|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
tu nawet nie ma przepisu
, najpierw dojrzałe gruszki na 2 min do mikrofalówki, żeby się podpiekły, a potem nałożyć dodatki i kolejna minuta fajne jest to, że możesz dowolnie modyfikować wszystko, te dodatki to też były z tego co akurat miałam pod ręką lubie też pieczone jabłka z miodem, przyprawą do piernika, płatkami owsianymi i płatkami migdałów
|
#392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#393 |
|
Konto usunięte
|
Redukcja:
I śniadanie: 4 łyżki płatków owsianych, łyżeczka pestek słonecznika i jabłko z serkiem homogenizowanym 150 g II śniadanie: grahamka z polędwicą z indyka, majonezem i twarogiem, żółta papryka obiad: kotlet z mielonego mięsa wieprzowego (ok. 200 g), surówka z marchewki, selera i papryki w międzyczasie: jabłko, sok pomarańczowy kolacja: usmażona na łyżce oliwy pierś z kurczaka (ok. 150 g) z pieczarkami, cebulą, papryką i przecierem pomidorowym |
|
|
|
#394 |
|
Zadomowienie
|
sn. micha owsianki z orzechami, otrebami, goją, morelami, na mleku z twarogiem; sok z grapefruita.
IIsn. grahamka z tofu i polowa awokado, papryka czerwona, pietruszka, salata. obiad. smazony filet z lososia 200g, ok 100g ryzu bialego z kurkuma, warzywa z winegretem, oliwa, itp. przekaska. jablklo i garsc migdalow kolacja pozna. 150g twarogu, lyzka oleju lnianego, 4 plastry wedliny z indyka (ok 100g - samo mieso praktycznie, pieczony indyk) salatka: cala cykroia, kilka rzodkiewek, ogorek, pol cebuli czerwonej. zapchalam sie warzywami i boli mnie zoladek po tej kolacji :/ nigdy wiecej! -
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-04-15 o 22:16 |
|
|
|
#395 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
podskoczyć na 1500? PODSKOCZYĆ? kochanie..długa droga z nami tutaj przed Tobą wyciągać baty! ;DCytat:
gdzie mieszkasz? chcę się zaprzyjaźnić )))))Cytat:
;p no tak mam, jesteś jakąś taką forumową chmurą Cytat:
]w ramach offtopa, któego potrzebjuję, dodam, że po przeczytaniu artykułu o dopaminie i braku motywacji w końcu (po półtora tygodnia odpoczynku) ruszyłam pupę na siłownie i na zumbę, i było cudownie )) chyba potrzebowałam tej przerwy (aktualizacja wczorjaszego jadłospisu z uwzględnieniem treningu)
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-04-16 o 17:52 |
||||
|
|
|
#396 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ćwiczysz codziennie dwa razy? To trochę dużo, pamiętaj że nie liczy się ilość a jakość ćwiczeń... Generalnie nawet ćwicząc z DUŻYMI ciężarami nie będziesz miała bardzo widocznych mięśni, tylko będziesz właśnie bardziej smukła ![]() ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Cytat:
Można poprosić o przepis na kotleciki z ciecierzycy?
|
||||
|
|
|
#397 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Abigail, ok dzięki, robię korektę powyżej w swoim jadłospisie, a dzisiaj nic nie trenuję mam dzień beztreningowy, to chyba może być taki shake na kolację tak myślę
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-04-16 o 10:15 |
|
|
|
|
#398 |
|
Konto usunięte
|
moja wczorajsza R
śn- owsianka: 4 łyżki płatków, szklanka mleka, jabłko, 3 łyżki ricotty, posypane siekanymi migdałami i cynamonem, kawa z mlekiem ob- 1/2 woreczka kaszy, cienki plaster pasztetu drob-wieprz, 2 małe jajka sadzone na łyżce oleju, fasolka, domowa ćwikła i sałatka z ogórków p- bułka fitness z domowym pasztetem, sałatą, pomidorem i ćwikłą k- ciemny makaron spaghetti z 1/2 kostki sera półtłustego po lekkich ćw- shake z 1/2 szklanki mleka i szklanki mrożonych owoców malin i porzeczek Edytowane przez 201606210914 Czas edycji: 2014-04-16 o 10:40 |
|
|
|
#399 |
|
Konto usunięte
|
Redukcja na dzisiaj:
I śniadanie: 4 łyżki płatków owsianych, łyżeczka pestek słonecznika, serek homogenizowany naturalny, jabłko II śniadanie: 50 g piersi z indyka z serkiem wiejskim i papryką obiad: 150 g piersi z kurczaka usmażonej na łyżce oliwy z pieczarkami, papryką, cebulą i żółtym serem podwieczorek: ciabatta z twarogiem, polędwicą z indyka i majonezem, pomidory koktajlowe kolacja: 2 ugotowane jajka, jakieś warzywa i kromka chleba razowego z masłem |
|
|
|
#400 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
5-kilowe hantle czekają już od dłuższego czasu, ale nie mogę podnieść jednego do góry obiema rękami więcej niż 10 razy, więc bardziej skomplikowanych ćwiczeń z nimi tym bardziej nie jestem w stanie zrobić Dlatego sobie mówię, że lepsze ćwiczenia z małym obciążeniem niż żadne. ---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- Cytat:
a Ty?---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Cytat:
|
|
#401 |
|
Wtajemniczenie
|
kawa z mlekiem 3,2% trening 1) gryczanka z 2 łyżek płatków gryczanych, łyżki otrąb gryczanych, 2 łyżek płatków owsianych, łyżki mąki żytniej razowej, łyżki migdałów, winogrona, pomarańcze + kawa z mlekiem (wiem, że tu nie ma białka, ale będę nadrabiać w kolejnych posiłkach, bo płatków gryczanych nie lubię z mlekiem) 2) serek wiejski 200g z ogórkiem i rzodkiewką, pół oponki pełnoziarnistej z całymi orzechami i różnymi ziarnami (z eko piekarni, ma bardzo dobry skład, jest na zakwasie, wiejskich jajach i oleju lnianym) + sok grejpfrutowy 3) pierś z kurczaka smażona na oleju z pestek winogron, ze słodką papryką, chilli i pomidorkami koktajlowymi, surówka z marchewki i jabłka, pół oponki 4) gęsty koktajl z 1/2 banana, mrożonego szpinaku, mięty, miodu, soku z cytryny, 50 g białego sera na mrożonej zielonej herbacie 5) wędzony karmazyn na sałatce z cykorii, sałaty lodowej, ogórka, cebulki i żółtej papryki, winegret ze soku z cytryny, musztardy i oliwy z oliwek
Edytowane przez fusiacola Czas edycji: 2014-05-06 o 09:37 |
|
|
|
#402 |
|
Zadomowienie
|
bardzo ładne, kolorowe różnorodne menu, nie szkodzi że to samo źródło węglowodanów w dwóch posiłkach, nie dajmy się zwariować. mi się bardzo podoba.
a ja jestem z Białegostoku więc zostaje nam forum w Zakopanem bywam od czasu do czasu bo bardzo je lubię i kojarzy mi się z dzieciństwem, głównie poza sezonem jednakowoż ale jak zauważysz takiego wariata (patrz avatar) gdzieś na ulicach zimowego kurortu to powiedz mi cześć
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-04-16 o 12:14 |
|
|
|
#403 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
byłoby mi bardzo miłoczasami żałuję, że nie możemy się teleportować i przygotowywać dla siebie menu, jak w "Ugotowanych" oglądacie czasem? byłyby niezłe opinie, jak ktoś na erce jest a dostaje menu z P
|
|
#404 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ładnie, kolorowo, zdrowo.. zjadłabym taką oponkę Pieczona ?
|
|
#405 |
|
Wtajemniczenie
|
dziękuje
|
#406 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
fakt może za dużo tego białka![]() - Zakopane kochamm ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Ciekawe gdzie podziewa się Erena? Dawno jej tu nie było
|
|
|
|
|
#407 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
|
|
#408 |
|
Wtajemniczenie
|
kuleczka sera (wielkości rafaello) jest obłożona tymi dodatkami i włożona do wydrążonej gruszki, bo wolę chrupiący wierzch i kremowe wnętrze
ale ta kolejność nie ma znaczenia, zależy jaki efekt chcesz uzyskać, ładnie też wygląda z roztopionym brie na górze wszystko kwestia gustu. piekarni też sobie zazdroszczę, cen już mniej
|
#409 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a z tymi ugotowanymi to fajny pomysł hihi
|
|
|
#410 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#411 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#412 |
|
Konto usunięte
|
fusiacola, Ty ćwiczysz rano to tylko po kawie? Masz siłę na ćwiczenia bez śniadania? Miałam już to kiedyś pytać ale wychodziło mi to z głowy
|
|
|
|
#413 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i że nie powinno się ćwiczyć na pusty żołądek tylko wówczas gdy zależy komuś na masie, przy redukcji możnajak jestem najedzona to gorzej mi się ćwiczy, jakoś z mniejszą energią ale też czasem mi się zdarza.
|
|
#414 |
|
Irenosława Pierwsza
|
To ja się dzisiaj pochwale moim tutaj pierwszym jadłospisem
![]() Drugiego śniadania brak bo późno wstałam. R! 1. Tradycyjna owsianka z 4 łyżek płatków gotowana na wodzie z odrobiną mleka i soli. 2. Kasza. Filet smażony na oliwie z przyprawami włoskimi i papryka słodka. Szpinak z cebula, czosnkiem, pieczarkami i pomidorami. 3. Koktajl. Banan. Mleko. 2 lyzki jogurtu. Łyżka otrebow owsianych. 4. ? Albo resztki z obiadu... szpinak + filet. Albo twaróg. Jajko. Pomidor. Rzodkiewki. I jak to wg was wygląda?
/Jestem pianą, która opływa i zapełnia bielą najdalsze krawędzie skał; jestem także dziewczyną, tutaj, w tym pokoju./ Fale - Virginia Woolf Edytowane przez magnolia79 Czas edycji: 2014-04-16 o 16:06 |
|
|
|
#415 |
|
Zadomowienie
|
wrzucam jadłospis jeszcze raz bo trochę się zmienił - R
dzisiejszy jadłospis R I - jajecznica z 2 jajek i szczypiorku, kromka chleba orkiszowego z masłem, druga kromka chleba orkiszowego z masłem orzechowym bez soli i cukru, i dżemem truskawkowym domowym (łyżeczka) II - twarożek z pomidorem i ogórkiem, kromka chleba orkiszowego III - jabłko, pasek czekolady gorzkiej IV - kotlet rybny, z sosem musztardowym, ziemniaki, kapusta kiszona V - shake z truskawek i jogurtu z twarożkiem
|
|
#416 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
możesz spokojnie zjeść powtórkę obiadu a potem jeszcze ten drugi zestaw
|
|
#417 |
|
Przyczajenie
|
Hej, wstawiam mój jadłospis U/P- ważę bardzo mało, jednak po licznych badaniach wyszło, że nic mi nie zagraża, a organizm mam już odbudowany w kwestii mikroelementów- za wyjątkiem tłuszczów, które włączyłam niedawno, bo staram się o okres. Lekarz zaopiniował, że nie muszę tyć, najważniejszą rzeczą jest jedynie dostarczenie substancji odżywczych, a celem samym w sobie nie jest wzrost wagi (chociaż wiem, że nieznaczny na pewno wystąpi), bo mógłby szybko doprowadzić do nawrotu choroby. Generalnie założenia są takie, że mam dostarczać wszystkich niezbędnych witamin, tłuszczy, białka, węglowodanów,mikro i makroelementów. Druga sprawa- wypadające intensywnie włosy (w tej kwestii robię już wszystko, oj, uwierzcie- gelacet, olejowanie Khadi, rosyjski szampon z olejkiem laurowym i oliwą z oliwek, revalid, siemię lniane, drożdże, również skrzyp i pokrzywa), o które walczę i jestem gotowa na poświęcenia.
Ruch umiarkowany, ćwiczę codziennie cardio 40-45 minut plus wf dwa razy w tygodniu. Kalkulator zapotrzebowania kalorii określił moje zapotrzebowanie przy podanych parametrach na ok. 1800 kcal. A więc U: I- spora razowa bułka ze słonecznikiem i sezamem, 3 plastry szynki wieprzowej, pieczarki posypane tymiankiem i pieprzem, pół garści orzechów włoskich, duże jabłko (jeśli mam mniejsze, to zjadam po 2) II- bułka razowa z ziarnami lub bardzo duża turecka (na bazie melasy, z rodzynkami albo owocami kandyzowanymi, zależnie od tego co dorzucą w piekarni) Obiad- 3/4 pieczonej piersi z kurczaka, pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej, 4 łyżki dzikiego ryżu/kaszy gryczanej i moja autorska mieszanka warzywna: jedna średnia papryka, pół małej cukinii, 10 pomidorów koktajlowych, zalane rozbełtanym żółtkiem i pianą z dwóch białek, z dodatkiem oregano, świeżej chili, pieprzu, soli, smażone na pół łyżeczce oliwy z oliwek- z tych proporcji powstają 2 porcje (a zatem taką mieszankę robię co 2 dni) IV- 2 garści orzechów: mieszanka migdałów, włoskich, laskowych, nerkowca (bez dodatków, czyste orzechy), kisiel z siemienia lnianego (bez dodatków, sam 'glut') V- 250 g twarogu półtłustego z drobno posiekanym bananem, szklanką malin mrożonych, dwiema łyżkami jagód goji W weekendy na drugie śniadanie zamiast bułki jem kilka marchewek i jabłko/2 jabłka (z uwagi na mniejszy odstęp między śniadaniem a obiadem, zwyczajnie nie mam miejsca w żołądku) Z góry dzięki za odpowiedź
|
|
|
|
#418 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze R:
I. 2 kromki razowca z twarożkiem i chudą wędliną z kurczaka + pomidor II. Jogurt naturalny z otrębami i 2 łyżeczkami miodu + zielona herbata III. Warzywa na patelnie + pierś z kurczaka IV. Nieduże ciastko francuskie z owocami V. Sałatka ze szpinaku, pomidora i 2 jajek na twardo |
|
|
|
#419 | |||
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Cytat:
|
|
#420 |
|
Konto usunięte
|
Cześć Dziewczyny
![]() Za namową Fusiacoli postanowiłam wrzucić tu swój jadłospis. W ubiegłym tygodniu odwiedziłam dietetyczkę, dzisiaj dostałam od niej dietę 7 dniową i jestem ciekawa Waszych opinii. Moje jutrzejsze menu: Oczywiście redukcja ![]() Ś: bruschetta z chrupkiego pieczywa z pomidorami, czosnkiem i oliwą z oliwek - 4 szt. IIŚ: szklanka kefiru 2% tłuszczu O: pierś z kurczaka z estragonem, gałką muszkatołową i czosnkiem, smażona na oliwie z oliwek ze szpinakiem i jogurtem greckim na pełnoziarnistym makaronie żytnim P: 5 kostek białej czekolady K: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z żółtym serem i polędwicą sopocką Co Wy na to? Całość opiewa na 1400 kcal. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:37.

Wyślesz mi przepis na PW?
, najpierw dojrzałe gruszki na 2 min do mikrofalówki, żeby się podpiekły, a potem nałożyć dodatki i kolejna minuta
lubie też pieczone jabłka z miodem, przyprawą do piernika, płatkami owsianymi i płatkami migdałów

Myślicie, że na początek powinnam podskoczyć na dietę 1500 z warzywami? Ostatni tydzień jak liczyłam na internetowym kalkulatorze (mam wagę w domu do sprawdzania) oscylowałam w granicach 900-1150 dziennie. Jak czytam te jadłospisy na 1500 to mam wrażenie, że już na tym będę żreć i tyć, tyć i żreć non stop przy tym ile tam jest posiłków i rzeczy :O
gdzie mieszkasz? chcę się zaprzyjaźnić 

a po południu działam coś na boczki np tiffany i z hantlami kilowymi