Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-18, 16:04   #2101
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!

Cytat:
Napisane przez rybkaa90 Pokaż wiadomość
Chcą dyspozycyjności, wręcz służalczości a dają nędzne grosze, z którymi nie wiadomo co zrobić czy opłacić rachunki czy zrobić zakupy Najgorsze są zmiany po 12h, co z tego jak później jest dzień wolny, który u mnie polegał na odsypianiu, sprzątaniu i ogólnym ogarnięciu się To jest dramat i jeszcze ci klienci z fochami , rzucający obelgami, nerwowi.. Tego na dłuższą metę nie da się wytrzymać! Na pewno nie za takie pieniądze, jakie oferują... I jeszcze w większości jest odpowiedzialność finansowa za ewentualne braki! Przy takiej wypłacie, to jest śmiech na sali.
Masakra, aż mi się humor zepsuł... Pracować po to , żeby nie mieć kasy, 1500zł jak bede zarabiała to za parę lat dom będzie w stanie ruiny, każdy sprzęt jak się zepsuje to nie kupie nowego, samochodu też się trzeba będzie pozbyc, świetne perspektywy...jak o tym myślę, to żyć się odechciewa..
o_Khaleesi_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-18, 16:10   #2102
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

ja idę za 1000 zł do pracy w biurze. Tyle mojego, że mieszkam z rodzicami więc jakoś będę żyła ale to na teraz, a co potem... to nie wiem. A idę do tej pracy bo 2 lata byłam bezrobotna więc lepszy rydz niż nic
Stary 2014-04-18, 19:34   #2103
Lynn
Zakorzenienie

Ja parę lat temu pracowałam za 700 zł w sieciówce na pół etatu. Nie żałuję tego okresu, chociaż oczywiście uważam, że nie są to godne pieniądze. Ta praca mnie nauczyła jednak szacunku do pieniądza i do pracy jako takiej. Ja za 1500 zł bym poszła bez mrugnięcia okiem do sklepu. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w moich okolicach płacą niewiele więcej za pracę biurową, w 90 % wykonywaną w jezyku obcym. To jest dopiero nieporozumienie.
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-18, 19:37   #2104
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
Masakra, aż mi się humor zepsuł... Pracować po to , żeby nie mieć kasy, 1500zł jak bede zarabiała to za parę lat dom będzie w stanie ruiny, każdy sprzęt jak się zepsuje to nie kupie nowego, samochodu też się trzeba będzie pozbyc, świetne perspektywy...jak o tym myślę, to żyć się odechciewa..
W moim regionie ludzie pracują za taką kasę a nawet mniejszą i jeszcze dzieci maja i jakoś żyją.
Jeśli zdarzy się cud i mnie po stażu przyjmą do urzędu to będe robić za 1200. Więc 1500 na początek to jest ekstra forsa.
Minimalna pensja żeby żyć jako- tako w Polsce to 2,5- 3 tysie powinno być, przy tych cenach które mamy obecnie.
Gdybym była na twoim miejscu to brałabym robote za 1500. No ale ja z Polski Z.

Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Czas edycji: 2014-04-18 o 19:38
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-18, 19:42   #2105
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lynn Pokaż wiadomość
Ja parę lat temu pracowałam za 700 zł w sieciówce na pół etatu. Nie żałuję tego okresu, chociaż oczywiście uważam, że nie są to godne pieniądze. Ta praca mnie nauczyła jednak szacunku do pieniądza i do pracy jako takiej. Ja za 1500 zł bym poszła bez mrugnięcia okiem do sklepu. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w moich okolicach płacą niewiele więcej za pracę biurową, w 90 % wykonywaną w jezyku obcym. To jest dopiero nieporozumienie.
no dokładnie.
ja tak jak pisałam, mam teraz 8zł, z tym że wymagany jest biegły angielski. szef jest anglikiem, wszystko mu ogarniam niczym tłumacz przysięgły. za 8zł
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-18, 22:34   #2106
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Ja mieszkam w Warszawie, ale z racji tego, że to stolica to wcale nie uważam, żeby z pensjami tutaj było lepiej, w biurach też się zarabia 1200, w niektórych sieciówkach również. Mnie po prostu jest się ciężko pogodzić z faktem, że płacą takie pieniądze i że nic lepszego mnie w życiu nie czeka.
Stary 2014-04-19, 08:04   #2107
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mieszkam w Warszawie, ale z racji tego, że to stolica to wcale nie uważam, żeby z pensjami tutaj było lepiej, w biurach też się zarabia 1200, w niektórych sieciówkach również. Mnie po prostu jest się ciężko pogodzić z faktem, że płacą takie pieniądze i że nic lepszego mnie w życiu nie czeka.
Rozumiem cię dokładnie bo sama też tak myślałam. Ile masz lat? Nie wiem czy to dla ciebie jakieś pocieszenie, ale przyjmując obecną ofertę, wcale nie zamykaj się na Nowe możliwości. Masz już ukończone studia?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-04-19, 08:19   #2108
ckin2u
Zakorzenienie

Dla mnie tez wynagrodzenie w Polsce biorac pod uwage jakie mamy ceny to jakies nieporozumienie..
ckin2u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 09:19   #2109
stokrotenka18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ckin2u Pokaż wiadomość
Dla mnie tez wynagrodzenie w Polsce biorac pod uwage jakie mamy ceny to jakies nieporozumienie..
to krzywda ludzi, Polacy coraz bardziej są zadłużani.. a Pan Premier nic z tym nie robi, ale my się odwdzięczymy na wyborach

"Matka nie musi wszystkiego rozumieć – wystarczy, żeby kochała i ochraniała. No i była dumna."
Paulo Coelho
stokrotenka18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 10:13   #2110
rybkaa90
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie Smutne jest to, że w sumie człowiek tyle pracuje i ciągle nic nie ma Żeby chociaż czas wolny był, a tak siedzi się w tej robocie za marny grosz. I jeszcze gnoją cię jak podczłowieka. Żeby chociaż była jakaś perspektywa, popracuję za te 1200 i po roku ciężkiej pracy podniosą stawkę, a tu nawet premii nie ma, nijak nie dorobię Teraz szukam pracy, jestem na etapie kończenia studiów. Jak potencjalny pracodawca się o tym dowiaduje, szybko ucina rozmowę Najlepiej być wiecznym studentem, żeby mogli na tobie jeszcze zarobić.

06.09.2014
rybkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 10:15   #2111
Lynn
Zakorzenienie

Mnie zawsze wnerwiało, że pracodawcy robili wrażenie, że to 1000 zł to jest mnóstwo pieniędzy...
Stary 2014-04-19, 10:20   #2112
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
Rozumiem cię dokładnie bo sama też tak myślałam. Ile masz lat? Nie wiem czy to dla ciebie jakieś pocieszenie, ale przyjmując obecną ofertę, wcale nie zamykaj się na Nowe możliwości. Masz już ukończone studia?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Mam 25 lat Moje doświadczenie to 8 mcy pracy jako kelnerka, pół roku na stoisku z e papierosami i pół roku stoisko z rajstopami gdzie mnie awansowali na kierownika po miesiącu ale później zamknięto punkt, plus jakieś dorywcze:hostessa, tajemniczy klient, 2 tygodnie na zastępstwo na recepcji. 2 lata nie pracowałam, uczyłam się w studium farmaceutycznym, niestety nie zdałam egzaminu, nie potrafię sobie poradzić z matematyką i chodziłam do szkoły językowej w tym czasie, teraz planuję zrobić kierunek higienistka stomatologiczna. Na studia nie mogę iść bo nie zdałam matury.

Szczerze jak czytam wymagania na niektóre stanowiska to aż się śmieję, bez przesady ale stanowisko kierownika czy zastępcy w sklepie odzieżowym nie wymaga 2 fakultetów i 10 jezyków, jest to stanowisko gdzie uważam firma powinna przeszkolić, poza tym nie ma tam nie wiadomo jak trudnych rzeczy, rozumiem że już jakiś regionalny kieorwnik itd to już poważniejsza sprawa ale w sklepie

Najbardziej śmieszy mnie to jak ktoś ma te studia a one są zupełnie nie związane z wykonywanym zawodem i tak się zastanawiam w czym ta osoba jest lepsza ode mnie.

Szczerze mówiąc to nie wiem jak mam pokierować swoim życiem zawodowym, po tym jak nie wypalił mi sklep z odzieżą używaną który był moim marzeniem, skończyły mi się pomysły na siebie, ale niestety czynsze za lokal są ogromne, lokal 50mkw, na Białołęce 5500k, na Bródnie 7500k, a to są przecież zadupia, nie wiem co trzeba robić żeby tyle utargować.
Stary 2014-04-19, 10:31   #2113
GrumpyCat
Wredny kotecek

A ja to chyba musze pogodzić sie z faktem że juz zawsze będę bezrobotna, na studia nie pojde bo status studenta pomoze tylko do 26 roku życia a ja w tym roku tyle skończę, no i świeżo po ślubie to też nie jest mile widziane, pracowałam w różnych miejscach ale nigdy na umowę o prace... To jest dopiero straszne, w razie choroby nic się nie należy, za dzien wolny nie płacą, urlop nie przysługuje....
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 10:37   #2114
ckin2u
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
A ja to chyba musze pogodzić sie z faktem że juz zawsze będę bezrobotna, na studia nie pojde bo status studenta pomoze tylko do 26 roku życia a ja w tym roku tyle skończę, no i świeżo po ślubie to też nie jest mile widziane, pracowałam w różnych miejscach ale nigdy na umowę o prace... To jest dopiero straszne, w razie choroby nic się nie należy, za dzien wolny nie płacą, urlop nie przysługuje....
Nie mysl w ten sposob. Szukaj po prostu pracy i nie martw sie i nie wyszukuj nic na zapas. Nigdy nic niewiadomo, wazne to skupiac sie i dbac o terazniejszosc, bo inaczej nigdy nie dojdzie sie do fajniej przyszlosci. Glowa do gory i probuj
Stary 2014-04-19, 11:16   #2115
201801191006
Konto usunięte

ja od września planuję szukać pracy w szkołach językowych jako lektor, bo w końcu będę miała wszystkie potrzebne papierki. i w końcu będę mogła złożyć wypowiedzenie w obecnej pracy w sumie tż mi mówi żebym to wypowiedzenie złożyła już teraz, no ale wolę się jeszcze pomęczyć i potem na wakacje w jakieś tropiki jechać
Stary 2014-04-19, 16:41   #2116
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Mam 25 lat Moje doświadczenie to 8 mcy pracy jako kelnerka, pół roku na stoisku z e papierosami i pół roku stoisko z rajstopami gdzie mnie awansowali na kierownika po miesiącu ale później zamknięto punkt, plus jakieś dorywcze:hostessa, tajemniczy klient, 2 tygodnie na zastępstwo na recepcji. 2 lata nie pracowałam, uczyłam się w studium farmaceutycznym, niestety nie zdałam egzaminu, nie potrafię sobie poradzić z matematyką i chodziłam do szkoły językowej w tym czasie, teraz planuję zrobić kierunek higienistka stomatologiczna. Na studia nie mogę iść bo nie zdałam matury.

Szczerze jak czytam wymagania na niektóre stanowiska to aż się śmieję, bez przesady ale stanowisko kierownika czy zastępcy w sklepie odzieżowym nie wymaga 2 fakultetów i 10 jezyków, jest to stanowisko gdzie uważam firma powinna przeszkolić, poza tym nie ma tam nie wiadomo jak trudnych rzeczy, rozumiem że już jakiś regionalny kieorwnik itd to już poważniejsza sprawa ale w sklepie

Najbardziej śmieszy mnie to jak ktoś ma te studia a one są zupełnie nie związane z wykonywanym zawodem i tak się zastanawiam w czym ta osoba jest lepsza ode mnie.

Szczerze mówiąc to nie wiem jak mam pokierować swoim życiem zawodowym, po tym jak nie wypalił mi sklep z odzieżą używaną który był moim marzeniem, skończyły mi się pomysły na siebie, ale niestety czynsze za lokal są ogromne, lokal 50mkw, na Białołęce 5500k, na Bródnie 7500k, a to są przecież zadupia, nie wiem co trzeba robić żeby tyle utargować.
Nie myślałaś żeby skonczyć to studium, jeszcze raz podejść do egzaminów? Dobrze by było abyś miała fach w ręce, a wychodzi na to, że dużo cię od tego nie dzieli. Trzeba isć do przodu, mierzyć wysoko i mówić sobie " mnie się uda". Ja się interesuję sprawami kadrowymi itp, zresztą również zawodowo jestem z tym związana i ciągle moich znajomych motywuję, aby wreszcie zaczeli wierzyć w siebie i szukac mozliwości
Stary 2014-04-19, 17:02   #2117
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
Nie myślałaś żeby skonczyć to studium, jeszcze raz podejść do egzaminów? Dobrze by było abyś miała fach w ręce, a wychodzi na to, że dużo cię od tego nie dzieli. Trzeba isć do przodu, mierzyć wysoko i mówić sobie " mnie się uda". Ja się interesuję sprawami kadrowymi itp, zresztą również zawodowo jestem z tym związana i ciągle moich znajomych motywuję, aby wreszcie zaczeli wierzyć w siebie i szukac mozliwości

Ja od zawsze miałam problemy z matematyką, mój mózg tego nie ogarnia, dlatego też nie będe podchodziła drugi raz, bo to nie dośc że mnie frustruje to jeszcze wiem, że nie jestem w stanie tego zrobić.
Stary 2014-04-19, 17:27   #2118
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Ja od zawsze miałam problemy z matematyką, mój mózg tego nie ogarnia, dlatego też nie będe podchodziła drugi raz, bo to nie dośc że mnie frustruje to jeszcze wiem, że nie jestem w stanie tego zrobić.
A wziąć dobrego korepetytora,odżałować troche kasy,ale przynajmniej by Cię nauczył? Ja uważam,że wszystkiego da się nauczyć,potrzebny jest tylko dobry nauczyciel.
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 20:09   #2119
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
A wziąć dobrego korepetytora,odżałować troche kasy,ale przynajmniej by Cię nauczył? Ja uważam,że wszystkiego da się nauczyć,potrzebny jest tylko dobry nauczyciel.
Próbowałam podchodząc do matury Tak jak istnieje dysleksja tak uważam, że istnieją również dysfunkcje matematyczne. Mam problemy z liczeniem w pamięci, z najgłupszym nawet wydawaniem reszty, gdyby nie to, że teraz komputery pokazują ile wydać to robiłabym ciągle braki,a jak mi klient da inaczej, jak nie mam odpowiedniej reszty to muszę się wspomóc kalkulatorem. To jest dla mnie nie do ogarnięcia
Stary 2014-04-19, 20:34   #2120
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Cytat:
Próbowałam podchodząc do matury Tak jak istnieje dysleksja tak uważam, że istnieją również dysfunkcje matematyczne. Mam problemy z liczeniem w pamięci, z najgłupszym nawet wydawaniem reszty, gdyby nie to, że teraz komputery pokazują ile wydać to robiłabym ciągle braki,a jak mi klient da inaczej, jak nie mam odpowiedniej reszty to muszę się wspomóc kalkulatorem. To jest dla mnie nie do ogarnięcia
Trochę mnie dziwi w dzisiejszych czasach nie mieć matury. No ale to moje zdanie.
Też byłam noga z matmy i chemii ale zawzielam się i nawet na studiach udało mi się zdać te przedmioty a miałam tego masę.
Wg mnie kwestia zawzięcia się i motywacji.

Wysłane z mojego LG.
Stary 2014-04-19, 20:44   #2121
ParoleParole
Zakorzenienie

Cytat:
jak dla mnie dysleksja to tylko wytłumaczenie ludzkiego lenistwa i tyle

Mój brat np do matury w ogóle nie chciał podejść. Zdecydował się tylko na zdanie egzaminu zawodowego, ktory na szczęście zdal. Co do matury to glupi jest, bo nawet jak sie noga powinie to ma szansę poprawiania przez ileś tam lat. Po prostu jest leniwy i tyle.
Ale każdy jest dorosły i sam o sobie decyduję podejmując decyzję
Stary 2014-04-19, 20:46   #2122
ckin2u
Zakorzenienie

Tak czy siak to jest prywatna sprawa i nic nam do tego
Stary 2014-04-19, 21:04   #2123
Lynn
Zakorzenienie

Jak tam idzie oszczędzanie? U mnie nie idzie, kupiłam dzisiaj rodzicom żelazko na zajączka. Nie chcieli abym się dołożyła do wydatków świątecznych, więc im kupiłam prezent, bo stare żelazko przeżywa swoje ostatnie chwile, wręcz strach go załączać...
Stary 2014-04-19, 21:24   #2124
201801191006
Konto usunięte

u mnie idzie dobrze, bo jestem u rodziców

ale jak wrócę to czeka mnie zakup zasłon, firanek i rolet więc średnio zaoszczędzę
Stary 2014-04-19, 21:37   #2125
Milennka03
Zakorzenienie

Cytat:
schorzenie nazywa się dyskalkulia i jest to zaburzenie ktore można skutecznie leczyć i zminimalizować. Biorac pod uwage ze masz 25 lat i szłaś normalnym trybem nauczania (nie zaoczne liceum czy coś podobnego)to nie była obowiązkowa na maturze.
Wspomniałaś , że może gdyby wszystkie słoiki wróciły z powrotem do swoich pipidówek to byłoby więcej ofert pracy dla Ciebie.
Może tak a może nie. Może stolica potrzebuje ludzi wykształconych , poszerzających swoją wiedze. I może właśnie te słoiki mają nieco więcej do zaoferowania potencjalnym pracodawcom niż Ty. Obecnie wykształcenie to też nie zawsze gwarancja dobrej pracy ale matura to niezbędne minimum jeśli aspirujesz na coś więcej niż te 1500zł i narzekanie ,

a w temacie narzekania to wiecie jak jest, każdy ma coś z Achillesa co mu przeszkadza i tyle

-fasolinno-

siestowo

Edytowane przez Milennka03
Czas edycji: 2014-04-19 o 21:44
Milennka03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 21:44   #2126
Lady_AnneBelle
Carpe Diem!

Można dołączyć do wątku?
Oszczędzam odkąd zaczęłam pracować, czyli od plus/minus 9 lat.

Cytat:
Jak tam idzie oszczędzanie? U mnie nie idzie, kupiłam dzisiaj rodzicom żelazko na zajączka. Nie chcieli abym się dołożyła do wydatków świątecznych, więc im kupiłam prezent, bo stare żelazko przeżywa swoje ostatnie chwile, wręcz strach go załączać...
U nas z oszczędzaniem ciężko idzie, bo trochę ostatnio nieprzewidzianych wydatków było i będzie ale zawsze coś tam się odłoży.

Z racji tego, że w Wielkanoc przypadają moje imieniny dostałam od męża chromebooka a że czajnik elektryczny odmówił współpracy to na Wielkanoc dostałam nowy
Nie ma to jak praktyczne prezenty

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
u mnie idzie dobrze, bo jestem u rodziców

ale jak wrócę to czeka mnie zakup zasłon, firanek i rolet więc średnio zaoszczędzę
Mnie zakup firanek i zasłon czeka pod koniec roku

Z uniesień pozostało mi uniesienie brwi,
ze wzruszeń - wzruszenie ramion.

home sweet home

Lady_AnneBelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 21:49   #2127
Lynn
Zakorzenienie

Też mnie czekają zakupy wyposażeniowe, ale za 2 miesiące
Stary 2014-04-19, 21:51   #2128
Lady_AnneBelle
Carpe Diem!

Cytat:
Też mnie czekają zakupy wyposażeniowe, ale za 2 miesiące
Super

Czekałam na ten moment tyle czasu, że teraz nie mogę uwierzyć, że to prawie już

Z uniesień pozostało mi uniesienie brwi,
ze wzruszeń - wzruszenie ramion.

home sweet home

Lady_AnneBelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 21:59   #2129
ckin2u
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milennka03 Pokaż wiadomość
Obecnie wykształcenie to też nie zawsze gwarancja dobrej pracy ale matura to niezbędne minimum jeśli aspirujesz na coś więcej niż te 1500zł i narzekanie ,
No kurcze prawda jest taka, ze po studiach jest czesto ciezko znalezc prace za 1500
Stary 2014-04-19, 22:05   #2130
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Milennka03 Pokaż wiadomość
schorzenie nazywa się dyskalkulia i jest to zaburzenie ktore można skutecznie leczyć i zminimalizować. Biorac pod uwage ze masz 25 lat i szłaś normalnym trybem nauczania (nie zaoczne liceum czy coś podobnego)to nie była obowiązkowa na maturze.
Wspomniałaś , że może gdyby wszystkie słoiki wróciły z powrotem do swoich pipidówek to byłoby więcej ofert pracy dla Ciebie.
Może tak a może nie. Może stolica potrzebuje ludzi wykształconych , poszerzających swoją wiedze. I może właśnie te słoiki mają nieco więcej do zaoferowania potencjalnym pracodawcom niż Ty. Obecnie wykształcenie to też nie zawsze gwarancja dobrej pracy ale matura to niezbędne minimum jeśli aspirujesz na coś więcej niż te 1500zł i narzekanie ,
Doprawdy? Jakoś po tych swoich studiach większość pracuje za temu podobne stawki lub niższe, pomijając fakt, że sama matura to ja nie wiem uważasz że to test na inteligencję czy co? Zresztą nie mam tylko liceum, bo to wstyd w tych czasach, warto coś jeszcze dodać do tego, jak nie studia to jakieś lepsze studium. Mialam 2 lata przerwy w nauce (sprawa rodzinna), dlatego wyszło jak wyszło czego nie mogę sobie wybaczyc, bo chciałam iść na prawo.

Edytowane przez o_Khaleesi_o
Czas edycji: 2014-04-19 o 22:07
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości