Wypadek w Klamrach koło Chełmna - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-16, 22:06   #61
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Dot.: Wypadek w Klamrach koło Chełmna

Cytat:
Napisane przez susuanne Pokaż wiadomość
Kierowca, to osoba, która prowadząc bierze odpowiedzialność za wszystkich pasażerów jak i również za samochód. Jestem zdania, że skoro zachciało się zabawy w dorosłych (picie, jazda samochodem) to trzeba za to zapłacić odpowiednią karą. Nie może być tak, że pijanych kierowców będziemy głaskać po głowach tylko dlatego, że mają 16 lat bo w ten sposób pokażemy innym dzieciakom, że za takie "zabawy" im się nie oberwie. Stało się jak się stało, czasu się nie cofnie, ale nie może być tak, że ten chłopak oprócz ogromnej traumy nie poniesie żadnych innych konsekwencji
Problem w tym, ze nie zginęła osoba z poza samochodu, zginęli pasażerowie, którzy dobrowolnie wsiedli do samochodu z osobą co do której mięli pewność że nie ma uprawnień i jest pod wpływem. Pasażerowie mają swój rozum, jako pasażer również możesz zwrócić uwagę kierowcy, że jedzie za szybko czy ostrzec przed niebezpieczeństwem. Ja bym nie wsiadła do przeładowanego samochodu, tak samo nie wsiadłabym do samochodu z pijanym kierowcą.

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ----------

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46068079]Generalnie chodziło mi o osobę dorosłą - zakładam, że nastolatkowie nie wsiadają do aut nieznajomym dorosłym. Taki 17 - latek może się postawić, nie wsiąść, przecież nikt byka, który niejednokrotnie jest już silnym facetem, siłą do tego nie zmusi. A jeśli jednak coś się stanie, to pasażer jest ofiarą, chociaż też doskonale wiedział, że osoba, z którą wsiadł do auta była pijana i mógł się na to nie zgodzić.[/QUOTE]

Dokładnie- istotą jest wiedział i się na to godził. Wiedzieli, a przynajmniej powinni wiedzieć, że jest ryzyko i się na nie godzili.
Stary 2014-04-16, 22:07   #62
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aaniol_apokalipsy Pokaż wiadomość
Problem w tym, ze nie zginęła osoba z poza samochodu, zginęli pasażerowie, którzy dobrowolnie wsiedli do samochodu z osobą co do której mięli pewność że nie ma uprawnień i jest pod wpływem. Pasażerowie mają swój rozum, jako pasażer również możesz zwrócić uwagę kierowcy, że jedzie za szybko czy ostrzec przed niebezpieczeństwem. Ja bym nie wsiadła do przeładowanego samochodu, tak samo nie wsiadłabym do samochodu z pijanym kierowcą.
Może tak... Jestem za wprowadzeniem prawa, aby karać również tych, którzy pozwalają na to, aby ktoś pod wpływem prowadził samochód. Dziewczyna, która przeżyła też nie jest bez winy, jednak tych, którzy zgineli pozostawmy w spokoju.
Okej, jechali bez prawka, po pijaku, ale do ch... 9 osób w 5 osobowym samochodzie?! :O
susuanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-16, 22:09   #63
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Cytat:
Pasażerowie mają swój rozum, jako pasażer również możesz zwrócić uwagę kierowcy, że jedzie za szybko czy ostrzec przed niebezpieczeństwem.
skąd wiesz, że tak nie było w tym przypadku? Upomnienie pasażera jakoś cudownie spowalnia auto czy jak? Prawda jest taka, że jak kierowca jedzie za szybko z premedytacją, to pasażer może go upominać i przeklinać ile wlezie, a i tak nic nie zrobi, przecież nie wyskoczy z pędzącego auta. Może się tylko modlić, żeby dojechał w jednym kawałku.
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-16, 22:12   #64
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
Może tak... Jestem za wprowadzeniem prawa, aby karać również tych, którzy pozwalają na to, aby ktoś pod wpływem prowadził samochód. Dziewczyna, która przeżyła też nie jest bez winy, jednak tych, którzy zgineli pozostawmy w spokoju.
Okej, jechali bez prawka, po pijaku, ale do ch... 9 osób w 5 osobowym samochodzie?! :O
Ja się ciągle zastanawiam nad tym jak oni się tam pomieścili, przecież to musiała być puszka sardynek, pewnie właśnie dlatego ten wypadek był taak tragiczny w skutkach. Przeciążenie też mogło przyczynić się do samego wypadku.

A co sądzicie o obowiązku zawiadomienia?

---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ----------

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46068198]skąd wiesz, że tak nie było w tym przypadku? Upomnienie pasażera jakoś cudownie spowalnia auto czy jak? Prawda jest taka, że jak kierowca jedzie za szybko z premedytacją, to pasażer może go upominać i przeklinać ile wlezie, a i tak nic nie zrobi, przecież nie wyskoczy z pędzącego auta. Może się tylko modlić, żeby dojechał w jednym kawałku.[/QUOTE]

To był przykład, że pasażer również nie jest zwolniony z myślenia. To że ktoś mnie zawiezie samochodem nie może zwalniać mnie z myślenia. Jeśli ktoś jest pijany- nie wsiadam. Jeśli wsiadam- godzę się na ryzyko, że mogę zginąć przez brak myślenia.
Stary 2014-04-16, 22:13   #65
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja się ciągle zastanawiam nad tym jak oni się tam pomieścili, przecież to musiała być puszka sardynek, pewnie właśnie dlatego ten wypadek był taak tragiczny w skutkach. Przeciążenie też mogło przyczynić się do samego wypadku.

A co sądzicie o obowiązku zawiadomienia?
Nawet gdyby był to to i tak nie zmieni naszej mentalności. W Polsce nadal nikt nie widzi, nie słyszy, albo nie chce widzieć i nie chce słyszeć o pijanych kierowcach/przemocy w domu itp.
Widziałam zdjęcia samochodu, gdyby nawet tak była jedna osoba to chyba cudem by przeżyła, nie mówiąc o 7 osobach. Masakra.
Już był taki przypadek z Polsce- z tym busem pełnym ludzi, którzy jechali do pracy. Oczywiście więcej ludzi niż powinno być...
Stary 2014-04-16, 22:16   #66
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
Nawet gdyby był to to i tak nie zmieni naszej mentalności. W Polsce nadal nikt nie widzi, nie słyszy, albo nie chce widzieć i nie chce słyszeć o pijanych kierowcach/przemocy w domu itp.
Widziałam zdjęcia samochodu, gdyby nawet tak była jedna osoba to chyba cudem by przeżyła, nie mówiąc o 7 osobach. Masakra.
Już był taki przypadek z Polsce- z tym busem pełnym ludzi, którzy jechali do pracy. Oczywiście więcej ludzi niż powinno być...
Ja się bardziej zastanawiam nad tym czy wypadek by się wydarzył gdyby nie przeciążenie, choć może to okrutne- ale jeśli tym razem by go nie było, zdarzyłby się kolejnym.
Wypadek, o którym piszesz to chyba czołówka była, też tragiczna w skutkach ale nieco inne okoliczności.
Stary 2014-04-16, 22:21   #67
karolaine
Raczkowanie

mną na maksa wstrząsnął ten wypadek, sama nie wiem czemu. na prawdę szkoda, że tyle ludzi zginęło w taki bezmyślny sposób. wkurzają mnie komentarze w internecie, że to była banda debili albo w ogóle dobrze, że zginęli.
wiecie, no, kurde, wiedziałam, że Internet jest okrutny, ale zastanawiam się kto pisze takie komentarze?! trzeba być na prawdę prostakiem, żeby w taki sposób obrażać zmarłych, nawet znanych tylko z tv.
co do sprawcy to współczuję komuś kto go będzie sądzić. moim zdaniem on już poniósł najwyższą karę i podejrzewam, że ludzie i wyrzuty sumienia go zniszczą. nie wyobrażam sobie przeżywać czegoś takiego, nawet biorąc pod uwagę to co zrobił.
z drugiej strony to jest jasny przekaz dla innych, takich ludzi, że nie ma żadnych konsekwencji.
dziwi mnie też, że nikt nie mówi o tym, że na wsiach to jest powszechny problem. 5 lat temu moi rodzice postanowili spełnić marzenia o domku na wsi, ja miałam wtedy już 18 lat i w sumie okres buntu za sobą, ale miałam okazję poznać trochę "miejscowych". generalnie scenariusz jest taki sam, jedyną rozrywką jest picie wódki i jeżdżenie po okolicy samochodem ściśnięci jak sardynki w puszce. i to nawet nie były osoby w wieku 15,16 lat tylko starsze, z pracą, prawkiem, a samochód na wsi to, uwierzcie mi, błogosławieństwo, bo komunikacja leży i kwiczy.
też miałam szalony okres buntu, ale nigdy nie znałam nikogo kto zginąłby w wypadku komunikacyjnym. a tutaj parę lat temu pijany chłopak wpadł pod pociąg, po drodze do najbliższej miejscowości kilka krzyży, po Sylwestrze pojawił się kolejny, nie mieszkam już z rodzicami i nie utrzymuję kontaktu z tymi ludźmi, ale można się łatwo domyślić, co tam się stało.
raz na 18 znajomej znajomej w kompletnie innej wsi widziałam jak znajomi chowali do samochodu poskładanego "kierowcę", żeby się przespał, bo przecież ma ich odwieźć.
więc uważam, że chęć zabawy, czasem wygodnictwo i duże odległości robią swoje i w większości we wsiach, jeśli nie ma się mądrych rodziców, którzy potrafią dać wzór i wyznaczyć jakieś granice to na prawdę słabo.
a sprawa numer dwa - czytałam gdzieś wypowiedź jakiejś mieszkanki tej miejscowości, że takie przejażdżki były notoryczne i ojciec jednego z tych chłopaków na luzie dawał mu samochód, bo przecież nie ma policji.
no, właśnie... też mieszkam w miejscu, gdzie nigdy nie widziałam policji - w nocy, szczególnie w weekendy powinny być ostre kontrole i to na wyrywki, co weekend w innym miejscu. ludzie jeżdżą tak sobie w małych miejscowościach, bo zwyczajnie czują się bezkarni, przecież nikt ich nie złapie. może gdyby te dzieciaki chociaż raz w życiu widziały na tej drodze policję to by się przynajmniej z 5 razy zastanowiły, bo a nuż ktoś ich złapie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-04-16, 22:22   #68
ld2GdYYL1cb
Zakorzenienie

a mnie zszokowaly artykuly w necie pewnej(dobrze znanej) gazety: podanie imion,nazwisk czy zdjec ofiar! okropnosc
ld2GdYYL1cb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-16, 22:25   #69
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez last minute Pokaż wiadomość
a mnie zszokowaly artykuly w necie pewnej(dobrze znanej) gazety: podanie imion,nazwisk czy zdjec ofiar! okropnosc
Ja widziałam nagranie dziennikarza faktu, który wszedł na salę w szpitalu tego chłopaka (pilnuje go policjant).

---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

Cytat:
Ja się bardziej zastanawiam nad tym czy wypadek by się wydarzył gdyby nie przeciążenie, choć może to okrutne- ale jeśli tym razem by go nie było, zdarzyłby się kolejnym.
Wypadek, o którym piszesz to chyba czołówka była, też tragiczna w skutkach ale nieco inne okoliczności.
Jechali 150 km/h, do wypadku doszło dlatego, że wypadli na zakręcie. Przy takiej prędkości i 7 osobach z tyłu bez pasów to wybaczcie, ale...
Stary 2014-04-16, 22:26   #70
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolaine Pokaż wiadomość
mną na maksa wstrząsnął ten wypadek, sama nie wiem czemu. na prawdę szkoda, że tyle ludzi zginęło w taki bezmyślny sposób. wkurzają mnie komentarze w internecie, że to była banda debili albo w ogóle dobrze, że zginęli.
wiecie, no, kurde, wiedziałam, że Internet jest okrutny, ale zastanawiam się kto pisze takie komentarze?! trzeba być na prawdę prostakiem, żeby w taki sposób obrażać zmarłych, nawet znanych tylko z tv.
co do sprawcy to współczuję komuś kto go będzie sądzić. moim zdaniem on już poniósł najwyższą karę i podejrzewam, że ludzie i wyrzuty sumienia go zniszczą. nie wyobrażam sobie przeżywać czegoś takiego, nawet biorąc pod uwagę to co zrobił.
z drugiej strony to jest jasny przekaz dla innych, takich ludzi, że nie ma żadnych konsekwencji.
dziwi mnie też, że nikt nie mówi o tym, że na wsiach to jest powszechny problem. 5 lat temu moi rodzice postanowili spełnić marzenia o domku na wsi, ja miałam wtedy już 18 lat i w sumie okres buntu za sobą, ale miałam okazję poznać trochę "miejscowych". generalnie scenariusz jest taki sam, jedyną rozrywką jest picie wódki i jeżdżenie po okolicy samochodem ściśnięci jak sardynki w puszce. i to nawet nie były osoby w wieku 15,16 lat tylko starsze, z pracą, prawkiem, a samochód na wsi to, uwierzcie mi, błogosławieństwo, bo komunikacja leży i kwiczy.
też miałam szalony okres buntu, ale nigdy nie znałam nikogo kto zginąłby w wypadku komunikacyjnym. a tutaj parę lat temu pijany chłopak wpadł pod pociąg, po drodze do najbliższej miejscowości kilka krzyży, po Sylwestrze pojawił się kolejny, nie mieszkam już z rodzicami i nie utrzymuję kontaktu z tymi ludźmi, ale można się łatwo domyślić, co tam się stało.
raz na 18 znajomej znajomej w kompletnie innej wsi widziałam jak znajomi chowali do samochodu poskładanego "kierowcę", żeby się przespał, bo przecież ma ich odwieźć.
więc uważam, że chęć zabawy, czasem wygodnictwo i duże odległości robią swoje i w większości we wsiach, jeśli nie ma się mądrych rodziców, którzy potrafią dać wzór i wyznaczyć jakieś granice to na prawdę słabo.
a sprawa numer dwa - czytałam gdzieś wypowiedź jakiejś mieszkanki tej miejscowości, że takie przejażdżki były notoryczne i ojciec jednego z tych chłopaków na luzie dawał mu samochód, bo przecież nie ma policji.
no, właśnie... też mieszkam w miejscu, gdzie nigdy nie widziałam policji - w nocy, szczególnie w weekendy powinny być ostre kontrole i to na wyrywki, co weekend w innym miejscu. ludzie jeżdżą tak sobie w małych miejscowościach, bo zwyczajnie czują się bezkarni, przecież nikt ich nie złapie. może gdyby te dzieciaki chociaż raz w życiu widziały na tej drodze policję to by się przynajmniej z 5 razy zastanowiły, bo a nuż ktoś ich złapie.
A czy ktoś zawiadomił policję? Sama widziałaś takie sytuacje a nie zareagowałaś? Może gdyby społeczeństwo reagowało, poczucie bezkarności byłoby mniejsze.

---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ----------

Cytat:

Jechali 150 km/h, do wypadku doszło dlatego, że wypadli na zakręcie. Przy takiej prędkości i 7 osobach z tyłu bez pasów to wybaczcie, ale...
O prędkości nie wiedziałam, prędkość+ przeciążenie.
Stary 2014-04-16, 22:28   #71
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
A czy ktoś zawiadomił policję? Sama widziałaś takie sytuacje a nie zareagowałaś? Może gdyby społeczeństwo reagowało, poczucie bezkarności byłoby mniejsze.

---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ----------

O prędkości nie wiedziałam, prędkość+ przeciążenie.
No niestety, szkoda, że głupota, chęć popisania się i zbyt szybkiej chęci poczucia się dorosłym doprowadziło do śmierci aż 7 osób...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-16, 22:28   #72
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
to jest właśnie efekt bardzo niskich kar, jakby taki kierowca busa dostał wielką karę np równowartości jednej pensji, czy nawet dwóch to nie wziąłby ludzi więcej niż mógłby.
a tak grozi mu z 500 złotych to ryzykuje bo 500 złotych jeszcze człowiek przełknie a 5000 już może w gardle stanąć. a jakby dwa takie wyskoki człowiek by miał to traciłby prawko i płacił jeszcze większą karę to tym ludziom by się nie opłacało łamać prawa, a jak jeszcze za recydywę groziłaby im odsiadka to od razu byłoby bezpieczniej.

znajomy mieszka i pracuje w Norwegii, do pracy wozi ich bus i to na prawdziwe zadupie gdzie jedzie się kilka kilometrów i dookoła żywego ducha, a kierowcy co robią? jadą powoli, nie szaleją choć mogą bo droga pusta, nie szaleją bo wiedzą że za szaleństwa może czekać ich spora kara, w Polsce na takich drogach to ludzie dają ile tylko producent dał na liczniku, no ale to juz zupełnie inna kultura i chciałbym dożyć czasów gdy w Polsce na drogach byłoby tak jak w Norwegii czy Niemczech, gdzie pijaków się tępi tak jak i piratów a nie głaszcze po główkach.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-16, 22:29   #73
isza89
tree hugger

Ja uważam, że kierowca powinien ponieść karę, bo spowodował śmierć 7 osób i potencjalnie naraził wielu innych użytkowników drogi tym, że usiadł za kierownicę bez uprawnień i po alkoholu. Tu nie powinno być taryfy ulgowej. Ale są też wszystkie te okoliczności łagodzące, typu młody wiek, głupota czy brak premedytacji - one skłaniają do tego, żeby mimo konieczności ukarania chłopaka nie skreślać go definitywnie i nie linczować, bo ma jeszcze szansę wyjść na ludzi i zrobić w życiu coś dobrego. Życzenie mu śmierci nie zmieni świata na lepsze. Szkoda mi go w pewnym sensie.

Szkoda mi też tej dziewczyny, która przeżyła i chłopaka, którego spotkali po drodze i odmówił podwiezienia. Wtedy myślał pewnie, że to kolejne szczeniackie wygłupy, a teraz musi żyć ze świadomością, że mógł uratować swoich kolegów, gdyby jakoś zareagował. Podobnie dziewczyna. Mimo że to nie oni spowodowali wypadek, to mogą mieć z tego powodu ogromne wyrzuty sumienia.

I jeszcze żal mi drzewa - ono jako jedyne w niczym nie zawiniło.
Stary 2014-04-16, 22:31   #74
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
No niestety, szkoda, że głupota, chęć popisania się i zbyt szybkiej chęci poczucia się dorosłym doprowadziło do śmierci aż 7 osób...
Prędkość zawsze będzie winą kierowcy, jednak w takich przypadkach przeważnie pasażerom prędkość nie przeszkadza.
Stary 2014-04-16, 22:32   #75
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
to jest właśnie efekt bardzo niskich kar, jakby taki kierowca busa dostał wielką karę np równowartości jednej pensji, czy nawet dwóch to nie wziąłby ludzi więcej niż mógłby.
a tak grozi mu z 500 złotych to ryzykuje bo 500 złotych jeszcze człowiek przełknie a 5000 już może w gardle stanąć. a jakby dwa takie wyskoki człowiek by miał to traciłby prawko i płacił jeszcze większą karę to tym ludziom by się nie opłacało łamać prawa, a jak jeszcze za recydywę groziłaby im odsiadka to od razu byłoby bezpieczniej.

znajomy mieszka i pracuje w Norwegii, do pracy wozi ich bus i to na prawdziwe zadupie gdzie jedzie się kilka kilometrów i dookoła żywego ducha, a kierowcy co robią? jadą powoli, nie szaleją choć mogą bo droga pusta, nie szaleją bo wiedzą że za szaleństwa może czekać ich spora kara, w Polsce na takich drogach to ludzie dają ile tylko producent dał na liczniku, no ale to juz zupełnie inna kultura i chciałbym dożyć czasów gdy w Polsce na drogach byłoby tak jak w Norwegii czy Niemczech, gdzie pijaków się tępi tak jak i piratów a nie głaszcze po główkach.
Dokładnie. Wybaczcie, ale dla mnie nie ma litości dla osoby, która wsiada za kółko pod wpływem, albo zasuwa tyle, ile dusza zapragnie. A gdy jest wypadek to głaskanie po głowie i głupia gadka "Bóg tak chciał", "tak miało być", "to był tylko wypadek"
Stary 2014-04-16, 22:35   #76
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
A gdy jest wypadek to głaskanie po głowie i głupia gadka "Bóg tak chciał", "tak miało być", "to był tylko wypadek"
albo że "on nie chciał".
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-16, 22:36   #77
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
albo że "on nie chciał".
Generalnie żaden kierowca nie chce mieć wypadku, nawet stłuczki.
Stary 2014-04-16, 22:37   #78
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Generalnie żaden kierowca nie chce mieć wypadku, nawet stłuczki.
Szkoda, że nie myśli na chwile przed tym jak pod wpływem wsiądzie do auta.
Stary 2014-04-16, 22:39   #79
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
Szkoda, że nie myśli na chwile przed tym jak pod wpływem wsiądzie do auta.
To mnie zawsze zastanawia, chociaż ja się będę upierała, że to są dwa sposoby myślenia ,,Mnie to nie dotyczy" i ,,Ja po alkoholu jeżdżę lepiej niż niektórzy na trzeźwo". Ewentualnie totalne bezmózgowie...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-16, 22:41   #80
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
To mnie zawsze zastanawia, chociaż ja się będę upierała, że to są dwa sposoby myślenia ,,Mnie to nie dotyczy" i ,,Ja po alkoholu jeżdżę lepiej niż niektórzy na trzeźwo". Ewentualnie totalne bezmózgowie...
Dlatego czekam na moment, kiedy w naszym kraju piratów drogowych zacznie się w końcu tępić, skoro prawo nie pomaga
Stary 2014-04-16, 22:45   #81
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez antidotum89 Pokaż wiadomość
ja uwazam ze wina lezy po stronie kazdego, ale 7 osobom nie mozna juz postawić zarzutów... dostali kare <zbyt surowa, ale jednak> tym którzy przezyli ja bym <gdybym mogla decydowac> postawila zarzuty nieumyslnego spowodowania smierci plus kierowca ze pod wplywem prowadził.
On miał 16 lat. Nie 6. Wiedział jak to sie moze skonczyc.
Przeżyły osoby, które jechały z przodu... Tych z tyłu było za dużo naraz po prostu i jak siła uderzenia w drzewo poszła o samochód, to jak to ktoś ujął na forum onetu "pozabijali się o siebie nawzajem". To dlatego np dzieci jeżdżą w fotelikach a nie na kolanach matek, bo w razie wypadku mogą zostać przygniecione... A tamci z tyłu pozgniatali się pewnie nawzajem

Jak można postawić karę wszystkim, którzy przeżyli? Nie pamiętacie, jak to jest za małego? Presja grupy, wszyscy jadą, to ja też - przecież nie zostanę sama w obcym domu jak wszyscy jadą - Takie to wlaśnie jest myślenie. Ta dziewczyna co siedziała z przodu i nie kierowała - z jakiej paki ma ponosić karę? Że nie wyrwała kluczyków 16-letnim chłopakom? Taaa - bo na pewno miałaby tyle siły fizycznej albo siły przebicia. Albo może ma ponieść karę za to, że wsiadła do samochodu? To chyba wypadek właśnie był karą, prawda?

Więc nie rozunmiem, jak piszesz, że tej dziewczynie byś postawiła zarzut nieumyślnego spowodowania śmierci, dobrze jednak, że nie każdy może być sędzią...

Cytat:
Napisane przez Jenna__ Pokaż wiadomość
Też uważam, że każdy, kto wsiada do samochodu z pijanym, jest współwinny. Przecież można odmówić, można zabrać klucze kierowcy. Ale zwykle jest ogólne przyzwolenie towarzyszy zabawy na jazdę po spożyciu. Taką samą karę powinny ponieść obie osoby, które przeżyły.
To znaczy, że jak ktoś jest na imprezie i wyjeżdża z niej narąbany za kółkiem a inni towarzysze zabawy nie wyrwali kluczyków, to tez są współwinni? Nie, bo nie zawsze się da kogoś powstrzymać. Chyba że zadzwonić na policję, ale zanim policja by dojechała i znalazła delikwenta, to może być za późno. Więc czym się różni taka osoba, co go nie powstrzymała od takiej osoby co dodatkowo jeszcze wsiadła do tego samochodu? Współpasażerowie jeśli są winni, to są winni własnej głupoty, że stworzyli sobie zagrożenie życia wsiadając do tego auta... Dzieci teraz coraz częściej nie widzą zagrożenia... Chociaż nic dziwnego, skoro dorośli tak często nawet ŚWIADOMIE prowadzą po pijaku.

Winny jest kierowca samochodu. Bo nawet jeśli inni by go namawiali na taką przejażdżkę, to on nie musiał ich słuchać, sam zdecydował o tym, że usiądzie za kółko, nikt go pod pistoletem nie zmuszał. Sam świadomie jechał po pijaku i de facto kradzionym samochodem ! Dla mnie to on jest winny... Każdy powinien wiedzieć, że jak nie ma prawka, to nie ma wystarczających umiejętności, więc nie powinien sam jeździć. Poza tym to on doprowadził do zderzenia a nie współpasażerka, ktorą tak ochoczo chcecie osądzać.
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-16, 22:52   #82
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;46068614]

Więc nie rozunmiem, jak piszesz, że tej dziewczynie byś postawiła zarzut nieumyślnego spowodowania śmierci, dobrze jednak, że nie każdy może być sędzią...

Winny jest kierowca samochodu. Bo nawet jeśli inni by go namawiali na taką przejażdżkę, to on nie musiał ich słuchać, sam zdecydował o tym, że usiądzie za kółko, nikt go pod pistoletem nie zmuszał. Sam świadomie jechał po pijaku i de facto kradzionym samochodem ! Dla mnie to on jest winny... Każdy powinien wiedzieć, że jak nie ma prawka, to nie ma wystarczających umiejętności, więc nie powinien sam jeździć. Poza tym to on doprowadził do zderzenia a nie współpasażerka, ktorą tak ochoczo chcecie osądzać.[/QUOTE]

Jak to się mówi ,,każdy kto wiedział a nie powiedział". Nie można dziewczynie takiego zarzutu postawić bo polskie prawo tego nie przewiduje, inna sprawa- ona nie prowadziła. Jedyny zarzut jaki można jej postawić i chłopakowi, który się w tv wypowiadał to niezawiadomienie o przestępstwie, ale polskie prawo w przypadku tego przestępstwa nie przewiduje obowiązku prawnego zawiadomienia, więc w przypadku dziewczyny sprawa skończy się na traumie i wyrzutach sumienia. Miała szczęście, że siedziała z przodu. Jednak ja w tym przypadku będę się upierać, ze to nie jest zwykły wypadek ze skutkiem śmiertelnym, pasażerowie mają wolną wolę i mogą decydować, zdecydowali, zgodzili się na ryzyko.
Stary 2014-04-16, 22:57   #83
Stace
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tam się nie wypowiadam w wątku, ale przeczytałam, i na przyszłość proszę - nie pisz tak, bo to jest poważna, śmiertelna wada wrodzona i aż mnie skręca jak widzę że ktoś kogoś obraża w ten sposób

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-04-16, 23:00   #84
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
Ja tam się nie wypowiadam w wątku, ale przeczytałam, i na przyszłość proszę - nie pisz tak, bo to jest poważna, śmiertelna wada wrodzona i aż mnie skręca jak widzę że ktoś kogoś obraża w ten sposób
Przepraszam, mój błąd, oczywiście nie chodziło mi o obrażanie kogokolwiek, aczkolwiek w tej kwestii okazałam się ignorantką- nie wiedziałam o istnieniu takiej choroby. Oczywiście więcej w moich wypowiedziach się to nie powtórzy. Dziękuję za zwrócenie uwagi
Stary 2014-04-16, 23:08   #85
Konto usunięte

Cytat:
Jak to się mówi ,,każdy kto wiedział a nie powiedział". Nie można dziewczynie takiego zarzutu postawić bo polskie prawo tego nie przewiduje, inna sprawa- ona nie prowadziła. Jedyny zarzut jaki można jej postawić i chłopakowi, który się w tv wypowiadał to niezawiadomienie o przestępstwie, ale polskie prawo w przypadku tego przestępstwa nie przewiduje obowiązku prawnego zawiadomienia, więc w przypadku dziewczyny sprawa skończy się na traumie i wyrzutach sumienia. Miała szczęście, że siedziała z przodu. Jednak ja w tym przypadku będę się upierać, ze to nie jest zwykły wypadek ze skutkiem śmiertelnym, pasażerowie mają wolną wolę i mogą decydować, zdecydowali, zgodzili się na ryzyko.
Dorośli czasem mają opory, żeby donosić w takiej sprawie na swoich kolegów, bo nie chcą im narobić kłopotów i liczą, że może jakoś się uda... A co dopiero dzieci ! Tam byly dzieciaki w wieku nawet 13 lat! Myślisz, że były na tyle rozważne i dorosłe, aby zgłosić zawiadomienie policji o pijanym kierowcy? No wydaje mi się, że większość z nich nie wiedziałaby nawet o takiej możliwości - myśląc na trzeźwo a gdzie szukać u dzieci rozwagi po alkoholu?? Nawet nie wiedzieliby że można coś takiego zgłaszać i gdzie to mogą zgłosić...

A poza tym. Tak mnie teraz naszło. Te dzieci były niepełnoletnie i pijane, myślisz że zadzwoniłyby na policję zgłaszać takie zdarzenie? Żeby mieć potem problemy bo policja dotarlaby także do nich - niepełnoletnich i pijanych w środku nocy bez opieki rodzica... Tez by się bali o wlasne tyłki. To się takie proste wydaje wtedy, kiedy sami patrzymy na wszystko chłodno, trzeźwi, siedząc w fotelu przed laptopem... Nie usprawiedliwiam tego że pili, bo nie powinni. Ale byli pijani a jeśli kiedyś wypiłyście więcej na imprezie, to wiecie chyba, że wtedy się nie myśli tak jasno jak na trzeźwo.
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-16, 23:14   #86
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;46068774]Dorośli czasem mają opory, żeby donosić w takiej sprawie na swoich kolegów, bo nie chcą im narobić kłopotów i liczą, że może jakoś się uda... A co dopiero dzieci ! Tam byly dzieciaki w wieku nawet 13 lat! Myślisz, że były na tyle rozważne i dorosłe, aby zgłosić zawiadomienie policji o pijanym kierowcy? No wydaje mi się, że większość z nich nie wiedziałaby nawet o takiej możliwości - myśląc na trzeźwo a gdzie szukać u dzieci rozwagi po alkoholu?? Nawet nie wiedzieliby że można coś takiego zgłaszać i gdzie to mogą zgłosić...

A poza tym. Tak mnie teraz naszło. Te dzieci były niepełnoletnie i pijane, myślisz że zadzwoniłyby na policję zgłaszać takie zdarzenie? Żeby mieć potem problemy bo policja dotarlaby także do nich - niepełnoletnich i pijanych w środku nocy bez opieki rodzica... Tez by się bali o wlasne tyłki. To się takie proste wydaje wtedy, kiedy sami patrzymy na wszystko chłodno, trzeźwi, siedząc w fotelu przed laptopem... Nie usprawiedliwiam tego że pili, bo nie powinni. Ale byli pijani a jeśli kiedyś wypiłyście więcej na imprezie, to wiecie chyba, że wtedy się nie myśli tak jasno jak na trzeźwo.[/QUOTE]
Nigdy nie wsiadłam do samochodu z nietrzeźwym kierowcą, ani jako kierowca. Nigdy nie pozwoliłam kierowcy pić alkoholu w jakichkolwiek nawet najmniejszych ilościach. Dobrze zgłoszenie, zgłoszeniem. Ale czy ktoś tych ludzi zmusił żeby władowali się do samochodu i to jeden na drugiego? Przecież nawet dziecko wie, że samochód ma ograniczoną liczbę miejsc i nie pakuje się do niego ludzi aż po dach. Nawet jakby kierowca był trzeźwy, a ostatecznie zawartość alkoholu w organizmie , choć była i go nie usprawiedliwiam, ostatecznie nie była jakaś kosmiczna i nie jest powiedziane, że wypadek by się nie zdarzył a skutki byłyby identyczne bo w samochodzie było za dużo ludzi, którzy nie zostali tam zapakowani jak paczki tylko sami weszli.
Stary 2014-04-16, 23:22   #87
Konto usunięte

Cytat:
Nigdy nie wsiadłam do samochodu z nietrzeźwym kierowcą, ani jako kierowca. Nigdy nie pozwoliłam kierowcy pić alkoholu w jakichkolwiek nawet najmniejszych ilościach. Dobrze zgłoszenie, zgłoszeniem. Ale czy ktoś tych ludzi zmusił żeby władowali się do samochodu i to jeden na drugiego? Przecież nawet dziecko wie, że samochód ma ograniczoną liczbę miejsc i nie pakuje się do niego ludzi aż po dach. Nawet jakby kierowca był trzeźwy, a ostatecznie zawartość alkoholu w organizmie , choć była i go nie usprawiedliwiam, ostatecznie nie była jakaś kosmiczna i nie jest powiedziane, że wypadek by się nie zdarzył a skutki byłyby identyczne bo w samochodzie było za dużo ludzi, którzy nie zostali tam zapakowani jak paczki tylko sami weszli.
Ja też nigdy nie prowadziłam po alko, nawet gdyby to miał być jeden kieliszek, parę łyków piwa. Mam na ten temat żelazne zasady. Nigdy nie jechałam z pijanym kierowcą no ale co z tego? Nigdy nie nalałabym kierowcy alkoholu, ale co z tego? Ktoś inny może nalać, on sam może sobie nalać, ktoś sam może chcieć prowadzić i jedyne co możesz wtedy zrobić (jak jest silniejszy) to powiadomienie policji. Ale my jesteśmy dorosle (tak zakladam, że Ty też) a to byly małe dzieci... które jak mówiłam, nawet mogą nie wiedziec jak reagowac w takich sytuacjach. Poza tym dla nich to była śmieszna zabawa, myślę, że nawet nie widzieli zagrożenia.

Nikt ludzi nie zmusil do wsiadania do samochodu. Wsiedli sami i ponieśli karę swojego braku myślenia - wypadek jest skutkiem i karą, bardzo surową w tym przypadku. Jednak nie uważam, żeby pasażerowie byli współwinni... Chyba że winni włąsnej głupoty. Kierowca jest kierowcą i to on odpowiada. Nie powinien był ruszyć z takim obciążeniem - nawet trzeźwy, pełnoletni i z prawkiem.

Jakbyś była nauczycielką i byś miała grupkę przedszkolaków, tak z 8, które wesoło władowałyby ci się do samochodu 5 osobowego, chcąc abyś je gdzieś zawiozła, to byś to zrobiła? Nie, bo to Ty jesteś kierowcą i jako kierowca decydujesz i ponosisz odpowiedzialność za pojazd którym prowadzisz. A jakbyś zawiozła to te przedszkolaki byłyby winne? Nie. Kierowca jest winien i tylko kierowca. Tamte dzieci z tyłu byly pod wpływem i może dla nich to byly żarty i zabawa, ale kierowca samochodu nie powinien się zgodzić na taką "zabawę" a pojechał.

To dla mnie jedyny winny.
Stary 2014-04-16, 23:29   #88
laisla
Zakorzenienie

Pewnie nie będzie kary bo chłopak jest jeszcze dzieciakiem i każdy sądzi, że "poniósł już wystarczającą karę". Trudno mi powiedzieć, zginęło kilka mało odpowiedzialnych osób, może współwinnych tej tragedii (prawdopodobnie tak), ale mogło zginąć jeszcze więcej osób zupełnie niezaangażowanych, czyli innych użytkowników drogi jadących zgodnie z przepisami i nie spodziewających się jadącej z naprzeciwka takiej żywej bomby. Bogu dzięki większej jeszcze tragedii z osobami postronnymi nie było. Ciekawa jestem jak sąd rozwiąże ten dylemat.

---------- Dopisano o 00:29 ---------- Poprzedni post napisano o 00:26 ----------

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;46068843]Ja też nigdy nie prowadziłam po alko, nawet gdyby to miał być jeden kieliszek, parę łyków piwa. Mam na ten temat żelazne zasady. Nigdy nie jechałam z pijanym kierowcą no ale co z tego? Nigdy nie nalałabym kierowcy alkoholu, ale co z tego? Ktoś inny może nalać, on sam może sobie nalać, ktoś sam może chcieć prowadzić i jedyne co możesz wtedy zrobić (jak jest silniejszy) to powiadomienie policji. Ale my jesteśmy dorosle (tak zakladam, że Ty też) a to byly małe dzieci... które jak mówiłam, nawet mogą nie wiedziec jak reagowac w takich sytuacjach. Poza tym dla nich to była śmieszna zabawa, myślę, że nawet nie widzieli zagrożenia.

Nikt ludzi nie zmusil do wsiadania do samochodu. Wsiedli sami i ponieśli karę swojego braku myślenia - wypadek jest skutkiem i karą, bardzo surową w tym przypadku. Jednak nie uważam, żeby pasażerowie byli współwinni... Chyba że winni włąsnej głupoty. Kierowca jest kierowcą i to on odpowiada. Nie powinien był ruszyć z takim obciążeniem - nawet trzeźwy, pełnoletni i z prawkiem.

Jakbyś była nauczycielką i byś miała grupkę przedszkolaków, tak z 8, które wesoło władowałyby ci się do samochodu 5 osobowego, chcąc abyś je gdzieś zawiozła, to byś to zrobiła? Nie, bo to Ty jesteś kierowcą i jako kierowca decydujesz i ponosisz odpowiedzialność za pojazd którym prowadzisz. A jakbyś zawiozła to te przedszkolaki byłyby winne? Nie. Kierowca jest winien i tylko kierowca. Tamte dzieci z tyłu byly pod wpływem i może dla nich to byly żarty i zabawa, ale kierowca samochodu nie powinien się zgodzić na taką "zabawę" a pojechał.

To dla mnie jedyny winny
.[/QUOTE]

Ale on także jest dzieckiem więc prawdopodobnie wina spadnie na jego prawomocnych opiekunów. Choć z tego, co wiem, to od 16 roku życia można być pociągniętym do odpowiedzialności jak dorosły w wyjątkowych okolicznościach. Ale chyba niemożliwe jest ukaranie takiego kogoś więzieniem, i tak poszedłby do poprawczaka.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-16, 23:31   #89
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;46068843]Ja też nigdy nie prowadziłam po alko, nawet gdyby to miał być jeden kieliszek, parę łyków piwa. Mam na ten temat żelazne zasady. Nigdy nie jechałam z pijanym kierowcą no ale co z tego? Nigdy nie nalałabym kierowcy alkoholu, ale co z tego? Ktoś inny może nalać, on sam może sobie nalać, ktoś sam może chcieć prowadzić i jedyne co możesz wtedy zrobić (jak jest silniejszy) to powiadomienie policji. Ale my jesteśmy dorosle (tak zakladam, że Ty też) a to byly małe dzieci... które jak mówiłam, nawet mogą nie wiedziec jak reagowac w takich sytuacjach. Poza tym dla nich to była śmieszna zabawa, myślę, że nawet nie widzieli zagrożenia.

To dla mnie jedyny winny.[/QUOTE]

W moim towarzystwie na temat picia alkoholu w ogóle i przez kierowców panują żelazne zasady. Nie staram się go wybielić, oceniam po prostu sytuację jako niestandardową. To ni były przedszkolaki, ani małe dzieci- to byli ludzie prawie dorośli, z wyjątkiem 13- latki, którą można tu usprawiedliwiać . Nie można porównać ich z przedszkolakami .Ja w ich wieku miałam już wyrobiony światopogląd na tak fundamentalne sprawy. Zabawa, zabawą- bezpieczeństwo jednak jest najważniejsze. Dla mnie największa wina leży po stronie kierowcy, jednak pozostali w pewnym stopniu się do tego przyczynili. Dlatego sytuacja dla mnie jest niejednoznaczna, a sama sprawa dyskusyjna.
Stary 2014-04-16, 23:31   #90
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Pewnie nie będzie kary bo chłopak jest jeszcze dzieciakiem i każdy sądzi, że "poniósł już wystarczającą karę". Trudno mi powiedzieć, zginęło kilka mało odpowiedzialnych osób, może współwinnych tej tragedii (prawdopodobnie tak), ale mogło zginąć jeszcze więcej osób zupełnie niezaangażowanych, czyli innych użytkowników drogi jadących zgodnie z przepisami i nie spodziewających się jadącej z naprzeciwka takiej żywej bomby. Bogu dzięki większej jeszcze tragedii z osobami postronnymi nie było. Ciekawa jestem jak sąd rozwiąże ten dylemat.

---------- Dopisano o 00:29 ---------- Poprzedni post napisano o 00:26 ----------

Ale on także jest dzieckiem więc prawdopodobnie wina spadnie na jego prawomocnych opiekunów. Choć z tego, co wiem, to od 16 roku życia można być pociągniętym do odpowiedzialności jak dorosły w wyjątkowych okolicznościach. Ale chyba niemożliwe jest ukaranie takiego kogoś więzieniem, i tak poszedłby do poprawczaka.
Ja już gdzieś czytałam, że nie będzie nawet składanego wniosku o to, aby kierowca poniósł odpowiedzialność karną. Bo odpowiedzialność karna w wypadku nieletnich jest tylkio w przypadkach świadomego wyrządzenia krzywdy a to jest nieumyślne spowodowanie śmierci i tym ma się zająć tylko sąd rodzinny...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości