![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Czy Bóg wybaczy siostrze Bernadetcie?
Polecam lekturę:
http://wyborcza.pl/duzyformat/1,1377...etcie_.html#MT Aż trudno uwierzyć, że to wszystko prawda. I ten wyrok, skandalicznie niski. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy Bóg wybaczy siostrze Bernadetcie?
Biedne dzieciaki,nie dosc ze wyladowaly w takim miejscu,to jeszcze to miejsce okazalo sie pieklem na ziemi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Najbardziej przeraża jakaś taka zmowa milczenia, brak reakcji lekarzy, nauczycieli w szkole
Swoją drogą, słyszałam wiele złych opinii o żeńskich zakonach, że kobiety generalnie nie nadają się do takiego życia w zamknięciu, celibacie, wśród samych kobiet, że to degeneruje i wykrzywia psychikę. Tutaj padło na najsłabsze dzieci, takie których nie miał kto bronić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szokujący jest także wyrok. Jak ktoś, kto wyrządził tyle zła, może dostać tak krótki wyrok i to w zawieszeniu? Można to uznać za przyzwolenie dla podobnych praktyk. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
W kolejnej instancji dostała wyrok bez zawiasów, ale też śmiesznie niski, no i skutecznie miga się od wykonania kary. Taki bajzel w tej instytucji, wielka krzywda dzieci, nic tylko kanonizowac w niej więcej świętych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
przeczytałam.
chryste panie. tyle powiem. jak dobrze że nie mam z tą religią nic wspólnego. ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- i dla mnie to tylko kara śmierci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nawiązując do historii polecam film "Siostry Magdalenki" http://www.filmweb.pl/Siostry.Magdalenki
To chore, chore, chore i jeszcze to, że kuratorium praktycznie tego nie kontrolowało. Niech siedzą w tych zakonach i dadzą spokój ludziom. Nie pierwszy i ostatni taki przypadek, owszem takie historie zdarzają się też wśród cywilów, ale takie ośrodki są lepiej kontrolowane itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
i te durne pierdziszony w szkole, zakwaśniałe nauczycielki co liczą sie tylko układy i układziki i dobre stosuneczki z siostrunią.
no krew zalewa człowieka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Life is a drink ...
|
Potwierdza się zdanie, że w Polsce jak jesteś ubrany w habit to jesteś święty i nietykalny.
W USA to by nie przeszło ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Czemu Jan Paweł II nie uczynił cudu i tym nieszczęsnym dzieciom nie pomógł?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
![]() Aha, sprawdziłam GDZIE jest ten ośrodek i gdzie dzieci z tego ośrodka mogły chodzić do szkół. Wychowałam się w tamtych okolicach. Nie dziwię się podejściu nauczycieli z okolicznych szkół. Takiego nagromadzenia patologi i biedy nie widziałam nigdzie indziej. W mojej podstawówce nauczycielki miały podejście identyczne. Tam można by na żywo kręcić nie wiem, jakieś horrory i apokaliptycznie historie, sceneria jak na zawołanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
a ja się dziwię. nie wazne gdzie i jaka patologia, jak mozna nie zareagować na informacje dziecka że jest gwałcone?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Jak można nie reagować że dzieci są bite do krwiaków na pół pleców/głodzone/większość z nich ma FAS/rodzice jak się pojawią na wywiadówce to śmierdzą tanim jabolem/do szkoły nie chodzą/nie zdają co roku/śpią na ulicy/inne?
Bo trzeba by chyba całemu osiedlu dzieci pozabierać (wyjątki nieliczne zostawić) i co potem z tymi dziećmi? Domy dziecka przepełnione. A patologia co roku dorabia nowe. Poza tym w takim natężeniu problemów nauczyciele po prostu olewają - taka robota i taki przydział, koniec, byle przetrwać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Temat i tak słabo omówiony. Aby go zauważyć powinien być na głównej stronie gazety. Tylko nagłośnienie coś daje, bo w inną sprawiedliwość nie wierzę... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
zuy mod
|
Wytłumaczcie mi jedno.
DLACZEGO państwo nie ma praktycznie ŻADNEJ kontroli nad tym co się dzieje w takich ośrodkach? DLACZEGO kościół znowu jest nietykalny?
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kathy O'Beirne - Wstrząsające wyznania Kathy Film jest wstrząsający, ale ta książka... przerażająca.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wojtyła był zbrodniarzem takim samym jak osoby, które krzywdziły dzieci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodać trzeba, ze faktycznie za pontyfikatu Jana Pawła II dobrze się w Kościele nie działo, wiele afer zamiatano pod dywan, rozkwitło imperium Tadeusza Rydzyka, polski episkopat ma kształt jaki ma... Dla mnie ta kanonizacja jest szczerze mówiąc niezrozumiała (no chyba że z punktu widzenia finansowego). Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2014-04-10 o 16:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Rzygać się chce jak się człowiek dowiaduje o takich rzeczach.
A wyrok? Śmiech na sali, porażka wymiaru "sprawiedliwości" jak to bardzo często bywa zwłaszcza w sprawach o przemoc seksualną. W głowie się nie mieści. Bliska mi osoba miała okazję pracować w ośrodku dla dzieci niepełnosprawnych prowadzonym przez siostry zakonne i gdyby nie reakcja pracowników świeckich to metodą wychowawczą byłoby przywiązywanie dzieci do kaloryferów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
afera z ksiezami pedofilami też ucichła
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
W sumie dla takich siostrzyczek, księży pedofilów nawet lepiej, żeby Bóg nie istniał.
Chociaż podejrzewam, że sami w niego specjalnie nie wierzą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
ostatnio Superwizjer TVN pokazał reportaż o kapłanie z poważnymi zarzutami pedofilskimi który dalej pracuje z dziećmi, jest bardzo bogatym człowiekiem, bryluje w mediach, jest jednym słowem nietykalny, tak nietykalny że nawet jeden z zarzutów o pedofilię przez prokuraturę został uznany jako seks za zgodą, mimo że dzieciak leczył się na depresję czy do psychologa po tym chodził długi czas.
no i to co powiedział jego "adwokat" a przy okazji bliski współpracownik kościoła przy Komisji Majątkowej, gdy groził dziennikarzom że jak materiał pokażą to ich zniszczą. w Polsce potrzebne jest oczyszczenie, druga Irlandia, tam też wyszła potężna afera pedofilska a później afera z wykorzystywaniem kobiet w placówkach kierowanych przez zakonnice gdzie kobiety pracowały po 16 godzin na dobę, były bite itd to są fakty udokumentowane za które ludzie siedzą, w Polsce kapłanom wolno wszystko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Zaczyna się od tego, ze ksiądz daje dyspense na piatkowa zabawę w publicznej szkole, ludzie klaniaja im się w pas, zaprasza do świecenia mostu i autostrady, a kończy się na ogromnym poczuciu władzy i bezkarności. Potem mamy takie patologie. Przecież ofiary tych zakonnic najprawdopodobniej do końca zycia będą się z tym, co im zrobiono, zmagały.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
oj będą, tak jak i ofiary pedofilów, ale księża za nic w świecie nie chca ponosić finansowej odpowiedzialności za to. a powinni tak jak w Stanach Zjednoczonych. a w Polsce kasa kościoła jest święta i on ma prawo brać, ale dawać już nie musi.
a o pedofilach wiedzą wszyscy, wie cała kuria ale milczą bo tak wygodniej, w przypadku zakonnic też wiedzą wszyscy ale nikt nic nie robi bo tak wygodniej, lepiej zamieść pod dywan i udawać że nic się nie dzieje, lub że to co się dzieje jest normalne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jejku, wiecie co? Ja chcę, żeby tym razem to była tylko maga Gazety Wyborczej, która lubi wszystko nakręcać, przekręcać i wyolbrzymiać... Dla dobra tych dzieci. I boję się, że to jednak prawda. Ciśnienie skacze.
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2014-04-10 o 19:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Life is a drink ...
|
ale w Polsce pracujemy do 65 r.ż ... a księża i zakonnice przecież pełnią swoja funkcje aż do śmierci ? :P
do więzienia powinna iść a nie jakieś odwołania... ---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- szkoda, że miała dobry stan zdrowia jak pozwalała na takie akcje pod jej okiem.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Tu tylko dożywocie. Albo kara smierci.
![]() |
![]() |
#29 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#30 | |||
wańka wstańka
|
Cytat:
Niestety do zgromadzeń trafiało (kiedyś więcej, teraz podejrzewam nieco mniej) osób przypadku i z przyczyn zupełnie innych niż powołanie. Patologia wykrzywia psychikę a nie życie w zakonie. Brak reakcji jest przerażający. Cytat:
Ja się niestety powoli przestaję dziwić. Za dużo takich przypadków. Niedouczeni nauczyciele, bez zwykłej ludzkiej empatii. Nie raz się spotkałam z nauczyielem, który nie wiedział jak może objawiać się przemoc; nie chciał tez wiedzieć, co zrobić, gdy dojdzie do podejrzeń doyczących w przemocy. Inna sprawa, że ludzie krzywzący dzieci potrafią kłamac zręcznie. Z tego co widać siostra B. wykorzystywała swój habit do tego, by jeszcze bardziej kłamać. Ten sam mechanizm pojawia się w sytuacjach dziei krzywdzonych przez postaci znane z działalności charytatywnej czy pedagogicznej. To jest chore i paskudne. A jak kłamstwa wychodzą powoli na jaw to kto chce się przyznac publicznie, że się dał oszukac i tym samym przyzwalał na coś takiego? Moim zdaniem ta osoba powinna zostać ukarana przez zgromadzenie. Nie wiem jakie sankcje mogą byc jej tam nałożone, ale dobrze by było, gdyby zgromadzenie zareagowało ostro. ---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Cytat:
![]() Zeby z tak poważnej sprawy jak krzywda dzieci wprowadzać OT JP II i oceniac jego działanie? Jestem przekonana, ze się mylisz. JPII zbrodniarzem nie był.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:03.