|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
Moje wege U:
I: 6 truskawek, jeden banan, kiwi z trzema łyżeczkami jogurtu nat., pół bułki z masłem, serem, ogórkiem II: jabłko III: zupa warzywna(wegetariański bulion, warzywa z mrożonki), kotlety z cukinii z sosem tzatziki, surówka z marchewki, ryż IV: kotlecik z obiadu z resztką surówki i warzywami smażonymi z sosem sojowym |
|
|
|
#422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wege jedzą sery, jogurty i masło? czy to własny wege-wyrób?
Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie. Dzięki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności. Ale często wątpię. Bardzo często. Edytowane przez magda_lena40 Czas edycji: 2014-04-16 o 22:55 |
|
|
|
|
#423 |
|
Konto usunięte
|
wczorajsza R
będzie? śn- owsianka: 4 łyżki płatków, szklanka mleka, jabłko, łyżka budyniu, kostka gorzkiej czeko 70%, 3 łyżki ricotty ob- ziemniaki, pierś w jajku smażona na łyżce oleju, ćwikła domowa p- omlet: 2 jaja, 2 łyżki mąki, łyzka budyniu, kilka rodzynek i 3 łyżki ricotty, kilka kropel oleju k- kromka żytnia z pastą (twaróg+jajko+papryka) z sałatą, szynką domową, pomidorem, filet w jajku smażony na łyżce oleju |
|
|
|
#424 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#425 |
|
Zadomowienie
|
Są różne odmiany wegetarianizmu.
A ja wpadłam tylko na chwilkę, pochwalić się, że pierwszy raz, od nawet nie pamiętam kiedy, zjadłam na śniadanie coś innego niż płatki czy owsianka Dziś była sałatka z roszponką, insalatiną, pomidorkami koktajlowymi, avocado, gruszką i słonecznikiem, a do tego kanapka z jabłkiem i cynamonem na ciepło!
|
|
|
|
#426 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#427 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
#428 |
|
Zadomowienie
|
Mogłybyście mi polecić dobrą piekarnię w Warszawie? Okolice Targówka, Pragi Północ, Białołęka.
Zależy mi na dobrym żytnim chlebie lub razowym oraz bułkach grahamkach. |
|
|
|
#429 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;46066342]Cześć Dziewczyny
![]() Za namową Fusiacoli postanowiłam wrzucić tu swój jadłospis. W ubiegłym tygodniu odwiedziłam dietetyczkę, dzisiaj dostałam od niej dietę 7 dniową i jestem ciekawa Waszych opinii. Moje jutrzejsze menu: Oczywiście redukcja ![]() Ś: bruschetta z chrupkiego pieczywa z pomidorami, czosnkiem i oliwą z oliwek - 4 szt. IIŚ: szklanka kefiru 2% tłuszczu O: pierś z kurczaka z estragonem, gałką muszkatołową i czosnkiem, smażona na oliwie z oliwek ze szpinakiem i jogurtem greckim na pełnoziarnistym makaronie żytnim P: 5 kostek białej czekolady K: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z żółtym serem i polędwicą sopocką Co Wy na to? Całość opiewa na 1400 kcal.[/QUOTE] Gryzelda super, że jesteś ale przyznam, że wywróciłabym to menu do góry nogami kolacja powinna iść w miejsce 2-go śniadania, bo na noc nie jemy chleba na redukcji (chyba, że ćwiczysz intensywnie przed kolacją), z kolei sam kefir to nie posiłek w śniadaniu nie ma białka i ma nie najlepsze pieczywo, a biała czekolada jest najgorszą ze wszystkich ani to dobre ani nie ma żadnych wartości odżywczych, sam słabej jakości tłuszcz i cukier... dziewczyny nie jedzą tu tego nawet na przytyciu.obiad jest bardzo dobry ---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Cytat:
|
|
#430 |
|
Zadomowienie
|
dzisiejszy jadłospis R - dzień beztreningowy z ogromnymi zakwasami mięśni dwugłowych ud, kwalifikującymi mnie chyba dzisiaj do grupy inwalidzkiej ;/ (dzień z lordsami zamiast szpilek;p)
I - 3 kromki chleba żytniego (małe) z pieczonym schabem, masłem, chrzanem i ogórkiem II - gulasz z cieciorki z cukinią i papryką zieloną , w sosie z pomidorów,ryż biały, surówka wiosenna z kapustki z pietruszką i kukurydzą III -barszcz z kapustą IV - spaghetti pełnoziarniste z tuńczykiem, oliwą, czosnkiem, pietruszką, parmezanem, oliwkami, ostrą papryczką V - shake z jogurtu z owocami (muszę jakieś kupić więc jescze nie wiem jakie)
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-04-17 o 12:47 |
|
|
|
#431 |
|
Wtajemniczenie
|
kawa z mlekiem 3,2% trening 1) owsianka z 3 łyżek płatków owsianych, 2 łyżek kokosu, mleka i czarnej porzeczki z domowego kompotu + kawa z mlekiem 2) mus ze szpinaku, banana i miodu na serku wiejskim, 2 łyżki płatków owsianych, orzechy, jabłko + kawa z mlekiem 3) mięso z piersi kaczki bez skóry, czerwona fasola, sałatka z lodowej, papryki marynowanej i oliwy z oliwek trening 4) bułka dyniowa (z eko piekarni, bardzo dobry skład), sałata masłowa, pierś z indyka w ziołach, pomidorki koktajlowe i młoda cebulka 5) sznycelek z dorsza, jajka i łyżki bułki tartej z żytniego, smażony na oleju rzepakowym, surówka z kapusty pekińskiej, pietruszki, marchewki, kiełków fasoli mung, soku i skórki z cytryny
Edytowane przez fusiacola Czas edycji: 2014-05-06 o 09:36 |
|
|
|
#432 |
|
Konto usunięte
|
Fusiacola bardzo Ci dziękuję za rady
zobaczę jakie efekty przyniesie pierwszy tydzień na diecie bez modyfikacji, jeśli będzie słabo to zacznę zmieniać pani, u której byłam chwali się tytułem inżyniera żywienia człowieka i dietetyki - liczę na to, że ma jakieś pojęcie o tym, co mi zaproponowała... Co do treningu to wracam z pracy ok. godziny 18 i do 19 czyli do kolacji mam czas na trening i zamierzam go wykorzystywać ![]() Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka
|
|
|
|
#433 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;46072278]Fusiacola bardzo Ci dziękuję za rady
zobaczę jakie efekty przyniesie pierwszy tydzień na diecie bez modyfikacji, jeśli będzie słabo to zacznę zmieniać pani, u której byłam chwali się tytułem inżyniera żywienia człowieka i dietetyki - liczę na to, że ma jakieś pojęcie o tym, co mi zaproponowała... Co do treningu to wracam z pracy ok. godziny 18 i do 19 czyli do kolacji mam czas na trening i zamierzam go wykorzystywać ![]() Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka [/QUOTE]też tak myślę, żeby pierwszy tydzień zrobić wedle planu, a potem najwyżej zmieniać, żebyś miała porównanie i jakiś punkt odniesienia chyba, że po tygodniu dostaniesz jadłospis na kolejny tydzień?
|
#434 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka
|
|
|
|
|
#435 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Dziewczyny, a jak u was będzie ze świętami?!
Twardo się będziecie trzymać diety, czy jednak się wyłamiecie? Ja nie dam rady oprzeć się ciastu, niestety ale unikanie słodkości to dla mnie tortura ![]() Choć dziwne jest, bo nie cierpię produktów które są za słodkie... gotowe serki, musy, owsianki, danio... budynie z cukrem, - takich produktów w ogóle nie jem... nie używam prawie w ogóle cukru, nie słodzę, kawy, ziół... Ale za batonika Bounty, za ciasto drożdżowe, tortowe... ehhhh... ![]() Pozytyw tego tylko taki, że kupiłam po kawałeczku ciasta dla rodzinki, więc za dużo tego nie będzie... Ciasto z piekarni, która chyba oszczędza na cukrze więc nie będą to żadne słodkie ulepki typu mazurki...---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Cytat:
Ale chyba zrobię dopiero po świętach, dzisiaj zapomniałam kupić szpinaku
|
|
#436 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- Cytat:
Tak samo sernik ![]()
|
|
#437 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny u mnie na święta koniecznie sernik z rodzynkami i makowiec z bakaliami
|
#438 |
|
Konto usunięte
|
Ja dzis sie najadam, juz czuje sie ledwo zywa:
1. Dwie parowki drobowe berlinki z kromka chleba. 2. Danio brzoskwiniowe 3. Kurczak zwijany z papryka, serem i ogorkiem plus ziemniak. 4. Planuje jogurt z otrebami i mieszanka owocowa. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#439 | ||
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#440 |
|
Konto usunięte
|
Ja nie wiem, czy się skuszę na coś słodkiego - chyba tylko muffiny z przepisu od dietetyczki - postaram się go wrzucić wieczorem
skoro przetrwałam Tłusty Czwartek bez pączków to i święta powinnam przetrwać o tym co było pomiędzy wolę sobie nie przypominać Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka
Edytowane przez d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f Czas edycji: 2014-04-17 o 16:02 |
|
|
|
#441 |
|
Wtajemniczenie
|
świetne jest to, że sernik można zrobić na kruchym mega cienkim spodzie lub nawet na andrucie, więc praktycznie nie ma ciasta, resztę z chudego twarogu, cukru i jajek
więc siłą rzeczy ma on też sporo białka, dlatego jem go nawet częściej niż od święta, ale nie dodatkowo a zamiast np podwieczorku makowiec też zdrowy, kaloryczny ale to dobre kalorie więc nie będę sobie żałować u mnie w tłusty czwartek też był sernik
|
#442 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsza R
07:00 kromka chleba pytlowego z twarogiem i szczypiorkiem 11:00 jogurt naturalny z otrebami i żurawiną 15:00 placki z cukini z twarogiem, surówka z marchewki, surówka z kiszonej kapusty (w restauracji) 16:00 jabłko Ok 20:00 pierś z kurczaka z grilla z warzywami (pewnie pół damę radę zjeść) Jeśli chodzi o Święta, to mam o tyle utrudnione zadanie, ze nie spędzam ich u siebie wiec bede zjadać możliwie najzdrowiej z tego co będę mogła wybrać z ciast przeważnie jem babkę drożdżowa na szczęście nie lubie kiełbas, ani tłustych szynek wiec na śniadanie zjem jajko
|
#443 |
|
Raczkowanie
|
Moje U:
I: Koktail z 6 bananów, 10 suszonych daktyli z wodą i garści szpinaku II: sok z 5 marchewek, 3 jabłek i jednego mango, imbir III: miska pokrojonych owoców(maliny, jabłko, pomarańcza, suszone banany) IV: ziemniaki pieczone bez tłuszczu, sałata lodowa, surowy sos pomidorwy |
|
|
|
#444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
często piekę u siebie w domu.. najbardziej lubie z kakaowym ciastem bez rodzynek czy brzoskwiń i od sernika sie nie przytyje
|
|
#445 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sent from my RM-941_eu_poland_376 using Tapatalk |
|
|
|
|
#446 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dziewczyny a jutro pościcie? ja tak
|
|
#447 |
|
Konto usunięte
|
Fusiacola chciałabym, ale nie ma opcji. Mój organizm nie jest przygotowany
Moje jutrzejsze menu: R Ś: 2 kromki chleba razowego z białym serem chudym i dżemem truskawkowym II Ś: serek wiejski 150 g z rzodkiewką O: zupa-krem z czerwonej soczewicy z pomidorami, czerwoną cebulą i curry (ostra mi wyszła mmm) P: garść orzechów włoskich K: sałatka z rukoli, sałaty lodowej, mango, awookado, z mozarellą i pestkami granatu z miodowym winegretem (ciekawe czy mi to będzie smakowało )Jak to Waszym zdaniem wygląda?
|
|
|
|
#448 |
|
Raczkowanie
|
Hej,ocenicie do czego zakwalifikowalibyście mój jadłospis- R,U,P?
Śniadanie : serek z cukierkami ;-) + kanapka z almette,szynką,warzywami, herbata Obiad : nóżka z kurczaka z piekarnika ( całą noc leżała z zaprawie z oleju i przypraw , była dość duża ;-), duża łyzka ziemniaków polana tłuszczykiem, dużo sałatki hamburgerowej. Podwieczorek : jabłko z cynamonem z kiwi , 2 marchewki, kawałek papryki, z 8 rzodkiewek, herbata Kolacja : Ze 120 gram makreli wędzonej i połowa dużej bagietki z Kauflandu,pewnie ze 150 g W miedzy czasie woda, sok Kubuś, trochę Crunchy. |
|
|
|
#449 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;46079449]Fusiacola chciałabym, ale nie ma opcji. Mój organizm nie jest przygotowany
Moje jutrzejsze menu: R Ś: 2 kromki chleba razowego z białym serem chudym i dżemem truskawkowym II Ś: serek wiejski 150 g z rzodkiewką O: zupa-krem z czerwonej soczewicy z pomidorami, czerwoną cebulą i curry (ostra mi wyszła mmm) P: garść orzechów włoskich K: sałatka z rukoli, sałaty lodowej, mango, awookado, z mozarellą i pestkami granatu z miodowym winegretem (ciekawe czy mi to będzie smakowało )Jak to Waszym zdaniem wygląda? [/QUOTE]nie jadłam nigdy czerwonej soczewicy, brzmi fajnie ![]() co do menu to dziwne, że tak dużo sera, nie ma ryb, jajek... owszem czasem każdemu się zdarza jeść więcej nabiału, ale nie tak, że co tydzień trzeba. Białko z sera jest niestety dużo gorzej przyswajalne.Według mnie można byłoby spokojnie drugie śniadanie wymienić na jakiś omlet z dodatkami i znowu jeżeli kolacja ma być posiłkiem potreningowym to potrzebne są w niej węglowodany złożone a nie ma. Dziewczyny pomóżcie w ocenie oczywiście Dudi też jakbyś mógł
|
#450 |
|
Konto usunięte
|
No właśnie brak ryb też mnie zmartwił. Przez całotygodniowe menu ani razu nie ma ryby - żadnej i w żadnej postaci!
Co do jajek to akurat ja na jutro zamieniam dni - powinny być jajka na śniadanie, ale że jutro Wielki Piątek to nie będę jeść na obiad wołowiny - znalazłam dzień bezmięsny w menu. ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- Co do zdjęć to owszem, mam możliwość, żeby wstawić, ale teraz zupa jest już zmiksowana, więc nic w niej nie widać
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:51.

czy to własny wege-wyrób?

kolacja powinna iść w miejsce 2-go śniadania, bo na noc nie jemy chleba na redukcji (chyba, że ćwiczysz intensywnie przed kolacją), z kolei sam kefir to nie posiłek

Tak samo sernik
oczywiście Dudi też jakbyś mógł