|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
do wielu firm, do których startowałam wymagany w składanych przed rozmową kwalifikacyjną był wymagany certyfikat, dokumenty bez certyfikatu nie były brane pod uwagę, może w innych tego nie ma, nie wiem na chwilę obecną tylko na takie trafiam :/ więc gniję na stażu za 800
#2312 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- Cytat:
Za mną kilka tygodni w nowej pracy, oby tak dalej ![]()
![]() |
#2313 |
Zakorzenienie
|
na 1000000000000000000000000 0 cv, które wysyłam od 2 lat to nie prowadzę ewidencji, chyba bym się musiała pochlastać gdybym sobie takie staty prowadziła :P skupiam się na pozytywach i te firmy, które dają mi szansę zapamiętuję a nie jakiś plebs :P (Wy zapamiętujecie wszystkie nazwy firm do których cv wysyłacie i które mają jakieś wyimaginowane wymagania? pytam bo może źle robię
![]() ![]() ![]()
#2314 |
Raczkowanie
|
ja już bardzo długo szukam swojej wymarzonej pracy. Jednak nie stoję w miejscu, zawsze coś robię, pracuję... tylko, że nie tam, gdzie bym chciała;P
|
![]() ![]() |
![]() |
#2315 |
Strzelaj lub emigruj!
|
a wysylałaś mailem? bo nei wiem, co wpisac w treśc maila ![]()
#2316 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny wiecie może czy będąc zarejestrowaną jako bezrobotna w np. Warszawie mogę szukać stażu w np. Białymstoku? Jeśli znalazłabym pracodawcę w Białymstoku , który chciałby wziąć mnie na staż to jest w ogóle taka opcja ? Obawiam się, że będąc zarejestrowaną w Wawie opcja stażu w innym mieście odpada
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2317 |
Zakorzenienie
|
jest to wszystko rozpisane na stronie urzędu pracy, o staż możesz się starać jedynie w miejscu gdzie jesteś zarejestrowana.
![]() |
#2318 |
Raczkowanie
|
Ja bez problemu dostałam staż w innym mieście niż to, w którym byłam zarejestrowana
![]()
#2319 |
Zadomowienie
|
Dziękuję, rzeczywiście powinnam zrobić użytek z głowy i zajrzeć na stronę UP
![]() Doncia125 a to nie jest tak, że wtedy musisz być zameldowana w danym mieście ? tzn tam gdzie dostajesz staż. |
![]() ![]() |
![]() |
#2320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2321 |
Zadomowienie
|
W skrócie: Jestem zarejestrowana w Warszawie jako bezrobotna. Zastanawiam się nad szukaniem pracy lub stażu w Białymstoku. Wiedząc, że nie jestem zameldowana w Białymstoku (i nie będę póki co) jest w ogóle sens szukania tam stażu ? Czy jest to niemożliwe? Mam wątpliwości, ponieważ białostocki UP nie jest właściwym do mojego miejsca zameldowania.
Pytania może banalne, ale jestem w tym nowa i troszkę się gubię w tej biurokracji ![]() ![]() Edytowane przez Sherminka Czas edycji: 2014-04-14 o 15:09 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2322 |
Zakorzenienie
|
Tutaj chyba masz najlepiej to rozpisane http://forumprawne.org/prawo-pracy/2...eldowania.html
jedyną opcją jest aby pracodawca z Białegostoku wystąpił o staż do UP w Wawie (ale na ogół z racji małej kasy na staże urzędnicy nie przychylają się do takich wniosków)
#2323 |
Zadomowienie
|
Dziękuję za fatygę, poczytam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2324 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Brakuje mi poczucia bezpieczeństwa takiego zwyczajnego, że w razie gdy coś się stanie to mam jakieś pieniądze na koncie i jakoś sobie poradzę...nie mam tego, żyję najczęściej dzięki pomocy rodziny i debetowi :-( Taka prawda, nie mam powodów do zadowolenia...siedzie w pracy, po pracy siedzę w pokoju. Z nikim się prawie nie spotykam, bo nie mam pieniędzy na wyjścia, wyjazdy. Myślę coraz częściej, ale boję się bardzo tego, że będę sama, że sobie nie poradzę przede wszystkim z powodu problemów zdrowotnych (wszystkie ciężkie prace odpadają). Nie widzę sensu w życiu. Jak mam niby postrzegać rzeczywistość - po zmarnowaniu tylu lat na naukę, pracy za naprawdę marne pieniądze, która na dodatek mało co mnie interesuje. Nie mam już siły i chęci też brak. Nie chcę pracować np. w korporacji, nie lubię rozmawiać w języku ang. czyli w Polsce jestem zerem i tyle. Nie mam po co wegetować, tak wegetować, bo życie to na pewno nie jest. Mam za 1.000- 1.400 zł żyć i być zadowolona, jak nawet na opłaty ledwo co wystarcza już powoli na jedzeniu nawet muszę oszczędzać, więc przepraszam, że marudzę. Nie chce mi się już o tym pisać... ![]()
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2014-04-14 o 15:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2325 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
gratki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2326 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2327 |
Zakorzenienie
|
jedyne co pamiętam z tych ogłoszeń to, że były to korporacje zachęcające wysokimi zarobkami, ale w zapisie wymagań był właśnie certyfikat (poziom B2 lub C1 - preferowany C1) i że komplet dokumentów należy składać albo osobiście albo mailowo (i tu adres placówki i adres mailowy) i że niekompletne propozycje nie będą w ogóle brane pod uwagę. I tak wysyłałam nawet jak nie spełniałam jakiegoś wymogu i dwa razy dostałam odpowiedź "Jesteśmy panią zainteresowani, prosimy niezwłocznie dosłać xero certyfikatu potwierdzającego znajomość języka." no i wtedy lądowałam w czarnej dziurze bo nie posiadam certyfikatu. Językiem angielskim posługuje się dość swobodnie, brałam udział w międzynarodowych festiwalach, miałam pod swoją opieką grupy międzynarodowe z którymi porozumiewałam się po angielsku bądź mieszanką angielskiego z hiszpańskim (w przypadku grup z Brazylii) no ale certyfikatu nie posiadam. Ktoś może powiedzieć zrezygnuj z czegoś i odłóż na egzamin. Ale po prostu nie mam z czego. Na stażu dostaję 800. Moja mama leży w szpitalu, ma kredyty ja w PL jestem sama. Mamy babcię w zakładzie - ma Alzhaimera. Oszczędzamy na wszystkim. Także naprawdę nie mam z czego zrezygnować: nie palę, nigdzie nie wychodzę, ubrania kupuję w sh, nie jadam na mieście i nie pijam kawy w kawiarni choćbym sobie żyły wypruła to nie uciułam na nic dodatkowego.
#2328 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja tam mogłabym pracować w ogrodnictwie bo to jest moja pasja. I nie przeszkadza mi że trzeba pracować fizycznie, często w trudnych warunkach atmosferycznych. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2329 |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4603013 7]Mam podobne odczucia jak ty. Tyle że ja niedługo będę mieszkać z TŻ i we dwoje powinno być łatwiej, nie tylko finansowo.
Czyli pewnie będziesz miała staż a potem cię zatrudnią do czasu aż pracownica wróci z macierzyńskiego. Trzeba się cieszyć. ![]() Ja tam mogłabym pracować w ogrodnictwie bo to jest moja pasja. I nie przeszkadza mi że trzeba pracować fizycznie, często w trudnych warunkach atmosferycznych.[/QUOTE] bez szans, ale to nie rozmowa na forum. Umowa o dzieło albo 1/2 etatu na 3 miechy mnie nie interesuje. Tam każdy szuka pracy, żeby uciec ale też nie bardzo mają gdzie. W sumie ja z racji stażu z UP chyba jedyna dostaje kase na czas.
#2330 |
Konto usunięte
|
a jak tak to jesteś w jednej wielkiej kupie. Znam parę takich firm, co szukają jeleni za darmo. I wiem co to znaczy tak pracować. Współczuję.
Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-04-14 o 18:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#2331 |
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny. Mam pewien dylemat, pracowałam kilka miesięcy w call center na pół etatu i w lutym powiedziałam, że chyba muszę zrezygnować bo nie będę mogła przychodzić codziennie. Szefowa powiedziała, że mogę przychodzić kiedy mi pasuje, kilka dni w miesiącu. Dostałam umowę na kolejne 3 miesiące, ale w sumie byłam tylko 4 razy, ostatnio miesiąc temu. Nigdy nie było mi po drodze iść tam i powiedzieć, że rezygnuję a teraz po prostu czuję, że już za późno. W umowie mam zapis, że jeśli strony nie wywiązują się ze swoich obowiązków można ją rozwiązać natychmiast. Nic o okresie wypowiedzenia.
Powinnam tam w końcu pójść czy już odpuścić? Nie pracuję bo nie chcę. Ostatnio miałam kilka egzaminów i potrzebowałam czasu, następne przede mną, kończę studia. Mam problemy ze skupieniem się i zabraniem do nauki a po pracy to już w ogóle nie ma takiej opcji, jestem zbyt zmęczona i rozkojarzona. Zresztą praca w call center to tylko wieczny stres, bóle gardła i powtarzanie w kółko tych samych zwrotów od czego dostawałam już szału. Edytowane przez mint_ivy Czas edycji: 2014-04-14 o 20:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#2332 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#2333 |
Zakorzenienie
|
a ja właśnie zaczynam szukać jako nauczyciel, bo zaraz skończę studia, jednak wiadomo perspektywy kiepskie (chociaż mogę uczyć 3 przedmiotów)
na razie wysłałam z około 150 CV a pewnie drugie tyle przede mną, jakkolwiek marnie to widze ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2334 |
Rozeznanie
|
#2335 |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4603195 2]a jak tak to jesteś w jednej wielkiej kupie. Znam parę takich firm, co szukają jeleni za darmo. I wiem co to znaczy tak pracować. Współczuję.[/QUOTE]
ja to jeszcze ja bo dostaję kasę z UP, tam niektórzy naprawdę za darmochę robią.
#2336 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2337 |
maszyna, nie człowiek
|
Ach przeglądałam. Ale póki co ik spreek geen Nederlands.
#2338 |
Zadomowienie
|
Wydaje mi się, że tam gdzie się jest zameldowanym to można być zarejestrowanym w UP jako osoba bezrobotna, a w innym jako poszukująca pracy. Może wtedy też przysługują staże? Nie byłam nigdy więc moje informacje nie są pewne, ale możecie sprawdzić.
#2339 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() dokładnie ejst tak, jak mówisz ![]()
![]() |
#2340 |
Konto usunięte
|
U mnie są staże tylko dla bezrobotnych
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:13.