|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#361 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Prezentacja maturalna - pomoc w jej przygotowaniu - WĄTEK ZBIORCZY
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#362 |
Wtajemniczenie
|
Mój temat: Ukaż widzenie Holocaustu w różnych tekstach kultury.
I. Literatura podmotu A. Dzieła literackie 1. Czesław Miłosz "Campo di Fiori" 2. Roma Ligocka "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku" 3. Marek Edelman "Getto walczy: Udział Bundu w obronie getta warszawskiego" B. Dzieła filmowe A. "Życie jest piękne" B. "Dzieci Ireny Sendlerowej" C. "Fałszerze" Co sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#363 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#364 |
Wtajemniczenie
|
No właśnie tak się zastanawiam i nie wiem. Nie mogę się zdecydować, chyba pogadam jutro z polonistką na ten temat i wtedy zadecyduje czy coś wyrzucić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#365 |
Raczkowanie
|
Poszukuję wiersza, w którym miłość ma dobry wpływ na postawę człowieka oraz takiego, w którym miłość miała zły wpływ na postawę człowieka.
HELP! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#366 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#367 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#368 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#369 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#370 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#371 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny !
![]() Mój temat to: Literackie portrety kobiet. Analizując celowo wybrane utwory literacki z 2-3 epok, przedstaw zmieniające się postaci literackie. Zwróć uwagę na sposoby ich portretowania. I właśnie teraz pojawia się problem, bo nie mogę się zdecydować, o których epokach chce napisać, myślałam coś o romantyzmie, pozytywizmie i Młodej Polsce (lektury to: Pan Tadeusz - Zosia i Telimena, Lalka - Izabela Łęcka lub Nad Niemnem i któraś z bohaterek z Chłopów). Jak myślicie, to dobry wybór? A może spróbować z innymi epokami i innymi książkami ? Dziękuję z góry za pomoc ! Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#372 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#373 |
Rozeznanie
|
Ja mam temat: „Język blogów internetowych. Analizując zebrany materiał językowy, określ jego poprawność.”
Jest to temat bez lektur, więc zastanawiam się, jakie mogą mi się dostać pytania... ktoś ma jakieś pomysły? :c
![]() |
#374 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Mój problem nie polega na napisaniu bibliografii - jeszcze. Zastanawiam się, czy miałybyście jakiś pomysł na opracowania dotyczące pamiętników, dzienników i autobiografii w ogólnym ujęciu? Na książki wybrałam "dziecko niczyje" M. Balter i R. Katza, Dzienniki Anny Frank oraz dziennik Mary z Reguł. Zastanawiam się nad pamiętnikiem narkomanki lub "My, dzieci z dworca ZOO" (zdaję sobie sprawę że nie jest to ambitna literatura, niestety...) Tak czy inaczej, moim problemem jest literatura przedmiotu. Bardzo proszę o pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#375 |
na przekór do celu
|
Sporo jest poezji z nutką polityki, od czasów zaborów po socjalizm.
![]() |
![]() |
#376 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A opracowania? Szukałaś już w bibliotece? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#377 |
Przyczajenie
|
szukałam, prosiłam też panią bibliotekarkę, by sprawdziła w systemie, ale niestety nic nie znalazła. Mi samej po buszowaniu w internecie udało się natrafić jedynie na jedną pozycję - "Antologia dzienników i pamiętników w opracowaniu szkolnym", ale z tego co wiem jedynie na początku coś tam piszą ogółem, a potem cytowane są fragmenty... zresztą ciężko ją znaleźć w bibliotekach. Nawet do Anny Frank nie znalazłam opracowań, co mnie dziwi. Chciałabym raczej uniknąć internetu, ale obawiam się, że tak to się skończy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#378 |
Przyczajenie
|
Witam. Potrzebuje pomocy z tematem maturalnym. Do głowy przychodzi mi kilka książek, które mógłbym wykorzystać, ale nie wiem jak się do wszystkiego zabrać i czy one pasują..
Temat: Mitologizacja jako sposób kreacji bohaterów literackich. Rozwiń temat, analizując wybrane utwory różnych epok. Jedyny utwór, którego jestem pewien to "Gloria Victis", nic więcej nie potrafię wymyślić. Nie wiem też czy dobrze rozumiem temat. Mam porównać bohaterów z różnych epok z bohaterami z mitologii tak? Czyli jeśli znalazłbym utwór, w którym ktoś podróżuje do ojczyzny, to mógłbym porównać go do Odyseusza? Dodam też, że w Googlach nie znalazłem nic ciekawego, co mogło by mi pomóc. Bardzo proszę o pomoc. Edytowane przez profic12 Czas edycji: 2014-03-27 o 16:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#379 | |
BAN stały
|
Cytat:
w ogóle się zastanowiłaś jak wybierałaś temat czy sobie palnęłaś "a wezmę 7 numer, szczęśliwy będzie pewnie"? i nie google dziewczyno tylko biblioteka przede wszystkim. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#380 |
Przyczajenie
|
nie zastanawiałem się, bo myślałem, że będzie to w miarę prosty temat
![]() Próbowałem znaleźć w słowniku motywów literackich cokolwiek, ale nie ma tam czegoś takiego jak: mitologizacja czy czegoś podobnego. Wpadłem na kolejny pomysł: Cierpiąca Niobe - symbol matki, opłakującej w bezsilnym żalu śmierć swoich dzieci i tytułowa „Matka powieszonych” T. Różewicza. Nadal nie wiem czy dobrze rozumiem ten temat.. Przykładowo w tym utworze mógłbym matke powieszonych porównać do Niobe, że tak samo cierpiały po stracie swoich dzieci itp. itd. czy źle rozumuje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#381 |
Raczkowanie
|
Mam temat "Sposoby kreacji bohatera powieści kryminalnej." Wybrałam na razie "W głębi lasu" Harlana Cobena i "Morderstwo w Orient Expressie" Agathy Christie. Przydałyby się jeszcze ze dwie, może ktoś zna jakieś ciekawe i mógłby polecić? Myślę o wciśnięciu I części Millenium, bo mi się bardzo podobała, ale wtedy i tak potrzebuję jeszcze jednej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#382 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#383 |
Przyczajenie
|
No właśnie wydaję mi się, że jest to proces stworzenia bohatera na podobieństwo tych z mitologii.
Jeśli tak nie jest, to wytłumacz mi proszę, o co chodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#384 |
BAN stały
|
Mitologizacja – proces tworzenia się mitu, bądź zabieg stylistyczny stosowany w literaturze. Polega na przekształcaniu wydarzeń, bohaterów w mit, opowieść zawierającą archetypy zachowania, pierwotne wzorce. Przykładem mitologizacji w literaturze są Chłopi Reymonta.
Mitologizacją nazywamy także nawiązywanie do tematyki mitologicznej. z wikipedii. Ty masz w temacie SPOSOBY mitologizacji opisać, różne i w różnych epokach. Najłatwiej? znaleźć utwory, w których autor nawiązuje do tematów mitologicznych i pokazać różnice między tymi sposobami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#385 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mitologizację w temacie rozumiałabym w ten sposób, że należy porównać bohaterów których autor celowo upodobnił do herosów czy bogów z mitologii. I w motywach literackich nie szukaj ,,mitologizacja" bo to nie motyw a zabieg. Motywem jest mitologia. W słowniczku motywów w Operonie jest m.in. że Konrad w III części dziadów został upodobniony do Prometeusza, Jan Lechoń w ,,Erynie" równiez odwołuje sie do tego boga oraz do Edypa, Maria Pawlikowska-Jasnorzewska wiersz ,,Kobieta-ikar"... Serio nic w googlach nie znalazłaś? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#386 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() nie wiem co wami kieruje, zamiast wybrać prosty i przyjemny temat, dajmy na to "oblicza miłości" to wy sami sobie kłody pod nogi dajecie... no cóż, powodzenia. Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#387 |
Zadomowienie
|
Powtórzę mój problem, może tym razem ktoś pomoże z literaturą.
Mój temat to ,,Piękni, idealni i nieśmiertelni. Scharakteryzuj bogów antycznych na podstawie wybranych tekstów kultury". Bazuję na mitologii Parandowskiego, Davisa, nowelach greckich, 2 obrazach (jeden pokazuje, o drugim wspominam), piosence Anny German. Tylko Parandowski jako książka w całości. Reszta fragmenty. Na razie wybrałam mit o Afrodycie, Hadesie, Uranosie, Eurydyce i Orfeuszu i o Dionizosie. I o za mało bo każdego charakteryzuję dosyć krótko, około 1-2 minuty na jeden mit, bo wiem że jak nawalę wiecej do jednego boga to pozapominam wszystkich szczegółów, a tak to do każdego krótki fragment łatwiej mi jest zrobić. Więc kogo polecacie jeszcze do charakteryzacji żeby praca była ciekawa? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#388 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#389 |
Zadomowienie
|
Hmm... Na jedną postać jest tak przeciętnie 6-7 zdań. Nie wiem co mam więcej pisać o tych bogach. Jak już mówiłam, łatwiej mi zapamiętać po 5 zdań do 10 bógów niż 10 zdań do 5 bogów, po prostu łatwiej. Charakteryzuje ich tak ogólnie, np. biorę sobie na temat ,,piękno" i opisuje pod tym względem Afrodytę, wtrącam wzmiankę o miłosci Eurydyki i Orfeusza i przeskakuję do Hadesa jako takiej przeciwności. Na zasadzie porównań i kontrastu jest na razie moja praca ale wszystko można zmienić bo naprawdę z 5 postaci to max 2 strony mogę wydłużyć, żeby zapamiętać wszystko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#390 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ty nie musisz tego zapamiętać, to nie jest na zasadzie wykuć i wyrecytować bo jak się zatniesz to koniec. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:46.