![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Wypadek w Klamrach koło Chełmna
No tak... 16 latek pod wpływem prowadzi samochód i zabija 7 osób.
Ludzie obrzucają go kamieniami i wyzywają, ze ich pozabijał... Czy waszym zdaniem powinien pójść do więzienia? Kurcze może ja źle myślę ale przecież do niego do auta wsiadło OSIEM OSÓB (!!!) i żadna z nich, żaden z jego równolatków nie pomyślał ze coś jest nie halo? Czemu się mówi że to on pozabijał siedem osób? Oni sami wsiadając jechali na pewną śmierć, pomijam już liczbę osób w aucie - ale on wypił, prowadził auto bez prawa jazdy, z resztą nie swoje... Chyba sam wypadek jest dla niego największą kara i trauma jaka mogła go spotkać, to jest jeszcze dziecko. Jakie macie zdanie na ten temat? Ja jeszcze się biję z myślami ale śledzę komentarze na przykład na wirtualnej polsce i się w głowę pukam. Zabił, to fakt, ale to nie jest przypadek pt "pijany gnojek przejechał grupe przedszkolaków" tylko grupa nastolatków wsiada z pełną świadomością do auta... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Life is a drink ...
|
Dot.: Wypadek w Klamrach koło Chełmna
Tutaj po części 'mentalną' wine ponoszą rodzice. Dzieciak bez niczyjej wiedzy jeździł samochodem ale przecież ktoś go też musiał nauczyć jeździć samochodem bo nie wierze też w to, że pokryjomu się uczył bez wiedzy nikogo :P
Dla mnie to też niepojęte, że te dzieciaki które wsiadały do tego auta chyba miały wyżarty mózg alkoholem. Miałam znajomego którego zatrzymali pod wpływem i zabrali mu na 2 lata prawo jazdy - całemu światu gadał, że to niesprawiedliwe. Mi przyznał się, że jeździł po % bardzo często.. W takim przypadku ja bym zabrala prawo jazdy dożywotnio.
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
ja uwazam ze wina lezy po stronie kazdego, ale 7 osobom nie mozna juz postawić zarzutów... dostali kare <zbyt surowa, ale jednak> tym którzy przezyli ja bym <gdybym mogla decydowac> postawila zarzuty nieumyslnego spowodowania smierci plus kierowca ze pod wplywem prowadził.
On miał 16 lat. Nie 6. Wiedział jak to sie moze skonczyc.
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
tzn wiem ze przezyly 2 osoby-16 latek kierowca i <chyba> 13 letnia dziewczyna-trzezwa.
Ciezko sadzic 13 latke...albo w poprawczaku tez jej nie widze. NAtomiast uważam, że kierowca powinien poniesc odpowiedzialnosc za to co sie stało
![]() |
#7 | |
Life is a drink ...
|
Cytat:
![]() Teraz zależy wszystko od sądu rodzinnego. Warto dodać, że młody miał 0,5 promila we krwi :P
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
aha, a to przepraszam, nie wiedziałam ze 13 latka przeżyła myślałam że 17 latek. sprzeczne informacje jeszcze podają, dlatego pisałam że 13 latek/latka to dla mnie osobna historia bo to jeszcze dziecko i nie można nawet jej rozpatrywać (czy jego) w kategoriach kary czy winy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Też uważam, że każdy, kto wsiada do samochodu z pijanym, jest współwinny. Przecież można odmówić, można zabrać klucze kierowcy. Ale zwykle jest ogólne przyzwolenie towarzyszy zabawy na jazdę po spożyciu. Taką samą karę powinny ponieść obie osoby, które przeżyły.
Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Nie ważne kto przeżył i tak sądzony za to nie będzie, no bo jaki zarzut miałby być postawiony tej osobie?
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
W tym wieku robi się różne głupie rzeczy, może niekoniecznie aż tak głupie, ale jednak. Oni mieli po prostu mniej szczęścia od innych.
Ja bym ich nie karała, oni już dostali swoją karę. Młodzieńcza głupota z bardzo poważnymi konsekwencjami.
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Ukarany kierowca musi być. Dlaczego on miałby nie być karany, bo "będzie musiał z tym żyć", a każdy inny pijany kierowca, który spowodował wypadek ze skutkiem śmiertelnym karany być powinien?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- [1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46066716]Ukarany kierowca musi być. Dlaczego on miałby nie być karany, bo "będzie musiał z tym żyć", a każdy inny pijany kierowca, który spowodował wypadek ze skutkiem śmiertelnym karany być powinien?[/QUOTE] sama nie wiem. może drastycznie niski wiek, plus fakt że on zabił tylko pasażerów - jak pijany kierowca zabije przechodniów tak jak to było bodajże w zeszłym roku jak pijany wjechał w rodzinę, to co innego. tutaj pasażerowie wzięli udzial w tym świadomie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
dziewczyna, która przeżyła również miała 16 lat, 13-latka zginęła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
niby tak, ale brak kary pokaże że można zabić siedem osób i nic się nie stanie jeśli miało się 16 lat, to byłoby takie ciche przyzwolenie do szaleństw szczyli na drogach. aby zmieniać mentalność ludzi to trzeba zacząć surowo karać, jak jeden członek rodziny dostanie mandat w wysokości jednej pensji to następnym razem będzie pilnował licznika aby tylko nie przekroczyć prędkości, inaczej nic się nie zmieni, bo ludzie wiedzą że czego by na drodze nie zrobili to w zasadzie nic im nie grozi poważnego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Pasażer czy pieszy, nieważne, zginął człowiek! Poza tym 17 lat to wcale nie taki drastycznie niski wiek, nie znam się na prawie, ale wydaje mi się, że w tym wieku odpowiada się za swoje czyny przed sądem.
Prawda jest taka, że być może nie wszyscy pasażerowie wsiedli z nim do auta z własnej woli, np 13-latka, jak miała się postawić wobec pijanego 17 - latka? Miała go pobić, zabrać kluczyki czy dać się zostawić na odludziu w geście protestu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
To prawda, to jest dość kontrowersyjne, bo już wsiadając do samochodu pod wpływem popełnił przestępstwo, jednak inni pasażerowie sami się godzili na popełnienie przez niego tego przestępstwa i narażanie ich na niebezpieczeństwo. Dlatego jednak będę się upierać by nie stosować wobec niego określenia ,,zabił".
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
przypomnijmy tutaj pijany kierowca wjechał i zabił całą rodzinę, 6 osób. niewinni ludzie którzy po prostu mieli pecha, bogu ducha winne dzieci http://natemat.pl/87175,tragiczny-wy...byl-zamierzony a w Klamrach - oni wszyscy z pełną świadomością wsiedli do auta. Zamiast mu nakopać do czterech liter zabrać klucze i zadzwonić do rodziców, cokolwiek zrobić, wsiedli do auta. Dlatego dla mnie to jest ogromna różnica, zwłaszcza jak sobie przypomnę te tragedię z początku roku |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46066864]Pasażer czy pieszy, nieważne, zginął człowiek! Poza tym 17 lat to wcale nie taki drastycznie niski wiek, nie znam się na prawie, ale wydaje mi się, że w tym wieku odpowiada się za swoje czyny przed sądem.
Prawda jest taka, że być może nie wszyscy pasażerowie wsiedli z nim do auta z własnej woli, np 13-latka, jak miała się postawić wobec pijanego 17 - latka? Miała go pobić, zabrać kluczyki czy dać się zostawić na odludziu w geście protestu?[/QUOTE] Normalnie- powiedzieć ,,nie wsiadam". No ale wiek robi swoje, człowiek nie specjalnie myśli o konsekwencjach. Niestety niektóre błędy są nie odwracalne. W tym wieku odpowiada jako nieletni, trafi zapewne do zakładu poprawczego, jeśli oczywiście zostanie wydany taki wyrok. Ale tak naprawdę jakie ma znaczenie ile lat miał pasażer, który przeżył?
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
ja sie zastanawiam co by było gdyby wtedy tą drogą szły dzieci, dorosli, ktokolwiek i ofiar byłoby wiecej. Moze to fart ze "tylko" walneli w drzewo i poniesli kare najsurowasza, ale mogło być znacznie gorzej! I oni musieli sie z tym liczyc.
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#26 | |
Life is a drink ...
|
Cytat:
Marzy mi się by w Polsce był przepis, że jeżeli wsiadasz do samochodu z pijanym kierowcą i wiesz o tym, że nie jest nietrzeźwy a gdy w takim przypadku dochodzi do śmiertelnego wypadku to pasażer który był trzeźwy traci bezpowrotnie prawo jazdy (jeżeli je ma) i jest współwinny.
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Z tą pełną świadomością to nie byłabym taka pewna, najprawdopodobniej wszyscy byli wcięci po imprezie. Młodość + alkohol to jak widać śmiertelne połączenie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie się nie liczyli- żadne z nich, na tym polega problem. To jest takie myślenie ,,Co złego to nie ja". Dlatego uważam, że choć karę poniesie tylko kierowca to jednak wszyscy są współwinni temu co się stało.
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46066987]Z tą pełną świadomością to nie byłabym taka pewna, najprawdopodobniej wszyscy byli wcięci po imprezie. Młodość + alkohol to jak widać śmiertelne połączenie...[/QUOTE]
Ale dla mnie nadal to ogromna różnica. Tego z Kamienia Poromskiego wsadziłabym do kamieniołomów na resztę zycia. Z tym 16 latkiem - mam problem co bym zrobiła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Life is a drink ...
|
Cytat:
Możliwe, że cały samochodzik tak naprawdę spierdzielił z domu na imprezke więc rodzice nie wiedzieli gdzie są ich dzieci. Zabierzemy auto jakoś wrócimy :P Nie wiem jak bardzo była oddalona impreza od miejsca zamieszkania ale pewnie wszyscy chcieli dotrzeć do domu i po cichutku wrócić do domu. Jak widać po cichu nie wrócili .. Gdybym ja była tym kierowcą to ... szczerze wolałabym umrzeć na miejscu.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:52.