|
|
#1351 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
dobrzy wieczór
![]() Trochę nadrobiłam ale przyznaję się bez bicia ze nie wszystko.. zaliczam ostatnio spadki mocy a i moje dziecko wczoraj mi pocisnęło i od 19 do 3 chciało zwiedzać dom więc aby nie obudziło drugiego dziecka wycieczka krajoznawcza trwała i trwała... Kefi super że w domku dlaczego nie chcieli Was jeszcze wypuścić?Hosenko jesteś jak "umarty" wątek w klubie dotyczący promocji i akurat do carefurra muszę się wybrać ale po kaszę dla starszaka bo to znika nam dość szybko. Zapasów pampersów jednak nie robię bo już na tym pojechałam (mam 2 paczki 1 co prawda otrzymane w prezencie, i połowę 2 a musimy już wskakiwać w 3).Miśka jest kluską waży 55oo i nie zamierza zwolnić tempa
|
|
#1352 | |
|
Gang Iren
|
Nie wiem czy to to,czy po prostu Eryk ma taki charakter
a i koleżanka mnie ostatnio "pocieszyła",że u niej bunt dwulatka trwa już 2 lata... Cytat:
No to super,że wyszliście ze szpitala. W domku najlepiej
|
|
#1353 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem zadowolona, fajnie izoluje od podłogi i jest duża, a takiej szukałam. Jedyna rzecz, to przez tydzień ją wietrzyłam na balkonie, bo miała taki specyficzny zapach. Taki sam miały moje sandały z podeszwą z tej pianki ![]() taka: http://allegro.pl/mata-piankowa-☠☠☠☠☠☠..025681279.html Cytat:
|
||
|
|
|
#1354 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jak idzie zbieranie środków?
|
|
#1355 |
|
Zakorzenienie
|
Józefina:
wzięłam dzisiaj ulotki sprzed klatki i akurat przeglądałam ![]() Co do pampersów, to 3 też są w tej promocji. A czemu Ci zostaje pieluch? Połowa tych dwójek zejdzie Ci w parę dni, aż tak są małe że się nie da? Od wczoraj zakładam Kacprowi 3 - są jeszcze trochę duże, ale 2 chyba trochę małe, albo na styk. Dwójek zużyliśmy 3 paczki (Babydream), TŻ tyle jednorazowo kupił i się okazało, że na styk. Najwięcej poszło jedynek, ale są pakowane po mało sztuk, więc musieliśmy dużo kupować.
|
#1356 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
musiałabym poszukać, bo nie pamiętam. Oczywiście niczego co piszą w poradnikach nie należy traktować jak wyrocznię, a jedynie wskazówki ![]() a co do promocji, to w Rossmanie na pampersy 2 jest zniżka 20% z kartą rossnę. Edytowane przez tridentina Czas edycji: 2014-04-01 o 23:18 |
|
|
|
|
#1357 | |
|
Wtajemniczenie
|
Swoją drogą, toczyła się ostatnio dyskusja nt. kosztów utrzymania ws pomocy państwa, nie pamiętam czy tu czy na fejsie. Nie wypowiadałam się, bo nie orientowałam się ile się w IE dostaje na dziecko. Teraz już wiem, to się wypowiem.
W Irlandii każdy dostaje rodzinne, niezależnie od dochodów. Wynosi 130 euro na dziecko. Policzyłam mniej więcej minimalny koszt miesięcznego utrzymania małego dziecka. Wliczyłam pampersy, waciki, mleko (mieszankę), podstawowe kosmetyki (bepatnhen, mydełko i talk), sprzęt (butelki wytrzymują trzy miesiące, smoczki krócej, więc w wersji podstawowej uznałam że trzeba mieć minimum 3, i policzyłam koszt rozłożony, jedna butla miesięcznie), jakieś pierdółki typu smoczki itp, ubranka (wliczyłam nowe, podstawowe ubranka, w minimalnej ilości, i tańszych marek typu F&F lub Dunnes Store). Nie wliczałam burżujstw typu sterylizatory i podgrzewacze do butelek, bo bez tego można się obyć I wzięłam pod uwagę karmienie butlą, bo to droższa opcja.I wiecie co - wychodzi mi że oszczędny koszt utrzymania dziecka to jest mniej więcej wysokość tego właśnie rodzinnego. Państwo płaci za podstawowe koszty życia mojego dziecka. Jak tu się nie dziwić że polki za granicą 2,5 raza częściej rodzą dzieci ![]() No bo wyobraźcie sobie, że nagle okazuje się że mleko, pampki i kosmetyki macie za free. Przecież to jest kupa kasy w złotówkach ![]() Właśnie dostałam swoje rodzinne, toteż kupiłam Mikołajkowi kurę. Jak wróciliśmy do domu i założyliśmy kurze baterie to nas wystraszyła, a młody gapił się jak w obrazek Kura śpiewa piosenkę podobną do jodłowania, głośną jak cholera, i równocześnie trzęsie się jakby miała atak padaczki. Miałam łzy w oczach ze śmiechu. Naprawdę, polecam, zabawka jest świetna ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Cytat:
Aaa, i zapomniałam się pochwalić - awansowaliśmy na wyższy poziom wtajemniczenia. Robiliśmy dzisiaj zakupy "zapasy" i co prawda wzięłam jeszcze kilka paczek pampersów 1-nek, ale postanowiłam zaszaleć i mam dwie paczki pampersów rozmiar 2
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1358 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do pomocy państwa rodzinom... No, u nas po prostu coś takiego nie istnieje. Coś takiego - w znaczeniu prawdziwa, realna pomoc, a nie użeranie się i bieganie z tysiącem kwitów, żeby dostać np. jednorazowe becikowe. Grr...Co do Tracy Hogg, to ja nie jestem jej fanką, ale ona chyba przynajmniej nie propagowała przeczekiwania płaczu dziecka przez 1,3,5 minut, tylko pisała, żeby nie biec od razu do dziecka. Jak z karmieniem nie pamiętam... ale moja położna środowiskowa wciskała mi kit o regularnych trzygodzinnych odstępach. Chyba bym sfiksowała Ja zamawiam książkę Searsów 'Księga rodzicielstwa bliskości'. Jeszcze chcę poczytać już do przodu 'Bobas lubi wybór'.Któraś z Was już wie, że chciałaby spróbować BLW? Cytat:
|
|
#1359 |
|
Wtajemniczenie
|
Załatwienie rodzinnego było bezproblemowe - po rejestracji młodego w urzędzie, przyszedł do nas list z informacją, że mamy wejść na stronę i wpełnić forumlarz, albo wypełnić formularz który załączyli do listu i im odesłać na podany adres. A formularz miał półtorej strony a4, i nie trzeba było dołączać żadnych załączników. Wysłałam go dwa tygodnie temu i dzisiaj dostałam przelew.
|
#1360 |
|
Raczkowanie
|
Kulla-ja sie przymierzam do BLW. Narazie sie orientuje poprzez grupy na fb ( :-D ) i szukam ksiazki w pdf. Ale tak, jestem zdecydowana, choc pewnie będzie pół na pół - troche papek, trochę w całości.
Zresztą tak robila ze mna moja mama, taka była do przodu te 26 lat temu ![]() Wysłane z mojego GT-S6310N przy użyciu Tapatalka
|
|
#1361 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mleko początkowe nie moze byc objęte żadna promocja. Bo sie Ci od kp buntują bo to propaguje mm zamiast kp. Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
|
|
#1362 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Oooo... moja mała spała od północy do 6.30 tak więc i ja jestem wyspana. Kręgosłup mnie boli okrutnie. |
||
|
|
|
#1363 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dzien dobry ![]() Co do dyskusji o szczepieniach to niby w PL nie sa obowiazkowe ale jak nie zaszczepi sie dziecka to same problemy potem ze strony sanepidu, utrudnienia w przedszkolu/szkole itp. Ja szczepie mala tylko tymi podstawowymi refundowanymi chociaz nie jestem do tego bardzo przekonana ... Nocka swietna - moje dziecie spalo pierwszy raz od 21-4:30 wiec cos niesamowitego. A potem jeszcze zasnela po 5 i spalysmy razem do 6:40 no normalnie szok 😳 i malo tego o 7 zjadla butle i dalej spi ...?? Az mi dziwnie jak taki cichy poranek mam- tylko co to bedzie w dzien skoro teraz sie wyspi ???Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
|
|
#1364 |
|
Gang Iren
|
Roane a na kolejne dzieci jest taka sama kwota rodzinnego? Bo u nas niższa. Fajna kura
![]() Próbować będę,ale nie nastawiam się na karmienie wyłącznie tą metodą.
|
#1366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o z tym to i ja mam problem ![]() ---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Roane-- kura super
|
|
|
#1367 | |
|
Raczkowanie
|
U nas noc super, spanko od 21 z jedną pobudką na jedzenie o 3, a potem już śniadanko o 7
![]() kulla - co do BLW to jeszcze się nie zastanawiałam jak będę karmić później i jeszcze za mało o tym wiem. Także jak znajdziecie jakieś ciekawe linki to wrzucajcie tutaj proszę ![]() Cytat:
fajna kura ![]() Aż z ciekawości sprawdziłam ile wynosi rodzinne w PL, uwaga uwaga - 77zł na dziecko do 5r.ż. ![]() Oczywiście obwarowane zapisem o niskich dochodach na członka rodziny. Nie dostaje tego każdy. A i jeszcze jedna "ciekawa" kwestia do poczytania apropos ostatnich pikiet rodziców niepełnosprawnych dzieci w sejmie: http://www.damy-rade.org/warto-wiedz...ego-posla.html Edytowane przez tridentina Czas edycji: 2014-04-02 o 09:18 |
|
|
|
|
#1368 |
|
Raczkowanie
|
Witam Mamusie
![]() Tyle ciekawych tematów poruszałyście a ja nie mam kiedy siąść i coś napisać. Ja praktycznie nie używam laktatora bo mam jakiś lipny i się tylko denerwuję jak trzeba ściągam ręką i potrafi mi zejść 40 ml w jakieś 20 minut więc myślę że źle nie jest ale planuję zakup lepszego laktatora i zacznę mrozić zapasy jak nie które z was ![]() Jakieś weganki się widzę ujawniły ja weganką nie jestem ale zdrowo jem , sama piekę chlebek żytni na zakwasie , w ogóle nie jadam pszennych rzeczy. Przetworów mlecznych praktycznie nie używam ![]() Mój Tż jest fanem takiego zdrowego życia i jakoś mnie tym zaraził ![]() Uwielbiam zupę krem z czerwonej soczewicy ![]() u mojej Inguni wszystko super jutro będzie miała 11 tygodni waży jakoś 5,5kg może ciut więcej ![]() zaczęła bardzo się ślinić wszystko mokre Jest kochana ciągle się uśmiecha i jest bardzo grzeczna , takie dziecko to skarb ![]() Czytam codziennie was i jakoś nie miło się zrobiło przy temacie o szczepieniach ja uważam że nie można powiedzieć ja mam rację bo szczepię. Ulotce z leku nigdy nie zaufam piszą to co chcą napisać, nigdy nie słyszałam aby lekarz przed szczepionką dokładnie zbadał dziecko. Ja nie szczepię, nie wiem czy to dobre czy złe ciągle szukam informacji , nie mam żadnego zaprzyjaźnionego pediatry. Ale jeżeli istnieje możliwość że ta szczepionka zaszkodzi wole się wstrzymać. Wiem że jak nie zaszczepię może zachorować ale szczepione dzieci też chorują... Mogę ją zaszczepić za miesiąc, dwa albo rok jak będę miała pewność. Jest tyle niewiadomych że jako rodzić po prostu się martwię i nie ma nikogo kto pomoże wesprze tylko jest nagonka bo jak to nie szczepisz jesteś nieodpowiedzialna. W klubie wrzucę zdjęcie mojej Niuniki
|
|
|
|
#1369 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() podpinam się pod pytanie bo też nie wiem albo wiem ale umknęło ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1370 |
|
Wtajemniczenie
|
Roane: w uk na pierwsze dziecko, rodzinne - tj. Child Benefit wynosi 80 funtów miesięcznie. Szczerze powiem, to nawet nie liczyłam czy to starcza, czy nie. Ale jeśli ktoś karmi mm, to raczej nie. Bo mm w okolicach 9 funtów kosztuje za puszkę.
A macie coś takiego w IE jak benefity? Oprócz tego rodzinnego? Bo, np. TŻ z racji tego, że pracuje (i zarabia średnią krajową) i sam utrzymuje nas to dostaje jeszcze Child Tax i Working Tax. Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2014-04-02 o 09:35 |
|
|
|
#1371 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() nooo te kwoty są głodowe ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- BLW - baby-led weaning - z tego co ja wiem, to umożliwianie dzieciom samodzielnego jedzenia od początku wprowadzania stałych pokarmów i wprowadzanie ich nie w postaci papek, ale w postaci "naturalnej". ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ---------- o nawet ładną stronę google znalazło na ten temat ![]() http://babyledweaning.pl/ |
|
|
|
|
#1372 |
|
Rozeznanie
|
Witam się z rana. Nie było mnie 2 dni, ale nie miałam kompletnie czasu ani żeby pisać ani czytać. Ale postaram się dzisiaj nadrobić wszystko. U nas takie piękne słoneczne dni,że siedzimy godzinami na dworze.
Mieliśmy w pon wizytę u lekarza kontrolną. Żuczek urósł w miesiąc 8 cm i przytył ponad kg. Dzisiaj kończymy miesiąc i zamykamy rozdział noworodków na forum .Żuczek ma 60 cm i waży 5220 gram. ![]() Czas tak szybko ucieka ![]()
|
#1373 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
stronka fajna..zaspokaja mój głód wiedzy na ten temat w sumie tak czytając to po trochę tą metodę stosowałam z córą jak miała ok roczku![]() ---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- Cytat:
dla Żuczka za przybieranie na wadze ![]() i już nie ma na wątku noworodkówEdytowane przez celin10 Czas edycji: 2014-04-02 o 10:07 |
||
|
|
|
#1374 |
|
Zakorzenienie
|
Poczytałam o BLW, na razie niezbyt mnie to przekonuje.
Na pewno potrzeba do tego pokładów cierpliwości, a ja jej nie mam. To zdanie: "Dlaczego by nie podać dziecku zupy jako oddzielnych dań- warzyw pokrojonych w słupki i ‘wody’ do popicia," od razu powoduje, ze jestem na nie. A to dlatego by "nie podać" bo na tym właśnie zupa polega, że wszystko jest wymieszane z wodą. Niech sobie propagator sam zje np. koncentrat pomidorowy i przepije wodą, albo ryż przepije wodą z kiszonych ogórków. SMACZNEGO. bo czemu by nie zjeść zupy w tej postaci. Wtedy to już nie zupa ![]() Sama natomiast np. pokrojoną marchewkę podawałabym NIEZALEŻNIE od "zmiksowanej na jednolitą papkę brei".
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2014-04-02 o 10:24 |
|
|
|
#1375 |
|
Raczkowanie
|
Hosenka, otoz to, dlatego tez u nas będzie i to i to. Przynajmniej z założenia
![]() Wysłane z mojego GT-S6310N przy użyciu Tapatalka
|
|
#1376 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Racja. Wogole ta strona jest dziwnie napisana Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
|
|
#1377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
można też zjeść kawał mięcha, jajko, bułkę tartą i popić oliwą czy olejem a potem mieć świadomość konsumpcji schabowego ![]() przecież można dać i zupę i stałe produkty- dziecko poznaje smaki i konsystencje
|
|
|
#1378 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2014-04-02 o 10:42 |
|
|
|
|
#1379 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W tej metodzie chodzi o to żeby pozwolić dziecku jeść samodzielnie. Zeby nie podawać "papek", a nie żeby zamiast zupy podawać oddzielnie "wodę" a oddzielnie warzywa. Ktoś dość nieudolnie to chyba wytłumaczył. To pierwsza strona, którą podaje google, trzeba by coś więcej poszukać
|
|
|
|
|
#1380 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A papki, żadnej krzywdy mu nie wyrządzą. Sukcesywnie wprowadzany stały pokarm też uczy dziecko jeść samodzielnie. Ja się obawiam zadławienia np. kawałkiem jakiegoś pokarmu, który utkwi w przełyku. Owszem dziecko może się zadławić i będąc starsze. Ale wtedy jest bardziej świadome tego co konsumuje, ma jakieś ząbki i wie jak ich używać podczas posiłku. Oczywiście moja opinia każda mama postępuje wg. swojego wyczucia.
Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2014-04-02 o 11:06 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:47.

i akurat do carefurra muszę się wybrać ale po kaszę dla starszaka bo to znika nam dość szybko. Zapasów pampersów jednak nie robię bo już na tym pojechałam (mam 2 paczki 1 co prawda otrzymane w prezencie, i połowę 2 a musimy już wskakiwać w 3).
waży 55oo i nie zamierza zwolnić tempa 

Co do pomocy państwa rodzinom... No, u nas po prostu coś takiego nie istnieje. Coś takiego - w znaczeniu prawdziwa, realna pomoc, a nie użeranie się i bieganie z tysiącem kwitów, żeby dostać np. jednorazowe becikowe. Grr...
Ja zamawiam książkę Searsów 'Księga rodzicielstwa bliskości'. Jeszcze chcę poczytać już do przodu 'Bobas lubi wybór'.

16.06.2012
i przytył ponad kg. Dzisiaj kończymy miesiąc i zamykamy rozdział noworodków na forum
.Żuczek ma 60 cm i waży 5220 gram. 
i już nie ma na wątku noworodków