną i zapytała się mnie czy chcę, żeby była moją położną a że nie miałam jeszcze nikogo(z tego co się orientuję to każda osoba rodząca musi taką położną sobie załatwić albo w szpitalu się zorientować albo w jakiś pobliskich przychodniach czy wśród znajomych)
Moja jest na NFZ, pracuje w moim szpitalu czyli nic za nią nie płacę.
2 razy w miesiącu prowadzi szkołę rodzenia, która też jest darmowa...
Z tego co wiem to zadaniem takiej położnej jest przygotowanie nas do porodu(kilka wizyt przed porodem w domu to u nas norma) no i później jak dzidzia się urodzi to w dzień wyjścia ze szpitala też przyjeżdża, żeby zbadać dzidziusia, zobaczyć jak sobie radzimy i nam pomóc, później przyjeżdża jeszcze 2-3 razy przez pierwsze miesiące
Tak to wygląda u mnie, nie wiem jak u innych dziewczyn

Dziewczyny czy u którejś z Was pojawiła się już siara?? Czy zawsze w ciąży musi się już sączyć czy są takie przypadki, że mleko pojawia się dopiero po porodzie albo wcale?? Wiecie coś więcej na ten temat?
Stary 2014-03-25, 19:52   #536
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
Załącznik 5628759

słodziutkie
ja tez juz mam kilka zdobyczy zdobycznych czyli od rodzinki, na razie to tylko kilka ciuchów ale i tak oglądam je jak jakies cuda takie sliczne i piekne są i takie maleńkie...nie umiem sobie wyobrazic jak moja kruszynka będzie w nich leżeć siedzieć, jak będę ja nosic w takim czy innym kubraczku takie to rozczulające już się nie mogę doczekać
Stary 2014-03-25, 19:52   #537
ButterBear
Zakorzenienie

Daisy, ale słodki komplecik

Pentuerka, super, że na wizycie wyszło wszystko ok!

Zuken, ale masz fajny brzuszek

Ok, wstawiam łupy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMAG0025.jpg (105,6 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG0026.jpg (115,2 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG0028.jpg (89,6 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG0029.jpg (168,4 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG0030.jpg (174,5 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG0031.jpg (103,0 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG0032.jpg (106,2 KB, 15 załadowań)

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 19:52   #538
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Musisz być u lekarza przed 10 tc żeby dostać becikowe Także jak pójdziesz w 10 to już jest za późno, musisz iść najpóźniej w 9, przynajmniej tak mi moja ginka mówiła
Zaświadczenie lekarskie wystawione przez lekarza lub położną potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu - wymóg dotyczy tylko biologicznych .
Tak znalazłam w necie i myślałam ze najpóźniej do 10 tyg, ja dokładnie w tedy poszłam(wcześniej nie było terminów i dokładnie kiedy wypadał mi 10 tydz były wolne terminy no z tym że z usg wyszedł mi 9 tydz to moze mi jakos podciagnie jak by co muszę go zapytać
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 19:56   #539
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję

No ale później jest większa emerytura nie, czy się mylę?

Wiesz co mi też 5 kg przybyło, także wagowo nie tak mało Brzuszek na zdjęciu jest już po śniadaniu i obiedzie bo rano jest jeszcze mniejszy a biust mi właśnie jakoś tak nie urósł zbytnio Cieszę się bo i tak mam duży jak do mojej wcześniejszej sylwetki Jedyne co mi przeszkadza, że mam straszne żyły na biuście właśnie i brodawki wydają mi się coraz większe i takie ble

A co do położnej to ja jak byłam u poprzedniej lekarki to tam babka w rejestracji jest położną i zapytała się mnie czy chcę, żeby była moją położną a że nie miałam jeszcze nikogo(z tego co się orientuję to każda osoba rodząca musi taką położną sobie załatwić albo w szpitalu się zorientować albo w jakiś pobliskich przychodniach czy wśród znajomych)
Moja jest na NFZ, pracuje w moim szpitalu czyli nic za nią nie płacę.
2 razy w miesiącu prowadzi szkołę rodzenia, która też jest darmowa...
Z tego co wiem to zadaniem takiej położnej jest przygotowanie nas do porodu(kilka wizyt przed porodem w domu to u nas norma) no i później jak dzidzia się urodzi to w dzień wyjścia ze szpitala też przyjeżdża, żeby zbadać dzidziusia, zobaczyć jak sobie radzimy i nam pomóc, później przyjeżdża jeszcze 2-3 razy przez pierwsze miesiące
Tak to wygląda u mnie, nie wiem jak u innych dziewczyn

Dziewczyny czy u którejś z Was pojawiła się już siara?? Czy zawsze w ciąży musi się już sączyć czy są takie przypadki, że mleko pojawia się dopiero po porodzie albo wcale?? Wiecie coś więcej na ten temat?
dzięki, muszę się zorientować jak to jest u mnie. Ja do lekarza chodzę prywatnie w rejestracji tez jest położna ale jak ja zapytam to na pewno za darmo sie nie uda...może spytam w szpitalu po prostu? coś spróbuję wykombinować, bo faktycznie po porodzie przychodzą położne do domu więc dlaczego miałaby taka położna nie pomóc mi trochę już w trakcie ciąży
co do siary to ja się zupełnie nie orientuję, myślałam, że mleko to dopiero po porodzie ale słyszałam, że coś się czasem wczesniej pojawia ale teraz to chyba za wcześnie co?? nie chciałabym teraz mieć jakichs wycieków...
Stary 2014-03-25, 19:58   #540
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Thefall to ja właśnie narzekałam

Tylko chodzi o to, że tutaj jestem w legginsach z luźną gumką, więc jeszcze ten brzuszek w miarę wygląda ale jak ubiorę spodnie takie normalne albo takie tregginsy na gumie to po prostu mi się wylewa fałda i brzuszek już nie wygląda tak ładnie

Czy któraś z Was ma może te spodnie??

http://allegro.pl/jeansy-rurki-ciazo...055677301.html

Są bardzo tanie i tak się zastanawiam czy zamawiać

Miałam zamówić te co polecałyście:

http://allegro.pl/rurki-ciazowe-jean...048431119.html

ale ciągle nie mogę się zdecydować... Nie wiem czy takie typowo ciążowe będą wygodne i nie chcę wyrzucać kasy w błoto
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości