![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wypadek w Klamrach koło Chełmna
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;46068881]Ja już gdzieś czytałam, że nie będzie nawet składanego wniosku o to, aby kierowca poniósł odpowiedzialność karną. Bo odpowiedzialność karna w wypadku nieletnich jest tylkio w przypadkach świadomego wyrządzenia krzywdy a to jest nieumyślne spowodowanie śmierci i tym ma się zająć tylko sąd rodzinny...[/QUOTE]
Całkiem prawdopodobne więc w sumie nic tu nie wymyślimy, możemy jedynie podyskutować nad zasadnością takiego prawa. Chyba, że to, że wsiadł pod wpływem podciągnęłoby się jednak pod umyślne spowodowanie śmierci. Jednak raczej nie w przypadku 16-latka. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-04-16 o 23:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#93 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Porównałam ich do przedszkolaków nie w zamierzeniu, żeby traktowac ich tak samo. Tylko w zamierzeniu, żeby spojrzeć na to innym okiem - grupka przedszkolaków ładuje si,ę do samochodu - kontra grupka rozwydrzonych dzieciaków po alko ładuje się do samochodu. Oba przypadki są inne ale w obu odpowiedzialność ponosi ten, co zdecydował się prowadzić ten samochód. Ciężko tu osądzać współwinę pasażerów no... Z pewnością mieli wpływ na wypadek, bo byli jego współuczestnikami. Ale jak kolega powie drugiemu koledze - "potrzymaj sobie płomień zapalniczki przy samej dłoni - fazaaa" - to znaczy, że o jest współwinny jego oparzeń? Sprawa jest dosyć dyskusyjna. Nie wiemy też tak naprawdę co do końca działo się na tej imprezie, dlaczego te dzieci zdecydowały się wsiąść do środka i czy nie miały oporów, czy nikt nikogo nie zatrzymywał... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Wtajemniczenie
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;46068918]No jak to? To 13-latkę można usprawiedliwić a 16 latka na przykład już nie?? Coś mi tu nie gra... Poza tym PRAWIE dorosły to nie dorosły... Niektórzy w wieku +18 to jeszcze dzieci a Ty tu mówisz o prawie doroslych. Byli niedojrzali, wymyślili głupią zabawę, ale kierowca na to przyzwolił - tak czy siak będzie żył z tym do końca życia i współpasażerka myślę, że też...
Porównałam ich do przedszkolaków nie w zamierzeniu, żeby traktowac ich tak samo. Tylko w zamierzeniu, żeby spojrzeć na to innym okiem - grupka przedszkolaków ładuje si,ę do samochodu - kontra grupka rozwydrzonych dzieciaków po alko ładuje się do samochodu. Oba przypadki są inne ale w obu odpowiedzialność ponosi ten, co zdecydował się prowadzić ten samochód. Ciężko tu osądzać współwinę pasażerów no... Z pewnością mieli wpływ na wypadek, bo byli jego współuczestnikami. Ale jak kolega powie drugiemu koledze - "potrzymaj sobie płomień zapalniczki przy samej dłoni - fazaaa" - to znaczy, że o jest współwinny jego oparzeń? Sprawa jest dosyć dyskusyjna. Nie wiemy też tak naprawdę co do końca działo się na tej imprezie, dlaczego te dzieci zdecydowały się wsiąść do środka i czy nie miały oporów, czy nikt nikogo nie zatrzymywał...[/QUOTE] 13 latka z zasady jest mniej dojrzała niż 16- latek. Są oczywiście wyjątki, ale dla mnie 16- latek jest na tyle dojrzały emocjonalnie żeby rozważyć ryzyko i przewidzieć skutki. Mówię, nie wybielam kierowcy, bo za sam wypadek winę będzie ponosił kierowca, to że był tak tragiczny w skutkach jest współwiną wszystkich. Różnica między przedszkolakiem a rozwydrzoną młodzieżą polega na tym, że małe dziecko jakim jest przedszkolak jest pozbawione zdolności przewidywania i oceniania ryzyka, jako że nie ma jeszcze takiej świadomości o otaczającym świecie, nastolatek taką świadomość powinien już mieć.
![]() |
#95 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Wtajemniczenie
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;46068957]Tak, rozważa ryzyko dla siebie samego i przewiduje skutki dla innych jak również siebie samego, a o czym wcześniej mówiłam? - jakby taki 16-latek nie wsiadł do samochodu i poszedł pieszo, to by przeżył, ale czy zapobiegłby wypadkowi? Nie sądzę. Może też wsiadł pod presją grupy, nie wiadomo. A jakby taki 16-latek miał zapobiec wypadkowi? Zadzwonić na policję, że gdzieś tam z wioski X wyjeżdza samochód z pijanym kierowcą i grupą dzieci. I co wtedy? W artykułach pisalo, że w wiosce X nie ma policji, zanim by dojechała, to by samochód mógł być już w wiosce Y. Natomiast sam "donosiciel" mógłby mieć kłopoty bo sam był niepełnoletni i pijany. Dlatego własnie po analizie skutków, chyba by nie zadzwonil na policję. Więc OWSZEM, myślę, że nawet jakby dany 16-latek umiał przewidywac skutki i rozważać ryzyko, to nie zapobieglby wypadkowi, chyba że miałby taką siłę przebicia, by przeciwstawić się całej grupie rozbawionej młodzieży i jakby zniechęcił ich do takiej "zabawy".
i co ciekawe rozpatrujemy porwnując Wiem, że przedszkolaki i dzieci starsze się różnią. Chodziło mi o to, że te dwie grupy są różne ale kierowca bez względu na to czy przewozi przedszkolaki pozbawione zdolności przewidywania czy grupkę młodych którzy powinni takową umiejetnośc posiadać, to i tak kierowca ponosi odpowiedzialność a nie grupka jedna czy druga.[/QUOTE] Gdyby każdy 16 latek, który był obecny w tym samochodzie właśnie się tą umiejętnością popisał i powiedział ,,nie jadę, piłeś, nie masz prawa jazdy" albo chociaż ,,nie jadę, jest za dużo osób w samochodzie, lepiej pojechać 2 razy" wypadek nawet jakby się zdarzył nie byłby tak tragiczny w skutkach. Choć mógłby się w ogóle nie zdarzyć, waga ludzi i przemieszczanie się ciężaru w zakręcie tez mogły zrobić swoje. Problemem są nie tylko Ci ludzie, problemem jest mentalność społeczeństwa i to tych w ich wieku i tych starszych. Mimo iż wiemy, ze pasy ratują życie pasażerowie ich nie zapinają- bo z tyłu nie trzeba przecież. Jak widzimy pijanych kierowców nie reagujemy, bo przecież on tak zawsze jeździ, albo ma blisko do domu. Skoro jest powszechne milczące przyzwolenie to mamy i pijanych kierowców. Skoro pasażer godzi się wsiąść do pijanego kierowcy godzi się nie tylko na jazdę tego pijanego kierowcy i ryzyko z tym związane, ale również i innych. A mimo tego że nie reagujemy potem się oburzamy, że mamy pijanych kierowców. Dla mnie to hipokryzja znacznej części społeczeństwa. Podwójne standardy moralne. Ja jak się oburzam na pijanych kierowców to reaguję albo zapobiegam. Jeśli nie reagujemy- nie mamy podstaw do oburzenia, bo właśnie na to się godzimy. Mamy to na co się godzimy. Porównujemy przewożenie grupy nastolatków i przedszkolaków ze sobą pod względem odpowiedzialności kierowcy za obie grupy. Jednak nie zapominajmy o tym że kierowca również był 16- latkiem o podobnym rozwoju psychicznym. Dlatego tak się upieram przy tym, że każde z nich powinno przewidzieć ryzyko i prawidłowo je ocenić.
,,Jestem Panią swojego życia i sumienia.... Twojego też będę..." Edytowane przez Aaniol_apokalipsy Czas edycji: 2014-04-17 o 00:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dzwoniłaś kiedyś na swoich znajomych na policje? tak samo jak obwinianie tego chłopaka, który nie wsiadł, bo im powiedział, że są pijani i z nimi nie wsiądzie do samochodu. tak, oczywiście na pewno dałby radę 9 osobom zabrać kluczyki i tak, oczywiście, dzieciaki w szkole daliby mu żyć, jakby zadzwonił na policję. nie lubię takiego umoralniania po fakcie. oczywiście wszyscy są winni dookoła. dla mnie winę za tą sytuację niestety ponoszą rodzice. i to, że młodzież z małych miejscowości często nie ma innej rozrywki niż picie alkoholu, o czym nikt w ogóle nie mówi. jak i o tym, że niestety takie jeżdżenie i podwożenie się na wsiach to często normalna sprawa - bo to tylko kilkaset metrów, no w końcu znam dobrze tą trasę, a tak w ogóle to jak mam wrócić do domu...
![]() |
![]() |
#98 | |
Konto usunięte
|
Aaniol_apokalipsy - Oczywiście, masz rację. Gdyby całe towarzystwo było odpowiedzialne to w ogóle by nie doszło do całej sytuacji. Nie tylko wypadku ale także "kradzieży" samochodu od ojca, wsiadania bez prawka, wsiadania po alkoholu, przeładowania samochodu... Dlatego mówię, że ci ludzie są winni własnej głupoty tylko i wyłącznie. A kierowca jest winny spowodowania wypadku.
Znieczulica społeczna panuje, ale tutaj moim zdaniem bardziej wychodzi na pierwszy plan zaniedbanie ze strony rodziców. Ten chłopak musiał wcześniej jeździć samochodem, mieć na to ciche przyzwolenie. Poza tym wielu odpowiedzialnych rodziców pilnuje dzieci na imprezach, jeśli jest to "impreza" niepełnoletnich i nie zostawia ich samym sobie. Ktoś by powiedział - ale po co, 16 latkowie, 17 latkowie to nie dzieci. Cóż, chyba jednak dzieci... nie myślące. ---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 01:13 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Wtajemniczenie
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;46069002]Aaniol_apokalipsy - Oczywiście, masz rację. Gdyby całe towarzystwo było odpowiedzialne to w ogóle by nie doszło do całej sytuacji. Nie tylko wypadku ale także "kradzieży" samochodu od ojca, wsiadania bez prawka, wsiadania po alkoholu, przeładowania samochodu... Dlatego mówię, że ci ludzie są winni własnej głupoty tylko i wyłącznie. A kierowca jest winny spowodowania wypadku.
Znieczulica społeczna panuje, ale tutaj moim zdaniem bardziej wychodzi na pierwszy plan zaniedbanie ze strony rodziców. Ten chłopak musiał wcześniej jeździć samochodem, mieć na to ciche przyzwolenie. Poza tym wielu odpowiedzialnych rodziców pilnuje dzieci na imprezach, jeśli jest to "impreza" niepełnoletnich i nie zostawia ich samym sobie. Ktoś by powiedział - ale po co, 16 latkowie, 17 latkowie to nie dzieci. Cóż, chyba jednak dzieci... nie myślące.[COLOR="Silver"] [/QUOTE] Tak, to jest wina rodziców, ja będąc w ich wieku miałam pewne zasady wpajane. Nie jeździłam samochodem bez prawa jazdy, mimo że możliwości miałam. Jak już zrobiłam prawo jazdy wiedziałam że kierownica i alkohol nie idą w parze, bo nawet niewielka ilość osłabia reakcje i może doprowadzić do tragedii. Poza tym jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia- jakim cudem rodzice nie zauważyli, że nie ma samochodu. Wydaje mi się, że zabrakło u wszystkich, nie tylko u kierowcy wpojenia pewnych żelaznych zasad. ---------- Dopisano o 01:25 ---------- Poprzedni post napisano o 01:20 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#100 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Prędzej bym powiedziała, że jakieś rozsądne dzieciaki powinny obudzić właścicieli auta albo zadzwoniły po swoich rodziców którzy może obok mieszkają, żeby przyjechali pomóc, bo jakieś dzieci chcą jechać pijane samochodem... Ale myślę, że taka osoba też zostałaby uznana za kapusia i wytykana przez rówieśników i miałaby problemy, ze dala się przyłapać po alkoholu. Młodociani myślą swoimi kategoriami. Wolą liczyć na to, że może się jakoś upiecze wszystko, niż łądować się w problemy albo zostać "kapusiem". Tak sądzę. ---------- Dopisano o 01:35 ---------- Poprzedni post napisano o 01:34 ---------- Ja naprawdę prędzej bym obwiniała rodziców tych dzieci, niż samych współpasażerow. Bo niepełnoletni powinni być pod opieką rodzica, ktory ponosi odpowiedzialność... Szczególnie rodziców w domu, gdzie była ta cała impreza... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dlatego ja nie uważam, że ten chłopak, który nie wsiadł jest winny i ja też nie czuje się winna. ludzie nie reagują w takich małych miejscowościach, właśnie z takich powodów. plus to, że policja w małych miejscowościach się nadaje... ale to już osobny temat. mojej mamie ukradli torebkę, jak wracała ze stacji kolejowej, oczywiście byli za mało inteligentni, żeby wyłączyć telefon i dałoby się ich zlokalizować, ale policja przyszła, spisała protokół i nic nie zrobiła. kilka miesięcy później moi rodzice spotkali jakąś panią, która do nich podeszła i zapytała czy może z nimi się przejść, bo ją też okradli, tyle, że torebki się uczepiła, złamała sobie rękę i ogólnie poturbowana, bez telefonu, dzwoniła do pobliskich domów, wrzeszczała pomocy i nikt nawet nosa nie wychylił. było jeszcze kilka podobnych przypadków i wiadomo, że to jakieś małolaty, ale policja nic w tej sprawie nie robi. inna sytuacja - jadę sobie pociągiem do rodziców, tuż przed stacją ogromny huk w pociągu, jak jakiś grad, wysiadam, a na końcu peronu stoi bana knypków na oko może max 12-13 lat i rzuca sobie kamieniami w pociąg. nikt nie reaguje, a założę się, że tubylcy wiedzą kto to i jakoś nikt nic z tym nie robi. po prostu wszyscy chcą mieć święty spokój, a jeśli chodzi o dzieciaki to są po prostu bezkarne, bo najwyżej im nałożą kuratora. dorastając w mieście też miałam kontakt z ludźmi z różnych środowisk, ale tutaj pierwszy raz się z czymś takim zetknęłam. wiadomo, takie dzieciaki nie mają co ze sobą zrobić, zwłaszcza jak nie mają pieniędzy, ale to rolą rodzica jest coś zaproponować, zorganizować, wkręcić w jakąś pasję czy zapisać na dodatkowe zajęcia. no, nie wiem dla mnie szokujące jest, że dziewczynki w podstawówce wychodzą na noc i mają kolegów, którzy piją alkohol. też miałam 16 lat i w moim towarzystwie nigdy nie było dzieci z podstawówki, a jak miałam 13 to nawet nie wiedziałam, co to alkohol i inne używki.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Wtajemniczenie
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;46069042]No własnie, nie zdarzyło ci się zadzwonić i donieść na bliskich, tylko na obcych. Więc tak naprawdę nie wiesz jak byś zareagowała... Na obcych to każdy może zadzwonić i donieść. Na bliskich już trudniej. A na kolegów z klasy, żeby potem (jak to przed chwilą koleżanka zauważyła) być odrzuconym przez rówieśników w całej szkole i wytykanym - to już w ogóle trudna decyzja dla takiego małego dziecka, dla ktorego akceptacja w grupie jest bardzo wazna.
Prędzej bym powiedziała, że jakieś rozsądne dzieciaki powinny obudzić właścicieli auta albo zadzwoniły po swoich rodziców którzy może obok mieszkają, żeby przyjechali pomóc, bo jakieś dzieci chcą jechać pijane samochodem... Ale myślę, że taka osoba też zostałaby uznana za kapusia i wytykana przez rówieśników i miałaby problemy, ze dala się przyłapać po alkoholu. Młodociani myślą swoimi kategoriami. Wolą liczyć na to, że może się jakoś upiecze wszystko, niż łądować się w problemy albo zostać "kapusiem". Tak sądzę. ---------- Dopisano o 01:35 ---------- Poprzedni post napisano o 01:34 ---------- Ja naprawdę prędzej bym obwiniała rodziców tych dzieci, niż samych współpasażerow. Bo niepełnoletni powinni być pod opieką rodzica, ktory ponosi odpowiedzialność... Szczególnie rodziców w domu, gdzie była ta cała impreza...[/QUOTE] Nie wiem gdzie ta impreza była, ale jeśli faktycznie przy czy w jakimś domu- ewidentnie wina osób, które w tym domu przebywały bo miały bądź powinny mieć świadomość tego co się dzieje z młodzieżą. Jeśli zaś chodzi o samych rodziców tych nastolatków to ich wina polega na braku wpojenia pewnych norm i uświadomienia o ryzyku i odpowiedzialności. Jeżeli nie policja, sama powiedziałaś istnieje możliwość zawiadomienia rodziców. Nie rodzice- istnieje możliwość sprzeciwienia się i uświadomienia innych. Moim zdaniem jednak tam takiej próby sprzeciwu nie było. Padł pomysł i wszyscy zebrali się i postanowili sobie pojeździć czy wracać do domu. Na ty forum nawet wypowiadała się dziewczyna w ich wieku- napisała, że wolała by na piechotę iść 10 km niż wsiąsc do przeładowanego samochodu z osobą, która piła i jeszcze nie ma prawa jazdy. Wszystko zależy od mentalności i dojrzałości, której w tej sytuacji zabrakło wszystkim. Nie ulega oczywiście wątpliwości, co się już w jednej z wcześniejszych wypowiedzi pojawiło, że presja grupy też mogła odegrać swoją rolę. Na samą tragedię złożyło się wiele czynników, ale w zasadzie na chwilę obecną już możemy tylko gdybać. Takie tragedie, w tej czy innej postaci się zdarzały, zdarzają i zdarzać będą. A póki mentalność społeczeństwa w kwestii zażywania alkoholu się nie zmieni póty poprawy w tym zakresie nie będzie.
![]() |
#103 |
Konto usunięte
|
Tak, ale przyznaj, że ten wypadek wzbudza dużo emocji i prowokuje dużo komentarzy. Dobre kampanie społeczne powinny być oparte właśnie na takich autentycznych historiach, żeby młodzi ludzie byli swiadomi, że coś takiego to nie fikcja, ale może się zdażyćm każdemu, również im, jesli będą nieodpowiedzialni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 02:07 ---------- Poprzedni post napisano o 02:00 ---------- [1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;46069065]Tak, ale przyznaj, że ten wypadek wzbudza dużo emocji i prowokuje dużo komentarzy. Dobre kampanie społeczne powinny być oparte właśnie na takich autentycznych historiach, żeby młodzi ludzie byli swiadomi, że coś takiego to nie fikcja, ale może się zdażyćm każdemu, również im, jesli będą nieodpowiedzialni.[/QUOTE] Emocje są ogromne, jednocześnie dość sprzeczne. Żal nam życia młodych ludzi, żal mi rodzin które muszą sobie z tym poradzić, zastanawiam się jak Ci młodzi ludzie, a zwłaszcza kierowca sobie z tym poradzi. Kara karą, ale nie wyobrażam sobie życia z takim obciążeniem i to w tak młodym wieku. To powinna być pouczająca, choć bardzo smutna lekcja dla wszystkich: młodzieży, rodziców, kierowców i pasażerów. Jednak mam wrażenie, że ludzie szybko puszczą to w niepamięć, a żadna kampania nic nie pomoże jeśli społeczeństwo nie zmieni swojej postawy, dopóki ludzie sobie nie uświadomią, że po alkoholu nie wolno pod żadnym pozorem, choćby się waliło i paliło wsiadać do samochodu i tragedia może również przytrafić się nam. Dodatkowo dochodzi jeszcze kwestia, że pasy są po coś przeznaczone i że jest ich tyle ile miejsc w samochodzie.
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od zerówki chyba powinno się dzieciom wkładać do głowy, że nie jeździ się samochodem z pijanym kierowcą, bo widać rodzice z tego zadania się nie wywiązują. Teraz pewnie cała okolica rozpacza, i nic dziwnego, tyle że pewnie wiele osób wiedziało, że dzieci jeżdżą po pijaku. Niestety, za takie rzeczy się płaci straszną cenę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Teraz mi się uleje... ale
W ogóle nie wiem, dlaczego takie zdziwienie ![]() Pamiętam narzekania mojej matki, jak gdzieś wracaliśmy w święta od jednej rodziny do drugiej, jesu, Boże Narodzenie, lód na drodze a tutaj ktoś jedzie zygzakiem ledwie trzymając się kierownicy. Minęło kilkanaście lat, wracam z facetem w świąteczny wieczór od jednej rodziny do drugiej przedzierając się przez wioski - kurna, deja vu. Aha, jak miałam 13 lat to zdarzyło mi się pójść na ognisko i siedzieć do nocy. Bo na wiosce większość ludzi jest znana, albo rodzina, a siedzi się często przed domem własnych rodziców czy rodziny. Tylko że jakby moi starsi kuzyni wpadli na taki pomysł podpierniczyć samochód po piwach i wsadzić nas tam... to już nawet nie wyobraźnia, tylko zwykły strach przed rodzicami, którzy ZDECYDOWANIE nie odpuściliby nam. Nie zdarzyło mi się jechać w samochodzie z kimś pijanym. Nigdy. Żelazna zasada. Właśnie przez mieszkanie na wiosce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Mnie najbardziej przeraża już nie nawet jazda po pijaku, bo to standard, tylko to, że rodzice się własnymi dziećmi nie interesują.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
na wsiach to jest normalne że ludzie bez prawka, pijani jeżdżą samochodami, ile to się słyszy że grupa ludzi wracała pijana z imprezy i mieli wypadek, wszyscy zginęi a kierowca nie miał prawka bo mu zabrano je wcześniej.
rodzina wiedziała, wszyscy wiedzieli że ten pan prowadzić nie może i nikt nic nie robił. a później ci sami ludzie pewnie idą na pogrzeb i rozpaczają nad ofiarami, mówią jacy to porządni ludzie byli i że nie powinni tak szybko odchodzić, swojej winy zaś nie widzą, a oni niejako sami im do tych trumien wepchnęli, bo jakby powiedzieli: Zbychu zabrali Tobie prawko, nie jedziesz to zbychu by nie pojechał z kolegami i by nie zginęli w wypadku bo zbychu znowu sobie wypił. dlatego też pasażerowie powinni odpowiadać w sytuacji gdy zatrzymuje się pijanego kierowcę, bo widać że inaczej nie da się zwalczyć plagi pijaków na drodze. bo zmowa milcenia i tolerancji jest silniejsza niż te ciągłe apele w mediach aby nie jeździć po pijaku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Prawdą też, że na wsiach jest nuda, nie ma nic ciekawego dla młodych ludzi do zaoferowania. Do tego brak zainteresowania ze strony rodziców i wtedy młodzież sobie sama czas organizuje. Moja znajoma, która uczy w gimnazjum, mówi że jej uczniowie chodzą do okolicznej dyskoteki na imprezy... Gdzie 15 latek na imprezie z alkoholem, narkotykami? A z tej imprezy trzeba jakoś wrócić, znam dwie osoby, które już nie wróciły.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A brak zainteresowania dziećmi widać już od najmłodszych lat, byle głodne nie chodziło i w miarę czyste, a tak to telewizor, komputer i niech gówniarz głowy nie zawraca, mama musi serial obejrzeć, allegro przeszukać czy kolejny realiti szoł dla idiotów, stary to samo. Plus roszczeniowe podejście do szkoły, jakby to szkoła miała dziecko wychowywać. Jak można 13 latkę wypuścić na nocne wojaże, dopuszczając możliwość, że będzie zadawała się z pijanym towarzystwem? Chociaż przypuszczam, że rodzice będą mówić, że nic o tym nie wiedzieli, miała grzecznie siedzieć przy ognisku, a to jeszcze gorzej, nie wiedzieć, co robi ich 13 letnie dziecko... Przerażające jest to wszystko. ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- [1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;46068881]Ja już gdzieś czytałam, że nie będzie nawet składanego wniosku o to, aby kierowca poniósł odpowiedzialność karną. Bo odpowiedzialność karna w wypadku nieletnich jest tylkio w przypadkach świadomego wyrządzenia krzywdy a to jest nieumyślne spowodowanie śmierci i tym ma się zająć tylko sąd rodzinny...[/QUOTE] Z tego, co się orientuję wypadek, zawsze jest przestępstwem nieumyślnym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Ja się wychowywałam pół na pół miasto(duże) i wieś - sorry, muszę to przyznać, nie będę wychowywać moich dzieci na wsi. Po prostu nie.
Nuda, jedyna rozrywka to ogniska z piwem, zero zajęć dodatkowych, odcięcie nastolatków od szkoły (bo często się gdzieś tam dojeżdża), jak dzieciaka pilnujesz to dla niego to śmierć towarzyska (moja mama mnie dość pilnowała, powiedzieli że ona nadopiekuńcza kwoka a ja się wynoszę...) i wiele innych podobnych kwiatków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Mam to samo zdanie, bardzo dziwię się ludziom, którzy budują domy na jakichś zadupiach, albo robić dzieciom za taksówkę albo skazać je na wegetację.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Konto usunięte
|
szczerze mówiąc jestem w szoku z tym co piszecie :P
tzn w związku z tym co piszecie. nigdy by mi do głowy nie przyszło że to może być takie powszechne, tzn w mieście nie jest po prostu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Wtajemniczenie
|
Też byłam trochę zaskoczona już jak dziewczyny wczoraj o tym pisały. Zawsze mi się wydawało, że na wsiach jest spokojniej niż w mieście, a powszechna jest co najwyżej jazda po alkoholu na rowerze...
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
w tym samym czasie miał miejsce podobny, wg mnie bardziej szokujący wypadek
http://www.gazetakrakowska.pl/artyku....html?cookie=1 mam wrażenie, że wszelkie akcje przeciwko pijanym kierowcom są skierowane do mieszkańców miast, podczas gdy takie weekandowe tragedie rozgrywają się w mniejszych miejscowościach, gdzie niby wszyscy siebie znają i presja społeczna powinna być większa, tymczasem jest większe społeczne przyzwolenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Konto usunięte
|
a ja mam wrażenie że takie akcje skierowane są do wszystkich tylko teraz szukasz dziury w calym
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
A pomysl chociażby, jak młodzież ze wsi ma wrócić 10 km z wiejskiej dyskoteki do domu? Kto ma rozwieźć ekipę po ognisku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Tyle co na wsi byłam to u rodziny i może jestem dziwna ale przy mnie takich akcji nikt nie odwalał. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Ciekawe, że jak ja jeździłam na ogniska na wieś to zawsze był kierowca, który nie pił, albo to byłam ja albo ktoś inny ale nigdy nie było tak żeby wszyscy pili i pijana osoba rozwoziła ludzi. Wszystko jest kwestią organizacji, ale trzeba chcieć. Nie ma takiego usprawiedliwienia jak- było daleko a nie było komu odwieźć.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:35.