izotek - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-14, 19:34   #931
Marcusia
Rozeznanie

Dot.: izotek

Mnie przeziębienie brało w piątek. Nafaszerowałam się czosnkiem po uszy i do poniedziałku nie było śladu. W sumie jeszcze nigdy się w takim szybkim tempie nie wyleczyłam, no ale musiałam Może w ogóle jesteś osłabiona albo jesteś zwyczajnie niedoleczona... Na czym polega Twoje przeziębienie?
Stary 2014-03-14, 20:46   #932
HelenaTrojańska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marcusia Pokaż wiadomość
Mnie przeziębienie brało w piątek. Nafaszerowałam się czosnkiem po uszy i do poniedziałku nie było śladu. W sumie jeszcze nigdy się w takim szybkim tempie nie wyleczyłam, no ale musiałam Może w ogóle jesteś osłabiona albo jesteś zwyczajnie niedoleczona... Na czym polega Twoje przeziębienie?
Hm... dokładnie to na początku miałam zapalenie tchawicy i mnie poskładało na amen na 3 dni. Pierwsza kuracja o tyle zadziałała, że mnie postawiła na nogi (wcześniej przez 3 dni z łóżka nie umiałam wstać), ale kaszel mam do dziś i to taki uporczywy. Obecnie jestem na drugiej kuracji antybiotykiem, choć lekarka przyznała się, że nie bardzo wie co mi jest i dlaczego nie chce sobie pójść Staram się siedzieć w domu kiedy tylko mogę, wychodzę tylko na uczelnię.

I poza tym zauważyłam, że moje włosy przestały być przesuszone. Były takie może przez miesiąc miałam podrażnioną skórę głowy i takie sianko u nasady, a teraz mam w sumie normalne. Tak na trzeci dzień to już muszę głowę umyć(a derm mówił, że raz w tygodniu to max ) tylko, że nie jest tak normalnie przetłuszczona, a raczej włosy stają się oklapnięte i ciężkie. Może w tym wszystkim przekarmiłam je Ale lepsze to niż sahara na głowie
Poobserwuję buzię czy też nie zaczyna się zachowywać tak samo
Stary 2014-03-14, 22:30   #933
paula1513
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez b_domi Pokaż wiadomość
Bardzo balabym się takich eksperymentów podczas kuracji izotekiem. Ciekawe co by lekarz powiedzial, peeling mechanizmy a potem kwas na bardzo podrazniona i bezbronna buzie? A stosujesz filtry?
to nie eksperymenty, a sprawdzone domowe sposoby na buzie, i nie są na tyle inwazyjne by wyrządzić szkody :P a wręcz przeciwnie !
paula1513 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 23:52   #934
b_domi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula1513 Pokaż wiadomość
to nie eksperymenty, a sprawdzone domowe sposoby na buzie, i nie są na tyle inwazyjne by wyrządzić szkody :P a wręcz przeciwnie !
Ok, źle się wyraziłam, nie są to eksperymenty, masz rację. Chodzi mi o to, że stosowanie ich podczas kuracji uważam za niebezpieczne, a przekonanie to bierze się z rozmów z lekarzem. Skoro jesteś zadowolona, to nie pozostaje mi nic poza zamknięciem się mam oczywiście nadzieję, że nie zrobisz sobie krzywdy- jesteśmy tu jednak też po to, by się wzajemnie przestrzegać, z drugiej strony każdy robi co uważa.
b_domi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-15, 21:19   #935
krakowianka1991
Raczkowanie

hej Ja z trądzikiem męczę się jakieś 7 lat, byłam leczona już przez 5 dermatologów. Miałam bardzo dużo maści i także brałam Tetralysal. Osttanio lekarz powiedział mi,że jeśli chcę się pozbyć tego świństwa to muszę zacząć przyjmowac ten silny lek bo nie ma innego wyjścią, Ogólnie to na twarzy pojawia mi się wszystko, począwszy od krostek po cysty. Ostatnio to już nawet płakałam bo nie mogłam na siebie patrzeć, a twarz bolała od tych cyst.Przez miesiac jeszcze smarowałam twarz różnymi specyfikami musiałam porobić badania. I dziś zażyłam 1 tabletkę axotretu. Ważę 45 kg i przez pierwsze 10 dni mam brać po jednej tabletce, a później po 2. Powiedzcie mi czy Wy stosowałyście jakąś osłonkę na żołądek podczas brania tego leku? Bo mi w zasadzie nic lekarz na ten temat nie mówił....
krakowianka1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-15, 23:01   #936
Amazonka_55
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez marcys255 Pokaż wiadomość
Jestem w trakcie,ponad 2 miesiące widzę już pewną poprawę więc pokładam w tym leku wielkie nadzieje Nie planuje dzieci w najbliższym czasie więc aż tak nie miałam oporów z rozpoczęciem kuracji,wszystko wyjdzie w praniu

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Czyli początek drogi. Oby szło jak najlepiej. Uważam jednak, że ważniejsze jest to co się będzie ze mną działo rok, 2 lata po odłożeniu leku (zakończonej kuracji). Kiepsko wygląd dla mnie wycieńczony lekiem organizm jako dobry początek dla innego istnienia, wręcz naturalnym wydaje się, że będzie to niosło negatywne,a co najmniej niekorzystne skutki.
Czasami trzeba popatrzeć trochę dalej niż nadchodzący rok kuracji, tak mi się zdaje.
Już odłóżmy to dziecko na bok, co jak po roku nastąpi nasilony nawrót? Ponowna roczna kuracja?
Wiem, że to często jedyny ratunek, ale warto przemyśleć 3 razy podtrucie organiżmu witaminą A (tak to określił mój dermatolog) jeżeli to nie jest ostatnia deska ratunku jaka pozostaje oczywiście.
Nie żebym kogoś straszyła i odradzała na siłe, sama borykam się z wysypem głebokich skurczybyków, ale naprawdę, warto się zastanowić nad tym ile możemy zyskać a ile stracić, dla własnego dobra. Piszę to wszystko dlatego, że czytając posty na różnych forach odnoszę wrażenie ogromnej lekkomyślności osób sięgających po ten lek...i to mnie przeraża...
Amazonka_55 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-16, 08:35   #937
Marcusia
Rozeznanie

Anazonka
Jak czytałam Twojego posta już myślałam, że będzie cały pouczający. Ja mam ogromny problem, cała twarz swędzi na całości grudki mniejsze wieksze, ropa przy najmniejszym dotknieciu leje się jak fontanna. Ale robiłam wszystkie badania przez hormony antybiotyki, wymazy+antybiotyki i nic mi nie pomogło, ale podkreślam, próbowałam wszystkiego przed tą kuracją.
Lek biorę od miesiąca, dużo mi wszystkiego jeszcze wyskakuje na twarzy, plecach nawet na boczkach. Wszędzie. Jeszcze super efektów nie widzę, ale pokładam w tym leku całą moją nadzieję

krakowianko
część z nas stosuje osłonkę, część nie. Jak pójdziesz do apteki to bez problemu Ci babeczka da jakąś osłonkę
Witamy w naszym gronie
Stary 2014-03-16, 09:05   #938
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Amazonka_55 Pokaż wiadomość
Czyli początek drogi. Oby szło jak najlepiej. Uważam jednak, że ważniejsze jest to co się będzie ze mną działo rok, 2 lata po odłożeniu leku (zakończonej kuracji). Kiepsko wygląd dla mnie wycieńczony lekiem organizm jako dobry początek dla innego istnienia, wręcz naturalnym wydaje się, że będzie to niosło negatywne,a co najmniej niekorzystne skutki.
Czasami trzeba popatrzeć trochę dalej niż nadchodzący rok kuracji, tak mi się zdaje.
Już odłóżmy to dziecko na bok, co jak po roku nastąpi nasilony nawrót? Ponowna roczna kuracja?
Wiem, że to często jedyny ratunek, ale warto przemyśleć 3 razy podtrucie organiżmu witaminą A (tak to określił mój dermatolog) jeżeli to nie jest ostatnia deska ratunku jaka pozostaje oczywiście.
Nie żebym kogoś straszyła i odradzała na siłe, sama borykam się z wysypem głebokich skurczybyków, ale naprawdę, warto się zastanowić nad tym ile możemy zyskać a ile stracić, dla własnego dobra. Piszę to wszystko dlatego, że czytając posty na różnych forach odnoszę wrażenie ogromnej lekkomyślności osób sięgających po ten lek...i to mnie przeraża...
Wszystko jest możliwe ale jak się człowiek nie przekona to się nie dowie.Izotek to ostatnia szansa aby móc bez strachu spojrzeć w lustro po 30 więc podjęłam to ryzyko jak większość z nas tu obecnych.Czy tego pożałujemy za rok czy za dwa tego nikt nie wie Może też moja sytuacja jest inna bo mam córkę i nie planuje już więcej dzieci więc nie myślę nad tym aspektem negatywnym aż tak bardzo.Zaczęłam kuracja więc muszę ją skończyć aby też kiedyś nie żałować że się poddałam

Stary 2014-03-16, 14:45   #939
ola220
Raczkowanie

Jakie filtry SPF50+ używacie podczas kuracji? I jakie polecacie?
Tylko żeby nie powodowały zaskórników i naddawały się pod makijaż na lato(żeby make up nie spływał i żeby nie bieliły).
ola220 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-16, 17:01   #940
b_domi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ola220 Pokaż wiadomość
Jakie filtry SPF50+ używacie podczas kuracji? I jakie polecacie?
Tylko żeby nie powodowały zaskórników i naddawały się pod makijaż na lato(żeby make up nie spływał i żeby nie bieliły).
http://kosmostolog.blogspot.com/2014...-oraz.html?m=1

Testuję nowy produkt z gamy anthelios (ten 50+ oczywiście) i jestem nim równie zachwycona, co autorka tego bloga- jest leciutki, w ogóle nie bieli, makijaz naklada się na niego super. Emulsja matujaca Vichy jest kochana przez filtromaniaczki, osobiście jej nie stosowałam, mam kilka probek tej w nowym opakowaniu i dam znać, ale wątpię by pobila la roche. Nie polecam filtrow avene, okropnie biela, sa tepe i podkreślaja suche skorki- masakra.

Edit: Jestem po pierwszym nałożeniu vichy, jest super, faktycznie ma lekki efekt matujący, myślę, że będę je stosować zamiennie ale jednak la roche dla mnie wygrywa z trzech powodów:
-anthelios to 50+, vichy to tylko 50,
-anthelios ma wyższą ochronę przed UVA,
-konsystencja antheliosa bardziej mi odpowiada, jest bardzo płynna, lejąca, łatwiej się go nakłada (jednak może być przez to nieco mniej wydajny), emulsja vichy nie jest szczególnie wymagająca czy trudna, ale jednak trzeba się minimalnie bardziej przyłożyć do aplikacji

Edytowane przez b_domi
Czas edycji: 2014-03-17 o 16:59
Stary 2014-03-17, 11:05   #941
krakowianka1991
Raczkowanie

Słuchajcie, a po jakim okresie brania tego leku zaczełyście widzieć jakąkolwiek poprawę na twarzy?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-17, 13:12   #942
migotkaq
Raczkowanie

po 4 miesiacach. xd

migotkaq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 14:18   #943
HelenaTrojańska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez krakowianka1991 Pokaż wiadomość
Słuchajcie, a po jakim okresie brania tego leku zaczełyście widzieć jakąkolwiek poprawę na twarzy?
Ja właśnie kończę 2msc i widzę poprawę, ale przed @ dalej mam wysyp...
Stary 2014-03-17, 16:06   #944
migotkaq
Raczkowanie

mi dermatolog tlumaczyla, ze dobrze jak nie ma zbyt szybko efektow, bo wtedy latwo jest porzucic kuracje.

a myslicie lub tez macie takie jazdy psychiczne tzn. bezsensowna zlosc, fochy. mi czesto ciezko jest wytrzymac samej ze soba. wyzywam sie na najblizszych. i nie wiem czy to od tabsow czy charakter mi sie pogorszyl..

Stary 2014-03-17, 16:57   #945
b_domi
Raczkowanie

ja też mam takie nastroje, coś strasznego
Stary 2014-03-17, 17:04   #946
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
U mnie już pierwsze oznaki poprawy cery po 2 míesiącach:-D

Stary 2014-03-17, 17:31   #947
krakowianka1991
Raczkowanie

czyli jest jakaś szansa, że w moim przypadku do wakacji będzie ciut lepiej skoro teraz zaczełam przyjmować ten lek. A co do zmiany nastrojów to rozmawiałam z koleżanką, która też bierze ten lek i ona mówiła,że przez jakiś okres też miała straszne humorki, ale to może być też z powodu tabletek anty.
Stary 2014-03-17, 17:41   #948
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
czyli jest jakaś szansa, że w moim przypadku do wakacji będzie ciut lepiej skoro teraz zaczełam przyjmować ten lek. A co do zmiany nastrojów to rozmawiałam z koleżanką, która też bierze ten lek i ona mówiła,że przez jakiś okres też miała straszne humorki, ale to może być też z powodu tabletek anty.
Chyba nikt Ci nie zagwarantuje że do wakacji będzie lepiej bo każdy inaczej przechodzi kuracje a myślę że je na to szansa żeby bylo trochę lepiejMusisz sie uzbroic w cierpliwość U mnie lekka poprawa jest po ponad 2miesiącach,nie wyskakuje mi już tyle pryszczy. Nie mam już tłustej cery ale tą zmianę zauważyłam już o wiele wcześniejOby u Ciebie kuracja dawała szybkie rezultaty

Stary 2014-03-17, 18:58   #949
martul1988
Przyczajenie

Cytat:

Widzę, że należę do wąskiej grupy, u której poprawę widzi się w sumie od razu. Po ok. tygodniu przestały wyskakiwać duże pryszcze, stare szybko się wygoiły. teraz, po miesiącu stosowania, na tawrzy nie mam aktywnych rzadnych zmian, tylko pełno starych blizn, plam, zaskórniki. kilka cięższych, podskórnych grud jeszcze siedzi wewnątrz skóry ale są wyciszone i nie rosną. Lekarz przed braniem izo, poinformował, że może być początkowo pogorszenie, chociaż ocenił moje zmiany jako nie naciekowe, więc i wysypu się nie spodziewał.

Co do czerwonej twarzy - bloker 50+ dał temu radę w 100% czyli twarz jak od pożaru była u mnie wynikiem braku ochrony przed słońcem, dodam, że w czasie kiedy wystąpił objaw słonecznie wcale nie było, a ja na zewnątrz wychodziłam dosłownie na 1 h dziennie. Mimo to, słońce mi szkodzi

Z nowości - pojawiła się wysypka na rękach, co wygląda jak blizny po poparzeniu trochę (ktoś tu słusznie tak to określił). Jutro lecę po emolium balsam co by się ratować.
martul1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 19:38   #950
krakowianka1991
Raczkowanie

Wiadomo,że każdy organizm reaguje inaczej na lekii nie da się jasno określić, u kogo kiedy zacznie działać,a le tak mniej więcej chciałam si zorientować ile czasu czeka się na poprawę także dzięki za wszystkie odp U mnie tez to może dłużej trwać ze względu na to,ze ja mam bardzo pracowite rączki to znaczy strasznie ciągnie mnie do wyciskania wszystkiego, drapania itp.
Stary 2014-03-17, 20:22   #951
HelenaTrojańska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez martul1988 Pokaż wiadomość
Z nowości - pojawiła się wysypka na rękach, co wygląda jak blizny po poparzeniu trochę (ktoś tu słusznie tak to określił). Jutro lecę po emolium balsam co by się ratować.
Jejku, też to miałam. Takie dwa 'ataki'... Wiesz, może co temu sprzyja? Bo za pierwszym razem nie skojarzyłam tego z niczym, za drugim wyskoczyło mi przy sprzątaniu i to tak nagle, aż poczułam, że cos mi się na rękach dzieje (trzyma sie jakiś tydzień, półtora). Pojawia się, wyglądam jak poparzona, po czym schodzi jakby nigdy nic
Stary 2014-03-17, 20:53   #952
paula1513
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez b_domi Pokaż wiadomość
Ok, źle się wyraziłam, nie są to eksperymenty, masz rację. Chodzi mi o to, że stosowanie ich podczas kuracji uważam za niebezpieczne, a przekonanie to bierze się z rozmów z lekarzem. Skoro jesteś zadowolona, to nie pozostaje mi nic poza zamknięciem się mam oczywiście nadzieję, że nie zrobisz sobie krzywdy- jesteśmy tu jednak też po to, by się wzajemnie przestrzegać, z drugiej strony każdy robi co uważa.
zaraz będzie u mnie się zaczynał piąty miesiąc brania Izoteku i robię to od początku kuracji właściwie robię to już dużo dłużej i nie chciałam z tego rezygnować podczas brania i jest tylko lepiej dlatego polecam! zwłaszcza jak już buzia prawie czysta, ślicznie ściera łuszczący się naskórek a maseczka wybiela przebarwienia i nawilża i buzia gładka jak pupka zapewne komuś innemu może się nie sprawdzić ale zachęcam do spróbowania choć raz, jak nie teraz to po Izoteku
paula1513 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-19, 09:24   #953
migotkaq
Raczkowanie

Ej,a jak u Was wygląda sprawa z oczami przy Izo? Mnie męczy szczypanie i mgła, zwłaszcza jak siedzę przy komputerze lub jak czytam. W marketach też w pewnym momencie oczy mnie bolą od tego światła..

Druga sprawa, co z Waszymi żołądkami, wątrobami itd.. Mnie codziennie z innej strony boli brzuch. ;/
Już nie mogę doczekać kiedy to skończę, a jeszcze 1,5 opakowania mi zostało...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-19, 14:49   #954
Marcusia
Rozeznanie

ja jestem po miesiącu. uboczne: Krew z nosa, strupy na ramionach, suchość warg i jamy ustnej, Przesuszona cera (a kremu nie żałuję, w 4 tyg zużyłam cały krem cetaphilu), łupież (ale głowę myję 2 razy na tydzień - wczesniej codziennie) od czasu do czasu ból głowy najczesciej w okolicach godziny od tabletki..

Ale chciałam zapytać jak z apetytem u Was, bo zauważyłam, że ostatnio nie mogę podołać porcji obiadu którą zwykłam jeść... I nie wiem czy to stres czy izo
Stary 2014-03-19, 15:28   #955
marcys255
Raczkowanie

Ja nie zauważyłam żadnego wpływu izo na mój apetyt a zażywam tabsy już 2,5 miesiąca

Stary 2014-03-19, 21:35   #956
migotkaq
Raczkowanie

U mnie były wahania z apetytem, zazwyczaj na niego nie narzekam ale były okresy, że nie chciało mi się jeść, ale w sumie minęło :P
Stary 2014-03-21, 10:36   #957
martul1988
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez HelenaTrojańska Pokaż wiadomość
Jejku, też to miałam. Takie dwa 'ataki'... Wiesz, może co temu sprzyja? Bo za pierwszym razem nie skojarzyłam tego z niczym, za drugim wyskoczyło mi przy sprzątaniu i to tak nagle, aż poczułam, że cos mi się na rękach dzieje (trzyma sie jakiś tydzień, półtora). Pojawia się, wyglądam jak poparzona, po czym schodzi jakby nigdy nic
Wysypka pojawiła się pierwszy raz i rzeczywiście już zanika. Nie wiem co mogło ją spowodować (prócz izo oczywiście)

Miesiąc kuracji - skutki uboczne: łupież, łuszczenie skóry ust i twarzy, suchość ramion i dekoltu(bez łuszczenia skóry), wysypka na dłoniach i przedramionach, czerwona twarz (zwalczone przy użyciu SPF 50+). Wewnętrznych czy psychicznych objawów brak- nic nie boli, nie strzyka, nie mam zmiany nastroju czy upodobań kulinarnych.
Skutki pożądane - buzia bez pryszczy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-25, 10:40   #958
double_bubble
Przyczajenie

Ja jestem na izo od 1,5 miesiąca, mam 24 lata, przez 10 lat stosowałam rożne antybiotyki, maści itd. i nic, więc w końcu padło na izotek.... Przez pierwszy miesiąc miałam suche dłonie i usta - musiałam smarować co godzinę co najmniej, a teraz nic. Dłonie kremowałam wczoraj rano, usta jakoś popołudniu. Co uważam za trochę podejrzane Dodatkowo od 2 tygodni nie mogę się pozbyć kataru, czy może to być objaw np. przesuszonej śluzówki?

Z dziwniejszych objawów to rano bolą mnie pięty, ale już wcześniej na tym wątku ktoś się na to skarżył, więc nie panikuje ;p
double_bubble jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 12:38   #959
martul1988
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez double_bubble Pokaż wiadomość
Ja jestem na izo od 1,5 miesiąca, mam 24 lata, przez 10 lat stosowałam rożne antybiotyki, maści itd. i nic, więc w końcu padło na izotek.... Przez pierwszy miesiąc miałam suche dłonie i usta - musiałam smarować co godzinę co najmniej, a teraz nic. Dłonie kremowałam wczoraj rano, usta jakoś popołudniu. Co uważam za trochę podejrzane
O, ja też od kilku dni widzę zmianę na lepsze jeśli chodzi o łuszczenie skóry. Więc obecnie (zakończony 1 mies. kuracji), skóra z usta schodzi już tylko co 2 dzień, tzn. że jeden dzień usta są normalne, a na kolejny skóra złazi. Nie ma również potrzeby ciągłego nawilżania ust, jak miało to miejsce dotychczas. Mnie akurat to cieszy, bo pryszczy jak było tak nie ma, a może w końcu będę mogła makijaż nałożyć

Badania wątrobowe oraz morfo i cholest. wyszły po pierwszym miesiącu kuracji bez zarzutu, zmiany wyników wątrobowych malutkie i nie niepokojące.
Stary 2014-03-25, 16:51   #960
krakowianka1991
Raczkowanie

a ja mam jeszcze takie pytanie: jaką dawkę leku przyjmujecie? Ja biorę go dopiero od 10 dni. I przez te 10 dni lekarz mi zalecił po 1 tabletce czyli 20 mg, a po 10 dniach 40 mg na dobę przy wadze 45 kg. Nie za dużo? co do skutków ubocznych to strasznie suche usta i skóra pod oczami, ale wiadomo ja dopiero biorę ten lek kilka dni.....
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości