|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
Cytat:
tak mam i trudno, rano jem kromke chleba mieszanego pytlowego (razowy tez odpada), sprawdziłam i ona ma ok 70 kcal. Płatki owsiane albo otreby z różnymi dodatkami (ale nie za dużo) dodaje do jogurtu i jem na II śniadanie jestem początkująca w tym temacie, ale moim zdaniem możesz jesc chleb na śniadanie
|
|
#242 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pomyśl o tym Jedną fankę na bank byś miała a i więcej by się znalazło ;D Co do miseczek to zajrzyj do Pepco jeśli koniecznie chcesz taką mieć ![]() ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Cytat:
(nie ma biegunki, ale idzie do ubikacji)
|
|
#243 |
|
Rozeznanie
|
Uuu
i jak to wygląda? |
|
|
|
#244 | |
|
Raczkowanie
|
dezett dzięki za rady
Cytat:
|
|
|
|
|
#245 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#246 |
|
Konto usunięte
|
Miała być redukcja ale podwieczorek
Chociaż może uznajmy że kilkugodzinny spacer coś z tego zlikwidował ![]() I śniadanie: płatki owsiane 4 łyżki z serkiem wiejskim 200 g, cynamonem i rodzynkami II śniadanie: 2 kromki chleba razowego z polędwicą z indyka, twarogiem i majonezem, szklanka soku pomidorowego obiad: pierś z indyka 100 g, pieczarki, papryka, cebula, czarne oliwki, pomidor, marchewka usmażone na łyżce oliwy z przecierem pomidorowym, do tego czerwona kapusta i ogórki podwieczorek: lody i kawałek chałwy ![]() kolacja: to co na obiad + kiwi na deser ![]() Na jutro: I śniadanie: 4 łyżki płatków owsianych z rodzynkami i pestkami słonecznika + szklanka mleka, kiwi II śniadanie: grahamka z twarogiem, ogórkiem, polędwicą z indyka i majonezem obiad: 150 g piersi z indyka usmażonej na łyżce oliwy z musztardą miodową, ogórki i czerwona kapusta podwieczorek: placki ziemniaczane z 2 ziemniaków, 100 g jogurtu naturalnego i trochę (domowego) dżemu z żurawiny, kiwi kolacja: to co na obiad ale 100 g mięsa i serek wiejski |
|
|
|
#247 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#248 |
|
Zadomowienie
|
U./ @.
9. sn. owsianka na mleku z twarogiem, slliwkami suszonymi, jagodami goji, orzechami wloskimi, laskowymi, otrebami zutnimi, orkiszowymi, nasionami chia. - mega duza porcja 12.30 II sn. bulka orkiszowa z 1/2 awokado, 4 plastrami tofu, papryka, salata i pietruszka 17 obiad. 200g lososia grilowanego na oleju z sosem majonezowo-chrzanowym, salatka grecka z vinegrtem na oliwie, prawie caly woreczek ryzu przesmazonego z kardamonem i groszkiem 21.30 kolacja: 90g wedzonego na gorco pstraga z Lidla ![]() + micha salaty z: polowa awokado, 15ml oleju lnianego, garscia pestek dyni, 100g twarogu: pomidor, cebula, rzodkiewki, kielki, natka, oliwki czarne, cytryna
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-04-11 o 22:47 |
|
|
|
#249 |
|
Raczkowanie
|
Oto moj dzisiejszy jadlospis powoli przybieram na wadze
![]() Sniadanie - owsianka - 50 g platków owsianych, szklanka mleka 2%, truskawki, suszone morele i rodzynki II Sniadanie - sałatka owocowa - jogurt naturalny, łyżeczka miodu, banan, jabłko, pomarańcza i truskawki, kromka chleba pszennego z masłem, serem żółtym i pomidorem Obiad - zupa grzybowa na mięsie z makaronem i zaprawiona śmietana, udko z kurczaka pieczone w papryce, ziemniaki z koperkiem i surowka z marchewki i jabłka Podwieczorek - 2 jajka na twardo z łososiem wędzonym, 2 kromki chleba z masłem, szynką i papryką Kolacja - 2 nalesniki z szpinakiem zapiekane z żółtym serem i z sosem śmietanowo - czosnkowym Po kolacji - banan i kakao na mleku 2% I jak moje menu? |
|
|
|
#250 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki
---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- Cytat:
zwłaszcza obiad i kolacja przygotowane jakby pod moje kubki smakowe uwielbiam ryby i sałatki
|
|
#251 |
|
Konto usunięte
|
fusiacola, moja miska też jest z pepco
|
|
|
|
#252 |
|
Konto usunięte
|
wczorajsza R
ś- grahamka na 3cz, jedna z masłem i marmoladą, pozostałe z pastą z jaja i serka, rybą wędzoną, jajem na twardo, papryką marynowaną, kawa z mlekiem przekąska kilka migdałów ob- miska barszczu czerwonego z buraków, ziemniaki, 2 jaja sadzone smażone, surówka "colesław" (kapusta, marchew, jabłko- jabłko poszło na całą surówkę i łyżka majonezu i musztardy), domowe capuccino p kromka żytnia z szynką i papryka, 3 morele suszone k kromka żytnia większa taka z szynka i papryką, jajecznica z 2 jaj i cebulą na oleju lampka czerwonego wytrawnego wina Edytowane przez 201606210914 Czas edycji: 2014-04-12 o 12:43 |
|
|
|
#253 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
tylko troszkę duże odstępy między posiłkami---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#254 |
|
Raczkowanie
|
Cześć! Czy mogłabym prosić o ocenę jadłospisu? Jestem tu nowa, choć wcześniej często obserwowałam ten wątek i poprzednie
![]() U (oczekuję na powrót @) 1.Owsianka (4 ł + szklanka mleka 2%) z jabłkiem, garścią nerkowców, łyżką rodzynek i kostką gorzkiej czekolady Lindt 2.Jogurt naturalny (200g 3%) z malinami, musli (3 ł), łyżeczką miodu i łyżką słonecznika 3.Makaron spaghetti (30g) z tłustym mielonym mięsem, domowym sosem pomidorowym, kukurydzą, pieczarkami itd. posypane żółtym serem i pestkami dyni 4.2 kanapki z dużą ilością masła, serem żółtym, awokado i szynką + sok marchwiowy jednodniowy |
|
|
|
#255 |
|
Zadomowienie
|
r
i jak?
|
|
|
|
#256 |
|
Raczkowanie
|
R
09:00 dwie małe kromki chleba pytlowego: jedna z twarogiem z rzodkiewka i szczypiorkiem, druga z wędzona makrela 11:00 cappucino, garść pistacji bez soli 14:00 tagiatelle z tuńczykiem, kaparami, cebula i oliwkami + sok ze pomarańczy 17:00 jogurt naturalny z malinami i dwoma łyżeczkami prażonego słonecznika, jedna mandarynka Ok 19:00 rosół z marchewka i gotowana piersią z kurczaka Czy to ok na redukcję?
|
#257 | |
|
Zadomowienie
|
Irish, brakuje jeszcze jakiegoś sensownego posiłku, bo 2 i 3 to nie posiłki.
Sent from my RM-941_eu_poland_376 using Tapatalk
"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..." Edytowane przez akot80 Czas edycji: 2014-04-13 o 09:25 |
|
|
|
|
#258 |
|
BAN stały
|
Sprawdzi ktoś moje R?
Śniadanie: jajeczniczka z dwóch jaj na oliwie z bułką grahamką. II śniadanie: dwie pomarańcze. Obiad: makaron razowy, warzywa, filet z papierku. Podwieczorek: chleb graham 3 kromeczki, 4 rzodkiewki, kabanos drobiowy. Kolacja: to samo co na obiad + koktajl z połówki banana, płatków jakichś tam, mleko sojowe. |
|
|
|
#259 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuje, staram się
Co do odstępów, czasami są one nieuniknione, ale juz sie przyzwyczailam do 3-4h odstępów. Śniadanie b długo mnie trzyma a nie chce jesc "na sile". Chociaz pewnie powinnam to zmienić i jesc co te 3h. Pytanie: czy godzinę posilku liczyć od momentu zakonczenia jedzenia czy od rozpoczęcia? mam to do siebie, że baaaardzo dlugo jem i zaczynam obiad o 14 a koncze o 14:40 i wtedy automatycznie "głodnieje" pozniej.Dzisiejszy. sn. micha owsianki z dodatkami jak zawsze ~550 kalorii. (60g platki czyli pol szklanki, szklanka mleka 2% 30gtwarog, otręby, 2 sliwki suszone, 2 lyzki goji, otreby,5g nasiona chia) ; zielona herbata 40 min ciwczen dywanikowych obiad. caly pstrag pieczony z łyzka masla, pol worka kaszy grycznaj bialej. surowka z pekinki (szklanka), duzego mallinowego pomidora, 2lyzek jogurtu greckiego, 2 lyzek stolowych oleju lnianego. rower 30min 17.30 Podwieczorek. szarlotka razowa, pasek czekolady, kawa. 2030-21 kolacja: salatka z polowy awokado, 50 g twarogu z lyzka oleju lnianego (10ml) 100g indyka pieczonego lyzka octu balsamicznego salata rzymska, marchewka,rzodkiewki, ogórki zielone, kiełki lucerny kromka chleba razowego 35g. i jak? malo?
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-04-12 o 21:08 |
|
|
|
#260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#261 |
|
Wtajemniczenie
|
Bardzo proszę o ocenienie mojego jadłospisu.
I: Kawa(gorzka bez mleka) 2 kromki razowego chleba z białym serkiem czasem z jakąś wędliną lub tuńczykiem/ 3/4 szklanki mleka+ musli naturalne + zawsze banan. II: 2 kanapki z razowego chleba- z tuńczykiem/białym serkiem/ chudą wędliną. + czasem jakiś owoc np. jabłko, śliwka. III: spora ilość ziemniaków+ smażona pierś z kurczaka, kurczak w sosie, gulasz, smażona ryba, wędzona ryba albo zamiennie talerz zupy. IV: dwie kromki razowego chleba (jak w II śniadaniu)/ kefir 100 ml lub jogurt naturalny (czasem jakiś owocowy) i jedna kromka razowego chleba z dodatkami jak wyżej. V: 2 marchewki, ogórek/ kanapka + marchew lub ogórek/ jabłko/ śliwka. Nie zawsze udaje mi się utrzymać 5 porcji, wtedy więcej jem przeważnie na podwieczorek, jako że zastępuje mi obiad. Na kolacje staram się jeść raczej mało. Słodyczy raczej nie jem, czasem mi się zdarza zjeść jednego wafelka lub kawałek czekolady do kawy. Będę wdzięczna za wytknięcie wszelkich błędów i propozycje poprawy. Z góry dziękuję
|
#262 |
|
Przyczajenie
|
Cześć wszystkim. Jeszcze nigdy nie pisałam w tym wątku. Nigdy nie miałam takiej potrzeby i jadłam wszystko co mi smakowało. Doprowadziło mnie to do lekkiej nawagi. Czas wziąć się za siebie - przejść na dietę.
Nie jestem specem w tej kwestii, nawet nie umiem zrobić pysznego obiadu bez smażenia, panierek, słodkości etc. Proszę powiedzcie czy moja obecna dieta może doprowadzić do utraty wagi (oczywiście do tego dołączyłam systematyczne skakanie na skakance). A więc do rzeczy. 12.04.2014: Śniadanie: 9:30 - kromka pumpernikla z serkiem topionym zamiast masła, sałatą, szynką, pomidorem i ogórkiem. Drugie śniadanie: 12:00 - jogurt naturalny z musli, bananem i winogronem. Obiad: 15:00 - pojedyncza pierś z kurczaka pieczona bez tłuszczu, bukiet warzyw gotowany na parze, odrobina gotowanych ziemniaków bez dodatków. Podwieczorek:18:00 - kromka pumpernikla z serkiem topionym zamiast masła, sałatą, szynką, pomidorem i ogórkiem. Kolacja: 21:00 - miseczka zupy jarzynowej. |
|
|
|
#263 |
|
Zadomowienie
|
r
i jak?
|
|
|
|
#264 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#265 |
|
Raczkowanie
|
R
09:30 dwie małe kromki chleba: jedna z makrela, druga z twarogiem z rzodkiewka i szczypiorkiem, jajko na twardo i cappucino 14:00 pierś z indyka z grilla, łyżka ryżu, surówka z buraków, surówka z kiszonej kapusty 17:00 cappucino, kawałek czekolady (niedzielny grzech ) i kiwi19:00 rosół, gotowana pierś z kurczaka, marchewka W weekend bez ćwiczeń z powodu przeziębienia ale wydaje mi sie, ze jadłospis z dziś i wczoraj jest w porządku, mam nadzieje
|
#266 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#267 | ||
|
Konto usunięte
|
Skąd ten znak zapytania? Przecież o_Khaleesi_o napisała, że jest super. Ja jeszcze dodam od siebie: nic nie zmieniaj.
I to chyba będzie pierwsza rada, do której na pewno się dostosujesz ![]() ---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- Cytat:
*Śniadanie jest bardzo małe - spokojnie możesz zjeść 2 kromki. *co to za musli? Większość dostępnych ma w składzie cukier, syropy, itp. *warzywa z obiadu mogłaś polać oliwą ---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#268 |
|
Zadomowienie
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4601560 4]S
bardzo fajna redukcja[/QUOTE] redukcja? . a ja tak sie staram jesc ponad 2 tys (zapotrzebowanie 1450)..............dzien w domu, z ruchu tylko cwiczenia 40min dywanikowe. sn.micha owsianki z dodatkami jak zawsze ~550 kalorii. (60g platki czyli pol szklanki, szklanka mleka 2% , solidna garsc orzechów(!) 30gtwarog, otręby, 2 sliwki suszone, 2 lyzki goji, otreby,, łyzka nasiona chia) ; zielona herbata obiad. kurczak na oliwie z kasza i dressingiem z awokado i pestek dyni. podsmazana duza piers z kurczaka cala (200g), pol woreczka kaszy grycznanej z olejem lnianym polowa awokado, garsc pestek dyni 2 lyzki oleju lnianego + (salata rzymska, papryka, ogorek, jogurt grecki garsc pestek dyni(najadlam sie ze ledwo sie ruszalam :/) podwieczorek. duza szklanka malin, babeczka z budyniem smietankowym, pasek czekolady ritter , kawa kolacja. jeszcze nie wiem pewnie standardowo 50g twarogu z lyzka oleju lnianego, kromka chleba warzywa i omlet lub ryba.
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-04-13 o 18:49 |
|
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
Odpowiecie mi na pytanie bo mnie zaćmiło... mamy jednonasycone kwasy tłuszczowe i wielonasycone kwasy tłuszczowe i te dwa są tymi zdrowymi ?
|
#270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.mamy kwasy tłuszczowe nasycone (czyli nie mają żadnych wiązań podwójnych w cząsteczce) i kwasy tłuszczowe nienasycone, które w zależności od ilości wiązań wielokrotnych (podwójnych lub potrójnych) dzielimy na jedno, dwu, trój itd. nienasycone . wysycenie=usunięcie wiązań wielokrotnych. i to tłuszcze nienasycone są zdrowe. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:03.

jestem początkująca w tym temacie, ale moim zdaniem możesz jesc chleb na śniadanie 
gdzie tam ja do bloga
(nie ma biegunki, ale idzie do ubikacji)
(banan, biały ser, miód, trochę jogurtu greckiego i cynamon) - jeżeli ktoś nadal twierdzi, że chwila przyjemności jest podczas jedzenia delicji to musi koniecznie wypróbować ten przepis
Chociaż może uznajmy że kilkugodzinny spacer coś z tego zlikwidował 

ale wydaje mi sie, ze jadłospis z dziś i wczoraj jest w porządku, mam nadzieje