|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części naszego wątku? | |||
| Mama czeka na mój kroczek, a ja właśnie kończę roczek |
|
10 | 23,81% |
| Pierwsze kroki, pyszny soczek, a ja właśnie kończę roczek |
|
1 | 2,38% |
| Wczoraj raczki, dzisiaj kroczki, obchodzimy nasze Roczki |
|
10 | 23,81% |
| Dziś ogłoszę co już wiecie, mamy najlepszych Roczniaków na świecie |
|
3 | 7,14% |
| Po przygodach z kuratorem, mamy Roczki pod dozorem |
|
13 | 30,95% |
| .Mamy szalone, dzieci ubrudzone, Roczek już nam mija, a kurator nas dobija |
|
2 | 4,76% |
| W domu brudno, zrobić kroczka jest mi trudno, mama tym się nie przejmuje i już "Roczek" mi szykuje |
|
3 | 7,14% |
| nie zmieścił się tutaj, więc albo odpada albo modyfikacja |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz
Cytat:
![]() Próbowałaś ten ors? Ohyda ... Paulinka nie chciała, ale ja leki podawałam strzykawką do buzi a ona wyła, bo nic nie chciała pić.
|
|
#3242 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz
dużo zdrówka dla Waszych chorych dzieciaczków
my 3 tyg męczyliśmy się z choróbskami, ten rotawirus strasznie młodego wymęczył, nie chciał nic pić, jeść, wodę wciskalam mu na siłę strzykawką, biegunka non stop, wymioty, gorączka, nikomu tego nie życzę maluska- Wojtuś też nic nie mówi ani nic nie pokazuje, on ma tylko takie fazy np na wszystko gada tata albo kaka,oczywiście jak ma dobry humor, a jak marudzi to mamamama no i chyba nie mam na razie co liczyć na postępy w jego rozwoju ![]() lecę spać ![]() póki Wojtuś śpi, bo o 2 w nocy zawsze się budzi ,stoi w łożeczku i płacze , potem muszę już leżeć z nim, i do 7 rano non stop się wierci w prawo w lewo na brzuch na plecy do przodu do tyłu, nie wiem o co chodzi temu dzieciakowi,dobranoc |
|
|
|
#3243 |
|
Zakorzenienie
|
A co polecacie na smarowanie wysypki alergicznej? Chyba jej to nie swędzi, ale to są brzydkie czerwone suche plamy i nie wiem jak się ich pozbyć.
|
#3244 |
|
Zakorzenienie
|
Tak dużo je bo rośnie. Więc ostatnio od pediatry się dowiedziałam,że dzieci albo rosną albo inwestują w rozwój inteligencji. Na zmianę. Tzn. albo się przeciagają, wiercą, więcej jedzą i wtedy rosną, albo z apetytem są dość przeciętnym i to znaczy, że wtedy rozwijają się intelektualnie.
|
#3245 |
|
Zakorzenienie
|
Veronic ale super! Gratki ogromne. Czyli wyszlo dokladnie tak jak planowaliscie, extra
zycze Ci spokojnej dziewwczyneczki ![]() Co do "malpowania" gestow to moja corka nic z tych rzeczy nie robi bo... jej nie uczymy oczywiscie robimy, papa, czy brawo bo uzywamy ich nacodzien, a to kiedy ona zacznie sama je powtarzac to jej sprawa. Mam do tego takie samo podejscie jak do wstawania,siadania, chodzenia ![]() Z reszta teraz skupia sie na rozwijaniu umiejetnosci spolecznych. Interesuja ja ludzie, i dorosli i dzieci. Zabawki i typowe zabawy moga nieistniec. Tez przerabiamy brak apetytu alw chyba intuicyjnie olewam sprawe. Jak clo pisze, to etapy wpisane w rozwoj. Robie kaszke, proponuje obiad i podwieczorek, czasem jakas przekaske. Jak chce to je, jak nie to nie. W razie czego zawsze jest piers ![]() Sent from my XT1032 using Tapatalk |
|
|
|
#3246 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie najpiekniejszy widok, ale przez cackanie doprowadzilam do zapalenia gardla i zastrzykow z antybiotykow, wiec teraz nie ma zmiluj ![]() Cytat:
K czasem z laską pokaze małpe w książeczce
|
|
|
#3247 |
|
Zadomowienie
|
vujka u Julki takie same objawy jak u Was. Julka robiła dziś luźne kupki, wczoraj nad ranem zwymiotowała raz , temperatura około 38 stopni ciągle i poszliśmy do lekarza. Powiedział, że to jakiś wirus i że do dwóch dni powinien przejść. Kazał dawać nurofen i gastrolit. Młoda nie chce pić tego gastrolitu ale chyba już jej ciupkę lepiej. Zobaczymy co noc przyniesie
|
#3248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak się zastanawiam ile jej więcej tego jedzenia dawać. Ile zje? Bo zjada słoiczek i jeszcze go zagryza .... Czy częściej a mniej?
|
|
#3249 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
jak słoik dostaje to wciąga cały, jak ja mu coś ugotuję to średnio, cyca woli ![]() Cytat:
![]() zostaliście przy cycu czy odstawiłaś? myślałam o Was Co to się dzieje??? Ja też chora!! Bartusiowi lekko z noska leci, mam nadzieję, że będzie się trzymał
|
||||
|
|
|
#3250 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3251 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nawet w sobotę na zlocie wspomniałam o Tobie do dziewczyn, że ciekawe co u Ciebie i Wojtiego, no i WOW, o ile to nie spóźnione prima aprilis GRATULACJE! Dziewczyny bo tak czytam, o tych katarach i przeziębieniach i my też mamy katar , ale taki mikro, w sensie, że jakiś uporczywy nie jest i nie muszę go ciągle odciągać, no ale jest, a myślałam, że to na ząbki, bo na weekendzie zaczął przebijać się 5ty, ehhhhhhhh ![]() co do jedzenie to u nas też bunt ;/
|
|
#3252 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pewnie tyle potrzebuje następnym razem jak się spotkamy będzie mniejsza dysproporcja pomiędzy udkiem Paulinki i Barta ![]() Cytat:
Nie próbowałam bo nie dawałam. Orsalit dawałam Bartowi strzykawką i wcisnęłam mu na raz 50ml. Ładnie pił. Cytat:
Ciekawa teoria ![]() To czyli mój Bart rozwija teraz swój umysł ![]() Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
|
#3253 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3254 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem tak jak bardziej pasuje.Jeśli po większej ilości na raz nie puści pawia to pewnie dla Ciebie wygodniej dać jej więcej na raz. Lecz jesli miałaby mieć jakieś sensacje żołądkowe to lepiej częściej
|
#3255 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
![]() Przylazłam się tylko przywitać i powiedzieć, że już całkowicie wyszłam na prostą po wszystkich wydarzeniach : ) Igor od czasu styczniowego szpitala jest zdrowy jak ryba : ) I pochwalę się Wam przy okazji jakiego aniołka ulepiłam z masy solnej dla mojego szkraba : ) Aniołek jest w trakcie schnięcia, już się nie mogę doczekać efektu końcowego! |
|
|
|
#3256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Storyl myślałam o Tobie z milion razy. Co tam z Twoim TZ ( ex?). Pogoniłaś go ostatecznie czy jednak dałaś jakąś szansę? Dobrze, że Igorek zdrowy
|
|
#3257 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ---------- Cytat:
mam termin 28.10 miedzy Nelcia, a dzidziusiem będzie 17 mies. roznicy.---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- Cytat:
Tobie trafi się leniwy spioch, a ja dostane małego wrzaskuna ![]() ---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- Cytat:
później na spacerach pojawily się pieski i Neli piękne "ho ho ho", a teraz najlepsza jest krowa "mmmmmmmm" a poza tym ciagle gada, ale podobnie jak Emil, ze znanych mi slow to tylko tata, mama, baba, mniam itd. od niedawna bije brawo i pokazuje jezyk ![]() ---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ---------- jak to co? Neli już powoli wyrastają rogi - nastawiamy się na potwornie diabelski duecik ![]() ![]() Cytat:
dobry jest
|
||||||
|
|
|
#3258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3259 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3260 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w sumie to czego się nauczyla to tylko z obserwacji, krowa w książeczce muuuuczala, wiec Nela tez na spacerze "zaczepiamy" każdego psa w każdym ogródku i pewnie stad szczekanie. i wiecie co? nawet jestem dumna jak wszystkie sąsiadki mloda zaczepiają i mowia "zrob papa", a ona ma je w nosie, mierzy z góry na dol, rozmysla, analizuje co one od niej chcą ma charakterek rzadko kiedy "popisuje się" swoimi umiejętnościami. tylko wiecie, ja tu wśród mamusiek nadal mam rywalizacje, co które dziecko umie i może dlatego jestem taka anty ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
nowy miesiąc to dziewczyny wracaja---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ---------- Mag, bez parcia, spontanicznie i będą efekty u Ciebie chyba najwazniejsze to nie analizowac, nie liczyc, nie planowac - tak chyba fajniej
|
||
|
|
|
#3261 | ||||
|
siedzę i myślę
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wow gratulacje. Witaj w naszej paczce 7 tydzień,kurde u mnie już 25: ) bezproblemowej miłej ciąży: *Cytat:
hmm chyba nie umiem ![]() Cytat:
ja powoli zaczynam mieć kryzys 3 trymestru ![]() spadam spać, jutro wizyta Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3262 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
dobrze będzieCytat:
i jak się łądnie razem bawią ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
już pewie po głowie coś chodzi ![]() Cytat:
Gratulacje!!!!Cytat:
![]() Ale nam się ciężaróweczek grono powiększa Teraz albo sie wpsina i chodzi, albo opanował nową sztukę przemieszcza się tak jakby na kucaka , albo siedzi tak posladkami na nodze i tak jeździ
|
|
#3263 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odwiedzaj nas częściejCytat:
Więc przytulanki są bez stresa i myślania kiedy tutaj mogę zajść w ciąże ( bo nawet nie wiem bo nie wiem ile mi cykl potrwa bo przed ciążą był mega nieregularny)
|
|
#3264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ile mam kłopotów cacy nunu dzwoni przez tel i wysyła całości głupia historia żegnamy się z asią i helena na stacji my już w.pociągu asia wysyła jej caluski a.ziuta jej odpowiedziała i asia do mnie że nie wiedziala że umie ziuta a ją na to że też nie woedzialam i co i robi dalej a.z.kłopotami było tak że łapałA się za.głowę i ją wtedy mówiłam.ale.masz.zmartwie ń i przez.tele też nie uczylam jej dzwonić w sensie przykładać d ucha widziała u mnie. poza tynku pokazuje wszędzie oko ale nie na osobach i to jak.hela.naśladuje.muczen ie tak ziuta.papa no i wiadomo że nie robi tego cały czas i na każde zawołanie pewnie tak jak i nela nie zawsze.szczeka i muczy veronic gratuluje po raz.drugi jak wyniki wojtka?---------- Dopisano o 06:55 ---------- Poprzedni post napisano o 06:52 ---------- ale.za.to do dorosłych dzieci jest mega wycofana.mimo dużego kontaktu nimi. heleny bała się jak ognia więc.pobyt u asi spędziła u mnie.na.kolanach albo trzymając się spodni
Nasza Miłość - Matylda 11.05.2013 http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png Jestem W Niebie. Kocham Was Edytowane przez MoTyleKsw Czas edycji: 2014-04-03 o 07:01 |
|
|
|
|
#3265 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tak jak zajada wszystkie kaszki to kleiku nie chce), marchwiankę (gotowana marchewka i ziemniak) i kompot z jagód. No i jeszcze nurofen na gorączkę, acidolac i smektę jakby się pogorszyło i cyca. Na szczęście jest już trochę lepiej.Pytam co mu podawać, bo to co kazala dawać lekarka to trochę malo jak na mojego głodomora, a ja po powrocie do pracy nie mam już tyle mleka. W zasadzie karmimy się w nocy, ok 11 i ok 16. Diabli własnie tego się bałam najbardziej wracając do pracy, że jakieś dziadostwo z przedszkola przywlekę. U mnie w grupie nie ma polowy dzieci. |
|
|
|
|
#3266 | |
|
Wtajemniczenie
|
Przemek robi brawo, i ostatnio CHYBA zaczyna robić papa bo 2-3 razy machał łapkami jak ktoś mu robił papa, ale nie wiem ile tu z przypadku bo on często macha łapkami
poza tym nic nie pokazuje Veronic ogromne gratulacje i cieszę się bardzo że wróciłaś ![]() Dziewczyny orientujecie się może czy jest taka możliwość że po skierowaniu z MOPSu dziecko zostaje przyjęte wcześniej do żłobka? gdzieś to czytałałam ale nie wiem na ile faktycznie to uznają w żłobkach. Za tydzień rejestruje się w UP, ale od września zostajemy na jednej wypłacie, najniższej krajowej ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#3267 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
chce żeby sam załapał jak z papa sens tego co robi, a jak go naucze ile ma kłopotów itp. to bez sensu bo dziecko nie kuma co pokazuje i mi to tresure przypomina![]() Veronic gratulacje ![]() Storyl dobrze, ze pogoniłaś dupka !
|
|
|
#3268 |
|
Zakorzenienie
|
Ale dziewczyny uważacie, że ktoś siedzi z dzieckime i macha ręką cał czas po to by pokazało papapa?! to nie jest tak, że ktoś ślęczy nad dzieckiem i w kółko pokazuje żeby w końcu załapał. wychodzi w zabawie, w codzienności. Skoro my pokazujemy papa odkąd ma nie wiem 6 msc, to w końcu też zaczęła machać ;/ Albo czy pokazanie 3-4 razy ważyła myszka jest tresowaniem jeśli dziecko załapie i samo pokazuje? Bez przesady bo teraz najlepiej napisac, że dziecko nie robi nic, bo wszystko inne to tresura.
Tak jak pisałam o posyłaniu całusków, wyszło całkiem przypadkiem. TO WSZYSTKO JEST NAŚLADOWNICTWEM a nie umiejętnością która jest p[rzypisana konretnej czynności, bo czy jak znikam za drzwiami nie mówiąc i nie robiąc papa to dzieckow tym wieku nie wie, że mama idzie i moze trzeba się pożegnać np poprzez papa. Mysia jak nauczyła? Wzięła misia i pokazywała pewnie "Piotruś tu miś ma oczko, tu nosek, tu buzię" i zapamiętał sobie to oczko i będzie pokazywał. To jest tresura? Nie to jest pokazywanie dziecku świata. Tak samo jak opowiadasz dziecku, że ten klocek jest czerwony , ten zielony i w końcu zapamięta kolor z daną nazwą i tyle... Każde dziecko tak się uczy świata
Nasza Miłość - Matylda 11.05.2013 http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png Jestem W Niebie. Kocham Was Edytowane przez MoTyleKsw Czas edycji: 2014-04-03 o 08:43 |
|
|
|
#3269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no o tym mówię, że uczy sie od świata, ale jak siedzisz codzienie i klepiesz dziecku, żeby pokazło ile ma kłopotów to już mi na nasladownictwo nie bardzo wygląda ja nie pokazuje ile mam kłopotów :P
|
|
|
#3270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wskazywanie roznych przedmiotow za to uwazam,ze rzrczywiscie swiadczy o rozwoju inteleltualnym. Marysia, u ktorej goscilismy ( i niestety sprzedalismy bakcyla ) kilka tyg temu zaczela wskazywac wszystko paluszkiem. Jej mama wiec zaczela mowic jej co to jest i teraz Mala wszystko pokazuje. Swietnie wszystko rozumie. Sofia nie przejawia jeszcze zadnych oznak rozumienia tego co do niej mowie ale wiem,ze w kazdej chwili moze zaskoczyc. Ale nie mam na to spinki.W kazdym razie nie uwazam,ze zachecanie dziecka do naaladownictwa jest zle. Uwazam tylko,ze nie jest konieczne czy nawet specjalnie potrzebne ![]() Sent from my XT1032 using Tapatalk |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:58.

07.07.2012
zycze Ci spokojnej dziewwczyneczki

dobrze będzie
już pewie po głowie coś chodzi
Gratulacje!!!!
, albo siedzi tak posladkami na nodze i tak jeździ
tak jak zajada wszystkie kaszki to kleiku nie chce), marchwiankę (gotowana marchewka i ziemniak) i kompot z jagód. No i jeszcze nurofen na gorączkę, acidolac i smektę jakby się pogorszyło i cyca. Na szczęście jest już trochę lepiej.