Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-14, 13:22   #301
Ervisha
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW

Cytat:
Napisane przez fusiacola Pokaż wiadomość
fajnie by było ale nie ma co się łudzić...

dzisiejsza R:

kawa z mlekiem 3,2%
trening

1) orzechowa gryczanka z winogronami z 3 łyżek płatków gryczanych, łyżki otrąb gryczanych, łyżki mielonych orzechów włoskich + kilka całych, łyżki płatków owsianych i winogron; kawa z mlekiem

2) ser biały 150g (robiony w domu, raczej tłusty/półtłusty), chleb też pieczony w domu - jednak według przepisu mojej mamy, na zakwasie, głównie z mąki żytniej razowej 2000, ze słonecznikiem, siemieniem.... jest dość ciężki - to co na zdjęciu ma aż 72 gr. Do tego sok pomidorowy doprawiony słodką papryką i pieprzem, jabłko

3) pierś z kurczaka smażona na oleju z pestek winogron, surówka z białej kapusty, marchewki i jogurtu naturalnego, papryka konserwowa

4) przekąska: koktajl z 1/2 banana, 1/2 szklanki mleka, łyżki mielonych orzechów i cynamonu

5) sałatka z gotowanego jajka, kurczaka, ogórka, cykorii, cebulki, sałaty lodowej i kiełków, oliwa z oliwek
A ja nie mogę chleba na zakwasie

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 14:21   #302
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
A ja nie mogę chleba na zakwasie
nie znam się na tym pieczeniu, moja mama powiedziała, że robimy tak jak ona umie, a nie z żadnych przepisów, choć przygotowałam kilka najbardziej zdziwiło mnie to, że to ten sam zakwas, który ona do żurku daje i powiem Ci, że dość niechętnie próbowałam, bo myślałam, że to nie może się udać, ale jednak za tydzień może inny upieczemy

fusiacola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 14:24   #303
GenaM
Raczkowanie

R

07:00 kromka chleba 35g z twarogiem z rzodkiewką i szczypiorkiem

10:00 jogurt naturalny z otrębami i żurawiną

13:30 kanapka (2 kromki chleba mieszanego - łącznie ok 70g z jajkiem i kiełkami) + jabłko

17:00 pierś z kurczaka smażona na łyżce oliwy z pestek winogron, dwa małe ugotowane ziemniaki bez dodatków i sałata zielona

20:00 twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem, orzechy nerkowca (garść)

Nie jestem zadowolona z mojego drugiego posiłku w pracy 3 kromki chleba na dzień (ok 100 g wychodzi) to za dużo. Usprawiedliwiam się przeziębieniem i małym wyborem w lodówce
Stary 2014-04-14, 14:29   #304
dezett
Zadomowienie

sn. owsianka (i to wedlug was jest male i jalowe sniadanie)
(pol szklanki platkow, szklanka mleka, solidna garsc orzechów, garsc goji, 3 morele suszone, lyzka otrab, lyzka nasion chia); zielona herbata

obiad. tez pewnie malo i jalowo
ok 250g grilowanego lososia (na oleju); ponad polowa worka ryzu z kurkuma, salatka (rzymska, pomidor, lodowa) z jogurtem greckim i olejelm lnianym (2 lyzki)

podwieczorek. zjem sobie ze dwa kawalki szarlotki, 2 pralinki lidnor i kawe

kolacja: zrobie omlet z 2 jajek calych i 3 białek z polowa awokado
do tego salatka z rzodkiewki, ogorka, natki z olejelm lnianym
i kromka duza na zakwasie

i co tez malo jalowo i ubogo?
jest mi bardzo przykro i tyle.
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-04-14 o 14:33
dezett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 14:40   #305
201606210914
Konto usunięte

dezzet, spokojnie, małymi kroczkami dojdziesz do swojego celu Dziewczyny tylko napisały to co myślą
wg mnie jadłospis okej
201606210914 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 14:41   #306
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez superkas Pokaż wiadomość
dezzet, spokojnie, małymi kroczkami dojdziesz do swojego celu Dziewczyny tylko napisały to co myślą
wg mnie jadłospis okej
dziękuję!
a łososia tak lubie ze moglabym zjesc nieograniczoną ilość chociaz wiem ze i to nie jest zdrowe
poza schemat.
Stary 2014-04-14, 14:41   #307
fusiacola
Wtajemniczenie

dezett ciekawy przepis na ten omlet z awokado, powiedz mi czy ono nie ciemnieje w pieczeniu? i czy wtedy nie trzeba dawać mąki?

Stary 2014-04-14, 14:43   #308
dezett
Zadomowienie

Cytat:
dezett ciekawy przepis na ten omlet z awokado, powiedz mi czy ono nie ciemnieje w pieczeniu? i czy wtedy nie trzeba dawać mąki?
omlet robie jak omlet i jak juz jest "zrobiony" składam na połowe i dekoruje plastrami awokado, rzodkiewkami i ogorkiem sol pieprz pietruszka i mozna zajadaca to co mi zostaje zniego rozsamrowuje jako maslo na chleb np
czytalam, ze podczas obróbki termicznej awokado traci wlasciwosci, dlatego dodje w ten sposob

i smaczniejszy jest omlet jesli dodasz wiecej bialek a nie dlatego ze "boje sie zoltek" smak sie wtedy ladnie rozklada i nie jest taki jajeczny tylko bardziej awokadowy
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-04-14 o 14:45
Stary 2014-04-14, 14:47   #309
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dezett Pokaż wiadomość
omlet robie jak omlet i jak juz jest "zrobiony" składam na połowe i dekoruje plastrami awokado, rzodkiewkami i ogorkiem sol pieprz pietruszka i mozna zajadaca to co mi zostaje zniego rozsamrowuje jako maslo na chleb np
czytalam, ze podczas obróbki termicznej awokado traci wlasciwosci, dlatego dodje w ten sposob

i smaczniejszy jest omlet jesli dodasz wiecej bialek a nie dlatego ze "boje sie zoltek" smak sie wtedy ladnie rozklada i nie jest taki jajeczny tylko bardziej awokadowy
aha, bo ja sobie wyobraziłam, że to awokado jest w cieście już a tak to też jadam też lubię jak jest więcej białek, ale potem nie mam co z tymi żółtkami robić i zwyczajnie wygodniej jest mi wbić od razu całe jajko.

Stary 2014-04-14, 14:48   #310
201606210914
Konto usunięte

Cytat:
dziękuję!
a łososia tak lubie ze moglabym zjesc nieograniczoną ilość chociaz wiem ze i to nie jest zdrowe
a gdzie kupujesz? Głupio się przyznać ale nigdy nie jadłam łososia
Stary 2014-04-14, 14:51   #311
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
nie znam się na tym pieczeniu, moja mama powiedziała, że robimy tak jak ona umie, a nie z żadnych przepisów, choć przygotowałam kilka najbardziej zdziwiło mnie to, że to ten sam zakwas, który ona do żurku daje i powiem Ci, że dość niechętnie próbowałam, bo myślałam, że to nie może się udać, ale jednak za tydzień może inny upieczemy
To poproś mamę o przepis na zakwas

Stary 2014-04-14, 14:53   #312
dezett
Zadomowienie

Cytat:
a gdzie kupujesz? Głupio się przyznać ale nigdy nie jadłam łososia
biedronka/lidl zawsze moja "swieze" i w dobrej cenie, warto kupować w dniu dostawy. Są poporcjowane, bez ości itd, po 250-300gram

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
aha, bo ja sobie wyobraziłam, że to awokado jest w cieście już a tak to też jadam też lubię jak jest więcej białek, ale potem nie mam co z tymi żółtkami robić i zwyczajnie wygodniej jest mi wbić od razu całe jajko.
moj pies lubi surowe żołtka takze nic sie nie marnuje
poza schemat.
Stary 2014-04-14, 14:55   #313
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
To poproś mamę o przepis na zakwas
ok będę się z nią widzieć w sobotę to wyśle PW chciałam robić te bułeczki z Twojego przepisu, ale jednak będą czekać na swoją kolej bo z mamą lepiej nie dyskutować

Stary 2014-04-14, 14:59   #314
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
ok będę się z nią widzieć w sobotę to wyśle PW chciałam robić te bułeczki z Twojego przepisu, ale jednak będą czekać na swoją kolej bo z mamą lepiej nie dyskutować
Dziękuję Masz rację z mamą nie ma co dyskutować

Stary 2014-04-14, 16:27   #315
201606210914
Konto usunięte

Cytat:
biedronka/lidl zawsze moja "swieze" i w dobrej cenie, warto kupować w dniu dostawy. Są poporcjowane, bez ości itd, po 250-300gram

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

moj pies lubi surowe żołtka takze nic sie nie marnuje
a cenowo jak wygląda sprawa? Są drogie ?

żółtka najlepsze na włosy
Stary 2014-04-14, 16:38   #316
Dor Blu
Raczkowanie

Cześć, ocenicie wczorajsze u ? (chcę odzyskać @)
I - owsianka na mleku z pomarańczą, orzechami laskowymi (garść), rodzynkami i miodem
II - omlet biszkoptowy smażony na oleju z brokułem, serem żółtym i keczupem + garść migdałów
III - gałka kaszy gryczanej białej, domowe buraczki + schab w sosie śmietanowo-szpinakowym, posypane żółtym serem (sos z masłem i śmietanką 30%)
IV - 2 duże (ponad 80g) kanapki z masłem, podzielone na 4:
-twarożkiem i dżemem rabarbarowym
- 2 z twarożkiem, sałatą, łososiem i pomidorem
-oscypkiem, szpinakiem, pastą paprykową i papryką
Dor Blu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 17:09   #317
Maddie
Wtajemniczenie

Redukcja:

I: jajecznica z dwóch jajek na maśle z pieczarkami i cukinią, kromka domowego chleba z masłem, banan.
II: owsianka (3ł płatków, 1ł otrąb, 2ł domowej granoli) z jabłkiem i serkiem wiejskim.
III: 50g makaronu kukurydzianego, filet z indyka podsmażany na oleju kokosowym, pół opakowania włoskich warzyw na patelnię.
IV: pół opakowania włoskich warzyw na patelnię, wędzony filet z kurczaka - uduszone w przecierze pomidorowym i posypane pestkami słonecznika i płatkami migdałów.
Maddie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 17:34   #318
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:

żółtka najlepsze na włosy
rzeczywiście: omlet + maseczka na włosy można też zupę zagęszczać ubitym żółtkiem zamiast mąką nie wyobrażam sobie bez żółtka np zupy cytrynowej a dla będących na P kogel-mogel na wódeczce

u mnie łosoś wędzony jest nawet nieco tańszy niż makrela bo dokładnie po 19zł/kg ale jakoś nie przepadam za nim, akurat jest zbyt tłusty w tej wersji. Kupuje najchętniej świeże dzwonki w małym osiedlowym sklepiku 33 - 36zł/kg, są ze skórą i ośćmi - ale nie przeszkadza mi to. W biedronce nieraz widziałam pakowane łososie na tackach, ale nie kupowałam tam nigdy. Wiem tylko, że polędwica łososiowa z biedronki w plastrach ma 92% wieprzowiny a reszta to konserwanty

Edytowane przez fusiacola
Czas edycji: 2014-04-14 o 17:57
Stary 2014-04-14, 17:46   #319
forsvinn
BAN stały

Dzisiaj marne R:
Śniadanie:
kuskus na mleku sojowym z 4 śliwkami kalifrnijskimi, kiwi i połówką banana
II Śniadanie: grahamka z szybką drobiową, pomidorem posmarowana koncetratem pomidorowym (koncentrat włoski, skład do pomidory i jakiś kwas cytrynowy czy cos) + połowka banana
Obiad 1/2: Mały kawałek łososia z folii z 3 grzankami: chleb graham z odrobiną oliwy i przyprawami w piekarniku upieczone + pomarańcza.
Obiad 2/2: filet z kurczaka z oliwy z koncetratem pomidorowym + trochę makaronu razowego + papka z brokułów.
Kolacja: będzie chyba jajeczko gotowane z sałatką z warzyw z jedną parówką Tarczyński.

Tragedia?
forsvinn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 18:29   #320
Bjouq
Raczkowanie

Moje dzisiejsze R
I. Kanapka razowca z serkiem pomidorem i piersią z indyka + miska zielonej sałatki z jogurtowym dressingiem + kawa
II. Jogurt activia + otręby i suszone morele
III. 2 naleśniki z konfiturą żurawinową
IV. musli z bananem i truskawkami
V. Grillowana pierś z kurczaka + zielony ogórek i papryka

Jest już lepiej dziewczyny?
Bjouq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 18:32   #321
l0st
Przyczajenie

Moje chyba P

I śniadanie: 4 łyżki płatków owsianych, 1 łyzka kaszy manny, łyżka budyniu, szklanka mleka 2%, 2 jajka,gruby plaster twarogu z połową banana, łyżeczka masła orzechowego

II śniadanie: Duża grahamka, 200g serka wiejskiego 5%, dwa jabłka

Obiad: Ok. 200g piersi z kurczaka, 60g kaszy jaglanej (suchej) gotowana marchewka i kalafior, pomidor

Przekąska: pomarańcza, kawa z mlekiem

Kolacja: Jogurt nat. 200g, plaster twarogu, garstka orzechów, łyżka kakao, 3łyżki muesli,truskawki

Ocenkę proszę
l0st jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 18:44   #322
magda_lena40
Zakorzenienie

Cytat:
myślę, że nie wyznaczyłam sobie zbyt niskiej wagi, mam tylko 164cm wzrostu. Naprawdę nie wyglądam teraz na szczupłą, mam dość moco otłuszczone wszystko nie sądzę, żeby to było zmagazynowanie wody, bo ja w ogóle nie solę, wczoraj wieczorem wypociłam podczas tego biegu chyba wszystko co się dało

nie chce się adaptować miesiąc, bo właśnie za miesiąc mam poprawki krawieckie sukni ślubnej, wypadałoby żebym miała już tą wagę co w dniu ślubu
A widzisz po sobie, że przytyłaś, czy to tylko zmiana cyferek na wadze? To że nasza waga się waha to normalne, tak jak dziewczyny wcześniej pisały - zależy od wielu czynników. Rozumiem Cię, bo o swoje ostatnie kg walczyłam bardzo długo i jak widziałam, że na U znowu podskoczyło troszkę w górę to wesoło mi nie było ale teraz już do mnie dotarło, że to tylko cyfry, które nie mają odzwierciedlenia w wyglądzie, a właściwie to mimo minimalnie wyższej wagi ciało wygląda lepiej Twój organizm musi się przyzwyczaić do zmian, a to nie jest kwestia kilku dni nie dołuj się na zapas

Cytat:
W Biedrze często można kupić w promocji po 3,9/100g. Stała cena jest ok. 1 zł wyższa

Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia.
Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie.
Dzięki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności.
Ale często wątpię.
Bardzo często.

Edytowane przez magda_lena40
Czas edycji: 2014-04-14 o 20:32
magda_lena40 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 19:00   #323
forsvinn
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Bjouq Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze R
I. Kanapka razowca z serkiem pomidorem i piersią z indyka + miska zielonej sałatki z jogurtowym dressingiem + kawa
II. Jogurt activia + otręby i suszone morele
III. 2 naleśniki z konfiturą żurawinową
IV. musli z bananem i truskawkami
V. Grillowana pierś z kurczaka + zielony ogórek i papryka

Jest już lepiej dziewczyny?
I. Co za serek? Mam nadzieję, że biały
II. Nie jestem przekonana do tych wszystkich activii, actimelów itepe, nie lepiej zwykły jogurt naturalny?
III. Naleśniki na jakiej mące? Żurawina swoja czy ze sklepu z 10 łyżkami cukru? no i to marny posiłek trochę
IV. Musli domowe czy sklepowe? Nie polecałabym jeść CAŁEGO banana w godzinach popołudniowych, lepiej trzeba było zjeść to na śniadanie.
V. OK

Za malo białka. Pierś z kurczaka i indyka to za malo na CAŁY dzień, węglowodanów mogloby być więcej a tłuszczów nie wdzę w ogóle.
Stary 2014-04-14, 19:16   #324
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magda_lena40 Pokaż wiadomość
A widzisz po sobie, że przytyłaś, czy to tylko zmiana cyferek na wadze? To że nasza waga się waha to normalne, tak jak dziewczyny wcześniej pisały - zależy od wielu czynników. Rozumiem Cię, bo o swoje ostatnie kg walczyłam bardzo długo i jak widziałam, że na U znowu podskoczyło troszkę w górę to wesoło mi nie było ale teraz już do mnie dotarło, że to tylko cyfry, które nie mają odzwierciedlenia w wyglądzie, a właściwie to mimo minimalnie wyższej wagi ciało wygląda lepiej Twój organizm musi się przyzwyczaić do zmian, a to nie jest kwestia kilku dni nie dołuj się na zapas
dzięki czytając, że ktoś miał podobnie to od razu jest trochę lepiej wiadomo staram się nie dołować, ale to nie jest proste ciężko stwierdzić czy czuje, że przytyłam... chyba nie - bo stając na wadze byłam przekonana, że będzie mniej niż wcześniej

mi ogólnie waga nie waha się, spada regularnie po kilkaset gramów co tydzień, ważę się zawsze z samego rana co kilka dni a czasem codziennie, ale porównuje wyniki z soboty. Przed @ zdarza się, że mam ciut więcej, ale i tak nie aż tyle co teraz! boję się, że jak będę na U to przytyje jeszcze więcej

Stary 2014-04-14, 19:18   #325
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez forsvinn Pokaż wiadomość
Nie polecałabym jeść CAŁEGO banana w godzinach popołudniowych, lepiej trzeba było zjeść to na śniadanie.
No już bez przesady

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 19:28   #326
forsvinn
BAN stały

Cytat:
Napisane przez akot80 Pokaż wiadomość
No już bez przesady
Jabłko, pomarańcza, arbuz - no cokolwiek ale banan? Zwłaszcza, że tu naleśniki z konfiturą, potem musli? Upierałabym się żeby tego banana nie było.
Stary 2014-04-14, 19:48   #327
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez forsvinn Pokaż wiadomość
Upierałabym się żeby tego banana nie było.
Oj, tam, przecież nie je bananów na wieczór codziennie. Jeden raz na jakiś czas nie zaszkodzi

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 20:25   #328
201606210914
Konto usunięte

Cytat:
rzeczywiście: omlet + maseczka na włosy można też zupę zagęszczać ubitym żółtkiem zamiast mąką nie wyobrażam sobie bez żółtka np zupy cytrynowej
nie wiedziałam, że można zagęścić zupę żółtkiem daje się tylko ubite i to wszystko? Czy coś jeszcze do tego? zupa cytrynowa ciekawe jak smakuje
Stary 2014-04-14, 20:35   #329
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
nie wiedziałam, że można zagęścić zupę żółtkiem daje się tylko ubite i to wszystko? Czy coś jeszcze do tego? zupa cytrynowa ciekawe jak smakuje
różne są metody, najprościej ubić żółtko , zahartować gorąca zupą i wlać do niej osobiście cytrynową zagęszczam żółtkiem wymieszanym ze śmietaną jest świetna z ryżem

Stary 2014-04-14, 21:52   #330
GenaM
Raczkowanie

R na jutro

07:00 kromka chleba mieszanego z twarogiem półtłustym, rzodkiewka i szczypiorkiem

10:00 jogurt naturalny z musli i borówkami

14:00 kromka chleba z humusem i pomidorem, dwie mandarynki

17:00 makaron spaghetti 70g z gotowana piersią z kurczaka, pomidorami, marchewka i ziołami

20:00 jajko na twardo

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości