Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-05, 18:47   #3961
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX

Cytat:
Napisane przez Joanku Pokaż wiadomość
Czyli raz jeszcze farbe kładziesz na olej który siedzi na włosach ok 2 h, tylko ile tego oleju? 'Na bogato' czy tak byle coś było. W sensie czy jak kładzie karmę to olej wciąz jest wyczuwalny czy raczej już wchłonięty bo nie kładłaś ża dużo?
Tam jak mówię ja też lapię tylko odrost chemią ale niestety, moich włosów na oleju farba nie łapie...
Kładę mniej oleju niż bez farbowania. Ale widać, że są pokryte olejem, są przetłuszczone. Nie wiem czemu Tobie farba nie łapie. W którymś wątku pielęgnacyjnym było dość dużo o farbowaniu na olej. Ale kiedy to było niestety nie pamiętam. Pewnie 3-4 lata temu.
Przykro mi, że bardziej nie pomogę.
Cytat:
Napisane przez Milena_ 798 Pokaż wiadomość
Ja się właśnie pytałam o to farbowanie na olej moja mama właśnie zrobiła na winogronowy z biedronki i wyszło super
dziekuję za odpowiedz
Tak mi się wydawało, ale nie byłam do końca pewna. Cieszę się, że jest efekt.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-05, 18:57   #3962
boobuska
Przyczajenie

Joanku, dziękuję za odzew <3
Olejuję własnie tym olejem z Yves Rocher, nie obciąża włosów, staram się też nie przesadzać. Jeszcze szukam swojej metody olejowania, nie wiem co lepsze - czy na sucho, czy na mokro. Wcześniej olejowałam zwykłą oliwą z oliwek, przynosiło efekty, ale krótkie, tj dzien po olejowaniu super, ale później jednak puch na włosach, który towarzyszy mi od dawna. Chcę je porządnie nawilżyć - będę próbować z żelem lnianym. ii nie wiem, co jeszcze mogę dla nich zrobić.. postaram sie jutro wrzucic zdjęcie, bo teraz juz niestety nie zdążę i będę liczyć na jakąś dobrą wolę forumowiczek w kwestii odratowania czupryny mojej. o.
boobuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-05, 19:16   #3963
Floria
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez boobuska Pokaż wiadomość
Olejuję własnie tym olejem z Yves Rocher, nie obciąża włosów, staram się też nie przesadzać. Jeszcze szukam swojej metody olejowania, nie wiem co lepsze - czy na sucho, czy na mokro. Wcześniej olejowałam zwykłą oliwą z oliwek, przynosiło efekty, ale krótkie, tj dzien po olejowaniu super, ale później jednak puch na włosach, który towarzyszy mi od dawna. Chcę je porządnie nawilżyć - będę próbować z żelem lnianym. ii nie wiem, co jeszcze mogę dla nich zrobić.. postaram sie jutro wrzucic zdjęcie, bo teraz juz niestety nie zdążę i będę liczyć na jakąś dobrą wolę forumowiczek w kwestii odratowania czupryny mojej. o.
Ja bym odstawiła ocet z tego psikadła.
Floria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-05, 20:10   #3964
Joanku
Zadomowienie

Cytat:
Chodzi mi naprawdę o szczegółowe opisanie od 'olejuję na tyle i tyle czasu myje tym i tym odzywiam tym i tym, susze/ zqwijam w turban itp... wtedy uda nam się wyłapać prawdopodobne błędy piekęgnacyne i coś poradzić.

Wydaje mi się, że działasz coś pod CG?
Nie mam czasu poszukać skład tego olejku ale masz pewność, że jest zgodny? Bo jesli nie oczyszczas włosów regularnie jakimś slsem to mogą obiążone nieco być...
No mówię, ciężko wypowiadać się w ciemno, myślę, że warto popróbować olei innych niż kosmetyczne, możliwości jest wiele, gorzkie migdały, lniany, sezamowy, z pestek winogron, ryżowy...
Moje włosy wyglądały jak szopa i by straszliwy puch przez 2 miesiące na 3 stosowania cg. Nic się nie prawiało, odstawiłam, nie mogłam dłużej katować włosów, okazało się że powórt do silikonów i innych 'złych' rzeczy w moim przypadku utrzymuje nawilżenie i skręt i wcale takie 'be' nie jest.

Żal lniany na pewno nawilży
Tak jak mówię opisz co i jak a my tu już coś wyczarujemy.;]
Joanku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-05, 21:40   #3965
xal
Zakorzenienie

Nie ma tutaj dzisiaj żadnej co reanimuje sokiem z aloesu? Potrzebuję porady czy to 1:1 czy z wodą do psikadła ...

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-05, 22:28   #3966
Floria
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Nie ma tutaj dzisiaj żadnej co reanimuje sokiem z aloesu? Potrzebuję porady czy to 1:1 czy z wodą do psikadła ...
Ja nie używam, to się nie odzywam
Reanimowałam kiedyś samą wodą, ewentualnie tym samym, co używałam po myciu, żeby nie mieszać za dużo.
Stary 2014-04-05, 22:30   #3967
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usunięte

Cytat:

AAAAWWWWWWWWW KOBITO! Naawet jak będa zielone to będę uwielbiać...
Hehe dziękuję

Dzisiaj zamierzam zrobić mały eksperyment i zrobić sobie 3 koczki-ślimaczki do spania z wilgotnych włosów i zobaczę co jutro rano z tego wyjdzie
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-05, 22:30   #3968
Imperfecta
Zakorzenienie

Ja też zawsze reanimuję tym czego używałam do mycia
Floria, nie poznałam Cię po zmianie avka
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-05, 22:41   #3969
Floria
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Imperfecta Pokaż wiadomość

Floria, nie poznałam Cię po zmianie avka
Hahaha, nie mogłam przejść obok tego cudnego zdjęcia. Mam jeszcze 2 inne w zanadrzu, ale nie wiem, czy użyję
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg awatar 1.jpg (65,8 KB, 24 załadowań)
Stary 2014-04-06, 03:03   #3970
boobuska
Przyczajenie

postaram się teraz szczegółowo, przepraszam
to tak... zaczęłam od "oczyszczania" wykonałam - 2 -3 mycia szamponem bambi. skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Chloride, Laureth 3, Cocamidopropyl Betaine, Parfum (Amyl Cinnamal, Butylphenyl Methylpropinal, Hexyl Cinnamal, Limonene), Panthenol, Citric Acid, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, CI 19140.

włosy myję 2 razy w tygodniu, czasem raz (nie przetłuszczają się, moge sobie na to pozwolić) po myciu tym szaponem nakładałam maske z waxa - skład: http://www.bangla.babyonline.pl/zdje...119_9_0407.jpg

włosy po myciu na chwilę zawijam w turban z ręcznika - teraz przechodzę na koszulkę. na mokre włosy nakładam maskę, trzymam około godziny, rezultaty są bardzo pozytywne, włosy miękkie, przyjemne w dotyku, wygładzone.

na noc - na suche lub mokre nakładam olej - kilka kropel na pasmo, w sumie moze wyjdzie duża łyżka lub trochę ponad - włosy mam gęste, dużo i dość długie.. tu skład: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Ethylhexyl Cocoate, Brassica Campestris (Rapeseed) Seed Oil, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Borago Officinalis Seed Oil, Orbignywa Oleifera Seed Oil, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Parfum/ Fragrance, Tocopherol, Oleth-10

zmywam go odżywką Pottersa (Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Isopropyl Myristate, Dimethicone Copolyol, Aloe Barbadensis, Camelia Sinensis, Propylene Glycol,Hydrolyzed Silk, Parfum, Isopropyl Alcohol, Magnesium Nitrate, Magnesium Chloride, Lethylcholoroisothiazolin one, Methylisothiazolinone, Citric Acid, Limonene Linalool)

i to jest moja typowa pielęgnacja .. nie zabezpieczam końcówek .. chociaz posiadam cos zakupione zagranicą przy okazji i jest to therapy cream taaki - > http://masquepeluqueria.com/media/ca...-ml-broaer.jpg

o składzie: aqua, cyclopentasiloxane, cyclomethicone propylene glicon, dimethiconol, polyquaternium 37,propylene glycol dicaprate dicaprylate, aloe barbadensis, hydrolyzed silk, hydrolyzed sweet almond protein, hydrolyzed soy protein, hydrolyzed wheat protein, guar hydroxyethylcellulose, laurenth - 4, parfum, phenoxyethanol,methylpara ben, butylparaben, ethylparaben,propylparabe n, citral, citronellol, hexyl cinnamal, d-limonene,linalool,geranio l, alpha-isomethylionone, butylphenyl, methylpropional (uuf myslałam ze nie przepisze, mogą byc literówki xD)

nie wiem, co to za cudo, leży nieuzywane, ze składu wnioskuję że są parabeny .. chcę ich uniknąć tak jak i silikonów - chyba ze, powinnam stosowac jakies na koncówki - żeby je zabezpieczyć.. ?

ogólnie - moje włosy są falowane, od głowy oceniam na stan ok, od połowy na suchy i zły, nie ok. końcówki do ścięcia, raczej nic z białymi kuleczkami zrobic sie nie da. skórę głowy mam tolerancyjną, póki co. śpię we włosach spiętych, od niedawna staaram się spinać również na codzień..

bardzo będę wdzięczna za wytknięcie wszelkich błędów i porady co robic.. jak żyć .. takie tam
Stary 2014-04-06, 11:27   #3971
Floria
Zadomowienie

Cytat:
postaram się teraz szczegółowo, przepraszam
to tak... zaczęłam od "oczyszczania" wykonałam - 2 -3 mycia szamponem bambi. skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Chloride, Laureth 3, Cocamidopropyl Betaine, Parfum (Amyl Cinnamal, Butylphenyl Methylpropinal, Hexyl Cinnamal, Limonene), Panthenol, Citric Acid, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, CI 19140.

włosy myję 2 razy w tygodniu, czasem raz (nie przetłuszczają się, moge sobie na to pozwolić) po myciu tym szaponem nakładałam maske z waxa - skład: http://www.bangla.babyonline.pl/zdje...119_9_0407.jpg

włosy po myciu na chwilę zawijam w turban z ręcznika - teraz przechodzę na koszulkę. na mokre włosy nakładam maskę, trzymam około godziny, rezultaty są bardzo pozytywne, włosy miękkie, przyjemne w dotyku, wygładzone.

na noc - na suche lub mokre nakładam olej - kilka kropel na pasmo, w sumie moze wyjdzie duża łyżka lub trochę ponad - włosy mam gęste, dużo i dość długie.. tu skład: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Ethylhexyl Cocoate, Brassica Campestris (Rapeseed) Seed Oil, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Borago Officinalis Seed Oil, Orbignywa Oleifera Seed Oil, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Parfum/ Fragrance, Tocopherol, Oleth-10

zmywam go odżywką Pottersa (Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Isopropyl Myristate, Dimethicone Copolyol, Aloe Barbadensis, Camelia Sinensis, Propylene Glycol,Hydrolyzed Silk, Parfum, Isopropyl Alcohol, Magnesium Nitrate, Magnesium Chloride, Lethylcholoroisothiazolin one, Methylisothiazolinone, Citric Acid, Limonene Linalool)

i to jest moja typowa pielęgnacja .. nie zabezpieczam końcówek .. chociaz posiadam cos zakupione zagranicą przy okazji i jest to therapy cream taaki - > http://masquepeluqueria.com/media/ca...-ml-broaer.jpg

o składzie: aqua, cyclopentasiloxane, cyclomethicone propylene glicon, dimethiconol, polyquaternium 37,propylene glycol dicaprate dicaprylate, aloe barbadensis, hydrolyzed silk, hydrolyzed sweet almond protein, hydrolyzed soy protein, hydrolyzed wheat protein, guar hydroxyethylcellulose, laurenth - 4, parfum, phenoxyethanol,methylpara ben, butylparaben, ethylparaben,propylparabe n, citral, citronellol, hexyl cinnamal, d-limonene,linalool,geranio l, alpha-isomethylionone, butylphenyl, methylpropional (uuf myslałam ze nie przepisze, mogą byc literówki xD)

nie wiem, co to za cudo, leży nieuzywane, ze składu wnioskuję że są parabeny .. chcę ich uniknąć tak jak i silikonów - chyba ze, powinnam stosowac jakies na koncówki - żeby je zabezpieczyć.. ?

ogólnie - moje włosy są falowane, od głowy oceniam na stan ok, od połowy na suchy i zły, nie ok. końcówki do ścięcia, raczej nic z białymi kuleczkami zrobic sie nie da. skórę głowy mam tolerancyjną, póki co. śpię we włosach spiętych, od niedawna staaram się spinać również na codzień..

bardzo będę wdzięczna za wytknięcie wszelkich błędów i porady co robic.. jak żyć .. takie tam
Wszystko ok. to serum do końcówek zawiera dość dużo protein, mogą puszyć. Przydałoby się coś z krótkim składem silikonowo-olejowym, jak te z GP, Joanny, Mariona (ciężkie).
Ja sama nie używam, bo jakoś nie mam kiedy Nie mam rozdwojonych, a podcinałam 4 miesiące temu. Tylko że mi się nigdy nie rozdwajały
Ale dobrym rozwiązaniem jest porządne olejowanie końcówek podczas olejowania lub chociaż nakładanie oleju na końcówki jeżeli nie masz czasu na całość, np na noc przed myciem jeżeli myjesz rano.
Stary 2014-04-06, 11:33   #3972
Klaudenc
Moderator

Dziewczyny, mam do Was pytanie:
Mojemu tż pojawiły się na skórze głowy takie żółte plamki i jedna ranka - on tego nie leczy i powiedział że ma to od 3 lat. Generalnie włosy przetłuszczaja mu się dosć szybko i mam pytanie co to może być, zwykły łupież tlyko nieleczony albo podrażnienie? Bo nie sypie mu się z głowy, tylko takie żółte płatki skóry. I jak można z tym sobie poradzić? Czy pomocne mogą być w tym przypadku oleje lub mydełka? Bo np. jak używa niektórych szamponów to tego nie ma, ale jak to facet kupi sobie jakiś loreal for men który ma sam syf i podrażnienie gotowe.
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 12:21   #3973
wicherek1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klaudenc Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam do Was pytanie:
Mojemu tż pojawiły się na skórze głowy takie żółte plamki i jedna ranka - on tego nie leczy i powiedział że ma to od 3 lat. Generalnie włosy przetłuszczaja mu się dosć szybko i mam pytanie co to może być, zwykły łupież tlyko nieleczony albo podrażnienie? Bo nie sypie mu się z głowy, tylko takie żółte płatki skóry. I jak można z tym sobie poradzić? Czy pomocne mogą być w tym przypadku oleje lub mydełka? Bo np. jak używa niektórych szamponów to tego nie ma, ale jak to facet kupi sobie jakiś loreal for men który ma sam syf i podrażnienie gotowe.
Kurczę nie wiem co to ale może właśnie przez te niby super hiper szampony takie podrażnienia. Mój mąż miał łupież też parę lat jeszcze zanim go poznałam i wyleczył się stieproxem tylko, po wszystkich szamponach łupież mu wraca, służy mu tylko najtańszy jaki znajdzie pokrzywowy, za 1 l pewnie z 4 zł może Twój tż też niech spróbuje takiego taniego jak barszcz szamponu, delikatniejszy pewnie mniej składników i dlatego lepszy dla delikatnych głów
Stary 2014-04-06, 12:47   #3974
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez wicherek1989 Pokaż wiadomość
Kurczę nie wiem co to ale może właśnie przez te niby super hiper szampony takie podrażnienia. Mój mąż miał łupież też parę lat jeszcze zanim go poznałam i wyleczył się stieproxem tylko, po wszystkich szamponach łupież mu wraca, służy mu tylko najtańszy jaki znajdzie pokrzywowy, za 1 l pewnie z 4 zł może Twój tż też niech spróbuje takiego taniego jak barszcz szamponu, delikatniejszy pewnie mniej składników i dlatego lepszy dla delikatnych głów
No ja mu kupiłam ostatnio specjalnie taki szampon z chmielem i panthenolem, ale on używa wszystkiego na zmianę i tych syfowych też :/ moimi szamponami ile rzy mył to nic mu się nie działo, a używam takich prostych albo dla dzieci. Zobaczymy, kupię mu jeszcze jakiś olejek, odpowiedni szampon i będzie ok
Stary 2014-04-06, 13:10   #3975
Miskaa78
Kazar Lady

Te żółte plamki daje sie zdrapac i wygląda to jak naskorek?
mojej córce tak się robi, tak jakby ciemieniucha, oliwka, olejek da rade. Ale ranka

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 13:18   #3976
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usunięte

Ehh jestem zawiedziona.... Koczek ślimaczek dał opłakane efekty na moich włosach, nigdy więcej. Dobrze, że zrobiłam to akurat w wolny dzień. Jednak pozostaje mi poranna reanimacja włosia.
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 13:22   #3977
boobuska
Przyczajenie

a czy ten olej mogę wcierać w niewielkiej ilości w końcówki już po myciu? tzn - czy to nie zaszkodzi moim włosom, bo jakby .. obciążyć to jeszcze ich długo nic nie obciąży.
Tak jak dziś - nałożyłam olej na całą noc, zawinęłam w koczek, rano potrzymałam na nich odżywkę z Pottersa, spłukałam, nałożyłam jeszcze raz odżywkę, masując skalp i przeciągając ją na długość, spłukałam - są czyste, jest ok. i teraz - czy na wilgotne koncówki mogę nałożyc olej, juz go nie spłukując?
Stary 2014-04-06, 14:03   #3978
Floria
Zadomowienie

Cytat:
a czy ten olej mogę wcierać w niewielkiej ilości w końcówki już po myciu? tzn - czy to nie zaszkodzi moim włosom, bo jakby .. obciążyć to jeszcze ich długo nic nie obciąży.
Tak jak dziś - nałożyłam olej na całą noc, zawinęłam w koczek, rano potrzymałam na nich odżywkę z Pottersa, spłukałam, nałożyłam jeszcze raz odżywkę, masując skalp i przeciągając ją na długość, spłukałam - są czyste, jest ok. i teraz - czy na wilgotne koncówki mogę nałożyc olej, juz go nie spłukując?
Możesz nałożyć, ale ile - to musisz dojść do tego metodą prób i błędów, oczywiście zacznij od 2 kropelek roztartych na dłoniach.
Ale zaraz - nie używasz żadnej bogatszej odżywki od Pottersa? Bo one są dość cienkie, dobrze myją, ale odżywiać to nie bardzo.
Stary 2014-04-06, 14:09   #3979
boobuska
Przyczajenie

używam maski regenerującej z pilomaxu - henna wax do włosów suchych, zniszczonych.
i ją nakładam raz lub dwa w tygodniu..(bo taka jest częstotliwosc mojego mycia włosów). powinnam nakładać w międzyczasie odzywkę nawilżającą? Masz jakieś typy? ;>
z góry dzięki za odpowiedzi wszystkie, bo naprawde, czuje sie jak dziecko we mgle
Stary 2014-04-06, 14:11   #3980
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
Te żółte plamki daje sie zdrapac i wygląda to jak naskorek?
mojej córce tak się robi, tak jakby ciemieniucha, oliwka, olejek da rade. Ale ranka
Tak, taki żółty naskórek. A ranki od łupieżu coś mi sie zdaje bo kiedyś też miałam bardzo mocny łupież nieleczony i robiły mi sie strupki pod tym naskórkiem, takie małe ranki i swędziało. Potem kupiłam zwykły szampon i myłam nim codziennie głowę i problem zniknął. Od tego czasu nie mam łupieżu, aczkolwiek głowę myję codziennie- co 2 dni mimo że włosy tłuste nie są.
On już ostatnio długo tego nie miał, więc pewnie skóra wrażliwa i tkai łupież przez podrażenienie się robi
Stary 2014-04-06, 14:13   #3981
Floria
Zadomowienie

Cytat:
używam maski regenerującej z pilomaxu - henna wax do włosów suchych, zniszczonych.
i ją nakładam raz lub dwa w tygodniu..(bo taka jest częstotliwosc mojego mycia włosów). powinnam nakładać w międzyczasie odzywkę nawilżającą? Masz jakieś typy? ;>
z góry dzięki za odpowiedzi wszystkie, bo naprawde, czuje sie jak dziecko we mgle
A tak, w międzyczasie doczytałam. Jeżeli ta maska Ci służy, to używaj. Najlepsza by była kolejność taka - olej na wilgotne włosy (ja jednak nie lubię dawać na odżywkę, jeżeli daję na całą noc), rano lekko zwilżyć włosy i dać maskę pod czapek na pół godziny. Potem spłukać, poprawić mycie Pottersem i może jeszcze żel lniany albo płukanka lniana (ostatnie płukanie) już bez b/s. Kapka oleju na końcówki i ugniatanie, koszulkowanie itd.
Stary 2014-04-06, 14:20   #3982
boobuska
Przyczajenie

Dziękuję !
zastosuję się i zdam relacje
Stary 2014-04-06, 15:33   #3983
Cukiiereczek
Raczkowanie

Cześć dziewczyny Podpatrywałam ten wątek już nie raz, ale dopiero teraz zaczynam tak na poważnie brać się za dbanie o moje włosy Zaczęłam je myć metodą OMO co chyba dobrze na nie działa. Z przodu formują się w ładne loczki, ale z tyłu mam jak widać taki "puch", choć to właśnie z przodu włosy bardziej mi się niszczą, niż z tyłu. Wydaje mi się, że są pomiędzy typem 2B, a 2C. Czy mogłybyście mi coś poradzić na temat pielęgnacji, ocenić ich stan itp?

IMAG0467.jpg

Edytowane przez Cukiiereczek
Czas edycji: 2014-04-06 o 15:39
Cukiiereczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 15:37   #3984
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Floria Pokaż wiadomość
A tak, w międzyczasie doczytałam. Jeżeli ta maska Ci służy, to używaj. Najlepsza by była kolejność taka - olej na wilgotne włosy (ja jednak nie lubię dawać na odżywkę, jeżeli daję na całą noc), rano lekko zwilżyć włosy i dać maskę pod czapek na pół godziny. Potem spłukać, poprawić mycie Pottersem i może jeszcze żel lniany albo płukanka lniana (ostatnie płukanie) już bez b/s. Kapka oleju na końcówki i ugniatanie, koszulkowanie itd.
Musiałabym chyba o 4 rano wstawać, żeby tak robić z włosami.

Moje ostatnio upodobały sobie zestaw:
szampon jakiś z Isany
Nivea z keratyną i jedwabiem + Garnier AiK (pół na pół) jako d/s
Ziaja oliwkowa jako b/s
pianka Welli
jedwab GP + oliwka dla dzieci BD w końcówki i trochę wyżej
Nie kręcą się po tym za specjalnie, ale są ładne. Aż dziwne, że taki zestaw ich nie obciąża.

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

Cytat:
Napisane przez Cukiiereczek Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny Podpatrywałam ten wątek już nie raz, ale dopiero teraz zaczynam tak na poważnie brać się za dbanie o moje włosy Zaczęłam je myć metodą OMO co chyba dobrze na nie działa. Z przodu formują się w ładne loczki, ale z tyłu mam jak widać taki "puch", choć to właśnie z przodu włosy bardziej mi się niszczą, niż z tyłu. Wydaje mi się, że są pomiędzy typem 2B, a 2C. Czy mogłybyście mi coś poradzić na temat pielęgnacji, ocenić ich stan itp?
Cześć.
Napisz, czego używasz, i daj zdjęcia.
martaakow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 15:43   #3985
Doe
Rozeznanie

Cytat:
- Cudownie! Jestem absolutną fanką Twoich włosów

Cytat:
Napisane przez Curly81 Pokaż wiadomość
Dziewczyny gdzie mogę nabyć krem Bootsa?Tylko w UK można kupić?
- O jakim kremie mowa?

Cytat:
Ale bym chciała ją dostać w swoje ręcę
- We wtorek rodzinka będzie mi słać paczkę, jeśli nie będzie za późno, to poproszę, by dorzucili jeszcze jeden żel mrożący A w UK już sobie jakoś poradzimy. Niemniej, nic nie obiecuję na 100%.

Dziewczyny z UK, znalazłyście tutaj jakieś odżywki nadające się do mycia włosisk?
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 15:54   #3986
Cukiiereczek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martaakow Pokaż wiadomość
Musiałabym chyba o 4 rano wstawać, żeby tak robić z włosami.

Moje ostatnio upodobały sobie zestaw:
szampon jakiś z Isany
Nivea z keratyną i jedwabiem + Garnier AiK (pół na pół) jako d/s
Ziaja oliwkowa jako b/s
pianka Welli
jedwab GP + oliwka dla dzieci BD w końcówki i trochę wyżej
Nie kręcą się po tym za specjalnie, ale są ładne. Aż dziwne, że taki zestaw ich nie obciąża.

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

Cześć.
Napisz, czego używasz, i daj zdjęcia.
Właśnie edytowałam i dodałam zdjęcie.
Szampon:
CECE med szampon do włosów suchych z łupieżem
Head & schoulders 2w1 jedwabista miękkość

Odżywki ds (głównie pierwsze O):
Garnier olejek z awokado i masło karite

Odżywki b/s ( końcówki):
Schauma ekstra owocowa pielęgnacja włosy suche i słomiane
Avon Advance Techniques moisture IQ kuracja nawilżająca

Maski:
Mila Maska arganowa
L'biotica Naturalne oleje

Do stylizacji (od czasu do czasu, niestety nie mam na to czasu codziennie przed szkołą ):
Marion płyn do włosów kręconych
Żel lniany
I to by chyba było na tyle.

Cukiiereczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 16:11   #3987
sereniti
Zakorzenienie

Cukiereczek mnie to wygląda na 2a/b - poza tym przynajmniej u mnie marion do kręconych powodował puch i wyprost, ten Head & schoulders 2w1 też niewiele ma wspólnego z pielęgnacją cg a kuracja z avonu chyba ma alkohol w składzie co też może puszyć
sereniti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 16:36   #3988
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cukiiereczek Pokaż wiadomość
Właśnie edytowałam i dodałam zdjęcie.
Szampon:
CECE med szampon do włosów suchych z łupieżem
Head & schoulders 2w1 jedwabista miękkość

Odżywki ds (głównie pierwsze O):
Garnier olejek z awokado i masło karite

Odżywki b/s ( końcówki):
Schauma ekstra owocowa pielęgnacja włosy suche i słomiane
Avon Advance Techniques moisture IQ kuracja nawilżająca

Maski:
Mila Maska arganowa
L'biotica Naturalne oleje

Do stylizacji (od czasu do czasu, niestety nie mam na to czasu codziennie przed szkołą ):
Marion płyn do włosów kręconych
Żel lniany
I to by chyba było na tyle.
Faktycznie, już widzę.
Co do typu, to mnie się zdaje, że to 2a jest. Choć może przy dobrej pielęgnacji będą 2b.
Nie znam dobrze tych szamponów, tylko tyle się domyślam, że są z mocniejszych. H&S znam mniej więcej, bo ich składy są podobne. Niby mocny, ale ma silikony i inne takie cuda, więc się tego tak nie odczuwa.

Co masz na myśli, pisząc "Odżywki ds (głównie pierwsze O)". Pierwsze O a odżywka ds to dwie różne kwestie. Jak używasz Garniera? Przed myciem czy po?

Tych odżywek bs w ogóle nie znam, mogłabyś wrzucić ich składy?

A co do puchu z tyłu - potrzeba trochę czasu, żeby zupełnie go zniwelować. Pomagają oleje. Olejujesz włosy? Może pomyśl nad tym. Mnie duuuużo to dało na początku.
martaakow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 16:49   #3989
wicherek1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klaudenc Pokaż wiadomość
No ja mu kupiłam ostatnio specjalnie taki szampon z chmielem i panthenolem, ale on używa wszystkiego na zmianę i tych syfowych też :/ moimi szamponami ile rzy mył to nic mu się nie działo, a używam takich prostych albo dla dzieci. Zobaczymy, kupię mu jeszcze jakiś olejek, odpowiedni szampon i będzie ok
Dokładnie, musi spróbować to odstawić, mojemu też na początku ciężko było uwierzyć, że drogi super hiper szampon nie zawsze oznacza, że dobry dla wszystkich, teraz taki zadowolony chodzi, bo łupieżu i świądu głowy brak i kieszeń pełniejsza, bo szampon taniutki
Wywal mu te syfowe szampony
Stary 2014-04-06, 17:25   #3990
iwonsia01
Zadomowienie

Dziewczyny jaki zapach ma stary żel lniany? i czym grozi jego ewentualne nałożenie na włosy? Dziś wzięłam mój słoiczek, który ma tydzień, ewentualnie niewiele więcej. Jego zapach nie był już taki jak na początku (w sumie był bez zapachu). Teraz jakby taki kwaskowaty? nie wiem...Nie mniej jednak nałożyłam go na włosy:P

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości