Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ! cz. II - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Głosujemy na nowy tytuł Zapraszam!!! Można oddać głos na kilka tytułów!
Sierpniowe mamy czekają na znak, że ich maluszki chcą wyjść na świat! 5 8,77%
Sierpień zbliża się krokami więc już wkrótce nasze szkraby będą z nami! 2 3,51%
Mamuśki sierpniowe 2014 cz III 19 33,33%
Już są duże nasze brzdące a do końca trzy miesiące. Mamuśki sierpień 2014 cz III 24 42,11%
W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Mamy sierpień 2014 cz III 25 43,86%
Brzuszki w górę, pierś do przodu wielkimi krokami zbliżamy się do porodu. Sierpień 2014 cz III 6 10,53%
Płeć już wszystkim dobrze znana, w sierpniu będzie potwierdzana. 0 0%
Płeć już Twoja dobrze znana, czekam na sierpień - Twoja mama. 3 5,26%
W brzuszku książe lub królowa, mamusia do sierpnia będzie gotowa 3 5,26%
Brzuszek już ciśnie nas pod piżamą, za chwilek kilka i ja będę mamą! 9 15,79%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-26, 12:07   #601
TheFall
Zadomowienie

Dot.: Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ!

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość
mam dzisiaj parcie na słodkie. Wiedziałam, że nie mogę otwierać nix słodkiego, a jednak naruszyłam opakowanie alpejskiego mleczka z dnia kobiet i ochłonęłam pół opakowania, nawet nie zauważyłam, że aż tyle zjadłam ;/ muszę się ogarnąć. BRZYDAL ZE MNIE!
A tam opowiadasz, pół opakowania to nie całe.
Ja zjadłam dzisiaj loda i już bym obiad zrobiła, żeby zjeść wcześniej. Mój apetyt mnie przeraża.
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 12:13   #602
daisy dot
Rozeznanie

Dot.: Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ!

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
Znajome mamuśki z prawobrzeża strasznie klną na Zdroje, ponoć tam na porodówce jest dosłownie taśma produkcyjna. Żeby nie było, nie chcę nikogo na nic nastawiać, tylko mówię, co słyszałam. Da się rodzić ale z atmosferą i opieką różnie bywa.
h4linka - słyszałam o tej opinii i powiem, że trochę przysłania mi ona wizję pięknego porodu hihi. Dlatego też myślę o Pomorzanach, ale mówią, że tam brudno. Police u mnie odpadają bo za daleko i kilku dobrych lekarzy opuściło ten szpital niedawno. Może Goleniów? Ale mój tż zapowiedział, że MałyMiś ma się urodzić w Szczecinie hhiih.
Mam znajome, które rodziły i na Pomorzanach i w Zdrojach - wszystkie zadowolone i jak tu wybrać po 34 tyg można pojechać obejrzeć porodówki, ponoć...

UmiZumi - to tylko pół! drugie pół Ci jeszcze zostało!

Edytowane przez daisy dot
Czas edycji: 2014-03-26 o 12:14
daisy dot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 12:13   #603
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Ja zjadłam dzisiaj loda i już bym obiad zrobiła, żeby zjeść wcześniej. Mój apetyt mnie przeraża.
Ja w ramach drugiego śniadania zjadam właśnie 2 banany u mnie obiad najwcześniej o 17, trzeba się jakoś podratować do tego czasu.

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 12:17   #604
mysia111
Zadomowienie

Cytat:
Nawet nic nie mów o lodach bo ostatnio jem je codziennie. Szczególnie Magnum Almond -moje ulubione. Wczoraj to nawet zjadłam 2 pod rząd bo 1 mi nie wystarczył. Teraz dla odmiany w pracy podjadam M&M-sy. Apetyt na słodkie wrócił ze zdwojoną siłą
mysia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 12:45   #605
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
Nawet nic nie mów o lodach bo ostatnio jem je codziennie. Szczególnie Magnum Almond -moje ulubione. Wczoraj to nawet zjadłam 2 pod rząd bo 1 mi nie wystarczył. Teraz dla odmiany w pracy podjadam M&M-sy. Apetyt na słodkie wrócił ze zdwojoną siłą
Ja też jem lody prawie codziennie albo robię sobie szejki z owoców i jogurtu, ważne, żeby było zimne i mleczne.
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 12:52   #606
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Snilo mi sie dzisiaj ze Tz mnie zdradzil i sie na niego obrazilam w nocy

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 13:32   #607
mamuska11
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Dzięki

Wiesz, to nie były nawet kopniaczki, tylko takie 'przewalanie się'
Nie czuję się komfortowo z tym, że nie umiem odróżnić, czy to moje dziecko się rusza, czy jelita

Twin, kuruj się. Masz sól morską do nosa?

Ale fajny, nie jest wcale jakiś wielki

Ja nie zauważyłam.
Mój pies, jak był narwany i zdziczały, tak dalej taki jest.
Ja się bardziej obawiam, co to będzie, jak się maluch pojawi w domu, bo on będzie zazdrosny, jak szlag! Na pewno się będzie cisnął przy karmieniu, kąpaniu itp, zaglądał do łóżeczka, wózka i rył się na kolana 5 razy bardziej niż teraz.
Co gorsza on szczeka, jak ktoś chodzi za oknem, albo dzwoni dzwonek. Boję się, że będzie mi ciągle budził Małą. Chociaż podobno ( ) jak w ciąży przebywało się w otoczeniu szczekającego psa, to dziecko jest przyzwyczajone do tego dźwięku i go nie budzi, podobno tak samo ma się sprawa w przypadku ludzi mieszkających w okolicy lotniska. się okaże na ile dobrą pamięcią prenatalną wykaże się moja potomkini
Ja mam dwa pay w domu i to bardzo rozpieszczone, mój Tż przyniosł ze szpitala czapeczkę która Zuzia nosiła i pampersa zsikanego dał psa powąchać i położył do łóżeczka dziecięcego, na drugi dzien jak wyszłam ze szpitala to psy podchodzili wąchaly Zuzie ale ich nie przeganialam pozwoliłam im wąchać i sie przyglądać jak karmie, mam jeszcze zdjęcie jak mała leży na naszym łóżku w rożku a obok psy z jednej i z drugiej strony jej pilnują po kilku dniach jak psy widziały ze nie traktuje och jakoś inaczej wogole straciły zainteresowanie i juz za mną nie chodziły ale pilnowali Zuzi jak spała to przy jej łóżeczku spały i jak tylko zapłakała to zaraz nastawialy uszy i przybiegły do mnie a najlepsze były jak kto przychodził to obcemu bie dały sie nawet zbliżyć do małej ......zreszta do tej pory Zuzia jest bardzo zżyta z psami

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
mamuska11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 13:33   #608
Moni 26
Zadomowienie

daisy dot, śliczny masz brzusio jak wspominałam 95 cm już ja pozazdrościłam i też wysyłam mój wielki brzuch z góry przepraszam za jakość
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie-0007.jpg (59,9 KB, 38 załadowań)

Edytowane przez Moni 26
Czas edycji: 2014-03-26 o 13:51
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 13:39   #609
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
daisy dot, śliczny masz brzusio ja pozazdrościłam i też wysyłam mój wielki brzuch z góry przepraszam za jakość
super

Nasze szczescie
Stary 2014-03-26, 13:43   #610
kasia_ruda
Zakorzenienie

Dziewczyny, proszę dziś o trzymanie kciuków, jadę wieczorem na wizytę mam nadzieję, że wszystko z dzidzią dobrze, ładnie rośnie i się rozwija, no i że już ostatecznie potwierdzimy płeć.

Nie chwaliłam się wam jeszcze, odebrałam wyniki i moja morfologia się polepszyła. Byłam w dolnych granicach norm nieciążowych, a teraz jestem w środeczku poza witaminami ciążowymi (ja jestem na pharmaton matruelle) nie brałam żadnych leków.

kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 13:46   #611
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Dziewczyny, proszę dziś o trzymanie kciuków, jadę wieczorem na wizytę mam nadzieję, że wszystko z dzidzią dobrze, ładnie rośnie i się rozwija, no i że już ostatecznie potwierdzimy płeć.

Nasze szczescie
Stary 2014-03-26, 13:47   #612
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
daisy dot, śliczny masz brzusio ja pozazdrościłam i też wysyłam mój wielki brzuch z góry przepraszam za jakość
Super brzuszek taki okrąglutki i od razu widać, że ciążowy

Dzień dobry

Nic mi się nie chce, od kilku dni mam jakiegoś doła... Masakra:/

A co do tego programu jeszcze to dla mnie trochę dziwne, że tak szufladkujecie: ta co będzie chciała kontakt skóra do skóry jest dobrą matką a ta co takiego kontaktu nie chce jest złą, no ale cóż...

A pisanie, że ta babka miała tłuste włosy, brzydką koszulę i nie wyglądała jakby jadła sałatę to już całkiem przesada... Ciekawe czy my będziemy takie super piękne i szczuplutkie w dniu porodu, jeszcze przenoszonego

No i nie róbmy z nas inkubatorów dla naszych dzieci, każda powinna mieć prawo do własnych decyzji i nie powinna być z tego powodu oceniana Chyba chodzi też o to, żebyśmy my czuły się dobrze i komfortowo podczas najważniejszego momentu w naszym życiu a nie że mamy się nie odzywać bo tylko dziecko się liczy... Smutne jest takie podejście:/

To jest tak, jakby mi na siłę ktoś dziecko do cycka przystawiał, chociaż bym tego nie chciała no bo przecież to dla dziecka jest najlepsze Z moimi uczuciami nikt nie musi się liczyć bo po co

No ale end off top

Znalazłam fajnego użytkownika na allegro, dużo fajnych spodni na gumie i luźnych bluzeczek, sukienek także może któraś się na coś skusi

http://allegro.pl/new-narzutka-azuro...058169744.html
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 13:48   #613
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:

Nie chwaliłam się wam jeszcze, odebrałam wyniki i moja morfologia się polepszyła. Byłam w dolnych granicach norm nieciążowych, a teraz jestem w środeczku poza witaminami ciążowymi (ja jestem na pharmaton matruelle) nie brałam żadnych leków.

Stary 2014-03-26, 14:00   #614
UmiZumi
Rozeznanie

Cytat:
daisy dot, śliczny masz brzusio jak wspominałam 95 cm już ja pozazdrościłam i też wysyłam mój wielki brzuch z góry przepraszam za jakość
ładny ciążowy brzuszek nikt pewnie Cię widząc nie ma wątpliwości, że jesteś w ciąży

Cytat:

i cieszę się, że masz dobre wyniki
Stary 2014-03-26, 14:06   #615
daisy dot
Rozeznanie

Cytat:
wooow jaki śliczny , Moni jaka Ty szczuplutka jestes!!
Stary 2014-03-26, 14:29   #616
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
No śliczny!

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Super brzuszek taki okrąglutki i od razu widać, że ciążowy

Dzień dobry

Nic mi się nie chce, od kilku dni mam jakiegoś doła... Masakra:/

A co do tego programu jeszcze to dla mnie trochę dziwne, że tak szufladkujecie: ta co będzie chciała kontakt skóra do skóry jest dobrą matką a ta co takiego kontaktu nie chce jest złą, no ale cóż...

A pisanie, że ta babka miała tłuste włosy, brzydką koszulę i nie wyglądała jakby jadła sałatę to już całkiem przesada... Ciekawe czy my będziemy takie super piękne i szczuplutkie w dniu porodu, jeszcze przenoszonego

No i nie róbmy z nas inkubatorów dla naszych dzieci, każda powinna mieć prawo do własnych decyzji i nie powinna być z tego powodu oceniana Chyba chodzi też o to, żebyśmy my czuły się dobrze i komfortowo podczas najważniejszego momentu w naszym życiu a nie że mamy się nie odzywać bo tylko dziecko się liczy... Smutne jest takie podejście:/

To jest tak, jakby mi na siłę ktoś dziecko do cycka przystawiał, chociaż bym tego nie chciała no bo przecież to dla dziecka jest najlepsze Z moimi uczuciami nikt nie musi się liczyć bo po co

No ale end off top

Znalazłam fajnego użytkownika na allegro, dużo fajnych spodni na gumie i luźnych bluzeczek, sukienek także może któraś się na coś skusi

Tak jeszcze odnośnie tego co piszesz, nie wiem czy zauważyłyście, że w ogóle ciężarne są traktowane jako osoby publiczne niejako. Wytyka się im co robią dobrze a co źle i to czasami całkiem obce osoby. Dzisiaj byłam na targu po owoce i zagadałam się z żoną kuzyna o moim brzuszku i apetycie. Jakaś starsza pani potrafiła się w dyskusję wbić i doradzać mi co powinnam jeść. No jaja.

Tutaj też to zauważyłam, właśnie odnośnie dyskusji na temat tych kobiet z programu, tyle, że tu jest forum i możemy sobie podyskutować, ale w życiu żadnej ciężarnej nie mówiłabym co ma jeść albo jak się zachowywać, tym bardziej podczas porodu. Mamuska podała bardzo fajną rzecz odnośnie traktowania kobiet, miała 16 lat i w szpitalu nie wiedzieli czy dziecko jest z miłości czy z gwałtu, podobnie się rzecz tyczy odnośnie kobiety z programu. Jeśli nie wiemy co w życiu przeszła i co nią kieruje to tak nie oceniajmy.

Tak samo na forach swego czasu były nagonki na matki, które nie chcą karmić piersią. Stwierdziłam wtedy, że na prawdę najbardziej podłe potrafią być inne kobiety-matki.
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 14:39   #617
Moni 26
Zadomowienie

Dzięki kochane jesteście laseczki
umi zumi długo nie było widać, że to ciąża, bo ja zawsze spożywczaka miałam ale jakoś ostatnio zrobił się taki ciążowy, bo wcześniej był bardziej spiczasty(nawet tata powiedział że bede miała synka bo spiczasto chodzę)a tu niespodzianka i bardziej się zaookraglił
daisy dot dzieki kochana, ale jeśli chodzi o wagę to do najszczuplejszych nie należę, 2 tyg temu miałam 65, 5 kg, a zaczęłam z wagą 64 mam 168 cm wzrostu. Wiec wagowo u nas podobnie bo ty jesteś wyższa ode mnie a i w brzuszku chyba po tyle samo mamy ?95 cm, jak cię nie pomyliłam z kimś
Stary 2014-03-26, 14:47   #618
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Tak jeszcze odnośnie tego co piszesz, nie wiem czy zauważyłyście, że w ogóle ciężarne są traktowane jako osoby publiczne niejako. Wytyka się im co robią dobrze a co źle i to czasami całkiem obce osoby. Dzisiaj byłam na targu po owoce i zagadałam się z żoną kuzyna o moim brzuszku i apetycie. Jakaś starsza pani potrafiła się w dyskusję wbić i doradzać mi co powinnam jeść. No jaja.

Tutaj też to zauważyłam, właśnie odnośnie dyskusji na temat tych kobiet z programu, tyle, że tu jest forum i możemy sobie podyskutować, ale w życiu żadnej ciężarnej nie mówiłabym co ma jeść albo jak się zachowywać, tym bardziej podczas porodu. Mamuska podała bardzo fajną rzecz odnośnie traktowania kobiet, miała 16 lat i w szpitalu nie wiedzieli czy dziecko jest z miłości czy z gwałtu, podobnie się rzecz tyczy odnośnie kobiety z programu. Jeśli nie wiemy co w życiu przeszła i co nią kieruje to tak nie oceniajmy.

Tak samo na forach swego czasu były nagonki na matki, które nie chcą karmić piersią. Stwierdziłam wtedy, że na prawdę najbardziej podłe potrafią być inne kobiety-matki.
Podpisuję się obiema ręcami pod tym co napisałaś Ludzie potrafią bardzo szybko ocenić kogoś przez krótki okres czasu i zmieszać z błotem Szczególnie właśnie kobiety w ciąży i matki są narażone na przytyki społeczeństwa o tym jakie powinny być i co powinny robić... Przykre to ale prawdziwe:/

Cytat:
umi zumi długo nie było widać, że to ciąża, bo ja zawsze spożywczaka miałam ale jakoś ostatnio zrobił się taki ciążowy, bo wcześniej był bardziej spiczasty(nawet tata powiedział że bede miała synka bo spiczasto chodzę)a tu niespodzianka i bardziej się zaookraglił
daisy dot dzieki kochana, ale jeśli chodzi o wagę to do najszczuplejszych nie należę, 2 tyg temu miałam 65, 5 kg, a zaczęłam z wagą 64 mam 168 cm wzrostu. Wiec wagowo u nas podobnie bo ty jesteś wyższa ode mnie a i w brzuszku chyba po tyle samo mamy ?95 cm, jak cię nie pomyliłam z kimś
Oja nigdy bym nie powiedziała, że tyle ważysz, wcale tego po Tobie nie widać Wyglądasz szczuplej ode mnie a ja mam 167 przed ciążą ważyłam 57 kg teraz 62 Także super figurka
Ja mam takiego flaka ten brzuch a wasze wydają mi się takie jędrne i twarde
Stary 2014-03-26, 14:53   #619
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamuska11 Pokaż wiadomość
Ja mam dwa pay w domu i to bardzo rozpieszczone, mój Tż przyniosł ze szpitala czapeczkę która Zuzia nosiła i pampersa zsikanego dał psa powąchać i położył do łóżeczka dziecięcego, na drugi dzien jak wyszłam ze szpitala to psy podchodzili wąchaly Zuzie ale ich nie przeganialam pozwoliłam im wąchać i sie przyglądać jak karmie, mam jeszcze zdjęcie jak mała leży na naszym łóżku w rożku a obok psy z jednej i z drugiej strony jej pilnują po kilku dniach jak psy widziały ze nie traktuje och jakoś inaczej wogole straciły zainteresowanie i juz za mną nie chodziły ale pilnowali Zuzi jak spała to przy jej łóżeczku spały i jak tylko zapłakała to zaraz nastawialy uszy i przybiegły do mnie a najlepsze były jak kto przychodził to obcemu bie dały sie nawet zbliżyć do małej ......zreszta do tej pory Zuzia jest bardzo zżyta z psami
.
Dzięki Mamuśka, ja mam dokładnie takie plany jeśli chodzi o oswajanie gadziny z Małą. I z tą pieluchą i jej zapachem itp.
No i na pewno nie będę go przeganiać i wyganiać. Chcę, żeby się z nią oswoił
Ciekawe, czy będzie pilnował

Cytat:

Super, że masz takie dobre wyniki badań I kciuki za wizytę.

Zuken, TheFall, chyba nie do końca się rozumiemy
To jest zawsze problem z rozmowami forumowymi, nie do końca da się przekazać wszystko, tak, jak się uważa.
Ja broń Boże nie twierdzę, że kobieta w ciąży zmienia się w inkubator i zostaje pozbawiona jakiejkolwiek własnej woli. Wręcz przeciwnie.
Uważam jednak, że dojrzała do roli matki kobieta podejmuje decyzje związane ze swoim dzieckiem na podstawie wiedzy na temat co jest dla dziecka dobre, a co nie.
Oczywiście, że kobieta, która nie karmi piersią nie jest wyrodną matką. Czy taka, która nie chce wziąć dziecka skóra do skóry...
Ja po prostu uważam, że w tej specyficznej sytuacji, jaką jest ciąża, poród itp. lepiej jest się kierować tym, co dla dziecka jest najlepsze. Bo po pierwsze, nie można o tym jednak zapominać, że jesteśmy istotami biologicznymi i naszym celem, jakby nie było, jest zapewnienie przetrwania gatunkowi, zdrowemu i dobrze się rozwijającemu , a po drugie te rzeczy, o których jest mowa, czyli karmienie piersią, kangurowanie, szybki bliski kontakt z dzieckiem itp z punktu widzenia rozwoju dziecka są dla niego korzystniejsze niż alternatywy.
Co nie zmienia faktu, że każdy robi jak uważa. Ja 'zachęcam' jedynie do podejmowania decyzji kierując się wiedzą na temat tego, co dla dziecka jest dobre i podejmowaniu tych decyzji bardzo świadomie, bo to może mieć wpływ na całe życie dziecka, o czym często się nie myśli.
Uważam, że warto na szali położyć dobro dziecka i swoje. I wybrać rozsądnie. Jeśli ktoś np. uważa, że karmienie piersią jest dla niego tak ohydne i niekomfortowe psychicznie, że będzie to trauma, to lepiej oczywiście z radością karmić dziecko butlą. Ale jak nie chce karmić, bo woli sobie chlapnąć winko raz na jakiś czas, czy piwko...no to może i nie nam oceniać... ale warto się zastanowić nad priorytetami.

I to fakt, żadna z nas nie zna historii matki z tego programu tv. I dlatego ciężko coś mówić, oprócz tego,że to tv i sensacja, pisk, krzyk i cierpienie lepiej się sprzedaje, niż urocza mamunia tuląca nowonarodzonego różowiutkiego bobaska

chciałam coś jeszcze napisać, ale muszę wyjść

Hania

Edytowane przez ButterBear
Czas edycji: 2014-03-26 o 14:55
ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 14:57   #620
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, to nie były nawet kopniaczki, tylko takie 'przewalanie się'
Nie czuję się komfortowo z tym, że nie umiem odróżnić, czy to moje dziecko się rusza, czy jelita

Twin, kuruj się. Masz sól morską do nosa?

U mnie zaczęło się od takich pękających bąbelków. Potem czułam taką smerającą mnie od wewnątrz rybkę. Już bliżej niż dalej to upewnienia się czy to Hania

Mam sól morską odkąd jestem w ciąży prawie codziennie jej używam
inhaluję się, zajadam czosnek i cebulę oraz popijam sok malinowy.

Cytat:
Moni, piękny brzuszek

Cytat:

za wizytę i za polepszenie wyników morfologii
Stary 2014-03-26, 15:06   #621
pentuerka
Rozeznanie

Cytat:

Na higienę osobistą każdy ma wpływ. Godząc się na nagranie, które ogląda cała PL trzeba się liczyć z oceną innych ludzi. Ciebie odrzuca nie umyte dziecko i karmienie piersią, a mnie odrzuca oglądanie zaniedbanych kobiety. Oczywiście nie wiadomo co się działo wcześniej, ale w takiej sytuacji nie zgodziłabym się na nagrywanie. Generalnie nie zgodziłabym się, bo to zbyt intymne.

Nie chcę już ciągnąć tematu, każdy mam prawo do własnych odczuć, poza tym jesteśmy na forum.

W związku z powyższym postanowiłam poszukać sobie koszuli do szpitala ;-)

Zgadzam się z tym, że ciężarne kobiet i młode matki, traktowane są jak wlasność społeczeństwa. Wszędzie chcą doradzać itd.

Zuken skąd ten dołek?

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------

Cytat:

Zuken, TheFall, chyba nie do końca się rozumiemy
To jest zawsze problem z rozmowami forumowymi, nie do końca da się przekazać wszystko, tak, jak się uważa.
Ja broń Boże nie twierdzę, że kobieta w ciąży zmienia się w inkubator i zostaje pozbawiona jakiejkolwiek własnej woli. Wręcz przeciwnie.
Uważam jednak, że dojrzała do roli matki kobieta podejmuje decyzje związane ze swoim dzieckiem na podstawie wiedzy na temat co jest dla dziecka dobre, a co nie.
Oczywiście, że kobieta, która nie karmi piersią nie jest wyrodną matką. Czy taka, która nie chce wziąć dziecka skóra do skóry...
Ja po prostu uważam, że w tej specyficznej sytuacji, jaką jest ciąża, poród itp. lepiej jest się kierować tym, co dla dziecka jest najlepsze. Bo po pierwsze, nie można o tym jednak zapominać, że jesteśmy istotami biologicznymi i naszym celem, jakby nie było, jest zapewnienie przetrwania gatunkowi, zdrowemu i dobrze się rozwijającemu , a po drugie te rzeczy, o których jest mowa, czyli karmienie piersią, kangurowanie, szybki bliski kontakt z dzieckiem itp z punktu widzenia rozwoju dziecka są dla niego korzystniejsze niż alternatywy.
Co nie zmienia faktu, że każdy robi jak uważa. Ja 'zachęcam' jedynie do podejmowania decyzji kierując się wiedzą na temat tego, co dla dziecka jest dobre i podejmowaniu tych decyzji bardzo świadomie, bo to może mieć wpływ na całe życie dziecka, o czym często się nie myśli.
Uważam, że warto na szali położyć dobro dziecka i swoje. I wybrać rozsądnie. Jeśli ktoś np. uważa, że karmienie piersią jest dla niego tak ohydne i niekomfortowe psychicznie, że będzie to trauma, to lepiej oczywiście z radością karmić dziecko butlą. Ale jak nie chce karmić, bo woli sobie chlapnąć winko raz na jakiś czas, czy piwko...no to może i nie nam oceniać... ale warto się zastanowić nad priorytetami.

I to fakt, żadna z nas nie zna historii matki z tego programu tv. I dlatego ciężko coś mówić, oprócz tego,że to tv i sensacja, pisk, krzyk i cierpienie lepiej się sprzedaje, niż urocza mamunia tuląca nowonarodzonego różowiutkiego bobaska

chciałam coś jeszcze napisać, ale muszę wyjść
Zgadzam się całkowicie.
pentuerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 15:11   #622
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość
Na higienę osobistą każdy ma wpływ. Godząc się na nagranie, które ogląda cała PL trzeba się liczyć z oceną innych ludzi. Ciebie odrzuca nie umyte dziecko i karmienie piersią, a mnie odrzuca oglądanie zaniedbanych kobiety. Oczywiście nie wiadomo co się działo wcześniej, ale w takiej sytuacji nie zgodziłabym się na nagrywanie. Generalnie nie zgodziłabym się, bo to zbyt intymne.

Nie chcę już ciągnąć tematu, każdy mam prawo do własnych odczuć, poza tym jesteśmy na forum.

W związku z powyższym postanowiłam poszukać sobie koszuli do szpitala ;-)

Zgadzam się z tym, że ciężarne kobiet i młode matki, traktowane są jak wlasność społeczeństwa. Wszędzie chcą doradzać itd.

Zuken skąd ten dołek?
Nigdzie nie napisałam, że MNIE odrzuca nieumyte dziecko Nawet czegoś takiego nie pomyślałam także bez pochopnych wniosków

Po prostu takie ocenianie kogoś mnie mega wkurza bo z wypowiedzi niektórych z Was wynika, że tylko takie rzeczy jak karmienie piersią czy kontakt po porodzie weryfikują kto jaką jest matką...

ale każda z nas ma inne zdanie na dany temat tak jak i w innych dziedzinach życia także nie ma się co wykłucać nie

Co do koszul do szpitala to mogę wstawić linki z allegro moich wstępnych wyborów jak chcesz

A dołek tak jakoś... Finansowo nam się trochę sypie ostatnio, przez co pieniądze, które dostaliśmy na ślub w dużej części już zniknęły i jestem strasznie zła, że tak się stało Czekam aż się trochę odbijemy bo spadło na raz kilka dużych wydatków i trochę mnie to przytłoczyło, Tż zresztą też...
Kurde całe życie człowiek uczciwie pracuje i nic z tego nie ma Eh...
Stary 2014-03-26, 15:11   #623
daisy dot
Rozeznanie

Cytat:
Tak to ja mam 95 cm
Stary 2014-03-26, 15:19   #624
pentuerka
Rozeznanie

Cytat:
Nigdzie nie napisałam, że MNIE odrzuca nieumyte dziecko Nawet czegoś takiego nie pomyślałam także bez pochopnych wniosków

Po prostu takie ocenianie kogoś mnie mega wkurza bo z wypowiedzi niektórych z Was wynika, że tylko takie rzeczy jak karmienie piersią czy kontakt po porodzie weryfikują kto jaką jest matką...

ale każda z nas ma inne zdanie na dany temat tak jak i w innych dziedzinach życia także nie ma się co wykłucać nie

Co do koszul do szpitala to mogę wstawić linki z allegro moich wstępnych wyborów jak chcesz

A dołek tak jakoś... Finansowo nam się trochę sypie ostatnio, przez co pieniądze, które dostaliśmy na ślub w dużej części już zniknęły i jestem strasznie zła, że tak się stało Czekam aż się trochę odbijemy bo spadło na raz kilka dużych wydatków i trochę mnie to przytłoczyło, Tż zresztą też...
Kurde całe życie człowiek uczciwie pracuje i nic z tego nie ma Eh...
No widzisz, ale ty też sobie dopowiedziałaś, że z naszych wypowiedzi wynika, że kobiety które nie karmią itp są gorszymi matkami. Nit tak nie powiedział.

Zostawmy może ten temat ;-)

A linki poproszę, bo nie mogę nic fajnego znaleźć.

Współczuję problemów finansowych :-(

Edytowane przez pentuerka
Czas edycji: 2014-03-26 o 15:30
Stary 2014-03-26, 15:20   #625
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
Tak to ja mam 95 cm
Muszę sobie kupić miarę bo nie mam a jestem ciekawa ile ja mam w brzuszku
Stary 2014-03-26, 15:21   #626
Ambrette
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość

Witaj
5kg w plecy?? to znaczy, że schudłaś?? matko ja przytyłam 5kg a jestem w 20tc
To Twoja pierwsza ciąża, na kiedy masz termin porodu? Znasz już płeć??
pozdrawiam
Znaczy się przytyłam 5 kg... Tak, to moja pierwsza ciąża, a płci jeszcze nie znam. Tydzień temu nie było widać z racji ułożenia się dzidzi, no ale może dowiem się za 2 tygodnie, na genetycznym... TŻ specjalnie wziął urlop na remont pokoiku, a mi się tak marzą dwie różowe ściany, jeśli to byłaby dziewczynka Termin porodu mam na 26 sierpnia (w ogóle jak się o tym dowiedziałam to byłam zrozpaczona, że z powodu 3 dni nie będę miała lwiątka)

Cytat:
Witaj w naszym gronie.A moze coś wiecej? To twoja pierwsza ciąża? Jak w ogóle ją znosisz, oprócz zachcianek ?

Ciążę znoszę całkiem znośnie Obecnie doskwierają mi właściwie jedynie swędzenie brzucha, piersi, dekoltu (pomimo, że smaruję się codziennie różnymi cudami przeciw rozstępom) oraz objawy alergii (zrezygnowałam z codziennego brania leków), ale to też właściwie w zależności od stopnia wysuszenia powietrza, kontaktu z kurzem i innymi alergenami... Jakiś czas temu zabrałam się z nudów za generalne porządki i tak się załatwiłam, że dostałam zapalenia oskrzeli i gardła - pomimo założonej maseczki medycznej

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość
mam dzisiaj parcie na słodkie. Wiedziałam, że nie mogę otwierać nix słodkiego, a jednak naruszyłam opakowanie alpejskiego mleczka z dnia kobiet i ochłonęłam pół opakowania, nawet nie zauważyłam, że aż tyle zjadłam ;/ muszę się ogarnąć. BRZYDAL ZE MNIE!

Też tak mam, w sumie to zawsze miałam Jak tylko dowiedziałam się, że jestem w ciąży, kupiłam bieżnię, co by spacerować sobie na niej 45 min przed tv co 2-3 dzień, zrównoważyć wszystkie zbędne kalorie (np. z masła orzechowego) i przytyć tylko tyle co trzeba (moja mama przytyła ze mną prawie 30 kg). Pogoda bywa różna, a ruch to zdrowie… No ale oczywiście nic nie zastąpi chodzenia po dworze gdy za oknem świeci słońce, jest ciepło, ćwierkają ptaszki Ciekawa jestem jak wyglądają takie zorganizowane zajęcia dla kobiet w ciąży i czy warto się na nie zapisać...

Cytat:
No i nie róbmy z nas inkubatorów dla naszych dzieci, każda powinna mieć prawo do własnych decyzji i nie powinna być z tego powodu oceniana Chyba chodzi też o to, żebyśmy my czuły się dobrze i komfortowo podczas najważniejszego momentu w naszym życiu a nie że mamy się nie odzywać bo tylko dziecko się liczy...

Popieram w 100 %!!!

Cytat:
Napisane przez niki19
Ja właśnie się nad tymi pierwszymi wczoraj zastanawiałam i chyba się na nie zdecyduję bo już na gwałt muszę coś kupić bo została mi tylko jedna para spodni

Witaj w klubie Odkładam to jak mogę bo zawsze dużo czasu zajmuje mi kupno spodni ze względu na uda, w legginsach wyglądam okropnie, a w rurki nie mogę się wbić. Oczywiście Allegro z tego względu odpada...

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego
Ja dlatego wole nie ogladac takich rzeczy
nie chce sie zle nastawiac do ludzi jak zobacze jakie cyrki sa podczas porodu

Cytat:
Napisane przez sara 85
Ja nie oglądałam tego programu, ale z tego co piszecie to widzę, że nic nie straciłam, zresztą nie mam ochoty tego oglądać.

No ja też mam mieszane uczucia jeżeli chodzi o oglądanie takich programów. Boję się, że przez następne miesiące będę się bała, stresowała i śniła o tym po nocach. A jak się jeszcze człowiek nasłucha ludzi dookoła… A tak z ciekawości - na jakim kanale to leci i kiedy?

Cytat:
Napisane przez ButterBear
Chociaż podobno ( ) jak w ciąży przebywało się w otoczeniu szczekającego psa, to dziecko jest przyzwyczajone do tego dźwięku i go nie budzi, podobno tak samo ma się sprawa w przypadku ludzi mieszkających w okolicy lotniska.

No to dałaś mi teraz nadzieję Mój pies nigdy nie może sobie podarować szczekania i straszenia <brzydal>

Cytat:
Napisane przez mamuska11
Ja moja Zuzie nauczyłam zasypiac w hałasie przy tv pralce i nawet potrafiłam odkurzać w domu jak zasypiala :p ale sa i tego minusy bo biedulka nie mogła spać w ciszy i w nocy musiałam tv zostawiać w sypialni włączone bo jak tylko była cisza to Zuzia sie kręciła i przebudzala

Hahaha

The Fall, Mysia 111, H4linka – ja też jestem fanką lodów! Zawsze były to Magnum Almond, ale teraz są dla mnie za słodkie i przerzuciłam się na Magnum Classic oraz stare, dobre Calypso waniliowe.

Daisy Dot, Moni26 –śliczne brzuszki, pozazdrościć

Pentuerka, Zaczarowanadlaniego – widzę, że dziwne sny to w ciąży norma... Mi się ostatnio śniło mnóstwo jaszczurek, robaków, łaziły po mnie w nocy w łóżku, a na końcu pojawił się krokodyl, ugryzł mnie i się wybudziłam

Kasia_ruda – trzymam kciuki!!!

Thomas Dreier
Ambrette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 15:28   #627
pentuerka
Rozeznanie

Waśnie leci na polsat cafe
Stary 2014-03-26, 15:31   #628
sara 85
Zakorzenienie

Ambrette nie mam pojęcia kiedy to leci

dziewczyny dajcie linka do koszul

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 15:32   #629
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość
Waśnie leci na polsat cafe
Ten facet mówi do swojej żony jak do dziecka uśmiałam się
Stary 2014-03-26, 15:34   #630
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

u mnie sny to jakas porazka
czasem tak sie boje ze wtulam sie w Tz tak ze on spi zwisajac noga i reka z lozka a mamy bardzo duze lozko

przed ciaza zadko mi sie cos snilo ale teraz to jakas masakra

Nasze szczescie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości