Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-13, 21:00   #271
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42
Konto usunięte

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW

Cytat:
Napisane przez dezett Pokaż wiadomość
redukcja? . a ja tak sie staram jesc ponad 2 tys (zapotrzebowanie 1450)..............
dzien w domu, z ruchu tylko cwiczenia 40min dywanikowe.

sn.micha owsianki z dodatkami jak zawsze ~550 kalorii.
(60g platki czyli pol szklanki, szklanka mleka 2% , solidna garsc orzechów(!) 30gtwarog, otręby, 2 sliwki suszone, 2 lyzki goji, otreby,, łyzka nasiona chia) ; zielona herbata

obiad. kurczak na oliwie z kasza i dressingiem z awokado i pestek dyni.

podsmazana duza piers z kurczaka cala (200g),
pol woreczka kaszy grycznanej z olejem lnianym
polowa awokado,
garsc pestek dyni
2 lyzki oleju lnianego + (salata rzymska, papryka, ogorek, jogurt grecki garsc pestek dyni(najadlam sie ze ledwo sie ruszalam :/)

podwieczorek. duza szklanka malin, babeczka z budyniem smietankowym, pasek czekolady ritter , kawa

kolacja. jeszcze nie wiem pewnie standardowo 50g twarogu z lyzka oleju lnianego, kromka chleba warzywa i omlet lub ryba.
z mojej obserwacji:
dawniej - 5 posiłków, teraz - 4
dawnej - prawie cały worek kaszy/ryżu - teraz - pół
dawniej - 2 kromki na kolację, teraz - jedna
czyli ogólnie ograniczenie jedzenia
no i do tego oczywiście dawka ruchu, no bo przecież ruch sprzyja tyciu

jedno jest pewne - nie chcesz przytyć, no i ok, tylko po co udawać?
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-13, 21:07   #272
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zetuzetia Pokaż wiadomość
trochę pomieszałaś .
mamy kwasy tłuszczowe nasycone (czyli nie mają żadnych wiązań podwójnych w cząsteczce) i kwasy tłuszczowe nienasycone, które w zależności od ilości wiązań wielokrotnych (podwójnych lub potrójnych) dzielimy na jedno, dwu, trój itd. nienasycone .
wysycenie=usunięcie wiązań wielokrotnych.
i to tłuszcze nienasycone są zdrowe.
Rzeczywiście namieszałam.... Dzięki za wyjaśnienie A jak mam taką informację (tutaj akurat odnośnie migdałów)

Kwasy tłuszczowe nasycone [g]:4.74
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]:33.65
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]:10.9

to te wielonasycone to będzie zaliczać się do tych zdrowych ?

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-13, 21:47   #273
zetuzetia
Zakorzenienie

GG do zetuzetia

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Rzeczywiście namieszałam.... Dzięki za wyjaśnienie A jak mam taką informację (tutaj akurat odnośnie migdałów)

Kwasy tłuszczowe nasycone [g]:4.74
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]:33.65
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]:10.9

to te wielonasycone to będzie zaliczać się do tych zdrowych ?
pytasz o wielonienasycone?
wielonienasycone to wszystkie te, które mają więcej niż jedno wiązanie wielokrotne.
Wszystkie nienasycone to te zdrowe. (pomijając te trans :P, ale tu już nie chcę mieszać).
zetuzetia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-13, 22:02   #274
Lady1000
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez GenaM Pokaż wiadomość
R

09:30 dwie małe kromki chleba: jedna z makrela, druga z twarogiem z rzodkiewka i szczypiorkiem, jajko na twardo i cappucino

14:00 pierś z indyka z grilla, łyżka ryżu, surówka z buraków, surówka z kiszonej kapusty

17:00 cappucino, kawałek czekolady (niedzielny grzech ) i kiwi

19:00 rosół, gotowana pierś z kurczaka, marchewka

W weekend bez ćwiczeń z powodu przeziębienia ale wydaje mi sie, ze jadłospis z dziś i wczoraj jest w porządku, mam nadzieje
super! tylko ta łyżka ryżu mnie przeraziła, chyba że to łyżka wazowa xD
Lady1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-13, 22:03   #275
dezett
Zadomowienie

[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4601792 8]z mojej obserwacji:
dawniej - 5 posiłków, teraz - 4
dawnej - prawie cały worek kaszy/ryżu - teraz - pół
dawniej - 2 kromki na kolację, teraz - jedna
czyli ogólnie ograniczenie jedzenia
no i do tego oczywiście dawka ruchu, no bo przecież ruch sprzyja tyciu

jedno jest pewne - nie chcesz przytyć, no i ok, tylko po co udawać?[/QUOTE]
ilosc posilkow - bo jestem w domu pozno sie klade, pozno wstaje itd
jem mniej ryzu, kaszy bo dodaje wiecej tluszczy a kiedys wcale

na kolacje jem twarog ok 50g z olejem lnianym zeby sie lepiej wchlanial do tego prawie cala puszka tunczyka i warzyw troche i naprawde jestem najedzona. jeszcze dodaje jakies pestki itd. i nie mam ochoty juz na wegle.

jem bardzo duzo zdrowych tluszczy i jak podliczylam to 2x przekraczam prawie zapotrzebowanie.

jeszcze jem duzo miesa czesto lososia w tygodniu wolowine i lepiej sie czuje na tym jadlospisie niz wczesniejszym gdzie ograniczalam tluszcze na ksozt wegli.
poza schemat.
dezett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-13, 22:18   #276
201606270916
Konto usunięte

Redukcja:
I śniadanie: 4 łyżki płatków owsianych, łyżeczka pestek słonecznika, 3/4 szklanki mleka i jabłko
II śniadanie: grahamka z łyżką twarogu i indykiem usmażonym na oliwie z oliwy z musztardą, połówka bułki była wydrążona (żeby łatwiej było przykryć tę część z indykiem ) i wymieszałam tę wydrążoną część z drugą łyżką twarogu i czerwoną kapustą
DSCF5789.jpg
w międzyczasie: kawa
"obiadopodwieczorek" na szybko (placki robiłam wczoraj więc wystarczyło odgrzać a głodna wróciłam ze spaceru ): placki ziemniaczane z dwóch ziemniaków z jogurtem wymieszanym z cynamonem i jabłkiem
DSCF5793.jpg
obiadokolacja: 150 g piersi z kurczaka z pieczarkami usmażone na łyżce oliwy z przecierem pomidorowym, ogórki; serek wiejski z łyżeczką pestek słonecznika i dwoma łyżeczkami domowego dżemu z żurawiny
DSCF5800.jpg

W końcu miałam czas i aparat pod ręką żeby zdjęcia robić Moim telefonem to jednak nie to samo, kolory są okropne i gdyby tak jedzenie wyglądało naprawdę to automatycznie nie chciałabym już go jeść

Edytowane przez 201606270916
Czas edycji: 2014-04-13 o 22:22
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-13, 22:18   #277
Konto usunięte

Cytat:

na kolacje jem twarog ok 50g z olejem lnianym zeby sie lepiej wchlanial do tego prawie cala puszka tunczyka i warzyw troche i naprawde jestem najedzona. jeszcze dodaje jakies pestki itd. i nie mam ochoty juz na wegle.

jem bardzo duzo zdrowych tluszczy i jak podliczylam to 2x przekraczam prawie zapotrzebowanie.

jeszcze jem duzo miesa czesto lososia w tygodniu wolowine i lepiej sie czuje na tym jadlospisie niz wczesniejszym gdzie ograniczalam tluszcze na ksozt wegli.
Chcąc przytyć nie zastępujesz czegoś czymś, tylko dodajesz coś do tego, co już jest.
Zwiększyłaś tłuszcze, ale zrobiłaś to kosztem węgli, a trzeba było zostawić je na dotychczasowym poziomie i dodać tłuszcze.
Stary 2014-04-13, 22:27   #278
beatiska
Zakorzenienie

A jakie posiłki redukcyjne/utrymanie planujecie na Święta? Zmieniacie troszkę menu na świąteczne, czy zostawiacie?
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-13, 22:30   #279
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
A jakie posiłki redukcyjne/utrymanie planujecie na Święta? Zmieniacie troszkę menu na świąteczne, czy zostawiacie?
Trochę zmieniam, gdzieś trzeba sernik i biszkopt wcisnąć (i nadrobić wycieczkami rowerowymi)
Poza tym myślę że nie będzie źle bo w końcu Wielkanoc=jajka które się z redukcją nie kłócą Poza tym w domu w przeciwieństwie do akademika mam piekarnik to na pewno będę nadrabiać wszystko co można upiec.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-13, 22:48   #280
Famijana
Raczkowanie

I Żytnianko-jęczmienianka na mleku z kiwi, borówkami amerykańskimi(30g), malinami(30g), płatkami migdałowymi, morwą białą i papają suszoną (niekandyzowaną)
2 łyżki płatków żytnich, 1 jęczmiennych, 2 "Zdrowy błonnik", 1 otrąb pszennych, łyżeczka siemienia

II Mus malinowo gruszkowy (garść mrożonych malin, 1 gruszka) z jogurtem naturalnym (Activia 210 g)

III Niestety bez zdjęcia, bo nie miałam jak zrobić...
-230 g pieczonego łososia z masłem, koncentratem pomidorowym, papryką, cebulką i przyprawami uczta dla podniebienia
-60 g kaszy jagnalej
-sałatka:rukola,pomidor, bazylia, oregano

IV -jajko L na twardo
-kromka chleba razowego z masłem, serkiem kozim (25g) i kiełkami lucerny
-sałatka: szpinak, rzodkiewki i pomidorki koktajlowe
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 13.04.2014 - 2.jpg (49,3 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 13.04.2014 - 3.jpg (27,0 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 13.04.2014 - 1.jpg (55,2 KB, 40 załadowań)
Famijana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-13, 22:50   #281
GenaM
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Pokaż wiadomość
super! tylko ta łyżka ryżu mnie przeraziła, chyba że to łyżka wazowa xD
Zjadlam tyle surowek, ze nie mogłam wcisnąć już więcej ryżu
Stary 2014-04-13, 22:56   #282
zetuzetia
Zakorzenienie

GG do zetuzetia

Cytat:
Napisane przez GenaM Pokaż wiadomość
Zjadlam tyle surowek, ze nie mogłam wcisnąć już więcej ryżu
Następnym razem, na Twoim miejscu, zjadłabym trochę mniej surówek na rzecz ryżu
zetuzetia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-13, 23:11   #283
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:

A jakiż jest efekt tych kosmetycznych zmian Twojego jadłospisu? Przytyłaś już tyle że musisz ćwiczyć?
---------------------------------
Mi menu świąteczne w niczym nie przeszkadza
Będzie schab, biała kiełbasa, szynka, kaczka, śledzie, kabanosy, pikle, no i oczywiście jajka

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-13, 23:15   #284
Lady1000
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
wielkanocne jedzenie to w większości białko, więc tragedii nie ma . ja planuję zrobić pasztet z jajek i suszonych pomidorów, może upiekę pierś z indyka ze śliwką - ale to bardziej z tego względu, że tradycyjne potrawy raczej mi nie podchodzą.
w ciastach się nie ograniczam, bo na co dzień robię ich zdrowsze wersje - na święta mogą być już te wypasione

Cytat:
Napisane przez Famijana Pokaż wiadomość
I Żytnianko-jęczmienianka na mleku z kiwi, borówkami amerykańskimi(30g), malinami(30g), płatkami migdałowymi, morwą białą i papają suszoną (niekandyzowaną)
2 łyżki płatków żytnich, 1 jęczmiennych, 2 "Zdrowy błonnik", 1 otrąb pszennych, łyżeczka siemienia

II Mus malinowo gruszkowy (garść mrożonych malin, 1 gruszka) z jogurtem naturalnym (Activia 210 g)

-230 g pieczonego łososia z masłem, koncentratem pomidorowym, papryką, cebulką i przyprawami uczta dla podniebienia
-60 g kaszy jagnalej

IV -jajko L na twardo
świetny obiad fajnie, że wrzucacie zdjęcia
Lady1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-13, 23:48   #285
Konto usunięte

Cytat:

-60 g kaszy jagnalej

IV -jajko L na twardo
Trzeba przyznać, że Twoja redukcja jest jeszcze lepsza niż redukcja dezett.
Stary 2014-04-14, 00:04   #286
dezett
Zadomowienie

[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4601913 6]Chcąc przytyć nie zastępujesz czegoś czymś, tylko dodajesz coś do tego, co już jest.
Zwiększyłaś tłuszcze, ale zrobiłaś to kosztem węgli, a trzeba było zostawić je na dotychczasowym poziomie i dodać tłuszcze.[/QUOTE]
ok w takim razie zostawie ta ilosc tluszczy jaka mam i dodam wegle.
ale naprawde "dobrze sie czuje" na takim jedzeniu... szczegolnie po bialkowo-tluszczowej kolacji

przytylam 2kg w sumie

---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ----------

[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4602014 0]Trzeba przyznać, że Twoja redukcja jest jeszcze lepsza niż redukcja dezett.[/QUOTE]

juz bez przesady co? ja przynajmniej jem konkretne tluszcze, mam nieporownywalnie wieksze sniadanie i obiady..

---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:55 ----------

Cytat:

dodalabym garsc orzechow
wiecej platkow i szklankę mleka

no tu tez bym dodala no pestki czy nasiona chia albo jakas bulke grahamke orkiszowa czy cos maslem

-60 g kaszy jagnalej

do salatku jogurt naturalny grecki i olej lniany

IV -jajko L na twardo

znowu sucha salatka?
dodlabym wedline i oliwe do salatki
tak po mojemu....

---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ----------

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
A jakiż jest efekt tych kosmetycznych zmian Twojego jadłospisu? Przytyłaś już tyle .
pomijajac ironie.
tak 2kg lepiej sie czuje mam lepsze wyniki badań krwi a cwiczenia 40 min to naprawde niewiele a lepiej dziala na psychike. nie wiem czy wiesz ale os zawsze lubilam sport i musze utrzymywac jakakolwiek formę bo za 4kg planuje wrocic do biegania z taka waga biegalam mialam okres i bylam zdrowa. ot co.
poza schemat.
Stary 2014-04-14, 01:38   #287
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
ok w takim razie zostawie ta ilosc tluszczy jaka mam i dodam wegle.
ale naprawde "dobrze sie czuje" na takim jedzeniu... szczegolnie po bialkowo-tluszczowej kolacji

przytylam 2kg w sumie

---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ----------

juz bez przesady co? ja przynajmniej jem konkretne tluszcze, mam nieporownywalnie wieksze sniadanie i obiady..

---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:55 ----------

tak po mojemu....

---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ----------

pomijajac ironie.
tak 2kg lepiej sie czuje mam lepsze wyniki badań krwi a cwiczenia 40 min to naprawde niewiele a lepiej dziala na psychike. nie wiem czy wiesz ale os zawsze lubilam sport i musze utrzymywac jakakolwiek formę bo za 4kg planuje wrocic do biegania z taka waga biegalam mialam okres i bylam zdrowa. ot co.
Ale to przypadkiem nie te same 2kg, co pisałaś że przytyłaś już jakieś 3-4 miechy temu, kiedy zmianą było to że na podwieczorek jadłaś ciasto i zawsze było jakieś drugie śniadanie??

Gdybyś naprawdę chciała mogłabyś tyć kilogram tygodniowo.
Z większą ironią traktujesz swój organizm łudząc się że od takiej diety przytyjesz. Jedząc w ten sposób napewno można zdrowo schudnąć, możliwe że można też utrzymać organizm w całkiem niezłej formie osobie o małej aktywności, ale do przytycia jeszcze daleka droga.

I będę Ci to powtarzał dopóki naprawdę czegoś nie zmienisz. Mnie ładnie brzmiące nazwy eko produktów i wyliczone z kalkulatorem zestawienia posiłków oczu nie zmylą. Wciąż jesz tak samo - za mało.

Zupełnie nie wiem czemu dziewczyny już Ci tego nie mówią. Dobra, niech będę ten zły i złośliwy.

---------- Dopisano o 01:34 ---------- Poprzedni post napisano o 01:26 ----------

[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4602014 0]Trzeba przyznać, że Twoja redukcja jest jeszcze lepsza niż redukcja dezett.[/QUOTE]

złośliwcze

---------- Dopisano o 01:38 ---------- Poprzedni post napisano o 01:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Redukcja:
I śniadanie: 4 łyżki płatków owsianych, łyżeczka pestek słonecznika, 3/4 szklanki mleka i jabłko
II śniadanie: grahamka z łyżką twarogu i indykiem usmażonym na oliwie z oliwy z musztardą, połówka bułki była wydrążona (żeby łatwiej było przykryć tę część z indykiem ) i wymieszałam tę wydrążoną część z drugą łyżką twarogu i czerwoną kapustą
Załącznik 5650028
w międzyczasie: kawa
"obiadopodwieczorek" na szybko (placki robiłam wczoraj więc wystarczyło odgrzać a głodna wróciłam ze spaceru ): placki ziemniaczane z dwóch ziemniaków z jogurtem wymieszanym z cynamonem i jabłkiem
Załącznik 5650029
obiadokolacja: 150 g piersi z kurczaka z pieczarkami usmażone na łyżce oliwy z przecierem pomidorowym, ogórki; serek wiejski z łyżeczką pestek słonecznika i dwoma łyżeczkami domowego dżemu z żurawiny
Załącznik 5650030

W końcu miałam czas i aparat pod ręką żeby zdjęcia robić Moim telefonem to jednak nie to samo, kolory są okropne i gdyby tak jedzenie wyglądało naprawdę to automatycznie nie chciałabym już go jeść
Zważywszy na powyższe przykłady P nasuwa mi się pytanie...
Czy aby nie tyjesz na tym??

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2014-04-14 o 01:40
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 07:08   #288
dezett
Zadomowienie

.
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-04-14 o 09:24
Stary 2014-04-14, 07:09   #289
olik187
Rozeznanie

Cytat:

przykro mi to mówić ale Ty sama sobie nie poradzisz...terapia jest tu konieczna! czy ty nie widzisz że mówisz że chcesz przytyć itp a robisz dokładnie wszytsko by tak nie było- jesz mało, ćwiczysz, nie słuchasz rad, zawsze masz swoje ale... 2 tys kcal? toż to na utrzymanie ledwo...a przy twoim wyniszczonym organizmie? proszę cIE...ja w okresie przybierania na wadze też w stosunku do wzrostu i wagi miałam marne zapotrzebowanie ale żeby faktycznie p[rezybrać i odżywić organizm musiałam jeść ponad 3 tys kcal plus odżywki także Twoje "próby tycia" są dla mnie śmieszne
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 07:14   #290
dezett
Zadomowienie

Olik, Dudi spokojnie

przytyłam w sumie 3kg.. mam lepsze badania krwi, ostatnio robione pokazały, że nie mam żadnych niedoborów, mam zdrowa tarczyce (usg), serce (ekg, echo) takze nie wiem o jakim wyniszczeniu mówicie. Kiedys owszem: nie jadłam, głodziłam sie na sniadanie 2 łyzki platków chude mleko, na obiad sucha kasza i suche mieso na kolacje serek wiejski lekki plus nadmierne ćwiczenia i na efekty długo nie trzeba bylo czekać..

Nie chce tyc tak jak proponbuje mi dudi 1kg tygodniowo bo to oznaczaloby jedzenie ponad 3 tys kalorii a zle sie na tym czuje i nie bede robic czegos wbrew sobie bo znowu popadne w paranoje jedzeniowa od ktorej sie uwolnilam dopiero.

Jest to moje lekkie u/p z ktorym czuje sie dobrze, zdrowo, tyje na spokojnie i nie ma pospiechu w zwiazku z tym ze nadrobilam 3kg i mam dobre badania ale zdaje sobie sprawe, ze to nie koneic i bede jadla zdrowo i wiecej dalej

Treaz nie boje sie "dan na miescie", jem duzo zdrowych tluszczy, nie boje sie jak kiedys oliwy, oleju, masla nie licze orzechów. Wypracowalam sobie diete na ktorej sie dobrze czuje: szczegolnie chodzi mi o bialkowo-tluszczowe kolacje. I wstawiam moje jadlospisy tutaj w celu ich korygowania a nie proponowanie mi jedzenia: zasmażek, tlustych sosów, samych potraw z białej mąki, i panierek bo nigdy tak nie jadlam i w moim domu rowniez tak sie nie jada. Poza tym: sprobowalam: po smazonych rybach jakie mi Dudi proponuje boli mnie zoladek dlatego nabijam kalorie w inny sposob (wiecej oleju lninaego, pestek, masla, orzechów, awokado) - blagam, ale nie podpadajmy w skrajnosc tez. Uwazam ze obiad skladajacy sie z solidnego kawalaka lososia ugrilowanego, salata z smietana lub jogurtem greckim, olejelm lnianym, pestkkami slonecznika i ryz brazozowy nie suchy tylko z sosem nie jest obiadem "suchym i niskokalorycznym". Tak samo moje sniadania itd. I prosze nie porownywac mnie do osob ktore jedza JEDNA LYZECZKE OLIWY DZIENNIE.
A z racji tego, ze jak wiadomo mam tendencje do popadania w skrajnosc prosze tylko oo ocene czy nie jem znowu za duzo tych tluszczy itd.
:chinczyk:
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-04-14 o 09:25
Stary 2014-04-14, 08:40   #291
fusiacola
Wtajemniczenie

nie pisałam ostatnio, bo byłam na weekend u rodziców... jadłam jak na U, więcej ćwiczyłam wczoraj przebiegłam pierwszy raz prawie godzinę ale rano wskakuje na wagę a tam ponad 1kg więcej niż czwartek nie wiem czy to możliwe, żebym tak szybko przytyła od przejścia na ok 2000 kcal? ale innego powodu nie widzę, nie ma to związku z moim cyklem. Jestem załamana dzisiaj wstawię erkę...

fusiacola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 09:21   #292
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez fusiacola Pokaż wiadomość
nie pisałam ostatnio, bo byłam na weekend u rodziców... jadłam jak na U, więcej ćwiczyłam wczoraj przebiegłam pierwszy raz prawie godzinę ale rano wskakuje na wagę a tam ponad 1kg więcej niż czwartek nie wiem czy to możliwe, żebym tak szybko przytyła od przejścia na ok 2000 kcal? ale innego powodu nie widzę, nie ma to związku z moim cyklem. Jestem załamana dzisiaj wstawię erkę...
Spokojnie, nie ma co panikować Jedz jak jesz, organizm się przyzwyczai do normalnej podaży kalorycznej, tylko potrzebuje czasu! Domyślam się, że wcześniej byłaś na niskokalorycznej diecie?

---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ----------

Cytat:
mam lepsze badania krwi nie mam niedoborów mam zdrowa tarcxyce takze nie wiem o jakim wynosxczeniu mowisz. kiedys może 5ak nie jadlam glodzilam sie a teraz? jem z spetytem lepiej sie czuje i jes ok
wiec poradzilam sobie jak widać.
a ćwiczę tylko wtedy gdu valy dzien siedzę na tylku nad ksiazkami fla lepszego myslenia i rozruszania kozci a noe zeby schudnąć..
Ja powiem tylko tyle, ty nawet nie widzisz jak jesteś zaburzona. Myślisz, że "normalne jedzenie" to oznaka zdrowia? Otóż nie! Powiedz co poza nauką, ćwiczeniami i jedzeniem robisz w ciągu dnia, czym się zajmujesz? Życie nie polega na jedzeniu A Twoje problemy i pytania wciąż wokół tego tematu oscylują. To, że czujesz się "lepiej" też nic nie znaczy od strony zdrowotnej. To są ciągłe wymówki, usprawiedliwienia co zrobić aby zatrzymać chudość, chorobę, bo w końcu czuję się dobrze jem normalnie, wię po co tyć? itp. ale czy na pewno? Jesteś pewna, że organizm funkcjonuje normalnie? Masz lśniące oczy, ciepłe ręce, dużo energii, dobry nastrój, pewną równowagę psychiczną, dystans do siebie itp.? Jesteś pewna, że masz równowagę hormonalną w organiźmie? Twoje jadłospisy są codziennie takie same, wyliczone, idealne, uważasz że są bardzo zdrowe, jesz je w równych odstępach czasu, bardzo długo jesz dany posiłek... Obawiam się, że na prawdę sama sobie nie poradzisz.
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 09:28   #293
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Abigal Pokaż wiadomość
Spokojnie, nie ma co panikować Jedz jak jesz, organizm się przyzwyczai do normalnej podaży kalorycznej, tylko potrzebuje czasu! Domyślam się, że wcześniej byłaś na niskokalorycznej diecie?

---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ----------

Ja powiem tylko tyle, ty nawet nie widzisz jak jesteś zaburzona. Myślisz, że "normalne jedzenie" to oznaka zdrowia? Otóż nie! Powiedz co poza nauką, ćwiczeniami i jedzeniem robisz w ciągu dnia, czym się zajmujesz? Życie nie polega na jedzeniu A Twoje problemy i pytania wciąż wokół tego tematu oscylują. To, że czujesz się "lepiej" też nic nie znaczy od strony zdrowotnej. To są ciągłe wymówki, usprawiedliwienia co zrobić aby zatrzymać chudość, chorobę, bo w końcu czuję się dobrze jem normalnie, wię po co tyć? itp. ale czy na pewno? Jesteś pewna, że organizm funkcjonuje normalnie? Masz lśniące oczy, ciepłe ręce, dużo energii, dobry nastrój, pewną równowagę psychiczną, dystans do siebie itp.? Jesteś pewna, że masz równowagę hormonalną w organiźmie? Twoje jadłospisy są codziennie takie same, wyliczone, idealne, uważasz że są bardzo zdrowe, jesz je w równych odstępach czasu, bardzo długo jesz dany posiłek... Obawiam się, że na prawdę sama sobie nie poradzisz.
Nie, nie uwazam ze nomralne jedzenie to oznaka zdrowia na to sklada sie przede wszytskim rownowaga psychiczna i to co wymienislas i nie wiem gdzie napisalam ze chce zatrzymac chudosc itd.. wrecz przeciwnie przeytja moj edytowany post wyzej....
i blagam ale chyba zdaje sobie sprawe ze zycie nie polega na jedzeniu? W KONCU NIM NIE ZYJE
i nie bede sie uzewnetrzniac az tak i pisac czym sie zajmuje, chociaz pare osob by sie zdziwilo

Otoz tak wlasnie jest. Na potwierdzenie mam badania kompleksowe i ocene lekarzy.
I tak wyobraz sobie ze studiuje, pracuje, mam prkatyki MILION spraw dziennie do zalatwienia, nauka do pozna, obowiazki domowe- uwierz: w koncu nie zyje jedzeniem mimo ze wchodze tu na 15 min i pytam o kilka kwesti...... A to ze jem dlugo? Dobra organizacja czasu wykorzystywanie np drogi do pracy/z pracy itd.

poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-04-14 o 09:33
Stary 2014-04-14, 09:31   #294
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Abigal do tej pory było minimum 1600 kcal. Czyli to normalne, że waga mi tak wzrosła mimo ćwiczeń? to dopiero kilka dni może nie panikuje jeszcze, ale jestem trochę rozczarowana zrzucenie ponad kilograma to dla mnie miesiąc pracy a tu on sobie wrócił jakby nigdy nic

co do tego co napisałaś dezett, to ja mam wiecznie zimne dłonie i stopy, nie wiedziałam, że to może mieć jakiś związek z dietą może mogłabyś tak napisać na szybko co zatem trzeba jeść, jakich witamin(?) dostarczać, żeby zniwelować ten problem? z góry dziękuje

Stary 2014-04-14, 09:33   #295
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Abigal do tej pory było minimum 1600 kcal. Czyli to normalne, że waga mi tak wzrosła mimo ćwiczeń? to dopiero kilka dni może nie panikuje jeszcze, ale jestem trochę rozczarowana zrzucenie ponad kilograma to dla mnie miesiąc pracy a tu on sobie wrócił jakby nigdy nic

co do tego co napisałaś dezett, to ja mam wiecznie zimne dłonie i stopy, nie wiedziałam, że to może mieć jakiś związek z dietą może mogłabyś tak napisać na szybko co zatem trzeba jeść, jakich witamin(?) dostarczać, żeby zniwelować ten problem? z góry dziękuje
zacznij jesc zasmazki i smalec jak radza to ci przejdzie a tak serio: lekarz sugerowal mi kiedys ze to niedobor zelaza/magnezu albo tarczyca

przykro mi ze traktujecie mnie jak anorektyczke bojaca sie chleba i masla z wyniszczonym organizemem na skraju smierci. :ryczyzesmarkiem:

a ja jedzac to co jem przytylam 3kg, zrobilam badania czuje sie dobrze potwierdzaja to badania i lekarze jeszcze 4kg i wroce dawna ja wiec PROSZE czy mozecie oceniac moje jadlospisy w tym zakresie a nie na podstawie waszych wyimaginowanych wyobrazen na moj temat?
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-04-14 o 09:43
Stary 2014-04-14, 09:43   #296
agaczini
Zadomowienie

cześć, na weekend byłam u rodzinki, więc jadłospis trochę dostosowany do rodziny, acz niezbyt mocno, objawia się głównie większą ilością pieczywa niż normalnie

sobota R

I - kanapka z piersią indyka i chlebem żytnim z dynią, ogórek

II - placuszki z 3 łyżek płatków owsianych,sezamu i jajka, z bitą śmietaną light (haha weekend to czas cheata ;p a mój tato lubuje się w produktach light, mimo że wygląda jak anorektyk...ma coś na bani ;/)

III -na przystawkę smażone boczniaki,później pieczona marchew i pietruszka, tabbuleh, hummus, biała kiełbasa, kawałek łopatki confit, kieliszek szampana

IV - pierogi leniwe z minimalną ilością mąki (cała seria była z: 500 g sera półtłustego, 3 jajek, 8 łyżek mąki,odrobiny soli i cukru pudru)

niedziela R

I - bułka pełnoziarnista, 2 jajka, odrobina majonezu, szczypiorek

II - pierś kurczaka , 1 ziemniak w mundurku, marchew i pietruszka ze szczypiorkiem - wszystko z grilla

III - galaretka cytrynowa z bananem, pomarańczą i winogronami

IV - bułka pełnoziarnista z masłem, serem żółtym i wędliną, ogórek

dzisiejsze R

I - bułka pełnoziarnista z serem żółtym i szynką, masło, pomidor

II - sałatka z kapusty pekińskiej, ogórka, pomidora, pieczonej piersi kurczaka, z sosem vinegret

III - przekąska jabłko

IV - żeberka wieprzowe duszone, mizeria, ryż

V - omlet z 2 jajek z twarożkiem i truskawkami

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2014-04-14 o 18:54
agaczini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 12:23   #297
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zetuzetia Pokaż wiadomość
pytasz o wielonienasycone?
wielonienasycone to wszystkie te, które mają więcej niż jedno wiązanie wielokrotne.
Wszystkie nienasycone to te zdrowe. (pomijając te trans :P, ale tu już nie chcę mieszać).
Tak wielonienasycone.. wybacz literówkę, ale komputer mi się wieszał....

czyli wielonienasycone też są zdrowe Dziękuję za wyjaśnienie... nie orientowałam się w tym dokładnie

---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ----------

Cytat:

Cytat:

.
Zgadzam się Orgaznim musi się przyzwyczaić.. Wszystko będzie dobrze A moze to po prostu masa mięsniowa?

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ----------

Cytat:

Zimne dlonie i stopy to mogą być problemy z krązeniem, aniemia, tarczyca, niskie ciśnienie. może to być wynikiem długotrwałego napięcia nerwowego, unieruchomienia, przemęczenia, braku snu a także diety niskokalorycznej (jesli spożywamy za mało kalorii niż potrzebuje nasz orgaznim) Najlepiej zrobić badania - zacznij od tych z krwi

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 12:34   #298
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Zgadzam się Orgaznim musi się przyzwyczaić.. Wszystko będzie dobrze A moze to po prostu masa mięsniowa?
fajnie by było ale nie ma co się łudzić...

dzisiejsza R:

kawa z mlekiem 3,2%
trening

1) orzechowa gryczanka z winogronami z 3 łyżek płatków gryczanych, łyżki otrąb gryczanych, łyżki mielonych orzechów włoskich + kilka całych, łyżki płatków owsianych i winogron; kawa z mlekiem

2) ser biały 150g (robiony w domu, raczej tłusty/półtłusty), chleb też pieczony w domu - jednak według przepisu mojej mamy, na zakwasie, głównie z mąki żytniej razowej 2000, ze słonecznikiem, siemieniem.... jest dość ciężki - to co na zdjęciu ma aż 72 gr. Do tego sok pomidorowy doprawiony słodką papryką i pieprzem, jabłko

3) pierś z kurczaka smażona na oleju z pestek winogron, surówka z białej kapusty, marchewki i jogurtu naturalnego, papryka konserwowa

4) przekąska: koktajl z 1/2 banana, 1/2 szklanki mleka, łyżki mielonych orzechów i cynamonu

5) sałatka z gotowanego jajka, kurczaka, ogórka, cykorii, cebulki, sałaty lodowej i kiełków, oliwa z oliwek

Edytowane przez fusiacola
Czas edycji: 2014-05-06 o 09:40
Stary 2014-04-14, 12:37   #299
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Abigal do tej pory było minimum 1600 kcal. Czyli to normalne, że waga mi tak wzrosła mimo ćwiczeń? to dopiero kilka dni może nie panikuje jeszcze, ale jestem trochę rozczarowana zrzucenie ponad kilograma to dla mnie miesiąc pracy a tu on sobie wrócił jakby nigdy nic a ile wynosi Twoje PPM? Ogólnie metabolizm przy odchudzaniu zwalnia, dodatkowy kilogram to może być magazynowanie wody/huśtawka hormonalna/jedzenie w jelitach itp., ponadto na prawdę masz z czego chudnąć? Może wyznaczyłaś sobie zbyt niską wagę do wzrostu no i kolejna sprawa organizm potrzebuje adaptacji do nowej kaloryczności nawet do miesiąca, najważniejsze to wytrwać ten okres i nie robić kroku w tył - nie obcinać kalorii

a co do drugiej sprawy to polecam artykuł z bloga Tłuste życie "zimne rączki, zimne nóżki", wpisz to po prostu w google, bo ja mam problem żeby zalinkować

Edytowane przez Abigal
Czas edycji: 2014-04-14 o 12:39
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 12:46   #300
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Zimne dlonie i stopy to mogą być problemy z krązeniem, aniemia, tarczyca, niskie ciśnienie. może to być wynikiem długotrwałego napięcia nerwowego, unieruchomienia, przemęczenia, braku snu a także diety niskokalorycznej (jesli spożywamy za mało kalorii niż potrzebuje nasz orgaznim) Najlepiej zrobić badania - zacznij od tych z krwi
miałam robione badania krwi i nic, a mam tak od zawsze - miałam też wtedy co byłam gruba. Do tego mam cerę naczyniową i teoretycznie nie wolno mi nawet jeść rozgrzewających przypraw ani gorących posiłków bo wypieki aż palą z gorąca. Nie mówiąc już o wysiłku fizycznym... za to dłonie i stopy jak lodówa nawet w upalny dzień mój dermatolog stwierdził tylko kiedyś, że niektórzy tak po prostu z tymi kończynami mają i żeby się nie przejmować bo to może świadczyć co najwyżej o tym, że "są dobrzy w łóżku"

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

Cytat:
a co do drugiej sprawy to polecam artykuł z bloga Tłuste życie "zimne rączki, zimne nóżki", wpisz to po prostu w google, bo ja mam problem żeby zalinkować
dzięki - poczytam o tym

myślę, że nie wyznaczyłam sobie zbyt niskiej wagi, mam tylko 164cm wzrostu. Naprawdę nie wyglądam teraz na szczupłą, mam dość moco otłuszczone wszystko nie sądzę, żeby to było zmagazynowanie wody, bo ja w ogóle nie solę, wczoraj wieczorem wypociłam podczas tego biegu chyba wszystko co się dało

nie chce się adaptować miesiąc, bo właśnie za miesiąc mam poprawki krawieckie sukni ślubnej, wypadałoby żebym miała już tą wagę co w dniu ślubu

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości