|
|
#1801 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Cytat:
A co do pasternaku, to wydaje mi się, że bardzo często sprzedają go zamiast pietruszki w paczkowanej włoszczyźnie. Co do sernika- nigdy takiego nie jadłam. Nie mogę się doczekać mazurka i babki wielkanocnej
|
|
|
|
|
#1802 |
|
Raczkowanie
|
Dzień doberek, witam się i ja wreszcie. Od kilku dni podczytuję tylko na tel a napisać już jakoś nie miałam kiedy
Kulla też się wybierałam na BioBazar, ale w piątek tżta złapał mega skurcz pod łopatką, że ruszyć się nie umiał i a liczyłam na jakieś sklepy budowlane (łazienkę planujemy wreszcie wyremontować) i właśnie bazarek. A jak z cenami tam??Bardzo wysokie czy tylko ociupinkę drożej niż w osiedlowym sklepie?? A pochwalisz się skąd jesteś dokładnie??Co do książeczek dla dzieciaczków to ja póki co kupiłam Zuzce kilka książeczek z wierszykami Brzechwy, Tuwima, Konopnickiej.. i to maglujemy cały czas choć chyba połowy jeszczę nie przeczytałam. Jak będzie większa to pomyślę o jakiś poważniejszych książkach
|
|
|
|
#1803 |
|
Raczkowanie
|
No i klops.
Byliśmy na kontroli u pediatry (Smerf słabo trzyma główkę przy podnoszeniu do pozycji siedzącej) i mamy skierowanie do neuro. Pediatra potwierdziła moje obawy - podejrzenie obniżonego napięcia mięśniowego i delikatna asymetria. Mówiła, że po fenku i innych podtrzymujących ciążę lekach może tak się dziać Dodatkowo Smerf ma często spocone stópki (chłodne a mokre) i że to też może być spowodowane obniżonym napięciem. Co do alergii to jak zwykle nic się dowiedziałam, tyle, że nie ma tragedii. Kazała podawać podwójną dawkę wit D bo przy dzieciach, które bardzo szybko się rozwijają i rosną (a Smerf przez ostatnie 3 tyg przybrał 1100g i teraz waży 7400g) zapotrzebowanie na tą witaminę jest większe .Powiedziała, żeby nie stosować kremów z filtrem (no chyba że na plażę) bo blokują przyswajanie właśnie wit D. Co do alergii to idę prywatnie do innego lekarza i zobaczymy co powie. Chcę też zrobić Smerfowi usg główki i brzuszka. Tyle, że i neuro i te usg to najbliżej w Białymstoku bo tu u nas 1) neuro dziecięcego niet 2) są tacy specjaliści od usg że równie dobrze ja sama mogłabym je zrobić. No i na pneumo będziemy szczepić dopiero po 6 mies. Boże, dostanę zawału - raz że wycieczka samochodowa 100km w 1 stronę a dwa że całodzienne bieganie po lekarzach Co do Sagi o Ludziach Lodu to też czytałam kilka lat wstecz, wszystkie części ![]() Padam na pyszczek, może jutro uda mi się odnieść do Waszych wypowiedzi, dziś już nie mam siły. Spokojnej nocy Wam życzę!
|
#1804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój mążjest spod Białegostoku ![]() A Ty się nie denerwuj. My też zaczynamy przygodę z neurologiem bo mamy stwierdzoną asymetrię ale jestem dobrej myśli. I Ty też bądź
Edytowane przez konsternacja Czas edycji: 2014-04-07 o 22:27 |
|
|
|
|
#1805 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzymam kciuki, żeby u neurologa okazalo się, że wystarczą ćwiczenia. Edytowane przez tridentina Czas edycji: 2014-04-07 o 22:40 |
|
|
|
|
#1806 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, my też mamy stwierdzoną asymetrię ułożeniową. Na każdej wizycie u neonatologa poznajemy nowe ćwiczenia. Nie jest to nic strasznego, chociaż czasem czuję się jak karateka, kiedy obracam np. Małą Stopę z plecków na brzuszek. Do pewnego stopnia asymetria ułożeniowa jest czymś fizjologicznym. Trzymam kciuki za Wasze Maluszki, żeby polubiły ćwiczenia
|
#1807 |
|
Zakorzenienie
|
Sadlaczyca:
mój Kacper też ma problem z główką przy podnoszeniu do siadu - mało kiedy choć trochę idzie w górę. ---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ---------- Nie polecam różowej butelki Lovi - mam ją najkrócej, uzywam w zasadzie tylko do laktatora (dokupiłam dużą, bo mała Medical z zestawu często nie wystarcza) i już się ściera podziałka
|
#1808 |
|
Zakorzenienie
|
Jaka cisza!!!
Nie pokazałam wczoraj ubranek, bo jednak najpierw wzięłam się za ich pranie. Do 24 robiłam pranie, 2 suszarki obładowane, a jeszcze 2 prania mam di wstawienia. Jak wszystko wyschnie to pokażę. A wlaśnie. Nieraz mam problem z segregowaniem :- do jakich kolorów dajecie ubrania, które np. z lewej strony są białe, a z drugiej kolorowe? Piorę wszytko wywinię te na lewą strone i niewiem, czy dawac do białych, czy kolorów? Albo mam bluzę - z jednej strony biała, a z drugiej ciemnoszara ![]() - jasno szare, taka dresowa szarość ( ) dajecie do ciemnego czy kolorów?
|
#1809 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wrzucam tylko chusteczkę do odbarwiania z rossmana. A czasem jak są tylko rzeczy bez intensywnych kolorów to nie wrzucam i też dobrze. Nigdy mi nic nie zafarbowało piękna pogoda więc idziemy na spacer. A o 15 szczepienie na rotawirusy. Boję się jak cholera, żeby mały po tym nie miał jakichś brzuszkowych problemów
|
|
|
|
|
#1810 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Rzeczywiście cicho tu...piękna pogoda na spacer ale z racji, że mały niedawno był chory to mamy nie spacerować. A od jutra podobno pogorszenie pogody ![]() Też piorę wszystkie rzeczy dziecka razem. |
|
|
|
#1811 |
|
Zakorzenienie
|
zdrowy, dzięki
![]() dostał witaminy i wapno bo wyniki morfo ma niby ok ale niektóre wartości są graniczne, no i muszę odstawić mleko i krowie białko bo tee krostki to może być skaza
|
|
#1812 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie lubię tych chusteczek z Rosmmanna - wolę 1 dużą szmatkę Paclan.
|
#1813 | |
|
Rozeznanie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Hej
witam nową mameMy bylismy wczoraj na kontroli. Niby wszystko ok a jednak mam obserwowac skórę K. bo ma podjerzenie skazy białkowej. Mimo, iż powiedziała, że po Enfamilu tak być nie powinno. W razie czego czeka nas zmiana mleka. Zdrowia wszystkim chorującym maluszkom. My akualnie jestesmy w drodze do domu, jedziemy pociagiem i poki co jest super . Zostaly jeszcze 4 godziny.Zauważyłam ostatnio, że K coraz lepiej radzi sobie z podnoszeniem glowki na brzuszku. Natomiast ma bardzo płaską głowe z tyłu od leżenia na plecach... Nie wiem jescze jak ale musze go zmuszac do spania z głową na bok Odnośnie prania to ja też piore wszystko razem łącznie z pieluszkami jeśli chodzi o ubrania dziecka. Swoje własne to osobno białe, czarne i kolory Jasnoszare razem z białymi ---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Cytat:
A nie boisz się, że za bardzo przyzwyczai się do zasypiania przy Tobie na noc i później trudno będzie go oduczyć?
Karol - 05.01.2014 Edytowane przez punamama Czas edycji: 2014-04-08 o 11:40 |
|
|
|
|
#1814 |
|
Rozeznanie
|
Ps. Dołączam fote z podróży
ImageUploadedByWizaz Forum1396951688.987797.jpg
|
#1815 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1816 |
|
Zadomowienie
|
Uff całe 3 min ćwiczyłam z Chodakowska , ale pogodzilam się z twisterem i byłam na godzinnym spacerze, no i do końca miesiąca nie kupuje słodyczy, co nie oznacza że nie zjem jak ktoś mi pod nos podstawi
może brzuchol mi zleci jeszcze trochę...Miałam plan kupić sukienkę na chrzest..tylko nie pomyślałam, że muszę karmić... |
|
|
|
#1817 |
|
Rozeznanie
|
Magnusia i Punamama - pytanie do Was (pewnie już pisałyście, dlatego sorki) - jakiego rodzaju są te zmiany skórne? jak wyglądają? ile ich jest itp.? U mnie też problem z krostkami...
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 |
|
|
|
#1818 |
|
Zakorzenienie
|
krostki zaczerwienione plamy na policzkach i szyjce, suche uszku- suche plamy i tarka na nogach
|
|
#1819 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Nadrobilam wreszcie wszystkie zaległości. Wciąż brakuje mi czasu :/ ja nie wiem czy to sie kiedys zmieni. Witam sie z nowymi mamami ![]() Niestety na czytanie książek nie ma teraz za bardzo czasu, jeśli czytam to takie związane z wychowaniem dziecka, ale wolno mi to idzie Teraz na raty czytam "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy" Harveya Karpa. Ksiazka jest fajna, bardzo lekko/łatwo napisana, jakby specjalnie dla matek o nieco obkurczonym mózgu ) poradnik amerykański, ale wart polecenia (dr Karp to ten od spowijania niemowląt i szumu ![]() Poza tym dwie księgi ("pierwszy rok zycia dziecka" Murkoff i " Księga dziecka" Searsow (tych od rodzicielstwa bliskości) leżą na stoliku obok i tylko czasem ma kiedy do nich zajrzeć, czego na prawdę bardzo żałuje. Większość wolnego czasu, czyli kiedy dziecko karmie spędzam na przeglądaniu neta, wizaz czy załatwianie spraw firmowych i domowych. Mam nadzieje, ze moja corka pozbędzie sie czujniki ruchu na spacerze i bede mogła siedzieć w parki na ławce, i czytać książki. W tej chwili muszę z nią łazić. Zmykam teraz na spacer, pózniej odpisze. |
|
|
|
#1820 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tematu Chrztu, to ja zaczęłam kompletować strój od biżuterii (kupiłam w ciąży) bo śmiało założyłam, że przecież moje dotychczasowe sukienki, których mam mnóstwo będą dobre. Teraz się okazuje, że założenie mogło być błędne ale do czerwca mam jeszcze czas... Cytat:
|
||
|
|
|
#1821 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie podobnie. Bardzo suche i zaczerwienione policzki i krosty na szyi. Na reszcie ciałka nie ma suchych miejsc. Na klacie czasem pojawiają sie krosty. A i łuski na brwiach
|
|
#1822 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Może kiedyś nam się uda spotkać na BioBazarze. Dla TŻa zdrówka!Cytat:
, ciepła, bliskości najlepiej któregoś z Rodziców Nie mam potrzeby uczenia go samodzielnego zasypiania. Jeśli nie mogę być przy nim ja, to zasypia razem z butelką, smoczkiem plus moim TŻem. Wszyscy szczęśliwi, a Mała Stopa śpi do rana, ale wiadomo, że na każde dziecko działa co innego ![]() Brawo za podróż! I za karuzelkę w PKP selfmade Muszę wziąć przykład. Też się wybieram jak sójka za morze w odwiedziny do znajomych z innego miasta... Więc Wezmę przykład ![]() Cytat:
Doradź!U nas dzień bardzo fajny Właśnie mam przerwę II śniadaniową A Młody kłóci się z karuzelką (pewnie przestała się ruszać) ![]() Dziewczyny, może Wy coś doradzicie... Zaczęły się wypryski 'pociążowe'. Moja cera już nie jest taka fajna, jak była w trakcie tych 9 miesięcy... Potrzebuję jakieś dobrej maseczki i peelingu enzymatycznego. I korektora na cienie pod oczami. I kremu pod te oczy też najlepiej I nie wiem... Nawet KWC mi nie chce pomóc
'Love is a burning thing And it makes a fiery ring Bound by wild desire I fell into a ring of fire' Johnny Cash Edytowane przez kulla Czas edycji: 2014-04-08 o 14:17 |
||||
|
|
|
#1823 |
|
Rozeznanie
|
Milka-pilka haha u mnie tez czujnik ruchu sie wlacza ale przy jezdzie samochodem.
A wózkiem nauczyłam się z nim tak jeździć żeby od razu jak zaśnie się zatrzymać (o ile to możliwe) :P
|
#1824 |
|
Raczkowanie
|
Uwaga
mój pierwszy wpis w tapatalk Dziwnie Punamama, to była Wasza pierwsza podróż pociągiem? Jechałaś sama z Dzieciątkiem? Jak pokonywanie barier architektonicznych?Też szukam sukienki na chrzest... I na wesele przyjaciółki. Będę świadkową. Nie mam żadnego pomysłu, a muszę ją jeszcze dostosować do karmienia. Młody ma założony śliniak. Ulewanie i ślinienie mnie pokonało ![]() Sent from my OMNIA7 using Tapatalk
|
#1825 |
|
Rozeznanie
|
kurcze, nie wiem czy ja też nie powinnam iść z dzieckiem do lekarza... no bo pojawiają się krostki na policzkach, brodzie - nie jest ich dużo, ale są to takie ala pryszcze z białym czubkiem. Ma też trochę drobniutkich krostek na dekoldzie i powoli mu znikają po nawilżaniu, ale jeszcze trochę ich jest (wydaje mi się że to potówki). No i spojrzałam za uszy - za prawym uszkiem ma taki mały suchy łuszczący płatek (wcześniej tego nie widziałam:/). I 2 dni temu doszły lakko żółte płaty na brwiach (ciemieniucha?).Poza tym ulewa dużo. No i od czasu do czasu lekki śluz w kupce.
Nie wiem czy te krostki to nie krostki kontaktowe, bo na jednym policzku jest zawsze prawie idealnie, a na drugim są zawsze jakieś małe krostki..... hmm Z pozytywów to: wygląda ogólnie na zdrowego, dużo się śmieje, w nocy przesypia, nie płacze z jakichś bólowo-brzuszkowych problemów, kupka ogólnie ok kolor tylko od czasu do czasu trochę śluzu ale w b.małej ilości. No i nie wiem co teraz? Mam odstawić mleko w swojej diecie? U mnie to podstawa:/ Jak myślicie iść do lekarza? Ps. Dziewczyny czy macie jakieś dobre przykładowe umowy wynajmu mieszkania? Chcemy z TŻ od maja wynająć mieszkanie jednej parze, no i się boimy żeby z mieszkania nie zrobili "dziupli" , bo mieszkanko świeżo po remoncie itp. W którymś z wątków był poruszany ten temat i nawet ktoś oferował się, że może wysłać przykładową umowę wynajmu, tylko nie pamiętam kto to mówił?;p
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 Edytowane przez katarzyniak Czas edycji: 2014-04-08 o 15:09 |
|
|
|
#1826 |
|
Raczkowanie
|
Katarzyniak, to nie musi być ani alergia, ani skaza... Nawet pediatrzy mają czasem problem z rozpoznaniem. Dużo niemowlaczków ma jakieś wypryski i jest to normalne. Jeśli podejrzewasz, że może być kontaktowe, to zamiast tetry poużywaj flaneli lub muślinowych pieluszek. Pranie płucz podwójnie i ewentualnie zmień środek do prania. Nie używaj też płynów zmiękczających. Często podrażniają.
Sent from my OMNIA7 using Tapatalk
|
#1827 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja wczoraj miałam jakiś gorszy dzień. Stwierdziłam, że moje dziecko chyba woli tatę. Bo podobno jak mnie nie było, to był bardzo grzeczny i uśmiechnięty. A wczoraj ryk. Więc stwierdziłam, że to reakcja na mnie. Albo mój pokarm. Ale dziś już lepiej i wyrzucam takie myśli z głowy ![]() Mamusie na diecie bezmlecznej. Suplementujecie jakoś wapń? Bo ja dziś kupiłam. Nie jestem w stanie jeść tego, w czym występuje on naturalnie poza nabiałem. A można suplementować bez konsultacji z lekarzem przy karmieniu piersią? Na ulotce nic nie ma o karmieniu czy ciąży. Ubranka do chrztu chyba już wybrałam. A przy okazji gdyby ktoś był zainteresowany to w Coccodrillo 20% zniżki (w sklepach stacjonarnych i internetowym) po polubieniu profilu sklepu na facebooku. A i jeszcze chciałam się pożalić, że dla dziewczynek jest tyle ślicznych rzeczy, a dla chłopaków to same dresy i piżamy. Edytowane przez idaikot Czas edycji: 2014-04-08 o 15:46 |
|
|
|
|
#1828 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1829 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też od paru dni zakładam. Inaczej wszystko miałby prześlinione. Mam nadzieję, że to nie zęby. ![]() Dziecko mi się zepsuło. Od paru dni budzi się w nocy ok. 4 na jedzenie. A było tak pięknie, przesypiał mi po 10 godzin.Wróciliśmy ze spaceru i jest ciągły ryk. Nie wiem, o co chodzi. Idę pacyfikować.
|
|
|
|
|
#1830 |
|
Raczkowanie
|
Sheperdess, a może rzeczywiście ząbki? Twój Szkrab jest starszy od mojego, więc... Oglądałaś dziąsła?
Sent from my OMNIA7 using Tapatalk
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:42.

Najbardziej z tego wszystkiego podoba mi się klimat i zapachy (szczególnie obok stoisk z wyrobami piekarniczymi). Mniam!
Coś takiego: 

a liczyłam na jakieś sklepy budowlane (łazienkę planujemy wreszcie wyremontować) i właśnie bazarek. A jak z cenami tam??Bardzo wysokie czy tylko ociupinkę drożej niż w osiedlowym sklepie?? A pochwalisz się skąd jesteś dokładnie??

16.06.2012 

Od paru dni budzi się w nocy ok. 4 na jedzenie. A było tak pięknie, przesypiał mi po 10 godzin.