|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
Cytat:
dawniej - 5 posiłków, teraz - 4 dawnej - prawie cały worek kaszy/ryżu - teraz - pół dawniej - 2 kromki na kolację, teraz - jedna czyli ogólnie ograniczenie jedzenia no i do tego oczywiście dawka ruchu, no bo przecież ruch sprzyja tyciu jedno jest pewne - nie chcesz przytyć, no i ok, tylko po co udawać? |
|
|
|
|
#272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak mam taką informację (tutaj akurat odnośnie migdałów)Kwasy tłuszczowe nasycone [g]:4.74 Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]:33.65 Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]:10.9 to te wielonasycone to będzie zaliczać się do tych zdrowych ?
|
|
#273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wielonienasycone to wszystkie te, które mają więcej niż jedno wiązanie wielokrotne. Wszystkie nienasycone to te zdrowe. (pomijając te trans :P, ale tu już nie chcę mieszać). |
|
|
|
|
#274 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#275 |
|
Zadomowienie
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4601792 8]z mojej obserwacji:
dawniej - 5 posiłków, teraz - 4 dawnej - prawie cały worek kaszy/ryżu - teraz - pół dawniej - 2 kromki na kolację, teraz - jedna czyli ogólnie ograniczenie jedzenia no i do tego oczywiście dawka ruchu, no bo przecież ruch sprzyja tyciu jedno jest pewne - nie chcesz przytyć, no i ok, tylko po co udawać?[/QUOTE] ilosc posilkow - bo jestem w domu pozno sie klade, pozno wstaje itd jem mniej ryzu, kaszy bo dodaje wiecej tluszczy a kiedys wcale na kolacje jem twarog ok 50g z olejem lnianym zeby sie lepiej wchlanial do tego prawie cala puszka tunczyka i warzyw troche i naprawde jestem najedzona. jeszcze dodaje jakies pestki itd. i nie mam ochoty juz na wegle. jem bardzo duzo zdrowych tluszczy i jak podliczylam to 2x przekraczam prawie zapotrzebowanie. jeszcze jem duzo miesa czesto lososia w tygodniu wolowine i lepiej sie czuje na tym jadlospisie niz wczesniejszym gdzie ograniczalam tluszcze na ksozt wegli. |
|
|
|
#276 |
|
Konto usunięte
|
Redukcja:
I śniadanie: 4 łyżki płatków owsianych, łyżeczka pestek słonecznika, 3/4 szklanki mleka i jabłko II śniadanie: grahamka z łyżką twarogu i indykiem usmażonym na oliwie z oliwy z musztardą, połówka bułki była wydrążona (żeby łatwiej było przykryć tę część z indykiem ) i wymieszałam tę wydrążoną część z drugą łyżką twarogu i czerwoną kapustąDSCF5789.jpg w międzyczasie: kawa "obiadopodwieczorek" na szybko (placki robiłam wczoraj więc wystarczyło odgrzać a głodna wróciłam ze spaceru ): placki ziemniaczane z dwóch ziemniaków z jogurtem wymieszanym z cynamonem i jabłkiemDSCF5793.jpg obiadokolacja: 150 g piersi z kurczaka z pieczarkami usmażone na łyżce oliwy z przecierem pomidorowym, ogórki; serek wiejski z łyżeczką pestek słonecznika i dwoma łyżeczkami domowego dżemu z żurawiny DSCF5800.jpg W końcu miałam czas i aparat pod ręką żeby zdjęcia robić
Edytowane przez 201606270916 Czas edycji: 2014-04-13 o 22:22 |
|
|
|
#277 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zwiększyłaś tłuszcze, ale zrobiłaś to kosztem węgli, a trzeba było zostawić je na dotychczasowym poziomie i dodać tłuszcze. |
|
|
|
|
#278 |
|
Zakorzenienie
|
A jakie posiłki redukcyjne/utrymanie planujecie na Święta? Zmieniacie troszkę menu na świąteczne, czy zostawiacie?
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
#279 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym myślę że nie będzie źle bo w końcu Wielkanoc=jajka które się z redukcją nie kłócą Poza tym w domu w przeciwieństwie do akademika mam piekarnik to na pewno będę nadrabiać wszystko co można upiec.
|
|
|
|
|
#280 |
|
Raczkowanie
|
I Żytnianko-jęczmienianka na mleku z kiwi, borówkami amerykańskimi(30g), malinami(30g), płatkami migdałowymi, morwą białą i papają suszoną (niekandyzowaną)
2 łyżki płatków żytnich, 1 jęczmiennych, 2 "Zdrowy błonnik", 1 otrąb pszennych, łyżeczka siemienia II Mus malinowo gruszkowy (garść mrożonych malin, 1 gruszka) z jogurtem naturalnym (Activia 210 g) III Niestety bez zdjęcia, bo nie miałam jak zrobić... -230 g pieczonego łososia z masłem, koncentratem pomidorowym, papryką, cebulką i przyprawami uczta dla podniebienia -60 g kaszy jagnalej -sałatka:rukola,pomidor, bazylia, oregano IV -jajko L na twardo -kromka chleba razowego z masłem, serkiem kozim (25g) i kiełkami lucerny -sałatka: szpinak, rzodkiewki i pomidorki koktajlowe |
|
|
|
#281 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#282 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
--------------------------------- Mi menu świąteczne w niczym nie przeszkadza Będzie schab, biała kiełbasa, szynka, kaczka, śledzie, kabanosy, pikle, no i oczywiście jajka ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#284 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. ja planuję zrobić pasztet z jajek i suszonych pomidorów, może upiekę pierś z indyka ze śliwką - ale to bardziej z tego względu, że tradycyjne potrawy raczej mi nie podchodzą.w ciastach się nie ograniczam, bo na co dzień robię ich zdrowsze wersje - na święta mogą być już te wypasione ![]() Cytat:
fajnie, że wrzucacie zdjęcia
|
||
|
|
|
#285 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#286 | ||
|
Zadomowienie
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4601913 6]Chcąc przytyć nie zastępujesz czegoś czymś, tylko dodajesz coś do tego, co już jest.
Zwiększyłaś tłuszcze, ale zrobiłaś to kosztem węgli, a trzeba było zostawić je na dotychczasowym poziomie i dodać tłuszcze.[/QUOTE] ok w takim razie zostawie ta ilosc tluszczy jaka mam i dodam wegle. ale naprawde "dobrze sie czuje" na takim jedzeniu... szczegolnie po bialkowo-tluszczowej kolacji przytylam 2kg w sumie ![]() ---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ---------- [1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4602014 0]Trzeba przyznać, że Twoja redukcja jest jeszcze lepsza niż redukcja dezett.[/QUOTE] juz bez przesady co? ja przynajmniej jem konkretne tluszcze, mam nieporownywalnie wieksze sniadanie i obiady.. ---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:55 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ---------- Cytat:
tak 2kg lepiej sie czuje mam lepsze wyniki badań krwi a cwiczenia 40 min to naprawde niewiele a lepiej dziala na psychike. nie wiem czy wiesz ale os zawsze lubilam sport i musze utrzymywac jakakolwiek formę bo za 4kg planuje wrocic do biegania z taka waga biegalam mialam okres i bylam zdrowa. ot co.
|
||
|
|
|
#287 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdybyś naprawdę chciała mogłabyś tyć kilogram tygodniowo. Z większą ironią traktujesz swój organizm łudząc się że od takiej diety przytyjesz. Jedząc w ten sposób napewno można zdrowo schudnąć, możliwe że można też utrzymać organizm w całkiem niezłej formie osobie o małej aktywności, ale do przytycia jeszcze daleka droga. I będę Ci to powtarzał dopóki naprawdę czegoś nie zmienisz. Mnie ładnie brzmiące nazwy eko produktów i wyliczone z kalkulatorem zestawienia posiłków oczu nie zmylą. Wciąż jesz tak samo - za mało. Zupełnie nie wiem czemu dziewczyny już Ci tego nie mówią. Dobra, niech będę ten zły i złośliwy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 01:34 ---------- Poprzedni post napisano o 01:26 ---------- [1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4602014 0]Trzeba przyznać, że Twoja redukcja jest jeszcze lepsza niż redukcja dezett.[/QUOTE] ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 01:38 ---------- Poprzedni post napisano o 01:34 ---------- Cytat:
Czy aby nie tyjesz na tym?? ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2014-04-14 o 01:40 |
||
|
|
|
#288 |
|
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-04-14 o 09:24 |
|
|
|
#289 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#290 |
|
Zadomowienie
|
Olik, Dudi spokojnie
![]() przytyłam w sumie 3kg.. mam lepsze badania krwi, ostatnio robione pokazały, że nie mam żadnych niedoborów, mam zdrowa tarczyce (usg), serce (ekg, echo) takze nie wiem o jakim wyniszczeniu mówicie. Kiedys owszem: nie jadłam, głodziłam sie na sniadanie 2 łyzki platków chude mleko, na obiad sucha kasza i suche mieso na kolacje serek wiejski lekki plus nadmierne ćwiczenia i na efekty długo nie trzeba bylo czekać.. Nie chce tyc tak jak proponbuje mi dudi 1kg tygodniowo bo to oznaczaloby jedzenie ponad 3 tys kalorii a zle sie na tym czuje i nie bede robic czegos wbrew sobie bo znowu popadne w paranoje jedzeniowa od ktorej sie uwolnilam dopiero. Jest to moje lekkie u/p z ktorym czuje sie dobrze, zdrowo, tyje na spokojnie i nie ma pospiechu w zwiazku z tym ze nadrobilam 3kg i mam dobre badania Treaz nie boje sie "dan na miescie", jem duzo zdrowych tluszczy, nie boje sie jak kiedys oliwy, oleju, masla nie licze orzechów. Wypracowalam sobie diete na ktorej sie dobrze czuje: szczegolnie chodzi mi o bialkowo-tluszczowe kolacje. I wstawiam moje jadlospisy tutaj w celu ich korygowania a nie proponowanie mi jedzenia: zasmażek, tlustych sosów, samych potraw z białej mąki, i panierek bo nigdy tak nie jadlam i w moim domu rowniez tak sie nie jada. Poza tym: sprobowalam: po smazonych rybach jakie mi Dudi proponuje boli mnie zoladek dlatego nabijam kalorie w inny sposob (wiecej oleju lninaego, pestek, masla, orzechów, awokado) - blagam, ale nie podpadajmy w skrajnosc tez. Uwazam ze obiad skladajacy sie z solidnego kawalaka lososia ugrilowanego, salata z smietana lub jogurtem greckim, olejelm lnianym, pestkkami slonecznika i ryz brazozowy nie suchy tylko z sosem nie jest obiadem "suchym i niskokalorycznym". Tak samo moje sniadania itd. I prosze nie porownywac mnie do osob ktore jedza JEDNA LYZECZKE OLIWY DZIENNIE. A z racji tego, ze jak wiadomo mam tendencje do popadania w skrajnosc prosze tylko oo ocene czy nie jem znowu za duzo tych tluszczy itd. :chinczyk:
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-04-14 o 09:25 |
|
|
|
#291 |
|
Wtajemniczenie
|
nie pisałam ostatnio, bo byłam na weekend u rodziców... jadłam jak na U, więcej ćwiczyłam
nie wiem czy to możliwe, żebym tak szybko przytyła od przejścia na ok 2000 kcal? ale innego powodu nie widzę, nie ma to związku z moim cyklem. Jestem załamana dzisiaj wstawię erkę...
|
#292 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jedz jak jesz, organizm się przyzwyczai do normalnej podaży kalorycznej, tylko potrzebuje czasu! Domyślam się, że wcześniej byłaś na niskokalorycznej diecie?---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#293 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i nie wiem gdzie napisalam ze chce zatrzymac chudosc itd.. wrecz przeciwnie przeytja moj edytowany post wyzej....i blagam ale chyba zdaje sobie sprawe ze zycie nie polega na jedzeniu? W KONCU NIM NIE ZYJE i nie bede sie uzewnetrzniac az tak i pisac czym sie zajmuje, chociaz pare osob by sie zdziwilo ![]() Otoz tak wlasnie jest. Na potwierdzenie mam badania kompleksowe i ocene lekarzy. I tak wyobraz sobie ze studiuje, pracuje, mam prkatyki MILION spraw dziennie do zalatwienia, nauka do pozna, obowiazki domowe- uwierz: w koncu nie zyje jedzeniem mimo ze wchodze tu na 15 min i pytam o kilka kwesti...... A to ze jem dlugo? Dobra organizacja czasu wykorzystywanie np drogi do pracy/z pracy itd.
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-04-14 o 09:33 |
|
|
|
|
#294 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
może nie panikuje jeszcze, ale jestem trochę rozczarowana zrzucenie ponad kilograma to dla mnie miesiąc pracy a tu on sobie wrócił jakby nigdy nic![]() co do tego co napisałaś dezett, to ja mam wiecznie zimne dłonie i stopy, nie wiedziałam, że to może mieć jakiś związek z dietą
|
|
#295 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a tak serio: lekarz sugerowal mi kiedys ze to niedobor zelaza/magnezu albo tarczyca ![]() przykro mi ze traktujecie mnie jak anorektyczke bojaca sie chleba i masla z wyniszczonym organizemem na skraju smierci. :ryczyzesmarkiem: ![]() a ja jedzac to co jem przytylam 3kg, zrobilam badania czuje sie dobrze potwierdzaja to badania i lekarze jeszcze 4kg i wroce dawna ja wiec PROSZE czy mozecie oceniac moje jadlospisy w tym zakresie a nie na podstawie waszych wyimaginowanych wyobrazen na moj temat?
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-04-14 o 09:43 |
|
|
|
|
#296 |
|
Zadomowienie
|
cześć, na weekend byłam u rodzinki, więc jadłospis trochę dostosowany do rodziny, acz niezbyt mocno, objawia się głównie większą ilością pieczywa niż normalnie
![]() sobota R I - kanapka z piersią indyka i chlebem żytnim z dynią, ogórek II - placuszki z 3 łyżek płatków owsianych,sezamu i jajka, z bitą śmietaną light (haha weekend to czas cheata ;p a mój tato lubuje się w produktach light, mimo że wygląda jak anorektyk...ma coś na bani ;/) III -na przystawkę smażone boczniaki,później pieczona marchew i pietruszka, tabbuleh, hummus, biała kiełbasa, kawałek łopatki confit, kieliszek szampana IV - pierogi leniwe z minimalną ilością mąki (cała seria była z: 500 g sera półtłustego, 3 jajek, 8 łyżek mąki,odrobiny soli i cukru pudru) niedziela R I - bułka pełnoziarnista, 2 jajka, odrobina majonezu, szczypiorek II - pierś kurczaka , 1 ziemniak w mundurku, marchew i pietruszka ze szczypiorkiem - wszystko z grilla III - galaretka cytrynowa z bananem, pomarańczą i winogronami IV - bułka pełnoziarnista z masłem, serem żółtym i wędliną, ogórek dzisiejsze R I - bułka pełnoziarnista z serem żółtym i szynką, masło, pomidor II - sałatka z kapusty pekińskiej, ogórka, pomidora, pieczonej piersi kurczaka, z sosem vinegret III - przekąska jabłko IV - żeberka wieprzowe duszone, mizeria, ryż V - omlet z 2 jajek z twarożkiem i truskawkami
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-04-14 o 18:54 |
|
|
|
#297 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli wielonienasycone też są zdrowe Dziękuję za wyjaśnienie... nie orientowałam się w tym dokładnie ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Cytat:
Cytat:
Orgaznim musi się przyzwyczaić.. Wszystko będzie dobrze A moze to po prostu masa mięsniowa?---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
|
|
#298 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale nie ma co się łudzić... dzisiejsza kawa z mlekiem 3,2% trening 1) orzechowa gryczanka z winogronami z 3 łyżek płatków gryczanych, łyżki otrąb gryczanych, łyżki mielonych orzechów włoskich + kilka całych, łyżki płatków owsianych i winogron; kawa z mlekiem 2) ser biały 150g (robiony w domu, raczej tłusty/półtłusty), chleb też pieczony w domu - jednak według przepisu mojej mamy, na zakwasie, głównie z mąki żytniej razowej 2000, ze słonecznikiem, siemieniem.... jest dość ciężki - to co na zdjęciu ma aż 72 gr. Do tego sok pomidorowy doprawiony słodką papryką i pieprzem, jabłko 3) pierś z kurczaka smażona na oleju z pestek winogron, surówka z białej kapusty, marchewki i jogurtu naturalnego, papryka konserwowa 4) przekąska: koktajl z 1/2 banana, 1/2 szklanki mleka, łyżki mielonych orzechów i cynamonu 5) sałatka z gotowanego jajka, kurczaka, ogórka, cykorii, cebulki, sałaty lodowej i kiełków, oliwa z oliwek
Edytowane przez fusiacola Czas edycji: 2014-05-06 o 09:40 |
|
|
|
|
#299 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Abigal Czas edycji: 2014-04-14 o 12:39 |
|
|
|
|
#300 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Nie mówiąc już o wysiłku fizycznym... za to dłonie i stopy jak lodówa nawet w upalny dzień mój dermatolog stwierdził tylko kiedyś, że niektórzy tak po prostu z tymi kończynami mają i żeby się nie przejmować bo to może świadczyć co najwyżej o tym, że "są dobrzy w łóżku" ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
myślę, że nie wyznaczyłam sobie zbyt niskiej wagi, mam tylko 164cm wzrostu. Naprawdę nie wyglądam teraz na szczupłą, mam dość moco otłuszczone wszystko nie sądzę, żeby to było zmagazynowanie wody, bo ja w ogóle nie solę, wczoraj wieczorem wypociłam podczas tego biegu chyba wszystko co się dało nie chce się adaptować miesiąc, bo właśnie za miesiąc mam poprawki krawieckie sukni ślubnej, wypadałoby żebym miała już tą wagę co w dniu ślubu
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.

. a ja tak sie staram jesc ponad 2 tys (zapotrzebowanie 1450)..............

.
. 

nie wiem czy to możliwe, żebym tak szybko przytyła od przejścia na ok 2000 kcal? ale innego powodu nie widzę, nie ma to związku z moim cyklem. Jestem załamana
a tak serio: lekarz sugerowal mi kiedys ze to niedobor zelaza/magnezu albo tarczyca
. Nie mówiąc już o wysiłku fizycznym... za to dłonie i stopy jak lodówa nawet w upalny dzień