|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2041 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
Ja wczoraj miałam ostatni dzień szkolenia przed stażem i sama nie wiem czy chcę tam iść na staż.. jest tam taka niezbyt fajna atmosfera no już nie mówiąc o tym że jest dużo kręcenia koordynator mówi to dyrektor to a właścicielka jeszcze coś innego.. wpierw miałam w pon przyjść na test(słowa właścicielki do mnie i do drugiej kandydatki która chce iść tylko an staż a potem wraca na studia więc nie muszą jej zatrudnić
powiedziano mi że mam dzwonić we wt o decyzje.. chyba będę musiała szukać dalej
|
|
#2042 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2043 |
|
Zadomowienie
|
Tusi ciut wcześniej pisała, że dopiero po pół roku właśnie przechodzi na umowę o pracę, więc pewnie dziewczyna też ma śmieciówkę.
|
#2044 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4580181 1]a nie powiedziałaś jej, że to dla niej koniec pracy? ja rozumiem, ze komuś pracownik może nie pasować, ale uważam, że ze zwykłej ludzkiej przyzwoitości wypadałoby powiedzieć wcześniej, że zamierza się kogoś zwolnić.[/QUOTE]
Dokładnie... Cytat:
jak pracodawca zwalnia to daje papiery do podpisania - jak podpiszesz, to przepadło, ale nawet pracodawca nie może zmusić pracownika od razu do podpisania tego (chyba że dyscyplinarnie zwalnia bo pracownik zadziałał w sposób widoczny na szkodę firmy, a i to musi udowodnić), dopóki pracownik nie podpisze takiego wypowiedzenia - przynosi l4 i 6 miesięcy może mieć z głowy. Baaaardzo wiele osób tak robi w takiej sytuacji, osobiście znam z 5 ![]() [1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4580271 8]no tak, ale mówimy tu o śmieciówce gdzie pracownik może być zwolniony z dnia na dzień, a nie o umowie o pracę. wiadomo, ze z umową o pracę jest o tyle dobrze, ze pracownik zostaje powiadomiony przed zwolnieniem za pomocą wypowiedzenia i ma czas na znalezienie czegoś innego.[/QUOTE] Teoretycznie może, ale nawet na takiej umowie zlecenie obowiązuje okres wypowiedzenia, bo inaczej można sobie iść do inspekcji pracy i zgłosić taką sytuacje. Moja była szefowa na zleceniu tak zwolniła z dnia na dzień i potem miała problemy bo w umowie (zleceniu) było 14 dni - nastepna osoba już dostała wypowiedzenie na 2 tyg.
|
|
#2045 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2046 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A niestety, wiele osób nie czyta umów które podpisuje (tyczy się to pracowników jak i pracodawców - przykład mojej szefowej która nie znała zapisów na tej umowie zlecenie).
|
|
#2047 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2048 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jakby taki pracownik tupnął nóżką, nie podpisał i następnego dnia przyszedł do pracy? To co wtedy?
|
|
|
#2049 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Albo pracodawca wysyła wypowiedzenie pocztą. |
|
|
|
|
#2050 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
|
|
#2051 |
|
Zakorzenienie
|
Można się przyłaczyc do watku? nie wiem jakim cudem wogóle tu trafiłam, przegladałam wątek o ebay i nagle wątek o szukaniu pracy mi się przed oczami pojawił, czyli coś idealnego dla mnie tak naprawdę.
Nie szukam pracy na stałe jak na razie, ciągłe rozjazdy miedzy 2 miastami uniemożliwiają mi dokłądną organizacje, ale chciałabym się gdzieś załapać na wakacje, tylko z roku na rok nic nie mogę znaleźć. 2 lata temu udało mi się załapać do pracy w sh i generalnie byłam zadowolona, zawsze lepsze to niż siedzenie i nudzenie się w domu, w tamtym roku nie udalo mi sie niestety przez całe wakacje nic znaleźć, zaczeli do mnie oddzwaniać dopiero pod koniec września jak ja już tej pracy nie potrzebowałam. Teraz będę szukać w Warszawie, więc może i łatwiej mi pójdzie, ale tak naprawdę nie wiem kiedy powinnam zacząć roznosić CV jeśli chce rozpocząć pracę w lipcu? Zaczynam z drugiej strony zastanawiać się czy nie poszukać czegoś za granicą, bo siedzenie w domu i nic nie robienie mnie wykańcza;/ |
|
|
|
#2052 | |
|
Konto usunięte
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;45804587]poza tym nie spotkałam się aby ktoś mi kiedyś powiedział "wiesz, sorry, ale za dwa dni stracisz pracę"...[/QUOTE]
co nie znaczy, że nie mogłabyś jej powiedzieć, żeby już zaczęła szukać czegoś innego. chyba, ze ma okres wypowiedzenia i na szukanie będzie czas. ---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- Cytat:
a jeśli celujesz w sklepy z ciuchami albo fast foody to spokojnie możesz jeszcze zaczekać. |
|
|
|
|
#2053 |
|
maszyna, nie człowiek
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4580842 0]co nie znaczy, że nie mogłabyś jej powiedzieć, żeby już zaczęła szukać czegoś innego. chyba, ze ma okres wypowiedzenia i na szukanie będzie czas.
---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- a gdzie chcesz znaleźć pracę? ja przeglądając ogłoszenia już znajduje sporo o stażach na wakacje, więc jeśli chciałabyś się na coś takiego załapać to myślę, ze już pora zacząć się rozglądać. a jeśli celujesz w sklepy z ciuchami albo fast foody to spokojnie możesz jeszcze zaczekać.[/QUOTE] Skąd wiesz? Równie dobrze może być tak, że tusia nie może ujawniać jakie dokumenty pisze na zlecenie szefa o ile jej na to nie pozwoli i naraziłaby samą siebie.
|
#2054 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4580842 0]co nie znaczy, że nie mogłabyś jej powiedzieć, żeby już zaczęła szukać czegoś innego. chyba, ze ma okres wypowiedzenia i na szukanie będzie czas.
---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- a gdzie chcesz znaleźć pracę? ja przeglądając ogłoszenia już znajduje sporo o stażach na wakacje, więc jeśli chciałabyś się na coś takiego załapać to myślę, ze już pora zacząć się rozglądać. a jeśli celujesz w sklepy z ciuchami albo fast foody to spokojnie możesz jeszcze zaczekać.[/QUOTE] ja raczej w sklepy z ciuchami czy bary/restauracje chce celować, staze te które mnie interesuja maja rozmowe kwalifikacyjna w języku angielskim, więc niestety jeszcze nie pora na nie, bo z ulicznym angielskim im na tka rozmowę nie wyjade;D |
|
|
|
#2055 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co nie zmienia faktu, że nie najlepiej to świadczy o firmie. Moim zdaniem w 'porządnej' firmie jeśli nie są zbytnio zadowoleni z pracownika to np. kierownik działu bierze taką osobę na rozmowę i mówi co dana osoba powinna zmienić/poprawić w swojej pracy jednocześnie informując, że w przeciwnym razie będą musieli się rozstać. ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- a na którym jesteś roku? im wcześniej zaczniesz robić praktyki/staże tym lepiej dla Ciebie.
|
|
#2056 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i własciwie dopiero po 3 roku przyjmują na te praktyki, ale mnie ta rozmowa kwalifikacyjna po angielsku przeraża, dlatego rozważam też wyjazd za granicę, żeby się z jezykiem oswoić, zacząć myśleć bardziej po angielsku.
|
|
|
|
|
#2057 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
robiłam praktyki w korporacjach i rozmowa po angielsku zwykle sprowadzała się do jakiegoś jednego prostego pytania. Poza tym jest wiele firm które tego nie wymagają
|
|
#2058 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2059 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy to oznacza, że jeżeli pracownik otrzymie wypowiedzenie to już nie może iść na L4??? Naprawdę?
|
|
|
|
#2060 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
również tylko jedno pytanie było po angielsku
|
|
#2061 |
|
Zakorzenienie
|
ooo a byłaś tylko na rozmowie czy robiłaś praktyki? |
|
|
|
#2062 |
|
Konto usunięte
|
Rotkohl, nie przekreślaj swojej szansy tylko ze względu na mała pewność siebie w przypadku rozmowy po angielsku. absolutnie nic nie tracisz starając się o taki staż, a do sieciówki czy fast fooda zawsze zdążysz CV złożyć.
|
|
|
|
#2063 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale chyba max. to 6 miesięcy, przy czym przy zwolnieniach dłuższych niż chyba miesiąc to są jakieś kontrole, więc "trzeba" znać albo dobrego lekarza który "wie co i jak" albo znać kogoś kto siedzi w tych kontrolach.
|
|
#2064 |
|
Raczkowanie
|
Właścicielka która miała mi dać staż dziwnym trafem oferuje teraz prace na umowę zlecenie na to samo stanowisko na tym samym portalu z ofertami pracy
|
|
#2065 | |
|
Zadomowienie
|
Byłam na I etapie rekrutacji. Na II nie poszłam bo już się dostałam na praktyki do innej firmy która bardziej mi odpowiadała profilem.
---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Cytat:
powodzenia
|
|
#2066 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4580950 7]Rotkohl, nie przekreślaj swojej szansy tylko ze względu na mała pewność siebie w przypadku rozmowy po angielsku. absolutnie nic nie tracisz starając się o taki staż, a do sieciówki czy fast fooda zawsze zdążysz CV złożyć.[/QUOTE]
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#2067 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- [1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4580842 0]co nie znaczy, że nie mogłabyś jej powiedzieć, żeby już zaczęła szukać czegoś innego. chyba, ze ma okres wypowiedzenia i na szukanie będzie czas. ---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- a.[/QUOTE] Nie ja ja zwalniam i nie lezy to w moich obowiazkach. ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- [1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4580950 7]Rotkohl, nie przekreślaj swojej szansy tylko ze względu na mała pewność siebie w przypadku rozmowy po angielsku. absolutnie nic nie tracisz starając się o taki staż, a do sieciówki czy fast fooda zawsze zdążysz CV złożyć.[/QUOTE] Dokladnie. Idz i masz kopa na szczescie ;-) ---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Zjadlam powyzsza mysl - daje Ci to, ze nie musisz przychodzic do pracy ale nie anuluje to zwolnienia (...) pamietaj jednak, ze takie zwolnienie twoj pracodawca moze podwazyc i uznac za klamstwo i zrobic Ci kontrole chociazby wyslac pracownika do twojego domu i spr czy zwolnienie to prawda (moja kumpela tak miala) ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Dokladnie. Co lepsze w obecnej pracy jest ang potrzebny a na rozmowie bylo tak "o widze, ze srediozaawansowany to b.dobrze, bo u nas bez ang to ciezko" i po temacie ;-) |
||||
|
|
|
#2068 |
|
Zakorzenienie
|
Znacie może jakieś sprawdzone strony gdzie można szukać pracy zagranicą np. jako sprzątaczka ?
|
|
#2069 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2070 |
|
Zadomowienie
|
Hej Dziewczyny
można się dołączyć znowu? Ponownie szukam pracy, chociaż myślałam, że będzie fajnie i że zostanę tam na dłużej. Niestety atmosfera jest taka, że podziękuję im prędzej czy później. Chyba, że oni mnie uprzedzą. ![]() Zapewne niektóre z Was mnie jeszcze pamiętają. Mam nadzieję, że uda mi się coś w końcu znaleźć, żeby było normalnie.
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:47.

powiedziano mi że mam dzwonić we wt o decyzje.. chyba będę musiała szukać dalej
15.09.2014 

i własciwie dopiero po 3 roku przyjmują na te praktyki, ale mnie ta rozmowa kwalifikacyjna po angielsku przeraża, dlatego rozważam też wyjazd za granicę, żeby się z jezykiem oswoić, zacząć myśleć bardziej po angielsku.
robiłam praktyki w korporacjach i rozmowa po angielsku zwykle sprowadzała się do jakiegoś jednego prostego pytania. Poza tym jest wiele firm które tego nie wymagają