![]() |
#2071 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Cytat:
![]() u nas karuzelka taka, nazywa się Przyjaciele na łące: http://ecsmedia.pl/c/tiny-love-karuz...xt24422402.jpg Tymek ją lubi ale na krótko na razie i raczej jak kręci się bez dźwięku. Jak włączam melodię to szybciej go męczy.. albo może melodie mu się nie podobają? Matę mamy taką: http://ecsmedia.pl/c/bright-starts-t...xt11048184.jpg chętnie na niej leży ale zawieszki olewa chyba, że trzęsę nimi i pokazuje jakie one fajne.. taaa mamo, fajne to są kolorowe pudełka na regale, obraz na ścianie i nieodmiennie lampa na suficie ![]() na później nie mam jeszcze maty takiej bez pałąków ale może wystarczy kołderka/koc z Ikei http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20203539/ kilka razy położyłam na niej młodego i było ok, w końcu żadne pałąki nie zasłaniały lampy ![]() Dzień dobry! Pogoda u mnie do niczego, ciemno za oknem i mży. Tymek właśnie kima w chuście a ja jestem pierwszy raz nawet zadowolona z wiązania. Ja jestem świeżynka chustowa, mam chustę elastyczną dopiero od tygodnia i póki co uczę się poprawnie wiązać i przyzwyczajam do niej Tymona. Mam nadzieję, że pogoda się poprawi, bo chciałabym wyjść na krótki spacer w chuście na próbę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2072 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
współczuję, mam nadzieję że dziś lepiej u nas dzis od 6 koncert pieluszkowy- ja nie wiem co mój syn je ale ładował równo w asyście radosnych popiskiwań i śmiechu ![]() pogoda u nas paskudna- 9 stopni i mokro, ze spaceru chyba nici bo Adaś nadal ma katar a za 2 tyg szczepienia więc mam nadzieję, że pozbędę się tych glutów do tego czasu Laski- podziwiam Was że jezcze się uczycie mając dziecko- to na prawdę wymaga mega organizacji. Ja studiowałam pracując i zajęcia miałam 3x w tygodniu popołudniami i byłam wykończona (w sob i niedz i nocami robiłam projekty do szkoły więc też nie miałam kiedy odpocząć) a co tu dopiero jak się ma maluszka w domu ---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ---------- mój też się zaciesza a niedawano odkrył, że w lustrze jest jego ręka i paluszki i co podchodze z nim to przebiera paluszkami, patrzy i się cieszy ![]() ---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ---------- Cytat:
co do maty- fajna jest, nieźle wykonana. Adaś ją lubi jak ma ochotę się na niej pobawić ![]() ![]()
![]() |
#2073 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdrówka dla Adasia! Ja dziś nad ranem miałam robotę na przewijaku hehe.. pewnie dla większości z Was to nic nowego ale ja nieprzyzwyczajona ![]() ![]() U nas też szczepienia za 2 tygodnie. Mam nadzieję, że będzie dobrze po nich, bo chcemy jechać na wieś na majówkę. To byłby pierwszy dłuższy wyjazd ok. 200km i przez te szczepienia mam stresa. No ale zobaczymy jak będzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2074 | ||
Wtajemniczenie
|
U nas pogoda jak z bajki, słonko, wybieramy się na spacer jak tylko SuperDzidziuś zadecyduje, że dzień już się rozpoczął
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:19 ---------- Poprzedni post napisano o 07:11 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2075 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2076 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2077 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry.
U nas też pogoda totalnie do dupy, chyba oleje dziś spacer, bo smarki mam po pas, a niefajnie byłoby się rozłożyć. Na szczęście nocka w normie, bez żadnych dziwnych pobudek. Wczoraj byliśmy na wycieczce w zamkach na Jurze, więc Dziecięcie wymęczone padło po kąpieli momentalnie. Też podziwiam Dziewczyny, które się uczą i opiekują Maleństwem. Pamiętam, jak pewnego roku miałam taki system: praca na cały etat, jeden kierunek studiów na którym pisałam i później broniłam pracę magisterską (dziennie), drugi kierunek na którym pisałam pracę licencjacką (ten zaocznie) plus robiłam prawo jazdy. To dopiero była jazda. Ale mimo to nie wyobrażam sobie jak miałabym teraz ogarniać jeszcze naukę. Także szacun ![]() Kompletuje dokumenty do becikowego. Aż się boję to załatwiać, ta papierologia mnie przeraża.. Sheperdess, Sand, Magnusia - Kaja też uśmiecha się do lustra jak szalona. A najbardziej lubi jak jej się mówi, że śliczna. Celebrytka mi rośnie. Roane - becikowego starczy na pneumokoki. Konsternacja - karuzelka to hit. Położę Dzidzię w łóżeczku włączę ją i od razu widzę zaciesz na twarzy. Tylko nie popełnij mojego błędu - chciałam być taka wintydż i kupiłam karuzelkę na pozytywkę. I teraz latam jak kot z pęcherzem i co chwilę ją nakręcam... Dziewczyny, macie ustalony plan dnia Waszych Dzieci? Nam odpukać od dwóch tygodni wychodzi idealnie ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2078 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas plan jest taki- cały dzień leżeć u mamy na rękach, czasem pierś czasem spanie. A niech tylko mnie odłoży to jej pokażę ![]() Utwierdzacie mnie wszystkie w przekonaniu, że warto kupić tą karuzelę ![]() My mamy mieć szczepienie w środę ale już mieliśmy jechać na Święta i nie chce, żeby mały się zrobił marudny akurat poza domem. Chyba przełożę na po Świętach... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2079 | ||||
Raczkowanie
|
Witam się z innej lokalizacji.
Zrobilismy wczoraj 200km i jesteśmy u mojej mamy aż do Świąt ![]() W święta na 3 dni przeniesiemy się do teściowej, bo do mamy zjedzie się reszta mojej dużej rodziny i się nie pomieścimy. Mama po raz pierwszy wczoraj widziała wnuka i bardzo fajnie wyszło to spotkanie. Mały się pięknie do niej uśmiechał ![]() Potem niestety nijak nie mogliśmy go uśpić, chyba było za dużo wrażeń. Rozglądał się po pokojach i widać było niepokój. Tak jakby rozpoznawał, że nie jest u siebie. Dopiero jak rozłożyliśmy mu łóżeczko turystyczne, to poczuł się bezpiecznie i zasnął. Swoją drogą polecam to łóżeczko Hauck jest dość duże i dość ciężkie, ale dla dziecka super wygodne ![]() http://www.wozkifoteliki.pl/lozeczka...abycenter.html Jedyne co, to z karuzelką mogli się bardziej postarać, a nie dali 3 kwiatki i zadowoleni ![]() niestety nie pomogę, bo nam nie przysługuje. Cytat:
Na początku był wrzask już po 30 sekundach ![]() Cytat:
Co do maty, to mamy dokładnie tą, którą wkleiłaś. Ładna, solidnie wykonana. Z tym, że tak jak pisze magnusia ciężko się uruchamia muzyczkę przy kopnięciach, czy pacaniu ręką. Mi jest ciężko, muszę mocno walnąć, a co dopiero taki maluszek. Z zabawek z maty najlepiej lubi dzwoneczek. Pozostałe go mało interesują. Czekam aż będzie leżał na brzuszku chętnie, żeby go zainteresować tym lusterkiem. Cytat:
Cytat:
![]() (btw studiowałyśmy podobne kierunki, a przynajmniej matmy miałam tyle pod różnymi postaciami, że ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2080 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2081 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Współczuję pobódki, u Nas była o 9. Nie karmię piersią ale nie piję więcej niż 1 dziennie. Ja mam taką matę http://olmik.pl/pl_PL/p/Mata-do-zaba...08-Canpol/3722 Ale Karol nie tyle interesuje się matą co zabawkami które zawiesiłam mu na pałąku. Cytat:
Mam na myśli ćwiczenia nóżek, tak, żeby trzymał je szeroko
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2082 |
Rozeznanie
|
byłam w MOPSiei i wielkie G załatwiłam....składałam becikowe+rodzinne i gdzieś tam czegoś nie wypełniłam i zabrakło podpisu męża
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2083 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jakie dokumenty są potrzebne do becikowego?
#2084 |
Zakorzenienie
|
Byliśmy rano na pobraniu krwi, pierwszy raz z paluszka, teraz biedactwo odsypia.
A jutro szczepienie druga dawka blonica, tezec, krztusiec; druga hib; polio; rota darmowe. Dopytamy pediatrę w jakim schemacie szczepic na,pneumo i meningo, bo nie był szczepiony w drugim miesiącu.
#2085 | |
Zakorzenienie
|
Nie pomogę bo mi się nie należy
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2086 |
Raczkowanie
|
Konsternacja - a tak
![]() 6:30 - 7:15 - Dzień dobry Kaja się budzi, ja tymczasem włączam karuzelkę na 5 minut i idę robić jej mleko, sobie kawę i Mężowi śniadanie do pracy. Po śniadaniu przewijanie i około godziny sobie rozmawiamy i się przytulamy. Potem Kaja bawi się sama - w bujaczku albo łóżeczku (karuzelka) a ja się ubieram, robię poranną toaletę i ogarniam co nieco. 8:30/9:00 - 10.00 - Drzemka ok. 10:00 - Drugie śniadanie (butla) i przebranie z piżamy Spacer (jak czysto rekreacyjny to w wózku, jak coś załatwiam to w nosiaku) i po powrocie wspólne gotowanie ok. 13:00 - Obiad (butla) i chwila zabawy 14:00 - 16.00 - Drzemka 16:00 Podwieczorek (butla) i zabawa, Mąż wraca z pracy i jemy obiad, Mała zajmuje się sobą. Po obiedzie zabawę przejmuje Mąż. Od ok. 18:00 Kaja drzemie u Taty na klacie, ja ogarniam internety/czytam. 18:45 Mąż przygotowuje kąpiel a ja rozbieram Kaję do pieluchy, śpiewam jej kołysanki, przytulam i masuję. 19:00 - Kąpiel, kolacja i spać - działka Męża, ja jedynie pomagam przy kąpieli ![]() W trakcie karmienia i usypiania myję butelki, sterylizuje i przygotowuje wodę na następny dzień do termosu. 19:30-19:45 - Dobranoc Oczywiście są to ramy, które często się zmieniają, np. na spacer idę po 13.00. Albo przed 16:00 wychodzę Mężowi na przeciw. Inaczej jest również jak ktoś nas odwiedza, albo to ja z Małą wychodzę. A w weekendy to wiadomo, wszystko rozwalone poza godzinami posiłków ![]() Godziny posiłków są w miarę stałe (plus minus pół godziny). Lubię tą naszą rutynę. Bardzo.
Edytowane przez Caillouu Czas edycji: 2014-04-14 o 10:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#2087 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
śniadanie (ok 6-7), aktywność, drzemka, drugie śniadanie, aktywność (najczęściej spacer), drzemka, obiad, aktywność, drzemka (ta nie zawsze jest), kolacja, kąpiel (co drugi dzień, wpada ok 19-20), nocne spanie, jedna pobudka na jedzenie i potem już śniadanie ![]() aktywności są różne, ale razem z jedzeniem aktywność to ok 2-2,5h, a potem dziecko juz potrzebuje drzemki. Cytat:
![]() Może to, że nie widział dookoła obcych mu ścian, przedmiotów itd. pomogło mu się wyluzować? A co zadecydowało o łóżeczku? ano nie chcemy małego uczyć spania całkiem z nami to raz, a dwa to łóżeczko potem ma służyć jak wyrośnie z dostawki, dlatego wolałam w nie zainwestować. Tylko do spania na stałe kupię mu solidny materacyk. a dlaczego właśnie to? Moja siostra ma 5 dzieci i 3 korzystała z jednego łóżeczka tej firmy (3 nadal korzysta), oczywiście innego modelu, ale jest nie do zdarcia ![]() ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
![]() tylko u Ciebie widzę nie ma nocnego karmienia, al to pewnie dlatego ze Ty karmisz mm. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2088 |
Zakorzenienie
|
Ja też podziwiam Was dziewczyny za naukę przy maluszku.
Konsternacja - szacun za ACCA ![]() ![]() ![]() Punamama - co do ćwiczeń na nóżki to mi ortopeda polecała właśnie układanie ich tak jskby pływać żabką ale tylko gdy maly leży na brzuszku. W pozycji na pleckach nic nie ćwiczę. Ranyy ale z tego mojego malucha nerwusek teraz. Najlepiej tańcować po pokoju cały czas i wtedy się uspokaja i zasypia w momencie. Jak usiądę, otwiera oczy od razu, macha rączkami i pręży się. No to się bujamy dalej ;-) Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
#2089 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do karuzelek to dziś zamówiłam w Smyku Canpolu "wiosenna łąka" zobaczymy czy zda egzamin. Mam problem i pytanko zarazem do Was. Otóż na koniec czerwca planujemy chrzciny. Kandydatka na mamę chrzestną, która już od dawna wie o tym fakcie okazało się, że jest w ciąży. Powiedziała mi, że jest przesąd, że kobieta w ciąży nie może podawać dziecka do chrztu...no i jestem w kropce, bo nie mam za bardzo innej kandydatki...niby zabobonna nie jestem, ale...chyba będę zmuszona poprosić kogoś innego. Rety...ale mnie dziś łeb boli. Wzięłam dwa prochy i jest jeszcze gorzej...moja córa też dziś jakaś płaczliwa...tylko na rączkach chce spać...chyba to przez tą pogodę i ciśnienie.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ♥ Jesteśmy zaręczeni !!! ♥ http://s8.suwaczek.com/201102120926.png ♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011 http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png Edytowane przez AgatkaL Czas edycji: 2014-04-14 o 10:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2090 |
Raczkowanie
|
Witam sie po weekendzie. U nas, jak chyba w calej Polsce dzis szaro i buro. Cisnienie tak niskie, ze juz od godziny przysypiamy z Beniem na fotelu
![]() nic mi sie dzis nie chce, ale zaraz musze ogarnąć mieszkanie, dokonczyc obiad i leciec do przedszkola po starsze dzieci. Zaczne chyba od kawy, zeby mi dala "kopa" do dzialania ![]() Jesli chodzi o becikowe, odpuscilismy na etapie zaswiadczenia od gina i wizycie w MOPSie bo sie okazalo, ze sie nie zalapiemy ![]() Czy ktoras juz uzywa fotelika do karmienia? Zastanawiam sie juz nad wyjeciem go ze strychu, bo jak jemy rodzinne posilki to nasz maluch z pozycji bujaczka ogląda tylko nasze stopy i kolana ![]() ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Co do maty edukacyjnej mamy taką http://allegro.pl/ups-fisher-price-m...134053607.html Jest rewelacyjna! Z czystym sumieniem polecam. Przerobily ją juz moje starsze dzieci, coreczka siostry i teraz Beniaminek sie na niej aktywizuje. Jest dosyc droga, ale warta ceny. Ja doceniam linie melodyczną 'odglosy natury' dziala bardzo wyciszająco i relaksująco, godne uwagi są tez ruchome swiatełka. ![]()
#2091 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jeśli trzeba ćwiczyć to lekarz powinien powiedzieć po USG bioderek? ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- Tylko? Czyli na wszystkie szczepienia nie starczy, chcąc oszczędzić dziecku kłucia i szczepiąc skojarzonymi. Jaja sobie robią z tym becikowym ![]() ![]()
![]() |
#2092 | |
Rozeznanie
|
podstawowe to:
ksero dowodu osob. ksero aktu urodzenia dziecka zaświadczenie z US o dochodach za 2012r zaświadczenie od gina są jeszcze inne dokumenty w zależności od sytuacji,ja mam dodatkowo pit 37 za 2013r,ksero świadectwa pracy(przy utracie dochodów) ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2093 | |||
Zakorzenienie
|
Caillouu, tridentina jak ja Wam zazdroszczę tych schematów
![]() tridentina co do łóżeczka to skoro jest sprawdzone przez dzieci w rodzinie (przynajmniej marka) to na pewno dobry zakup ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Wiesz, niby mało zostało ale wcześniej jakoś mi szło. W ciąży też nie byłam w stanie się uczyć i teraz sprawa utknęła w martwym punkcie. Możemy się nawzajem motywować do nauki ![]() ![]() Mój już przeszedł fazę noszenia, teraz ma fazę wiszenia przy piersi i spania u mamy na rękach... Cytat:
![]() Może porozmawiaj jeszcze raz z tą koleżanką. Ja w życiu o tym zabobonie nie słyszałam... Chodzi o to, że jej dziecku może coś się stać? Jak jest dobrą przyjaciółką to nie powinna Ci odmawiać. Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2094 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeju my za tydzień na szczepienie- już mam stresa Cytat:
pierwsze słyszę o takich zabobonach ![]() nie zmusisz jej a widać że nie za bardzo chce- poproś kogoś innego
![]() |
#2095 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2096 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Przepraszam, że się wcinam w wątek ale też jestem mamą styczniową i sen z powiek spędza mi kilka rzeczy a dzieci w podobnym wieku w otoczeniu brak. Wiem , że każde dziecko rozwija się swoim tempem , ale chyba jak każda mama martwię się gdy moje dziecko nie robi czegoś co według wszelkich poradników na etapie w którym się znajduje już robić powinno, dlatego chciałabym się Was zapytać o to : Jak wysoko leżąc na brzuszku podnoszą główkę Wasze dzieci? jak długo wytrzymują leżąc na brzuchu? (mój malec nie cierpi leżeć na brzuchu, od razu się denerwuje, toteż leży często a krótko i niestety z podnoszeniem główki u nas kiepsko) Czy 11 tygodniowe dziecko powinno już mieć świadomość tego, że trzyma coś w rączce? ( jak podamy mu gryzak, grzechotkę to czasem chwyci, czasem nie ale jestem pewna, że on w ogolę nie jest świadom tego, że je trzyma). Nasze dziecko jesteśmy wstanie zając na max 30 min, pozostały czas jak nie śpi/ je to płacze, pediatra nie widzi w tym nic niepokojącego, wg niej jest okazem zdrowia. Nie wiem już co robić by go w jakiś sposób zmotywować do zabawy/ nauki bo każda próba kończy się jeszcze większym histerycznym płaczem ![]() Jak często i jakie ilości mleka wypijają wasze maluchy- chodzi mi o te karmione wyłącznie mm? (moje dziecko, rzadko kiedy wytrzymuje zwyczajowe 3h i zazwyczaj po 2,5 jest już dziki płacz, może i pomogłoby zwiększenie dawki ale on i tak już 'tyje' w zastraszającym tempie, więc nie wiem czy wyszłoby mu to na zdrowie) Edytowane przez iintell Czas edycji: 2014-04-14 o 13:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#2097 | |
Zakorzenienie
|
Chrzestna Kacpra jest w ciąży, była już w czasie chrztu i niby co teraz?
![]() ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- Cytat:
![]() Na spacery wychodzimy różnie, je różnie, drzemki ma różnie, jedynie co to: - usypia przeważnie między 20 a 21 (czasem padnie już przed 19), wczesniej przebranie na noc, leki, jedzenie (co 2 dzień kąpiel) i budzi się na jedzenie między 3 a 6. Po jedzeniu spanie dalej
![]() |
#2098 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas Tymek ma taki plan dnia, że co 3-3,5 godziny ma być szamanko (w nocy jedna dłuższa przerwa ok. 6h), a w międzyczasie różnie - zabawa ze mną na macie lub kanapie, zwiedzanie mieszkania na rękach, drzemki czasem 20min, czasem 2h (nigdy nie wiem kiedy wypadnie taka dłuższa drzemka), spacer, popołudniu zabawa z tatą lub drzemka na klacie taty, po wieczornej butli kąpiel, masowanie, przytulanie ze mną, czasem jeszcze trochę mleka i do łóżeczka. Nie czekam przy łóżeczku aż zaśnie (chyba, że się rozpłacze). Zauważyłam, że wieczorem łatwiej mu zasnąć gdy nie ma mnie i męża w zasięgu wzroku. Jakoś w ciągu dnia to nie działa ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mogę napisać jak to wygląda u Tymona (dziś zaczyna 12 tydzień): 1. Główkę potrafi podnieść na chwilę wysoko, a zwykle ok. 45stopni. Tez nie przepada za leżeniem na brzuszku, więc kładę go często i na krótko. Teraz wytrzymuje max 5 minut na raz ale trzeba być przy nim, gadać, zachęcać, pokazywać np. książeczke kontrastową. 2. Tymek na razie raczej nieświadomie trzyma grzechotkę, gdy mu ja podam. 3. Czas aktywności i zabawy jest różny - czasem płacze po 15min zabawy a czasem po 1,5h jeszcze nie marudzi ze zmęczenia. Jak juz zaczyna marudzić lub płakać to nie proponuje mu nowych zabaw tylko kołyszę, przytulam. Nie zawsze to pomaga i jest ryk, ale w takich chwilach u Tymka im mniej bodźców tym lepiej (ale to pewnie u większości dzieci tak jest). 4. Odnośnie do ilości mleka - Tymek zjada 7 porcji na dobę: co 3-3,5h a w nocy ma jedną dłuższą przerwe. Na porcję wypija od 100 do 135ml (czyli max 4 miarki mleka). Wg pediatry jest to ok ale mamy dążyć do zwiększania wielkości porcji i zmniejszania ich ilości do 6 a potem 5 na dobę. Na razie kiepsko idzie, ale wg mnie nic na siłę. I nie martw się, dzieci rozwijają się we własnym, najlepszym dla nich tempie. Jeśli masz zaufanie do pediatry, a on uważa, że wszystko z maluchem jest ok to nie ma co się przejmować tym, co jest napissane w poradnikach. No, to powiedziałam, co wiedziałam ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2099 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Nie ma sensu raczej się pytać na forum, będziesz tylko się niepotrzebnie nakrecać, a dzieci naprawdę mają indywidualne tempo rozwoju. Jeśli coś cię mocno niepokoi to zapytaj lekarza ![]()
![]() |
#2100 |
Raczkowanie
|
Sand -w Ogrodziencu. Niedlugo planujemy Mirow i Bobolice, no i Olsztyn, ktory uwielbiamy (mielismy tam nawet sesje slubna) ;-)
Wysłane z mojego GT-S6310N przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- Intell. Co do mleka - moja córka bedac w wieku Twojego jadła o porcje wiecej niz zaleca producent, za zgoda pediatry. Teraz kolei je o jedna mniej - sama sobie to wyregulowala. Na Twoim miejscu sprobowalabym albo przetrzymywac dziecko o kilka minut kazdego dnia i czyms zajmować. Albo faktycznie zwiekszyc porcje. Ale mialam podobne wątpliwości co do 'tycia' i wg mojego pediatry nie ma mowy o zbyt duzym przyroscie u takiego maluszka. Wszystko powinno sie wyrównać w momencie dolaczenia stalych pokarmow i większej aktywnosci ruchowej, np jak dziecko zacznie raczkowac. Wysłane z mojego GT-S6310N przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- CIMA... o matko te opasle tomiska zalegają na półce mojego męża. Gratuluje ze to ogarniacie. Ja nie rozumiem połowy co tam jest napisane. I nie chodzi tylko o angielski ale i o zawartosc merytoryczna :-P Wysłane z mojego GT-S6310N przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:17.