|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#5071 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 94
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Mój dzisiejszy jad³ospis R:
¦niadanie: omlet z 2 jajek 2 ¶niadanie: jogurt z ziarnami i otrêbami obiad: grillowany kotlecik z miêsa mielonego + ³y¿ka ziemniaków + gotowana marchew kolacja: 1 kromka razowego chleba z chud± wêdlin±, pomidorem i ogórkiem |
|
|
|
#5072 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na jednym sam makaron, ale chcia³am pokazaæ tylko, ile mniej wiêcej go jem danie z patelni jest na dwa dni (to taka du¿a patelnia).
|
|
|
|
|
#5073 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 499
|
Cytat:
a tak na powa¿nie to dziêki za zdjêcia wiem jednak, ¿e u mnie taka ilo¶æ na redukcji by nie przesz³a, je¿eli w pozosta³ych posi³kach te¿ mam wêgle. Gdybym by³a g³odna to wola³abym do³o¿yæ sobie ryby lub warzyw a nie makaronu.
|
|
#5074 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5075 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#5076 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Cytat:
10 razy tyle ![]() jej porcja jest normalna w³a¶nie na przyk³ad na eR ale przepraszam 10 klusek to dziecko w przedszkolu zjada wiêcej i mnie nie przekonasz
|
|
#5077 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 26
|
redukcja (po ma³ej przerwie)
1. spora kanapka z domowego chleba z m±ki ¿ytniej razowej i pszennej razowej z siemieniem, otrêbami i ró¿nymi pestkami, z mas³em, szynk± prosciutto, pomidorem i czerwon± papryk±, kawa parzona 2. gar¶æ pestek (nerkowce, migda³y, s³onecznik), kawa jw. 3. filet z kurczaka duszony w sosie pomidorowym z warzywami (sosu niewiele ), surówki: porcja marchwi, porcja bia³ej kapusty z kie³kami i zielonym ogórkiem, porcja miksu z kapust±, marchwi±, selerem, jab³kiemkawa jw., pasek czekolady mlecznej z orzechami 4. porcja kremu szpinakowego na bulionie (bez kostek i innych dodatków) z domowych ¿o³±dków drobiowych, wkrojone 2 jajka |
|
|
|
#5078 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 592
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5079 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 641
|
|
|
|
|
#5080 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 5 813
|
Podoba mi siê pomys³ ze zdjêciami i te¿ siê przy³±czê jak tylko bêdê pamiêtaæ o robieniu zdjêæ
![]() Dzisiaj mi wlecia³ rz±dek gorzkiej czekolady... Z³y pomys³ bo teraz nie wiem czy zaszkodzi³y mi orzechy czy czekolada Jednak zaryzykujê jeszcze jutro z orzechami.I ¶niadanie: p³atki owsiane 4 ³y¿ki z kilkoma rodzynkami, kilkoma orzechami ziemnymi, ³y¿eczk± wiórków kokosowych i szklank± mleka II ¶niadanie: kromka chleba razowego z twarogiem, 150 g piersi z indyka usma¿one na ³y¿ce oliwy z oliwek, czerwona kapusta przek±ska: pomidory koktajlowe obiad: zupa pomidorowa (na udku z kurczaka) z makaronem podwieczorek: jab³ko, jogurt naturalny z kilkoma orzechami ziemnymi kolacja: jajecznica z 2 jajek z pieczarkami, pomidorami koktajlowymi, czerwon± kapust± i ¿ó³t± papryk± |
|
|
|
#5081 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 791
|
Ja siê zgodzê z Fusiacol±, ¿e na R nie ma co przesadzaæ z makaronem. Makaron powinien byæ dodatkiem, a nie podstaw± jad³ospisu.
|
|
|
|
#5082 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ju¿ nie pisz±c o tym, ¿e s± ró¿ne makarony, mój by³ pe³noziarnisty z lubelli, na pó³twardo, praktycznie nie przybra³ na objeto¶ci ![]() ---------- Dopisano o 08:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ---------- super ---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ---------- Cytat:
|
|
#5083 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5084 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
oj ju¿ dajcie ¿yc z tym makaronem - by³o ma³o, ale jak nie chce wiêcej to jej telepatycznie nie prze¶lemy na talerz ehhhciu
ale wbite zosta³o- ¿e to do¶æ ma³o (jakie rymy czêstochowskie ;p) ![]() dzisiejszy R I - 2 kromki chleba ¿ytniego ,jedna z szynk± gotowan±, druga z past± z makreli i jajka, ogórek ¶wie¿y II - kurczak z warzywami i grzybami mun, surówka z kapusty (tak takchinol, ale bez ry¿u )III - jab³ko, kefir IV - jakie¶ miêsko chude (t¿ gotuje) + m³oda kapusta z marchewk± i koperkiem, kasza gryczana V - sa³atka kebab
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-04-02 o 14:11 |
|
|
|
#5085 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 734
|
moim zdaniem w tym jad³ospisie jest bardzo s³abiutko z posi³kami WSZYSTKIMI posi³kami..
|
|
|
|
#5086 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 44
|
Dzisiejsza R
07:00 kromka chleba pszenno-¿ytniego (35g) z humusem i pomidorem w pracy cappucino bez cukru 10:30 jogurt naturalny z bio-musli 14:00 kromka chleba (35g) z odrobin± mas³a, wêdlin± drobiow± ("bez konserwantów", czyli ¿e mniej i pomidorem + jab³ko17:00 pier¶ kurczaka sma¿ona na ³y¿ce oliwy + dwa ma³e ziemniaczki i papryka æwiczenia : orbitrek + rozci±ganie (ok 40 min) 20:00 planujê po³owê puszki tuñczyka + sok z warzyw
|
#5087 |
|
Wtajemniczenie
|
Redukcja:
I: owsianka (5³. p³atków) na mleku z ³ych± proszku budyniowego malinowego bez cukru, serkiem wiejskim, malinami i truskawkami. II: paczka warzyw na patelniê z ziemniakami, podsma¿ana na oleju kokosowym pier¶ z kurczaka; jab³ko. III: serek homo naturalny z ³y¿k± p³atków migda³ów, ³y¿k± pestek s³onecznika plus kilka truskawek. IV: micha sa³atki greckiej z po³ow± puszki tuñczyka w sosie w³asnym. Plus fotki Cztery posi³ki bo znowu pó¼no wsta³am, ¶niadanie by³o po 10tej.
|
|
|
|
#5088 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze R.
I. sa³atka (sa³ata lodowa, pomidorki, papryka, avocado, ³oso¶ wêdzony, jajko, oliwa z oliwek)+ owsianka na wodzie z truskawkami i bananem (ilo¶æ symboliczna, bo dzisiaj skoñczy³y mi siê p³atki owsiane ).II. placki :banan, jajko, m±ka kokosowa z d¿emem malinowym (skoñczy³ mi siê ten od Mamy, wiêc kupi³am £owicz, który niby jest s³odzony sokiem jab³kowym i ma 100% owoców . smakuje ca³kiem nie¼le).III. makaron z broku³em (z odrobin± mas³a), warzywa, prawdopodobnie pier¶ z kurczaka z patelni grillowej IV. ry¿ z jab³kami V. sa³atka z jajkiem/piersi± z kurczaka |
|
|
|
#5089 |
|
Zadomowienie
|
zetuzetia no suuper
) sliczne foteczki smakowite jedzonko widaæ trzeba by by³o zje¶æ na ¶niadanko mo¿e jak±¶ kromeczkê chleba ¿ytniego, bo na ¶niadanie wêgle s± wskazane i potrzebne, skoro mówisz ¿e p³atków by³o ma³o. Za to zamiast ry¿u z jab³kiem np jab³ko pieczone z orzechami i ³yzeczk± mioduczy w sa³atce z kolacji s± jakie¶ warzywka?je¶li tak to ja nie mam zastre¿eñ tak trzymaj
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-04-02 o 14:53 |
|
|
|
#5090 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
).Ten ry¿ z jab³kami da³am w³a¶nie dlatego, ¿e próbujê nim uzupe³niæ wêgle ![]() A sa³atka na kolacjê wygl±da tak, jak ta ze ¶niadania, tyle, ¿e zmieniaj± mi siê niewarzywne dodatki ![]() Dziêkujê za komentarze
|
|
|
|
|
#5091 |
|
Wtajemniczenie
|
zetuzetia w oczy rzucaj± siê te kolorowe ptaki
muszê w koñcu wypróbowaæ ten przepis na placuszki bananowe
|
#5092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(wszystko z ikei )placuszki polecam, s± naprawdê pyszne, a robi siê je b³yskawicznie ![]() (wiem, ¿e mo¿na mi zarzuciæ monotematyczno¶æ, je¿eli chodzi o jedzenie, ale sama ³apiê siê na tym, ¿e je¿eli co¶ mi przypasuje, to mêczê pó¼niej tê potrawê w nieskoñczono¶æ Problem jest te¿ taki, ¿e studiujê i czasami nie mam czasu na gotowanie, wiêc szukam przepisów, które s± maksymalnie szybkie. Poza tym mieszkam teraz na ma³ym osiedlu, gdzie jedynym wiêkszym sklepem jest Biedronka i bazujê g³ównie na tym, co mogê tam kupiæ. W jaki¶ wolny dzieñ muszê przysi±¶æ i pospisywaæ sobie ró¿ne przepisy - jak bêdê mia³a jak±¶ bazê, to prêdzej wyjdê poza swój schemat). Edytowane przez zetuzetia Czas edycji: 2014-04-02 o 15:27 |
|
|
|
|
#5093 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
o widzisz, no to w takim wypadku rzeczywi¶cie dobrze zakombinowa³a¶ ja nie jestem bieg³a w diecie bezglutenowej, ale my¶lê ¿e mo¿esz pokombinowaæ np z placuszkami z lnu mielonego i jajka +jogurtu jako namiastkê pieczywa
|
|
|
#5094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(mam Hashimoto, a ¿e czyta³am w ró¿nych publikacjach, ¿e nabia³ i gluten mog± nasilaæ reakcje z autoagresji, zdecydowa³am siê wyeliminowaæ te dwie rzeczy z diety.)Tak jak pisa³am wy¿ej - jak bêdê mia³a trochê czasu, posiedzê i poszukam ciekawych przepisów, ¿ebym nie kr±¿y³a ci±gle wokó³ tych samych potraw. |
|
|
|
|
#5095 |
|
Wtajemniczenie
|
zetuzetia ja równie¿ jestem na diecie bg i piekê sama chleb, polecam
|
|
|
|
#5096 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#5097 |
|
Wtajemniczenie
|
tylko nie bijcie ![]() kawa z mlekiem 3,2% 40 min æwiczeñ 1) mokry serek owczy eko, ³y¿ka domowych powide³ na 4 ³y¿kach p³atków owsianych, 2 ³y¿kach bananowych crunchów z sante + kawa z mlekiem 3,2% 2) udko z kurczaka z jakby pesto (oliwa z oliwek, czosnek, szpinak, kolorowy pieprz) na sa³atce z lodowej, ogórków, cebulki i papryki 3) gotowana wieprzowina, kasza, buraczki z chrzanem + kawa 4) bu³ka wieloziarnista ze sa³at±, ¿ó³tym serem, pomidorem i cebulk± + jab³ko 5) ma³a sa³atka z gotowanego jajka, pekiñskiej, kukurydzy, gotowanej marchewki i groszku z sosem z 2 ³y¿ek jogurtu naturalnego z koperkiem + kilka orzechów laskowych
Edytowane przez fusiacola Czas edycji: 2014-04-02 o 20:27 |
|
|
|
#5098 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Jak tu kolorowo
![]() ---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ---------- Cytat:
|
|
#5099 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 44
|
Cytat:
wygl±daj± pysznie na czym je smazysz? Mo¿na na oleju z pestek winogron? I jakiej maki oprócz kokosowej mo¿na u¿yæ? Popatrzy³am na pyszno¶ci, czas na æwiczenia
|
|
#5100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:21.

(to taka du¿a patelnia).
a tak na powa¿nie to dziêki za zdjêcia

Jednak zaryzykujê jeszcze jutro z orzechami.