|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1171 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)
Witam się. Znowu wstajemy coraz wcześniej, dziś 5.45 tż bełtał mleko, potem nocnik bez efektów. przed 8 już była histeria, więc położyłam spać, obudził się z piskiem/płaczem, ugłaskałam, ale długiego spania mu nie wróżę niestety. Przebija się górna 1, dolnej 2 też wiele nie brakuje. Nawet nie śmiem myśleć dziś o bawialni i przejechaniu całego miasta, żeby maruderek wisiał na mnie i nic nie skorzystał. może jutro wybierzemy się bliżej nas to spacer zaliczymy przy okazji. Ciężki dzień się zapowiada.
|
|
|
|
#1172 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Czesc!
Cytat:
![]() ![]() Zdolny chłopczyk! Cytat:
Drugie ![]() Cytat:
![]() -------- Aaa Oliwko co do małej różnicy wieku to ja też nie jestem przekonana, boję się tego buntu 2-latka jak by maly miał być zazdrosny o młodsze dzieciątko. No ale my długo dysktutowalismy, temat wracał jak bumerang co po chwilę. Rozważalismy wszystkie plusy i minusy. A jeszcze jak mi gin powiedział, że mam max. 2,3 lata na dziecko to już w ogole. Spotykam tez czesto kolezanke co ma 2 lata roznicy no i cóż mała non stop jej śpi w wózku a ona zakupki robi ze starszym. Mówiła, że jest ok, synek jest bardzo opiekunczy dla mlodszej siostry, przytula, całuje. Czasami jej ciezko z 2 latkiem i 2 miesięczniakiem, ale daje radę Bardzo chciałabym miec jeszcze jedno dziecko wiec jak nie teraz to pozniej moze byc ciezko - zarowno z kwestii ekonomicznych (mam teraz umowe na stałe) jak i fizycznych - bo gin. mówila, że jajnik moze jeden przestac pracowac i bedzie cieżej zajsc. No to sie rozpisałam ![]() Bylismy wczoraj u pediatry - lekarka stwierdziła, że mozna skontorolować ten wzrok wiec poszukam okulisty. Poza tym dostał skierowanie na mocz, żelazo. Wczoraj tez pierwsza próba nocnikowa - mały nie chciał na nim siedziec, potem sie nim bawił i uderzył się nim w głowe Także próba zakonczona rykiem wielkim ![]() No i zapomniałabym wieeelkie za powroty dla dziewczyn!
|
|||
|
|
|
#1173 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
mała różnica jest fajna ale są wiadomo minusy. to kto jeszcze planuje coś ![]() my najszybciej od nowego roku, Florek musi mieć minimum 2,5 roku, zacznie przedszkole i będzie czas na siostre ![]() ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- a i mamy 9 zęba ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ---------- a i jeszcze jedno zna się któraś na piórach? któa firma lepsza? parker, sheaffer czy waterman?
|
|
#1174 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to lenistwo!! choroba 21 wieku ![]() ---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------
|
|
#1175 |
|
Zakorzenienie
|
trolla podziwiam Cię że chciało Ci się nawet dla małego zupkę gotować ja to jednak leniwa jestem bo słoiczek bym dała
ale dla Ciebie wielkie i pokłony A taką kanapkę sama bym zjadła mi też możesz uszykować ![]() Ja się obrobiłam ze wszystkim między czasie mama zadzowniła no i mi się dziecko śpiące zrobiło i zamiast na spacerze drzemka to kiszę się w domu bo mała poszła spać w łóżeczku
|
|
|
|
#1176 | ||||
|
Zakorzenienie
|
fajowskie
a darła się jak opętana? wczoraj zaczęłam kminić nad psychologiem dziecięcym. chyba jakiś kardynalny błąd (błędy) wychowawczy(e) popełniam... Cytat:
![]() Cytat:
no i cieszę się, że ruszacie z bazy ![]() hmm.... powinien się cieszyć. wiadomo, że Marsel będzie niemieckojęzyczny (jakie podwórko taki język ), więc niech polskiego łapie ile może Cytat:
Cytat:
, więc jest "na okazje"... heh... dawno okazji nie było ![]() Wysprzątałam balkon, wyłożyłam chodnikiem, kocami i chciałam fun zrobić dziecku. Pierwsze co zrobił to zeżarł ziemię z fuksji (nie sądziłam że ma takie długie ręce a ja tak kiepski refleks...). Jak piszecie o Waszych dzieciach w piaskownicy to mnie skręca... T. chyba w 2016 pozna ustrojstwo.... On wszystko zeżre. Każdy paproch, listek, patyczek, każdego peta z piachu. dzieciak-sanepid.
|
|
|
#1177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe dobrze, ze M. na szczescie rzadko co do buzi bierze no oprocz jedzenia
|
|
#1178 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczyny, podczytywalam już was, gdy byłam w ciąży, ale nigdy nie mialam odwagi napisać...
Mam na imię Kinga. Zwracam się do was z problemem, który nie daje mi spokoju. Moja córeczka jutro skończy roczek, jest silna, sprawnie raczkuje, chodzi przy meblach, stoi sama bez podparcia potrafi złapać równowagę i stać przez dluuugi czas, niestety nie da kroku sama, boi się. Jest bardzo ostrożna i boi się upadku.. Za każdym razem gdy ją tak stawiam na środku pokoju zaczyna płakać i szuka podparcia.. Czy można jej jakoś pomóc? Wiem, że przeszkodą w chodzeniu jest tylko jej strach...
|
|
|
|
#1179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1180 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ale piękna pogoda dzisiaj!!
My po szczepieniu. Płaczu było co nie miara. Jak nigdy dotąd, nie wiem czy dlatego ze musieliśmy czekać ponad pół godz na lekarza(a mieliśmy 2 numerek!) czy dlatego że jest starszy i więcej rozumie. Nie chciał się dać zważyć, zmierzyć, zbadać, dotknąć lekarzowi jak nie Filip bo do tej pory raczej podchodził z uśmiechem do lekarzy. Waży 9700g i mierzy 74cm. Trochę mało, jeśli chodzi o wzrost, jest poniżej 10 centyla. No i kwestia wit. D pediatra zalecił 3 razy w tyg (kropelki 580j.m) a ortopeda codziennie, raz 400j. m raz 800j.m No i po rozmowie z Nim stwierdziłam, że będę dawać tak jak radzi. Dużo mówił na ten temat ale F. musiałam zabawiać więc ciężko mi powtórzy,. ale trochę się przestraszyłam powikłań po nadmiernym przyjmowaniu wit D m.in. mówił o kamicy nerek, często spowodowanej właśnie przez nadmiar. Cytat:
Ja byłam wczoraj w pracy na chwilkę porozmawiać. I jak wróciłam to tak się ztęskniłam za F. mimo, ze nie było mnie raptem 3h. Nie wyobrażam sobie jak to będzie jak wrócę, bo na pewno bardzo ciężko będę przeżywać rozstanie. Jeszcze miesiąc z kawałkiem mi został a już przeżywam. Anika Ty też dałaś radę, teraz będzie już tylko lepiej Cytat:
|
||
|
|
|
#1181 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moze dolaczysz do nas? ![]() Ja tam zawsze powtarzam nic na sile - sama piszesz, ze jest silna, ladnie sie rozwija, stoi z podparciem - na pierwszy kroczek przyjdzie odpowiedni czas, keidy dzeicko bedzie gotowe -samo Mozesz ja zachecic do chodzenia przy oparciu, np. przy kanapie - mnie to nie bylo w sumie potrzebne, zrobilam tylko jeden test, by sprawdzic czy dziecko umie - ale moze u was to ja troche rozkreci - wejdz na kanape, wez zabawke, dziecko stoi oparte i przesuwasz zabawke wzdluz - to zacheca do kroczkow
|
|
#1182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
haha Florek tez wszystko zje, raz oddał i to by było na tyle ![]() idziemy po chleb i może rundkę wokół parku i do domu na drzemke (oby )
|
|
#1183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem nic nie trzeba robić, nie długo sama ruszy. Mój Filip też długo stał, chodził przy meblach ale kroczka bał się zrobić a jak zrobił pierwszy 3 tyg temu to dzisiaj już pięknie chodzi sam. |
|
|
|
|
#1184 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moderna, ona chodzi sama przy kanapie bez zachęcania i przy wszystkim czego moze się złapać nawet jedną ręką, tylko zawsze musi mieć się czegoś przytrzymać i robi tak już od ok 2 miesięcy, nie widzę postępów.. ![]() ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Cytat:
ale podczytywałam i staralam się byc na bieżąco
|
||
|
|
|
#1185 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mały zezuje czasami (widac to szczegolnie na zdjeciach) do tego tak zamyka oczy czasami jakby go szczypały. Cytat:
-------- Mały poszedł na drzemke, wiec udało mi sie barszczyk nastawić, pranie wywiesić na balkonie. Czekam na wózek ![]() ---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- Cytat:
![]() Witamy |
|||
|
|
|
#1186 | |
|
Zakorzenienie
|
bo to piszczenie nie jest normalne....
Cytat:
![]() ładnie! wiesz u mnie to ze względu na cenę było Parker tańszy ![]() hehe, to co ja mam mówić? od grudnia nie ma - chodzeniowych - postępów. czekam. ale wierzę w najbliższe dni ja zaczęłam chodzić 2 dni przed 13 miesiącem (czyli T. już nawet nie jak ja... a jego tata chodził bardzo wcześnie...)
|
|
|
#1187 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to tym bardziej nie masz sie czym martwic, w koncu ruszy ![]() a mnie sie tak wydaje, ze my myslimy, ze nie ma postepow - a one sa, tylko moze niewidoczne dla nas - bo przeciez dziecko trenuje sowje miesnie, rownowage - w koncu musza byc silne, by zaczac chodzic Cytat:
jakie pisczzenie? ![]() ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Cytat:
![]() a wzrost po porodzie mial na wyzszym centylu?
|
|
#1188 |
|
Rozeznanie
|
Lila zaraz wstanie, to na szybko dzisiaj
![]() Amelie jak stoi sama to znaczy, że niedługo ruszy, w swoim tempie. Jak ją stawiasz na środku to może się boi - bo nie ma się czego złapać jakby co. Moja też na początku chodziła/stawała z podparciem, pierwszy kroczek zrobiła w sumie przypadkiem (akurat stałam z aparatem i chciałam pstryknąć fotkę jak stała a ona zobaczyła aparat i zrobiła kilka kroczków pani może teraz taki okres z tym piszczeniem? I niedługo minie... A ziemia z kwiatków... fuj :P ja też jeszcze do piaskownicy nie miałam odwagi mojej zapodać. Chociaż ostatnio podaje mi rzeczy z podłogi zanim chce zjeść. I nie tylko z podłogi - ostatnio cokolwiek je, to najpierw wymemła, potem ręka do buzi i wyjmuje takie obślinione resztki i mi daje do zjedzenia
|
|
#1189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tez wszystko zbiera, trawe,kamyki,ziemie na polu i wszystko chce jesc....
|
|
#1190 | |
|
Zakorzenienie
|
głośne ![]() ![]() ![]() kochana dba o rodziców ![]() Cytat:
Mój ma zdaje się taki wredny charakter...
|
|
|
#1191 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam roczną córeczkę Alicję, dodam jeszcze, że jest szczupła i drobna, zawsze taka była, mało przybierała waży niecałe 9kg.---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Cytat:
ja wierzę, że do Świąt jej się uda, bo wtedy wyprawiamy roczek... a mam dość już dziwnych spojrzeń rodziny i pytań w stylu : "o to jeszcze nie chodzi?" ech...
|
||
|
|
|
#1192 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A pytaniami się nie przejmuj, chyba do 18m są widełki |
|
|
|
|
#1193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
okej Hmm mi się wydaje, że te dzieci, które zaczynają chodzić po roku, jak pójdą na nogi to już chodzą w miarę sprawnie, a te które są młodsze chwieją się, przewracają itd,, hmm może się mylę
|
|
|
|
|
#1194 | ||
|
Zakorzenienie
|
chyba sie mijamy ![]() chodzilo mi, o jakie sytuacje chodzi - takie marudzenie piszzenie, wymuszanie, czy po prostu piszczenie kto glosniej? ![]() Cytat:
szczuplutka ---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- Cytat:
"jeszcze nie ma roku i juz chodzi?"
|
|
#1195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u ludzi panuje przekonanie, że dziecko musi chodzić w dzień swoich pierwszych urodzin, czyli jak ma mniej to go zatrzymaj, a jak więcej to na siłę zmuszaj.. ech.. co za ludzie.![]() W ogóle od jakiegoś czasu moja mała nie chce pić mm od 3 msc życia piła Bebilon, ostatnio już go nie chciała, więc kupiłam waniliowy Nestle Junior, piła kilka dni, teraz wypije max 50ml, dziś rano w ogóle nie chciała..
Edytowane przez Amelie04 Czas edycji: 2014-04-08 o 14:57 |
|
|
|
|
#1196 |
|
Wtajemniczenie
|
Przyszedł mi wózek - pierwsze wrażenia super.
Ale nie wiedziałam, że parasolkę też trzeba troche poskładać Myślałam, że łatwiej i szybciej pojdzie. Tylko mam pytanie - czy u Was też dzieciakom wystają troche nózki ? Bo K jest długi i wystają. Nie wiem czy zostawić wózek czy też szukac czegoś wiekszego
|
|
|
|
#1197 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1199 |
|
Zakorzenienie
|
Amelie witaj
Co do chodzenia daj sobie spokój stoi, chodzi trzymając się to ruszy, a moim zdaniem takie stawianie na środku pokoju samej może ją jeszcze bardziej zestresować i opóźnić samodzielne chodzenie. A jak ktoś się spyta to się go spytaj gdzie to napisane że dziecko ma przechodzić roczek kolejny głupi zabobon widełki są szerokie i może zacząć chocić nawet jak będzie miało 18 miesięcy ważne żeby czuło się na siłach nam się wydaje to takie normlane a dla tych maleństw to jak odkrycie ameryki ![]() ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- jejq okres mi się zbliża pożeram wszystko w zasięgu i ciągle mi mało |
|
|
|
#1200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:56.

Także próba zakonczona rykiem wielkim 

No ale przetrwałam. A po pracy odebralam zadowoloną Hanię, teraz rzucila się na swoje zabawki w domu, jakby ich tydzień nie widziała 

)