Czy Bóg wybaczy siostrze Bernadetcie? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-10, 19:10   #31
Suvia
Zakorzenienie

Dot.: Czy Bóg wybaczy siostrze Bernadetcie?

dla mnie dostęp do tego artykułu (w pełnej wersji) jest odpłatny ;/

ale po postach widze juz w czym rzecz. Staszne, ale chyba można to też nazwać "klasyką gatunku"...

Rok w katolickim internacie przeżyłam (siostry prowadziły). Jak ktoś chce zrobić potomkowi survival i wrzucić go do środowiska maksymalnie sfrustrowanych, wyżywających się na dzieciakach ludzi, to to jest dobry wybór

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 19:13   #32
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

Zbrodniarz to za ostre slowo,ale jesli JP o tym wiedzial,to juz ten Na Gorze sie z nim rozliczy

PS a z tym wiekiem "podeszlym" tj 59 lat to:

Edytowane przez Katerina_00
Czas edycji: 2014-04-10 o 19:14
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 19:50   #33
suszarka
Buc

przerażające, aż brak słów jak można zrobić coś takiego drugiemu człowiekowi a tym bardziej dziecku, nie mówiąc to o tym, że robi to "osoba", która ma być przykładem moralności. dramat.
Stary 2014-04-10, 21:05   #34
isza89
tree hugger

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Żeby przeczytać artykuł bez opłat wystarczy skopiować adres, wkleić go w wyszukiwarkę google i kliknąć w link do artykułu, który się wyświetli po wyszukaniu. Taki myk.
Stary 2014-04-10, 21:19   #35
smerfetk_a
Żona Gargamel

Słyszałam o całej sprawie, ale po przeczytaniu artykułu to mi wręcz niedobrze...
Te kobiete bym nie tylko potraktowała więzieniem ale i gorszymi, znacznie gorszymi rzeczami...
Przypomina mi to "Siostry Magdalenki" i aferę w Irlandii...
Swoją drogą mam teorie, że zakonnice mają często (nie mówię że zawsze) nieźle namieszane w głowie (żeby się gorzej nie wyrazić) i coraz mocniej utwierdzam się w tym przekonaniu

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 21:34   #36
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isza89 Pokaż wiadomość
Żeby przeczytać artykuł bez opłat wystarczy skopiować adres, wkleić go w wyszukiwarkę google i kliknąć w link do artykułu, który się wyświetli po wyszukaniu. Taki myk.
myk, który raz mi działa, a 10 razy nie

tu nie zadziałał kilka razy pod rząd, więc odpuścilam, ale też już doczytałam z innych źródeł o sprawie. Ręce opadają ;/

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 21:42   #37
Parvanti
Zadomowienie

Musiałam się powstrzymać żeby się nie rozpłakać jak to czytałam...W ogóle mi się to w głowie nie mieści.
Najgorsze, że dokładnie pamiętam sprawę tego chłopca który zaginął w 2006r. Był wtedy taki program "Pod napięciem", właśnie jeden z odcinków poświęcili na temat jego zaginięcia, jeszcze wtedy nie było wiadomo, że nie żyje.

Najgorsze co mnie dziwi to znieczulica innych ludzi. Odkręcają głowy, udają, że nie widzą. I wcale nawet nie chodzi już tylko o takie straszne rzeczy jak gwałty czy bicie. Pamiętam jak kilka lat temu byłam na cmentarzu w dzień Wszystkich Świętych, wieczorem. Oczywiście mnóstwo ludzi. Jeden maluch, na oko z 4-5 lat zgubił rodziców i stał między grobami i ryczał. Mnóstwo ludzi go minęło i NIC. Ja się zatrzymałam, poczekałam z nim i znaleźliśmy zaraz jego rodziców. To taki offtop, ale moim zdaniem dużo mówi takie zachowanie o ludziach.

A chronienie osób w czarnych kieckach w Polsce to już inny temat...Niedobrze mi od tego normalnie.

W ogóle uważam, że taka sprawa powinna zostać rozdmuchana do granic możliwości. Powinni ponieść konsekwencje wszyscy nauczyciele, pedagodzy którzy nie reagowali na skargi dzieci. Instytucje, które nie spełniły swoich obowiązków. A sam ośrodek powinien zostać zlikwidowany i jeszcze dodatkowo ustawa o nadzorze państwowym takich instytucji. Ale nie, u nas będą wałkować jakieś pierdoły w wiadomościach albo setny raz tematy typu Mama Madzi.

Edytowane przez Parvanti
Czas edycji: 2014-04-10 o 21:46
Parvanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-04-10, 22:06   #38
pankasztan
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
Ponieważ on za życia zajmował się głównie ukrywaniem pedofilii i przestępstw seksualnych w Kościele. Jestem przekonana, że zdawał sobie sprawę z tego, co się tam dzieje.

Wojtyła był zbrodniarzem takim samym jak osoby, które krzywdziły dzieci.
Papież miał tyle obowiązków, iż nie jest pewne, że wiedział o skali problemu...
pankasztan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 22:32   #39
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pankasztan Pokaż wiadomość
Papież miał tyle obowiązków, iż nie jest pewne, że wiedział o skali problemu...
niemożliwe jest aby nie wiedział o skali problemu.
zresztą kto jak nie papież był bardzo dobrym znajomym pewnego pedofila który swą pozycję wykorzystywał do molestowania nieletnich (a także i zabawiał się z kobietami przy okazji naciągając je na kasę), JPII chronił tego osobnika, nawet wynosił go na wyższe szczeble i dopiero gdy papież zmarł, szambo wybiło bo tamtego nie miał już kto kryć.

zresztą dzisiaj Dziwisz, prawa ręka Wojtyły czy coś robi z pedofilią? NIE i dlatego nie wierzę że papież nie wiedział, wiedział dobrze o tym i nic nie robił, bo tak wygodniej jest zamiatać pod dywan i liczyć że nic się nie stanie, Dziwisz robi tak samo, zamiata pod dywan i udaje że problemu nie ma.
a jak media coś chcą ujawnić to wypuści się swojego człowieka z komisji majątkowej który dziennikarzy postraszy że ich zniszczy tak jak straszył dziennikarza Superwizjera i Rzeczpospolitej.

a poza tym przecież ofiary z Irlandii mówią jasno że papieża informowały o tym co im robiono, informowano go na różne sposoby i odzewu nie było, to mówią ofiary i ja im bardziej wierzę niż panom w sutannach.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 22:47   #40
201708160922
Konto usunięte

To obrzydliwe
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 23:24   #41
Bananalama
jestę wieszczę

Mnie przeraził brak kontroli ze strony władz, bo to placówka katolicka. Boję się pomyśleć, ile jeszcze takich miejsc może być w Polsce.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-10, 23:25   #42
szien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Polecam lekturę:

http://wyborcza.pl/duzyformat/1,1377...etcie_.html#MT

Aż trudno uwierzyć, że to wszystko prawda.
I ten wyrok, skandalicznie niski.
aj, normalnie zwymiotowalam po tym artykule i do tej pory otrzasnac sie nie moge

I'm so glamorous, I piss glitter!

szien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 23:26   #43
pankasztan
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
a poza tym przecież ofiary z Irlandii mówią jasno że papieża informowały o tym co im robiono, informowano go na różne sposoby i odzewu nie było, to mówią ofiary i ja im bardziej wierzę niż panom w sutannach.
Jeśli ktoś chce się skontaktować z papieżem, to przecież nie robi tego bezpośrednio. Jest odpowiedni pion administracji watykańskiej, który odpowiada za kontakty papieża z wiernymi, organizuje mu spotkania. Papież mógł nie być informowany o przypadkach pedofilii.

Edytowane przez pankasztan
Czas edycji: 2014-04-10 o 23:28
Stary 2014-04-11, 05:46   #44
kustraczek
-ist

Cytat:
Jeśli ktoś chce się skontaktować z papieżem, to przecież nie robi tego bezpośrednio. Jest odpowiedni pion administracji watykańskiej, który odpowiada za kontakty papieża z wiernymi, organizuje mu spotkania. Papież mógł nie być informowany o przypadkach pedofilii.
Nie rób z papieża idioty/dziadziusia z zerową wiedzą o świecie, miał dostęp chociażby do rozmaitej maści mediów, poza tym był bardzo inteligentnym człowiekiem; na pewno to przykre, gdy upadają ideały, no ale niestety tak bywa, gdy z ludzi robi się bożków.
Plus - polecam doczytać o Crimen sollicitationis oraz o rozporządzeniach dotyczących pedofilii wydanych przez obecnego papieża, w sumie to dziwne, że Franciszek wie o wszystkim, a JP2 nie wiedział, hmm.

Edytowane przez kustraczek
Czas edycji: 2014-04-11 o 05:55
kustraczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 07:42   #45
greenlemon
Rozeznanie

.

Edytowane przez greenlemon
Czas edycji: 2014-11-23 o 02:15
greenlemon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 08:17   #46
DiamondDust
Raczkowanie

jest taka książka nie pamiętam dokładnego tytułu chyba "Życie sexualne Papież y ".szok
Na JP książa się kończy.

Edytowane przez DiamondDust
Czas edycji: 2014-04-11 o 15:18 Powód: ort
DiamondDust jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 08:55   #47
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
ja w to nie wierzę że nic nie wiedział, papież który wiedział dobrze o sytuacji ludzi w Afryce i wojujący tam z prezerwatywami na bank musiał dobrze zdawać sobie sprawę z tego że w Irlandii, Stanach, Niemczech, Polsce problem pedofilii jest duży.
mit wielkiego papieża runął już dawno, bo wiele spraw wyszło na jaw, w Polsce kościół dalej wmawia narodowi że ten człowiek był nieskazitelnie czysty, bo może i był nieskazitelnie czysty lecz w porównaniu z naszym klerem.
Stary 2014-04-11, 09:12   #48
Munkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Takiego nagromadzenia patologi i biedy nie widziałam nigdzie indziej. W mojej podstawówce nauczycielki miały podejście identyczne.

Tam można by na żywo kręcić nie wiem, jakieś horrory i apokaliptycznie historie, sceneria jak na zawołanie

może mało miejsc widziałaś, bo urodziłam się tutaj i żyję do dziś, obserwuję - ludzie biedni, socjal jest wszędzie, w Warszawie, Poznaniu, czy w Pyskowicach
niestety - na takim świecie żyjemy, że jedni nie dojadają, a innym się ulewa z nadmiaru
sceneria także nie jest najgorsza, mocno przesadzasz - a nawet jeśli jest kiepsko z widokami, to tak samo kiepsko może być na obrzeżach Wrocławia, czy Krakowa
nie ma co tłumaczyć zachowań nauczycieli tym, że w mieście jest sporo ludzi na zasiłku, to mogło się zdarzyć wszędzie i zależy także od wielu innych czynników niż 'wszechobecna bieda'
Munkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 09:18   #49
pannaatopowa
Zakorzenienie

Czepiacie się papieża. To prawda mit wielkiego człowieka runął. Ale teraz zastanówmy się co My robimy? zacznijmy od swojej parafii. ksiądz zbiera x czasu na kościół super parafia wybudowana samochód jest, ale wszyscy siedzą cicho. nie dość, że z naszych podatków idzie tą zakłamaną instytucję to jeszcze co chwilę łapa się wyciaga po więcej: chrzesty, śluby, pogrzeby, msze, kolęda. Nic nie robimy aby tej instytucji podciąć skrzydełka. czytamy takie artykuły gdzie grzeszki są zamiatane pod dywan a potem na ślub w kościele, chrzest a w co niedzielę dyszka na tacy. "i nic nie można powiedzieć bo to ksiądz", mówię: gdyby bóg istniał spaliłby swoje sługi. ale nic nie robi. a to są dzieci, podobno "szczególnie miłe sercu boga". jeśli istnieje, to nie chce wierzyć w boga, sodomę spalić umiał, hioba ukarał za nic a dzieciom nie pomoże, bo co?

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-11, 09:34   #50
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość
Czepiacie się papieża. To prawda mit wielkiego człowieka runął. Ale teraz zastanówmy się co My robimy? zacznijmy od swojej parafii. ksiądz zbiera x czasu na kościół super parafia wybudowana samochód jest, ale wszyscy siedzą cicho. nie dość, że z naszych podatków idzie tą zakłamaną instytucję to jeszcze co chwilę łapa się wyciaga po więcej: chrzesty, śluby, pogrzeby, msze, kolęda. Nic nie robimy aby tej instytucji podciąć skrzydełka. czytamy takie artykuły gdzie grzeszki są zamiatane pod dywan a potem na ślub w kościele, chrzest a w co niedzielę dyszka na tacy. "i nic nie można powiedzieć bo to ksiądz", mówię: gdyby bóg istniał spaliłby swoje sługi. ale nic nie robi. a to są dzieci, podobno "szczególnie miłe sercu boga". jeśli istnieje, to nie chce wierzyć w boga, sodomę spalić umiał, hioba ukarał za nic a dzieciom nie pomoże, bo co?
Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Trzeba zacząć OD PODSTAW. Trudno, żeby niektórzy księża, czy zakonnice nie czuli się ponad prawem, ponad wszystkimi, jeżeli ludzie często wobec ich żądań (bezpośrednich lub na zasadzie "no tak się już przyjęło") zachowują się jak bezwolne oślęta. "Obowiązkowo" kilka dych przy okazji kolędy (i oczywiście "obowiązkowo" wpuszczanie kolędy, czy się chce, czy się nie chce), "obowiązkowo" ślub w kościele i wiele innych rzeczy na zasadzie "bo nad będą wytykać palcami". Zero słowa sprzeciwu, zero samodzielnego myślenia, odczuwanie jakiejś dziwnej bojaźni jakby to nie byli ludzie, a jakieś boskie istoty. Czas zmienić własną mentalność.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 10:05   #51
witkiewiczowamalina
Raczkowanie

Oglądałam kiedyś dokument, którego tytułu nie pamiętam. W każdym razie był o pedofilii w KK, a główną osią była historia o księdzu, który wkupiał się w łaski rodzin i był przez nie uwielbiany, a dzieci w tych rodzinach były przez niego gwałcone. Może ktoś kojarzy?

Informowali w nim, że papieże ( czy Benedykt, czy JP II ) doskonale wiedzieli o ogromnej skali tego problemu, że do nich samych docierali poszkodowani ludzie, czy ich pisma. Rzecz jasna twórcy dokumentu podawali różne argumenty, których teraz nie pamiętam, ale jasno wynikało, że w władze kościelne pedofilię zamiatają pod dywan, a nie ją wykluczają wszelkimi sposobami.

Na tuszowanie tych spraw i odszkodowania Watykan wydaje rocznie miliardy...

Mam nadzieję, że ta siostra jak i każdy inny "uprzywilejowany" zapłaci za to. I chciałabym się mylić w tym, że nie wierzę, żeby naprawdę smażyli się w piekle.
Stary 2014-04-11, 10:47   #52
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Od zawsze spodziewam się wszystkiego najgorszego po tej całej kościelnej instytucji. To straszne co powiem, ale jakoś nie dziwi mnie to o czym mowa w artykule. Zwłaszcza nie dziwi odkąd mam kuzynkę - zakonnicę. Oszczędzę szczegółów. Dość powiedzieć, że ciocia ( matka tej kuzynki) z osoby bardzo religijnej stała się niesamowicie cięta na całą tą instytucję, odkąd zna zakulisowe przygody życia zakonnic i ich kochanków księży. Oraz inne aspekty tego życia. Żyjemy w chorym kraju, ale to też żadna nowość. Czasami myślę, że my Polacy jesteśmy tak głupi, że ten naród powinien wyginąć.

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ----------

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Chociaż podejrzewam, że sami w niego specjalnie nie wierzą.
No przecież było o tym w reportażu. Były wychowanek stwierdził, że ta ober psychopatka Bernadetta, bardzo religijna to nie była. Rzadko się modlili.

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2014-04-11 o 11:38
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 11:10   #53
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Doris - to prawda. Ksiadz to ksiadz, autorytet, trzeba szanowac, a nawet wrecz sie bac.
Mama mojej przyjaciolki, mimo ze bardzo religijna nie jest, to jak ta dokonala apostazji i ksiadz z pretensjami przyszedl do domu (swoja droga niezle olanie przepisow o ochronie danych osobowych) to tej bylo wstyd. Bo wstyd, ze corka z kosciola odchodzi!
I takich przypadkow jest wiele, malo ludzi nawet slyszalo o tym, ze pogrzebu nie musi dawac ksiadz, slub cywilny to tylko dla rozwodnikow albo "na szybko" bo prawdziwy bedzie potem. Etc etc etc...
Dopoki nie zmieni sie ta mentalnosc, dopoki ludzie nie beda przeciwko konkordatowi, dopoty NIC sie nie zmieni.

wysłano z mojej Xperii SP

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 11:54   #54
kennedy
Zakorzenienie

ZGłówny powod tej patologii to brak kontroli nad zakladami/ innymi podmiotami prowadzonymi przez KK. Dopoki nasi politycy beda lezec krzyzem przed biskupami NIC sie nie zmieni.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 12:36   #55
pankasztan
Rozeznanie

Przedstawcie dowód na to, że papież wiedział o nadużyciach seksualnych w Kościele. Jeżeli żaden nie przychodzi wam do głowy, to skończcie z tymi oszczerstwami.

Papież po zamachu mocno podupadł na zdrowiu, a z każdym rokiem jego stan się pogarszał. Nie miał tyle siły, żeby zająć się wszystkimi problemami Kościoła. Miejcie to na uwadze.

Radziłbym powstrzymać się przed głoszeniem tezy, że zakonnice są gorsze w opiece nad dziećmi niż osoby świeckie. A ośrodki przez nie prowadzone są źródłem patologii.
Stary 2014-04-11, 12:46   #56
kustraczek
-ist

Cytat:
Przedstawcie dowód na to, że papież wiedział o nadużyciach seksualnych w Kościele. Jeżeli żaden nie przychodzi wam do głowy, to skończcie z tymi oszczerstwami.

Papież po zamachu mocno podupadł na zdrowiu, a z każdym rokiem jego stan się pogarszał. Nie miał tyle siły, żeby zająć się wszystkimi problemami Kościoła. Miejcie to na uwadze.

Radziłbym powstrzymać się przed głoszeniem tezy, że zakonnice są gorsze w opiece nad dziećmi niż osoby świeckie. A ośrodki przez nie prowadzone są źródłem patologii.
Przecież podałam - Crimen sollicitationis, bardzo proszę, chyba najbardziej znany dokument.
A tutaj cytaty ekai.pl/biblioteka/dokumenty/x1145/jan-pawel-ii-i-benedykt-xvi-wobec-naduzyc-seksualnych-duchowienstwa/
wypowiadał się, więc wiedział, a czy coś robił poza wypowiadaniem się i potępianiem z przysłowiowej ambony? No właśnie

Edytowane przez kustraczek
Czas edycji: 2014-04-11 o 12:51
kustraczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 13:05   #57
ondatrazibethicus
znaczy piżmak

Cytat:
Napisane przez witkiewiczowamalina Pokaż wiadomość
Oglądałam kiedyś dokument, którego tytułu nie pamiętam. W każdym razie był o pedofilii w KK, a główną osią była historia o księdzu, który wkupiał się w łaski rodzin i był przez nie uwielbiany, a dzieci w tych rodzinach były przez niego gwałcone. Może ktoś kojarzy?

Informowali w nim, że papieże ( czy Benedykt, czy JP II ) doskonale wiedzieli o ogromnej skali tego problemu, że do nich samych docierali poszkodowani ludzie, czy ich pisma. Rzecz jasna twórcy dokumentu podawali różne argumenty, których teraz nie pamiętam, ale jasno wynikało, że w władze kościelne pedofilię zamiatają pod dywan, a nie ją wykluczają wszelkimi sposobami.

Na tuszowanie tych spraw i odszkodowania Watykan wydaje rocznie miliardy...

Mam nadzieję, że ta siostra jak i każdy inny "uprzywilejowany" zapłaci za to. I chciałabym się mylić w tym, że nie wierzę, żeby naprawdę smażyli się w piekle.
Tak, ten dokument to: Deliver Us from Evil. Warto obejrzeć.

b.
ondatrazibethicus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-04-11, 14:02   #58
Munkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ondatrazibethicus Pokaż wiadomość
Tak, ten dokument to: Deliver Us from Evil. Warto obejrzeć.

http://vod.pl/zbaw-nas-ode-zlego,86319,w.html można zobaczyć na VOD
Munkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 14:32   #59
pannaatopowa
Zakorzenienie

prawda jest, że papież podupadał na zdrowiu i nie był wstanie zajmować się kościołem. proponowali mu odejście na emeryturę a się nie zgodził. czyli kościół był sobie samopas. co nie znaczy, że był głową i nie mógł tego ogarnąć.

i jest prawda, że nie należy myśleć: przytułek zakonnic = patologia. są dobre i złe zakonnice. są też ośrodki świeckie, gdzie nie jest lepiej. pytanie tylko dlaczego zakonnice bez przygotowania pedagogicznego mogą prowadzić taki ośrodek?

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 16:04   #60
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:

i też zostając na stanowisko zrobił krzywdę kościołowi, bo go cofnął. taka jest prawda, że gdyby odszedł a nie tkwił na stanowisku jako warzywo, to kościół może dzisiaj byłby w innym miejscu, może poszedłby do przodu i taki Rydzyk czy taki Wesołowski już dawno byliby poza kościołem, a tak zatrzymał wszystko i dał wolną rękę swoim ludziom, a oni to wykorzystywali.

i też nie można mówić że był słaby, Irlandia i tamta afera to ponad 20 lat czasu, papież wtedy jeszcze kontaktował, afera z Niemiec podobny wynik, do tego afer w innych krajach było więcej i wtedy papież nie był jeszcze w tak złej formie.
no i afera z niemiec też jakby trafiła w Benedykta bo jego brat kierował szkołą w której dochodziło do molestowania dzieci.

tego nie da się wymazać gumką i powiedzieć że tego nie było, bo to było i w całym kościele panowała wielka zmowa milczenia, nikt nic nie robił aby coś zmienić, aby chronić ofiary, tylko powstawały takie dokumenty jak tu przytoczony już, to nie świadczy dobrze o kościele, bo to było trochę takie przyzwolenie do tej działalności, zresztą nadal jest, bo zamiast od razu w przypadku oskarżeń zgłaszać to prokuraturze to kościół informuje Watykan.

zmowa milczenia mogła dotknąć i papieża, ale wątpię aby Dziwisz nic mu nie powiedział, Dziwisz wiedział o pedofilii, wie i nic z tym nie robi, kryje zboczeńców w Polsce, no a znajomość samego papieża z tym panem http://pl.wikipedia.org/wiki/Marcial_Maciel nie świadczy dobrze o papieżu.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości