|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
Dziękuję za rady. A czy potrafilybyscie ułożyć mi taka tygodniowa diete?
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#182 |
|
Wtajemniczenie
|
a niech będzie - lekkie U
: kawa z mlekiem 3,2% trening 1) 5 łyżek płatków owsianych, mleko, suszone morele, banan, płatki migdałów + kawa z mlekiem 2) 2 jajka smażone na oleju z pestek winogron, sałatka z lodowej i ogórka z odrobiną oliwy z oliwek, szczypiorek, kromka wieloziarnistego (taki jak na wczorajszym zdjęciu) + kawa z mlekiem 3) makaron pełnoziarnisty, indyk z warzywami (resztki wczorajszego indyka, dobry przecier pomidorowy, pietruszka, czosnek, por, fasolka szparagowa, papryka, przyprawy m.in słodka papryka, olej z pestek winogron) 4) zielone jabłko i danio waniliowy, garść orzechów włoskich, trochę słonecznika 5) pierś z kurczaka w imbirze, marchewka z odrobiną oliwy z oliwek, ogórki w jogurcie greckim i szczypiorku dzisiaj tak pochmurno i pada od rana, że nawet zdjęcia gorsze wychodzą...
Edytowane przez fusiacola Czas edycji: 2014-05-06 o 09:42 |
|
|
|
#183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A zdjęcia bardzo ładne... Jakim aparatem robisz? Mój jakoś przyciemnia
|
|
#184 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja tak lubię najbardziej, ale mój tż niekoniecznie a nie chce mi się smażyć osobno więc jem jakie jest.mam stary aparat sony, jakiś taki najzwyklejszy jak słońce przyświeci w kuchni to super kolorki wychodzą, ale wystarczy ciut ciemniejsze światło a zdjęcie jest takie jakby posypane piaskiem z lampą nie umiem robić
|
|
#185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do jajek to ja lubię jak białko jest ścięte a żółtko takie bardzo gęste (jak sos).. coś jak jajko ugotowane na mole.. a w połączeniu z sosem pomidorowym...
|
|
#186 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak się odpowiednio przyrządzi to jest właśnie taki efekt, ścięte białko a żółtko gęste jak sos, z tą różnicą, że jesz ze szklanki![]() u nas na huevos rancheros mówi się chyba poprostu jajka po ranczersku, w knajpce niedaleko nas w menu pisało zawsze "jaja ranczera" podawali z czerwoną fasolą i pikantnym sosem paprykowo -pomidorowym, całkiem niedawno zmienili na "jaja górala" i dodatki regionalne.---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- ja zauwazyłam, że jeżeli w tle talerza jest coś w żywym kolorze to automatycznie to co na talerzu wychodzi gorzej, mniej intensywnie a całe zdjęcie jest ciemniejsze. Temu robie zdjęcia z takiego bliska - spróbuj może tak jak ja.
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jajka po ranczersku to to samo co huevos rancheros... mi to smakuje ale ja robię w lżejszej wersji bez fasoli Spróbuje chociaż wydaje mi się że to też aparat.. a może się mylę...tylko nie pamiętam jak mi robił na wakacjach i nie wiem czy reklamować... bo jeśli wezwe kuriera a potem okaze sie ze z aparatem wszytsko jest dobrze to będe musiała ze 100zł zapłacić za to ze kuriera bez powodu wezwałam...
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2014-04-10 o 16:06 |
|
|
|
|
#188 | |
|
Zadomowienie
|
fusiacola: dzieki za ocene
sol/alkohol wiem wiem zastanawiam się tylko, czy jedzenie zbyt duzej ilosc tluszczy *nawet tych zdrowych, a małej ilosci wegli (bo chyba jem za malo?) nie bedzie mialo jakis złych skutków. w dni, w ktore nie wstawialm jadlospisow jadlam podobie na obiady byl np jedzone na miescie "steki" z wolowiny, z warzywami albo np poledwiczki wieprzowe itd i nie jem chudych mies/ryb i do tego mniej wegli ale np oliwa podobnie na kolacje twarog z olejem lnainaym, albo te bialkowe omlety z awokado albo mieso/ryba tez z tluszczem i mniej wegli hmm.. ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Cytat:
ja zawsze mam"miche" warzyw
|
|
|
|
|
#189 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- Cytat:
). Złych skutków nie odczuwam, wręcz przeciwniea sałatki mało, bo to było tak na szybko - dosłownie tyle co zdążyłam pokroić zanim się jajko zrobiło, bo by mi przecież tż umarł z głodu ![]() ---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- Cytat:
może spróbuj tryb nocny
|
|
#190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do aparatu to mam na myśli tryb auto.. nie pamiętam jakie wcześniej w tym trybie mi robił zdjęcia
|
|
#191 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo jest go więcej![]() Ervisha ale wstaw zdjęcia swoich potraw, nawet jak będą ciemne
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rodzicom się zachciało drzew na działce posadzić ---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- A z jajek do zawsze wolałam żółtka
|
|
#193 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ewentualnie pod okapem![]() ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- ja też
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem co za pawian to wymyślił ![]() O dwa żółtka Jajka pod każdą postacią są pyszne ;D I nikt mi nie wmówi ze podwyższają cholesterol...
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz 20 części tego wątku + nasze uwagi i jeszcze informacje w pierwszym poście i w innych wątkach, chyba jesteś w stanie zrobić to sama. agnieszka16> zaczęłam robić planki, ale muszę mieć bardzo słabe mięśnie - 50 sekund to maks, które wytrzymałam .Zaczęłam chodzić na siłownię miesiąc temu; byłam raz na zajęciach ze sztangą (miałam obciążenie 5kg) - podobało mi się! |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#196 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a dziś : I Jajecznica z 2 jaj na oliwie , kromka pieczywa pełnoziarnistego , ogórek zielony i herbatka zielona II Duże jabłko i banan III Kasza , pierś na parze a potem podsmażona na oliwie i doprawiona , sałatka z pomidorem i cebulą z łyżką śmietany 18 % redds ![]() IV Wieśniak z serem półtłustym , jogurt naturalny , rzodkiewka , pomidor , cebula + 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego i tyle bo wcześnie idę spać
|
|
#197 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
podziwiam, zazdroszczę, gratuluje menu. Jest wesoło i kolorowo. Z ciekawości- kiedy masz czas na szykowanie sobie TAKICH zaje...posiłkow?
|
|
|
|
|
#198 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
planujemy z tżtem oglądać jakiś film, więc pewnie zaliczę jeszcze garść mieszanki studenckiej (rodzynek prawie nie biorę ) i gorące kakaopowiem Ci szczerze, że nie poświęcam wiele czasu na przygotowywanie ich, zwykle właśnie jak wrzucam na talerz to na co mam ochotę to najciekawsze wychodzą sporo robię na zapas rzeczy, które mogę potem na szybko wykorzystać, np pieczone mięso
|
|
#199 |
|
Zadomowienie
|
U. Od rana uczelnia, a potem praca. @ przyjdź...
![]() I Owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na mleku z kawą zbożową z: pomarańczą, serkiem homo, orzechami włoskimi i miodem wielokwiatowym Przekąska: jabłko II Grahamka z serkiem typu włoskiego, masłem orzechowym crunchy i konfiturą żurawinową Do kawy: 2 ciastka typu delicje III Grahamka z szynką długodojrzewającą, żółtym serem, pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem kiszonym i sałatą IV Pierś z kurczaka smażona bez tłuszczu; ponad pół woreczka kaszy gryczanej; fasola szparagowa z masłem Jak patrzę na Wasze zdjęcia, to moje porcje wydają mi się ogromne...
|
|
#200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziś miałem na obiad duszone warzywa (pół brokuła z całym porem i całą dużą kalarepą) i 2 sznycle z indyka i znowu misa (z górką) poszła w ruch, a tutaj niektórym jeszcze pół talerza widać
Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2014-04-10 o 21:05 |
|
|
|
|
#201 |
|
Przyczajenie
|
Dziejsza R:
09:00 owsianka: 4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, szklanka mleka 2,0%, łyżeczka kakao + mała pomarańcza 15 min Cardio z Mel B 40 min Skalpel z Ewą Chodakowską 12:00 od razu po ćwiczeniach: 2 kromki chleba żytniego razowego posmarowane Łaciatym chrzanowym, plaster wędzonego łososia + banan + 12 ciemnych winogron + kiwi + sok marchwiowy jednodniowy 16:00 gulasz wołowy domowy z cebulą i papryką czerwoną (bez żadnych zabielaczy, zagęszczaczy czy kostek rosołowych), dwie garście makaronu razowego, mix sałat z sosem winegret domowym 19:00 sałatka caprese: kulka mozarelli z zalewy, średni pomidor, świeża bazylia, sól, pieprz, oliwa z oliwek do picia: herbata owocowa bez cukru, woda mineralna z cytryną |
|
|
|
#202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(zwłaszcza, że kiedyś obiad potrafił być moim pierwszym posiłkiem )
|
|
|
|
|
#203 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wymieniłabym delicje na orzechy i pestki, a pierś z kurczaka np na łososia lub tłustą rybę wędzoną np makrele i mówię śmiertelnie poważnie, nie ma co czekać na stopniowe ich zwiększanie. Powodzenia
|
|
#204 |
|
Raczkowanie
|
A to moje dzisiejsze. Pierwszy raz tu publikuje ale obserwuje od dluzszego czasu
![]() Redukcja ; Ś: dwa jajka na twardo, caly pomidor, dwie kromki chleba razowego II sniadanie - fruktajl + 2 wafle ryzowe Obiad : zupa warzywna(marchew, pietruszka, ziemniak, seler) z ryzem Podwieczorek: marchewka starta z jablkiem Kolacja: Activia malinowa + bulka razowa z dynia Powinnam cos zmienic chcac zredukowac wage? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#207 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na swoją obronę mam tylko to, że mam duże talerze ale serio myślę, że nie ma co na siłę sobie rozpychać żołądka, jeżeli ktoś jest syty po mniejszej ilości dzienny bilans mam zawsze ponad 1600 kcal
|
|
#208 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Cytat:
|
|
#209 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
problem polega na tym ze moja rodzina je dosyc tlusto i ciezko jest wyperswadowac rodzicom ze chcialabym parenascie kilo zrzucic i zeby mi pomogli kupujac cos lzejszego co moglabym.sobie przygotowac. Na szczescie niedlugo zaczne na siebie zarabiac i.mam nadzieje ze bede mogla sobie sama gotowac ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#210 |
|
Wtajemniczenie
|
pisałam w kontekście @, dlatego zaproponowałam zamianę
w menu potrzebne są też witaminy, organizm jest "mądrzejszy" niż nam się wydaje
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:37.

: 

a nie chce mi się smażyć osobno więc jem jakie jest.
z lampą nie umiem robić
jak się odpowiednio przyrządzi to jest właśnie taki efekt, ścięte białko a żółtko gęste jak sos, z tą różnicą, że jesz ze szklanki
podawali z czerwoną fasolą i pikantnym sosem paprykowo -pomidorowym, całkiem niedawno zmienili na "jaja górala"

bo jest go więcej

wymieniłabym delicje na orzechy i pestki, a pierś z kurczaka np na łososia lub tłustą rybę wędzoną np makrele