|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1771 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Dot.: Aborcja
Dobrze by było, gdyby naprawdę takie podejście funkcjonowało w społeczeństwie. Ale niestety bardzo często się to kończy "urodziłaś, to pokochasz, daj sobie czas", "no jak to tak, nosiłaś pod sercem, a teraz chcesz oddać?", "co ludzie powiedzą, była ciąża i nie ma"...
|
|
#1772 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a już przedstawić inny pogląd od Waszego, to głowa mała Co do jagniątka - nie jem mięsa, co do życia człowieka - tak, jestem zwierzęciem bardziej lojalnym swojemu gatunkowi i stawiam człowieka wyżej niż świnie. Co do gwałtu - ciężka sprawa, oby nigdy nie przyszło mi się z takim problem moralnym zmierzyć, co do chorób - niech matka decyduje czyje życie ratować. Ahoj |
|
|
|
|
#1773 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#1774 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie mam nic przeciwko. Znam po prostu osoby, które nie cenią ludzi wyżej od innych zwierząt. Sama jem mięso (choć w niewielkich ilościach) i mam psy, które jeść mięso muszą i nie zrezygnuję z posiadania ich nigdy. Mam tylko nadzieję, że w przyszłości będzie mnie stać na jedzenie szczęśliwych zwierzątek, a nie tych z hodowli masowych. Póki co kupuję ekologiczne jajka (nikt by mnie nie zmusił do kupienia jajek z 3). Nie mam tylko alternatywy dla mleka, bo takie prosto od szczęśliwej krowy jest dla mnie totalnie obrzydliwe w smaku
|
|
|
#1775 |
|
Rozeznanie
|
Uważam, że w takich przypadkach nie mam w ogóle prawa się wypowiadać, nie przeżyłam nigdy gwałtu i nie wiem co to opieka nad ciężko chorym dzieckiem, choć oczywiście teoretycznie zasada jest taka sama - i tak przerywa się życie, tylko, że w innych okolicznościach. Co ja dopuszczam, a co nie? hmm... nie czuję się dobrze mówiąc komuś co ma robić, mówię tylko, co mnie razi moralnie, a co nie. Nie jestem jakąś wielką anty-aborcją i nie podchodzę do tego jakoś szczególnie wojowniczo czy emocjonalnie, po prostu rozważam sobie wszystko i wychodzi mi, że aborcja jest jednak zabraniem życia. Uważam, że prawo nie powinno się na to zgadzać, żeby aborcja nie stała się właśnie lekiem na wpadki, aborcja to ostateczność, w sytuacji na prawdę tragicznej.
|
|
|
|
#1776 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1777 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. A może to po prostu kwestia przyzwyczajenia? Dla mnie nie do zniesienia jest mleko z kartonu.
|
|
|
|
|
#1778 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#1779 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale faktycznie gotowanego nie próbowałam, dzięki wielkie
|
|
|
#1780 |
|
Raczkowanie
|
Nikogo nie obrażam w moich postach i nie jestem agresywna. Wyrażam swoje zdanie i chce aby podano mi konkretne racjonalne argumenty.
ja widze że tutaj wiekszośc nie umie czytac ze zrozumieniem, wmawianie mi czegos czego nie napisałam. I bynajmniej nie mam sie za osobe wszech wiedzacą, znowu ktos cos przytacza czego nie napisałam. Obrażacie sie iz napisałam że argumenty które podajecie sa denne? jeszcze spieracie się w podane powyzej fakty. Bynajmniej nie oczekuje takiego wyznania iz Jesteś zła i morderczynia z Ciebie szatańska. kolejna próba wmawiani mi czegos czego nie napisałam i nie napisze. |
|
|
|
#1781 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zawsze jak słyszę (lub czytam ) jak ktoś tak kategorycznie się wypowiada - zastanawiam co by zrobił gdyby jemu to sie wydarzyło. Tyle o sobie wiemy ile życie nas zweryfikowało. Jak ten poseł, który KAZAŁBY żonie urodzić dziecko z gwałtu. A gdyby to była nastoletnia córka? Też by jej kazał? Zgodnie z obowiązującymi przepisami aborcja to ostateczność. Ale nawet jak są wskazania do przerwania ciąży to i tak lekarze nie chcą wykonać aborcji(np A.Tysiąc). Jakby zapłaciła to by miała. Na NFZ nie chcieli.... |
|
|
|
|
#1782 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1783 |
|
Naczelna Nastolatka
|
tiaaaa, urodzić i oddać. Tyle, że najpierw trzeba te 9 miesięcy w tej NIECHCIANEJ ciąży chodzić. Pomijając problemy ze zdrowiem fizycznym oraz poród, to takie 9 miesięcy jest destrukcyjne dla psychiki. Ale to pikuś zapewne.
|
#1784 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nadal czekam na wyjaśnienie jak aborcja eskaluje wzajemne zabijanie się
|
|
|
|
|
#1785 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mówić kobiecie, która nie chce dziecka 'donosisz i oddasz', to tak jakby powiedzieć kobiecie, na której facet wymusza seks/próbuje zgwałcić- 'co z tego, że nie chcesz, daj mu zrobić swoje i będziesz miała spokój'. Bo tak, zmuszanie kogoś do czegokolwiek, a już szczególnie do donoszenia ciąży i urodzenia dziecka, można spokojnie porównać do gwałtu- tutaj na psychice. Nie można traktować kobiet jak przedmiotów, w których ma bezpiecznie rozwijać się płód, nie można odbierać im prawa do decydowania o swoim ciele i sumieniu. Przeciwniczki tak głośno krzyczą o ponoszeniu konsekwencji swoich wyborów. To czemu by nie dać kobiecie usunąć ciąży, choćby i co miesiąc miała to robić, i niech ponosi te konsekwencje- ewentualne problemy z ciążą w przyszłości, depresja, wyrzuty sumienia, potępienie przez społeczeństwo. Nigdy nie będę poważnie traktowała przeciwników aborcji, którzy po urodzeniu się dziecka nagle milkną i znikają, ie obchodzi ich, co dalej, czy ten mały cud ma odpowiednie warunki do życia i rozwoju. Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1786 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1787 |
|
zuy mod
|
Co do genialnego "podwiaz jajowody" informuje iz jest to mniej skuteczna metoda niz tabletki dwuskladnikowe.
Czyli JEST MOZLIWOSC WPADKI. I co wtedy? "pan bog dal dzieci, da i na.dzieci"? wysłano z mojej Xperii SP
|
|
#1788 |
|
Zakorzenienie
|
Inna sprawa, że ktoś może nie wyklucza dzieci w ogóle, tylko teraz czy w ciągu najbliższych kilku lat.
|
#1789 |
|
Przyczajenie
|
Przeraża mnie jak Polacy (Polki w tym wypadku) lubią się wyraźnie dzielić. Zero porozumienia, każdy wykłada tylko swoje poglądy i już. Szkoda
|
|
|
|
#1790 |
|
Raczkowanie
|
naprawdę nie wiesz dlaczego napisałam że za niedługo zaczniemy zabijać siebie nawzajem? to jest oczywiste tylko trzeba pomysleć.
![]() i dalej mi wmawiasz czegos czego nie napisałam ,,Nadal czekam na wyjaśnienie jak aborcja eskaluje wzajemne zabijanie się''.Czy ja gdzies to napisałam? aborcja nie powoduje tego i powodować nie będzie. ---------- Dopisano o 00:55 ---------- Poprzedni post napisano o 00:53 ---------- Po drugie meczy mnie taka konwersacja gdzie ktos zawsze mi wmawia cos czego nie napisałam i ciagle musze przytaczać moje slowa aby to wyjasnić. Nie na tym to polega. czytajcie ze zrozumieniem. |
|
|
|
#1791 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak, jesteś agresywna, ale w pasywny sposób. Co chwilę kogoś obrażasz w zawoalowany sposób. A to że trzeba czytać ze zrozumieniem, a to że argumenty są denne (HA! napisała osoba, która nie podała ŻADNEGO argumentu i jakże trollowato ominęła ostatnią prośbę by podać choć jeden). Póki co jesteś nudną fanatyczką, która tylko krzyczy, próbuje grać na emocjach, a jeśli chodzi o konkrety to jest cicho.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
|
|
|
#1792 |
|
Raczkowanie
|
Zarzucasz mi obrażanie innych jak sama to robisz. HA
jak dla Ciebie zdanie aby czytać ze zrozumieniem to obraza to najwidoczniej każde zdanie jakie by nie było będzie obrazą. Ty mnie teraz obraziłas gdyż, nazwałas mnie nudną fanatyczką. Chyba te dwa zdania troche sie róznią. zdanie prosze czytac ze zrozumieniem mówi nauczycielka w szkole do dzieci
|
|
|
|
#1793 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
To znaczy: szanuję pro-liferki, bo każdy w kwestii aborcji ma prawo do wyrażania wlasnego pogladu . Taki urok demokracji. Ale mój szacunek kończy się w chwili, gdy ktoś próbuje wpierać innym swój światopogląd i na jego podstawie oceniać drugą osobę i moralizować. Wtedy zawsze pytam: "A co robisz by pomóc takiemu 'uratowanemu' dziecku, gdy już się urodzi?". I wtedy zapada taka niezręczna cisza na konkretne pytanie. A potem z reguły zapytana pro-liferka się oburza albo obraża. Trudno. To, co mnie osobiście drażni u "krzykaczek pro-liferek" ( zresztą takie krzykaczki są też po drugiej stronie barykady), to kompletny brak zrozumienia, że za każdą aborcją stoi inna historia i inna tragedia kobiety. Bo niestety, problem nie ogranicza się tu do gimbusów bawiących się w słoneczko na imprezach. Czasem jest to decyzja podjęta z ciężkim sercem ale konieczna. Myślę też, że dla żadnej normalnej kobiety to nie jest środek antykoncepcyjny i żadna nie traktuje aborcji jak usunięcia niepotrzebnej ósemki. Szpilki na Giewoncie, proszę Cię, zejdź troszkę z tonu bo wykłócanie się do niczego nie doprowadzi. Adwersarze podali Ci kilka argumentów i nie Tobie oceniać, czy są one denne, czy nie. Ja szanuję Twoje stanowisko w kwestii aborcji i uznaję Twoje prawo do posiadania światopoglądu, który reprezentujesz. W zamian proszę o taki sam szacunek z Twojej strony dla mnie, jako zwolenniczki wolnego wyboru kobiety w kwestii aborcji i dla innych Uczestników tej dyskusji o poglądach zbieżnych z moimi. Czy mogę Cię o to prosić?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2014-04-10 o 06:23 |
|
|
|
|
#1794 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ---------- Cytat:
Edytowane przez 201607040940 Czas edycji: 2014-04-10 o 08:56 Powód: , |
||
|
|
|
#1795 |
|
Zakorzenienie
|
Naprawdę nie rozumiem, dlaczego osobniki broniące "życia nienarodzonego" nie poświęcą marnowanego na prostackie agitacje czasu na forach czasu na wymyślenie jakiegoś sposobu donaszania ciąży i rodzenia zamiast kobiet, które miałyby usunąć. Serio serio, wilk syty i owca cała. One się pozbędą ciąży, a wy ocalicie płodzik. I gitara!
|
|
|
|
#1796 |
|
Zakorzenienie
|
Albo nie zajmą się działaniami w realnym świecie, zamiast nawracać i dyskutować na forum. Wiadomo, najprościej sobie popisać bez wychodzenia z domu i wstawania z krzesła "nie róbcie tego, to złe, bla bla bla", ale w życiu to nic nie robić, bo to już jakiś wysiłek trzeba włożyć.
|
#1797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1798 |
|
Raczkowanie
|
Ja nic takiego nie napisałam że aborcja jest przyczyna zabijania sie ludzi na swiecie. To zdanie które zacytowałaś wogóle tak nie twierdzi nie widze skad Ty to wyczytujesz. To sa dwa odrebne zdania.
one miały za zadanie ukazać że znieczulica ludzka ( egoizm, żądza pieniadza) prowadzi do takich dramatów. To znieczulica ludzka prowadzi do aborcji i jeżeli ludzie nie odnajda w sobie wrażliwości dla drugiego czlowieka to doprowadzi iż bedziemy sie codziennie zabijać o np złe spojżenie. |
|
|
|
#1799 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
1. to nie po bożemu, 2. przecież wyraźnie widać w wypowiedziach "chciało się seksu to ponoście konsekwencje", że ciąża ma być karą, bo ktoś śmiał uprawiać seks.
|
|
|
|
|
#1800 |
|
Raczkowanie
|
Forum jest od tego że mozna wypowiadac swoje zdanie. Dlaczego ludzie którzy sa przeciw aborcji nie moga sie wypowiadac bo ktos im zarzuca że wolą sobie pisac na forum niz działac w normalnym świecie. Nie bardzo rozumiem.
Prawie w kazdej wypowiedzi skierowanej do osobnika przeciwko aborcji zarzuca sie i obraza poglady religijne. Wydaje mi sie że za takim światopogladem nie stoi tylko religia lecz także etyka i moralnosc. jak ktos by napisał że ma takie zdanie gdyz religia mu tak dyktuje to ok taka dyskusja może sie potoczyc, ale w innych przypadkach jest to zwykłe wysmiewanie. Edytowane przez szpilki na giewoncie Czas edycji: 2014-04-10 o 10:07 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:48.

a już przedstawić inny pogląd od Waszego, to głowa mała

klask i: