Błędy ortograficzne na forum - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-06-16, 18:09   #391
prettycow
Raczkowanie

Dot.: Błędy ortograficzne na forum

Cytat:
Napisane przez nineczka Pokaż wiadomość
Jak ci nieodpowiada że osoby z dyslekcją piszą na forum to lepiej wogóle nie wchoć na forum albo unikaj moich wypowiedzi bo ja pełno byków robie i nie mam zamiaru nad wszystkim się zastanawiać . A ty jak nie masz co robić to zajmij się szydełkowaniem

Moja wiadomosc: Wyslalam Ci wiadomosc na priv zeby nie bylo, ze jakos chce Cie urazic. JEst watek na temat bledow i dziewczyny napisaly, ze to bedzie najlepszy sposob zeby kogos nie urazic a jednoczenie, zeby taka osoba mogla poprawic swoje bledy. Nie bylo moim zamiarem obrazenie Cie. Sama robie bledy i jesli zalwazysz jakis to prosze daj mi znac. Choroba, choroba ale czasami mozna cos poprawic jak ktos grzecznie zwroci Ci uwage.
Moim zdaniem tej pannie należy sie właśnie ban.
My nie mamy obowiązku unikać jej wypowiedzi - jeśli ktoś nie umie pisac, powinen albo się nauczyc albo przestac to robic.
Ban tymczasowy - na naukę zasad ortografii lub stały - bo nie chcemy tu ignorantów i chamów.

Niepotrzebie wogóle odpisywałaś jej jeszcze prawie przepraszając, ze zwracasz uwagę.

Założe sie też, że na 99% nie ma dysleksji - bo wiedziałaby czym różni sie owa dysleksja od dysortografii (juz pomijam fakt, ze ta panna cierpi na jakąś dyslekcje OMG - ma jakies bóle przy tym??? ) a poza tym, to łatwe wytłumaczenie - na zwykłe lenistwo i nikt nie ma prawa zwracac uwagi bo to osoba chora, taaaa kiedys wystarczyło na gołe d**e pare razów i juz w większosci przypadków owa dysleksja znikała w zadziwiający sposób (nie próbuje tu mówić, ze taka choroba nie istenieje, jedynie stwierdzam, ze jest zbyt łatwo diagnozowana )

Nineczka abys odzyskała wiarę w ludzi, powiem Ci ze ja zwrócialam uwagę Wizażance na PW - kulturalnie mi odpisala i poprawiła byki.

Może jakąś petycję napiszemy do zarządu.......... niechże w końcu ludzie nie posiadający umiejętności pisana i nie robiący sobie z tego żadnego problemu, stracą możliwosc wypowiadania sie na takim przyjemnym forum jakim jest Wziaz.
Niech poprawna pisownia będzie obowiązkiem na Wizażu.

prettycow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-17, 00:52   #392
gaga
Zakorzenienie

GG do gaga

a ja uwazam, ze udostepnianie wypowiedzi kogokolwiek .. z priva, jest conajmniej nie taktowne.....

prettycow!!czy Ty moze nalezys do takiej grupy... młodziez cos tam....wszechpolska?(nie wiem...)
sorki... ale cos mi sie ta wypowiedz z gietrychowkimi wypowiedziami kojarzy, pzrepaszam, ale oni ciagle dyskryminuja ludzi i wszystko co im/jemu... nie podporzadkowuje sie jest be!!
prettycow,osoby ktore jak piszesz :
"Może jakąś petycję napiszemy do zarządu.......... niechże w końcu ludzie nie posiadający umiejętności pisana i nie robiący sobie z tego żadnego problemu, stracą możliwosc wypowiadania sie na takim przyjemnym forum jakim jest Wziaz.
Niech poprawna pisownia będzie obowiązkiem na Wizażu."
nie zawsze musza miec umiejetnosci poprawnego pisania, poniewaz byc moze wazniesza jest tu na wizazu umiejetnosc przekazywania doswiadczen i umiejetnosc dzielenia sie wlasnymi doswiadczeniami...
sa takie fora pewnie... gdzie mozna wyzyc sie ortograficznie, gramatycznie itd...bo temu wlasnie one sluza, wiec tam zapraszam te osoby, ktorym naprawde tak bardzo przeszkadza to(i nie wierza w dyslekcje i tym podobne przypadlosci)ze ktos , komus zdarzy sie blad w wypowiedziach
oj... sa wieksze problemy...
Stary 2007-06-17, 01:14   #393
Germini
Zakorzenienie

Większość niegrzecznych dzieci ma ADHD.
Mordercy cierpią na różnego rodzaju zaburzenia psychiczne.
Ludzie otyli są otyli nie dlatego, że dużo jedzą i nie ćwiczą, ale mają problemy ze zdrowiem i z tego powodu nie mogą schudnąć.
A wszyscy, którzy robią byki, cierpią na dysortografię.

Taaa
Germini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-17, 01:59   #394
nineczka
Wtajemniczenie

Oczywiscie, ze udostepnianie wiadomosci z priv nie jest zbyt ladna rzecza ale poczulam, ze musze to zrobic bo:
1. zwrocilam grzecznie uwage, zeby poprawila "drogi" na drugi"
2. nie zdenerwowalam sie gdy dostalam wiadomosc, ze po co ja w ogole sie wtracam
3. przeprosilam, ze moze ja urazilam
4. dostalam wiadomosc, ze powinnam zajac sie czyms innym
5. dzisiaj dzieci i mlodziez uczy sie pisowni z internetu (kto czyta ksiazki?), duzo osob jest wzrokowcami i jesli bedziemy tak bardzo poblazac osobom, ktore popelniaja podstawowe bledy, to w koncu jezyk polski bedzie przypominal nie wiem co?
6. jak ktos zwraca uwage, to juz Giertych, juz mlodziez wszechpolska, juz, ze obraza, wtraca
7. walcze o swoja ortografie!!!! Nie chce pisac "ktury", "muj", "drogi", "moze- jako nie woda", "morze- jako wyraz wyrazajacy, ze cos moze zrobie". A jestem wzrokowcem i jak ciagle bede widziala te wyrazy pisane z takimi bledami, to sama zaczne tak pisac.
8. chcialam ta sprawe rozwiazac polubownie i cicho ale zostalam uznana za ta co sie wtraca i dlatego umiescilam tu nasza korespondecje.

Stop dla PODSTAWOWYCH bledow ortograficznych!!!
Dodam jeszcze, ze ta dziewczyna przyznala, ze jesli mialaby ochote to by sprawdziala pisownie w word i nie potrzebuje zeby ktos ja poprawial. Dla mnei wysuwa sie jeden wniosek... ona jest leniwa!!! Teraz kazdy zaslania sie dysleksja. Ciekawe skad ta epidemia?? Moze wlasnie z internetu? Z poblazliwosci innych? Z atakownia tych, ktorzy grzecznie prosza aby cos autor tekstu poprawil?
nineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-17, 02:03   #395
nineczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
Większość niegrzecznych dzieci ma ADHD.
Mordercy cierpią na różnego rodzaju zaburzenia psychiczne.
Ludzie otyli są otyli nie dlatego, że dużo jedzą i nie ćwiczą, ale mają problemy ze zdrowiem i z tego powodu nie mogą schudnąć.
A wszyscy, którzy robią byki, cierpią na dysortografię.

Taaa

Dokladnie
Stary 2007-06-17, 02:11   #396
nineczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gaga Pokaż wiadomość
a ja uwazam, ze udostepnianie wypowiedzi kogokolwiek .. z priva, jest conajmniej nie taktowne.....

prettycow!!czy Ty moze nalezys do takiej grupy... młodziez cos tam....wszechpolska?(nie wiem...)
sorki... ale cos mi sie ta wypowiedz z gietrychowkimi wypowiedziami kojarzy, pzrepaszam, ale oni ciagle dyskryminuja ludzi i wszystko co im/jemu... nie podporzadkowuje sie jest be!!
"Może jakąś petycję napiszemy do zarządu.......... niechże w końcu ludzie nie posiadający umiejętności pisana i nie robiący sobie z tego żadnego problemu, stracą możliwosc wypowiadania sie na takim przyjemnym forum jakim jest Wziaz.
nie zawsze musza miec umiejetnosci poprawnego pisania, poniewaz byc moze wazniesza jest tu na wizazu umiejetnosc przekazywania doswiadczen i umiejetnosc dzielenia sie wlasnymi doswiadczeniami...
sa takie fora pewnie... gdzie mozna wyzyc sie ortograficznie, gramatycznie itd...bo temu wlasnie one sluza, wiec tam zapraszam te osoby, ktorym naprawde tak bardzo przeszkadza to(i nie wierza w dyslekcje i tym podobne przypadlosci)ze ktos , komus zdarzy sie blad w wypowiedziach

Wiadomo, ze kazdemu zdarzy sie jakis blad. Ale na litosc, sa jakies podstawy, ktore nalezaloby przestrzegac. A jak piszesz cos w obcym jezyku, to wysylasz emial od razu, czy moze jednak sprawdzasz czy aby poprawnie napisalas, zeby sie nie osmieszyc? A oczywiscie w jezyku polskim, to od razu dysortografia, dysleksja i inne tego typu choroby.
Ja wierze, ze sa osoby, ktore maja takie choroby ale wierze tez, ze duzo osob idzie na latwizne i tylko jak ktos zwroci komus uwage, zeby cos poprawil, to od razu wyskakuje z choroba.. tak ,zeby ten ktos inny sie wstydzil. A moze jak ktos zwroci takiej osobie uwage, to ta po kilku razach zapamieta, ze "drugi" pisze sie wlasnie przez "U" otwarte, ze "ktory"przez zamkniety, ze "moj" przez zamkniete.
Stary 2007-06-17, 02:18   #397
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Ja mam coś takiego w sobie, że gdy pisze jakieś ważne pismo do urzędu, ostatnio do sądu sto razy sprawdzam, czy nie zrobiłam żadnych byków, czy się nie powtórzylam z jakimiś określeniami, czy wszędzie są przecinki tam, gdzie być powinny itp.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-06-17, 02:29   #398
gaga
Zakorzenienie

GG do gaga

dla mnie nie ma wytlumaczenia, ze ..ktos udustepnia wypowiedz czy wogole cokolwiek .. osoby, ktora pisze na priva...nineczka....
a w naszym wizazowym regulaminie chyba tez jest coc na ten temat...
a litosc... ??
chyba nie chodzi tu o litosc

uwazam ze jaksa takie posty ze ktos robi bledy, to poprostu jak kogos to tak bardzo meczy, nalezy poprostu zmienic forum , i nie czytac tago co tak bardzo drazni
Stary 2007-06-17, 02:42   #399
nineczka
Wtajemniczenie

No pewnie, nalezy zmienic forum, pewnie masz racje. Po co ja w ogole sie odzywam. Przeciez, dla Ciebie nie ma roznicy, ze np Twoj syn bedzie uczyl sie jezyka polskiego na forach gdzie pisze sie "drogi" a nie "drugi". Nie ma dla Ciebie znaczenia, ze coraz mlodzi ludzie czytaja tylko w internecie i z niego sie ucza.. a niech ucza sie z bledami, kogo to obchodzi. To ja jestem ta zla, wredna, ktora biednym chorym osobom zwraca uwage, zeby cos porawili. A Ty pewnie jak uczysz sie niemieckiego, to tez nie lubisz jak ktos Cie porawia, prawda? I jak piszesz w jezyku niemieckim, to pewnie tez nie korzystasz ze slownika niemieckiego, bo w razie co powiesz, ze masz dysleksje czy dysortografie. A moze jednak uzywasz slownika, bo nie chcesz sie osmieszyc? Ale w jezyku polskim to juz o.k, tak?
Stary 2007-06-17, 08:49   #400
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Uważam, że ujawnienie prywatnej korespondencji nie powinno mieć miejsca. Można sytuację opisać bez cytowania. Dlatego ostrzegam nineczkę i proszę, aby to był naprawdę ostatni raz.

Jeśli chodzi o rzekomą dysleksję, to o ile wiem z setek wątków i kilku wypowiedzi psychologów, dysleksja nie dotyczy pisania na klawiaturze, a jedynie pisma odręcznego. Ale to tylko taki wtręt człowieka, którego też razi nonkonformistyczna wypowiedź typu "muj wójek muwi"

Następnie zwracam uwagę na zapis regulaminu odnośnie publicznego zwracania uwagi na błędy. Wydaje się, że osoba sprawnie posługująca się językiem ojczystym powinna rozumieć intencje redakcji i domyślać się, że taki wątek będzie zamknięty. Choćby po to, żebym nie musiał wszystkim malować ostrzeżeń za złamanie regulaminu.

zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-17, 09:06   #401
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
Uważam, że ujawnienie prywatnej korespondencji nie powinno mieć miejsca. Można sytuację opisać bez cytowania. Dlatego ostrzegam nineczkę i proszę, aby to był naprawdę ostatni raz.

Jeśli chodzi o rzekomą dysleksję, to o ile wiem z setek wątków i kilku wypowiedzi psychologów, dysleksja nie dotyczy pisania na klawiaturze, a jedynie pisma odręcznego. Ale to tylko taki wtręt człowieka, którego też razi nonkonformistyczna wypowiedź typu "muj wójek muwi"

Następnie zwracam uwagę na zapis regulaminu odnośnie publicznego zwracania uwagi na błędy. Wydaje się, że osoba sprawnie posługująca się językiem ojczystym powinna rozumieć intencje redakcji i domyślać się, że taki wątek będzie zamknięty. Choćby po to, żebym nie musiał wszystkim malować ostrzeżeń za złamanie regulaminu.

Dysleksja owszem, dotyczy gównie pisma ręcznego, ponieważ polega m.in. na przestawianiu liter, pisaniu ich w odwrotną stronę, myleniu ich, zmianie kształtu, zjadaniu liter, przekręcaniu wyrazów a także: robieniu błędów ortograficznych. Oraz na ogromnych problemach z czytaniem.

Natomiast jeśli mowa jest tylko i wyłącznie o robieniu ortów, to jest to dysortografia I owszem, na forum dysortograficy są mozliwi, ale umówmy się: nie co druga osoba jest dotknięta tą przypadłością!
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-17, 09:23   #402
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez prettycow Pokaż wiadomość
Mnie tylko dziwi to, ze za zwrócenie uwagi na błędy ( nie wytyaknie po chamsku jako argument w ognistej dyskusji) można dostac upomnienie lub bana regulaminowo. Natomiast za brak znajomości pisowni i brak szacunku dla innych użytkowniczek ( bo pisanie postów "po byku" za taki właśnie brak kultury i szacunku dla innych uważam) żadnych konsekwencji regulamin nie przewiduje - cacy cacy po główce, bo może dysleksa, bo trudnosci jakies. A dla mnie czyste lenistwo. Są słowniki - papierowe, internetowe, wtyczki sprawdzające pisownie, można wkleic do worda i on wspaniałomyślnie poprawi byki - cała akcja to kopiuj - wklej A zaświadczenie o dysleksji to moze w szkole działa ale w życiu juz nie bardzo - pracodawcy pokażą????

Koło każdego posta jest przycisk "zły post" może obok " post analfabety" zamieścimy i kto uzbiera ten dostaje bana niech się SzAlOnE DzIeFfcYnEcKi (choc nie tylko) pisac nauczą - jak w szkole nie dają rady. Bo prawda jest niestety taka, że ten wątek odwiedzają tylko osoby, którym błędy przeszkadzają, a nie osoby które te błędy robią.
I oczywiscie nie chodzi tu o literówki czy jakies "pojedyncze egz." które każdemu sie od czasu do czasu zdarzą - przecież nie wszyscy jesteśmy polonistami i mistrzami ortografii.
Prettycow nie dziwiło by Cię to jakbyś była świadkiem bardzo wielu dyskusji, czy wręcz ataków, w których kiedy brakowało argumentów merytorycznych, przechodziło się na atak pod tytułem "naucz się najpierw pisać głupolu itp..."
Na początku forum nie było obwarowane takimi restrykcjami i raczej wszystkim zależało na poprawnej pisowni czy logice wypowiedzi.
Niestety wszystko się zmienia i nie zawsze na lepsze. Nakazanie poprawnej pisowni byłoby regulaminem martwym i w dodatku prowadzącym do wiecznych, bezkarnych konfliktów. Dlatego jest i będzie zakaz publicznej krytyki błędów ortograficznych. Ale nie zabraniamy tego na PW. Myślę, że większość użytkowników po takiej, kulturalnej uwadze poprawia swoje błędy. Niestety nie wszyscy Tak jak w przypadku PW Nineczki. Taka reakcja jak wyżej świadczy właśnie (przynajmniej jak dla mnie) o braku szacunku dla innego użytkownika. Błędy większe czy mniejsze robi każdy. Wypadałoby jednak je poprawiać jeśli ktoś nam zwróci uwagę.
Ale tego nie zmieni i nie wymusi żaden dodatkowy paragraf.
AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-17, 09:31   #403
Fresa
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4576167]
Natomiast jeśli mowa jest tylko i wyłącznie o robieniu ortów, to jest to dysortografia I owszem, na forum dysortograficy są mozliwi, ale umówmy się: nie co druga osoba jest dotknięta tą przypadłością![/quote]
Zawsze można sprawdzić tekst w słowniku i dysortografia zniknie.

-------------

Dziewczyny.
A ja mam jeszcze taki mały,powiedzmy-apel.
Chodzi o stosowanie polskich znaków.
Naprawdę można się przyzwycziać ,do kliknięcia w odpowiednim momencie "alt+a,c,z,o" .
Pisanie bez "ogonków" zasiewa wątpliwości,która forma jest poprawna:
zrobie-zrobię
widze-widzę
Przykładów można mnożyć.
Zdecydowanie pisanie bez polskich znaków zalicza się do błędów ortograficznych-więc dbajmy też i o taką poprawność.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-17, 09:41   #404
Aeterna
Zakorzenienie

No no, a ja się od jakiegoś czasu noszę z zamiarem zrezygnowania z używania altu.

No no, a ja sie od jakiego czasu nosze z zamiarem zrezygnowania z uzywania altu.
Oo, tak chyba mi lepiej.
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-17, 09:45   #405
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aeterna Pokaż wiadomość
No no, a ja się od jakiegoś czasu noszę z zamiarem zrezygnowania z używania altu.

No no, a ja sie od jakiego czasu nosze z zamiarem zrezygnowania z uzywania altu.
Oo, tak chyba mi lepiej.
A dlaczego ?
To jest ,jak z jazdą na rowerze .
Jak raz się nauczysz go stosować,to on już w Tobie zostaje .

Czasami,jak mi klawiatura wariuje i wszystkie znaki są pomieszane - muszę pisać bez altu właśnie-to i tak mimochodem go wciskam .

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-06-17, 09:47   #406
Aeterna
Zakorzenienie

Ewolucja.
Stary 2007-06-17, 09:50   #407
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Ewolucja.
Eeeee,czy aby na pewno ?

Ewolucja to rozwój/postęp -a to by raczej uwstecznienie było.

No,chyba,że za 100 lat w mowie pisanej polskie znaki znikną-wtedy tak ,byłabyś pionierką ewolucji znakowej .

Stary 2007-06-17, 09:53   #408
Aeterna
Zakorzenienie

Pewnie, że ewolucja.
Od dawna nie przeszkadzają mi teksty z liter bez ogonków, wiec chyba oleje system dokladnego kodowania i ja.
Stary 2007-06-17, 09:56   #409
Aeterna
Zakorzenienie

Szkoda, że regulaminów nikt nie czyta , bo ja bym chciała, aby zapisano w nim sugestię, by użytkownicy dzielili podwójnymi enterami długie posty na fragmenty, masakrycznie czyta się 60 cm ścieśnionego tekstu. A gdy ktoś z kropek robi przecinki to już w ogóle mi się odechciewa, i nieważne, czy zdradza, czy wciąż kocha.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-06-17, 09:59   #410
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Zawsze można sprawdzić tekst w słowniku i dysortografia zniknie.
Nigdzie nie napisałam, ze jestem wyrozumiała, jeśli chodzi o orty
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-17, 10:06   #411
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie, że ewolucja.
Od dawna nie przeszkadzają mi teksty z liter bez ogonków, wiec chyba oleje system dokladnego kodowania i ja.
A w tekście pisanym odręcznie też ?

Akurat się przyzwyczailam,że piszesz nie tylko ładnie i ciekawie-ale przede wszystkim poprawnie .

Cytat:
Szkoda, że regulaminów nikt nie czyta , bo ja bym chciała, aby zapisano w nim sugestię, by użytkownicy dzielili podwójnymi enterami długie posty na fragmenty, masakrycznie czyta się 60 cm ścieśnionego tekstu. A gdy ktoś z kropek robi przecinki to już w ogóle mi się odechciewa, i nieważne, czy zdradza, czy wciąż kocha.
Oj,to fakt.
Nawet najciekawszy tekst jest wtedy nieczytelny.I też wiele razy sobie coś odpuściłam ,ze względu na tą (a moze "tę" -niech mnie kto poprawi ) nieczytelność właśnie .

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4576403]Nigdzie nie napisałam, ze jestem wyrozumiała, jeśli chodzi o orty [/quote]
Wiem,wiem-to nie był przytyk -tylko dopowiedzenie .

Stary 2007-06-17, 10:20   #412
Konto usunięte

Uff
Stary 2007-06-17, 10:52   #413
Agoosia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Agoosia

Agoosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-06-17, 11:13   #414
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość

Oj,to fakt.
Nawet najciekawszy tekst jest wtedy nieczytelny.I też wiele razy sobie coś odpuściłam ,ze względu na tą (a moze "tę" -niech mnie kto poprawi ) nieczytelność właśnie .
w bierniku zawsze "tę" - tę książkę, tę sprawę, tę nieczytelność. "tą" - wyłacznie w narzędniku - z tą sprawą, tą niepoprawnością, tą książką.

wiecie co? co innego jak ktoś sporadycznie walnie jakiegoś babola, a co innego, jak ktoś po prostu leje na pisownię od góry do dołu - takie podejście mnie po prostu denerwuje.

a z tym wskazywaniem błędów - no sorry, w szkole podkreślam dzieciakom błędy na czerwono, małym to zlecam przepisywanie wyrazu po 10 razy - i nikt się nie burzy. ale oczywiście, pokazanie komuś na wizażu, że robi kosmiczne babole, to juz jest niepoprawne politycznie.

a co mam zrobić, jak w jednym z wątków, na którym jest kilkadziesiąt dziewczyn, 70% robi błędy w datach? (chodzi o paskudny "17 sierpień, 20 maj i 28 czerwiec) - każdej mam wysyłać PW czy też mogę im zwrócić uwagę ogólnie (oczywiście kulturalnie) - narażę się na ostrzeżenie w ten sposób? z ciekawości i grzecznie pytam. wysyłanie PW do 30 osób mało mnie bawi.
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-17, 11:40   #415
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agoosia Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
w bierniku zawsze "tę" - tę książkę, tę sprawę, tę nieczytelność. "tą" - wyłacznie w narzędniku - z tą sprawą, tą niepoprawnością, tą książką.
.
Silesianno,dzięki -mam nadzieję,że zapamiętam .

Stary 2007-06-17, 11:40   #416
gaga
Zakorzenienie

GG do gaga

Cytat:

wiecie co? co innego jak ktoś sporadycznie walnie jakiegoś babola, a co innego, jak ktoś po prostu leje na pisownię od góry do dołu - takie podejście mnie po prostu denerwuje.

a z tym wskazywaniem błędów - no sorry, w szkole podkreślam dzieciakom błędy na czerwono, małym to zlecam przepisywanie wyrazu po 10 razy - i nikt się nie burzy. ale oczywiście, pokazanie komuś na wizażu, że robi kosmiczne babole, to juz jest niepoprawne politycznie.

a co mam zrobić, jak w jednym z wątków, na którym jest kilkadziesiąt dziewczyn, 70% robi błędy w datach? (chodzi o paskudny "17 sierpień, 20 maj i 28 czerwiec) - każdej mam wysyłać PW czy też mogę im zwrócić uwagę ogólnie (oczywiście kulturalnie) - narażę się na ostrzeżenie w ten sposób? z ciekawości i grzecznie pytam. wysyłanie PW do 30 osób mało mnie bawi.
silesianna- możesz zwrócić uwagę ogólnie ale nie im...nie osobowo..
a tak wogóle,to nie traktuj tego jak zeszytow do poprawki
inaczej bedziesz musiala wysylać PW
Stary 2007-06-17, 11:48   #417
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa;4576278

Dziewczyny.
A ja mam jeszcze taki mały,powiedzmy-apel.
Chodzi o stosowanie polskich znaków.
Naprawdę można się przyzwycziać ,do kliknięcia w odpowiednim momencie "alt+a,c,z,o" .
Pisanie bez "ogonków" zasiewa wątpliwości,która forma jest poprawna:
zrobi[B
e[/B]-zrobię
widze-widzę
Przykładów można mnożyć.
Zdecydowanie pisanie bez polskich znaków zalicza się do błędów ortograficznych-więc dbajmy też i o taką poprawność.
Dbajmy, dbajmy

Mnie niestety ostatnio "coś" się zepsuło i nie mogłam tych nieszczęsnych "ogonków" używać... Bardzo mi to przeszkadzało...

Cytat:

Domyslam się, że nie do mnie skierowane jest to pytanie, ale odpowiem :narazisz się na ostrzeżenie i punkt karny

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-17, 11:52   #418
prettycow
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gaga Pokaż wiadomość
zgoda - tylko,że nie wiemy kto to napisał, bo nineczka nie ujawniła użytkowniczki. A poza tym, użyła tej wypowiedzi dla zobrazowania, jak bez sensu jest zwracanie uwagi na priva - czasem bez sensu

I wszyscy jadą po nineczce, ze wklejenie wypowiedzi jest nieeleganckie, nikt nie powie, ze tamta użytkowniczka zachowała się nagannie
Cytat:
nie, nie należe. I to raczej, ja jestem "be" bo nie podporządkowuję się ogólnej ignoracji analfabetyzmu na forach

Rzeczywiscie jestem prawie skrajnie nacjonalistycznie nastawiona, bo obchodzi mnie jakosc wypowiedzi na moim ulubionym forum, może wogóle wprowadzimy pisownie "ze słuchu" ?? jest taki fajny wątek o białych kozaczkach, można potrenować

czy teras bendem dla ciebie fanjna i jusz nie bendziesz mnie zaliczac do girtychóff, kturyh tak nie lubisz?

może uważaj z takimi politycznymi wycieczkami

Cytat:
Owszem, uważam że powinni mieć taką umiejętność - 6 klas podstawówki w zupełności wystarczy, że o wyższym stopniu wtajemniczenia nie wspomnę

Jak juz ich spotkało takie nieszczęscie, ze nie posiedli tej tajnej umiejętności, to wklejenie tekstu do worda trwa 15 sekund.

Co do przekazywania doświadczeń: Słuchasz uważnie, kiedy ktoś mówi do Ciebie szybko, niewyraźnie, z pełnymi ustami i bezsensownie układanymi zdaniami??? Traktujesz taką osobę poważnie? Czujesz, ze taka osoba Ciebie traktuje poważnie?

Ja nie, tak też sie czuję kiedy ktos robi PODSTAWOWE błędy i nie wie do czego są znaki interpunkcyjne.

Cytat:
Zapewniam Cię, że nie chodzi o przypadki,że gdzies się komuś zdarzył błąd, o takich przypadkach nawet nie wspominam, że o wywłaniu PW nie wspomnę, bo nie o takie byki chodzi.

Pewnie! jak sie komus nie podoba to wynocha z forum! A czemu nie powiesz, ze wynosić sie mają z forum osoby, ktore olewają pisownie???? Dlaczego te osoby nie mają sie wynosić na forum gdzie mozna robic byki do woli, a wszyscy i tak są fajni

Nigdzie nie napisałam, ze nie wierze w dysleksje - napisałam, że za często ludzie się nią zasłaniają.

Po drugie to dyslektykom musi być dopiero głupio i przykro za takich ludzi. Bo tak sie składa, ze znam pare osób, które o swojej "przypadłości" wiedzą, rutynowo sprawdzają wiec swoje posty, wypracowania, maile choćby w wordzie i nikomu nie muszą sie tłumaczyc ze swojej choroby.

Dla mnie po prostu, takie tłumaczenie, ze dysleksja,ze problemy to juz szczyt arogancji. Po prostu, komus sie nie chce, mało tego nie ma żadnego szacunku do użytkowników forum, którzy to bedą musieli czytac. Dlatego tak się pieklę.

Aga Z zgadzam się z Tobą, pisałam juz kiedys że nie chodzi o to aby poprawianie pisowni było argumentem w dyskusji, chyba jednak w innym wątku, dlatego teraz to mi umknęło
I wytykanie błędów publcznie jest, owszem, nietaktem.
Jednak będę sie upierać, że nietaktem jest też olewanie tak prostej czynności, jaką jest przejrzenie swego posta przed wysłaniem

Chodzi mi o to, ze możliwość zgloszenia posta, jako "naszpikowanego" banalnymi bykami, dałoby możliwośc choć częsciowego wyeliminowania takich "olewaczy" ,co to mogliby sprawdzic blędy ale im sie nie chce, a jak sie komuś nie podoba to wynocha

Zadna z nas przeciesz nie domaga się pisania językiem literackim, trzynastozgłoskowcem
Czy też recytowania zasad interpunkcji i ortografii przez sen.

Chodzi tylko o czytelny przekaz.

prettycow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-17, 11:54   #419
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Cytat:
Silesianna w szkole wykonujesz swoją pracę. I jako nauczyciel masz wręcz obowiązek, aby zwrócić uwagę, czy nakazać poprawę. Tutaj użytkownicy mają prawo się "burzyć", ponieważ to nie jest szkoła i są tutaj dla przyjemności. I nie chodzi o poprawność polityczną (bo wg niej powinnam napisać do Ciebie Mocium Panno ) , ale o zapobieganie kłótni i przykrych uwag.

Cytat:
Nie wiem, może ten wątek jest dobrym miejscem, żeby o tym pisać i apelować, apelować, apelować...
AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-17, 12:05   #420
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgaZ Pokaż wiadomość

Nie wiem, może ten wątek jest dobrym miejscem, żeby o tym pisać i apelować, apelować, apelować...
Tak sobie myślę teraz,że ten wątek ,to jednak jest chyba trochę-bez sensu.

Właśnie - sęk tylko w tym,że w tym wątku wypowiadają się z reguły/jedynie dziewczyny,które błędów raczej (bo każdemu się zdarzy) nie robią - o czym już ktoś przede mną pisał.

A osóbki,które powinny być zainteresowane tym tematem-omijają ten watek szerokim łukiem.

Tak naprawdę osoby,ktore robią byki -nie są zainteresowane tym,żeby pisać poprawniej.
I to jest sedno problemu.

Dlatego ,jako takiego sensu ,ten wątek nie ma.

Tyle,że możemy sobie w nim ponarzekać,apelować, apelować i apelować ...bez końca .

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości