|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX
Cytat:
. W którymś wątku pielęgnacyjnym było dość dużo o farbowaniu na olej. Ale kiedy to było niestety nie pamiętam. Pewnie 3-4 lata temu.Przykro mi, że bardziej nie pomogę. Cytat:
. Cieszę się, że jest efekt.
|
||
|
|
|
#3962 |
|
Przyczajenie
|
Joanku, dziękuję za odzew <3
Olejuję własnie tym olejem z Yves Rocher, nie obciąża włosów, staram się też nie przesadzać. Jeszcze szukam swojej metody olejowania, nie wiem co lepsze - czy na sucho, czy na mokro. Wcześniej olejowałam zwykłą oliwą z oliwek, przynosiło efekty, ale krótkie, tj dzien po olejowaniu super, ale później jednak puch na włosach, który towarzyszy mi od dawna. Chcę je porządnie nawilżyć - będę próbować z żelem lnianym. ii nie wiem, co jeszcze mogę dla nich zrobić.. postaram sie jutro wrzucic zdjęcie, bo teraz juz niestety nie zdążę i będę liczyć na jakąś dobrą wolę forumowiczek w kwestii odratowania czupryny mojej. o.
|
|
|
|
#3963 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3964 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że działasz coś pod CG? Nie mam czasu poszukać skład tego olejku ale masz pewność, że jest zgodny? Bo jesli nie oczyszczas włosów regularnie jakimś slsem to mogą obiążone nieco być... No mówię, ciężko wypowiadać się w ciemno, myślę, że warto popróbować olei innych niż kosmetyczne, możliwości jest wiele, gorzkie migdały, lniany, sezamowy, z pestek winogron, ryżowy... Moje włosy wyglądały jak szopa i by straszliwy puch przez 2 miesiące na 3 stosowania cg. Nic się nie prawiało, odstawiłam, nie mogłam dłużej katować włosów, okazało się że powórt do silikonów i innych 'złych' rzeczy w moim przypadku utrzymuje nawilżenie i skręt i wcale takie 'be' nie jest. Żal lniany na pewno nawilży Tak jak mówię opisz co i jak a my tu już coś wyczarujemy.;]
|
|
|
#3965 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma tutaj dzisiaj żadnej co reanimuje sokiem z aloesu? Potrzebuję porady czy to 1:1 czy z wodą do psikadła ...
|
#3966 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3967 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3968 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też zawsze reanimuję tym czego używałam do mycia
![]() Floria, nie poznałam Cię po zmianie avka
|
|
|
|
#3969 |
|
Zadomowienie
|
Hahaha, nie mogłam przejść obok tego cudnego zdjęcia. Mam jeszcze 2 inne w zanadrzu, ale nie wiem, czy użyję
|
|
|
|
#3970 |
|
Przyczajenie
|
postaram się teraz szczegółowo, przepraszam
![]() to tak... zaczęłam od "oczyszczania" wykonałam - 2 -3 mycia szamponem bambi. skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Chloride, Laureth 3, Cocamidopropyl Betaine, Parfum (Amyl Cinnamal, Butylphenyl Methylpropinal, Hexyl Cinnamal, Limonene), Panthenol, Citric Acid, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, CI 19140. włosy myję 2 razy w tygodniu, czasem raz (nie przetłuszczają się, moge sobie na to pozwolić) po myciu tym szaponem nakładałam maske z waxa - skład: http://www.bangla.babyonline.pl/zdje...119_9_0407.jpg włosy po myciu na chwilę zawijam w turban z ręcznika - teraz przechodzę na koszulkę. na mokre włosy nakładam maskę, trzymam około godziny, rezultaty są bardzo pozytywne, włosy miękkie, przyjemne w dotyku, wygładzone. na noc - na suche lub mokre nakładam olej - kilka kropel na pasmo, w sumie moze wyjdzie duża łyżka lub trochę ponad - włosy mam gęste, dużo i dość długie.. tu skład: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Ethylhexyl Cocoate, Brassica Campestris (Rapeseed) Seed Oil, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Borago Officinalis Seed Oil, Orbignywa Oleifera Seed Oil, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Parfum/ Fragrance, Tocopherol, Oleth-10 zmywam go odżywką Pottersa (Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Isopropyl Myristate, Dimethicone Copolyol, Aloe Barbadensis, Camelia Sinensis, Propylene Glycol,Hydrolyzed Silk, Parfum, Isopropyl Alcohol, Magnesium Nitrate, Magnesium Chloride, Lethylcholoroisothiazolin one, Methylisothiazolinone, Citric Acid, Limonene Linalool) i to jest moja typowa pielęgnacja .. nie zabezpieczam końcówek .. chociaz posiadam cos zakupione zagranicą przy okazji i jest to therapy cream taaki - > http://masquepeluqueria.com/media/ca...-ml-broaer.jpg o składzie: aqua, cyclopentasiloxane, cyclomethicone propylene glicon, dimethiconol, polyquaternium 37,propylene glycol dicaprate dicaprylate, aloe barbadensis, hydrolyzed silk, hydrolyzed sweet almond protein, hydrolyzed soy protein, hydrolyzed wheat protein, guar hydroxyethylcellulose, laurenth - 4, parfum, phenoxyethanol,methylpara ben, butylparaben, ethylparaben,propylparabe n, citral, citronellol, hexyl cinnamal, d-limonene,linalool,geranio l, alpha-isomethylionone, butylphenyl, methylpropional (uuf myslałam ze nie przepisze, mogą byc literówki xD) nie wiem, co to za cudo, leży nieuzywane, ze składu wnioskuję że są parabeny .. chcę ich uniknąć tak jak i silikonów - chyba ze, powinnam stosowac jakies na koncówki - żeby je zabezpieczyć.. ? ogólnie - moje włosy są falowane, od głowy oceniam na stan ok, od połowy na suchy i zły, nie ok. końcówki do ścięcia, raczej nic z białymi kuleczkami zrobic sie nie da. skórę głowy mam tolerancyjną, póki co. śpię we włosach spiętych, od niedawna staaram się spinać również na codzień.. bardzo będę wdzięczna za wytknięcie wszelkich błędów i porady co robic.. jak żyć .. takie tam |
|
|
|
#3971 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja sama nie używam, bo jakoś nie mam kiedy Nie mam rozdwojonych, a podcinałam 4 miesiące temu. Tylko że mi się nigdy nie rozdwajały ![]() Ale dobrym rozwiązaniem jest porządne olejowanie końcówek podczas olejowania lub chociaż nakładanie oleju na końcówki jeżeli nie masz czasu na całość, np na noc przed myciem jeżeli myjesz rano. |
|
|
|
|
#3972 |
|
Moderator
|
Dziewczyny, mam do Was pytanie:
Mojemu tż pojawiły się na skórze głowy takie żółte plamki i jedna ranka - on tego nie leczy i powiedział że ma to od 3 lat. Generalnie włosy przetłuszczaja mu się dosć szybko i mam pytanie co to może być, zwykły łupież tlyko nieleczony albo podrażnienie? Bo nie sypie mu się z głowy, tylko takie żółte płatki skóry. I jak można z tym sobie poradzić? Czy pomocne mogą być w tym przypadku oleje lub mydełka? Bo np. jak używa niektórych szamponów to tego nie ma, ale jak to facet kupi sobie jakiś loreal for men który ma sam syf i podrażnienie gotowe. |
|
|
|
#3973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może Twój tż też niech spróbuje takiego taniego jak barszcz szamponu, delikatniejszy pewnie mniej składników i dlatego lepszy dla delikatnych głów
|
|
#3974 | |
|
Moderator
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3975 |
|
Kazar Lady
|
Te żółte plamki daje sie zdrapac i wygląda to jak naskorek?
mojej córce tak się robi, tak jakby ciemieniucha, oliwka, olejek da rade. Ale ranka
|
|
|
|
#3976 |
|
Konto usunięte
|
Ehh jestem zawiedziona.... Koczek ślimaczek dał opłakane efekty na moich włosach, nigdy więcej. Dobrze, że zrobiłam to akurat w wolny dzień. Jednak pozostaje mi poranna reanimacja włosia.
|
|
|
|
#3977 |
|
Przyczajenie
|
a czy ten olej mogę wcierać w niewielkiej ilości w końcówki już po myciu? tzn - czy to nie zaszkodzi moim włosom, bo jakby .. obciążyć to jeszcze ich długo nic nie obciąży.
Tak jak dziś - nałożyłam olej na całą noc, zawinęłam w koczek, rano potrzymałam na nich odżywkę z Pottersa, spłukałam, nałożyłam jeszcze raz odżywkę, masując skalp i przeciągając ją na długość, spłukałam - są czyste, jest ok. i teraz - czy na wilgotne koncówki mogę nałożyc olej, juz go nie spłukując? |
|
|
|
#3978 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale zaraz - nie używasz żadnej bogatszej odżywki od Pottersa? Bo one są dość cienkie, dobrze myją, ale odżywiać to nie bardzo. |
|
|
|
|
#3979 |
|
Przyczajenie
|
używam maski regenerującej z pilomaxu - henna wax do włosów suchych, zniszczonych.
i ją nakładam raz lub dwa w tygodniu..(bo taka jest częstotliwosc mojego mycia włosów). powinnam nakładać w międzyczasie odzywkę nawilżającą? Masz jakieś typy? ;> z góry dzięki za odpowiedzi wszystkie, bo naprawde, czuje sie jak dziecko we mgle
|
|
|
|
#3980 | |
|
Moderator
|
Cytat:
On już ostatnio długo tego nie miał, więc pewnie skóra wrażliwa i tkai łupież przez podrażenienie się robi
|
|
|
|
|
#3981 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3982 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję
zastosuję się i zdam relacje
|
|
|
|
#3983 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
Zaczęłam je myć metodą OMO co chyba dobrze na nie działa. Z przodu formują się w ładne loczki, ale z tyłu mam jak widać taki "puch", choć to właśnie z przodu włosy bardziej mi się niszczą, niż z tyłu. Wydaje mi się, że są pomiędzy typem 2B, a 2C. Czy mogłybyście mi coś poradzić na temat pielęgnacji, ocenić ich stan itp? ![]() IMAG0467.jpg
Prowadź mnie za rękę, bo sama nie wiem dokąd mam iść, gdzie podążać mam, by na zawsze z tobą być ... ;* Edytowane przez Cukiiereczek Czas edycji: 2014-04-06 o 15:39 |
|
|
|
#3984 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Moje ostatnio upodobały sobie zestaw: szampon jakiś z Isany Nivea z keratyną i jedwabiem + Garnier AiK (pół na pół) jako d/s Ziaja oliwkowa jako b/s pianka Welli jedwab GP + oliwka dla dzieci BD w końcówki i trochę wyżej Nie kręcą się po tym za specjalnie, ale są ładne. Aż dziwne, że taki zestaw ich nie obciąża.---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- Cytat:
Napisz, czego używasz, i daj zdjęcia.
|
||
|
|
|
#3985 |
|
Rozeznanie
|
- Cudownie! Jestem absolutną fanką Twoich włosów
- O jakim kremie mowa? - We wtorek rodzinka będzie mi słać paczkę, jeśli nie będzie za późno, to poproszę, by dorzucili jeszcze jeden żel mrożący A w UK już sobie jakoś poradzimy. Niemniej, nic nie obiecuję na 100%. Dziewczyny z UK, znalazłyście tutaj jakieś odżywki nadające się do mycia włosisk? |
|
|
|
#3986 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Szampon: CECE med szampon do włosów suchych z łupieżem Head & schoulders 2w1 jedwabista miękkość Odżywki ds (głównie pierwsze O): Garnier olejek z awokado i masło karite Odżywki b/s ( końcówki): Schauma ekstra owocowa pielęgnacja włosy suche i słomiane Avon Advance Techniques moisture IQ kuracja nawilżająca Maski: Mila Maska arganowa L'biotica Naturalne oleje Do stylizacji (od czasu do czasu, niestety nie mam na to czasu codziennie przed szkołą ): Marion płyn do włosów kręconych Żel lniany I to by chyba było na tyle.
|
|
#3987 |
|
Zakorzenienie
|
Cukiereczek mnie to wygląda na 2a/b - poza tym przynajmniej u mnie marion do kręconych powodował puch i wyprost, ten Head & schoulders 2w1 też niewiele ma wspólnego z pielęgnacją cg a kuracja z avonu chyba ma alkohol w składzie co też może puszyć
|
|
|
|
#3988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do typu, to mnie się zdaje, że to 2a jest. Choć może przy dobrej pielęgnacji będą 2b.Nie znam dobrze tych szamponów, tylko tyle się domyślam, że są z mocniejszych. H&S znam mniej więcej, bo ich składy są podobne. Niby mocny, ale ma silikony i inne takie cuda, więc się tego tak nie odczuwa. Co masz na myśli, pisząc "Odżywki ds (głównie pierwsze O)". Pierwsze O a odżywka ds to dwie różne kwestie. Jak używasz Garniera? Przed myciem czy po? Tych odżywek bs w ogóle nie znam, mogłabyś wrzucić ich składy? A co do puchu z tyłu - potrzeba trochę czasu, żeby zupełnie go zniwelować. Pomagają oleje. Olejujesz włosy? Może pomyśl nad tym. Mnie duuuużo to dało na początku.
|
|
|
|
|
#3989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wywal mu te syfowe szampony
|
|
#3990 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny jaki zapach ma stary żel lniany? i czym grozi jego ewentualne nałożenie na włosy?
Dziś wzięłam mój słoiczek, który ma tydzień, ewentualnie niewiele więcej. Jego zapach nie był już taki jak na początku (w sumie był bez zapachu). Teraz jakby taki kwaskowaty? nie wiem...Nie mniej jednak nałożyłam go na włosy:P
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:18.

. W którymś wątku pielęgnacyjnym było dość dużo o farbowaniu na olej. Ale kiedy to było niestety nie pamiętam. Pewnie 3-4 lata temu.
moja mama właśnie zrobiła na winogronowy z biedronki i wyszło super 

o.

):