Wypadek w Klamrach koło Chełmna - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-16, 20:20   #1
201604181004
Konto usunięte

Wypadek w Klamrach koło Chełmna

No tak... 16 latek pod wpływem prowadzi samochód i zabija 7 osób.
Ludzie obrzucają go kamieniami i wyzywają, ze ich pozabijał... Czy waszym zdaniem powinien pójść do więzienia?
Kurcze może ja źle myślę ale przecież do niego do auta wsiadło OSIEM OSÓB (!!!) i żadna z nich, żaden z jego równolatków nie pomyślał ze coś jest nie halo? Czemu się mówi że to on pozabijał siedem osób? Oni sami wsiadając jechali na pewną śmierć, pomijam już liczbę osób w aucie - ale on wypił, prowadził auto bez prawa jazdy, z resztą nie swoje... Chyba sam wypadek jest dla niego największą kara i trauma jaka mogła go spotkać, to jest jeszcze dziecko.
Jakie macie zdanie na ten temat? Ja jeszcze się biję z myślami ale śledzę komentarze na przykład na wirtualnej polsce i się w głowę pukam. Zabił, to fakt, ale to nie jest przypadek pt "pijany gnojek przejechał grupe przedszkolaków" tylko grupa nastolatków wsiada z pełną świadomością do auta...
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-16, 20:38   #2
Selfish Girl
Life is a drink ...

Dot.: Wypadek w Klamrach koło Chełmna

Tutaj po części 'mentalną' wine ponoszą rodzice. Dzieciak bez niczyjej wiedzy jeździł samochodem ale przecież ktoś go też musiał nauczyć jeździć samochodem bo nie wierze też w to, że pokryjomu się uczył bez wiedzy nikogo :P
Dla mnie to też niepojęte, że te dzieciaki które wsiadały do tego auta chyba miały wyżarty mózg alkoholem. Miałam znajomego którego zatrzymali pod wpływem i zabrali mu na 2 lata prawo jazdy - całemu światu gadał, że to niesprawiedliwe.
Mi przyznał się, że jeździł po % bardzo często.. W takim przypadku ja bym zabrala prawo jazdy dożywotnio.
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-16, 20:39   #3
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Selfish Girl Pokaż wiadomość
Tutaj po części 'mentalną' wine ponoszą rodzice. Dzieciak bez niczyjej wiedzy jeździł samochodem ale przecież ktoś go też musiał nauczyć jeździć samochodem bo nie wierze też w to, że pokryjomu się uczył bez wiedzy nikogo :P
Dla mnie to też niepojęte, że te dzieciaki które wsiadały do tego auta chyba miały wyżarty mózg alkoholem. Miałam znajomego którego zatrzymali pod wpływem i zabrali mu na 2 lata prawo jazdy - całemu światu gadał, że to niesprawiedliwe.
Mi przyznał się, że jeździł po % bardzo często.. W takim przypadku ja bym zabrala prawo jazdy dożywotnio.
A to swoją drogą... Też mnie to zastanawia, rodzice go nie szukali czy coś?
Stary 2014-04-16, 20:40   #4
antidotum89
Wtajemniczenie

ja uwazam ze wina lezy po stronie kazdego, ale 7 osobom nie mozna juz postawić zarzutów... dostali kare <zbyt surowa, ale jednak> tym którzy przezyli ja bym <gdybym mogla decydowac> postawila zarzuty nieumyslnego spowodowania smierci plus kierowca ze pod wplywem prowadził.
On miał 16 lat. Nie 6. Wiedział jak to sie moze skonczyc.

"Cause I may be bad but I'm perfectly good at it "

antidotum89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-16, 20:42   #5
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez antidotum89 Pokaż wiadomość
ja uwazam ze wina lezy po stronie kazdego, ale 7 osobom nie mozna juz postawić zarzutów... dostali kare <zbyt surowa, ale jednak> tym którzy przezyli ja bym <gdybym mogla decydowac> postawila zarzuty nieumyslnego spowodowania smierci plus kierowca ze pod wplywem prowadził.
On miał 16 lat. Nie 6. Wiedział jak to sie moze skonczyc.
No tak, ale co z tym kto przeżył? Ten drugi? Wyjdzie z tego bez szwanku? Sama nie wiem ale wszyscy są współwinni, ci co nie przeżyli (pomijam 13 latka/latkę bo to jest osobna historia, chodzi mi o osoby 16+), ponieśli najsurowszą karę, ale tam było az 9 osób ...
Stary 2014-04-16, 20:44   #6
antidotum89
Wtajemniczenie

tzn wiem ze przezyly 2 osoby-16 latek kierowca i <chyba> 13 letnia dziewczyna-trzezwa.
Ciezko sadzic 13 latke...albo w poprawczaku tez jej nie widze. NAtomiast uważam, że kierowca powinien poniesc odpowiedzialnosc za to co sie stało

Stary 2014-04-16, 20:45   #7
Selfish Girl
Life is a drink ...

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
A to swoją drogą... Też mnie to zastanawia, rodzice go nie szukali czy coś?
Widać dzieciak był wychowywany tzn bezstresowo to przecież nie będą niepokoić młodego jak pojechał na impreze.

Teraz zależy wszystko od sądu rodzinnego. Warto dodać, że młody miał 0,5 promila we krwi :P
Stary 2014-04-16, 20:46   #8
201604181004
Konto usunięte

aha, a to przepraszam, nie wiedziałam ze 13 latka przeżyła myślałam że 17 latek. sprzeczne informacje jeszcze podają, dlatego pisałam że 13 latek/latka to dla mnie osobna historia bo to jeszcze dziecko i nie można nawet jej rozpatrywać (czy jego) w kategoriach kary czy winy
Stary 2014-04-16, 20:46   #9
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
No tak... 16 latek pod wpływem prowadzi samochód i zabija 7 osób.
Ludzie obrzucają go kamieniami i wyzywają, ze ich pozabijał... Czy waszym zdaniem powinien pójść do więzienia?
Kurcze może ja źle myślę ale przecież do niego do auta wsiadło OSIEM OSÓB (!!!) i żadna z nich, żaden z jego równolatków nie pomyślał ze coś jest nie halo? Czemu się mówi że to on pozabijał siedem osób? Oni sami wsiadając jechali na pewną śmierć, pomijam już liczbę osób w aucie - ale on wypił, prowadził auto bez prawa jazdy, z resztą nie swoje... Chyba sam wypadek jest dla niego największą kara i trauma jaka mogła go spotkać, to jest jeszcze dziecko.
Jakie macie zdanie na ten temat? Ja jeszcze się biję z myślami ale śledzę komentarze na przykład na wirtualnej polsce i się w głowę pukam. Zabił, to fakt, ale to nie jest przypadek pt "pijany gnojek przejechał grupe przedszkolaków" tylko grupa nastolatków wsiada z pełną świadomością do auta...
Ja bym tego nie określiła jako zabił. Zabił to dość negatywnie nacechowane słowo, które zawiera w sobie z definicji ,,działał z premedytacją". Tutaj takiej premedytacji nie widzę- spowodował wypadek śmiertelny w postaci wielu osób, tak. Z tym że jak słucham o tej sprawie, to sama się za głowę łapię, to nie były dzieciaczki z ograniczonym postrzeganiem rzeczywistości, to byli ludzie, którzy sami zdecydowali się w pełni świadomie na jazdę samochodem z niepełnoletnią, pijaną i bez prawa jazdy osobą. Nie da się tego rozłączyć. Winę za wypadek zawsze będzie ponosił kierowca, winę za to że pasażer wsiada świadomy do pijanego kierowcy do samochodu, zawsze ponosi pasażer. I popieram stwierdzenie, on już poniósł największą karę- będzie musiał z tym żyć.
Stary 2014-04-16, 20:47   #10
Jenna__
Rozeznanie

Też uważam, że każdy, kto wsiada do samochodu z pijanym, jest współwinny. Przecież można odmówić, można zabrać klucze kierowcy. Ale zwykle jest ogólne przyzwolenie towarzyszy zabawy na jazdę po spożyciu. Taką samą karę powinny ponieść obie osoby, które przeżyły.

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
Stary 2014-04-16, 20:48   #11
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
tzn wiem ze przezyly 2 osoby-16 latek kierowca i <chyba> 13 letnia dziewczyna-trzezwa.
Ciezko sadzic 13 latke...albo w poprawczaku tez jej nie widze. NAtomiast uważam, że kierowca powinien poniesc odpowiedzialnosc za to co sie stało
Nie ważne kto przeżył i tak sądzony za to nie będzie, no bo jaki zarzut miałby być postawiony tej osobie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-16, 20:48   #12
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aaniol_apokalipsy Pokaż wiadomość
Ja bym tego nie określiła jako zabił. Zabił to dość negatywnie nacechowane słowo, które zawiera w sobie z definicji ,,działał z premedytacją". Tutaj takiej premedytacji nie widzę- spowodował wypadek śmiertelny w postaci wielu osób, tak. Z tym że jak słucham o tej sprawie, to sama się za głowę łapię, to nie były dzieciaczki z ograniczonym postrzeganiem rzeczywistości, to byli ludzie, którzy sami zdecydowali się w pełni świadomie na jazdę samochodem z niepełnoletnią, pijaną i bez prawa jazdy osobą. Nie da się tego rozłączyć. Winę za wypadek zawsze będzie ponosił kierowca, winę za to że pasażer wsiada świadomy do pijanego kierowcy do samochodu, zawsze ponosi pasażer. I popieram stwierdzenie, on już poniósł największą karę- będzie musiał z tym żyć.
O, to jest bardzo słuszna uwaga - wszyscy pisza "zabił" "zabił" "zabił" - dla mnie towarzystwo popełniło samobójstwo grupowe a on po prostu miał farta. Spowodował wypadek ze skutkiem śmiertelnym, ani on tego nie planował, ani oni.. A ludzie wyzywają tego dzieciaka od morderców...
Stary 2014-04-16, 20:48   #13
jag_na
Rozeznanie

W tym wieku robi się różne głupie rzeczy, może niekoniecznie aż tak głupie, ale jednak. Oni mieli po prostu mniej szczęścia od innych.
Ja bym ich nie karała, oni już dostali swoją karę.
Młodzieńcza głupota z bardzo poważnymi konsekwencjami.
jag_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-16, 20:51   #14
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
O, to jest bardzo słuszna uwaga - wszyscy pisza "zabił" "zabił" "zabił" - dla mnie towarzystwo popełniło samobójstwo grupowe a on po prostu miał farta. Spowodował wypadek ze skutkiem śmiertelnym, ani on tego nie planował, ani oni.. A ludzie wyzywają tego dzieciaka od morderców...
Co jest ciekawe, w wypadkach gdzie mamy pijanego kierowcę przeważnie to kierowca wychodzi bez szwanku. Kiedyś słyszałam w jakimś programie, że wynika to z tego że człowiek odruchowo chroni siebie i tym samym samochód niezamierzenie nawet jest ustawiany tak że największa siła uderzenia przypada na pasażera...
Stary 2014-04-16, 20:51   #15
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Ukarany kierowca musi być. Dlaczego on miałby nie być karany, bo "będzie musiał z tym żyć", a każdy inny pijany kierowca, który spowodował wypadek ze skutkiem śmiertelnym karany być powinien?
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-16, 20:53   #16
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aaniol_apokalipsy Pokaż wiadomość
Co jest ciekawe, w wypadkach gdzie mamy pijanego kierowcę przeważnie to kierowca wychodzi bez szwanku. Kiedyś słyszałam w jakimś programie, że wynika to z tego że człowiek odruchowo chroni siebie i tym samym samochód niezamierzenie nawet jest ustawiany tak że największa siła uderzenia przypada na pasażera...
prawda, dlatego legenda głosi ze najbezpieczniejsze miejsce pasażera jest za kierowcą.

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46066716]Ukarany kierowca musi być. Dlaczego on miałby nie być karany, bo "będzie musiał z tym żyć", a każdy inny pijany kierowca, który spowodował wypadek ze skutkiem śmiertelnym karany być powinien?[/QUOTE]

sama nie wiem. może drastycznie niski wiek, plus fakt że on zabił tylko pasażerów - jak pijany kierowca zabije przechodniów tak jak to było bodajże w zeszłym roku jak pijany wjechał w rodzinę, to co innego. tutaj pasażerowie wzięli udzial w tym świadomie
Stary 2014-04-16, 20:56   #17
alexandrika
Zadomowienie

Cytat:
dziewczyna, która przeżyła również miała 16 lat, 13-latka zginęła.
alexandrika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-16, 20:57   #18
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
też jestem tego zdania, powinien za to odpowiedzieć i to surowo, tamci wiedzieli co robią, ale to on prowadził, to on jechał szybko i to on ich zabił, jakby powiedział NIE, to by przeżyli, a świadkowie mówią wyraźnie że u niego to nie był pierwszy raz gdy jeździł autem po wsi, więc rodzice wiedzieli, znajomi wiedzieli i on wiedział że źle robił i nic sobie z tego nie robił, teraz niby że załamany, ale ja w ten żal nie wierzę, po prostu boi się że tam gdzie trafi zajmą się jego tyłkiem tak że usiedzieć nie będzie mógł.

Cytat:
Napisane przez jag_na Pokaż wiadomość
Ja bym ich nie karała, oni już dostali swoją karę.
niby tak, ale brak kary pokaże że można zabić siedem osób i nic się nie stanie jeśli miało się 16 lat, to byłoby takie ciche przyzwolenie do szaleństw szczyli na drogach.
aby zmieniać mentalność ludzi to trzeba zacząć surowo karać, jak jeden członek rodziny dostanie mandat w wysokości jednej pensji to następnym razem będzie pilnował licznika aby tylko nie przekroczyć prędkości, inaczej nic się nie zmieni, bo ludzie wiedzą że czego by na drodze nie zrobili to w zasadzie nic im nie grozi poważnego.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-16, 20:57   #19
Konto usunięte

Pasażer czy pieszy, nieważne, zginął człowiek! Poza tym 17 lat to wcale nie taki drastycznie niski wiek, nie znam się na prawie, ale wydaje mi się, że w tym wieku odpowiada się za swoje czyny przed sądem.

Prawda jest taka, że być może nie wszyscy pasażerowie wsiedli z nim do auta z własnej woli, np 13-latka, jak miała się postawić wobec pijanego 17 - latka? Miała go pobić, zabrać kluczyki czy dać się zostawić na odludziu w geście protestu?
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-16, 20:58   #20
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
sama nie wiem. może drastycznie niski wiek, plus fakt że on zabił tylko pasażerów - jak pijany kierowca zabije przechodniów tak jak to było bodajże w zeszłym roku jak pijany wjechał w rodzinę, to co innego. tutaj pasażerowie wzięli udzial w tym świadomie
To prawda, to jest dość kontrowersyjne, bo już wsiadając do samochodu pod wpływem popełnił przestępstwo, jednak inni pasażerowie sami się godzili na popełnienie przez niego tego przestępstwa i narażanie ich na niebezpieczeństwo. Dlatego jednak będę się upierać by nie stosować wobec niego określenia ,,zabił".
Stary 2014-04-16, 20:59   #21
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
niby tak, ale brak kary pokaże że można zabić siedem osób i nic się nie stanie jeśli miało się 16 lat, to byłoby takie ciche przyzwolenie do szaleństw szczyli na drogach.
O to to
Stary 2014-04-16, 21:00   #22
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez askawtn
Pasażer czy pieszy, nieważne, zginął człowiek!
a według mnie nie,.
przypomnijmy
tutaj pijany kierowca wjechał i zabił całą rodzinę, 6 osób. niewinni ludzie którzy po prostu mieli pecha, bogu ducha winne dzieci
http://natemat.pl/87175,tragiczny-wy...byl-zamierzony

a w Klamrach - oni wszyscy z pełną świadomością wsiedli do auta. Zamiast mu nakopać do czterech liter zabrać klucze i zadzwonić do rodziców, cokolwiek zrobić, wsiedli do auta. Dlatego dla mnie to jest ogromna różnica, zwłaszcza jak sobie przypomnę te tragedię z początku roku
Stary 2014-04-16, 21:01   #23
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46066864]Pasażer czy pieszy, nieważne, zginął człowiek! Poza tym 17 lat to wcale nie taki drastycznie niski wiek, nie znam się na prawie, ale wydaje mi się, że w tym wieku odpowiada się za swoje czyny przed sądem.

Prawda jest taka, że być może nie wszyscy pasażerowie wsiedli z nim do auta z własnej woli, np 13-latka, jak miała się postawić wobec pijanego 17 - latka? Miała go pobić, zabrać kluczyki czy dać się zostawić na odludziu w geście protestu?[/QUOTE]

Normalnie- powiedzieć ,,nie wsiadam". No ale wiek robi swoje, człowiek nie specjalnie myśli o konsekwencjach. Niestety niektóre błędy są nie odwracalne.

W tym wieku odpowiada jako nieletni, trafi zapewne do zakładu poprawczego, jeśli oczywiście zostanie wydany taki wyrok.

Ale tak naprawdę jakie ma znaczenie ile lat miał pasażer, który przeżył?
Stary 2014-04-16, 21:02   #24
antidotum89
Wtajemniczenie

ja sie zastanawiam co by było gdyby wtedy tą drogą szły dzieci, dorosli, ktokolwiek i ofiar byłoby wiecej. Moze to fart ze "tylko" walneli w drzewo i poniesli kare najsurowasza, ale mogło być znacznie gorzej! I oni musieli sie z tym liczyc.

Stary 2014-04-16, 21:03   #25
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:

a w Klamrach - oni wszyscy z pełną świadomością wsiedli do auta. Zamiast mu nakopać do czterech liter zabrać klucze i zadzwonić do rodziców, cokolwiek zrobić, wsiedli do auta. Dlatego dla mnie to jest ogromna różnica, zwłaszcza jak sobie przypomnę te tragedię z początku roku
Dokładnie, nikt ich siłą do tego samochodu nie pakował. To było po prostu nieodpowiedzialne zachowanie, brak myślenia o konsekwencjach. To w większości były osoby zbliżone do niego wiekiem. Nawet 13 latka wie co to wypadek, choć myślenie w tym wieku może być nie co inne.
Stary 2014-04-16, 21:03   #26
Selfish Girl
Life is a drink ...

Cytat:
Czy nie masz na myśli tego co było w Kamieniu Pomorskim ? (to było na początku tego roku po Sylwestrze)

Marzy mi się by w Polsce był przepis, że jeżeli wsiadasz do samochodu z pijanym kierowcą i wiesz o tym, że nie jest nietrzeźwy a gdy w takim przypadku dochodzi do śmiertelnego wypadku to pasażer który był trzeźwy traci bezpowrotnie prawo jazdy (jeżeli je ma) i jest współwinny.
Stary 2014-04-16, 21:04   #27
Konto usunięte

Z tą pełną świadomością to nie byłabym taka pewna, najprawdopodobniej wszyscy byli wcięci po imprezie. Młodość + alkohol to jak widać śmiertelne połączenie...
Stary 2014-04-16, 21:05   #28
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
ja sie zastanawiam co by było gdyby wtedy tą drogą szły dzieci, dorosli, ktokolwiek i ofiar byłoby wiecej. Moze to fart ze "tylko" walneli w drzewo i poniesli kare najsurowasza, ale mogło być znacznie gorzej! I oni musieli sie z tym liczyc.
Właśnie się nie liczyli- żadne z nich, na tym polega problem. To jest takie myślenie ,,Co złego to nie ja". Dlatego uważam, że choć karę poniesie tylko kierowca to jednak wszyscy są współwinni temu co się stało.
Stary 2014-04-16, 21:05   #29
201604181004
Konto usunięte

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46066987]Z tą pełną świadomością to nie byłabym taka pewna, najprawdopodobniej wszyscy byli wcięci po imprezie. Młodość + alkohol to jak widać śmiertelne połączenie...[/QUOTE]

Ale dla mnie nadal to ogromna różnica. Tego z Kamienia Poromskiego wsadziłabym do kamieniołomów na resztę zycia. Z tym 16 latkiem - mam problem co bym zrobiła.
Stary 2014-04-16, 21:09   #30
Selfish Girl
Life is a drink ...

Cytat:
Jak napisałam wcześniej impreza i alkohol wyżarły mózg.

Możliwe, że cały samochodzik tak naprawdę spierdzielił z domu na imprezke więc rodzice nie wiedzieli gdzie są ich dzieci. Zabierzemy auto jakoś wrócimy :P Nie wiem jak bardzo była oddalona impreza od miejsca zamieszkania ale pewnie wszyscy chcieli dotrzeć do domu i po cichutku wrócić do domu. Jak widać po cichu nie wrócili .. Gdybym ja była tym kierowcą to ... szczerze wolałabym umrzeć na miejscu.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości