Z roku - miesiąc, z miesiąca dzień, wkrótce spełni się nasz ślubny sen. PM2014 cz.26 - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-08, 09:51   #2821
mojakaren
Zakorzenienie

Dot.: Z roku - miesiąc, z miesiąca dzień, wkrótce spełni się nasz ślubny sen. PM2014

Cytat:
Napisane przez Lusiija Pokaż wiadomość
Kupowała może któraś na ślub buty taneczne? Nie wiem czy mogę tam po prostu obciąć za długi pasek? Jest ładnie zakończony i może by się pruł? Prócz tego buty wydają mi się trochę małe? Nie wiem jak to określić. Mam dziwny dyskomfort naokoło pięt/kostek jakby gniotło mnie łączenie materiałów. Poradźcie proszę One się dużo rozejdą?
ja kupowałam, ale nie pytałam o kwestię obcinania paska. Mogę to zrobić za dwa tygodnie jak pojadę odebrać buty

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
iliy Dziekuję
Co do odmiany - patrzyłaś tutaj? Jest internetowy odmieniacz, wklepujesz nazwisko i pokazuje Ci poprawne formy
ooo zapisałam sobie tę stronkę, na pewno mi się przyda, dzięki kochana

say-hello hołduję butom, które później można jeszcze wykorzystać, Twoje ją śliczne i choć to koturny wyglądają bardzo delikatnie. Sama na poprawiny planuję skórzane balerinki, jako inwestycję na przyszłość

Cytat:
Napisane przez ijaa Pokaż wiadomość
[/COLOR]Aaaaa zapomniałabym

Zmiana kodu 1 z przodu! 19 DDŚ

Najśmieszniejsze jest to, że następna zmiana kodu będzie na jedną cyfrę!
szaleństwo !!!!!
ale emocje

Cytat:
Napisane przez zakrecona_kropka Pokaż wiadomość
U mnie okres przedślubny zamienił się w jak znaleźć pracę na już. Dziś byłam na rozmowie o staż trzymajcie kciuki by mnie wybrali miałabym dwa kroki od domu i w dodatku łatwą pracę biurową już mam czarne myśli że nie byłam zbyt dobra i w ogóle ;(

A po za tym wszystkie zaproszenia TŻ już zostały wysłane zostali jego trzej kumple i ciocia i delegacja z pracy dla której muszę sama zrobić zaproszenie bo na tym które mamy zapraszamy ją na 2 dni . A co do zaproszenia cioci miało być już załatwione w sobotę ale mama TŻ stwierdziła że w sobotę się nie chodzi do ludzi bo sprzątają (a ta ciocia jest z gatunku o wszystko się obraża)
powodzenia z pracą!
też mam teraz podobny etap - przeprowadzka, zmiana pracy i ślub zszedł na drugi plan

KaMilka4891 wiedziałam, że Wam się wszystko ułoży i że się dogadacie! bardzo fajnie, teraz już tylko do przodu, takie kryzysy, kiedy już się z nich wyjdzie naprawdę wzmacniają związek

Cytat:
Napisane przez marlenqa22 Pokaż wiadomość
W tamtym roku dostaliśmy zaproszenie na ślub gdzie właśnie koleżanka odmieniła jego nazwisko i był wielce obrażony!
Wmówił mi praktycznie że jego nazwiska się nie odmawia i już!
I był w błędzie. Powiem mu to!
u mnie w rodzinie też jest dużo osób noszących "zwierzęce" nazwisko
raczej go nie będę odmieniać bo brzmi strasznie głupio, a nie chcę żeby ktoś się źle poczuł

Cytat:
Napisane przez anusia4u Pokaż wiadomość
a ja mam do Was pytanko.. wczoraj odebrałam obrączki.. i jestem zadowolona , alee mam wrażenie że moja jest gruuba.. za masywna..
obrączki robił nam złotnik na wzór obrączki z Apartu, i jest podobna tylko ta masywność.. jak myślicie? czy tylko ja mam takie dziwne odczucia..?
moim zdaniem obrączka jest piękna! taka solidnie wykonana i wielkościowo optymalna, sama chcę coś delikatniejszego, ale kto wie co to będzie jak zaczniemy mierzyć

Cytat:
Napisane przez Robusta Pokaż wiadomość
Nasz kurs tanca wczoraj nie był zbyt fajny, raczej zrezygnujemy, jako tako z S. nam szło więc chyba będziemy uczyc sie z YT, a pani prowadząca wiedząc że więszkośc ludzi ma multisporta pomagała tylko tym parom które przed zajęciami dały kasę :/
byliśmy na discofoxie a leciała młucka z klubu :/ myślałam, że w Krk będzie lepszy poziom ...
straszna lipa :/
My też chodziliśmy na kurs gdzie większość miała multisporta i każdy był traktowany równo ... pierwszy raz się spotykam, żeby osoby z multi były traktowane gorzej, niefajna sprawa, przecież my też za to płacimy, a oni tak czy siak na nas zarabiają

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 09:54   #2822
Elrosa
Zadomowienie

Dot.: Z roku - miesiąc, z miesiąca dzień, wkrótce spełni się nasz ślubny sen. PM2014

Cytat:
Napisane przez Anesthesia Pokaż wiadomość
PS: Czy 220zł za grzebień, bransoletkę i kolczyki razem z wysyłką to już syndrom "padnięcia na łeb", czy nie muszę mieć wyrzutów sumienia?
Wcale nie, cena jest przyzwoita

Cytat:
Napisane przez kasia1201 Pokaż wiadomość
130. Dni do ślubu B-)!!!! Czy polecicie mi jakiś sklep ( może być wysyłkowy) gdzie kupię ładną wąską muchę i jakieś fajne spinki? Na I LOVE MY WIFE tż się nie zgodził :'(
Ja swojemu chcę kupić takie w Pakamerze:

Próbowałam zrobić sama, ale nie wyszły nawet w połowie tak ładne mamy wesele z poprawinami, więc dokupimy jeszcze jakieś drugie, już zwykłe, stacjonarnie. Na wszelki wypadek, bo K. ma hrabiowski gust i jeszcze mu się nie spodoba te z jajem dostanie dzień przed ślubem, jako taki przedślubny upominek - ja od niego dostałam przepiękny naszyjnik, co prawda na święta

Edytowane przez Elrosa
Czas edycji: 2014-04-08 o 09:55
Elrosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 09:56   #2823
cornflower_girl
Zakorzenienie

Le_lena Oj u nas też sporo maluszków. Nasi przyjaciele mają termin na 2 tygodnie przed naszym ślubem, inni bliscy znajomi zostali kilka dni temu rodzicami (ale też raczej nie przybędą, choć miło by mi było gdyby chociaż byli na ceremonii kościelnej).

Anesthesia O bardzo fajnie z Waszej strony, że zapewniacie pokój dla rodziców maleństwa. Też pomyślimy nad czymś podobnym. Ale wiadomo - jak ktoś zechce być i świętować, to się postara (np. inni nasi przyjaciele byli na części wesela z kilkumiesięczną córeczką, mała miała słuchawki wyciszające i całkiem dobrze znosiła imprezę). A jak nie bardzo chce - nie dogodzisz.

A co do pazurków - mnie strasznie korci czerwień, nie wiem, czy wypada - tzn. nie jest to kolor przewodni, makijaż będzie neutralny

A cena za komplet bardzo fajna (za tyle to czasami samą bransoletkę sprzedają). Którą biżu wypatrzyłaś ?

Lemon Piękne buty, genialny kolor (uwielbiam błyskotki ). Świetnie się prezentują na Twoich nogach - nogi masz genialne

ijaa Zazdroszczę, że to już tak niedługo Stresujesz się ?

czekooczekolada Obawiam się, że raczej będą wyciągać. Z dotychczasowym zapraszaniem było tak, że specjalnie brałam mały kawałek, ale potem dokładano kilka porcji. Nie było zmiłuj, bo cioci/ kuzynce będzie przykro jak nie zjesz

Co do mieszkanie opcje są dwie - (bardzo proszę o niecytowane ). Pierwsza - mieszkamy w mieszkaniu rodziców (które wymaga kompletnego remontu - może trwać kilka miesięcy). Liczymy się z tym, że moi rodzice mogą przyjechać na kilka dni lub kilka tygodni raz na miesiąc, dwa (i tu niezbyt komfortowa sytuacja dla młodego małżeństwa, pedanteria mojego chłopa i mojej mamy są czynnikami wykluczającymi się). Druga - przeprowadzam się do TŻ-ta - wynajmuje piękne mieszkanie, bardzo fajne na nas dwoje i za 2-3 lata rozglądamy się za własnym mieszkaniem; mieszkanie rodziców jest do ich dyspozycji, doglądamy go czasem. Ale mama nie chce o tym słyszeć - chce sprzedać to mieszkanie i za te kwotę kupić dwie kawalerki - jedną dla nas, drugą dla nich. Mama jest bardzo oderwana od rzeczywistości, bo niestety mieszkanie poszłoby poniżej wartości (a szkoda), a dwóch kawalerek za niego się nie kupi. Jedną - owszem. Trochę żal tego mieszkania, bo przyda się w takiej postaci - jak rodzicami trzeba będzie się zaopiekowac (niestety może to nastąpić bardzo szybko, mają duże problemy ze zdrowiem) lub w przyszłości dla nas. O ile wynajmowanie mieszkania nam nie przeszkadza, o tyle decyzja mamy o sprzedaży starego mieszkania spędza nam sen z powiek - wg nas nie jest na ten moment korzystna dla rodziców.

Zakręcona_kropka Trzymam kciuki, nie daj się czarnym myślom

Kamilka Dobrze, że sobie wyjaśniliście. Oby było między Wami jak najlepiej

justynkie Ambitnie z Mel B. Trzymam kciuki, żeby się udało osiągnąć wymarzoną wagę

anusia Wg mnie obrączka dobrze wygląda - pewnie przyzwyczaiłaś się do cienkich pierścionków i stąd ten szok.

Robusta A gdzie chodzicie na discofoxa? Mogę Ci polecić szkołę, gdzie fajnie prowadzą (zaczęliśmy 4 stopień i jesteśmy zadowoleni). Chodzimy na multisporta oczywiście

Bogini kuchennego zniszczenia

Edytowane przez cornflower_girl
Czas edycji: 2014-04-08 o 09:59
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 09:57   #2824
kasia1201
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Elrosa Pokaż wiadomość
Wcale nie, cena jest przyzwoita

Próbowałam zrobić sama, ale nie wyszły nawet w połowie tak ładne mamy wesele z poprawinami, więc dokupimy jeszcze jakieś drugie, już zwykłe, stacjonarnie. Na wszelki wypadek, bo K. ma hrabiowski gust i jeszcze mu się nie spodoba te z jajem dostanie dzień przed ślubem, jako taki przedślubny upominek - ja od niego dostałam przepiękny naszyjnik, co prawda na święta
Świetne spinki <3

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
kasia1201 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 10:02   #2825
Sunrise28
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lg_ago Pokaż wiadomość
Poratujcie mnie i wytłumaczcie mi kwestię USC i tych papierów:
bierzemy ślub, tam gdzie się urodziliśmy, więc idziemy do 'naszego' USC. Czy więc musimy osobno wyciągnąć akty urodzenia, czy wystarczy powiedzieć, że przyśliśmy po zaświadczenie o braku okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa i oni wszystkie dokumenty Nam wydadzą. No i jaka jest za to opłata?
Mi babka w USC powiedziała, że idziemy razem, mówimy co potrzebujemy i oni to załatwiają. Ale dobrze jest sprawdzić czy wasze akty są w "bazie". Zadzwoń do USC, podaj dane i udzielą Ci informacji czy akt jest czy nie Jak nie ma to ściągną go

Koszt zaświadczenia to 84 zł.
Sunrise28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 10:05   #2826
madziara889
Zakorzenienie

Cytat:

Mój zażyczył sobie identyczne i o innych nie chce słyszeć
madziara889 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 10:05   #2827
Robusta
Wtajemniczenie

Cornflower_gril a co to za szkoła? Bardzo chętnie się zainteresuje

co do mieszkań, to nie wiem czy wynajmen się opłaci, a znów sprzedaż mieszkania rodzicow nie ma sensu, ja bym remontowała chyba...
licząc wynajem przez 2 lata gdzie zapłacisz za mieszkanie powiedzmy 1500 zł to jest 36 000 zł a to dużo kasy mając na myśli kupno swojego mieszkania

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20141018580820.html
Robusta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 10:07   #2828
Sunrise28
Rozeznanie

Cytat:
Można je też wyremontować i sprzedać i rzeczywiście kupić dwie kawalerki Moje zdanie jest takie, że co swoje to swoje

Nie musicie sprzedawać od razu możecie poczekać, aż się trafi dobry kupiec

A wynajem? Pakowanie kasy obcym ludziom Kiedy naprawdę macie dobrą sytuację by mieszkać na swoim

Edytowane przez Sunrise28
Czas edycji: 2014-04-08 o 10:08
Stary 2014-04-08, 10:07   #2829
21klaudyna
Zadomowienie

Cytat:
130. Dni do ślubu B-)!!!! Czy polecicie mi jakiś sklep ( może być wysyłkowy) gdzie kupię ładną wąską muchę i jakieś fajne spinki? Na I LOVE MY WIFE tż się nie zgodził :'(

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
A ja się nie dziwię Tż - te spinki są bardzo ładne i radosne ale jak dla mnie bardziej na poprawiny niż na ślub. Mój Tż ma piękna koszulę z czarnymi guzikami i dokupiliśmy do tego pasujące spinki i całość wygląda bardzo elegancko. Spinki kupowaliśmy stacjonarnie.
Nasz dzień : 2.08.2014 r. 15:00

"Zestarzej się przy mnie
Najlepsze dopiero się zdarzy"
21klaudyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 10:09   #2830
Sunrise28
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez KaMilka4891 Pokaż wiadomość

ach i jeszcze sprawa zaproszeń, zostały nam trzy ciocia powiedziała, że jej się nie spieszy, i tak przyjdzie i tak jedni znajomi, z którymi umówić się nie możemy, no i moja kuzynka, która ma focha na mnie za to, że na jej poprawinach grajek był nędzny :P ale był
Czemu ma focha?
Stary 2014-04-08, 10:21   #2831
cornflower_girl
Zakorzenienie

Robusta Chodzimy do Akademii Tańca na Topolową. Jest dwóch prowadzących, wg mnie niezależnie do kogo traficie, to będzie dobrze. Większość osób chodzi na multisporta i nie zauważyłam faworyzowania.

A co do mieszkania - nawet z odliczeniem kasy za wynajem, to damy radę. Jednak spokój dla nas jest najważniejszy. Dwa, że nie wiadomo, czy mieszkanie rodziców da się wyremontować w takim stopniu, jakbyśmy chcieli.

Sunrise Nawet przy doprowadzeniu mieszkania do bardzo wysokiego standardu, nie da rady kupić dwóch mieszkań. Na razie chcemy zaczekać - mieszkanie rodziców zostawić, bo może być potrzebne (i to jest priorytet). Najważniejsze tylko, żeby rodzice nie podejmowali pochopnych decyzji, bo widzę że chcieliby już od razu.

Stary 2014-04-08, 10:23   #2832
Lg_ago
Zadomowienie

nasturcja, sunrise dziękuje

Lg_ago jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 10:24   #2833
S1lc1a
Raczkowanie

Cytat:
Poratujcie mnie i wytłumaczcie mi kwestię USC i tych papierów:
bierzemy ślub, tam gdzie się urodziliśmy, więc idziemy do 'naszego' USC. Czy więc musimy osobno wyciągnąć akty urodzenia, czy wystarczy powiedzieć, że przyśliśmy po zaświadczenie o braku okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa i oni wszystkie dokumenty Nam wydadzą. No i jaka jest za to opłata?
U mnie (Warszawa) wyglądało to tak: poszliśmy do USC, wypełniliśmy wnioski o wydanie skróconego aktu urodzenia, wpisaliśmy że do ślubu, pani zapytała czy ślub cywilny czy konkordatowy, pow. że konkordatowy, to pow, że odpisów aktu nie dostaniemy (ale mimo to chyba dobrze że wypisaliśmy te wnioski) tylko za TYDZIEŃ mamy się zgłosić razem po odbiór właśnie tych zaświadczeń. Po 9 dniach pojechaliśmy, mieliśmy rozmowę z naczelnikiem USC, podpisaliśmy kilka papierków np. o tym kto jak będzie miał na nazwisko, odpowiedzieliśmy na kilka pytań, zapłaciliśmy 84 zł i odebraliśmy 3 egzemplarze zaświadczeń dla księdza.
Nie wiem czy wszędzie się tyle czeka, mnie to trochę zdziwiło, myślałam że uda się to załatwić "od ręki" ale niestety musieliśmy dwa razy jeździć do USC.
S1lc1a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 10:25   #2834
ysia
Zadomowienie

Dziewczyny, a takie buty na after? Będą pasować?

Profil FB
https://www.facebook.com/whitepointeshoes
ysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 10:26   #2835
nasturcja1308
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez S1lc1a Pokaż wiadomość
U mnie (Warszawa) wyglądało to tak: poszliśmy do USC, wypełniliśmy wnioski o wydanie skróconego aktu urodzenia, wpisaliśmy że do ślubu, pani zapytała czy ślub cywilny czy konkordatowy, pow. że konkordatowy, to pow, że odpisów aktu nie dostaniemy (ale mimo to chyba dobrze że wypisaliśmy te wnioski) tylko za TYDZIEŃ mamy się zgłosić razem po odbiór właśnie tych zaświadczeń. Po 9 dniach pojechaliśmy, mieliśmy rozmowę z naczelnikiem USC, podpisaliśmy kilka papierków np. o tym kto jak będzie miał na nazwisko, odpowiedzieliśmy na kilka pytań, zapłaciliśmy 84 zł i odebraliśmy 3 egzemplarze zaświadczeń dla księdza.
Nie wiem czy wszędzie się tyle czeka, mnie to trochę zdziwiło, myślałam że uda się to załatwić "od ręki" ale niestety musieliśmy dwa razy jeździć do USC.
nam wydali od ręki te zaświadczenia. Możliwe, że aktów nie dostaliście, bo w tym samym mieście wszystko się odbywa?

nasturcja1308 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 10:28   #2836
Sunrise28
Rozeznanie

Cytat:
Sunrise Nawet przy doprowadzeniu mieszkania do bardzo wysokiego standardu, nie da rady kupić dwóch mieszkań. Na razie chcemy zaczekać - mieszkanie rodziców zostawić, bo może być potrzebne (i to jest priorytet). Najważniejsze tylko, żeby rodzice nie podejmowali pochopnych decyzji, bo widzę że chcieliby już od razu.
Czyli jest szansa, że po prostu zamieszkacie wszyscy razem tak?

Ja tylko wyrażam swoje zdanie
Wiadomo.. każda z nas ma swoje powody

Ale jeśli miałabym iść na wynajem to wolałabym mieszkanie sprzedać, kupić rodzicom mniejsze, a do swojego dołożyć...
Zawsze będę już pchała w swoje, a nie w obce
Ale to naprawdę tylko moje zdanie

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Cytat:
A w którym urzędzie byłaś?
Koleżanka była w tym na ursynowie i zaświadczenie było już na drugi dzień, było by w tym samym dniu ale przyszli o 15
Gdyby przyszli wcześniej to by mieli w tym samym dniu
Stary 2014-04-08, 10:32   #2837
cornflower_girl
Zakorzenienie

Sunrise Nie gniewam się za inną opinię , zaczęłam się teraz zwyczajnie zastanawiać nad kredytem (rodziców mieszkanie zostaje, ew. spokojnie je remontujemy; a my mamy coś własnego). Akurat w naszych okolicach ciężko zamienić takie mieszkanie rodziców na dwa, ale wiem, że w innych miejscach jak najbardziej się da

Stary 2014-04-08, 10:32   #2838
Lg_ago
Zadomowienie

Cytat:
Dziękuje Ci bardzo !
No właśnie dlatego pytałam, bo słyszałam różne wersje, że jak konkordatowy i wszystko w tym samym USC, to własciwie nie trzeba tych aktów urodzenia.
Może w Warszawie jest dużo zgłoszeń, stąd tydzień czasu oczekiwania. Mam nadzieję, że u nas - mała miejscowość, nie będzie tak, bo nie uda nam się w najbliższym czasie znów zgrać czasowo, żeby to załatwić.

Dziś TŻ odebrał akt chrztu. Na szczęście nic nie płacił. Ale ile czasu mu zajęło załatwienie tego, bo ciągle z pracą nie tak.
Zapowiedzi nie załatwione, bo w kancelarii była siostra zakonna, a ona tym się nie zajmuje. Akt wydać mogła.

Lg_ago jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 10:34   #2839
cude
Zadomowienie

Dziewczyny, powiedzcie czy się czepiam czy nie...
W zał. treść zaproszenia. Moim zdaniem nieładnie to wygląda, bo wszystko jest takie ściśnięte i nie wiem jak to poprawić. Jaką wybrać czcionkę, żeby było zgrabnie? TŻ koniecznie chce ten wierszyk. Rozmiar zaproszenia : A5 na pół.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bez☠tytułu.jpg (53,5 KB, 74 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg czcionkint.jpg (90,2 KB, 94 załadowań)
cude jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 10:38   #2840
S1lc1a
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sunrise28 Pokaż wiadomość

A w którym urzędzie byłaś?
Koleżanka była w tym na ursynowie i zaświadczenie było już na drugi dzień, było by w tym samym dniu ale przyszli o 15
Gdyby przyszli wcześniej to by mieli w tym samym dniu

Ja w urzędzie Warszawa-Wawer.
Stary 2014-04-08, 10:42   #2841
Sunrise28
Rozeznanie

Cytat:
Sunrise Nie gniewam się za inną opinię , zaczęłam się teraz zwyczajnie zastanawiać nad kredytem (rodziców mieszkanie zostaje, ew. spokojnie je remontujemy; a my mamy coś własnego). Akurat w naszych okolicach ciężko zamienić takie mieszkanie rodziców na dwa, ale wiem, że w innych miejscach jak najbardziej się da

W waszych okolicach tzn. w Wieliczce?
A ile pokojowe jest to mieszkanie? Dwu?

Rozglądałaś się cenowo jak to w waszych okolicach wygląda z mieszkaniami?

Za ile można mniej więcej kupić kawalerkę?

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Cytat:
Napisane przez cude Pokaż wiadomość
W zał. treść zaproszenia. Moim zdaniem nieładnie to wygląda, bo wszystko jest takie ściśnięte i nie wiem jak to poprawić. Jaką wybrać czcionkę, żeby było zgrabnie? TŻ koniecznie chce ten wierszyk. Rozmiar zaproszenia : A5 na pół.
Bierzemy ślub dokładnie tego samego dnia o tej samej godzinie
Ale fajnie

Mnie się widzi czcionka nr 40 :P Nie no żartuję tylko

11,12 albo 15 mi się podobają
Stary 2014-04-08, 10:44   #2842
S1lc1a
Raczkowanie

Cytat:

Dziś TŻ odebrał akt chrztu. Na szczęście nic nie płacił. Ale ile czasu mu zajęło załatwienie tego, bo ciągle z pracą nie tak.
Zapowiedzi nie załatwione, bo w kancelarii była siostra zakonna, a ona tym się nie zajmuje. Akt wydać mogła.
No tak sprawy zapowiedzi, protokołu załatwia się z proboszczem. Jak my poszliśmy to w kancelarii był ksiądz wikary, i tez poprosił żebyśmy przyszli dwie godziny później jak wróci ksiądz proboszcz.

Cytat:
.
Moim zdaniem jest ok, w zasadzie zaproszenia zwykle są takiego małego rozmiaru a treści jest sporo więc zawsze tekst jest ściśnięty jak to określiłaś.
My bardziej się skupiliśmy na wizualnej stronie zaproszeń, zależało nam żeby były delikatne, skromne i eleganckie. Goście jeśli już zwrócą uwagę na zaproszenie to tylko na jego wygląd a nie na to czy tekst jest ciasno. Ważne żeby znalazły się wszystkie niezbędne informacje.
Stary 2014-04-08, 10:47   #2843
Elrosa
Zadomowienie

Cytat:
Wydaje mi się, że sama czcionka mogłaby być nieco mniejsza (1-2 pkt), za to z większą interlinią ("światłem" między wierszami).
I jeszcze zmieniłabym zdanie "Narzeczeni i Rodzice pragną na tę uroczystość zaprosić Sz.P. Jana Kowalskiego" na "Narzeczeni i Rodzice pragną zaprosić na tę uroczystość Sz.P. Jana Kowalskiego".
Stary 2014-04-08, 10:58   #2844
czekooczekolada
Zakorzenienie

cornflower
kurcze, ciężka sytuacja. ja bym prawdopodobnie wybrała remont, wynajmować by mi szkoda było, pakować tyle kasy komuś, co za te pieniądze by się pomału remontowało. wiem że większość z nas ma podejście, żeby jak najdalej od rodziców, ale ja sobie tak czasem myślę, że jak ich kiedyś zabraknie to będziemy płakać że się tak od nich odseparowaliśmy. jeszcze jak mówisz, że mogą wymagać opieki.. ja wolałabym ich mieć pod ręką, no ale wiadomo jak kto woli

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2014-04-08, 11:00   #2845
cornflower_girl
Zakorzenienie

Sunrise Mieszkanie rodziców jest w Krakowie, ma 3 pokoje. Jak patrzyliśmy, w tej okolicy w tym samym metrażu i standardzie mieszkania sprzedaje się za 300 tys. Kawalerka 30-35m2 kosztuje 195 - 220 tys. Są jeszcze inne opcje - np. kupno domu pod Krakowem za mieszkanie rodziców - wtedy ich przyjazdy przebiegały by spokojniej. Tylko właśnie, rodzice musieliby być też otwarci na inne propozycje. Mnie stresuje to, że zbyt szybko chcą podjąć decyzję.

czekoo Sytuacja jest trochę skomplikowana - rodzice mieszkają w domu po śp. Babci na Podkarpaciu, z tym że za parę lat mogą nie mieć sił na opiekowanie się domem. Już teraz nie mają, częściej chorują; a też nie zawsze z TŻ-tem będziemy mieli możliwość jeździć do nich 2-3 razy w tygodniu. Dlatego fajnie by było, gdyby byli bliżej, bo można ich doglądać. Tylko mieszkanie z nimi razem w mieszkaniu odpada; w domu , gdzie mieliby odrębne piętro - jak najbardziej.

cude Ja bym zrezygnowała z kapitalików w tekście informacyjnym - zwykła czcionka zajmie mniej miejsca (zresztą przy dużej ilości telstu kapitaliki nie są komfortowe w czytaniu). Tekst o potwierdzeniu można zmieścić w jednej linijce.
Ozdobna do nazwisk - pasuje 2,12, 13, 23.

Czas edycji: 2014-04-08 o 11:07
Stary 2014-04-08, 11:00   #2846
mojakaren
Zakorzenienie

Elrosa super te spinki!!
sam fakt, że się podjęłaś próby wykonania ich ręcznie - szacun!!

cornflower_girl myślę, że gdyby rodzice wystawili mieszkanie na sprzedaż to zobaczyliby,że to teraz nie takie proste wziąć za mieszkanie tyle ile się zaplanowało i żeby wystarczyło na dwa mniejsze, wiesz, że czasem jest tak, że człowiek się nie da przekonać o ile sam nie spróbuje na własnej skórze

Cytat:
Napisane przez ysia Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a takie buty na after? Będą pasować?
moim zdaniem mega seksi i do sukienki Ci będą pasować

Cytat:
Dziękuje Ci bardzo !
No właśnie dlatego pytałam, bo słyszałam różne wersje, że jak konkordatowy i wszystko w tym samym USC, to własciwie nie trzeba tych aktów urodzenia.
Może w Warszawie jest dużo zgłoszeń, stąd tydzień czasu oczekiwania. Mam nadzieję, że u nas - mała miejscowość, nie będzie tak, bo nie uda nam się w najbliższym czasie znów zgrać czasowo, żeby to załatwić.

o mamo już się boję tej papierkowej bieganiny
teraz zostają takie szczegóły do dogrywania i z tym jak widać jest najwięcej zachodu :/

Cytat:
moim zdaniem jest ok!
choć my zdecydowaliśmy się skrócić znacznie nasze zaproszenie ze względu na zbyt duże stłoczenie tekstu i zbyt małą czcionkę, którą starsze osoby miałyby problem, aby odczytać

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 11:05   #2847
anusia4u
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ysia Pokaż wiadomość
anusia4u moim zdaniem bardzo ładnie wygląda na palcu, wcale nie jest masywna!
Cytat:
Napisane przez nasturcja1308 Pokaż wiadomość
Anusia4u
mnie się podobają nie wyglądaja jakoś specjalnie masywnie
Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
moim zdaniem obrączka jest piękna! taka solidnie wykonana i wielkościowo optymalna, sama chcę coś delikatniejszego, ale kto wie co to będzie jak zaczniemy mierzyć
Cytat:
anusia Wg mnie obrączka dobrze wygląda - pewnie przyzwyczaiłaś się do cienkich pierścionków i stąd ten szok.
dziękuję za opinie może to faktycznie jest kwestia przyzwyczajenia ale chyba i tak zdecyduję się chociaż minimalnie ją 'zwęzić'..

Cytat:
pomóc niestety nie pomogę, ale za to chętnie przyłączę się do pytania :P
mój zakłada spinki I Love My Wife, ale na poprawiny więc też musimy poszukać jakiś konkretnych na ślub

Cytat:
świetnee!
anusia4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 11:05   #2848
iliy
Raczkowanie

GG do iliy

anusia4u obrączka na palcu wygląda bardzo ładnie, wcale nie masywnie pewnie kwestia przyzwyczajenia

cornflower_girl skoro polecasz tą akademię tańca to może i my się tam wybierzemy (myślimy zacząć w maju) A nie wiesz jak jest z choreografią na pierwszy taniec? Dają radę coś fajnego ułożyć?

Elrosa te spinki są super zapytam mojego czy nie chciałby takich
Stary 2014-04-08, 11:10   #2849
Sunrise28
Rozeznanie

Cytat:
Sunrise Mieszkanie rodziców jest w Krakowie, ma 3 pokoje. Jak patrzyliśmy, w tej okolicy w tym samym metrażu i standardzie mieszkania sprzedaje się za 300 tys. Kawalerka 30-35m2 kosztuje 195 - 220 tys. Są jeszcze inne opcje - np. kupno domu pod Krakowem za mieszkanie rodziców - wtedy ich przyjazdy przebiegały by spokojniej. Tylko właśnie, rodzice musieliby być też otwarci na inne propozycje. Mnie stresuje to, że zbyt szybko chcą podjąć decyzję.
To dom jest chyba najlepszym rozwiązaniem w tym układzie
Pogadaj z nimi (chociaż pewnie już rozmawiałaś) powiedz, że musicie to przemyśleć i że nic na szybko
Stary 2014-04-08, 11:14   #2850
cornflower_girl
Zakorzenienie

iliy To nie jest stricte pierwszy taniec, chodzimy tam, żeby nabrać wprawy na wesela ( hah, bo my jeszcze nie mamy koncepcji na pierwszy taniec, poza tym, że nie będzie to tango ). Ale sporo tam ciekawych kroków - myślę, że jak pochodziecie na kilka zajęć, nabierzecie wprawy. I potem może być Wam łatwiej wymyślić choreografię z instruktorem na indywidualnych (jeśli się zdecydujecie).

mojakaren Hm, taka terapia szokowa to dobry pomysł. Poproszę jeszcze jakiegoś speca od remontów o wycenę i wtedy przedstawimy rodzicom fakty. Pozytywne w tym jest to, że razem z TŻ-tem mamy wspólny front i jak wyjdą trudne rozmowy, to można na niego liczyć.

Sunrise Dziękuję za pomoc Rozmawiałam mało i szybko, teraz szykują się dłuższe rozmowy

Elrosa Świetne spinki - hasło mi się podoba

Czas edycji: 2014-04-08 o 11:15
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości