|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1861 |
Konto usunięte
|
Dot.: Aborcja
Nie każda kobieta może stosować tabsy bo przeciwwskazaniem są problemy żylne, udar i nowotwór w rodzinie ....
|
![]() ![]() |
![]() |
#1862 |
Raczkowanie
|
te przestepstwa i aborcja dla mnie sa jednakowe. gdyz i to i to wiaze sie z zabójstwem czlowieka. Tylko tu jest ta róznica iz jeden czlowiek zyje juz na swiecie a inny jest jeszcze w brzuchu matki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1863 |
Zadomowienie
|
i jest zlepkiem komórek bez myśli, woli, wspomnień, uczuć emocji i czucia. Dla mnie jednak znacząca różnica, bo bycie człowiekiem, to nie tylko odpowiednie DNA.
![]() |
#1864 |
Raczkowanie
|
Dla Ciebie nie dla mnie. A co jesli jest osoba bardzo chora , która nie bardzo kontaktuje ze swiatem, to ja też mozna zabijć? bo nie mysli i nie ma wspomnień? Domyslam sie jaka bedzie odpowiedź, aborcja tak, autanazja równiez tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1865 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- "Dla Ciebie, nie dla mnie". Twoje zdanie jest lepsze od Pestki?
![]() |
#1866 |
Zadomowienie
|
Ta osoba jest jednostką autonomiczną, nie żyjącą w moim, ani nikogo innego, ciele. Nie widzę powodu, dla którego miałabym ja ingerować w jego egzystencję. Zwłaszcza, że jeśli mózg nie obumarł, to jakieś tam emocje i czucie owa jednostka ma. A eutanazja powinna być dozwolona na życzenie osoby zainteresowanej.
![]() |
#1867 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dla Ciebie płód to człowiek, dla mnie nie. Co, moje zdanie jest jakoś gorsze od Twojego? Nawet uczeni nie są zgodni.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1868 |
Konto usunięte
|
Jeśli osoba ciężko chora bez szans na wyzdrowienie CHCE odejść godnie, dlaczego jej tego zabronić? Dlaczego mówi się o wolnej woli tylko w momencie, gdy człowiek jest zdrowy a w chwili nieuleczalnej choroby nagle zabrać mu możliwość wyboru?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1869 |
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;4599228 4]Jeśli osoba ciężko chora bez szans na wyzdrowienie CHCE odejść godnie, dlaczego jej tego zabronić? Dlaczego mówi się o wolnej woli tylko w momencie, gdy człowiek jest zdrowy a w chwili nieuleczalnej choroby nagle zabrać mu możliwość wyboru?[/QUOTE]
Nie ma godnej śmierci. Godne może być życie, śmierć jest zawsze taka... nijaka w moich oczach. Wzbudza emocje, racja. Co do eutanazji i śmierci mózgu, to jednak bym uważał. Jeszcze kilka/kilkanaście alt temu uważano, że komórki nerwowe nie potrafią się regenerować. Dzisiaj wiemy, że jest całkowicie odwrotnie.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#1870 |
Wizażowy Kot Igor
|
Nadal nie tracę nadziei, że podasz choć jeden sensowny i rzeczowy argument. Odróżnianie zarodka od noworodka, czy nawet zarodka od stadium płodowego to chyba szósta klasa podstawówki. Źle widzę przyszłość polskiej edukacji.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#1871 |
BAN stały
|
To kiedy zaczyna się życie, od narodzin czy od zapłodnienia? Zapraszam do klasy czwartej podstawówki, bo chyba już tam zaczynają uderzać w ten temat.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1872 |
zuy mod
|
Komar to tez "zycie".
wysłano z mojej Xperii SP
![]() |
#1873 |
Zakorzenienie
|
Nie zabijajmy komarów - one też chcą mieć przyszłość! Mordercy!
#1874 |
Zadomowienie
|
Życie zaczyna się w momencie zapłodnienia. Ale nie znaczy, że to życie (jedna lub kilka komórek) ma taki sam status, jak to rozwinięte i narodzone.
![]() |
#1875 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1876 |
zuy mod
|
Coz, ludzki wlos tez zawiera ludzkie DNA.
wysłano z mojej Xperii SP
![]() |
#1877 |
BAN stały
|
Osobiście zastanawiam się, za co trzeba będzie uznać świnię, która będzie miała 50% DNA człowieka. Czy może człowieka z 50% DNA świni?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1878 |
Zadomowienie
|
odpowiednie DNA to jedno z kryteriów, nie jedyne.
![]() |
#1879 |
Zakorzenienie
|
Ale małpa i marchewka są praktycznie już człowiekiem
![]()
#1880 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Wydaje mi się, że w żadnym swoim poście nie rozważałam chwili, w której ZACZYNA się życie a jedynie wskazywałam na pewne różnice w etapach życia płodowego, poczynając od zygoty, poprzez zarodek i tak dalej. Mogłabym więc w tej chwili starać się być równie złośliwa i posłużyć się wyświechtanym tu i nielubianym przeze mnie "argumentem" o czytaniu ze zrozumieniem, ale ze względu na szacunek do adwersarza nie uczynię tego. Proszę jednak o poświęcenie chwili zastanowienia, zanim odpowiesz na mój kolejny post i unikniemy w ten sposób nieporozumienia w przyszlości ![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1881 |
BAN stały
|
A kim ty jestes, zebys mogla decydowac o zyciu drugiego czlowieka? Panem Bogiem? Juz tacy w Europie byli 80 lat temu, ktorym sie wydawalo, ze maja do tego prawo. Pod sztandarami NSDAP...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1882 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Można prosić moderację o zamknięcie wątku?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1883 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1884 |
jestę wieszczę
|
szach i mat
![]() ---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- tak, wedle mojego wierzenia jestem Bogiem. Jestem cząstką energii, z której on się składa, a jako jego część jestem też nim. Jak każdy z nas. I mogę decydować co zrobię, bo dał mi wolną wolę. Coś jeszcze?
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
#1885 | |
BAN stały
|
Co twoj komentarz wnosi do dyskusji? Cecha totalitaryzmow bylo wlasnie to, ze definiowaly kto ma zyc, a kto tego prawa ma nie miec. Totalitaryzmy mowily, ze osoba nie nadaje sie do zycia w spoleczenstwie, bo jest chora, biedna, glupia. Poczytaj historie zamiast sie powolywac na jakies bzdurne haselka. Jezeli ktos sie na te totalitaryzmy powoluje i mowi, ze dany czlowiek nie ma prawa zycia, bo jego matka jest biedna, albo urodzi sie bez rak to najzwyczajniej w swiecie stawia sie na rowni z panem Bogiem albo przynajmniej z tymi co uwazali, ze na podejmowanie takich decyzji maja prawo. Historia ich zweryfikowala. Szkoda, ze na nowo ludzie probuja wprowadzac takie definicje wartosci zycia ludzkiego.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1886 |
jestę wieszczę
|
Ty pewnie mięsko jesz, więc pośrednio decydujesz, czy świnka ma prawo do życia. Komary zabijasz, a one też mają prawo do życia. Ja też mam prawo do normalnego życia. I będę decydować, co w tym życiu się będzie działo, bo płód nie jest dla mnie człowiekiem i nawet polskie prawo mnie chyba w tym względzie trochę popiera, bo za zabójstwo człowieka można dostać dożywocie, a za spędzenie płodu ok. 3 lat, jeżeli się nie mylę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1887 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Leszy, tego prawa nie znałam ![]()
![]() |
#1888 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jezeli zycie czlowieka zaczyna sie w momencie poczecia przynajmniej wedlug mnie i Pestki88 to czym to zycie ludzkie jest jesli nie czlowiekiem? Mozemy mowic, ze dorosly czlowiek jest zlepkiem atomow, a nie czlowiekiem. Nie sadze, zeby ta dyskusja przyniosla jakies rezultaty. Dlatego przewrotnie zapytam inaczej. Dla ciebie czlowiek nie zaczyna sie w momencie poczecia, ale na pewno w ktoryms miesiacu ciazy juz ten plod uwazasz za czlowieka. Powiedzmy, ze wtedy gdy wytworzyl mu sie mozg, wszystkie organy. Czy gdyby do tego momentu matka dziecka nie wiedziala o jego wadach wrodzonych albo gdyby jej sytuacja materialna sie drastycznie pogorszyla to czy po tym czasie ilus tam tygodni pozwolilabys na aborcje? Kretka666, widac brak zrozumienia tego prawa. Gdybysmy pisaly o gotowaniu to powolywanie sie na takie prawo mialoby sens, bo wlasnie o takich sytuacjach ono mowi. Skoro mowa jest o aborcji, decydowaniu o zyciu ludzkim to trudno, zeby nie powolywac sie na historie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1889 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1890 | ||
jestę wieszczę
|
Cytat:
Więcej, kodeks nie rozróżnia widać zbyt mocno płodu ludzkiego od psa. Za zabicie psa można iść siedzieć do ok. 2 lat, jak mnie nie myli pamięć, za spędzenie płodu 3 lata. Podsumowując : Kodeks nie uważa płód za człowieka. Tak wynika z powyższego. Cytat:
2. Tak, uznam za człowieka, gdy mu zacznie mózgownica działać. Gdyby do tego momentu matka dziecka nie wiedziała o wadach wrodzonych, to powinna mieć prawo do aborcji. Jeżeli zaś pogorszyłaby się jej drastycznie, to powinna liczyć na godziwą opiekę ze strony państwa, a nie jakieś psie grosze, albo oddać dziecko do adopcji.
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:55.