Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-26, 16:29   #211
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!

Cytat:
Napisane przez Ciocia_Andzia Pokaż wiadomość
Nasza łazienka jest słabo wentylowana, pewnie niechcący doprawiłam ten prysznic, nie zawsze dbając o wywietrzenie pomieszczenia. Spróbuję z tym domestosem, ale dopiero jeśli wybielacz nie zadziała. Bo podobno wystarczy na watę nalać wybielacz i zostawić na noc i schodzi jak ręką odjął
Wybielacz też się sprawdzi, próbuj śmiało Tylko ochroń dłonie
Cytat:
Napisane przez stokrotenka18 Pokaż wiadomość
rząd nas wykończy wcześniej
mi w UoP chodzi tylko o urlop, reszta mi niepotrzebna.. i tak emerytury nie będzie dla nas i tak..
Masz całkowitą rację Dlatego warto odkładać na emeryturę z własnych pieniędzy na osobne konto
Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Właśnie to miałam napisać My jesteśmy kilka miesięcy po ślubie i często nas ludzie pytają czemu siedzimy na wynajmowanym już mnie to wkurza Wkładu własnego nie mamy, z oszczędności starczyłoby nam co najwyżej na jakieś małe wakacje ale nie na własne mieszkanie. Po drugie nie wiążemy przyszłości z miastem gdzie teraz mieszkamy więc też nie chcemy się wiązać mieszkaniem (a biorąc kredyt na tak wielką kwotę - bez wkładu własnego to i tak se można pomarzyć;p to nawet nie będziemy mogli wyprowadzić się gdzieś indziej, bo co wtedy z mieszkaniem? Nie zwróci się razem z odsetkami kredytu przecież). Może wyjedziemy za granicę tego też nie mogę wykluczyć. Na razie ciężko nam się określić i kupno mieszkania tu gdzie teraz mieszkam to ostatnia rzecz o której myślę. Dużo ludzi tego nie rozumie
Do Ciebie nie piję ale niektórzy ludzie są rozkoszni... przyjaciółka cały rok marudziła że chce mieszkanie i że kupią w tym roku bo jest tylko 5% wkładu własnego a następnie wszystko co mieli wydali na narty w Alpach czy gdzieś tam Niestety można albo pisać kijkiem po wodzie albo robić odpowiednie kroki.
Co do zagranicy to podobno dobrze płacą w Danii Albo w Norwegii gdzie tak w ogóle jest tyle Polaków że nawet można spotkać dodatkowe napisy

Edytowane przez Ilsa Lund
Czas edycji: 2014-03-26 o 16:30
Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 16:30   #212
MsMuffinska
Raczkowanie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
MsMuffinska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 16:34   #213
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MiniMonix Pokaż wiadomość
Ja bym wolała kredyt niż płacić lata pieniądze i nic z tego nie mieć. Oczywiście dobrze by było mieć jakiś wkład własny, żeby ten kredyt nie był jeszcze większym obciążeniem. Osobiście nie mam na razie szans na kredyt bo bezskutecznie szukam pracy, ale jak tylko dostanę coś konkretnego to nie będę się zastanawiała ani chwili.
Mam znajomych mieszkajacych od kilkudziesieciu lat w Niemczech, ktorzy mowia, ze u nich nie ma takiego parcia na wlasne mieszkanie. Ludzie, o ktorych pisze maja 60+, dorosle dzieci, zarabiaja dobrze, a jednak nie maja i nie chca miec swojego mieszkania. Ponadto zgadzam sie z tym, ze jesli nie ma sie stabilnej sytuacji finansowej, kredyt jest glupota.

Tematu pracy po studiach nawet nie chce zaczynac

201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 16:35   #214
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość

Do Ciebie nie piję ale niektórzy ludzie są rozkoszni... przyjaciółka cały rok marudziła że chce mieszkanie i że kupią w tym roku bo jest tylko 5% wkładu własnego a następnie wszystko co mieli wydali na narty w Alpach czy gdzieś tam Niestety można albo pisać kijkiem po wodzie albo robić odpowiednie kroki.
Co do zagranicy to podobno dobrze płacą w Danii Albo w Norwegii gdzie tak w ogóle jest tyle Polaków że nawet można spotkać dodatkowe napisy
Hehe można i tak My znając życie nie pojedziemy ani na wakacje ani nie kupimy mieszkania, znaczy kiedyś może i kupimy, ale właśnie ciągle sobie myślę że fajnie by było wyjechać za granicę na parę lat, odkładać ile się da i wtedy mieszkanie kupić bez żadnych kredytów
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 16:37   #215
covderka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xxxescapismxxx Pokaż wiadomość
ja jestem teraz na lekarskim i pensję dostaję taką samą ,a po urodzeniu można 80 % dostawać przez 12 mc albo 100 % przez 3 mc i 60 % przez kolejne 9 mc czy jakoś tak dokładnie ja biorę 80 % pensji na 12 mc bardziej opłacalne
Wiem, ja będę deklarować roczne macierzyńskie, czyli 80%- ale liczone od podstawy- premie nie wliczają się niestety.. Więc oszczędzanie czas zacząć..
covderka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 16:38   #216
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Mam znajomych mieszkajacych od kilkudziesieciu lat w Niemczech, ktorzy mowia, ze u nich nie ma takiego parcia na wlasne mieszkanie. Ludzie, o ktorych pisze maja 60+, dorosle dzieci, zarabiaja dobrze, a jednak nie maja i nie chca miec swojego mieszkania. Ponadto zgadzam sie z tym, ze jesli nie ma sie stabilnej sytuacji finansowej, kredyt jest glupota.
Słyszałam o tym właśnie W tych bogatszych krajach tak jest Tylko w Polsce takie parcie W ogóle wszedł nowy program Mieszkanie dla młodych i jak przeczytałam warunki to zastanawiałam się czy się śmiać czy płakać, jak dla mnie to powinno się nazywać "Wsparcie developerom"
Stary 2014-03-26, 16:41   #217
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Spróbujcie znaleźć dwupokojowe mieszkanie w dobrej cenie, bo przebywanie non stop w jednym pokoju może nieźle dać Wam w kość. Wiem to po sobie
Nas wieloletnie wynajmowanie pokoju na studiach nauczyło wspólnego życia i cierpliwości, dziś jesteśmy bardzo zgodnym i zgranym małżeństwem

Cytat:
Jestem aktualnie na ostatnim półmetku studiów magisterskich. Nie mam ścisłego umysłu, więc kończę studia humanistyczne. Nie czeka mnie po nich dobra praca, bo na rynku ciężko o tego typu stanowiska. Obecnie pracuję na zleceniu za niecałe 1200 zł i też mnie to przeraża. Już może nie kasa, bo mogłabym żyć bez tych tabunów książek, które kupuję, przewalając na nie masę pieniedzy. Bardziej mi chodzi o brak umowy o pracę No bo co mnie czeka za ileś tam lat? Zlecenie nie liczy się do emerytury A czy chociaż lata mi się liczą?
to nie do końca prawda. ja skończyłam pogardzane studia humanistyczne (2 filologie) a pracuję w biznesie. w wieku 26 lat zarabiam powyżej średniej krajowej kwestia szczęścia, ciężkiej pracy. ktoś musi dać Ci szansę w tej pierwszej pracy, później jest już łatwiej. z perspektywy stolicy: mnóstwo firm szuka asystentek, a później można próbować piąć się wyżej

Cytat:
Właśnie to miałam napisać My jesteśmy kilka miesięcy po ślubie i często nas ludzie pytają czemu siedzimy na wynajmowanym już mnie to wkurza Wkładu własnego nie mamy, z oszczędności starczyłoby nam co najwyżej na jakieś małe wakacje ale nie na własne mieszkanie. Po drugie nie wiążemy przyszłości z miastem gdzie teraz mieszkamy więc też nie chcemy się wiązać mieszkaniem (a biorąc kredyt na tak wielką kwotę - bez wkładu własnego to i tak se można pomarzyć;p to nawet nie będziemy mogli wyprowadzić się gdzieś indziej, bo co wtedy z mieszkaniem? Nie zwróci się razem z odsetkami kredytu przecież). Może wyjedziemy za granicę tego też nie mogę wykluczyć. Na razie ciężko nam się określić i kupno mieszkania tu gdzie teraz mieszkam to ostatnia rzecz o której myślę. Dużo ludzi tego nie rozumie

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

Aaa tam... studia w większości przypadków można o kant du*y obić Kończysz je i tak robisz coś innego. Ja studia skończyłam (jak zaczynałam to praca była pewniakiem, bo duże zapotrzebowanie było i w sumie nadal jest) ale wszędzie wymagane minimum 2-3 lata doświadczenia i pokończone dodatkowe kursy z tyłka chyba wezmę doświadczenie i kasę na te dodatkowe szkolenia Szukałam też czegoś nie związanego z moim wykształceniem i wszędzie pozapychane studentami Na ostatniej rozmowie o pracę w hurtowni zapytano mnie czy mam męża i planuję dzieci wtf... no tak... kobieta 25 letnia świeżo po ślubie nie jest atrakcyjna dla pracownika bo na bank zaraz zaciąży

---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ----------

Hej hej, czy my się nie znamy przypadkiem?
my też mieliśmy takie podejście, ale teraz, przy wzroście przychodów traktujemy kupno mieszkania jako inwestycję. jak się uda, za kilka lat mamy plan kupić 2 na wynajem, żeby samo się spłacało, na emeryturze będzie sam zysk, studenci zawsze się znajdą mieć 2-3 takie samospłacające się mieszkania = bezpieczna przyszłość
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 16:52   #218
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Ja się dziwię, że ktoś chce wziąć z mężem kredyt na mieszkanie, takie kredyty są na ileś tam lat chyba na 25 czy więcej, w trakcie tego czasu można stracić pracę, zdrowie, albo męża

Dobra koniec offa, wróćmy do tematu wątku, to ja wyskoczę z papierem toaletowym - gdzie kupujecie i za ile? Ja kupuję najczęściej ten marki własnej Carrefour, ale zdrożał ostatnio...
o_Khaleesi_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 16:54   #219
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rise_against Pokaż wiadomość
my też mieliśmy takie podejście, ale teraz, przy wzroście przychodów traktujemy kupno mieszkania jako inwestycję. jak się uda, za kilka lat mamy plan kupić 2 na wynajem, żeby samo się spłacało, na emeryturze będzie sam zysk, studenci zawsze się znajdą mieć 2-3 takie samospłacające się mieszkania = bezpieczna przyszłość
To też nie jest powiedziane bo nie wiadomo na kogo trafisz, mogą Ci zdewastować mieszkanie, nie płacić czynszu gdzie Sąd zarządzi eksmisję do lokalu zastępczego którego miasto nie ma i ta osoba zostanie u Ciebie... poza tym ciągle politycy coś przebąkują o podatku katastracyjnym

Stary 2014-03-26, 17:02   #220
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez covderka Pokaż wiadomość
Wiem, ja będę deklarować roczne macierzyńskie, czyli 80%- ale liczone od podstawy- premie nie wliczają się niestety.. Więc oszczędzanie czas zacząć..
To 80% czy polowe?

Stary 2014-03-26, 17:07   #221
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość

Dobra koniec offa, wróćmy do tematu wątku, to ja wyskoczę z papierem toaletowym - gdzie kupujecie i za ile? Ja kupuję najczęściej ten marki własnej Carrefour, ale zdrożał ostatnio...
Kupowałam velvet najdłuższy taki z pieskami ale go wycofali Kupujemy reginę te takie bardzo długie rolki:P 4 w opakowaniu ale na długo starcza.

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

CzasKomety strasznie lubię twój avatar Już za tydzień go zobaczę na żywo sorry za ot musiałam

---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ----------

A w ramach oszczędności, chodziła za nami tortilla i dziś w biedrze kupiłam wszystko będzie domowa, taniej i smaczniej
Stary 2014-03-26, 17:09   #222
xxxescapismxxx
Pani Pech

Cytat:
Napisane przez covderka Pokaż wiadomość
my wyprowadzamy się w lipcu , pod koniec sierpnia urodzi się maleństwo z tym , że ja teraz mam 1500 na rękę potem po urodzeniu 1200 przez rok a mój chłopak 1500-2000 miesięcznie czyli min. 2700 miesięcznie mamy z tymże za wynajem będziemy płacić 1000 zł :/ ale myślę , że przy rozważnym gospodarowaniu pieniędzmi 1700 zł starczy nam na wszystko i będzie można odłożyć gotowanie dużo pieniędzy oszczędza typu ryż , makaron , placki ziemniaczane , zapiekanki z ziemniakow dziecko będę karmić piersią przez pół roku jak natura pozwoli więc na kaszki nic nie wydamy , a potem trochę piersią i sama będę robić mu jeść zamiast kupować kaszki w słoiczkach
Stary 2014-03-26, 17:10   #223
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
To też nie jest powiedziane bo nie wiadomo na kogo trafisz, mogą Ci zdewastować mieszkanie, nie płacić czynszu gdzie Sąd zarządzi eksmisję do lokalu zastępczego którego miasto nie ma i ta osoba zostanie u Ciebie... poza tym ciągle politycy coś przebąkują o podatku katastracyjnym
kwestia tego, jaką masz umowę też. nasz doradca kredytowy traktuje to jako sposób na biznes dodatkowy, bardzo dochodowa sprawa studenci są pod tym względem dobrą inwestycją, a gdyby ktoś mi nie płacił pewnie bym wynajęła firmę i go wypierdzieliła siłą. zero sentymentów

o_Khaleesi_o - kredyt łączy bardziej niż małżeństwo, taka prawda
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 17:13   #224
nuna82
Raczkowanie

Cytat:
Kupowałam velvet najdłuższy taki z pieskami ale go wycofali Kupujemy reginę te takie bardzo długie rolki:P 4 w opakowaniu ale na długo starcza.

A w ramach oszczędności, chodziła za nami tortilla i dziś w biedrze kupiłam wszystko będzie domowa, taniej i smaczniej
Ja też używam tej najdłuższej reginy i też mam dziś tortille na obiad
nuna82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 17:15   #225
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez nuna82 Pokaż wiadomość
Dobre dobree
Stary 2014-03-26, 17:19   #226
wiznatalka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
Ja się dziwię, że ktoś chce wziąć z mężem kredyt na mieszkanie, takie kredyty są na ileś tam lat chyba na 25 czy więcej, w trakcie tego czasu można stracić pracę, zdrowie, albo męża
jak nie z mężem to z kim?
a tak poważnie to gdzieś mieszkać trzeba..
wiznatalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 17:33   #227
oh Mandy
Zakorzenienie

Mieszkam w kawalerce sama, z chęcią dołączę do wątku U mnie przede wszystkim marnuje się dużo jedzenia, bo za dużo kupuję, poza tym nawet jeśli ugotuję zupę, albo obiad na 2 dni, to nie zawsze mam ochotę to jeść i również wyrzucam.
Z chęcią poczytam wątek i poznam wasze sposoby na oszczędzanie
Stary 2014-03-26, 17:43   #228
nniee
Zakorzenienie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

GrumpyCat
U nas raczej się jedzenie nie marnuje, jakoś jestem na tym punkcie wyczulona, np. za 4 miesiące mam niecałą 1/4 małej jednorazowki suchego chleba, bo odkladamy i pozniej dajemy komuś kto ma kury

Stary 2014-03-26, 17:58   #229
GrumpyCat
Wredny kotecek

Chcieliśmy się w tym roku razem rozliczyć z podatku bo ja bez pracy, małżeństwo i Tż by dostał około 1500 zwrotu przez to, ale miła pani w urzędzie powiedziała że się nie liczy bo musielibyśmy być małżeństwem okrągły rok kalendarzowy, jak miłoooo
Stary 2014-03-26, 18:03   #230
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiznatalka Pokaż wiadomość
jak nie z mężem to z kim?
a tak poważnie to gdzieś mieszkać trzeba..
Z reklamy pewnego banku wynika że można wziąć nawet z kelnerką a i tak wyjdzie się do przodu

Stary 2014-03-26, 18:12   #231
Ciocia_Andzia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nuna82 Pokaż wiadomość
U nas na obiad ryż z mięsnym sosikiem skleconym na szybko z rozmrożonej dziś rano łopatki Do tego ogórasy kiszone i jest jedzonko

Postanowiłam jak najszybciej wykorzystać zapasy zamrażarkowe, coby ją w końcu rozmrozić i doprowadzić do ładu

Tyle, że mam w niej dwa wielkie pudła po lodach pełne zamrożonej cebuli pokrojonej w kostkę i ćwiartki Razem z TŻ bardzo płaczemy od siekania cebuli, dlatego mój tato się nad nami ulitował i skroił nam kilo jednego i kilo drugiego. Jak wyjmę, to się zepsuję i będzie
Ciocia_Andzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 18:35   #232
wiznatalka
Rozeznanie

Cytat:
Tyle, że mam w niej dwa wielkie pudła po lodach pełne zamrożonej cebuli pokrojonej w kostkę i ćwiartki Razem z TŻ bardzo płaczemy od siekania cebuli, dlatego mój tato się nad nami ulitował i skroił nam kilo jednego i kilo drugiego. Jak wyjmę, to się zepsuję i będzie
kochanego masz tatę
może dasz radę przechować na czas rozmrażania u jakiejś uczynnej sąsiadki
Stary 2014-03-26, 18:49   #233
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Zupa cebulowa ? Ja się wycwaniłam i "kroję" cebulę blenderem

Stary 2014-03-26, 18:56   #234
Ciocia_Andzia
Raczkowanie

Cytat:
To można blenderem!?
Stary 2014-03-26, 19:01   #235
Figula94
Zadomowienie

Cytat:
Jak się włoży cebulę na kilkanaście minut do zamrażalki to nie będzie tak dawać po oczach - sprawdzony sposób .
Figula94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 19:08   #236
wiznatalka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Figula94 Pokaż wiadomość
Jak się włoży cebulę na kilkanaście minut do zamrażalki to nie będzie tak dawać po oczach - sprawdzony sposób .
u mnie się ten patent nie sprawdza - ale za to zauważyłam, że jeśli kroję ostrym nożem to mniej płaczę
Stary 2014-03-26, 19:10   #237
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Też tak robimy

GrumpyCat, tak jak pisałam, maniaczką nie jestem, ale jak zobaczyłam cenę podkładu, który mi się kończy, to mało nie padłam
Stary 2014-03-26, 19:10   #238
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
To można blenderem!?
Można tylko musisz motorek podłączyć do takiego pojemniczka jak na zdjęciu po lewej. Wstępnie kroję ją tylko na połówki i siekam dalej blenderem
http://rogalik.blox.pl/resource/blender_wizu.jpg

Stary 2014-03-26, 19:14   #239
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
CzasKomety strasznie lubię twój avatar Już za tydzień go zobaczę na żywo sorry za ot musiałam

Super! A ja się wybrać nie mogę Ale uwielbiam go!

Edytowane przez 201708160922
Czas edycji: 2014-03-26 o 19:24
Stary 2014-03-26, 19:22   #240
Ciocia_Andzia
Raczkowanie

Cytat:
Można tylko musisz motorek podłączyć do takiego pojemniczka jak na zdjęciu po lewej. Wstępnie kroję ją tylko na połówki i siekam dalej blenderem
http://rogalik.blox.pl/resource/blender_wizu.jpg
A jeszcze jedno pytanko mam

Czy taki pojemnik można dokupić?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości