|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!
Cytat:
Musli można też robić samemu, zdrowsze i o wiele tańsze witamy Cytat:
moja robiła sceny nie z tej ziemi, a ślub cywilny był prosty i wzruszający, obiad miły i uroczysty. nie uważam, żebym miała przeżycia uboższe niż dziewczyny, które robiły weselicha ![]() Z planszówek polecam Eurobiznes (7x tańszy niż monopoly), jengę i scrabble
|
||
|
|
|
#542 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A jak jedziemy do teściowej, to we czwórkę i w ogóle jest super! Wczoraj graliśmy z moją szefową u niej w domu w Osadników z dodatkiem Żeglarze i to już w ogóle był cud, miód i orzeszki Pewnie i można, ale z czego? Może jakiś przepisik? |
|
|
|
|
#543 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
http://www.jadlonomia.com/2014/01/domowa-granola.html |
|
|
|
|
#544 | |
|
Wredny kotecek
|
Niestety nie;p Gdybym ją poważnie zniszczyła to bym musiała dopłacić do pełnej kwoty i ją sobie wziąć
![]() Ja swojego czasu często brałam udział w różnych konkursach W 2012 roku natrzepałam na łączną kwotę 3000zł Potem zrobiłam przerwę a teraz od początku roku jakoś mało biorę udział, w październiku mi się udało wygrać kosmetyki za ponad 700zł (aż 3 rzeczy w zestawie ) ale niestety trafiły mi się do cery tłustej więc i tak nie skorzystałam :/ Wygrałam kiedyś kilka bonów do empiku to sobie wzięłam monopol i czasem ogrywam tż wieczorami To w sumie w ramach oszczędności te konkursy;p---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- Cytat:
![]() Zazdroooo :P |
|
|
|
|
#545 |
|
Zakorzenienie
|
Kapusta kiszona
|
|
#546 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#547 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hej
|
|
|
#549 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#550 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w Tkmax same śmieci, gorzej niż na wysypisku
![]() Dzaga1989 my również mamy zamiar się budować i stojąc przed dylematem wydać paredziesiąt tysięcy złotych, całe oszczędności i być może kredyt Wiem, że ślub się bierze raz w życiu, dlatego chcę żeby ten dzień był dla mnie wyjątkowy, chcę go spędzić z najbliższą rodziną, w spokoju, bez martwienia się o finanse i kredyty Myślę o naszej przyszłości i uważam, że wesele na 200 osób nie jest nam do szczęścia potrzebne. Mój tata bardzo naciskał, na to że sfinansuje nam całą uroczystość, ale źle byłoby mi z tym, że rodzice wykładają oszczędności na taki cel. Pochodzę ze wsi i trochę przeraża mnie lincz społeczny Na wsi króluje zasada zastaw się, a postaw się! Moja kuzynka wzięła spory kredyt na wesele, teraz jej mąż stracił pracę i z kredytem zostali jej rodzice. Dramat, ludzie nie myślą racjonalnie.
|
#551 |
|
Konto usunięte
|
Zejdę z tematu ślubnego.
Muszę teraz kupić bilet miesięczny i chyba kupię sobie od razu na 3 miesiące za 270zł. Na miesiąc kosztuje 132zł. Spora oszczędność. |
|
|
|
#552 |
|
Konto usunięte
|
Można jeszcze się przyłączyć?
|
|
|
|
#553 |
|
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4579102 6]Zejdę z tematu ślubnego.
Muszę teraz kupić bilet miesięczny i chyba kupię sobie od razu na 3 miesiące za 270zł. Na miesiąc kosztuje 132zł. Spora oszczędność.[/QUOTE] Fakt, duzo. U nas bilety na 4 lub 5 miesiecy moga kupic tylko studenci i doktoranci, a oszczednosc to ok.10 zl. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#554 |
|
Wtajemniczenie
|
Muszę teraz kupić bilet miesięczny i chyba kupię sobie od razu na 3 miesiące za 270zł. Na miesiąc kosztuje 132zł. Spora oszczędność.[/QUOTE]Też kupuję od razu na 3 miesiące. Płacę 540 zł, ale oszczędzam ponad 90 zł W skali roku wychodzi prawie 400 zł.
|
|
|
|
#555 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Szkoda że nie ma 3 miesięcznych na jedną linię. Ale i tak ten 3 miesięczny sieciowy wychodzi mi tak samo jak 3 pojedyncze miesięczne na jedna linię. |
|
|
|
|
#556 |
|
Zakorzenienie
|
Muszę teraz kupić bilet miesięczny i chyba kupię sobie od razu na 3 miesiące za 270zł. Na miesiąc kosztuje 132zł. Spora oszczędność.[/QUOTE] To się opłaca
|
|
|
|
#557 |
|
Raczkowanie
|
Muszę teraz kupić bilet miesięczny i chyba kupię sobie od razu na 3 miesiące za 270zł. Na miesiąc kosztuje 132zł. Spora oszczędność.[/QUOTE] U nas w Łodzi dla studentów sieciówka na wszystkie linie w obrębie miasta (autobusy i tramwaje) kosztuje 40 zł. Póki mogę - korzystam. Na bilet 3- lub 6-miesięczny mnie nie stać, a raczej nie stać mnie na jednorazowy wydatek rzędu 200 zł czy ile on tam kosztuje. [1=75ddc484932d6abe7412778 5cb7415263f83996c;4579111 0]Można jeszcze się przyłączyć? [/QUOTE]Jasne, powiedz nam coś o sobie, o Was i podziel się swoimi patentami na oszczędzanie Każda z nas chętnie się dowie!
|
|
|
|
#558 |
|
Zadomowienie
|
Podczytuje od początku
![]() Moje sposoby na oszczędzanie: - Planowanie posiłków. Wcześniej dużo kasy nam schodziło na nieprzemyślane zakupy, sporo rzeczy się wywalało niestety. - Zapisywanie wydatków. Robię to ręcznie, w zeszycie. Na koniec każdego miesiąca siadam i rozpisuje każdy paragon. W ten sposób zobaczyliśmy ile kasy idzie na głupoty. - Jestem zbieraczem książek, ale narzuciłam sobie ograniczenia - wolno mi kupić tylko 1 książkę miesięcznie i tylko pod warunkiem, że wcześniej w tym miesiącu przeczytam 2 książki które już mamy/ pożyczone. - Nie kupuje kolejnego kosmetyku, dopóki nie wykończę poprzedniego. Oszczędność i pieniędzy i miejsca Wcześniej bywało, ze miałam np 4 różne szampony, 3 odżywki i 5 żeli pod prysznic. Teraz mam mniej bałaganu w łazience- Nie zmywam naczyń pod bieżącą wodą, tylko napuszczam ciepłej do zlewu, myję i opłukuje w zimnej. Wodę mam co prawda w ryczałcie, ale ogrzewam ją gazem. Odkąd zmywam w ten sposób rachunki mi spadły o jakieś 15-20 zł miesięcznie |
|
|
|
#559 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, zarzucę tematem typowo domowym. Jak wygląda u Was kwestia sprzątania? Jak je planujecie? Codziennie po trochu, czy raz na tydzień, a porządnie? Jak utrzymujecie u siebie porządek i czego używacie do zachowania czystości? Przyznam się Wam, że straszni z nas bałaganiarze, ale kiedy się już zbierzemy i tak porządnie sprzątniemy, to lepiej się czujemy w tym naszym mikroskopijnym mieszkanku. Jakie patenty możecie mi sprzedać?
|
|
|
|
#560 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teściowa kręciła wprawdzie nosem, że babki i ciotki "dziesiąta woda po kisielu" się poobrażają ale wtedy naszym argumentem było to co pogrubiłam u Ciebie: wolałam spędzić ten dzień bez trosk o astronomiczne wydatki jakie popełniliśmy, w otoczeniu osób które są mi najbliższe. I był to najpiękniejszy i najszczęśliwszy dzień w moim życiu, też mam z tego dnia masę cudownych wspomnień, nie uważam, że takie przyjęcie było gorsze od dużej imprezy i gdybym miała podjąć taką decyzję raz jeszcze to zrobiłabym tak samo To ogólnie wielka inwestycja przed nami Jak przyszedł do nas ostatnio projekt z kosztorysem to myślałam, że padnę gdy zobaczyłam kwoty za poszczególne rzeczy. Nie mówię już nawet od tym, że jeszcze nie wbiliśmy pierwszej łopaty, a już poszło z 10 tysięcy Także oszczędzanie u nas wskazane Tym bardziej że jeszcze trzeba będzie wygospodarować dodatkowe fundusze na naszego Bąbla, bo dziecko to jednak też wydatek ![]() ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Cytat:
|
|
|
#561 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?
|
|
|
|
|
#562 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#563 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli chcecie się nauczyć regularnego sprzątania to zacznijcie to robić. Na początku będzie ciężko, ale po kilku tygodniach nie będziesz sobie wyobrażała jak można nie sprzątnąć. Edytowane przez Varga Czas edycji: 2014-03-28 o 13:50 |
|
|
|
|
#564 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam 22 lata, mam nadzieję w czerwcu bronić licencjat , pracuję, od 5 lat mam TŻ, ale nie mieszkam jeszcze z nim. Moim największym problemem jest wydawanie kasy na słodycze albo jakieś chipsy itp. ![]() Jakiś czas temu postanowiłam nie jeść słodyczy i w miarę mi to szło dopóki nie stanęłam w miejscu podczas pisania licencjatu i oczywiście co? Na pocieszenie musiałam coś słodkiego sobie kupić. Ale teraz walczę od nowa i mam nadzieję, że wytrzymam dłużej z korzyścią dla portfela
|
|
|
|
|
#565 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja sie doskonale utozsamiam z tym watkiem: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=41143442 Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez 201708160922 Czas edycji: 2014-03-28 o 13:57 |
|
|
|
|
#566 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jako nałogowa konkursowiczka się wypowiem. Ja najczęsciej biorę udział w konkursach na facebooku, na wizażu, ogólnie jest masa portali organizujących konkursy. Nawet jak ci się wydaje, że twoja odpowiedź nie jest za fajna to zgłaszaj ją. Nigdy nie wiadomo co akurat się wybierającym spodoba. Sama nieraz pisałam super odpowiedzi, siedziałam nad nimi długo i nie wygrywałam, a czasem napisałam 3 zdania na odwal i wygrałam. Ale żeby wygrać trzeba próbować Obecnie z braku czasu mało gram, ale mam nadzieję że jak się w końcu uporam z licencjatem to wrócę do tego na dobre. Bo konkursy to naprawdę spora oszczędność. Miałam takie okresy, że w ogóle kosmetyków nie kupowałam bo wygrywałam tyle ich wygrywałam. Parę razy trafiły się roczne zapasy szamponów więc miałam z nimi spokój. Balsamy też miałam w ilościach hurtowych, tusze do rzęs itp. Niestety powoli zapasy mi się kończą, więc muszę wracać do konkursów bo przyjdzie mi pierwszy raz od lat kupić balsam. A jaka byłam zła jakiś czas temu jak mi się tuszę do rzęs pokończyły, że muszę kupić |
|
|
|
|
#567 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
Nie wiem, czy bylo o tym mowione, ale w aptece zawsze prosze o najtansze zamienniki leku. Dla kogos, kto regularnie bywa w aptece, robi to roznice. Ogolnie tez, kupuje wieksze opakowania, bo to sie oplaca. Tzn.takie rzeczy, ktore sie nie psuja, bo zazwyczaj nie oplaca sie kupowac jedzenia wiecej niz sie planuje.
Jeszcze chcialam napisac, ze niektore rzeczy z tych przytoczonych sa dla mnie tak naturalne, ze nawet nie postrzegam tego jako oszczedzanie. Np. gotowanie na dwa dni, robienie listy zakupow itd. A dzis w nagrode za stres kupilam sobie kawe na miescie szalenstwo ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#568 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#569 |
|
Zakorzenienie
|
mam 23 lata od 2 pracuje na pełen etat, studiuje i mam tż z którym pomieszkuję i właśnie podliczyłam moje wydatki od 1 marca do 17 marca i oc 25 do dziś i na jedzenie z jedzeniem w knajpach wydałam 513zł
|
|
|
|
#570 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
Cytat:
Można kupić np na receptę ibuprofen 60 tabletek za ok 6zł. zamiast Ketonalu Refastin za 1zł. zamiast rutinoscorbinu- C- rutin Dobry jest Tran Gall- 300 kapsułek kosztuje ok 23zł. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:30.

No i witam w imieniu nas wszystkich!
Ciekawe czy i gdzie jest w Łodzi... 
Ja nienawidzę wesel i byłabym bardzo nieszczęśliwa, gdybym musiała je organizować. My w tym roku bierzemy ślub cywilny i później idziemy na obiad. Moja przyszła teściowa pewnie w dniu naszego ślubu będzie miała minę jakby wąchała kupę, ale cóż
Nie będziemy żyli tak jak ona zechce.

A jak jedziemy do teściowej, to we czwórkę i w ogóle jest super! Wczoraj graliśmy z moją szefową u niej w domu w Osadników z dodatkiem Żeglarze i to już w ogóle był cud, miód i orzeszki
W 2012 roku natrzepałam na łączną kwotę 3000zł 

Dramat, ludzie nie myślą racjonalnie.
06.09.2014 

13.03.2008