![]() |
#391 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Błędy ortograficzne na forum
Cytat:
My nie mamy obowiązku unikać jej wypowiedzi - jeśli ktoś nie umie pisac, powinen albo się nauczyc albo przestac to robic. Ban tymczasowy - na naukę zasad ortografii lub stały - bo nie chcemy tu ignorantów i chamów. Niepotrzebie wogóle odpisywałaś jej jeszcze prawie przepraszając, ze zwracasz uwagę. Założe sie też, że na 99% nie ma dysleksji - bo wiedziałaby czym różni sie owa dysleksja od dysortografii (juz pomijam fakt, ze ta panna cierpi na jakąś dyslekcje OMG - ma jakies bóle przy tym??? ) a poza tym, to łatwe wytłumaczenie - na zwykłe lenistwo i nikt nie ma prawa zwracac uwagi bo to osoba chora, taaaa kiedys wystarczyło na gołe d**e pare razów ![]() ![]() ![]() ![]() Nineczka abys odzyskała wiarę w ludzi, powiem Ci ze ja zwrócialam uwagę Wizażance na PW - kulturalnie mi odpisala i poprawiła byki. Może jakąś petycję napiszemy do zarządu.......... niechże w końcu ludzie nie posiadający umiejętności pisana i nie robiący sobie z tego żadnego problemu, stracą możliwosc wypowiadania sie na takim przyjemnym forum jakim jest Wziaz. ![]() Niech poprawna pisownia będzie obowiązkiem na Wizażu.
![]() |
![]() |
#392 |
Zakorzenienie
|
a ja uwazam, ze udostepnianie wypowiedzi kogokolwiek .. z priva, jest conajmniej nie taktowne.....
prettycow!!czy Ty moze nalezys do takiej grupy... młodziez cos tam....wszechpolska?(nie wiem...) sorki... ale cos mi sie ta wypowiedz z gietrychowkimi wypowiedziami kojarzy, pzrepaszam, ale oni ciagle dyskryminuja ludzi i wszystko co im/jemu... nie podporzadkowuje sie jest be!! prettycow,osoby ktore jak piszesz : "Może jakąś petycję napiszemy do zarządu.......... niechże w końcu ludzie nie posiadający umiejętności pisana i nie robiący sobie z tego żadnego problemu, stracą możliwosc wypowiadania sie na takim przyjemnym forum jakim jest Wziaz. Niech poprawna pisownia będzie obowiązkiem na Wizażu." nie zawsze musza miec umiejetnosci poprawnego pisania, poniewaz byc moze wazniesza jest tu na wizazu umiejetnosc przekazywania doswiadczen i umiejetnosc dzielenia sie wlasnymi doswiadczeniami... ![]() ![]() sa takie fora pewnie... gdzie mozna wyzyc sie ortograficznie, gramatycznie itd...bo temu wlasnie one sluza, wiec tam zapraszam te osoby, ktorym naprawde tak bardzo przeszkadza to(i nie wierza w dyslekcje i tym podobne przypadlosci)ze ktos , komus zdarzy sie blad w wypowiedziach oj... sa wieksze problemy... ![]()
![]() |
#393 |
Zakorzenienie
|
Większość niegrzecznych dzieci ma ADHD.
Mordercy cierpią na różnego rodzaju zaburzenia psychiczne. Ludzie otyli są otyli nie dlatego, że dużo jedzą i nie ćwiczą, ale mają problemy ze zdrowiem i z tego powodu nie mogą schudnąć. A wszyscy, którzy robią byki, cierpią na dysortografię. Taaa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
Wtajemniczenie
|
Oczywiscie, ze udostepnianie wiadomosci z priv nie jest zbyt ladna rzecza ale poczulam, ze musze to zrobic bo:
1. zwrocilam grzecznie uwage, zeby poprawila "drogi" na drugi" 2. nie zdenerwowalam sie gdy dostalam wiadomosc, ze po co ja w ogole sie wtracam 3. przeprosilam, ze moze ja urazilam 4. dostalam wiadomosc, ze powinnam zajac sie czyms innym 5. dzisiaj dzieci i mlodziez uczy sie pisowni z internetu (kto czyta ksiazki?), duzo osob jest wzrokowcami i jesli bedziemy tak bardzo poblazac osobom, ktore popelniaja podstawowe bledy, to w koncu jezyk polski bedzie przypominal nie wiem co? 6. jak ktos zwraca uwage, to juz Giertych, juz mlodziez wszechpolska, juz, ze obraza, wtraca 7. walcze o swoja ortografie!!!! Nie chce pisac "ktury", "muj", "drogi", "moze- jako nie woda", "morze- jako wyraz wyrazajacy, ze cos moze zrobie". A jestem wzrokowcem i jak ciagle bede widziala te wyrazy pisane z takimi bledami, to sama zaczne tak pisac. 8. chcialam ta sprawe rozwiazac polubownie i cicho ale zostalam uznana za ta co sie wtraca i dlatego umiescilam tu nasza korespondecje. Stop dla PODSTAWOWYCH bledow ortograficznych!!! Dodam jeszcze, ze ta dziewczyna przyznala, ze jesli mialaby ochote to by sprawdziala pisownie w word i nie potrzebuje zeby ktos ja poprawial. Dla mnei wysuwa sie jeden wniosek... ona jest leniwa!!! Teraz kazdy zaslania sie dysleksja. Ciekawe skad ta epidemia?? Moze wlasnie z internetu? Z poblazliwosci innych? Z atakownia tych, ktorzy grzecznie prosza aby cos autor tekstu poprawil? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dokladnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiadomo, ze kazdemu zdarzy sie jakis blad. Ale na litosc, sa jakies podstawy, ktore nalezaloby przestrzegac. A jak piszesz cos w obcym jezyku, to wysylasz emial od razu, czy moze jednak sprawdzasz czy aby poprawnie napisalas, zeby sie nie osmieszyc? A oczywiscie w jezyku polskim, to od razu dysortografia, dysleksja i inne tego typu choroby. Ja wierze, ze sa osoby, ktore maja takie choroby ale wierze tez, ze duzo osob idzie na latwizne i tylko jak ktos zwroci komus uwage, zeby cos poprawil, to od razu wyskakuje z choroba.. tak ,zeby ten ktos inny sie wstydzil. A moze jak ktos zwroci takiej osobie uwage, to ta po kilku razach zapamieta, ze "drugi" pisze sie wlasnie przez "U" otwarte, ze "ktory"przez zamkniety, ze "moj" przez zamkniete. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
Zakorzenienie
|
Ja mam coś takiego w sobie, że gdy pisze jakieś ważne pismo do urzędu, ostatnio do sądu sto razy sprawdzam, czy nie zrobiłam żadnych byków, czy się nie powtórzylam z jakimiś określeniami, czy wszędzie są przecinki tam, gdzie być powinny itp.
![]()
![]() |
![]() |
#398 |
Zakorzenienie
|
dla mnie nie ma wytlumaczenia, ze ..ktos udustepnia wypowiedz czy wogole cokolwiek .. osoby, ktora pisze na priva...nineczka....
a w naszym wizazowym regulaminie chyba tez jest coc na ten temat... a litosc... ?? chyba nie chodzi tu o litosc uwazam ze jaksa takie posty ze ktos robi bledy, to poprostu jak kogos to tak bardzo meczy, nalezy poprostu zmienic forum , i nie czytac tago co tak bardzo drazni
![]() |
#399 |
Wtajemniczenie
|
No pewnie, nalezy zmienic forum, pewnie masz racje. Po co ja w ogole sie odzywam. Przeciez, dla Ciebie nie ma roznicy, ze np Twoj syn bedzie uczyl sie jezyka polskiego na forach gdzie pisze sie "drogi" a nie "drugi". Nie ma dla Ciebie znaczenia, ze coraz mlodzi ludzie czytaja tylko w internecie i z niego sie ucza.. a niech ucza sie z bledami, kogo to obchodzi. To ja jestem ta zla, wredna, ktora biednym chorym osobom zwraca uwage, zeby cos porawili. A Ty pewnie jak uczysz sie niemieckiego, to tez nie lubisz jak ktos Cie porawia, prawda? I jak piszesz w jezyku niemieckim, to pewnie tez nie korzystasz ze slownika niemieckiego, bo w razie co powiesz, ze masz dysleksje czy dysortografie. A moze jednak uzywasz slownika, bo nie chcesz sie osmieszyc? Ale w jezyku polskim to juz o.k, tak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Uważam, że ujawnienie prywatnej korespondencji nie powinno mieć miejsca. Można sytuację opisać bez cytowania. Dlatego ostrzegam nineczkę i proszę, aby to był naprawdę ostatni raz.
Jeśli chodzi o rzekomą dysleksję, to o ile wiem z setek wątków i kilku wypowiedzi psychologów, dysleksja nie dotyczy pisania na klawiaturze, a jedynie pisma odręcznego. Ale to tylko taki wtręt człowieka, którego też razi nonkonformistyczna wypowiedź typu "muj wójek muwi" ![]() Następnie zwracam uwagę na zapis regulaminu odnośnie publicznego zwracania uwagi na błędy. Wydaje się, że osoba sprawnie posługująca się językiem ojczystym powinna rozumieć intencje redakcji i domyślać się, że taki wątek będzie zamknięty. Choćby po to, żebym nie musiał wszystkim malować ostrzeżeń za złamanie regulaminu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Natomiast jeśli mowa jest tylko i wyłącznie o robieniu ortów, to jest to dysortografia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#402 | |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Cytat:
Na początku forum nie było obwarowane takimi restrykcjami i raczej wszystkim zależało na poprawnej pisowni czy logice wypowiedzi. Niestety wszystko się zmienia i nie zawsze na lepsze. Nakazanie poprawnej pisowni byłoby regulaminem martwym i w dodatku prowadzącym do wiecznych, bezkarnych konfliktów. Dlatego jest i będzie zakaz publicznej krytyki błędów ortograficznych. Ale nie zabraniamy tego na PW. Myślę, że większość użytkowników po takiej, kulturalnej uwadze poprawia swoje błędy. Niestety nie wszyscy ![]() Ale tego nie zmieni i nie wymusi żaden dodatkowy paragraf. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4576167]
Natomiast jeśli mowa jest tylko i wyłącznie o robieniu ortów, to jest to dysortografia ![]() Zawsze można sprawdzić tekst w słowniku i dysortografia zniknie. ------------- Dziewczyny. A ja mam jeszcze taki mały,powiedzmy-apel. Chodzi o stosowanie polskich znaków. Naprawdę można się przyzwycziać ,do kliknięcia w odpowiednim momencie "alt+a,c,z,o" . Pisanie bez "ogonków" zasiewa wątpliwości,która forma jest poprawna: zrobie-zrobię widze-widzę Przykładów można mnożyć. Zdecydowanie pisanie bez polskich znaków zalicza się do błędów ortograficznych-więc dbajmy też i o taką poprawność.
![]() |
#404 |
Zakorzenienie
|
No no, a ja się od jakiegoś czasu noszę z zamiarem zrezygnowania z używania altu.
No no, a ja sie od jakiego czasu nosze z zamiarem zrezygnowania z uzywania altu. Oo, tak chyba mi lepiej. ![]()
![]() |
![]() |
#405 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To jest ,jak z jazdą na rowerze . Jak raz się nauczysz go stosować,to on już w Tobie zostaje ![]() Czasami,jak mi klawiatura wariuje i wszystkie znaki są pomieszane - muszę pisać bez altu właśnie-to i tak mimochodem go wciskam ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#406 |
Zakorzenienie
|
Ewolucja.
![]()
![]() |
![]() |
#407 |
Zakorzenienie
|
Eeeee,czy aby na pewno
![]() Ewolucja to rozwój/postęp -a to by raczej uwstecznienie było. No,chyba,że za 100 lat w mowie pisanej ![]() ![]()
![]() |
#408 |
Zakorzenienie
|
Pewnie, że ewolucja.
![]() Od dawna nie przeszkadzają mi teksty z liter ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#409 |
Zakorzenienie
|
Szkoda, że regulaminów nikt nie czyta
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#410 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Akurat się przyzwyczailam,że piszesz nie tylko ładnie i ciekawie-ale przede wszystkim poprawnie ![]() Cytat:
Nawet najciekawszy tekst jest wtedy nieczytelny.I też wiele razy sobie coś odpuściłam ,ze względu na tą (a moze "tę" ![]() ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4576403]Nigdzie nie napisałam, ze jestem wyrozumiała, jeśli chodzi o orty ![]() Wiem,wiem-to nie był przytyk -tylko dopowiedzenie ![]()
![]() |
![]() |
#412 |
Konto usunięte
|
Uff
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Zakorzenienie
|
tę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#414 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiecie co? co innego jak ktoś sporadycznie walnie jakiegoś babola, a co innego, jak ktoś po prostu leje na pisownię od góry do dołu - takie podejście mnie po prostu denerwuje. a z tym wskazywaniem błędów - no sorry, w szkole podkreślam dzieciakom błędy na czerwono, małym to zlecam przepisywanie wyrazu po 10 razy - i nikt się nie burzy. ale oczywiście, pokazanie komuś na wizażu, że robi kosmiczne babole, to juz jest niepoprawne politycznie. a co mam zrobić, jak w jednym z wątków, na którym jest kilkadziesiąt dziewczyn, 70% robi błędy w datach? (chodzi o paskudny "17 sierpień, 20 maj i 28 czerwiec) - każdej mam wysyłać PW czy też mogę im zwrócić uwagę ogólnie (oczywiście kulturalnie) - narażę się na ostrzeżenie w ten sposób? z ciekawości i grzecznie pytam. wysyłanie PW do 30 osób mało mnie bawi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#416 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak wogóle,to nie traktuj tego jak zeszytow do poprawki ![]() inaczej bedziesz musiala wysylać PW ![]()
![]() |
![]() |
#417 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie niestety ostatnio "coś" się zepsuło i nie mogłam tych nieszczęsnych "ogonków" używać... Bardzo mi to przeszkadzało... Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#418 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
I wszyscy jadą po nineczce, ze wklejenie wypowiedzi jest nieeleganckie, nikt nie powie, ze tamta użytkowniczka zachowała się nagannie ![]() Cytat:
![]() Rzeczywiscie jestem prawie skrajnie nacjonalistycznie nastawiona, bo obchodzi mnie jakosc wypowiedzi na moim ulubionym forum, może wogóle wprowadzimy pisownie "ze słuchu" ?? jest taki fajny wątek o białych kozaczkach, można potrenować ![]() czy teras bendem dla ciebie fanjna i jusz nie bendziesz mnie zaliczac do girtychóff, kturyh tak nie lubisz? może uważaj z takimi politycznymi wycieczkami Cytat:
![]() Jak juz ich spotkało takie nieszczęscie, ze nie posiedli tej tajnej umiejętności, to wklejenie tekstu do worda trwa 15 sekund. Co do przekazywania doświadczeń: Słuchasz uważnie, kiedy ktoś mówi do Ciebie szybko, niewyraźnie, z pełnymi ustami i bezsensownie układanymi zdaniami??? Traktujesz taką osobę poważnie? Czujesz, ze taka osoba Ciebie traktuje poważnie? Ja nie, tak też sie czuję kiedy ktos robi PODSTAWOWE błędy i nie wie do czego są znaki interpunkcyjne. Cytat:
Pewnie! jak sie komus nie podoba to wynocha z forum! A czemu nie powiesz, ze wynosić sie mają z forum osoby, ktore olewają pisownie???? Dlaczego te osoby nie mają sie wynosić na forum gdzie mozna robic byki do woli, a wszyscy i tak są fajni ![]() Nigdzie nie napisałam, ze nie wierze w dysleksje - napisałam, że za często ludzie się nią zasłaniają. Po drugie to dyslektykom musi być dopiero głupio i przykro za takich ludzi. Bo tak sie składa, ze znam pare osób, które o swojej "przypadłości" wiedzą, rutynowo sprawdzają wiec swoje posty, wypracowania, maile choćby w wordzie i nikomu nie muszą sie tłumaczyc ze swojej choroby. Dla mnie po prostu, takie tłumaczenie, ze dysleksja,ze problemy to juz szczyt arogancji. Po prostu, komus sie nie chce, mało tego nie ma żadnego szacunku do użytkowników forum, którzy to bedą musieli czytac. Dlatego tak się pieklę. Aga Z zgadzam się z Tobą, pisałam juz kiedys że nie chodzi o to aby poprawianie pisowni było argumentem w dyskusji, chyba jednak w innym wątku, dlatego teraz to mi umknęło ![]() I wytykanie błędów publcznie jest, owszem, nietaktem. Jednak będę sie upierać, że nietaktem jest też olewanie tak prostej czynności, jaką jest przejrzenie swego posta przed wysłaniem ![]() Chodzi mi o to, ze możliwość zgloszenia posta, jako "naszpikowanego" banalnymi bykami, dałoby możliwośc choć częsciowego wyeliminowania takich "olewaczy" ,co to mogliby sprawdzic blędy ale im sie nie chce, a jak sie komuś nie podoba to wynocha ![]() Zadna z nas przeciesz nie domaga się pisania językiem literackim, trzynastozgłoskowcem ![]() Czy też recytowania zasad interpunkcji i ortografii przez sen. Chodzi tylko o czytelny przekaz.
![]() |
![]() |
#419 | ||
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie - sęk tylko w tym,że w tym wątku wypowiadają się z reguły/jedynie dziewczyny,które błędów raczej (bo każdemu się zdarzy) nie robią - o czym już ktoś przede mną pisał. A osóbki,które powinny być zainteresowane tym tematem-omijają ten watek szerokim łukiem. Tak naprawdę osoby,ktore robią byki -nie są zainteresowane tym,żeby pisać poprawniej. I to jest sedno problemu. Dlatego ,jako takiego sensu ,ten wątek nie ma. Tyle,że możemy sobie w nim ponarzekać,apelować, apelować i apelować ...bez końca ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:01.