![]() |
#1 |
BAN stały
|
Świąteczna awantura o szynkę
I to dosłownie
![]() Więc generalnie święta mamy, jak chyba wszyscy zauważyli. Kościół, święconki, cmentarz, posty, blablabla. Właśnie, post. Moja rodzina tj. rodzice i babcia trzymają post od dzisiaj do niedzieli. Czyli zero mięsa, a tak normalnie to jedzą. Nie chcą, nie muszą. Nigdy w życiu w to nie wchodziłam, bo co mnie obchodzą praktyki innych. Jednakże dzisiaj rano wstaję, w domu ani kawałeczka wędliny nie ma. Null. Pytam, co mam zjeść? ŻADNEGO mięsa, się dowiedziałam. Bo post. Bo ja też pościć mam. Bom katolik. Ale ja nie jestem katolikiem, nie obchodzę. Mama cały dzień mi truje, że jeśli jutro (piątek) zjem mięso (dzisiaj to tam mniejszy post, czy coś), to mnie z domu wywali i w twarz mi da ![]() Co będzie, gdy jutro zjem to mięso? Tata się zirytuje, bo mama będzie zła. Pewnie od głuptasic mi się dostanie, ale generalnie to na tym się zakończy. Babcia jak znam życie zacznie od wyzywania, gadania, ryczenia, płakania, jakie ona ma wyrodne wnuczki, że jestem nienormalna, że ją serce boli, że jak ja zjem tego fileta to umrze i żebym jej się na oczy nie pokazywała. Cyrk na kółkach. Opcje są 2: 1. Nie ulegam, jem po swojemu. Straszna awantura, popsute święta, jeden wielki płacz, ale stawiam na swoim i nie podporządkowuję się innym. 2. Ulegam. Mam uczulenie na dużo rzeczy, wielu nie lubię, więc co dwa dni jeść będę? Nie wiem. Powiedziałam mamie, że ok, zgoda, mogę trzymać ten post EWENTUALNIE, ale że musi mi kupić łososia, bo ja naleśników smażonych na smalcu nie będę z nimi wpinkalać ani jajecznicy nie będę jeść 5 razy na dzień. Powiedziała: nie. No to zgoda, więc jem normalnie. Do tego jako osoba buńczuczna, zaboli mnie bardzo, że będę musiała się zgodzić z czymś, czego nie wyznaję i nie obchodzę. Niby nie będzie awantury o to ale jak co roku i jak co dzień będzie 10 o coś innego. I zastanawiam się, co robić? Jestem na utrzymaniu rodziców, to fakt, ale to nie znaczy, że muszę swoje poglądy im podporządkowywać się. Powiedziałam, że będę trzymać post, jeśli będę mieć swoje "wegetariańskie" jedzenie. Nie będę mieć. |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
wasza koleżanka
|
Dot.: Świąteczna awantura o szynkę
Ile masz lat?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
and cigarettes
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ja bym wolała uniknąć wojny w domu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Czy czasem Kościół Katolicki nie zniósł zakazu jedzenia mięsa w post? Czy może odnosiło się to tylko do piątkowych postów, a nie do Wielkiejnocy?
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Jak byłam nastolatką to też byłam buńczuczna tak jak Ty. Teraz uważam, że buntowanie się dla samego buntu to głupota ale do tego trzeba dorosnąć
![]() A jak nie wytrzymasz bez wędliny to kup sobie w mięsnym 5 plasterków i włóż sobie do kanapki po prostu żeby one tego nie widziały... |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Taka ogarnięta na innych wątkach, a z szynką w piątek sobie nie umie poradzić i musi zakładać wątek na wizażu
![]() Ja bym jadła co jest przygotowane i nie zdziwiała. Post trwa jeden dzień, a się podniecasz, jakbyś musiała 40 dni o chlebie i wodzie. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Z jedzeniem bywa ciężko- wiem o tym dobrze, bo sama jestem wegetarianką, jako jedyna- ale przecież wystarczy na spokojnie dojść do jakiegoś kompromisu... To nie takie trudne, wystarczy odrobina dobrej woli
![]() To Twoja rodzina. Nie mogą narzucać Ci światopoglądu, ale Ty też nie masz moralnego prawa ich ranić. Skoro tak bardzo chcesz jeść mięso, to rób to tak, by nie widzieli i nie czuli się urażeni. 1. Czemu mama ma Ci kupować zaraz łososia? Kup sobie tańszego pstrąga, też dobry. O, i znam świetny przepis na spaghetti z tuńczykiem, jak chcesz to Ci podrzucę ![]() 2. Naleśniki są zdrowsze i lepsze smażone na oleju roślinnym. Polecam. Do tego nadzienie ze szpinaku lub innych ulubionych warzyw i wierz mi, najesz się jak dziki dzik. Ja katoliczką nie jestem, ale jeśli jest akurat msza w intencji zmarłej babci, to idę. Bo wiem, że to ważne dla moich rodziców i innych krewnych. Jak ciocia nie wiedziała, że nie jem mięsa i zrobiła na obiad pieczeń- też zjadłam, bo wiedziałam, że starała się specjalnie dla mnie przygotować wykwintny obiad i wolałabym później rzygać tą kaczką, niż zranić jej uczucia. O ile o przekonania walczyć warto, tak ważne jest, by była to mądra walka. A takie dziecinne wojenki z najbliższymi jak dla mnie są niewarte świeczki. Nie wiem, ile masz lat, ale dorośli ludzie się tak nie zachowują. |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;46075503]Taka ogarnięta na innych wątkach, a z szynką w piątek sobie nie umie poradzić i musi zakładać wątek na wizażu
![]() Ja bym jadła co jest przygotowane i nie zdziwiała. Post trwa jeden dzień, a się podniecasz, jakbyś musiała 40 dni o chlebie i wodzie.[/QUOTE] Wyjdź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja bym chciała wiedzieć, co jest takiego zdrowego w jedzeniu kanapek z wędliną.
![]() Bo masz w podpisie "jem zdrowo" ![]() Dla mnie problem typowy, pt: "taka jestem uciśniona, ci straszni katole rujnują moją młodość" Sory, ale "jem zdrow" wyklucza mi się z: nic nie lubię, nic nie umiem sobie wymyślić bez mięsa przez raptem 2 dni, brak szynki w lodówce przez 2 dni to napad na moje poglądy. To już lepiej jedz te jajka. W porównaniu z wędlinami nawet te farmowe z klatek, są chyba zdrowsze.
#11 |
Zakorzenienie
|
W Wieki Piątek (który już NIE JEST częścią postu, a triduum paschalnego) jest post ilościowy (jeden posiłek duży i dwie przekąski) oraz jakościowy (brak mięsa). W piątki wielkiego postu jest zakaz jedzenia mięsa, tak samo jak w każdy inny piątek w Polsce.
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Sorry forsvinn, ale jeden dzień to chyba każdy umie wytrzymać.
A jak nie to sklepy są otwarte w Wielki Piątek i kupisz sobie co będziesz chciała.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Twoja rodzina nie jest zbyt normalna (dzikie awantury i przemoc), i ja bym unikała awantur z tak błahych powodów. Idź zjeść coś na mieście albo zrób sobie coś bezmięsnego, według mnie nie ma sensu z dysfynkcyjną rodziną wzbudzać takich konfliktów. Tylko Ciebie to wykończy.
#15 |
Zadomowienie
|
Droga autorko - doskonale rozumiem o co Ci chodzi - chodzi o przekonanie i poszanowanie czyjegoś odmiennego zdania. Uleganie presji dla świętego spokoju obdziera trochę post z jego sensu. Ja również nie jestem osobą wierzącą, święta obchodzę bardziej ze względu na tradycje rodzinną, niż na ich religijny wydźwięk. Ja bym nie odpuszczała, ale ja mogę sobie na to pozwolić - mam 28 lat i znacznie partycypuje w kosztach utrzymania, wyżywienia, organizacji świąt również, więc jest to relacja bardziej partnerska. Tu chodzi o zasady i wzajemny szacunek. Pozdrawiam i wytrwałości życzę.
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
and cigarettes
|
Bez jaj. Piszesz, że nie będziesz miała co dwa dni jeść, jeśli Ci nie dadzą mięsa, a tu bach - tuńczyk z lodówki wyskakuje.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Poszłabym zjeść obiad na miasto
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
już wychodzę ![]() Edytowane przez 201803080934 Czas edycji: 2014-04-17 o 14:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Lexie, tu nawet sklepów dwóch nie ma, a co dopiero knajpa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
sissy that walk
|
Rodziny nie zmienisz, więc skoro ma być taka histeria, to nie wiem po co wzniecać awantury. Zjedz na mieście albo w domu jedz jeden dzień bez mięsa (czy raczej bez tej szynki, bo ryby i naleśniki na smalcu wcale wegetariańskie nie są, toteż zamachem na zdrowie i życie niepoprawnych mięsożerców też nie będą). Generalnie wydaje mi się, że jak na osobę która ma taki dom, jesteś nadzwyczaj buńczuczna i że trochę na siłę jest to Twoje "nie, bo nie". Niby mądrzejsza jesteś od wariatów z Twojego domu, a nie rozumiesz, że w pewnych sytuacjach dojrzali ludzie nie stawiają na swoim, nie żeby "dać komuś wygrać", tylko żeby nie oszaleć.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2014-04-17 o 14:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
and cigarettes
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Farmakopea Mi możesz podesłać ten przepis, z chęcią go wypróbuję ![]()
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 Edytowane przez Leszy Czas edycji: 2014-04-17 o 14:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Ja mogę dać Ci przepis na łososia pieczonego. Bierzesz łososia z Biedry, posypujesz a) przyprawą do ryb w mniej zdrowej wersji b) ziołami, np. prowansalskimi i odrobiną soli oraz skraplasz oliwą. Wsadzasz do piekarnika na 180 stopni, wyjmujesz kiedy gotowe (każdy piekarnik działa inaczej) i zjadasz z np. brokułami. Pycha i zdrowe.
---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- A spaghetti robię ja tak: oliwa na patelnię, czosnek w kawałkach, dusi się. Potem tuńczyk z puszki i mieszamy aż się udusi, potem wrzucam pomidory (np. z puszki całe), podduszam aż sos z pomidorów się zredukuje i doprawiam ziołami. Potem na ugotowany makaron i posypuję serem.
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
zrob sobie sama cos dobrego.
po drugie odwyk od miecha to zdrowa rzecz.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Oby do wiosny
|
Postne naleśniki smażone na smalcu. Dobre
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo w Polsce kościół dalej myśli że panują tu wieki ciemne i każdy ich będzie słuchał, a świat poszedł do przodu i zdanie kościoła już coraz mniej liczy się dla zwykłych ludzi, zresztą w innych krajach sprawy pedofilskie są od razu są zgłaszane do prokuratury a Włosi i Polacy powiedzieli że ich to nie dotyczy i raportować będą tylko Watykanowi, to też dużo mówi o stosunku kościołów do zmian/reform. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
wańka wstańka
|
Wg mnie szynka i mięcho to tylko pretekst z Twojej strony do kolejnej rozkminy na temat tego jak to rodzina cię ciemięży, a Ty tupniesz nóżką.
Rada jest prsota: dorośnij. Dojrzałość, dorosłość czasami wymaga dostosowania się do niewygodnych sytaucji czy załatwiania spraw dyplomatycznie. Ogarnij się, wyprowad z tego toksycznego domu i jedz co ci się żywnie podoba.
nauczycielu, zajrzyj ![]() Edytowane przez ajah Czas edycji: 2014-04-17 o 14:21 Powód: lit |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:08.