znalezienie drugiej po³owy w bardzo m³odym wieku - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-04-16, 20:43   #1
elizakasia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 157

znalezienie drugiej po³owy w bardzo m³odym wieku

Hej, ostatnio nasz³a mnie taka refleksja, ¿e mitem jest jakoby w tych czasach ludzie pó¿niej zak³adali rodziny. Niby w mediach lansuje siê taki stereotyp, a jak patrzê w¶ród rodziny, znajomych to zdecydowana wiêkszo¶æ bierze ¶lub przed 30. By³am w swoim ¿yciu na ok. 20 weselach i jedynie 2 pary by³y w wieku odpowiednio: 34,34 i 34,40 lat. Reszta to osoby w przedziale 20-30 lat. Sama mam 28 lat i dopiero w przysz³ym roku biorê ¶lub. By³am w kilku krótkich zwi±zkach, a narzeczonego pozna³am 3 lata temu. Jak koñczy³am studia to 80% moich kole¿anek planowa³o ju¿ ¶lub wniosek z tego taki, ¿e jednak zwi±zki, które rozpoczê³y siê w m³odym wieku czêsto koñcz± siê ma³¿eñstwem. Nie rozumiem wiêc tej ca³ej nagonki, ¿e wczesny ¶lub=wczesny rozwód itd. ¯ycie pokazuje, ¿e jest inaczej
elizakasia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-04-16, 20:57   #2
coffee
and cigarettes

Wiadomo¶ci: 6 965
Dot.: znalezienie drugiej po³owy w bardzo m³odym wieku

Cytat:
Napisane przez elizakasia Poka¿ wiadomo¶æ
Hej, ostatnio nasz³a mnie taka refleksja, ¿e mitem jest jakoby w tych czasach ludzie pó¿niej zak³adali rodziny. Niby w mediach lansuje siê taki stereotyp, a jak patrzê w¶ród rodziny, znajomych to zdecydowana wiêkszo¶æ bierze ¶lub przed 30. By³am w swoim ¿yciu na ok. 20 weselach i jedynie 2 pary by³y w wieku odpowiednio: 34,34 i 34,40 lat. Reszta to osoby w przedziale 20-30 lat. Sama mam 28 lat i dopiero w przysz³ym roku biorê ¶lub. By³am w kilku krótkich zwi±zkach, a narzeczonego pozna³am 3 lata temu. Jak koñczy³am studia to 80% moich kole¿anek planowa³o ju¿ ¶lub wniosek z tego taki, ¿e jednak zwi±zki, które rozpoczê³y siê w m³odym wieku czêsto koñcz± siê ma³¿eñstwem. Nie rozumiem wiêc tej ca³ej nagonki, ¿e wczesny ¶lub=wczesny rozwód itd. ¯ycie pokazuje, ¿e jest inaczej
A z tych oko³o 20 par - ile jest w ma³¿eñstwie >10 lat? Takie pary rozwodz± siê najczê¶ciej, wiêc daj im jeszcze trochê czasu. Mo¿e siê nie rozwiod± i bêdziesz mog³a spokojnie ¿yæ w przekonaniu, ¿e statystyki k³ami±. A mo¿e...
Wczesny ¶lub znaczy bardziej "po bardzo krótkim zwi±zku", nie "przed trzydziestk±".
coffee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-04-16, 20:58   #3
madana
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 17 071

Cytat:
- http://www.infor.pl/prawo/rozwody/sp...w-Polsce.html#

http://forsal.pl/artykuly/729198,slu...lsce-2013.html
- có¿, te dane s± faktami.
madana jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-04-16, 21:00   #4
chwast
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 24 367

Cytat:
W sumie nie wiem, ja niestety obserwujê w otoczeniu na odwrót
chwast jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-04-16, 21:01   #5
201604220918
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 412

Cytat:

Dla mnie wczesny ¶lub to jest jak m³odzi maj± 18-20 lat a nie pod koniec studiów. Tzw. zwi±zki w m³odym wieku to prêdzej siê zd±¿± wypaliæ nim do ¶lubu dojdzie. A rozwodów generalnie jest sporo, i to niekoniecznie zale¿y od wieku ma³¿onków.
201604220918 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-04-16, 22:08   #6
Mick
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 954

Lolwut.

http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/...iczny_2013.pdf Strona 264 i dalej.
Mick jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-04-16, 22:53   #7
Azhaar
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 521

Cytat:
wieku czêsto koñcz± siê ma³¿eñstwem. Nie rozumiem wiêc tej ca³ej nagonki, ¿e wczesny ¶lub=wczesny rozwód itd. ¯ycie pokazuje, ¿e jest inaczej
A obserwujesz ich ju¿ od ilu lat, ¿e wiesz, ¿e rozwodu w przysz³o¶ci nie bêdzie, hmm?
Azhaar jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-04-16, 23:01   #8
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 282

Dla mnie wczesny ¶lub, to równie¿ wiek ok 18-20 lat a nie 20-kilka i po studiach. Bo to ju¿ jest norma. U mnie baaardzo wielu znajomych, któzy byli w czasie studiów w sta³ych zwi±zkach, pobra³o siê jeszcze w trakcie studiów lub tu¿ po.

Tak¿e dla mnie wcze¶nie to ok 18-20 lat a wtedy owszem ma³¿eñstwa lubi± siê czê¶ciej rozpadaæ, bo w takim wieku ludzie s± mocno niedojrzali i nie wiedz±, czego chc±. A poza tym czêsto s± to ¶luby wziête pod presj± rodziny bo by³a "wpadka" i potem wkrótce rozwód.
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-04-17, 07:41   #9
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 060

U mnie tak: znajomi którzy nie poszli na studia brali ¶luby wcze¶niej, jako¶ w wieku 20-22 lat, z powodu dziecka. Czê¶æ jest ju¿ po rozwodach i wypisywaniu na siebie ¶wiñstw na fb Jest równie¿ rozwód w rodzinie T¯ po roku w 8-letnim zwi±zku z powodów powiedzmy ¿e mieszkaniowych - te¶ciowie chcieli kupiæ mieszkanie i zapisaæ tylko na syna. Znajomi którzy poszli na studia zaczêli zawieraæ ma³¿eñstwa w zesz³ym roku (24 lata). Co do trwa³o¶ci siê nie wypowiem bo przecie¿ spotykam ich np. co miesi±c a utyskiwanie co jaki¶ czas na wady partnera jest normalne

Ilsa Lund jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-04-17, 07:54   #10
Kretka666
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 332

Dla mnie te¿ "wczesne ¶luby" to takie w okresie licealnym czy w trakcie studiów. A po studiach czemu nie? Ludzie dzieæmi ju¿ nie s±. A jak maj± siê rozwie¶æ to tak czy siak siê rozwiod±, czy wezm± ¶lub maj±c 25 lat, czy maj±c 35. Rozwody i po 30 latach ma³¿eñstwa siê zdarzaj±. ¯ycie.
Stary 2014-04-17, 08:17   #11
¦niegowa
Oby do wiosny

Wiadomo¶ci: 17 102

Nie ma regu³y... Ja sama wzie³am ¶lub gdy mia³am 19 lat, a za 3 miesi±ce bêdziemy mieæ 18 rocznicê.
Instagram
¦niegowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-17, 09:14   #12
Magiusa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 926

Cytat:
Napisane przez ¦niegowa Poka¿ wiadomo¶æ
Nie ma regu³y... Ja sama wzie³am ¶lub gdy mia³am 19 lat, a za 3 miesi±ce bêdziemy mieæ 18 rocznicê.
Gratuluje!!

Dla mnie jak dla dziewczyn wiek po studiach czyli od 24lat to nie jest wczesny slub...jakkolwiek wsrod moich znajomych obserwuje raczej sluby od 26 +

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

07.07.2012

12.06.2013 DARU¦
&
20.02.2015 BARTU¦

Magiusa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-04-17, 09:15   #13
¦niegowa
Oby do wiosny

Wiadomo¶ci: 17 102

Cytat:
Napisane przez Magiusa Poka¿ wiadomo¶æ
Gratuluje!!

Dla mnie jak dla dziewczyn wiek po studiach czyli od 24lat to nie jest wczesny slub...jakkolwiek wsrod moich znajomych obserwuje raczej sluby od 26 +

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Dziêkujê
Instagram
¦niegowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-04-17, 10:16   #14
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 592

Jak kto¶ jest szczê¶liwy w swoim zwi±zku, to co go obchodz± statystyki? Nie lepiej ¿yæ w³asnym ¿yciem i postêpowaæ tak, ¿eby by³o dobrze?
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-17 11:16:13

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:37.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.