|
|
#961 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dieta paleo.
Cytat:
|
|
|
#962 |
|
Zakorzenienie
|
JAK to się stało że dopiero teraz odkryłam bulletproof coffee??
Jednak nie jako śniadanie- nie przy mojej pracy i trybie dnia a na pewno nie jako samodzielne śniadanie. za to świetna na popołudniowe przymulanie, super smakuje z masłem klarowanym a nie z Kerygold które uchodzi za typowe do dodawania do kawy. Odkryłam tez
|
|
|
|
|
#963 |
|
Raczkowanie
|
Wykosztowałam się dziś na masło kakaowe. Co za zapach, co za smak
A do tego kupiłam nowy top i szorty sportowe, może mi się w końcu zechce trenować ![]() Czy jest coś lepszego niż dodatkowa łyżka masła?
You say I'm getting older. I say I'm getting better. Edytowane przez Kuningatar Czas edycji: 2014-04-12 o 15:03 |
|
|
|
|
#964 |
|
Zadomowienie
|
Zrobiłam mug caki (dwa) z masłem. Superaśne
robiłam już sporo różnych ale zawsze bez tłuszczu. Te są świetnym zamiennikiem kawy z masłem dla mnie. Ale wciągnęłam już jednego i wcale nie jestem jakaś zapchana.... Ale to chyba przedokresowo. Ja na razie się wściekam na siebie i zamierzam trochę schudnąć, zrobić swoje paleo bardziej paleo. Na razie na chceniu się kończy bo zaatakowałam sklep pod kątem gorzkiej czekolady i orzechów.... Drugi pomiar we wtorek rano, chociaż nie wiem po co
|
|
|
#965 |
|
Zadomowienie
|
a ja w końcu zrobiłam mug cake'a z serem kozim i suszonymi pomidorami i to pierwszy, który mi nie wyszedł
![]() za to wczorajszy - z wędzonką, serem kozim i mąką pół na pół kokosową i dyniową był genialny
|
|
|
|
|
#966 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja bym obstawiała pomidory, mój też się lekko z nimi rozpadał - chyba dodałam za dużo. Poza tym melduję pierwszą domową czekoladę i pierwsze domowe tahini
|
|
|
#967 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
?!Błagam więc o przepis ! Sama już od dawna chcę zrobić, a teraz święta temu sprzyjają
|
|
|
#968 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli komuś się chce, to może przelać foremek albo czegoś innego w ładnym kształcie. Następnie do lodówki. Nie mam pojęcia jak szybko stężeje, bo u mnie przestała przez noc.Aha, odłożyłam też trochę masy i dodałam do niej trochę oleju kokosowego. Smak ok, ale konsystencja mi nie podeszła, bo lubie twardą i chrupiącą czekoladę. Teraz kombinuję, jak zrobić białą czekoladę, bo to jedna z niewielu rzeczy, których mi brakuje na paleo.
|
|
|
#969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja już kiedyś myślałam, żeby sobie kupić masło kakaowe, powiedz mi, jak ono smakuje? Jest zbliżone smakiem do białej czekolady chociaż trochę? Imho można by spróbować po prostu lekko osłodzić, jeśli sam smak jest ok i ew. dodać ekstraktu z prawdziwej wanilii. A jeśli ma być bardziej mleczna, to hm... może krem kokosowy? Można by też odrobinkę twardego masła.
|
|
|
#970 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Próbowałam właśnie kombinacji eritrytol+wanilia+śmietan ka kokosowa. Trochę za dużo mi sie chlupneło ekstraktu i cała czekolada zalatywała wódeczką Śmietanka zepsuła lekko konsystencję i znów dałam za dużo słodzidła, ale ogólnie taki zestaw jest imho ok i będę kombinować z proporcjami. Myślę, że dużo masła i mało wszystkiego innego to najlepszy przepis. A jak już się rozpędzę, to spróbuję też zrobić mleczną czekoladę ![]() A swoją drogą, ten eritrytol dziwnie się zachowuje. Na surowo jest dla mnie przeraźliwie słodki, a w wypiekach ta słodycz jakoś się gubi
|
|
|
#971 |
|
Raczkowanie
|
Witam paleowiczów,
Dołączam do grona szczęśliwych wyznawców diety paleo i mam nadzieję, że będę tu zaglądać częściej ![]() Mi udało się wytrwać pierwszy miesiąc, właśnie jutro mija 4ty tydzień, czuję się świetnie i mam motywację, aby dalej wytrwać A i widzę dużo zalet takiej diety, mogę śmiało powiedzieć, że żałuje tego, że poznałam ją dopiero teraz..Trzymam kciuki za waszą kreatywność w kuchni w warzywno-owocowo-mięsnych kombinacjach
' . . . Co Nie Uśmierci To Podwójnie Wzmocni Mnie. . .' ![]() Zadbaj o siebie! Wegetariańskie i wegańskie przepisy oraz świeża dawka artykułów i ciekawostek o zdrowym stylu życia, odchudzaniu i racjonalnej diecie.
|
|
|
|
|
#972 |
|
Raczkowanie
|
A czy ktoś z was próbował zrobić paleo krówki?
Bo takie zwykłe robi się z masła, mleka, cukru . Ja myślałam żeby zastąpić to mleczkiem kokosowym i ksylitolem, ale nie wiem czy wyjdzie. Robił ktoś, albo może ktoś przewiduje czy wyjdzie czy nie? Bo ja pojęcia nie mam
|
|
|
|
|
#973 |
|
Zadomowienie
|
ksylitol nie rozpuszcza się w oleju koko
a tak się napaliłam na czekoladę mam nadzieję, że w nim się będzie rozpuszczać
|
|
|
|
|
#974 |
|
Rozeznanie
|
da sie z miodu, mleka kokosowego (proporcje 1:1), szczypty soli, lyzeczki masla
ja robie tak trzy lyzki mleka kokosowego, sol i maslo wlewamy na patelnie i gotujemy na srednim ogniu, az zacznie troche bulgotac, wtedy dolewamy 3 lyzki miodu i mieszamy caly czas drewniana lyzka, od momentu kiedy zacznie zmieniac kolor (jakies 7-8 minut, ale wiadomo, zalezy od kuchenki, patelnii itd., wiec lepiej na ta zmiane koloru patrzec) jeszcze jakas minutke (w zaleznosci od czasu wyjdzie albo mniej ciagnace (mniej czasu), albo bardziej (wiecej czasu), mysle ze to kazdy powinien pod siebie dopasowac i zmieniac czas, az do osiagniecia idealnego efektu. Gotowa mase wylac do silikonowych form na kostki lodu/praliny /wazne zeby te formy mozna bylo wyginac). |
|
|
|
|
#975 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć wszystkim
Chyba trafiłam w dobre miejsce, jestem paleomaniaczką i nie wyobrażam sobie powrócić do daaaawnego sposobu odżywiania Nie przeczytałam całego wątku, ale na pewno nadrobię.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
#976 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#977 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam teraz zagwozdkę, jak przeżyć majówkę. Jedziemy ze znajomymi do domku na Mazury i wszyscy mają w planach przeżycie tego weekendu na chlebie z pasztetem i zupkach chińskich
|
|
|
#978 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#979 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
muszę wytrzymać do poniedziałku, bo we wszystkich stacjonarnych ze zdrową żywnością patrzyli na mnie jak na ufoludka jak pytałam o masło kakaowe
|
|
|
|
|
|
#980 |
|
Zakorzenienie
|
Bo żeby czekolada była gładka trzeba ją ucierać w specjalny sposób, to się chyba nazywa konszowanie czy jakoś tak. Żeby to zrobić w domu trzeba by mieć specjalne naczynie o odpowiednim kształcie i Bóg wie jak długo ucierać...
|
|
#981 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zresztą, ostatnio doszłam do wniosku, że największym dla mnie problemem jest nie tyle ochota na słodkie czy glutenowe produkty same w sobie, ale brak szybko dostępnej paleo-żywności. Jeśli chcę parę grzanek do zupy, jedno głupie ciastko, albo jakieś wygodne jedzenie "do ręki", to muszę wszystko zrobić od zera. Na średnio-węglowym paleo jeszcze jakoś się ogarniałam, ale na LC lenistwo czasem przerasta chęci. Wiem, że najlepiej byłoby zupełnie zmienić podejście do jedzenia, ale jak na razie nie potrafię mentalnie funkcjonować jedynie na zestawach mięso+tłuszcz+warzywa.
|
|
|
#982 |
|
Zadomowienie
|
Kuningatar zrób sobie zapas suszonego mięsa
![]() ja właśnie prowadzę produkcję na majówkę, bo nie wiem, co mnie tam czeka Powiem Ci też, że dla mnie zbawieniem są te mug-cake'i wprawdzie najlepsze są na świeżo, ale testowałam też w całodniowej delegacji i są tak samo wygodne jak kanapka |
|
|
|
|
#983 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam jeszcze problem z jedzeniem na mieście. Np. szkoda że w Polsce nie ma takich fajnych smoothies ze zmiksowanych całych owoców jak Innocent Smoothies w UK. Oczywiście to jest jakaś tam bomba węglowodanowa, ale jak to jeść świadomie, to imho niezła alternatywa dla targania ze sobą worka owoców. W Polsce są za to fajne soki jednodniowe, czasem sobie piję, jak czuję w pracy, że przydałoby się coś słodkawego. Sałatki trudno dostać bo na ogół jak jest niezła sałatka to ma jakiś dodatek typu mozarella albo pomidory, którego jeść nie mogę. Ale czasem sobie kupuję po prostu worek umytej mieszanki sałat, bo w pracy stoi oliwa. Samą sałatą to bym się nie najadła. ![]() Last, but not least, info dla osób w Polsce: odkryłam że w Biedronce sprzedają "kabanosy drobiowe" bez dodatków i polepszaczy. Oczywiście nie smakują jak prawdziwe kabanosy i kosztują 10 zł za paczkę, ale mi smakują i są łatwo dostępne. Mają dość łagodny smak, na szczęście nie są doprawione mocno, przesolone ani przewędzone. No po prostu taki smak, jaki się można spodziewać po samym mięsie drobiowym udającym kabanosa - jak dla mnie git.
|
|
|
#984 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja uwielbiam sałaty, ale też się nimi nie najadam. Dlatego z reguły targam ze sobą jakiś mięsny dodatek, albo chociaż oliwki czy parę awokado.Jadłam te kabanosy jak ostatnio byłam w Polsce i bardzo mi smakowały. U siebie znalazłam chyba ze 3 gatunki wędlin bez dodatku soi, glutenu czy skrobi kukurydzianej, ale nie szaleję z nimi ze względu na sól. Cytat:
Też kombinuję z mug cake'ami, 2-minutowymi chlebkami czy prostymi plackami, ale mimo wszystko trzeba je zrobić. Wiem, że to tylko 5 minut, ale właśnie ten brak gotowców typu "wybieram-płacę-jem" mnie czasem dobija. A poza tym, chyba pójdę po paleo-piekła, bo do tych wypieków zaczęłam dodawać żelatynę Ale przynajmniej mąka kokosowa mi nie wysycha.
|
|
|
#985 |
|
Zakorzenienie
|
A żelatyna nie jest paleo? Przecież wielu blogerów poleca żelatynę? To jest z kości, jak w rosole.
|
|
#986 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dieta Paleo
koleżanka stosowala i zrzucila 5 kg w miesiac
|
|
#987 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Anyways, za żelatynę może i nie pójdę do paleo-piekła, ale za masło z orzechów ziemnych pewnie tak Dostałam w prezencie ekologiczne, miałam nawet nie otwierać, ale spróbowałam i przepadłam
|
|
|
#988 |
|
Raczkowanie
|
Za żelatyne na pewno nie pójdziesz do paleo piekła bo żelatyna jest jak najbardziej paleo
Zwłaszcza taka dobrej jakosci np. wołowa. Ja specjalnie zamawiam na amazonie/iherbie i robie domowe galaretki owocowe. Pełno osob na protokole auto używa żelatyny/kolagenu do koktajli/herbaty ziołowej itp. Chociażby Sarah Ballantyne z paleomom (dla mnie geniusz jezeli chdzi o protokół autoimmunologiczny, nutrient density itp.)A z innej beczki - ostatnio w stanach popularna zrobiła sie mąka ze świerszczy powstały nawet paleo batoniki robione z tej mąki - maja pełno białka. I tu moje pytanie - spróbowalybyscie czy was to obrzydza? W sumie wszelkie pierwotne cywilizacje maja duży udział insektow w swojej diecie.
|
|
|
#989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast w formie takiej jak krewetki- w życiu. |
|
|
|
|
|
#990 |
|
Rozeznanie
|
Zelatyna - polecana, a wrecz zalecana w blogosrerze paleo
![]() Co do maki ze swierszczy, widze ze najwieksza popularnoscia ciesza sie tak zwane prtein bars, w sumie (gdyby nie cena) moglabym sprobowac. Wiecej w tym wszystkim czysto socjalno-medialnego uprzedzenia, a nie, ze nie wolno, bo trujace. Rozwiazanie przyszlosci, kiedys moze sie okazac to ostatnia deska ratunku (za duzo nas). |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:36.

Wprawdzie testuję sporo, ale najczęściej i tak robię na słodko, bo odkryłam eritrytol
Często robię kakao z kawą, cynamon z kardamonem (tutaj lubię dużo słodzidła) albo wanilię z curry (tak mi intuicja podpowiedziała
odrobinka curry fajnie podbija smak wanilii i daje fajny kolor). Aha, no i oczywiście marchewka z przyprawą piernikową. Kiedyś robiłam też batatowe ciastko z mikrofali i było niezłe nawet bez dodatków (tzn. troszkę mąki, dużo batata, jajko, odrobina sody). Aktualnie nie jem owoców, ale w przyszłości na pewno będzie żurawina z białą czekoladą (tzn. na maśle kakaowym) i jagody plus maliny z nieprzyzwoitą ilością kakao. I może jeszcze coś cytrusowego z imbirem i goździkiem. A poza tym, zawsze jak robię coś na słodko, to mam ochotę chlapnąć whisky albo rumu do smaku