Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1 - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-28, 20:04   #1051
isia4891
Zadomowienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1

Cytat:
Napisane przez Kalina27 Pokaż wiadomość
Nie mam pojęcia, przypuszczam, że będą robić problemy. Nie mam jednak zamiaru ryzykować własnym dzieckiem. Zaszczepiono mi dziecko, szczepionką pentaxim, która już jest wycofana z powodu zanieczyszczenia.
Moja siostra też zaszczepiła swoją córkę pentaxim-em 5w1 i mała ma silne powikłania poszczepienne, stwierdzone przez pediatrę.
Nie jestem fanatyczką nieszczepienia ale przyznaję, że czuję się coraz bardziej skołowana...

Skąd wiesz że była zanieczyszczona?

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

Migotko wybudzialm bo by mi spał 5 godzin, później 3 a później chichranie...więc masakra
Ale już po kąpieli karmienie i usypia.
Lozeczko mam przy łóżku i do 5 godziny tam śpi nad ranem go biorę do siebie , zeby go widzieć zdjęła boki, te oslonki i mały cwaniak spogląda na telewizor...muszę pieluszka zakrywac boki a później je odslaniam jak usnie. Wasze dzieci też spoglądają w tv?
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 20:27   #1052
Caillouu
Raczkowanie

Isia - zsinteresowanie telewizorem ogromne, wiec uważam gdzie patrzy i w raziie czego wylaczam.

http://www.youtube.com/watch?v=4FKYsUEuvIo

_______
Kaja Kamila

Caillouu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 20:48   #1053
konsternacja
Zakorzenienie

Mój Skarb też jest wpatrzony w telewizor. I też wyłączam jeśli jest zbyt zainteresowany.
konsternacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 20:51   #1054
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
A dlaczego nie? Dzieciaki w czwartym potrafią ważyć 8 kg
Albo 7 kg w trzecim

A ja nie wyłączam tv jak młody się zainteresuję delektuję się chwilą spokoju
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 21:11   #1055
magnusia
Zakorzenienie

Migotka— a co lekarza zaniepokoiło? Kurczę mój Adaś też się tak kokosi jak się do snu układa. Głowę przekłada z lewej na prawą stronę, kręci się z boku na bok i na wznak, przeciąga aż się ułoży i zasypia. Mówił coś więcej?
Stary 2014-03-28, 21:25   #1056
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jin Pokaż wiadomość
(...)
hehehe, dobre.
Daleko masz do morza? Moim marzeniem jest mieszkać nad morzem.
(...)
200 m

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Witam was wieczornie, siedze wygladajac jak zul z farba na lbie. Poszlam z mlodym do pediatry dzis. Uczulenia brak, ale rzucanie glowa z prawej na lewa w nocy lekarza zaniepokoolo, musze to nagrac i mu pokazac w srode. Wtedy tez bedziemy szczepic jak cos... mamy tez go nie otulac,. Jestem przerazona tym bo to go momentalnie uspokajalo, a teraz jest mega ryk ;(((
(...)
Znasz jakiegoś żula który farbuje włosy?
A czemu macie nie otulać? To ma jakiś wpływ na to rzucanie główką?
Stary 2014-03-28, 21:34   #1057
Caillouu
Raczkowanie

No wlasnie, co zlego w energicznym układaniu sie do snu? Kaja również mega sie czasem rzuca (na brzuchu)..

Wysłane z mojego GT-S6310N przy użyciu Tapatalka

http://www.youtube.com/watch?v=4FKYsUEuvIo

_______
Kaja Kamila

Caillouu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 21:35   #1058
isia4891
Zadomowienie

Mój jak nie może usnac też rzuca główką
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 21:49   #1059
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Mój też rzuca główką i nogi zadziera do góry, jak się wybudza na kp lub bąki/kupę
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 21:51   #1060
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Magnusia, mnie to zaniepokoilo,pytalam czy to normalne, powiedzial ze musi to zobaczyc i kazal nagrac mu film. Nie wiem czy to energiczne ukladanie sie anu to wyglada jakby snil mu sie straszny koszmar i nie moze sie wybudzic... on sie czasem mocno rzuca ze kolyska sie porusza, co prawda jest na kolkach ale hm...

Roane mamy nie otulac bo on juz ma 3 miesiace skonczone prawie i ma uczyc sie zasypiac normalnie, poki co mysli ze jest u mamy w srodku.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ----------

Wlasnie moze miec wplyw zapytal mnie wlasnie czy go otulam i sie rzuca. To fakt, ze to czasem wyglada jakby chcial sie odwinac z kokona...

Stary 2014-03-28, 22:22   #1061
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
My kąpiemy co 4 dni około - takie dostaliśmy zalecenie ze szpitala, żeby nie zmywać dziecku naturalnej flory bakteryjnej zanim nie skończy 2 miesiące. Więc narazie kąpiel odpada jako element rytuału zasypiania.
My kąpaliśmy na początku co 3 dni, ale Młody był po prostu brudny. Teraz co drugi dzień kąpiel i jest w porządku.

Cytat:
Napisane przez idaikot Pokaż wiadomość
Witajcie.
Cześć, witamy mamę i kolejnego Adasia.

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
O rany uświadomiłam sobie właśnie jak bardzo w zeszłym roku o tej porze przeżywałam i płakałam że znowu się nie udało, że ta wredna @ znowu się pojawiła...po prostu byłam załamana a dziś trzymam na rękach naszą córeczkę i zaraz znowu się porycze ale tym razem ze szczęścia
Uciekamy na spacerek
Jak przeczytałam Twojego posta, to sobie przypomniałam, że dokładnie rok temu miałam ostatnią @. A równo 3 miesiące temu urodził się Adaś.

Cytat:
Napisane przez tridentina Pokaż wiadomość
Jest z bloga kwestiasmaku - to w ogóle mój ulubiony blog kulinarny

http://www.kwestiasmaku.com/domowa_p...a/przepis.html
O, dzięki. Zapisałam i będę robić, jak mi wymienią kuchenkę w przyszłym tygodniu. Stara nam już ledwo zipie.

Cytat:
Zamrożone mleko wstawiasz do lodówki i tam się rozmraża. Nie wolno rozmrażać za szybko, np w mikrofali itp.
A w gorącej wodzie też nie wolno? Czy to może przez to mi się zepsuło (chyba)? Śmierdziało mi starymi warzywami i wylałam.

Cytat:
Adaś zaczął korzystać z maty około 6 tygodnia. Ale kładłam go wcześniej na kilka minut żeby nie przegapić momentu, gdy zacznie się nią interesować Teraz najbardziej podoba mu się lusterko, do którego zaciesza na całego.
Mój też uwielbia lusterko, gapi się w nie, śmieje i cieszy się, jak ten gość w lusterku się do niego śmieje.
Stary 2014-03-28, 22:27   #1062
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

No to Kacper pewnie taką wagę osiągnie

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Wasze dzieci też spoglądają w tv?
Nie ma takiej możliwości.
Stary 2014-03-28, 22:38   #1063
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Magnusia, mnie to zaniepokoilo,pytalam czy to normalne, powiedzial ze musi to zobaczyc i kazal nagrac mu film. Nie wiem czy to energiczne ukladanie sie anu to wyglada jakby snil mu sie straszny koszmar i nie moze sie wybudzic... on sie czasem mocno rzuca ze kolyska sie porusza, co prawda jest na kolkach ale hm...
no jasne, że lepiej sprawdzić jak coś niepokoi
może faktycznie niewygodnie mu w tym zamotaniu albo może za gorąco jest.
Tak czy inaczej trzeba zobaczyć, to na pewno nic złego

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Cytat:
Wasze dzieci też spoglądają w tv?
nie choć mamy w sypialni tv. łóżeczko stoi tak, że mały nei widzi telewizora a jeśli już cos oglądamy wieczorem w sypialni i mały leży na łóżku bo jest np karmiony to ja się z nim układam tak aby był tyłem do TV.
Jeszcze ma czas na telemaniaka
Stary 2014-03-28, 22:39   #1064
gosia261282
Gang Iren

W temacie niemowlę i telewizja,warto przeczytać:

http://pozytywnerodzicielstwo.blogsp...ac-reklam.html
Stary 2014-03-28, 22:39   #1065
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
200 m
zazdraszczam Ci strasznie- zawsze chciałam mieszkać nad morzem bo ja kocham morze i każdą większą wodę zawsze najlepiej wypoczywa mi się właśnie nad morzem lub oceanem.
Ajjjj jakbym pojechała do ciepełka z wielką wodą, piacholem, drinkami i rafą
Stary 2014-03-29, 06:42   #1066
ejani
Zadomowienie

Heej, witam wekendowo

Wczoraj mieliśmy aktywny dzień, pełen gości a ja byłam w szmateksie i jak się wklei to pokażę swoje łupy-wszystko po złotówce

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
Był mój teśc i przywiózł Adasiowi matę o taką: http://allegro.pl/tiny-love-mata-edu...061531813.html

Kupił jeszcze małemu ciuszki (choć mówiłam aby nic nie kupowali bo ciuchy są i szkoda aby nie chodził bo wyrośnie), nie dziadek nie posłuchał i kupił dresik converse w rozmiarze UWAGA 75-80 (12M) właściwie to same spodnie są prawie jak Adaś
Powiedziałam, że na chrzciny będzie jak znalazł bo to akurat na jesień powinno być dobre
Też mam matę z tiny love (pożyczoną) i jestem zadowolona, szczególnie z takiego dzwonka-tak nas zachwycił, że jeszcze małemu dokupiłam takie bo wcześniej na nie zwracał najwięcej uwagi. Teraz i inne zawieszki są ok

A swoją drogą nie wiecie gdzie kupić (i o co pytać) te plastiki do wieszania (klipsy?) Bo mamy niedobór

I też mam już rzeczy na rok i starsze, aż trudno mi uwierzyć, że mój kurczak taki będzie (z pajacykiem stałam kilka minut próbując sobie wyobrazić, czy takiego wielkiego chłopaka będę w to ubierać ale za tą cenę wzięłam)

(miałam jeszcze cytaty z wczoraj i gdzie one są? No nic, będę nadrabiać)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1396071619672.jpg (57,8 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1396071716849.jpg (65,6 KB, 27 załadowań)
Stary 2014-03-29, 07:08   #1067
Hosenka*
Zakorzenienie

Mam drugi nawał
Obudzilam się pierwszy raz zalana, piersi tak bolały, że nie mogłam nawet na boku leżeć, twarde jak kamień, ściągnęłam 170ml z jednej piersi w 20 minut (!), teraz druga. To chyba przez to, że wczoraj regularnie, jak nigdy, ściągałam co 3-3,5 godziny i długo jeszcze jak mleko przestawało juz leciec.

Z tym zamrażaniem mleka to masakra, a raczej rozmrażaniem. Siedzi w lodówce już 11 godzin i dalej zamrożone Jak mrożenie ma być "awaryjne" to ja dziękuję. Skoro nie można rozmrozić w mikrofali czy goracej wodzie, nie jest dobre rozwiązanie i mija się z celem.

Ejani:

Spinacze znajdziesz w hipermarketach i sklepach gdzie są takie rzeczy różne do domu, nawet w spożywczym, jeśli maja tez tego typu towar.

Fajne zakupy Ta koszulka na górze z pierwszego zdjecia rewelacyjna

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2014-03-29 o 07:11
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-29, 07:40   #1068
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez konsternacja Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak przygotowujecie mrożone mleko do podania dziecku? Czekacie aż samo się rozmrozi czy jak?

raz podałam, czekałam, ale że to była nagła potrzeba to wyjęłam z lodówki

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Ona ma pastikowe elementy, jakieś piszczałki itp.

I potem jeszcze czystą wodą?

ja "swoją" uprałam już 2 razy (na dzień dobry i jak pies sobie z niej zrobił talerz do jedzenia kości:) normalnie ręcznie w mydle dziecięcym

Cytat:
Napisane przez tridentina Pokaż wiadomość
Ja mojego zaczęłam kłaść koło 5-6 tygodnia, ale wieszałam mu inne zabawki niż te, które są w zestawie. I wieszam jedną, a pozostałe ściągam, bo mały dostaje oczopląsu jak są wszystkie, a tak może się skupić na jednej na raz

a ja powiesiłam wszystkie plus jakieś dodatkowe żeby hałasowały i jeszcze zrobiłam biało-czarną grzechotkę z za małej czapki i na początku to była jedyna na której skupiał wzrok, reszta dopiero teraz zaczyna być zauważana (ale czapkopanda nadal zbiera najwięcej uśmiechów

Cytat:

najpierw pomyślałam "jak to???" 8-9 kilo to się wydaje tak dużo, ale przecież już ile nam dzieci urosły...

Cytat:
Mój za matą nie przepada , ale lustro w przedpokoju tam to ma radoche

mój na razie lustra raczej ignoruje, ale skosy, sufity i framugi... Można się gapić i gapić (oczywiście na rękach)

Cytat:
Witam was wieczornie, siedze wygladajac jak zul z farba na lbie. Poszlam z mlodym do pediatry dzis. Uczulenia brak, ale rzucanie glowa z prawej na lewa w nocy lekarza zaniepokoolo, musze to nagrac i mu pokazac w srode. Wtedy tez bedziemy szczepic jak cos... mamy tez go nie otulac,. Jestem przerazona tym bo to go momentalnie uspokajalo, a teraz jest mega ryk ;(((

jak to nie otulać? To czemuś szkodzi? Przecież dzieci czasem do pół roku chcą tak spać... A co z szumem?

No i kciuki żeby to był fałszywy alarm z tym rzucaniem główki

Cytat:
Mój Skarb też jest wpatrzony w telewizor. I też wyłączam jeśli jest zbyt zainteresowany.
Ja w ogóle zasłaniam, jeśli jest ułożony w jego stronę, uważam że to za dużo dla malutkiego mózgu i wiem że można tak dużą szkodę dziecku zrobić (trudności z uczeniem się, skupieniem uwagi a przede wszystkim to zaburza koordynację oko-mózg, więc postrzeganie)
Stary 2014-03-29, 07:55   #1069
idaikot
Raczkowanie

Cytat:
W czasie karmienia często zdarza mi się oglądać jakiś serial na laptopie. Oczywiście mały nie widzi ekranu, ale zastanawiałam się czy nie powinnam tego robić w słuchawkach. Pewnie niektóre dźwięki mogą być stresujące dla maluszka
idaikot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-29, 08:12   #1070
ejani
Zadomowienie

Cytat:
W czasie karmienia często zdarza mi się oglądać jakiś serial na laptopie. Oczywiście mały nie widzi ekranu, ale zastanawiałam się czy nie powinnam tego robić w słuchawkach. Pewnie niektóre dźwięki mogą być stresujące dla maluszka
Nie, ja jakoś dźwięków się nie boję (no chyba że bardzo głośnych) jak mam wrażenie że małemu przeszkadza to mu włączam szum.

---

Moi mężczyźni śpią -mąż wrócił o 6 i odsypia w sypialni a mały u mnie na klacie w salonie, bo tam hałasował a ja bym też pospała, albo coś zrobiła, ale jak?
Stary 2014-03-29, 08:15   #1071
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Ejani moj pediatra ewidentnie ma cos do owijania :/ mlody nie rzucal dzis glowa i raczej to ze nie zawinelam.nie.mialo wplywu na jego sen bylo tak samo beznadziejnie.jak od poniedzialku, ledwo zyje. Chce mi sie wyc i wszystko.jest powodem do darcia sie i placzu.

Stary 2014-03-29, 08:44   #1072
sadlaczyca
Raczkowanie

Co do prania maty to ja swoją regularnie piorę bo kicius mój myśli że mata jest jego :/ do pprania wrzucam ją do poszewki na poduszkę i piorę normalnie w 40 st z kolorowymi rzeczami. Mata ma element szeleszczący któremu nic się nie dzieje

Migotka, współczuję nocy

Stary 2014-03-29, 08:48   #1073
senira666
Zakorzenienie

dzień dobry
czy wy też tak macie że jak patrzycie na swoje maluszki to trudno wam uwierzyć że one na prawdę tutaj są ?? i że są wasze ??
bo ja tak mam czasami że jakby nie dowierzam że ta dziecina co się do mnie przytula i uśmiecha to taka moje jest
Stary 2014-03-29, 09:04   #1074
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Z tym zamrażaniem mleka to masakra, a raczej rozmrażaniem. Siedzi w lodówce już 11 godzin i dalej zamrożone Jak mrożenie ma być "awaryjne" to ja dziękuję. Skoro nie można rozmrozić w mikrofali czy goracej wodzie, nie jest dobre rozwiązanie i mija się z celem.

Rozmrażałam kiedyś wkładając do ciepłej wody,szybko się rozmroziło. Wiem,że tak można.
Stary 2014-03-29, 09:43   #1075
krolowa_nilu
Rozeznanie

Zrobiłam eksperyment i położyłam Kornelę spać bez owijania. W efekcie miaład najgorszą noc od dwóch miesięcy. Moje dziecię tak mocno machało kończynami, że prawie mi pofrunęło. Bez kitu, będę ją spowijać do 18 roku życia
krolowa_nilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-29, 09:52   #1076
tridentina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
dzień dobry
czy wy też tak macie że jak patrzycie na swoje maluszki to trudno wam uwierzyć że one na prawdę tutaj są ?? i że są wasze ??
bo ja tak mam czasami że jakby nie dowierzam że ta dziecina co się do mnie przytula i uśmiecha to taka moje jest

Cytat:
Napisane przez krolowa_nilu Pokaż wiadomość
Zrobiłam eksperyment i położyłam Kornelę spać bez owijania. W efekcie miaład najgorszą noc od dwóch miesięcy. Moje dziecię tak mocno machało kończynami, że prawie mi pofrunęło. Bez kitu, będę ją spowijać do 18 roku życia
My małego owijamy w kocyk, czasem jest tak, że mu to nie przeszkadza i zasypia z rączkami pod kocykiem, a czasem wybitnie mu to nie odpowiada i dotąd się wije, aż sobie przynajmniej jedną łapkę wyciągnie. I jak już wyciągnie - to zasypia
tridentina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-29, 09:59   #1077
Lusso
Raczkowanie

Hej. Przybywam z pytaniem, w niedziele Mała byla ostatni dzien na antybiotyku i zastanawiam sie czy isc dzis na spacer ? Boje sie ze zmowu bedzie chora. Wychodzac ze szpitala bylo wszystko ok.
Lusso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-29, 10:01   #1078
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krolowa_nilu Pokaż wiadomość
O matko.
To jednak dobrze, że Kacpra od początku przyzwyczaiłam do swobody.
Woombie sprzedalo się w nocy (chyba jakas matka spać nie mogła i w akcie desperacji kupiła ). Nie chce tego widzieć. Siostrze męża (przed świętami rodzi) i mojej (początek sierpnia) już mówię że tak lepiej.

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Rozmrażałam kiedyś wkładając do ciepłej wody,szybko się rozmroziło. Wiem,że tak można.
Ktoś pisał wczoraj że nie można

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-29, 10:04   #1079
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Witam
U nas noc spokojna tylko 1 pobudka a dryga o 6 rano i od 6 już nie śpimy....no bo po co....dzień jest
Dziewczyny Lena też tak główką rzuca w prawo i lewo przy zasypianiu, aż łóżeczko się trzęsie
U nas dziś znowu cieplutko, czekamy do 11 mała dostanie mleko i pójdzie z tatusiem na spacer a ja zajmę się sobą
Dziś idziemy na 18-stkę, musimy odświeżyć sukieneczki
Stary 2014-03-29, 10:19   #1080
tridentina
Raczkowanie

Cytat:

Ktoś pisał wczoraj że nie można
eee, można można.
Czytam z instrukcji moich woreczków do mrożenia:
"Aby rozmrozić pokarm przed rozpoczęciem karmienia, umieść worek w ciepłej wodzie".

Nie można na pewno w mikrofali.
tridentina jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości