|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3421 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 7
Cytat:
Cytat:
tak na odleglosc to mi wyglada, ze masz malo mleka, ale tylko na odleglosc podjelas decyzje, wie cnie bede ci macic w glowie ![]() powodzenia
|
|
#3422 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
daj mu sie wyspac, jakby byl glodny to by sie predzej obudzil
|
|
|
#3423 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi tez sie chyba mleko konczy
znowu dalam Malej butle bo krzyczy z glodu a ja cycki mam miekkie po karmieniu 2h temu:/Nie bylam milosniczka kp ale jakos mi przykro
|
#3424 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak Maja wydaje odgłosy jak śpi
|
|
|
|
|
#3425 | ||
|
Zakorzenienie
|
Lewek chciałam brokuly wysyłać a tu kilka postów niżej już widze że masz Bartoszka przy sobie!! Gratuluję!! W końcu się doczekałaś a poród szybciutki!!
margo80 rozkręci się i u Ciebie lutien Niutka25 ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3426 |
|
Zakorzenienie
|
Lewek gratulacje
szybka akcja! Witamy Bartka |
|
|
|
#3427 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja też nie umiałam od początku przecież.Cytat:
Też podaję espumisan, raz dziennie bo mam wrażenie że Małą męczy a nie znam innego sposoby. Kładzenie na brzuszku, masaż nóżkami czy masaż brzuszka nie pomagają. U nas mamy w kuchni często otwarte okno, chwilami balkon uchylony bo Tż wychodzi palić a jest w Naszej sypialni. Cytat:
GRATULACJE ! duuuuużo zdrówka !Cytat:
po porodzie jak stanełam rano na wage (ale w sumie 2 dni wcześniej byłam naczczo tylko kropłówka odżywcza) spadło 10kg Cytat:
![]() Mała powoli się budzi więc na szybko.. Wczoraj byliśmy na pierwszym spacerze i po Waszych opisach chyba jednak za ciepło ubrałam Zo ![]() poza tym.. po wizycie pielęgniarki wszystko super Mała ma jakieś krościny przy doopinie, sudocrem nie pomógł, bephanten i linomag też średnio.. zrezygnowałam z chusteczek i myję ją wodą, staram sie też wietrzyć ale nie chcą zniknąć :/I moje pytanie, dziewczyny co jecie na codzień? Ja nie długo oszaleje a boje sie jeść 'wszystko' żeby nie szkodzić Małej już nie mówiąc o obiadach bo nie mam pojęcia co gotować. Jakbyście mogły wypisać produkty albo jakieś fajne przepisy będę mega wdzięczna jak mi ta pielęgniarka nagadała wyszło że nie moge jeść nic oprócz jabłek, kefiru i zup krupnikowych. Plus pije codziennie koper włoski.
|
|
|
#3428 |
|
Zadomowienie
|
Ag no 50-60ml ściągam 2x dziennie. A to że boli czy jak?
Mariola też mi sie tak wydawało dzięki :-* Magduś znam ten ból :/ Wysłane z telefonu... |
|
|
|
#3429 |
|
Zakorzenienie
|
LEWEK gratuluje!duzy chlopak
))super, że masz już malego przy sobie i gratuluje wyboru imienia dawaj znac jak sie czujecie!!!Margo ja tez ciagle sprawdzam czy mi wody nie odchodza, w nocy sie ze skurczami znow budzilam. ja chyba nie bede czekac do wtroku czy srody az on mi tzn gin da skeirowanie do szpitala tylko pojde w weekend, tak tydzien po terminie zeby bylo, jesli oczywiscie dalej bedzie mnie bolało. no sorry neich se sam wytrzymuje skurcze, moze one sa dup.ne i nie dzialają jak trzeba ale boleć to bolą ![]() ![]() co do temp u noworodka, niemowlaka, to tymek mial ponad 37..pamietam jak wrocilismy ze szpitala i ja w histerie wpadlam bo mial 37.3 i juz w ryk ze cos mu jest na to mąż usiadl przezd google i mowi ale uspokoj sie bo to normalna temperatura i faktycznie dopiero od niedawna Tymek ma tak w okolicach 36,6ag9-nie wybudzaj na jedzenie, tylko sie ciesz ja to bym chcaila, zeby moj maluszek tak spal, ale pewnie marne szanse u Tymka to sie nei zdarzalo, pobudka byla co 1,5 h i od razu tak wrzeszcal jakby tydzien nie jadl
|
|
|
|
#3430 | |||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
, makarony z owocami - np. borówki ze słoika, przeciery jabłkowe itp. świeżych jabłek ja nie jem, bo na mnie źle działają Jem banany. Na obiad: mięsa gotowane, duszone, pieczone w rękawie, pstrąga pieczonego, rosół, barszcz. To głównie to ![]() Pręgę na brzuchu też mam. I taki sflaczały brzuch - blech. ![]() Wcięło mi cytaty chyba albo nie kliknęłam, gdzie chciałam
|
|||
|
|
|
#3431 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3432 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W ok. 3 tygodniu życia pojawia się pierwszy kryzys laktacyjny czasami. Staraj się Małą często przystawiać, pij herbatki, ew. karmi czy femaltiker i bądź dobrej myśli. U mnie dalej jest średnio, ale nie ma co rezygnować
|
|
|
|
|
#3433 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny takie pytanie: Jak sterylizujecie zabawki dla maluchów
gryzaki i plastikowe to można wyparzyć, ale pluszaki? Słyszałam, żeby włożyć do zamrażalki bo to wybije bakterie. No ale jak w jakiejś siatce? i na ile godzin?
|
|
|
|
#3434 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a moze naturalnie spruboj zakonczyc laktacje ![]() Cytat:
ja sie dziwie jak ona zadnych dzwiekow nie wydaje ![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3435 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wzięłam w sumie 4 dawki (i to połowę dawki zaleconej przez lekarza) i odstawiłam. Ale jak czytałam w necie to nie u wszystkich dawał on takie skutki uboczne. Potem piłam szałwię - chyba z 4 czy 5 razy dziennie i po 2 tygodniach laktacja ustała zupełnie. Nawet nie musiałam za bardzo odciągać bo z dnia na dzień piersi mi "miękły" coraz bardziej. ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Ja pluszaki tylko wyprałam w pralce po przyniesieniu do domu, nie zamierzam sterylizować w żaden sposób.
|
|
#3436 |
|
Zadomowienie
|
pola_m GRATULACJE, niech Kalinka się zdrowo chowa
czarnamadonna1982 Lewek GRATULACJE Śliczny dzidziuś i bardzo fajne imię to CC czy SN było ? fajowo ci to wyszło, że akurat w dniu planowanej cesarki, też bym tak chciała ja przedostatni dzień w dwupaku, w piątek rano CC, wczoraj na KTG żadnych skurczy, wszystko idealnie, lekarz się chwilę zastanawiał czy na pewno w piątek, ale kazał w piątek rano przyjechać, bo z USG wychodziło, że DZISIAJ urodzę ![]() stresuję się, nie chcę dzidzi z oznakami wcześniactwa, optymalnie jakby mi o 8 rano w piątek wody odeszły, ale jak to zrobić ???!!! (ale jak już wysiądę z samochodu, żeby w aucie nie nabrudzić )no i może głupie pytanie, ale powiedzcie, czy w czwartek wieczorem mogę z mężem sobie "zaszaleć" ??? |
|
|
|
#3437 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
|
|
|
#3438 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za pierwszy spacer i wizyte ja normalnie pluszaki pralam
|
|
|
#3439 |
|
Wtajemniczenie
|
dziękuję Dziewczyny, właśnie wisimy na cycu
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3440 |
|
Raczkowanie
|
jak to dobrze tu wejsc i poczytac ze nie tylko mnie dopadł kryzys laktacyjny, na noc juz podaje butle Nutramigenu 100ml a i tak jeszcze cyca musi possac. Dzis od rana karmie non stop z przerwa półgodzinna na drzemke Olusia i znowu ssanie. Moze on słabo ssie czy cos bo butle tez długo obraca. Mam nadzieje ze wzbudzimy laktacje jak bedziemy sie tak karmic;/
poza tym po tej wieczornej butli na drugi dzień ma trzy obfite kupy wygkadajace jak twaróg. to znaczy ze nie trawi???? ponadto musimy szeroko pieluchowac bo małemu sie gorzej rozwija lewe bioderko, na buzi ma straszna wysypke to chyba tradzik? chyba dzis krochmal przygotuje. brawa dla nowych mamuś!
|
#3441 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym powiedziala, ze temperatura 36.0 jest za niska
![]() 36.4 do 37.5 uwaza sie za prawidlowa u noworodka. Z tym, ze jak jest powyzej 37.0, to zwrocilabym uwage, czy dziekco nie jest po prostu przegrzane.Powyzej 37.5 uwaza sie za goraczke u takiego maluszka. Ja jem normalnie, wszystko podczas karmienia piersia.
O książkach Edytowane przez mariolasl Czas edycji: 2014-04-09 o 13:02 |
|
|
|
#3442 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Akcja niezła ![]() Cytat:
Cytat:
So am I. Mojej małej i tak jest tak samo niezależnie od tego co zjem. Nie przesadzam oczywiście i nie wcinam na raz poł kilo kapusty kiszonej, ale jem wszystko, tylko że w zbilansowany sposób (na tyle ile uda mi sie przy dziecku )Mariola- dopiero teraz na zdjęciach dopatrzyłam sie, że mamy taki sam wózek ![]() ![]() , tylko, że my mamy biało piaskowy, ale tez z białym stelażem. Jesteś zadowolona? Nam sie jeździ całkiem wygodnie, zwłaszcza, że Mała przekonała sie do gondoli![]() My mamy jutro wizytę u pediatry. Jadę tam sama z mała, więc trzymajcie kciuki za akcję logistyczną. Mam nadzieje, że będzie w foteliku spokojna. Droga zajmie nam 7 minut samochodem, więc najwyżej po drodze się zatrzymam ![]() Piszecie o tych kryzysach.. moja budzi się tez czasem co 2 godziny na karmienie, ale mleko leci mi z piersi dość mocno zawsze. Nie będę się zastanawiać, bo jeszcze sobie coś powkręcam. ![]() Domowym sposobem zważyłam Emilkę (raz na wage sama, raz z dzieckiem na ręku)- wyszła mi różnica 5,4 kg w samej czystej pieluszce... Matko... Jutro zweryfikuję- ale jeśli to prawda, to o żadnym kryzysie laktacyjnym nie ma mowy. Po prostu mam Pasibrzuszkę w domu ![]()
Emilka 25.02.2014 Leon 19.04.2016 Edytowane przez Trisdom Czas edycji: 2014-04-09 o 13:22 |
|||
|
|
|
#3443 |
|
Zakorzenienie
|
martyna141 ja jem raczej normalnie, jakieś białe sery, budynie, jogurty (chyba mam faze na nabiał) gotowane mięsa np dzisiaj pulpety z kaszą, słodycze...
Piotrka boli brzuch pomimo mojej diety więc skoro i tak płacze to czemu ja mam się ograniczać unikam jedynie jabłek bo po nich płakał chyba bardziej i cebuli ![]() olakola zaszalej asialll ja wiem że jak wyglądają jak jajecznica to są prawidłowe kupy, a twaróg wygląda jak jajecznica ![]() za bioderkoTrisdom ło matko ciekawa jestem ile faktycznie Emi waży ![]() oczywiście za wizytę
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje! Edytowane przez monkaa321 Czas edycji: 2014-04-09 o 13:31 |
|
|
|
#3444 |
|
Zakorzenienie
|
Trisdom, ja chciałam ten piaskowy, ale u nas nie było nigdzie
. Piękna waga . I masz racje- nie wkręcaj sie ze masz za mało mleka, bo po Emilce tego nie widać. Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- A wózek bardzo fajny. Podoba mi sie to, ze ma duża gondolę. Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
#3445 |
|
Zadomowienie
|
Ela nie wiem jak sie za to zabrać wlaśnie :/
Ag męki :/ to już wolę szałwię. Wysłane z telefonu... |
|
|
|
#3446 | ||
|
Moderator
|
Cytat:
![]() Co do jedzenia to ja jem wszystko oprocz smazonego, ostrego, niezdrowego i slodyczy. Na obiad robie np. pieczone ziemniaki z rybka/karczkiem lub faszerowane miesem mielonym i ryzem papryki, gotowana piers z kurczaka (zawijam kawalki marchewki i papryki w srodek i calosc owijam folia aluminiowa), zupki, nalesniki, makaron z serem... A z przypraw uzywam tylko soli, ziol i ewentualnie papryki - u mnie to o tyle wazne ze kiedys uwielbialam dodawac gotowe przyprawy lub "pomysly na" ![]() Mozliwe ze gdybym jadla mniej zdrowo to Kacprowi nic by nie bylo, ale ja sobie wmawiam ze cos mu bedzie i moje zdrowie i figura tez na tym skorzystaja ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3447 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
za wagę małej, też muszę ją zwazyć po swojemu ![]() Najgorzej jak mała zaśnie w łóżeczku i jęczy przez sen to co chwilę wstaje z łóżka, bo myślę, że nie śpi ![]() Cytat:
zawijasz marchewkę i paprykę surową? Przyprawiasz, zawijasz w folię i co? Gotujesz w wodzie, pieczesz w piekarniku??
|
|
#3448 | |
|
Moderator
|
Co do kp to widze ze wiekszosc jakis kryzys dopad
![]() Ja nie wiem na ile mam kryzys, a na ile doszukuje sie niepotrzebnie problemu ![]() W kazdym badz razie ja jestem niedobra dla dziecka bo nawet jezeli grymasi przy piersi, to ja mm nie daje - ludze sie ze to grymaszenie ma inne zrodlo niz problemy z laktacja i staram sie go wtedy czyms zajac i przystawiam po jakims czasie jeszcze raz. Przybiera ponoc prawidlowo wiec na razie jeszcze go nie glodze ![]() Co do plynow to dobrze ze o tym napisalas Monka bo ja bardzo malo pije, a faktycznie mleko to plyn wiec tu moze tkwic problem - od dzisiaj biore sie za picie Juz litr wypilam co dla mnie juz jest sukcesem bo ja potrafie na jednej szklance herbaty przez caly dzien byc ![]() ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Cytat:
Maly sobie poplakiwal, to ja siup i go na rece do karmienia - daje mu cycka a on nic. Dopiero sie przyjrzalam ze spiace dziecko z lozka wyciagnelam Juz mowie Piers kroje na takie cienkie plasterki, posypuje sola, papryka i ziolami prowansalskimi. Surowa marchew i papryke kroje w takie male slupki i ukladam na tym fileciku, zawijam i potem to zawijam w folie aluminowa. Wrzucam na wrzatek, gotuje pol godzinki i juz ![]() Wydaje mi sie ze te warzywka troche ta suchosc piersi likwiduja. |
|
|
|
|
#3449 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Do tego szałwia w dużych ilościach. Taaa, też tak mam. Dzisiaj ok 3 w nocy tak kwękał i jęczał że myślałam że pobudka na żarełko, ale jakoś w tym sennym amoku uświadomiłam sobie że jak jadł 1,5 h temu to chyba niemożliwe. Okazało się że chyba zimno mu się zrobiło, bo się cały rozkopał - przykryłam, podkręciłam grzejnik i gotowe.
|
|
#3450 |
|
Rozeznanie
|
Mariola dzieki
Hej kochane, dzisiaj u nas tez kryzys, mam strasznie zly dzien. Maly czesto sie budzi, mnie boli dzisiaj wszystko bardziej niz zwykle... Oby jutro bylo lepiej.
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:54.

Może powinnam go wybudzać jeszcze na częstsze jedzenie??
daj mu sie wyspac, jakby byl glodny to by sie predzej obudzil 
znowu dalam Malej butle bo krzyczy z glodu a ja cycki mam miekkie po karmieniu 2h temu:/

szybka akcja! Witamy Bartka
mnie też bolały brodawki i sprawdziły sie osłonki z TT. 

po porodzie jak stanełam rano na wage (ale w sumie 2 dni wcześniej byłam naczczo tylko kropłówka odżywcza) spadło 10kg 

, makarony z owocami - np. borówki ze słoika, przeciery jabłkowe itp. świeżych jabłek ja nie jem, bo na mnie źle działają

zawijasz marchewkę i paprykę surową? Przyprawiasz, zawijasz w folię i co? Gotujesz w wodzie, pieczesz w piekarniku??