Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-30, 10:03   #3901
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Od zawsze Wasze dzieci tak jedzą?
Bo ja bym chętnie zamieniła apetyt, a właściwie apetycik Artka na taki bardziej żarłoczny :P Bo póki co nie robię nic innego, tylko kombinuję, jak mu tu dać jedzenie, żeby wypił mleko i ile mu dać mleka, żeby jadł stałe posiłki. Bo to i to nie da rady
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-30, 21:20   #3902
_millena
Zadomowienie

Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
Millena to dokładnie to samo co u nas! Nie ważne czy zjadł obiad wielkości kopca kreta on tyczy jakbysmy mu nic nie dawali! Woda nic nie daje. Zabawianie nic nie daje. On powtarza Mama Mama z takim wyrzutem ze czuje się wyrodna matka

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Oj tam.. dwa razy pobuczy za trzecim razem zrozumie

_millena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 00:51   #3903
izotropia
Rozeznanie

Witam, witam i o zdrowie pytam ;-)
U nas trochę się dzieje mam małego gadułę, ciągle coś mówi i dużo powtarza nawet wyraźnie bo dużo osób go rozumie.
Przestał spać w dzień, więc nie dostaje już smoczka do zasypiania/spania póki co na marudzenie w nocy starczy pogłaskanie po policzku i śpi dalej a jak już się zdarzy, że go znajdzie to mi daje jak leżymy zasypia ze zmęczenia w godz 18-19 a wstaje ok 7 korzystamy z pogody i maksymalnie dużo czasu spędzamy na dworze.

Obraził się na butlę i smoczek do herbaty, za to chętnie pije ze szklanki, szkoda, że na dworze ta metoda się nie sprawdzi... i po piciu oboje si musimy przebrać, nie wiem jak go zachęcić i nauczyć pić z niekapka/słomki/bidonu no czegokolwiek innego jak on stanowczo mówi "NIE" i nawet nie dotknie butli.

Sprawy nocnikowe wyglądają u nas tak, że nocnik parzył w dupkę więc kupiliśmy nakładkę na muszlę i polubił ją, tak do wc idzie sobie posiedzieć i tyle Jak zrobi kupę to mi mówi, niestety póki co zauważam jak już jest w trakcie więc nie zdążę posadzić go na ubikacji, a dziś jak byliśmy u szwagierki to w obcym domu poszedł do kuchni w której był półmrok/ciemno i schował się w kącie i zesrał czasem mówi siii i jak zaglądam do pieluchy to wiem, że właśnie skończył sikać... ale jakoś nie wiem jak się za to bardziej zabrać zresztą nie chcę go uczyć trzech rzeczy na raz : życia bez smoka, picia nie z butelki i korzystania z ubikacji.

a u mnie, cykl trwa już 33 dni, niby jeszcze norma i jeszcze jest szansa na miesiączkę, ale zawsze cykle miałam ok 26-28 dni... a na teście była prawie niewidoczna druga kreska.... więc czekam z kolejnym i boję się...nawet teraz albo mam jakieś plamienie, albo zaczyna się okres, ale jakoś na to nie wygląda bo raptem kilka plamek, a ja nadal bez pracy ;-( nawet na staż się nie załapałam - nic ambitnego bo pomocnika biurowego... więc mam doła totalnego... finansowo będzie ciężko :-(

Edytowane przez izotropia
Czas edycji: 2014-03-31 o 00:53
izotropia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-02, 12:12   #3904
minini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
(...)
A dziewczyny, mam takie pytanie do Was. Czy Wasze dzieci boją się ciemności? Śpią przy lampce jakiejś, czy zgaszonym świetle całkiem? Bo Antkowi zdarza się obudzić w nocy (np dzisiaj) I zupełnie się nie może utulić. Dzisiaj się obudził z żałosnymi okrzykami "mama, mama", wzięliśmy go do siebie, przytulił się, ale i tak co chwilę się budził z płaczem, w końcu dostał mleko, bo myśleliśmy, ze może głodny, pielucha sucha, to ból żaden też raczej nie był bo inaczej płacze wtedy. W końcu zasnął wtulony w męża, i trzymając mnie za obie ręce. Myślicie że to mogą być jakieś koszmary senne? Chociaż żadnych "inspiracji" w ciągu dnia nie ma...
u nas zasypianie przy małej lampce i czytaniem książki. Potem światło gaszę i wychodzę. W nocy zazwyczaj się powierci kilka razy ale śpi. Dziś nad ranem, może ok. 5 przebudził się, siadł na łóżku zaczął odpychać mi ręce (my nadal w trakcie remontu więc śpimy we trójkę) i wołac "Siam, siam!" nie wiem co mu się śniło, ale od tygodnia mamy etap robienia wszystkiego SIAM więc coś pewnie z tym związane.

Poza tym dziś Olaf jest drugi dzień w przedszkolu. tzn 2 dzień sam, bo pierwszy dzień w poniedziałek byliśmy 3 godziny tam razem. Wczoraj ja płakałam jak poszedł do sali, a dziś on jak ja wychodziłam serce mi się krajało jak go babka wzięła na ręce płaczącego a ja musiałam wyjśc. w aucie też się poryczałam. Ale dyrektorka tego przedszkola jest psychologiem, rozmawiałyśmy pierwszego dnia i wytłumaczyła mi etapy przystosowywania się tak małego dziecka do nowej sytuacji bycia w nowym miejscu bez mamy... trochę mi niby rozjaśniła, i wiem że jego płacz jest poporstu sposobem wyrażenia niezadowolenia a nie krzywdy.
mimo to serce mi pękało jak dziś wychodziłam a on tam płakał...
podobno takie małe dzieci szybciej się przystosowują niż np. takie bardziej świadome 3-latki. ehh co by mi nie powiadziała i jak nie uspokoiła to i tak wczoraj dzwonilam już po 2 godzinach do przedszkola pytac JAK TAM? a dziś się powstrzymuję... jadę go odebrac o 14.-14.30.

Po pierwszym dniu, pani powiedziała że rano trochę płakał, potem już nie, że bardzo fajnie się bawi tylko są momenty że sobie przypomni, ale że z tym jakoś sobie poradzą. Jak go odbierałam wczoraj to nawet mnie nie zauważył jak przyszłam i go wołałam, dopiero babka musiała podejśc do niego i mu pokazac że przyszłam! więc chyba mu się podoba, skoro umie tak się zając zabawą ze mnie nie zauważył. oczywiście jak już mnie zobaczył to miał łzy w oczach i trochę miauczał, ale przytuliłam go i było ok ciężki dzień. za to już nauczył się że jest "żabką" tak tam nazywa się grupa najmłodszych dzieci, i robił mi w domu potem KUM KUM

Póki co sprzątam i myję okna bo od poniedziałku do pracy! więc potem już nie będzie kiedy tego wszystkiego zrobic.

Olaf w przedszkolu moze byc od 7 do 17.30. ja będę pracowała na zmiany jeden tydzień 7-15, kolejny 9-17. TZ jeździ na 8.00 więc chyba to on go będzie zawoził, ja będę po 15tej go odbierała, a w te dni co będę do 17, to babcia. uff jakoś damy radę musimy! poza tym dalej będę wieczorami robiła moje projekty kuchni i łazienek. więc pracy mnie czeka sporo.

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
U nas jest to samo Borys ma permanentną gastrofazę. Ale widzę, że dzięki tej naszej "prawie" diecie uczy się też powoli , że posiłki w jego menu są stałe i nie ma przekąsek Jest czasem ciężko , ale ja proponuję mu wodę w zamian ( boshhh wyrodna matka) i mam wszystko pochowane w gornych szafkach, mało tego, ukryte na jej tyłach, żeby przypadkiem nie dostrzegł. Bo gdy tylko coś stanie w zasięgu jego wzroku to jest makabra, placz, lament, łzy jak grochy.. mimo że nie jest głodny bo własnie akurat pochłonął talerz obiadu .
też przechodziliśmy etap POŻERANIA wszystkiego w każdych ilościach. ale jakoś się to uspokoiło od jakiegoś czasu i je w miarę normalne porcje

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
Witam, witam i o zdrowie pytam ;-)
U nas trochę się dzieje mam małego gadułę, ciągle coś mówi i dużo powtarza nawet wyraźnie bo dużo osób go rozumie.
Przestał spać w dzień, więc nie dostaje już smoczka do zasypiania/spania póki co na marudzenie w nocy starczy pogłaskanie po policzku i śpi dalej a jak już się zdarzy, że go znajdzie to mi daje jak leżymy zasypia ze zmęczenia w godz 18-19 a wstaje ok 7 korzystamy z pogody i maksymalnie dużo czasu spędzamy na dworze.

Obraził się na butlę i smoczek do herbaty, za to chętnie pije ze szklanki, szkoda, że na dworze ta metoda się nie sprawdzi... i po piciu oboje si musimy przebrać, nie wiem jak go zachęcić i nauczyć pić z niekapka/słomki/bidonu no czegokolwiek innego jak on stanowczo mówi "NIE" i nawet nie dotknie butli.

Sprawy nocnikowe wyglądają u nas tak, że nocnik parzył w dupkę więc kupiliśmy nakładkę na muszlę i polubił ją, tak do wc idzie sobie posiedzieć i tyle Jak zrobi kupę to mi mówi, niestety póki co zauważam jak już jest w trakcie więc nie zdążę posadzić go na ubikacji, a dziś jak byliśmy u szwagierki to w obcym domu poszedł do kuchni w której był półmrok/ciemno i schował się w kącie i zesrał czasem mówi siii i jak zaglądam do pieluchy to wiem, że właśnie skończył sikać... ale jakoś nie wiem jak się za to bardziej zabrać zresztą nie chcę go uczyć trzech rzeczy na raz : życia bez smoka, picia nie z butelki i korzystania z ubikacji.

a u mnie, cykl trwa już 33 dni, niby jeszcze norma i jeszcze jest szansa na miesiączkę, ale zawsze cykle miałam ok 26-28 dni... a na teście była prawie niewidoczna druga kreska.... więc czekam z kolejnym i boję się...nawet teraz albo mam jakieś plamienie, albo zaczyna się okres, ale jakoś na to nie wygląda bo raptem kilka plamek, a ja nadal bez pracy ;-( nawet na staż się nie załapałam - nic ambitnego bo pomocnika biurowego... więc mam doła totalnego... finansowo będzie ciężko :-(
też miałam plamienie zamiast okresu kilka dni po regularnym cyklu..myślałam ze to porostu zaczyna się. a tu nic. no i potem były już 2 kreski. a to Ty chcesz, czy nie chcesz? bo ja tak czytam co pare dni i może ominęłam ten temat u Ciebie

u nas z butelki, a właściwie z kubka z dzióbkiem to tylko mleko na leżąco rano w łóżku. w dzień picie ze szklanki, ew. ze szklanki przez słomkę. na wyjścia kupuję małe 0,5 l butelki wody i pije prosto z butelki spróbuj tak- u nas tez wszelkie nierozlewające naczynia były "NE NE NE"

z nocnikiem u nas szło co raz lepiej, tylko obawiam się że w tym przedszkolu to się cofnie bo wiecie jak to jest przy kilku dzieciach nikt z nim nie będzie latał co pół godziny siku.. szkoda naszego wysiłku i postępów. mimo że mówiłam że umie korzystac, wie do czego służy i się nie boi, to jesli go raz na dzien posadzą to będzie dobrze. wiadomo ze wygodniej dla nich z pieluchą, którą przebiorą kiedy akurat mają czas. a nie kiedy dziecku się chce...

wracam sprzątac. jeszcze 2 godziny i jadę odebrac mojego małego przedszkolaka zaś będę ryczec
_________________________ __
minini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-02, 13:24   #3905
izotropia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez minini Pokaż wiadomość
też miałam plamienie zamiast okresu kilka dni po regularnym cyklu..myślałam ze to porostu zaczyna się. a tu nic. no i potem były już 2 kreski. a to Ty chcesz, czy nie chcesz? bo ja tak czytam co pare dni i może ominęłam ten temat u Ciebie

u nas z butelki, a właściwie z kubka z dzióbkiem to tylko mleko na leżąco rano w łóżku. w dzień picie ze szklanki, ew. ze szklanki przez słomkę. na wyjścia kupuję małe 0,5 l butelki wody i pije prosto z butelki spróbuj tak- u nas tez wszelkie nierozlewające naczynia były "NE NE NE"
raczej nie chciałabym... kupiłam test, już drugi i boję się go zrobić ;-( ale teraz już chyba za późno na strachy tylko trzeba ogarnąć wszystko co się narobiło

ze szklanki pije mi ładnie jak jesteśmy sami w domu, popołudniu jak wszyscy wrócą z pracy to jest więcej popisów i rozlewania niż picia, je wszystko ładnie, mleko pije, ale smoczek od herbaty gryzie ciekawe czy to już dziąsła na 5 swędzą? teraz trochę popił resztę rozlał ładnie na podłodze
Stary 2014-04-02, 15:44   #3906
pola_m
Wtajemniczenie

cześć dziewczyny

Ja ciągle w dwupaku, kiedyś w końcu urodzę może Oby tylko się samo rozkręciło, nie chcę żeby mnie cięli na zimno...
Wczoraj byłam na kontroli w szpitalu, wszystko ok, ale szyjka zamknięta, skurczy na ktg w zasadzie nie było.

Odnośnie tego Antkowego spania... Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Uspokoiło się. Chyba jednak wyłażą z niego emocje, jak się dużo dzieje. Budził się tak jak był mój tata, wcześniej gdy byli teściowie - to w sumie jest neitypowa sytuacja (nawet jeśli pozytywna), i przeżywa. Od niedzieli śpi ładnie - przeważnie koło 5-6 się przebudza, bierzemy go wtedy do nas i dosypia do 7-7.30. Więc z pomysłu lampkowego na razie rezygnujemy.
Millena, dzięki za sugestię o tych robakach - będę mieć to na uwadze i przy przeglądzie dwulatka zapytam o to lekarza. Chociaż podobno przy badaniach na pasożyty jest strasznie niska wykrywalność, bo muszą być (robaki) w odpowiedniej fazie.

Izotropia, trzymam kciuki, żeby jednak było po Twojej myśli. A test zrób, nie będziesz dłużej żyć w niepewności...

Minini -oby Olaf się szybko zaadoptował w przedszkolu No i powodzenia w porządkach i w pracy

Z jedzeniem - u nas jest chyba w normie. Czasem ma większy apetyt, czasami mniejszy, jakoś sobie fajnie sam reguluje widać, że wie, kiedy jest głodny a kiedy najedzony. U nas to samodzielne jedzenie (blw) się wspaniale sprawdziło. Perse, jeszcze Artuś ma czas na apetyt, daj mu czas na zapoznanie się z jedzeniem Antek faktycznie zaczął traktować jedzenie jak jedzenie gdzieś koło 10 mca.

I mam jeszcze do Was pytanie. Możecie polecić jakąś fajną płytę z piosenkami dla dzieci?
Mamy Akademię Pana Kleksa, teściowie koniecznie chcą coś kupić, mam coś wybrać, a nie chcę drących się bachorów i syntezatorów i głupich piosenek
Jakieś klasyki może, w normalnym wykonaniu, z instrumentami

---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ----------

I jeszcze się pochwalę osiągnięciami mojego dziecięcia

Już od jakiegoś czasu podczas rysowania artysta "coś chce powiedzieć" przez swoją sztukę - nazywa często, co narysował
Ale poszedł o krok dalej. NArysowaliśmy wspólnie samochód (on zrobił koła, ja dorysowałam karoserię). A Młody pokazuje na to przednie okno i mówi "Tata" i wziął kredkę w kolorze cielistym, narysował koło, zmienił na brązową i dorysował oczy, buzię i włosy! i z tyłu w oknie był "Annnnn" i taka sama głowa Oczywiście trzeba mieć trochę dobrej woli żeby się dopatrzeć jakiś twarzy, ale i tak jestem pod wrażeniem - jest dwoje oczu, buzia, w prawidłowym miejscu i to jeszcze mądrala wybiera te kolory, które trzeba
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-02, 22:45   #3907
Maddy84
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to Maddy84

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
I mam jeszcze do Was pytanie. Możecie polecić jakąś fajną płytę z piosenkami dla dzieci?
Mamy Akademię Pana Kleksa, teściowie koniecznie chcą coś kupić, mam coś wybrać, a nie chcę drących się bachorów i syntezatorów i głupich piosenek
Jakieś klasyki może, w normalnym wykonaniu, z instrumentami
U mnie obecnie numer jeden to stare poczciwe Fasolki. My co prawda mamy mp3 pościągane ale widziałam (w Empiku bodajże) płytę The Best Kids Ever! Dokładnie są to 4 płyty i z tego co sprawdzałam mają bardzo fajne kawałki wybrane. Drugi w kolejności powerplay mojej córki to Arka Noego. Zaraziła się od kuzyna i w sumie "Sieje je" to była pierwsza piosenka którą śpiewała. Teraz natomiast "Szczotka, pasta" jest śpiewana przez nią non stop i pisząc "śpiewana" biorę pełną odpowiedzialność za swoje słowa. Na prawdę zna ją na pamięć i poza opuszczonymi kilkoma wyrazami wyśpiewuje ją bezbłędnie. Generalnie dziś właśnie sobie pomyślałam, że zdaje się córka mi w przyszłości w śpiew pójdzie bo jak tylko ma wolną chwilę to non stop śpiewa.
Stary 2014-04-03, 08:43   #3908
izotropia
Rozeznanie

dziewczyny niestety jednak to jest ciąża nie wiem co mam zrobić
z jednej strony jestem zadowolona z drugiej strony bardziej przerażona że sobie nie damy rady. totalnie nie mam pojęcia jak mam to powiedzieć rodzinie naprawdę boję się bardziej niż przy pierwszej ciąży. co my teraz zrobimy? trzymajcie kciuki żeby to była d ziewczynka
Stary 2014-04-03, 13:10   #3909
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
z jednej strony jestem zadowolona z drugiej strony bardziej przerażona że sobie nie damy rady. totalnie nie mam pojęcia jak mam to powiedzieć rodzinie naprawdę boję się bardziej niż przy pierwszej ciąży. co my teraz zrobimy? trzymajcie kciuki żeby to była d ziewczynka
Izo ja wiem - łatwo mówić głowa do góry, ale taka prawda, musicie się spiąć teraz dla maluchów i już. Nie ma co rozpaczać a rodziną najmniej bym się przejmowała - niech mówią co chcą

Zobacz - większość rzeczy masz już po córce
(ja mimo że mam już dziewczynkę a drugi będzie facet to dałam radę trochę ciuchów powybierać) reszta 95% wyprawki też jest sama z siebie - wózek, łóżeczko, wanienka, fotelik - te większe wydatki Was ominą bo już to macie.
Pomyśl intensywnie czy udałoby Ci się na 3-4 miesiące znaleźć pracę - jednak każdy grosz później się przyda
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 13:16   #3910
Dragusia88
Zakorzenienie

Witam mamuśki Jestem wciaż studentką psychologii i piszę pracę magisterską dotyczącą satysfakcji z małżeństwa. Bardzo chciałabym już skończyć studia, a żeby tak się stało potrzebuje 30 wypełnionych kwestionariuszy przez małżeństwa z dziećmi nie chodzącymi jeszcze do szkoły.
Jeżeli jesteście chętne do pomocy to proszę o Wasze maila na priv i podeślę Wam ankietki
Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 13:38   #3911
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
będzie dobrze

Hania dzisiaj skończyła 4 miesiące
Malwina od 3 dni jest bez smoczka. Najprawdopodobniej do w niedzielę wyrzuciła, bo nigdzie w domu go nie ma.
raz dziennie się zapyta o smoczek, ale tak jest ok. zasypia długo. no ale dajemy radę

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 13:43   #3912
izotropia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
Izo ja wiem - łatwo mówić głowa do góry, ale taka prawda, musicie się spiąć teraz dla maluchów i już. Nie ma co rozpaczać a rodziną najmniej bym się przejmowała - niech mówią co chcą

Zobacz - większość rzeczy masz już po córce
(ja mimo że mam już dziewczynkę a drugi będzie facet to dałam radę trochę ciuchów powybierać) reszta 95% wyprawki też jest sama z siebie - wózek, łóżeczko, wanienka, fotelik - te większe wydatki Was ominą bo już to macie.
Pomyśl intensywnie czy udałoby Ci się na 3-4 miesiące znaleźć pracę - jednak każdy grosz później się przyda
no fakt, wszystko jest... i tak chcieliśmy mieć jeszcze jedno dziecko, żeby Krystianek nie był sam (tak, mamy chłopca) a teraz marzy mi się dziewczynka do pary ale to miało być za kilka lat...
właśnie rozsyłam cv może coś się znajdzie...
w poniedziałek idę do lekarza, trzeba to potwierdzić
nie wiem, czy to hormony czy zwyczajnie moje zszokowanie jest takie, że raz się cieszę, a raz płaczę... no kurde boję się, że nie damy rady... albo że już zawsze będzie ciężko...
Stary 2014-04-03, 13:53   #3913
Maddy84
Zadomowienie

Cytat:
Nie znam Twojej obecnej sytuacji życiowej ale wydaje mi się, że ciąża zawsze niesie ze sobą jakąś obawę. Tym bardziej nieplanowana. Tak było przynajmniej w moim przypadku. Wieść o ciąży była zaskoczeniem i w pierwszej chwili bynajmniej nie osiągnęłam euforii. Planowaliśmy dziecko z mężem ale "jeszcze nie teraz, może za pół roku spróbujemy". Zaczęłam się cieszyć w pełni dopiero po potwierdzeniu ciąży u lekarza. Później jak mała już była z nami pomyślałam, że wszystko jest tak jak być powinno i w odpowiednim momencie. Nawet teraz gdy wypłynął temat rodzeństwa dla Hani jakoś z obawy i irracjonalnego strachu sama nie wiem przed czym, trudno jest się świadomie zdecydować. Dlatego też po cichu liczę, że może i drugi potomek odpowiedni moment wybierze sam :P Swoją drogą również marzyłaby mi się dziewczynka więc i za Ciebie trzymam kciuki! Jestem przekonana że wszystko się ułoży bo na pewno sobie poradzisz z dwójką!
Stary 2014-04-03, 18:30   #3914
minini
Zadomowienie

pola idź że już rodzić malarz Ci rośnie z Antka Olaf w przedszkolu nauczył się rysowac nie wyjeżdżając poza kartkę to duże osiągnięcie patrząc że jeszcze miesiąc temu pokolorował mi całą ścianę w dużym pokoju

Cytat:
ciesz się, nie pozwól żeby sytuacja materialna przysłoniła wam radość nowego życia wiem że aby utrzymać dzieci są niezbędne pieniądze... ale jeśli już jesteś w ciąży to nie załamuj się, czy starczy kasy czy nie dziecko i tak się pojawi a twoje samopoczucie napewno wpłynie na jego rozwój. więc trzymaj się i Maya ma rację sporo rzeczy masz już po pierwszym dziecku więc dacie radę

a rodzinę i jej opinie i gadanie miej w bądź twarda i nastawiona optymistycznie, a wszystko ułoży się dobrze będziemy Cię tu wspierać

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
będzie dobrze

Hania dzisiaj skończyła 4 miesiące
Malwina od 3 dni jest bez smoczka. Najprawdopodobniej do w niedzielę wyrzuciła, bo nigdzie w domu go nie ma.
raz dziennie się zapyta o smoczek, ale tak jest ok. zasypia długo. no ale dajemy radę
gratulacje dla Malwiny, Olaf po 3 dniach (jakoś pół roku temu?) zapomniał o smoczku więc brawo

dziś kolejny dzień w przedszkolu... od rana wszystko było na NE NE NE nie chciał się ubrac, usąsc na nocniku, ubrac butów ani wyjść z domu.. w przedszkolu nie chciał nawet spojrzeć na kapcie a kurtkę trzymał tak mocno że musieliśmy prawie na siłę go rozebrać babka go wzięła z płaczem i podobno za 15 minut już się bawił. ale ja za to wyłam całą drogę do domu cud że w nic nie wjechałam autem po drodze.
ze stresu umyłam 3 okna zamiast planowanego jednego, pomaloiwałam wnęki tyhc okien, upiekłam chleb, zrobiłam obiad... ehhh..
_________________________ __
minini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 21:50   #3915
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Nasz Michał też był niespodzianką i na początku byłam przerażona jak to będzie, bo Seba jeszcze roczku nie miał, a ja już w drugiej ciąży Ale teraz sobie nie wyobrażam, że miałoby go nie być, jest przekochany No i przy drugim dziecku już jest luz, wyprawkę całą mam na 2 lata do przodu, dokupiliśmy tylko łóżeczko i parę drobiazgów (kosmetyki itp.), a z wydatków na bieżąco to póki co tylko pieluchy i chusteczki nawilżane. Ogólnie to dacie radę, zobaczysz A rodzinka na pewno się ucieszy, u mnie wszyscy się cieszyli i nawet się nie pokapowali, że to wszystko nie było planowane
rinco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-04, 22:16   #3916
izotropia
Rozeznanie

Dziękuję jesteście niezawodne, podniosłyście mnie na duchu
damy radę choć ja mam wrażenie, że sama nie ogarniam Krystiana a tu być może będzie drugie cudo do ogarnięcia no nic pożyjemy zobaczymy

Jeszcze się nad tym nie zastanawiam, poczekam co powie mi lekarz, a idę w poniedziałek jak uda mi się zarejestrować

Obecnie całe dnie spędzamy w piaskownicy, uczę gościa dzielić się/pożyczać i nie zabierać dzieciom zabawek. Wcześniej nie było z tym problemów ale teraz zabiera wszystko co mu się podoba i nie da nikomu i płacze jak chcą mu zabrać, ja tłumaczę, że nie jego itp a on w płacz ehh może mu przejdzie
Stary 2014-04-04, 22:38   #3917
Ewunia_1984
Zadomowienie

Pola, Ty jeszcze w dwupaku???!!! Dawaj tu nam w końcu naszą nową pocieche!!!

Izotropia, nie napiszę Ci nic mądrego, ale jestem pewna, że niejednokrotnie będziesz wdzięczna za to drugie cudeńko. Dacie rade, wiecej wiary! Niech tylko pierwszy szok minie

Później Was doczytam, ale póki co czy któreś z Waszych dzieci ma problem z nieświeżym oddechem???
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-05, 21:02   #3918
Maddy84
Zadomowienie

Czy mi się coś przyśniło czy któraś z Was, znów nie tak dawno, pisała, że jej dziecko miało ospę wietrzną? Byłam dziś u lekarza, który stwierdził, że krostki na buzi Hani to właśnie ospa i chciałbym skonsultować się jak to ewentualnie u Was wyglądało? Szczerze, patrząc na zachowanie mojej córki, nie widać po niej żadnej choroby, nawet temperatury nie miała. Nikomu z rodziny wierzyć się nie chce i głupieje bo nie wiem czy mam być sceptyczna do diagnozy czy przyjąć na przyszłość, że będziemy mieć to już za sobą...
Stary 2014-04-05, 21:47   #3919
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maddy84 Pokaż wiadomość
Czy mi się coś przyśniło czy któraś z Was, znów nie tak dawno, pisała, że jej dziecko miało ospę wietrzną? Byłam dziś u lekarza, który stwierdził, że krostki na buzi Hani to właśnie ospa i chciałbym skonsultować się jak to ewentualnie u Was wyglądało? Szczerze, patrząc na zachowanie mojej córki, nie widać po niej żadnej choroby, nawet temperatury nie miała. Nikomu z rodziny wierzyć się nie chce i głupieje bo nie wiem czy mam być sceptyczna do diagnozy czy przyjąć na przyszłość, że będziemy mieć to już za sobą...
moje dziewczyny miały ospę. zaraz poszukam jakiś zdjęć

Malwina na 3 dzień ospy i Hania po tyg... niestety jej główka wyglądała tragicznie

Malwina pierwszego dnia miała podwyższoną temp tak to nic.
Hani temp podrosła na 3 albo 4 dzień.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1200606.jpg (29,8 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1200754.jpg (45,0 KB, 46 załadowań)

Malinka

Haniusia

Edytowane przez niunia32
Czas edycji: 2014-04-05 o 22:04
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-06, 10:37   #3920
kism
Wtajemniczenie

Dostałam smsa od Poli:

Wczoraj rano urodzilam Kalinke,udalo sie naturalnie.jest sliczna i zdrowa,3330g czujemy sie dobrze,odpoczywamy
kism jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-06, 13:22   #3921
benka99
Rozeznanie

pola gratulacje!! dużo zdrówka dla całej Waszej Czwórki
Stary 2014-04-06, 13:49   #3922
Maddy84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
moje dziewczyny miały ospę. zaraz poszukam jakiś zdjęć

Malwina na 3 dzień ospy i Hania po tyg... niestety jej główka wyglądała tragicznie

Malwina pierwszego dnia miała podwyższoną temp tak to nic.
Hani temp podrosła na 3 albo 4 dzień.
O właśnie! U nas to bardziej wygląda jak u Twojej Malwiny tyle, że Hani nie wysypało w ogóle na ciele. Sama twarz i na szyi 2 kropki. Co widać na zdjęciach. Przepraszam, ma jeszcze jedną małą kropkę na kostce palca wskazującego i tyle. Nie wiem, gdyby moją małą wysypało jak Twoje dziewczyny to nie miałabym wątpliwości a tutaj sama nie wiem co myśleć. Chyba że jeszcze się gorączka jakaś pojawi... Dziś byłby 3 albo 4 dzień.

Aaa i gratulacje dla Poli!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1080608gfdgdfg.jpg (102,0 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1080604hgh.jpg (77,4 KB, 42 załadowań)
Stary 2014-04-06, 15:26   #3923
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

POla, super ze juz po porodzie! Pokaz Kalinke !

Mam pytanie, jak myslicie- czy na 2 urodziny czy za wczesnie takie cos?

https://www.youtube.com/watch?v=qRH_oNkD1XU
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-06, 15:48   #3924
onething
Zadomowienie

agatka chyba za wcześnie, bynajmniej u nas Szymon młotkiem to by potrzaskał, ale śrubki i cała reszta była rozrzucana po całym pokoju

Ale świetna zabawka, więc daj namiary gdzie ją widziałaś i jaka cena
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-06, 16:19   #3925
blueelektron
Rozeznanie

Pola gratulacje! !!
Agata Wiki ma innej firmy podobna skrzynke z narzedziami i jest szal. On uwielbia najbardziej śrubokręt, wkrecanie i wykrecanie. To stanowisko jest rewelacyjne, jeszcze autka mozna konstrulowac to juz w ogole
Stary 2014-04-06, 17:03   #3926
rozowa1987
Zadomowienie

Pola gratulacje dla waszej całej czwórki
Stary 2014-04-06, 18:20   #3927
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

No wlansie chyba autek nie mozna, skrzyni tez nie ma w kpl. Kupuje sie stol z tym co na zdjeciu.
<nie moge wrzuci linka, bo mi blokuje?! wiec zgram zdjecia z google i opisze>

stol z tym co na zdjeciu w sklepach internetowych od 260zl.
To jest firma Hape
do tego mozna dokupic albo zestaw srubek <ok 75zl>
albo skrzynie <ok 70zl>

Takze te rzeczy nie sa tanie, ale wolalabym nie kupowac plastikowego warsztatu, bo mnie sie takie nie podobaja.
Tylko wlasnie Leos sie bawil plastikowym, w ktorym byla elekryczna wkretarka i troche sie boje, ze wtopie tyle kasy bo drewniany go nie bedzie interesowal (myslalam tez dokupic wkretarke elekrtryczna z bosha?, ale tez nie wiem czy by pasowala do tych srubek )
Urodziny za niecaly miesiac, uzbieralam troche kasy chcialabym kupic cos sensownego, ale w sumie nie wiem co go zainteresuje :/
(rowerek zwykly i biegowy ma, zero zainteresowania, takze nie polecajcie mi tylko rowerkow )
Tak najbardziej najbardziej to Leon lubi kotki , ale mąż nie chce się zgodzic

Czasami w biedronce sa wkretarki, wiertarki i narzedzia zabawkowe wlansie bosh, jakbyscie widzialy to dawajcie znac
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg hape-warsztat-mechanika-dla-3-latka.jpg (28,6 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg HaPe-Warsztat-mechanika_HaPe,images_zdjecia,8,HA-3000_1.jpg (54,8 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg hape-zestaw-majsterkowicza-e3080.jpg (23,1 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg hape-narzedzia-a038654-.jpg (22,3 KB, 4 załadowań)

Edytowane przez agatka661
Czas edycji: 2014-04-06 o 18:26
Stary 2014-04-06, 18:30   #3928
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Jeszcze jeden mi sie podoba, sprobuje wrzucic link ale zrobilam w nim spacje. Ale nie ma nawet firmy, nie da sie dokupic srubek ani nic (ale w zestawie sporo rzeczy)
http:// www.bam.rybnik.pl/ oferta,warsztat-drewniany,545,3442.html

http://www.bam.rybnik.pl/oferta,wars...,545,3442.html
Stary 2014-04-06, 22:01   #3929
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Dostałam smsa od Poli:

Wczoraj rano urodzilam Kalinke,udalo sie naturalnie.jest sliczna i zdrowa,3330g czujemy sie dobrze,odpoczywamy
Gratulacje!!!
rinco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-06, 22:57   #3930
izotropia
Rozeznanie

Pola gratulacje )

a ja jutro idę do gina... ehh najgorsze jest to, że muszę wstać o świcie i pędzić w kolejkę oby się udało zarejestrować bo nie zamierzam iść bardzo wcześnie ;-) tzn po 6 pójdę...
trzymajcie kciuki, żeby dobrze było
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości