|
|
#1381 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Dzień dobry!
U mnie ładna pogoda, więc dużo chodzimy, w pracy sezon, więc nie mam za dużo czasu na Internet, podczytuje, ale jak mam napisać coś mądrego to czasu brak. Co do BLW, będe stosowała połowicznie, zobaczę jak nam pójdzie. Dużo będzie zależało od alergii Młodej. Wraz z wiosną muszę sporo pokupować- przede wszystkim spacerówkę (mam tylko gondolkę), opaski na głowę (by uniknąć tzw efektu Urbana tj. odstających uszu ) i butki (chociaż z parę)
|
#1382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
otego to i ja się boję- moja glodzilla teraz już potrafi się mlekiem zakrztusić a co to może być jak marchewkę dostanie
|
|
|
#1383 | |
|
Rozeznanie
|
Kulla, Camillou - witajcie w klubie
![]() Za to moja mama i tz przecierali oczy ze zdumienia gdy mowilam ze bede podawac Mlodemu marchewke w calosci :p ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Cytat:
Efekt Urbana? O co chodzi? Pierwsze slysze. Tez musze kupic spacerowke. Masz jakis model/firme na oku?
|
|
#1384 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1385 |
|
Rozeznanie
|
Co do BLW - wydaje się to być mądra i ciekawa metoda. Chociaż...jeśli już się zdecyduję to jedynie po części. Jednak najbardziej bałabym się potencjalnego zadławienia. Zupki i papki na pewno będą przeważać, ale nie wykluczę np.lekko gotowanego jabłka czy brokuła.
Dziewczyny, czy któraś z was mogłaby mi przesłać "Język niemowląt" na maila? Byłabym ogromnie wdzięczna . Coś kojarzę, że Roane dzieliła się tą książką, albo się mylę. Ps. Ile centrymetrowo urosły wasze dzieci? Bo ja się martwię - w 1,5 miesiąca dzieć urósł jedynie 1 cm z 55cm na 56cm. Fakt, że ani ja ani TŻ nie grzeszymy wzrostem, ale mimo wszystko wydaje się być mało?
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 Edytowane przez katarzyniak Czas edycji: 2014-04-02 o 12:09 |
|
|
|
#1386 |
|
Rozeznanie
|
Haha odstajace uszy to sprawa genów a nie noszenia opasek
|
#1387 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
teraz leci jej 7 tydzień a urosła ok. 2 cm.Co do polityki prorodzinnej w naszym kraju to aż szkoda się wypowiadać, politycy dużo na ten temat potrafią gadać, wielce się dziwią, że tak mało dzieci się rodzi a prawda jest taka, że rodzice pozostawieni są ze wszystkim sami sobie. Ja już nawet nie mówię o pomocy finansowej, ale chociażby o słuzbie zdrowia. My nie mogliśmy się dostać do ortopedy dziecięcego na NFZ bo we Wrocławiu chyba coś takiego nie istnieje... może w szpitalach ale tego nie sprawdzałam, to samo z endokrynologiem do którego Maja musi się zgłosić po skończeniu 6 miesięcy. Dla mnie akurat to nie problem, bo i tak jesteśmy z mężem w Lux Medzie a też stać nas na prywatne wizyty ale pomyślałam sobie o rodzinach, gdzie pieniędzy jest mało i ledwo starcza na podstawowe potrzeby i co wtedy?? Chore to wszystko jest. U nas noc po szczepieniu była super, tzn. Maja przespała od 20 do 7 rano z jedną przerwą na karmienie o 3, a potem jeszcze do 9 spała. Gorzej ze mną, bo całą noc przeżywałam to jej szczepienie, śniły mi się straszne głupoty do tego boli mnie okrutnie kręgosłup... A mam pytanie, jeśli Mała ma dzisiaj 38 st. to mogę z nią iść na spacer czy lepiej się wstrzymać? |
|
|
|
|
#1388 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1389 |
|
Raczkowanie
|
Madzik - ja bym poszla tylko porządnie oslonila od wiatru.
Katarzyniak - ja mam jakby co ta ksiazke. Co do Luxmedu to w Katowicach porazka.. kolejki do specjalistow jak w nfz a o dziecięcych lekarzach nie ma co marzyć... Takze pojde jeszcze do kilku dohtorow i rezygnuję, bom oburzona :-P Bylam dzis u okulisty... Ze wzgledu na badanie zakraplali mi oczy jakime paskudztwem. Światło dzienne mnie razi jakbym na ostrym kacu była. O rany, od mega dawna sie tak nie czułam. ;-) Pusiolinka, Kalina - jestem ciekawa czym przejawia sie autoagresja u niemowlaka? Jak takie zachowanie wyglada/co sobie robi?
Edytowane przez Caillouu Czas edycji: 2014-04-02 o 12:27 |
|
|
|
#1390 |
|
Zakorzenienie
|
katarzyniak Nie wiem ile urósł mój synek bo ciężko zmierzyć i nóżek nie można mu prostować ale po ubrankach widzę, że rośnie- niedawno przeszliśmy na 62.
|
|
|
|
#1391 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czekamy na termin i wszytko teraz zalezy od Mikiego. Nie wiem czemu. takie jakies maja glupie że jak chce dziecko do domu a nie operuje w tym szpitalu to na wlasne żadannie musze zabrać. Wypytalismy sie i nie było zadnych przeszkód żeby zabrać dziecko tylko trzeba było napisać że sie zabiera. teraz mamy tak w papierach ale co tam. Najważniejsze że mógł isc bez przeszkód, bo wypytalismy sie leklarzy czy napewno mozęmy go zabrać. Prawie cała kwote już mamy wiec mam nadzieje ze w przyszłym tygodniu wysyłamy juz kase. |
|
|
|
|
#1392 |
|
Zakorzenienie
|
Katarzyniak:
Jak ostatnio Kacper był mierzony to urósł 6cm w miesiąc.
|
#1393 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Caillouu - wysłałam Ci wiadomość na priv
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 Edytowane przez katarzyniak Czas edycji: 2014-04-02 o 12:41 |
|
|
|
|
#1394 |
|
Gang Iren
|
Co do rośnięcia to nie wiem ile ale szybko rośnie.
Ma 10 tyg,na początku jeszcze w 50 się mieścił na styk,a teraz nosi już... 68 ![]() Bierz Lub Wywal ![]() Warunek jest taki,że dziecko musi umieć siedzieć i samodzielnie wkładać jedzenie do buzi. 5 miesiąc to za wcześnie.
|
#1395 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Jakbyś sama chciała mierzyć, to robi się to w 3 odcinkach, od głowy do bioder, od bioder do kolanek i od kolanek do stóp. Edytowane przez tridentina Czas edycji: 2014-04-02 o 12:53 |
||
|
|
|
#1396 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1397 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1398 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ale podobno da się u małych dzieci skorygować własnie opaskami itp, bo jeszcze kości miękkie
|
|
#1399 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też jestem z Wrocławia i musiałam iść prywatnie :|. Może na drugą wizytę też umówiła bym małą na Łowiecką.
|
|
|
#1400 | |
|
Wtajemniczenie
|
Wydaje mi się że szczepienia to taki sam straszak społeczny jak ochrona życia poczętego... Wybory się zbliżają, głupio żeby w mediach trąbić o tych wszystkich drogach których nie zbudowali, to nagłaśniają temat wycofanych szczepionek i pojedyńczych przypadków powikłań poszczepiennych
![]() Uwaga, będę złośliwa, więc kto nie lubi złośliwości, niniejszym ostrzegam, nie czytać: uwielbiam ludzi którzy nie udzielają się na wątku, chyba że jest okazja poopowiadania mrożących krew w zyłach historii o powikłaniach poszczepiennych które się zdarzyły dziecku siostry szwarga wujka stryjecznego. No litości, jaki sens ma powtarzanie takich banialuk ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- Shiloh pamiętam Ty kupiłaś gąsiennicę z Lamaze? Jak się podoba Marcelkowi? Się nad nią zastanawiam ![]() ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Cytat:
Pewnie nie chcieli go wypisać, bo bali się odpowiedzialności - jakby sami go wypisali i coś się stało, w sądzie mielibyście mocniejszą podkładkę niż jak sami go wypisaliści. Osłaniają sobie tyły, trudno się dziwić. Wogóle jakieś zdjęcia Mikołajka byś wrzuciła, dawno go nie pokazywałaś Matka zazdrosna, synkiem nie chce się dzielić?
|
|
#1401 |
|
Rozeznanie
|
Ale piękna dziś pogoda
Jak mały się obudzi, to najpierw jedzonko a potem spacer.Co do szczepień, to powiem krótko. Powikłania zawsze mogą być a i każdy organizm jest inny i może inaczej reagować. Wg mnie szczepienia to potencjalny bilans zysków. Szanuje też zdania innych - nie chcą niech nie szczepią, każdy odpowiada za swoje dziecko. Shiloh - dziękuje Już dostałam maila od jednej wizażanki naszej ![]() Dziewczyny, trochę się pożalę. Ostatnio po wizycie teściów, jestem poddenerwowana. Oni uważają chyba, że dziecko nie powinno w ogóle płakać, non stop powinno być albo noszone/albo zabawiane itp. Raz jak TŻ gadał ze swoją mamą przez telefon, mały płakał na przewijaku (był przewijany i z reguły tego nie lubi). Oczywiście teściowa przyjechała za tydzień i pyta się czemu dziecko tak płakało wtedy jak dzwoniła? (głupie pytanie, tż już jej powiedział że był przewijany akurat), ja na odp - bo był przewijany i tego nie lubi. Ona na to: ojej nie może tak płakać! Trzeba go czymś wtedy zabawiać!. Ja na to : z reguły dzieci płaczą .Następnie położyłam go po jedzeniu do wózka, przykryłam. Nie płakał ani nic takiego. Był spokojny. Siedzieliśmy w 4órkę przy stole, chwilę później dzieć zaczął trochę gaworzyć. Jedno jego "eee" - teściowa jak na alarm leci do wózka jakby krzywda mu się działa. Przyszła po chwili i zaczęli z teściem gadać, że "on potrzebuje uwagi, on chce się bawić. dziecko położą we wózku i jest samo. we wózku nie ma żadnych zabawek, on patrzy tylko na puste ściany wózka". I spojrzenia na mnie jakbym swojemu dziecku krzywdę robiła albo go cofała w rozwoju!!! Idę za chwilę do wózka - patrzę a tam milion zabawek obok jego buzi - 2 grzechotki + plastikowa kaczka z DZIOBEM który podczas spania na pewno nie jest bezpieczny! A już nie mówię o karmieniu - pierwszy raz teściowa zapytała się czy może go wziąć i nakarmić - ok, zgodziłam się. Drugi raz za 3 godziny - już się nie zapytała tylko bierze dziecko jak gdyby nigdy nic. Oczywiście podczas karmienia nasłuchałam się jaka to zła butelka, że nic nie chce lecieć (avent , dobra butelka raczej i do 3 msca, a ma 2 dopiero) i na nic moje argumenty, że dziecko je w swoim tempie i jak chce to wypije szybko. Po karmieniu - chce na odbijanie go zabrać, ona mówi że sobie poradzi i dosłownie prawie z dzieckiem uderzyła w sofę jak siedziała! To już się wkurzyłam i zabrałam dziecko na odbijanie. Następnie -spacer - mały był cały czas we wózku. Pogoda była super, zero wiatru, słońce itp. Pobył sobie we wózku z godzinę. Potem ja wzięłam dziecko z wózka, bo tż musiał wprowadzić go do domu. I ta mina teściowej - żeby jak najszybciej do domu bo jak tak dziecko nieosłonięte przed wiatrem Masakra, jak dalej będzie to dam sobie wejść na głowę. Daj komuś palec, a weźmie rękę.
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 Edytowane przez katarzyniak Czas edycji: 2014-04-02 o 14:39 |
|
|
|
#1402 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1403 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
współczuje powiedz teściowej, że to Ty jesteś matką i to Ty masz decydujący głos co do dziecka, jak się obrazi to trudno.
|
|
|
#1404 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i tyle Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
|
|
#1405 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no ale to moje zdanie w tym temacie i wolę nie ryzykować zakrztuszeniem niemowlakaja Artura zarejestrowałam na Dobrzyńską (czy jakoś tak) niedaleko galerii Dominikańskiej na 06 maj.na łowieckiej był wpisamy dopiero na listę dzieci oczekujacych bez konkretnie wyznaczonej daty.muszę zmienić skierowanie z preluksacyjnej na ortopedyczną |
|
|
|
|
#1406 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mój brat połknął 2 zł gdy miał jakieś 1,5 roku - do teraz nie wiem jak mu się to zmieściło, nawet dorosły miałby problem ![]() Cytat:
|
|
#1407 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Twoja teściowa by mnie chyba na stosie spaliła, bo SuperDzidziuś od 40 minut samodzielnie leży na macie edukacyjnej i się rozgląda po świecie. W międzyczasie kwęknął ze dwa razy, ale że nie biegnę na każde zawołanie, to szybko zapomniał o tym że kwęknął i kontynuuje rozglądanie się
|
|
#1408 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chciałam juz nie pisać ale... Skoro dziecko ma skaże białkowa to niepodaje mu sie szczepionki i juz. Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
|
|
#1409 |
|
Wtajemniczenie
|
Roane: gąsienica ogólnie jest super fajna, dość duża bo ma 60 cm, kolorowa. Szeleści, piszczy, dzwoni z odwłoka i gra lambadę
![]() Na brzuchu jak Marcel leży, i mu ją podstawiam to jest jeszcze mało zainteresowany. Ale jak mu majtam nią jak leży na plecach to się wpatruje i interesują gąsienicą. |
|
|
|
#1410 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
" Dzwoni z odwłoka" muszę ja miec ![]() Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:35.

) i butki (chociaż z parę)

16.06.2012 

. Coś kojarzę, że Roane dzieliła się tą książką, albo się mylę.
z 55cm na 56cm. Fakt, że ani ja ani TŻ nie grzeszymy wzrostem, ale mimo wszystko wydaje się być mało?
teraz leci jej 7 tydzień a urosła ok. 2 cm.

Jak idzie zbieranie środków?

no ale to moje zdanie w tym temacie i wolę nie ryzykować zakrztuszeniem niemowlaka