Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXII - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-07, 20:26   #2131
Luna0
Zakorzenienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXII

[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;45914003]Luna chciałabym mieć ten dystans co Ty... Wczoraj poszliśmy z TŻ na imprezę i całą drogę obydwoje płakaliśmy... [/QUOTE]
teraz mam dystans... jak Kamila nie było na świecie to nie mogłam przestać o tym myśleć, nosiłam Aniołka na ręce.. a ile TŻ mieliśmy takich nocy płaczu.. aż mi siebie samej żal jak sobie przypominam.

Cytat:
Napisane przez wadera4 Pokaż wiadomość
Ja rozumiem, że po ciąży wszystko się zmienia, ale żeby stopy?
haha no niestety mi też urosły i jestem w d.pie

Cytat:
Napisane przez jana Pokaż wiadomość
Kochane, nie odzywalam się, bo jestem w szpitalu w sobotę o 0.22 na swiat przyszedl nasz maluszek, bylo dramatycznie, ale na szczęście jest happy end. Spadalo tetno, zawezona oscylacja, nie czulam ruchow, no i szybka decyzja i jest.
Nie mam mleka maly cudny.
Dziewczyny czy ja jestem nienormalna? Ciagle drze o jego zdrowie, sprawdzam, czy oddycha, jak oddycha. ?.
Agatko, sprzedam detektor, użyty doslownie kilka, moze kilkanascie razy, ważna rzecz, co do ceny, sie dogadamy
Jana! Gratulacje!! Nie mogę się doczekać szczegółów..
ciężki ostatek ciąży i poród ale już jest! z wami, na zawsze!
oczywiście ja też ciągle sprawdzam czy Kamil oddycha, od roczku o połowe mniej razy ale to nadal bardzo dużo
Niestety to się sprawdza, że po ciąży strach zostaje tylko jest inny. A tak bardzo nie chciałam w to wierzyć jak dziewczyny pisały...

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
Moja mama mi to sugerowała. Że skoro synek umarł to może powinnam się starać o dziewczynkę bo czasem wg mojej mamy organizm odrzuca jakąś płeć czy coś w tym stylu.
Też tak słyszałam, ale wątpię żeby był sens starać się wyłącznie o dziewczynkę, bo raczej ciężko trafić

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-07, 20:30   #2132
Alfahelisa
Zakorzenienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXII

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
Jana!!!!!!!!!!!!!! Cudo! Gratuluję i czekam na focisze

Wika, urlop na żądanie i heja (na) do męża! to nie ma to tamto i płakać, że śr/czw/wt.

hehe, 1 kwietnia zadzwonili do mnie z żłoba i nie wiem czy to żart czy faktycznie od września by coś było i mam takie same rozumowanie jak Ty toż to tycie.
heh a my mamy miejsce "od już" i na już decydować trzeba (choć tyle, ze nasz żłobek ma świetne opinie...)
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-07, 20:31   #2133
Maga83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zebrawpaski Pokaż wiadomość
często mnie zastanawia, że dziewczyny, które udzielały się we wcześniejszych wątkach doczekały się po drugich stratach kolejnych dzieci i były to dzieci tej samej płci
nita, amilcia, - dwie córy
bacha, maksi- dwóch chłopaków
Ja jakoś też się tego boję...
Chociaż na razie nie wyobrażam sobie następnej ciąży. A może bardziej dzielenia czasu. Olek jest teraz całym moim światem

Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-07, 20:35   #2134
zebrawpaski
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Też tak słyszałam, ale wątpię żeby był sens starać się wyłącznie o dziewczynkę, bo raczej ciężko trafić
e, no co Ty

a poważnie to może warto podpytać gina o taką zależność....
moja chyba mnie chciała tylko uspokoić....i nie rozwinęła tematu

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Maga83 Pokaż wiadomość
Ja jakoś też się tego boję...
Chociaż na razie nie wyobrażam sobie następnej ciąży. A może bardziej dzielenia czasu. Olek jest teraz całym moim światem
Maga- no właśnie...czasu
bo co do ciąży to my zawsze chcieliśmy doczekać zestawu minimum 2+3

JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
KASIA
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
TOSIA

Edytowane przez zebrawpaski
Czas edycji: 2014-04-07 o 20:34
zebrawpaski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-07, 20:44   #2135
kooocur
Zakorzenienie

Modliłam się aby mi stopa urosła, ale mnie akurat ominęła ta przyjemność

Jestem odbiciem Twojego serca, mamo!

Synuś
kooocur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-07, 20:49   #2136
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez BERBIE Pokaż wiadomość
monika, kucyk dziękuję za typy termometrów.

mamuśki polecacie jakieś dobre nosidełka dla niemowlaka?

dziewczyny już jakiś czas temu prosiłam ale się powtórzę, macie jakieś poradniki dla mam w pdf? na petamt rozwóju niemowlaka itp.?
sprawdziłam, thermoflash lx 26

bondolino jest dobre dla maluszków, choć teraz skłaniałabym się do chusty na początek, a później do nosidła, dla kilkumiesięcznego dziecka. sama zaczęłam nosić 5cio miesięczne dziecko, Kubek teraz nosi Tymka w bondolino.

na pewno gdybyś chciała kupować używane to zainteresuj się tym przed sezonem urlopowym, ja kupowałam w sierpniu i używki były drogie, nie wiele tańsze niż nówki, później jesienią widziałam na allegro i były zdecydowanie tańsze.

nie mam
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-07, 20:58   #2137
Alfahelisa
Zakorzenienie

Zebra oficjalnie (z tego co się orientuję) to nie znaleziono takiej zależności, by ktoś mógl rodzic tylko dziewczyki czy chłopców
choć genetyka ciągle niezbadana jest
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-04-07, 21:00   #2138
natalia_23
Zakorzenienie

Cytat:
Kochane, nie odzywalam się, bo jestem w szpitalu w sobotę o 0.22 na swiat przyszedl nasz maluszek, bylo dramatycznie, ale na szczęście jest happy end. Spadalo tetno, zawezona oscylacja, nie czulam ruchow, no i szybka decyzja i jest.
Dziewczyny czy ja jestem nienormalna? Ciagle drze o jego zdrowie, sprawdzam, czy oddycha, jak oddycha. ?.
Agatko, sprzedam detektor, użyty doslownie kilka, moze kilkanascie razy, ważna rzecz, co do ceny, sie dogadamy
gratuluję, bardzo się cieszę, że masz już małego po drugiej stronie brzucha

Perse masz rodzinę w okolicach Skoczowa??
Ja też na śląsku mieszkam ale za oknem całkiem inny widok

zeberka biedny tż, czyżby same pasiaste miał w domu??

Czytam Was na bieżąco ale jakoś czas ucieka mi przez palce. Mikołaj zabiera całą moją energię tu basen, tu rower biegowy a mama biegnie za synem tu rower a Miko w foteliku, jak kupimy trampolinę to chyba będę padać z synem przed 20

Mikołaj 19.11.2011
natalia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-07, 21:02   #2139
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kooocur Pokaż wiadomość
Modliłam się aby mi stopa urosła, ale mnie akurat ominęła ta przyjemność
nic a nic Ci się nie zmieniła?! farciara

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
sprawdziłam, thermoflash lx 26
mam ten sam.

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-07, 21:14   #2140
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anitaxas Pokaż wiadomość
Perse oczywiscie,że masz racje i ja się z Twoim zdaniem całkowicie zgadzam Chodzi mi tylko o podejście niektórych teściowych, babć, ciotek itp. - one robiły tak i tak - dzieci wychowały i nic im nie było, a wiadomo, że wiedza choćby na temat odżywiania i zalecenia są kolosalnie inne niż przykładowo 20-30 lat temu, ale tego to im już nie przetłumaczysz.
Ja np. z przerażeniem obserwowałam jak teściowa podawała do picia mleko prosto od krowy niespełna pół rocznemu wnukowi, do tego słodzi mu wszystko co popadnie, soli i przyprawia ale ja nie jestem matką tego dziecka więc się nie wtrącam.
Wiem, wiem, tylko napisałam jako przykłady

Cytat:
heh. bedziesz miec cieżko.....

koronny argument mojej t.
ja już mam jeden kontrargument: "proszę iść do dentysty i niech leczy pani zęby metodami sprzed 36 lat".
(u mnie wszystko to wydziwianie. poczęwszy od pampersów, poprzez witaminę D, smarowidła do pupy, rehabilitację, szczepienia, słoiczki, długie kp...)

Agata, myślałam, że to opowieści ciotek-klotek, ale mi się bardzo zmieniła stopa po ciąży. Noszę 37,5 -38, ale oczywiście zawsze kupowałam 37. No i teraz wszystkie buty mnie cisną...
Z butami mam identycznie jak Ty (te same rozmiary). Ale przecież każdy powód, by kupić nowe buty jest dobry

Co do witaminy D, u mnie mama pyta często, czy podaję codziennie, jak usłyszała, że jakiejś znajomej dziecko ma całe powykrzywiane nogi i zakaz chodzenia z uwagi na m.in. brak tej wit...
Za to dziś dostałam prawie ochrzan! za to, że daję Arturowi zimny jogurt
Serio robię aż tak źle? Wyciągam go z lodówki i stoi tak gdzieś z 15 minut...

Cytat:
Ale się cieszę Gratulacje!
Napisz coś więcej, imię, ile ważył Oczywiście jak będziesz miała siłę! Dużo zdrówka dla Was

Cytat:
Napisane przez kooocur Pokaż wiadomość

Ja mam monitor oddechu, Marcel kończy 9 miesięcy a i tak w nocy wstaje jak się przebudzę i sprawdzam czy i jak oddycha
Miałam pisać, ale kooocur napisała za mnie słowo w słowo :P

Cytat:
Napisane przez natalia_23 Pokaż wiadomość
Perse masz rodzinę w okolicach Skoczowa??
Ja też na śląsku mieszkam ale za oknem całkiem inny widok
Nie, nie, w Skoczowie tylko w celach turystycznych i jako baza wypadowa PKSem do Brennej Bo pociągu bezpośredniego nie ma (nie było? nie wiem, jak jest teraz...).
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-07, 21:17   #2141
Maga83
Zakorzenienie

Berbie ja mam nosidełko manduca. Chuste też miałam ale nie potrafiłam w nią prawidłowo zawiązać Olka a bałam się że złym wiązaniem zrobię mu krzywdę

Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-07, 21:55   #2142
Wika28
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
A Wiktorkowi się zwolnilo miejsce żłobku i mam rozkminkę bo przecież on taki malutki
Cytat:
hehe, 1 kwietnia zadzwonili do mnie z żłoba i nie wiem czy to żart czy faktycznie od września by coś było i mam takie same rozumowanie jak Ty toż to tycie.
do przedszkola i szkoły też będzie za malutki, do żeniaczki za młody itd itd

Cytat:
Wika, urlop na żądanie i heja (na) do męża! to nie ma to tamto i płakać, że śr/czw/wt.
Cytat:
to samo miałam pisać
a Tz-et nie może przyjechać?
zrób mu niespodziankę- spontan będzie
dopiero by się zdziwił niespodzianki mu raczej z kilku powodów nie zrobię on by mógł przyjechać i zdarzało się, że na pół dnia wpadał ale owulka to jednak przebiegła małpa
A ostatnio mój Malżonek stwierdził, że on tak naprawdę nie wie, czy chce dzieci, jego koleżanki w pracy - 4 rozwódki z dorastającymi dziećmi - bez przerwy na te dzieci narzekają. "I jak tak to ma być, to szkoda zdrowia i w ogóle"

Cytat:
haha no niestety mi też urosły i jestem w d.pie
ale ze jak? o numer? dwa?
Wika28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 05:36   #2143
jana
Raczkowanie

Kochane, zalamka, w sobotę sie maluch urodzil a u mnie w ppiersiach NIC, na początku maly ssal, teraz juz nawet nie chce, chyba odpuszczę wczoraj az sie poryczalam,
oczywiscie dwa razy zrobilam akcje ze nie oddycha, raz wzielam na recei poszturchalam, ja sie chyba nie nadaję 9

...mały chłopiec czeka na kwiecień
jana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 05:39   #2144
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f
Konto usunięte

Jana NADAJESZ się! Nawet nie myśl, że jest inaczej! kto ma się nadawać jak nie Ty? Tyle przeszłaś, żeby mieć Malutkiego przy sobie... nie smutaj. Poza tym przecież nie każda mama może być mamą kp i to też jest normalne...

Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka

Edytowane przez d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f
Czas edycji: 2014-04-08 o 05:46
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 06:09   #2145
pani22ka
Zakorzenienie

Przez 5 dob nic w piersiach nie miałam. Żadnego mitycznego nawalu. Nic .
Nadajesz się. Jesteś wspsniala mama!

Stary 2014-04-08, 07:01   #2146
jana
Raczkowanie

Cytat:
Przez 5 dob nic w piersiach nie miałam. Żadnego mitycznego nawalu. Nic .
Nadajesz się. Jesteś wspsniala mama!
I co bylo po 5 dobach? Byl Torres dokarmiany? Przystawialas? Jak to sie stalo, ze sie pokarm pojawil?

...mały chłopiec czeka na kwiecień
jana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 07:15   #2147
BERBIE
Zakorzenienie

Cytat:
a poważnie to może warto podpytać gina o taką zależność....
mojej znajomej która 2 razy # a ma zdrowego synka powiedział, że prawdopodobnie nie jest w stanie doniosić dziewczynek.
Cytat:
bondolino jest dobre dla maluszków, choć teraz skłaniałabym się do chusty na początek, a później do nosidła, dla kilkumiesięcznego dziecka. sama zaczęłam nosić 5cio miesięczne dziecko, Kubek teraz nosi Tymka w bondolino.
dzięki
tworzę listę rzeczy które chcę dostać, jeśli nie dostanę na jesień zacznę się rozglądać za używką. choć na chwilę obecną żadnych używek nie widzę...
Cytat:
Napisane przez natalia_23 Pokaż wiadomość
Czytam Was na bieżąco ale jakoś czas ucieka mi przez palce. Mikołaj zabiera całą moją energię tu basen, tu rower biegowy a mama biegnie za synem tu rower a Miko w foteliku, jak kupimy trampolinę to chyba będę padać z synem przed 20
no i super! aktywna mama!
Cytat:
Napisane przez Wika28 Pokaż wiadomość
A ostatnio mój Malżonek stwierdził, że on tak naprawdę nie wie, czy chce dzieci, jego koleżanki w pracy - 4 rozwódki z dorastającymi dziećmi - bez przerwy na te dzieci narzekają. "I jak tak to ma być, to szkoda zdrowia i w ogóle"

Cytat:
Kochane, zalamka, w sobotę sie maluch urodzil a u mnie w ppiersiach NIC, na początku maly ssal, teraz juz nawet nie chce, chyba odpuszczę wczoraj az sie poryczalam,
oczywiscie dwa razy zrobilam akcje ze nie oddycha, raz wzielam na recei poszturchalam, ja sie chyba nie nadaję 9
jana a laktator? dziewczyny coś na pewno doradzą.

ja dziś wstałam z zamiarem poprania części ubranek malucha. jedna pralka już w ruchu.
popsuł mi się ekspres dolce gusto i jestem zła mam zapas kapsułek na ponad 100 zł a jeśli się nie da go naprawić to na pewno takiego już nie kupię, więc kapsułki będę musiała komuś opchnąć.
Stary 2014-04-08, 07:25   #2148
wadera4
Wtajemniczenie

Jana gratuluję serdecznie, fajnie, że już masz maluszka przy sobie

Cytat:
ściągam "skórę" z biszkoptów a i tak niektóre warstwowe placki nie trzymają się kupy
A biszkopt nasączasz?

Przepraszam, że więcej nie napiszę, ale tak mi serce nap****ala, że na niczym nie mogę się skupić
Wyniki elektrolitów wyszły w porządku, może jedynie magnez w dolnej granicy normy. Ale biorę i magnezin i aspargin i mam wrażenie, że jest coraz gorzej i boję się, jak to wpłynie na maleństwo

Są groby uwiecznione tylko wspomnieniem, na których wciąż tli się płomień rozpaczy.
wadera4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 07:29   #2149
sofciaa
Zadomowienie

GG do sofciaa

Cytat:

dziewczyny już jakiś czas temu prosiłam ale się powtórzę, macie jakieś poradniki dla mam w pdf? na petamt rozwóju niemowlaka itp.?
Ja mam bardzo starą książkę z 89r. na półce, ale również w pdf Benjamina Spock'a "Dziecko - pielęgnowanie i wychowanie", jak jesteś zainteresowana, to mogę podesłać

25.02.2011 [*] Aniołek

Co nie zabije...

17.01.2012 Córcia
sofciaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 07:39   #2150
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
spokojnie, masz dużo nerwów i stresu ze względu na trudną ciążę, ciągły strach o małego, a to nie sprzyja pojawieniu się pokarmu. co radzą w szpitalu? masz laktator? spróbuj regularnie używać laktatora i czekaj na efekty.
nadajesz się i dla niego jesteś najwspanialszą mamą

Cytat:
dzięki
tworzę listę rzeczy które chcę dostać, jeśli nie dostanę na jesień zacznę się rozglądać za używką. choć na chwilę obecną żadnych używek nie widzę...

ja dziś wstałam z zamiarem poprania części ubranek malucha. jedna pralka już w ruchu.
popsuł mi się ekspres dolce gusto i jestem zła mam zapas kapsułek na ponad 100 zł a jeśli się nie da go naprawić to na pewno takiego już nie kupię, więc kapsułki będę musiała komuś opchnąć.
używki raz są, raz nie ma, generalnie jak pojawi się kilka to jest dobrze, trzeba polować. generalnie chyba szybciej kupić chustę, bo widzę po znajomych, czy wpisach na forum, że częściej nie sprawdza się z różnych względów i ludzie sprzedają praktycznie nie używane.
jeszcze w temacie nosidełek, popatrz sobie jaką mają szerokość, tzn jak bardzo dziecko musi mieć rozstawione nóżki, bo niektórzy narzekają, że dziecko za małe do nosidła, a mają najszersze np. chyba tula jest szeroka, na pewno bondolino węższe (kiedyś na wątku marcowym mierzyłyśmy dla koleżanki), no i bondolino ma regulację w tym zakresie, można poszerzyć ten pas dla starszego dziecka. do tych szerokich nosideł są jakieś wkładki dla najmniejszych dzieci, tyle, że to dodatkowe koszty.
bondolino jest dość drogie jednak, z ergonomicznych, tańszych mei tai jest też polecane. generalnie jeszcze o nosidłach tula i boba słyszałam sporo dobrego, choć te 2 raczej dla starszych dzieci są polecane.

pamiętam całe suszarki mikro ciuszków
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 07:53   #2151
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście że się nadajesz! Jesteś najlepszą mamą na świecie!
A położne w szpitalu z karmieniem nie pomogą? Może niech tż poszuka kogoś z poradni laktacyjnej
? To prywatnie więc do szpitala przyjedzie...

Cytat:

[/COLOR]gin powiedziała tylko na początku do mnie przy Tz-ecie robiąc USG
"Będzie se musiał jeszcze ten Twój chłop trochę popracować jak chce chłopca"
TZ-et 3 razy pytał czy to się jeszcze może zmienić
powiedziała, że na następnej wizycie nie powinno być już wątpliwości
Tak myślałam że dziewczynka Przy chłopaku szybciej widać. I lekarze szybciej pewni są.

Cytat:
teraz mam dystans... jak Kamila nie było na świecie to nie mogłam przestać o tym myśleć, nosiłam Aniołka na ręce.. a ile TŻ mieliśmy takich nocy płaczu.. aż mi siebie samej żal jak sobie przypominam.

Cytat:
Przepraszam, że więcej nie napiszę, ale tak mi serce nap****ala, że na niczym nie mogę się skupić
Wyniki elektrolitów wyszły w porządku, może jedynie magnez w dolnej granicy normy. Ale biorę i magnezin i aspargin i mam wrażenie, że jest coraz gorzej i boję się, jak to wpłynie na maleństwo
O matko współczuję bardzo.

A mi słabo z nerwów.. Kotka się przed chwilą krztusiła kilkanaście minut a ja nie potrafiłam jej pomóc Kaszlała, charczała, język na wierzchu, łapki ugięte.

Wysłane z mojego SGP321 przy użyciu Tapatalka
Kucyk_Truskawkowy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 08:04   #2152
BERBIE
Zakorzenienie

Cytat:
waderko a nie możesz podjechać na IP i powiedzieć, że źle się czujesz? może niech cię położą na kilka dni na obserwację?
Cytat:
Napisane przez sofciaa Pokaż wiadomość
Ja mam bardzo starą książkę z 89r. na półce, ale również w pdf Benjamina Spock'a "Dziecko - pielęgnowanie i wychowanie", jak jesteś zainteresowana, to mogę podesłać
poproszę

---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ----------

Cytat:
używki raz są, raz nie ma, generalnie jak pojawi się kilka to jest dobrze, trzeba polować. generalnie chyba szybciej kupić chustę, bo widzę po znajomych, czy wpisach na forum, że częściej nie sprawdza się z różnych względów i ludzie sprzedają praktycznie nie używane.
jeszcze w temacie nosidełek, popatrz sobie jaką mają szerokość, tzn jak bardzo dziecko musi mieć rozstawione nóżki, bo niektórzy narzekają, że dziecko za małe do nosidła, a mają najszersze np. chyba tula jest szeroka, na pewno bondolino węższe (kiedyś na wątku marcowym mierzyłyśmy dla koleżanki), no i bondolino ma regulację w tym zakresie, można poszerzyć ten pas dla starszego dziecka. do tych szerokich nosideł są jakieś wkładki dla najmniejszych dzieci, tyle, że to dodatkowe koszty.
bondolino jest dość drogie jednak, z ergonomicznych, tańszych mei tai jest też polecane. generalnie jeszcze o nosidłach tula i boba słyszałam sporo dobrego, choć te 2 raczej dla starszych dzieci są polecane.
właśnie te tula mają wkładki po 45 -60 zł i niby można je nosić od niemowlaka, ale mam co do tego obawy. ogólnie bardzo mi się podobają bo widziałam je na żywo.
co do chust to nie wiem czy będę umiała wiązać.
ale z drugiej strony zastanawiam się czy mój maluch będzie chciał być noszonym, a jak nie to spora kasa w błoto... mimo, że nie moja, ale i tak szkoda.
Stary 2014-04-08, 08:06   #2153
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Jana, przystawiaj i rozkręcaj laktatorem Będzie dobrze Laktacja jest w głowie - to najprawdziwsza prawda!!

A jak położne? Pomagają coś?
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-04-08, 08:28   #2154
Kubek29
Zadomowienie

Jana, ale praktycznie nigdy na poczatku nie ma fontanny mleka! Jeszcze masz czas
Tez nie jej miałam, dopiero pozniej dzieki czestemu przystawieniu i wierze we własne cycki sie pojawiła.
Nie stresuj sie tym. Przystawiaj synka na spokojnie, proś o pomoc położne, moze doradcę laktacyjnego.... I po prostu pewnego dnia wszystko zaskoczy
Dziecku sie nic nie stanie, raz ze potrzebuje tego pokarmu naprawdę w pierwszych dobach niewiele a po drugie mm to nie taka tragedia.
Nie zrażaj sie!

Tez szturchalam Tymona
Pierwsza noc nie spałam ani minuty, bo patrzyłam czy oddycha.
Pare razy zapalalam światło, bo wydawało mi sie ze siny jest

Norma

Edytowane przez Kubek29
Czas edycji: 2014-04-08 o 08:29
Kubek29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 08:47   #2155
iza243
Zakorzenienie

Witam
Cytat:
Kochana spokjnie.Ja też przez pierwsze 4 doby nie miałam pokarmu.Tak jk dziewczyny piszą przystawiaj małego i będzie dobrze
Cytat:

Ty to masz z tym sercemBerbie ma racje może IP?
Cytat:
Napisane przez Kucyk_Truskawkowy Pokaż wiadomość

A mi słabo z nerwów.. Kotka się przed chwilą krztusiła kilkanaście minut a ja nie potrafiłam jej pomóc Kaszlała, charczała, język na wierzchu, łapki ugięte.

Wysłane z mojego SGP321 przy użyciu Tapatalka

Domiś-30.12.13 godz 11:05

Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek
iza243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 09:02   #2156
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
I co bylo po 5 dobach? Byl Torres dokarmiany? Przystawialas? Jak to sie stalo, ze sie pokarm pojawil?
Miałam wywoływany poród. więc sytuacja dość podobna do cc. nikt mi dziecka na 2 godziny po porodzie nie polozyl na brzuchu, przez 5 dni Torres leżał w inkubatorze. chodziłam go "karmić" dwa razy dziennie. z cycków nie mogłam odciągnąć NIC. chłop udoił siary - tyle bylo, aż 1 cm.
po 5 dniach go dostalam. i wcale nie bylo lepiej. ale chociaz moglam go przystawiac do oporu. nie mialam mleka, na noworodkach byl karmiony mm (owszem, to nic złego, ale jednak z butelki leci łatwiej niz z piersi mamy, wymaga od dziecka mniej pracy...); ja probowalam rozkrecic laktacje sondą (no i tak nauczyc syna ssac, ale i pobudzić biust do produkcji).
jak wyszlismy do domu to się karmilismy wciaz. prawy cyc mial inna brodawke, T. go nie chcial. wiele łez mnie kosztowalo karmienie. talib cycowy wisial na mnie. dla glowy duze znaczenie mialo, ze byl malutki (2650) a pieknie przybieral na cycu. teraz wiem ze to normalne (szybko nadrabial), ale wtedy potegowalo to wiare w biust.
Przez te 5 dni mialam takie mysli jak Ty. Potegowal to fakt, ze nie mialam dziecka przy sobie. Nie bylo to latwe.
Tak naprawde laktacje uratowala mi wiara w moje wielkie cycki i smsy od przyjaciolki - że jej "duze mleczarnie" napelnialy sie wolno, ze dopiero w drugim tygodniu ruszylo, ze nawal miala po 3 miesiacach (sic!).
I 'stara polozna', ktora rzekla: WRZUC NA LUZ TO RUSZY. Cos w tym jest. choc nikt nie mowi ze to proste.

(bez polskich znakow, bo syn na cycu )

Cytat:
Napisane przez Kubek29 Pokaż wiadomość
Pierwsza noc nie spałam ani minuty, bo patrzyłam czy oddycha.
ja też. pierwsza noc z nim. i nie bylo to madre

Stary 2014-04-08, 09:07   #2157
Hosenka*
Zakorzenienie

Jana
Gratuluję!!
Z mlekiem spokojnie Pojawi się
Pamiętam jak w szpitalu w 3 czy 4 dobie prez 2 godziny w nocy odciągałam recznym laktatorem kropelka po kropelce 120ml z obu piersi. Jaka byłam dumna
Teraz tyle leci z jednej po ok 20 minutach

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2014-04-08 o 09:10
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 09:12   #2158
jojla
Zakorzenienie

Cytat:
Kochana! Jesteś wspaniałą mamą i oczywiście, że się nadajesz! Dziewczyny już napisały co trzeba i podzieliły się swoimi doświadczeniami. Wiem, że jest Ci z tym źle, że się stresujesz ale nie wolno się zrażac. Daj sobie szansę a na pewno się uda z kp i pamiętaj, że nic na siłę będzie dobrze.

Cytat:

Berbie ma rację, może byś podjechała na ip? Niech Ci zrobią porządny sercowy przegląd

Cytat:
Napisane przez Kucyk_Truskawkowy Pokaż wiadomość
ojej, coś połknęła czy kłaczek?
Przykro mi, że się zdenerwowałaś

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 09:25   #2159
Kubek29
Zadomowienie

Pani- oczywiscie, ze to nawet nie tle co nie mądre co głupie było!
w domu zalowalam ze tej pierwszej nocy nie pospalam

Trudne początki miałas i jak pieknie wybrnelas

A wierzyć nie tylko trzeba w wielke cycki, niebyt duże mam a jak dają radę
Kubek29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 09:56   #2160
agatkaa1
Zakorzenienie

JANA czyżby KAZIK??

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
agatkaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości