|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)
Cytat:
2. a co do 2 pkt. straszne .... (jak ja urodziłam ,to nastepna w kolejce po mnie była dziewczyna która rodziła w dwudziestym ktoryms tyg. ..martwe maleństwo .już drugi raz ..... trzymając Roszka płakałam po tamtym maleństwie....) 3. herbata brata ..łoookropna ![]() Cytat:
![]() no. Cytat:
![]() Nina tez marzy o tancu (profesjonalnym ,bo na zajecia jakies tam chodzi).może będzie mieć znajomości u profesjonalistki i plecy jakies (jakby co to pamiętajcie ze nas znacie,powołamy się na Oliwke )ale ze jak????? ze na czyim cycu w takim razie jest T?????? ![]() Cytat:
Cytat:
to se sam teraz pójdzie na huśtawki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() co do huśtawek...ja jak byłam mała to gdy się huśtałam na takiej metalowej to podbiegł brat ...i dziura w głowie . krew się lała ,szwy na czole . Dzis miałam ...masakryczny dzień. niedosyc ze nie spie od 4 a do 4 tez karmie i później .... to od rana do 19 miałam latanie tak ze jadłam w aucie obiad podczas jazdy ...kierując . do tego rozwiązywałam (próbowałam,próbowałam tylko pomóc) problemy małzenskie kogos bliskiego - przez to się tak zdenerwowałam ze ...no z tych nerwow i niedospania beczałam,a jak kawe wypiłam to ..pikawa mi chciała wyskoczyć .... na dodatek na pocieszenie mogę się pochwalić ze jestem kretynką do kwadratu bo chcąc wyjść z domu włożyłam R do fotelika który był na łóżku ,niezapielam go ...i poszłam na korytarz po buciki. R w tym czasie wyszedł /wyskoczył z fotelika na podłogę . Efekt -usta rozcięte ... , o dziwo płakał przez sekundę . ![]() Wiec pierwszy raz mamy za sobą . jestem bezmózgiem .
|
|
#1472 |
|
Zadomowienie
|
Nestelle, nie jestes bezmozgiem :-*
Achna, poproszę wykład! bylabym wdzięczna baaaaardzo :-*
|
|
|
|
#1473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i dla Wszystkich za pierwsze kroki! ![]() biedny Roszek
Edytowane przez Dragusia88 Czas edycji: 2014-04-10 o 22:25 |
|
|
|
|
#1474 |
|
Zakorzenienie
|
hue hue
a mówiłam Ci już że aj law ju so mocz (po nestellowemu )?już mnie wszyscy straszą że "teraz się zacznie". noszzzzzz ![]() jakie? pierwsze śliwki robaczywki ![]() podziwiam... T. by się 3 razy zabił. a jedna drzemka wciąż nie wchodzi w rachubę? ![]() na moim. je a ja tnę. nie jesteś bezmózgiem. jesteś NORMALNĄ mamą.
|
|
#1475 |
|
Zakorzenienie
|
Laski pomocy bo zgłupiałam chciałam dla małej na urodziny biały piętrowy tort z jakimiś kwiatkami lub motylkami tak delikatnie coś podobnego do BYou torta no ale dziś znalazłam taki i teraz kminię
1. piętrowy taki http://zszywka.pl/p/tort-na-roczek-2264994.html (początkowo miało być coś takiego piętrowego z kwiatkami lub jak tu z motylkami) czy taki 2. http://2.bp.blogspot.com/-FHVvp-Aviw...roczek+Ali.JPG (a ten dziś nzalazłam i cała koncepcja poszła się ... ) aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaa który
http://s1.suwaczek.com/200812234229.png http://s5.suwaczek.com/200303043435.png Anielka Edytowane przez oliwka__ Czas edycji: 2014-04-10 o 22:53 |
|
|
|
#1476 |
|
Rozeznanie
|
nestelle
)
|
|
#1477 |
|
Zakorzenienie
|
taaaaaa pocieszajcie mnie ,pocieszajcie .....
dla mnie nie ma wytłumaczenia .matka 3 dzieci a taki numer robie .... a jakie to przewidywalne było ... no ale dobrze ,ze w sumie nic takiego sobie nie zrobil poza ustami Angeliny . ![]() Oliwka - kiedyś zamawiałam tort od Sowy - http://www.cukierniasowa.pl/pl/produkty/items/46 ten "ser z myszami " , ładnie wygląda tez ten z sowami..... to jeśli chodzi o wygląd . bo smak - to moi goście mówili ze ten co R wzielam(z takiej maluteńkiej cukierenki-kawiarenki ) na roczek to najlepszy jaki jedli w zyciu i sami taki zamówią na swoje uroczystości .
|
#1478 |
|
Zakorzenienie
|
Nestelle boziuniu biedny Groszek
achna79 u mnie wystarczyło zaświadczenie od pracodawcy, mi się wydaje że co mops i w nim zajmująca się kobieta to inna interpretacja Pani za pierwsze kroczki Michasia
|
|
|
|
#1479 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Biedny Roszek nie mówiłaś no to teraz Ci się zacznie ![]() sloiczkowego indyka z holle Cytat:
mi chyba bardziej sie ten drugi podoba
|
|||
|
|
|
#1480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a odpocząć .... no cóz ..się nie da ... ale nie jest zle . naprawdę . jeszcze tylko rok karmienia ![]() dobra ide się tulnąć do tzta i wyspac ..mam całą godzinke może trochę ponad sieee wyspieeee ![]()
|
|
#1481 |
|
Zakorzenienie
|
pani22ka
, Villga Gratulacje ![]() i zazdroszczę echh
|
|
|
|
#1482 |
|
Zakorzenienie
|
Nestelle widziałam ten tort z myszkami ale ja tak troszkę kiczowato robię urodziny
generalnie kolory biały-róż-szary i kropki i w sumie nie chcę napaćkać zbytnio tz zaplanowałam kącik słodyczy i tam na jednym stole będzie się wsyztsko skupiać ehh Sama już nie wiem zgłupiałam aaa no i piętrowy bo ja potrzebuję duży tort na jakieś 22 osoby dorosłe nikt nie gardzi słodkim
http://s1.suwaczek.com/200812234229.png http://s5.suwaczek.com/200303043435.png Anielka Edytowane przez oliwka__ Czas edycji: 2014-04-10 o 23:18 |
|
|
|
#1483 |
|
Zakorzenienie
|
![]() i uwielbiam tekst "to teraz się zacznie" słyszałam sto razy ...ta obiecanki -macanki ...do teraz czekam ....
|
#1484 |
|
Wtajemniczenie
|
Wielkie
za pierwsze kroczki!Nestelle, zdarza się Przeciez czytałaś nasze historie (mnie aż wstyd było to opisywać )
|
|
|
|
#1485 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1486 |
|
Zakorzenienie
|
Nestelle - biedny Roszek, ale zdarza sie. Sama bylam dzis przy lozeczku a nawet nie wiem dokladnie w co sie uderzyl czy nosem czy jak bo siadalam na lozku i katem oka tylko widzialam go.
Pani - jak wodac jedna drzemka nie wchodzi w gre, dzis wytrzymal do tej 10.30 tylko dlatego ze u lekarza bylismy, pozniej dostal kasze przez to ale mocno mu pomagalismy w wytrzymaniu, w samochodzie kilka razy probowal zasnac. Zazwyczaj wczesniej spi rano a potem po poludniu. Chetnie bym go przestawila na jedna ale widze ze przesuwanie drzemki tylko pogarsza sprawe. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
drugi fajny choć jak dla mnie zbyt szary .... kocham popiel ale jedzenie popielate mnie nie przekonuje ..... ---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ---------- bo mogę
|
|
#1488 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1489 | |
|
Rozeznanie
|
oliwka
pierwszy mi sie bardziej podoba I z tego co pamiętam oliwka super, że jestes bardziej cierpliwa ![]() pani pytałam o piszczenie, bo widze, że moja coraz częśćiej ryczy - nie piszczy, ale ryczy żeby jej coś dać, żeby podać, jak coś jej się nie udaje. I dumam, czy to taka faza rozwoju czy jak? W tym artykule o high need baby znalazłam dużo cech L.... I P { margin-bottom: 0.21cm; }A:link { color: rgb(0, 0, 128); text-decoration: underline; } Cytat:
Ostatnio ryczy gdy jej zakładam pieluchę, gdy zdejmuję ubranie, gdy zakładam ubranie, po karmieniu (podziubie np. moją zupę stojąc przy ławie - bo w foteliku ryk - ja trzymam jej rękę a ona trzyma moją łyżkę - bo jej jest be - ona sobie wkłada łyżkę do zupy i bierze do ust, oczywiście ja nabieram, bo ona sobie nie radzi i tak jemy. POtem karmi mnie I uspokaja się długo, dziś np. uspokoiła się dopiero gdy się tak rozpłakała, że aż jej z nosa kapało i z buzi i wytarła ręką ślinę i się tak zdziwiła że taka ślina na ręce Teraz pisze na spokojnie, ale gdy taka sytuacja się zdarza to mi jest bardzo przykro. Że płacze, a ja nie umiem jej wytłumaczyć, że musiałam coś zabrać, albo że nie mogfe jej czegoś dać. I przykro mi, że tak płacze. I też się denerwuje, nie na nią, ale ogólnie. Jeszcze chciałam dopisać o wymuszaniu. Tak pamiętniczkowo-refleksyjnie ![]() Tak jak moderna (?) napisała, to słowo jest negatywne. I w tym artykule też podają, żeby mówić konsekwentne, dążące do celu itd. Przypomniała mi się moja pediatra jak jej mówiłam, że L. nie lubi w gondoli jeździć (pediatra: nie dziwię się, przecież ona jest ciekawa świata, widzi tylko niebo), że nie chce jeść papek/łyżeczka, co najwyżej skubnie sama coś(p: widocznie nie ma potrzeby, bo kp wystarcza, i nie lubi być karmiona, bo jest aktywna), że usypia tylko na rękach (p: potrzebuje bliskości) i tak się żaliłam na różne rzeczy, a ona wypaliła, że moje dziecko jest bardzo aktywne i ciekawe świata (obserwowała ją jak się bawiła w gabinecie), nudzi się szybko, potrzebuje dużo różnych bodźców. I powiedziała, że jako rodzice będziemy mieli ciężko, bo takie dziecko jest bardziej wymagające, często nie lubi "ram" i "norm" np. szkolnych. I ma rację, na wszystko jest takiespokojne, logiczne, proste i pozytywne wytłumaczenie. Tylko jak o nim pamiętać w chwilach słabości, załamania, gdy padam na twarz? I mimo, że czasami jestem baardzo zmęczona, to przecież kocham Lilkę najbardziej na świecie Tak się chciałam uzewnętrznić
|
|
|
#1490 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tasia34 moja J. na gwiazdkę dostała samochodzik z kubusiem puchatekiem do odpychania się - zabawka generalnie była jak na tematen czas na wyrost ale onteresowała się różnymi guzikczkami, odgłosami, skrytkami...potem zaczeliśmy z tż sadzać ją na nim i wozić po mieszkaniu - efekt jest taki , żeteraz jak siedzi sama to potrafi na nim się przemieszczać odpychając się nóżkami lub stoi na równych nogach i posuwa się do przodu tak jak na rowerku biegowym a jeszcze sama nie chodzi....zdolniach mała nasza ...rowerek trójkołowy dostała na urodziny i już nie mogę się doczekać jak zrobi się cieplej by zacząć z nim wychodzić -
Mariolka Edytowane przez Hally_berry Czas edycji: 2014-04-10 o 23:45 |
|
|
|
|
#1491 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i oczywiście dopomina się o wszystko głośnym krzykiem, takim, że po całym dniu boli mnie głowa, jakbym migrene miała... a gdy dziadek weźmie ją na ręce, a pozniej mi ją odda to jest ryk w niebogłosy, tak samo chce wchodzić po schodach, albo ucieka na czworakach z pokoju, a gdy ją biorę to tak jak mówisz leci przez ręce, bo nie dostała tego czego chciała...
Edytowane przez Amelie04 Czas edycji: 2014-04-10 o 23:39 |
|
|
|
|
#1492 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak już zacznę dokarmiać to takie dźwięki wydaje dziwne, niecierpliwa przy tym a nie daj boże ją zabrać od jedzenia wtedy to płącz niemiłosirmy - z jedzeniem nikt ani nic nie wygra ![]() z przebraniem pieluchy to też czasami jazda jest bo przebieram wciąż na przewijaku w łazience i musię się interesować wszsytkim co jest wokół w zasięgu jej rączek a jak coś dalej to wygina się w chińskie esssss ....echhhhh
|
|
#1493 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie musialam, bo mam od kilku lat te sama prace, ale TZ zmienial od 2012 (nawet nie raz, wiec mamy papirow a papirow...), wiec "utracil dochody". Dlatego ja mam zasw. z zakladu pracy, a On musi z Zusu za tamten rok.
I w ogole powiem Wam, ze mam dosc. Najpierw zalatwianie papierologii slubnej, potem pity, teraz to becikowe - a naprawde mam juz tego niezly plik. Jestem zmeczona, ciagle gdzies jezdze,nie mam na nic czasu. Na szczescie mam kochanego Synka, ktory wczesnie chodzi spac i daje sie mamusi wyspac nie budzac sie w nocy, do tego mozna z Nim wszedzie pojechac, zalatwic, jest kochany, cierpliwy i usmiechniety ![]() Cytat:
23 tc bodajze. Jestem nieco zmeczona, ale nie wiem, czy bym nie byla ostatnio i bez ciazy Poza tym bardzo dobrze, moge byc w ciazy non stop ![]() A spie niezle - Krzys sypia 21 - 8 lub 9, ja budze sie z Nim, ale oczywiscie zasypiam ok. 24 ![]() A jak Ty sie czujesz? Juz jakies oznaki?
|
|
#1494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1495 |
|
Zadomowienie
|
hej hej!
8 stron do nadrobienia. wczoraj zostaliśmy z malutkim sami, potem pojechaliśmy do mamy i nie było jak lapka włączyć więc będzie po łebkach ale najpierw się pochwalę mamy pierwsze kroczki za sobą! szczęśliwy jak nigdy. potem powtórzył 2-3 krokowe serie jeszcze parę razy chyba słyszał jak rano mówiłam do mamy, że póki nie chodzi to łatwiej go złapać i jest bezpieczniej ![]() a wiecie co mnie najbardziej cieszy? że pierwsze kroczki były skierowane do mnie jakoś tak mi fajnie z tego powodu ![]() wiem, że przeżywam jak mrówka okres a większość z Was ma to już za sobą ale to były takie emocje że jeszcze serce mi wali na samą myśl ![]() wstawilam z tej okazji filmik jak K. myje łepetynkę (w fotoklubie) ---------- Dopisano o 05:17 ---------- Poprzedni post napisano o 05:13 ---------- aaaaaa rzuciło mi się w oczy, że Torresik i Kinia też podreptali ależ owocny dzień 3 maluchy ruszyły ---------- Dopisano o 05:53 ---------- Poprzedni post napisano o 05:17 ---------- Demeter gratulacje! ale super! pisałyście o danio itd. moja mama dała wczoraj K. łyżeczkę monte wkurzyłam się niemiłosiernie a K. co? przeszczęśliwy aż tuptał nóżkami, śmiał się i powtarzał mniam mniam żeby tylko dostać więcej nawet dał mamie buziaka a jeszcze pół godziny po tym oglądał się w stronę opakowania Pani ja Cię częściowo rozumiem. z tego opisu część punktów pasuje do K i do nas i ja nie wiem jakim cierpliwym trzeba być aby jak się drze to sobie tłumaczyć, że jest fajnie, bo dziecko konsekwentnie dąży do celu pocieszające jest, że wg artykułu takie dzieci dobrze radzą sobie w dorosłym życiu to se nadrobiłam... reszta później
09.03.13 Edytowane przez kwiatuszekkk21 Czas edycji: 2014-04-11 o 05:21 |
|
|
|
#1496 | |||
|
Zakorzenienie
|
czesc
![]() się przeliczyłam .... R spał od 20 ,o 23 pił,o 23.50 ,i od 0.20 przez 20 minut a jak odłożyłam do łóżeczka to po 15 min.mialczał ...i trafił do mnie . spał i pił do 4, a od 4.07..... skakał po nas,smiał się ,buzi dawał ,głaskał pił ,skakał ,uciekał .... ![]() ![]() teraz zgadnijcie kto zasnął przed chwilą ![]() ![]() ![]() a ja musze budzic starszaki ,i przygotować do szkoły,przedszkola .... jak wszystko zrobie ,zabiorę się za obiad , sprzatne cos ..to R się już obudzi ,trzeba zakupy jakies zrobić i na budowie posiedziec dziś wiecej. potem odebrać starszaki , dziś basen ...będziemy w domu wolni o 18.15,a od 19 przygotowania do spania ....kapiel,kolacje ...i tak w kolo . ale cały czas mam nadzieje ..ze się wyspie Tej nocy(której?której?:hahah a ![]() ---------- Dopisano o 07:33 ---------- Poprzedni post napisano o 07:23 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() my tez mamy autko z Puchatkiem ..i tez wozimy R -czasami ....,ale odpychać się sam jeszcze nie umie. Już???? o ja cie krece jak ten czas leci ..dopiero przecież zaszłaś ..... ![]() Cytat:
klask i:ehhhh nic .ide budzic starszaki ....
|
|
#1497 | |
|
Zakorzenienie
|
panika Villga kwiatuszek brawa za pierwsze kroczki juhhhuuuu
---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ---------- Cytat:
Moze i u Twojej Lili cos jest z HNB - a zreszta to ciekawe, ze niby nasze dzieci tak samo reaguja, tez marudza, jojcza itp., ale z jak roznym natezeniem. Choc niby moj M. duzo nie marudzi, to tez po ciezkim dniu pusczzaja mi nerwy, i choc nie krzycze to baaardzo ciezko wzdycham i robie takie glosniejsze aaaaaaa - pies chce jesc, dzeicko chce jesc, kuchnia zapchana po brzegi brudnymi naczyniami, tu cos kipi, tam sie pali, dziecko na rece, pies kradnie zarcie - a chlopa nie ma w domu wieczorami jestem tak wykonczona tym wszystkim a maz mi dzsiiaj mowi, ze ja to mam pozytywny stres, on w pracy negatywny - nosz.. jak mozna miec pozytywny stres ![]() Dzieci chca przeciez poznawac swiat, z dolu juz go znaja, z gory jest nowy, ciekawszy - ja traktuje to jako normalna poznawcza faze dziecka - inaczej przeciez nie wyrazi emocji jak jojczac - czasami tez mam wrazenie, ze dzeici wyczuwaja nasz stres i chcac sie tulic chca nas uspokoic. A masz moze jakiegos jokera w rekawie na takie momenty, cos co baaardzo lubi, co wywola usmiech?
|
|
#1498 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Czesc
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z nadzieją, że sobie przy nim podrepta Kupimy mu tez piaskownice ale pozniej,na razie musimy zrobic próbe czy mu sie to w ogole spodoba. Cytat:
Ale to zleciało!No ja jak na razie jestem bardzo śpiąca. Głowa pobolewała ale chyba przez tą pogodę. ------------- Kwiatuszku ![]() A mój synek chodzi przy meblach |
||||
|
|
|
#1499 | ||||
|
Zakorzenienie
|
to ja go rozumiem
![]() (musiałam wymieszać te słoiczki z jarskimi jarzynówkami, bo inaczej bym wyrzuciła...) cały czas, jak tak pisałaś, myślałam: "O bosheeee, ależ długo ona będzie karmić... dorosłe dziecko" ![]() jak to się zmienia. ja nie planuję jakiś granic, bo w moim związku rządzi T. ale póki co nie widze odstawiania albo sam się odstawi albo będę z nim do przedszkola chodzić ![]() myslę, że wiesz. koncept masz wyraźny ![]() Ty to powinnaś w jakiejś księdze ewenementów zostać umieszczona Cytat:
Cytat:
jeżu, jakbym pisała pamietniczek to Twój post byłby wyrwaną stroną ![]() ukochuję!!!!!jak cudownie się to czyta!!!!!! cuownie!!!!! To Ci się zacznie!!!! Fajnie że ruszyli w tym samym dniu Z trojaczków wybił się tylko Kacper Klementyny pośpieszny Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() tjaaaa.... mój mi wypomina, że kiedyś (kiedy?) byłam życzliwa, empatyczna, bla bla bla... a teraz tylko pretensje i jęczenie. niech się cieszy, że mu (JESZCZE ) nie piszczę ![]() ![]()
|
|
|
#1500 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mezczyznom tez nie przeszkadza to, ze dziecko piszczy, marudzi, jojczy - moj maz mowi - to zostaw go niech sobie marudzi a dla mnie to jeszzce nie ten wiek na wymarudzenie sie..w ogole u nas ciezkie chwile w zwiazku, baardzo ciezkie - jedna noga juz jestesmy po rozwodzie - ale to nie ma co pisac, nigdy nie bylo idealnie, teraz jest tragicznie ![]() ---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Wlasnie sobie przypomnialam, ze mam swietna ksiazke w biblioteczce o rozwoju i wychowaniu dziecka w pierwszych czterech latach zycia - zaczelam czytac jak M. byl malutki i nie moglam sie nigdy slkupic i porzucilam - musze poczytac co tam pisza o marudzeniu
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:28.

)
Bo tz dzis w domu, z opatrunkiem na oku - opilek zelazny Mu sie wbil w pracy w oko i byl w szpitalu by Mu wyjeli 
, o dziwo płakał przez sekundę . 
.

bylabym wdzięczna baaaaardzo :-*

generalnie kolory biały-róż-szary i kropki i w sumie nie chcę napaćkać zbytnio 
jakoś tak mi fajnie z tego powodu 
klask i:
) nie piszczę