Prezentacja maturalna - pomoc w jej przygotowaniu - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-26, 16:11   #361
madzieja1
Raczkowanie

Dot.: Prezentacja maturalna - pomoc w jej przygotowaniu - WĄTEK ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez aga1340 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Mam pewien problem z bibliografią. Moim tematem jest motyw miłośći . Wybrałam Pieśń nad pieśniami z bibli i różne inne ale to właśnie tego wiersza tycz sie moje pytanie. W literaturze podmiotu napisałam tak: Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu, Zespół biblistów polskich, wydawnictwo Pallottinum, Poznań – Warszawa 1980
Czy myślicie że powinnam odać, ze chodzi to o Pieśń nad pieśniami ? Czy moze ująć to w literaturze przemiotu ? Boję się że jesli tego nie napisze będą mogli zadać mi pytanie z całej Biblii ;((

Pomóżcie proszę
A mogłabyś powiedzieć jakie inne utwory wybrałaś?
madzieja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 18:06   #362
m000
Wtajemniczenie

Mój temat: Ukaż widzenie Holocaustu w różnych tekstach kultury.
I. Literatura podmotu
A. Dzieła literackie
1. Czesław Miłosz "Campo di Fiori"
2. Roma Ligocka "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku"
3. Marek Edelman "Getto walczy: Udział Bundu w obronie getta warszawskiego"
B. Dzieła filmowe
A. "Życie jest piękne"
B. "Dzieci Ireny Sendlerowej"
C. "Fałszerze"

Co sądzicie?

m000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 18:29   #363
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez m000 Pokaż wiadomość
Mój temat: Ukaż widzenie Holocaustu w różnych tekstach kultury.
I. Literatura podmotu
A. Dzieła literackie
1. Czesław Miłosz "Campo di Fiori"
2. Roma Ligocka "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku"
3. Marek Edelman "Getto walczy: Udział Bundu w obronie getta warszawskiego"
B. Dzieła filmowe
A. "Życie jest piękne"
B. "Dzieci Ireny Sendlerowej"
C. "Fałszerze"

Co sądzicie?
Nie wiem czy 3:3 to nie za dużo... Może zmniejszyć do 2:2?
Stary 2014-03-26, 18:58   #364
m000
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy 3:3 to nie za dużo... Może zmniejszyć do 2:2?
No właśnie tak się zastanawiam i nie wiem. Nie mogę się zdecydować, chyba pogadam jutro z polonistką na ten temat i wtedy zadecyduje czy coś wyrzucić.

m000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 19:33   #365
madzieja1
Raczkowanie

Poszukuję wiersza, w którym miłość ma dobry wpływ na postawę człowieka oraz takiego, w którym miłość miała zły wpływ na postawę człowieka.
HELP!
Stary 2014-03-26, 19:41   #366
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez madzieja1 Pokaż wiadomość
Poszukuję wiersza, w którym miłość ma dobry wpływ na postawę człowieka oraz takiego, w którym miłość miała zły wpływ na postawę człowieka.
HELP!
i serio tak ciężko znaleźć? w ogóle szukałaś?
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 19:51   #367
madzieja1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
i serio tak ciężko znaleźć? w ogóle szukałaś?
owszem, od kilku godzin szukam odpowiedniego
Jak nie chcesz pomóc, nie odpisuj Nie rozumiem po co to wredne pytanie...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-26, 19:55   #368
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez madzieja1 Pokaż wiadomość
HELP!
Hmm, z prozą łatwiej Ale w sumie sama jestem ciekawa takich wierszy, niestety nic mi się nie kojarzy.
Stary 2014-03-26, 19:59   #369
madzieja1
Raczkowanie

Cytat:
Hmm, z prozą łatwiej Ale w sumie sama jestem ciekawa takich wierszy, niestety nic mi się nie kojarzy.
zdecydowanie, ale prozę już mam
teraz szukam jakiegoś wiersza, ewentualnie sonetu czy innego gatunku
Stary 2014-03-26, 20:10   #370
kr0mka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kr0mka Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim, może trochę późno się obudziłem z tą całą maturą ustną, ale trzeba zrobić bibliografię i nie wiem za co dokładnie mam się zabrać. Mój temat to: "Analizując celowo dobrane utwory literackie, omów ukryte w nich podteksty polityczne". Jakie książki polecacie do tego tematu? Z góry dziękuję za pomoc
Cytat:
Nie podamy Ci wszystkiego na tacy. Napisz, nad jakimi tytułami się zastanawiasz, a wtedy doradzimy.
Kordian, Dziady cz. III? Tylko te przychodzą mi na myśl. Co jeszcze proponujecie dodać?
kr0mka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 20:11   #371
martii11
Przyczajenie

Hej dziewczyny !
Mój temat to: Literackie portrety kobiet. Analizując celowo wybrane utwory literacki z 2-3 epok, przedstaw zmieniające się postaci literackie. Zwróć uwagę na sposoby ich portretowania.
I właśnie teraz pojawia się problem, bo nie mogę się zdecydować, o których epokach chce napisać, myślałam coś o romantyzmie, pozytywizmie i Młodej Polsce (lektury to: Pan Tadeusz - Zosia i Telimena, Lalka - Izabela Łęcka lub Nad Niemnem i któraś z bohaterek z Chłopów). Jak myślicie, to dobry wybór? A może spróbować z innymi epokami i innymi książkami ? Dziękuję z góry za pomoc ! Pozdrawiam
martii11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-26, 20:20   #372
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martii11 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny !
Mój temat to: Literackie portrety kobiet. Analizując celowo wybrane utwory literacki z 2-3 epok, przedstaw zmieniające się postaci literackie. Zwróć uwagę na sposoby ich portretowania.
I właśnie teraz pojawia się problem, bo nie mogę się zdecydować, o których epokach chce napisać, myślałam coś o romantyzmie, pozytywizmie i Młodej Polsce (lektury to: Pan Tadeusz - Zosia i Telimena, Lalka - Izabela Łęcka lub Nad Niemnem i któraś z bohaterek z Chłopów). Jak myślicie, to dobry wybór? A może spróbować z innymi epokami i innymi książkami ? Dziękuję z góry za pomoc ! Pozdrawiam
Każdy wybór jest dobry, o ile go dobrze uzasadnić. Pamiętaj tylko, żeby wybrać same najważniejsze fragmenty (wybrałaś dość obszerne i "ciężkie" lektury), po co sobie utrudniać życie ogromem treści, z której mogą Cię pytać.
malootka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 20:49   #373
Malinovva
Rozeznanie

Ja mam temat: „Język blogów internetowych. Analizując zebrany materiał językowy, określ jego poprawność.”
Jest to temat bez lektur, więc zastanawiam się, jakie mogą mi się dostać pytania... ktoś ma jakieś pomysły? :c
Stary 2014-03-26, 22:47   #374
Mijen
Przyczajenie

Hej
Mój problem nie polega na napisaniu bibliografii - jeszcze. Zastanawiam się, czy miałybyście jakiś pomysł na opracowania dotyczące pamiętników, dzienników i autobiografii w ogólnym ujęciu? Na książki wybrałam "dziecko niczyje" M. Balter i R. Katza, Dzienniki Anny Frank oraz dziennik Mary z Reguł. Zastanawiam się nad pamiętnikiem narkomanki lub "My, dzieci z dworca ZOO" (zdaję sobie sprawę że nie jest to ambitna literatura, niestety...)
Tak czy inaczej, moim problemem jest literatura przedmiotu. Bardzo proszę o pomoc.
Mijen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 22:48   #375
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez kr0mka Pokaż wiadomość
Kordian, Dziady cz. III? Tylko te przychodzą mi na myśl. Co jeszcze proponujecie dodać?
Sporo jest poezji z nutką polityki, od czasów zaborów po socjalizm.
Stary 2014-03-26, 23:04   #376
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijen Pokaż wiadomość
Hej
Zastanawiam się nad pamiętnikiem narkomanki lub "My, dzieci z dworca ZOO" (zdaję sobie sprawę że nie jest to ambitna literatura, niestety...)
Tak czy inaczej, moim problemem jest literatura przedmiotu. Bardzo proszę o pomoc.
Dlaczego nie? To bardzo wartościowe pozycje. "Nieambitne" w kontekście matury ustnej mogłyby być "Pięćdziesiąt twarzy Gray'a" czy inne "Harry Potter"-y.
A opracowania? Szukałaś już w bibliotece?
malootka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-27, 01:10   #377
Mijen
Przyczajenie

szukałam, prosiłam też panią bibliotekarkę, by sprawdziła w systemie, ale niestety nic nie znalazła. Mi samej po buszowaniu w internecie udało się natrafić jedynie na jedną pozycję - "Antologia dzienników i pamiętników w opracowaniu szkolnym", ale z tego co wiem jedynie na początku coś tam piszą ogółem, a potem cytowane są fragmenty... zresztą ciężko ją znaleźć w bibliotekach. Nawet do Anny Frank nie znalazłam opracowań, co mnie dziwi. Chciałabym raczej uniknąć internetu, ale obawiam się, że tak to się skończy.
Mijen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-27, 16:14   #378
profic12
Przyczajenie

Witam. Potrzebuje pomocy z tematem maturalnym. Do głowy przychodzi mi kilka książek, które mógłbym wykorzystać, ale nie wiem jak się do wszystkiego zabrać i czy one pasują..
Temat: Mitologizacja jako sposób kreacji bohaterów literackich. Rozwiń temat, analizując wybrane utwory różnych epok.

Jedyny utwór, którego jestem pewien to "Gloria Victis", nic więcej nie potrafię wymyślić.
Nie wiem też czy dobrze rozumiem temat. Mam porównać bohaterów z różnych epok z bohaterami z mitologii tak? Czyli jeśli znalazłbym utwór, w którym ktoś podróżuje do ojczyzny, to mógłbym porównać go do Odyseusza?

Dodam też, że w Googlach nie znalazłem nic ciekawego, co mogło by mi pomóc.

Bardzo proszę o pomoc.

Edytowane przez profic12
Czas edycji: 2014-03-27 o 16:16
profic12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-27, 16:33   #379
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez profic12 Pokaż wiadomość
Witam. Potrzebuje pomocy z tematem maturalnym. Do głowy przychodzi mi kilka książek, które mógłbym wykorzystać, ale nie wiem jak się do wszystkiego zabrać i czy one pasują..
Temat: Mitologizacja jako sposób kreacji bohaterów literackich. Rozwiń temat, analizując wybrane utwory różnych epok.

Jedyny utwór, którego jestem pewien to "Gloria Victis", nic więcej nie potrafię wymyślić.
Nie wiem też czy dobrze rozumiem temat. Mam porównać bohaterów z różnych epok z bohaterami z mitologii tak? Czyli jeśli znalazłbym utwór, w którym ktoś podróżuje do ojczyzny, to mógłbym porównać go do Odyseusza?

Dodam też, że w Googlach nie znalazłem nic ciekawego, co mogło by mi pomóc.

Bardzo proszę o pomoc.
nie, masz nie porównywać utworów tylko opisać mitologizację bohatera w różnych utworach. Ponad to masz w temacie "różnych eopk" co zoancza, że wypadałoby mieć na przykład z trzech różnych epok po jednym utworze.

w ogóle się zastanowiłaś jak wybierałaś temat czy sobie palnęłaś "a wezmę 7 numer, szczęśliwy będzie pewnie"?
i nie google dziewczyno tylko biblioteka przede wszystkim.
Stary 2014-03-27, 17:22   #380
profic12
Przyczajenie

nie zastanawiałem się, bo myślałem, że będzie to w miarę prosty temat

Próbowałem znaleźć w słowniku motywów literackich cokolwiek, ale nie ma tam czegoś takiego jak: mitologizacja czy czegoś podobnego.

Wpadłem na kolejny pomysł:

Cierpiąca Niobe - symbol matki, opłakującej w bezsilnym żalu śmierć swoich dzieci i tytułowa „Matka powieszonych” T. Różewicza.

Nadal nie wiem czy dobrze rozumiem ten temat.. Przykładowo w tym utworze mógłbym matke powieszonych porównać do Niobe, że tak samo cierpiały po stracie swoich dzieci itp. itd. czy źle rozumuje?
Stary 2014-03-27, 17:34   #381
eura28
Raczkowanie

Mam temat "Sposoby kreacji bohatera powieści kryminalnej." Wybrałam na razie "W głębi lasu" Harlana Cobena i "Morderstwo w Orient Expressie" Agathy Christie. Przydałyby się jeszcze ze dwie, może ktoś zna jakieś ciekawe i mógłby polecić? Myślę o wciśnięciu I części Millenium, bo mi się bardzo podobała, ale wtedy i tak potrzebuję jeszcze jednej
eura28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-27, 17:46   #382
pffe
BAN stały

Cytat:

Próbowałem znaleźć w słowniku motywów literackich cokolwiek, ale nie ma tam czegoś takiego jak: mitologizacja czy czegoś podobnego.

Cierpiąca Niobe - symbol matki, opłakującej w bezsilnym żalu śmierć swoich dzieci i tytułowa „Matka powieszonych” T. Różewicza.

Nadal nie wiem czy dobrze rozumiem ten temat.. Przykładowo w tym utworze mógłbym matke powieszonych porównać do Niobe, że tak samo cierpiały po stracie swoich dzieci itp. itd. czy źle rozumuje?
wiesz w ogóle co to jest mitologizacja?
Stary 2014-03-27, 17:56   #383
profic12
Przyczajenie

No właśnie wydaję mi się, że jest to proces stworzenia bohatera na podobieństwo tych z mitologii.

Jeśli tak nie jest, to wytłumacz mi proszę, o co chodzi
Stary 2014-03-27, 18:00   #384
pffe
BAN stały

Mitologizacja – proces tworzenia się mitu, bądź zabieg stylistyczny stosowany w literaturze. Polega na przekształcaniu wydarzeń, bohaterów w mit, opowieść zawierającą archetypy zachowania, pierwotne wzorce. Przykładem mitologizacji w literaturze są Chłopi Reymonta.
Mitologizacją nazywamy także nawiązywanie do tematyki mitologicznej.

z wikipedii.
Ty masz w temacie SPOSOBY mitologizacji opisać, różne i w różnych epokach.
Najłatwiej? znaleźć utwory, w których autor nawiązuje do tematów mitologicznych i pokazać różnice między tymi sposobami.
Stary 2014-03-27, 21:08   #385
Sunnivaa
Zadomowienie

Cytat:

Hah, źle rozumujesz trochę.
Mitologizację w temacie rozumiałabym w ten sposób, że należy porównać bohaterów których autor celowo upodobnił do herosów czy bogów z mitologii. I w motywach literackich nie szukaj ,,mitologizacja" bo to nie motyw a zabieg. Motywem jest mitologia. W słowniczku motywów w Operonie jest m.in. że Konrad w III części dziadów został upodobniony do Prometeusza, Jan Lechoń w ,,Erynie" równiez odwołuje sie do tego boga oraz do Edypa, Maria Pawlikowska-Jasnorzewska wiersz ,,Kobieta-ikar"... Serio nic w googlach nie znalazłaś?
Stary 2014-03-27, 23:51   #386
viva91
na przekór do celu

Cytat:
to tak, jakby mi ktoś powiedział, że mam stanąć na nosie. a ja: "ok, myślę, że to łatwe, zgadzam się". i teraz miałabym płakać, bo jednak okazało się, że nie umiem stanąć na nosie

nie wiem co wami kieruje, zamiast wybrać prosty i przyjemny temat, dajmy na to "oblicza miłości" to wy sami sobie kłody pod nogi dajecie... no cóż, powodzenia.
Cytat:
Napisane przez eura28 Pokaż wiadomość
Mam temat "Sposoby kreacji bohatera powieści kryminalnej." Wybrałam na razie "W głębi lasu" Harlana Cobena i "Morderstwo w Orient Expressie" Agathy Christie. Przydałyby się jeszcze ze dwie, może ktoś zna jakieś ciekawe i mógłby polecić? Myślę o wciśnięciu I części Millenium, bo mi się bardzo podobała, ale wtedy i tak potrzebuję jeszcze jednej
A dlaczego potrzebujesz jeszcze jednej? 3 pozycje to bardzo dobra ilość, pozwoli Ci na dokładniejsze ich omówienie
Stary 2014-03-28, 08:58   #387
Sunnivaa
Zadomowienie

Powtórzę mój problem, może tym razem ktoś pomoże z literaturą.
Mój temat to ,,Piękni, idealni i nieśmiertelni. Scharakteryzuj bogów antycznych na podstawie wybranych tekstów kultury". Bazuję na mitologii Parandowskiego, Davisa, nowelach greckich, 2 obrazach (jeden pokazuje, o drugim wspominam), piosence Anny German. Tylko Parandowski jako książka w całości. Reszta fragmenty. Na razie wybrałam mit o Afrodycie, Hadesie, Uranosie, Eurydyce i Orfeuszu i o Dionizosie. I o za mało bo każdego charakteryzuję dosyć krótko, około 1-2 minuty na jeden mit, bo wiem że jak nawalę wiecej do jednego boga to pozapominam wszystkich szczegółów, a tak to do każdego krótki fragment łatwiej mi jest zrobić. Więc kogo polecacie jeszcze do charakteryzacji żeby praca była ciekawa?
Stary 2014-03-28, 12:37   #388
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Sunnivaa Pokaż wiadomość
Powtórzę mój problem, może tym razem ktoś pomoże z literaturą.
Mój temat to ,,Piękni, idealni i nieśmiertelni. Scharakteryzuj bogów antycznych na podstawie wybranych tekstów kultury". Bazuję na mitologii Parandowskiego, Davisa, nowelach greckich, 2 obrazach (jeden pokazuje, o drugim wspominam), piosence Anny German. Tylko Parandowski jako książka w całości. Reszta fragmenty. Na razie wybrałam mit o Afrodycie, Hadesie, Uranosie, Eurydyce i Orfeuszu i o Dionizosie. I o za mało bo każdego charakteryzuję dosyć krótko, około 1-2 minuty na jeden mit, bo wiem że jak nawalę wiecej do jednego boga to pozapominam wszystkich szczegółów, a tak to do każdego krótki fragment łatwiej mi jest zrobić. Więc kogo polecacie jeszcze do charakteryzacji żeby praca była ciekawa?
Praca będzie pstrokata, jeśli jeszcze kogoś dodasz. 5 postaci to już duuużo...
Stary 2014-03-28, 13:10   #389
Sunnivaa
Zadomowienie

Cytat:
Praca będzie pstrokata, jeśli jeszcze kogoś dodasz. 5 postaci to już duuużo...
Hmm... Na jedną postać jest tak przeciętnie 6-7 zdań. Nie wiem co mam więcej pisać o tych bogach. Jak już mówiłam, łatwiej mi zapamiętać po 5 zdań do 10 bógów niż 10 zdań do 5 bogów, po prostu łatwiej. Charakteryzuje ich tak ogólnie, np. biorę sobie na temat ,,piękno" i opisuje pod tym względem Afrodytę, wtrącam wzmiankę o miłosci Eurydyki i Orfeusza i przeskakuję do Hadesa jako takiej przeciwności. Na zasadzie porównań i kontrastu jest na razie moja praca ale wszystko można zmienić bo naprawdę z 5 postaci to max 2 strony mogę wydłużyć, żeby zapamiętać wszystko.
Stary 2014-03-28, 13:18   #390
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Sunnivaa Pokaż wiadomość
Hmm... Na jedną postać jest tak przeciętnie 6-7 zdań. Nie wiem co mam więcej pisać o tych bogach. Jak już mówiłam, łatwiej mi zapamiętać po 5 zdań do 10 bógów niż 10 zdań do 5 bogów, po prostu łatwiej. Charakteryzuje ich tak ogólnie, np. biorę sobie na temat ,,piękno" i opisuje pod tym względem Afrodytę, wtrącam wzmiankę o miłosci Eurydyki i Orfeusza i przeskakuję do Hadesa jako takiej przeciwności. Na zasadzie porównań i kontrastu jest na razie moja praca ale wszystko można zmienić bo naprawdę z 5 postaci to max 2 strony mogę wydłużyć, żeby zapamiętać wszystko.
no właśnie ja uważam, że 5 to już badzo dużo a ogólna charakterystyka to za mało.
Ty nie musisz tego zapamiętać, to nie jest na zasadzie wykuć i wyrecytować bo jak się zatniesz to koniec.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości