Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-20, 16:18   #2191
cpp
Rozeznanie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

Lynn, jakim obszarem HR się zajmujesz? Zajmujesz się rekrutacją, przeprowadzasz rozmowy kwalifikacyjne? Bo jeśli tak, to miałabym parę pytań i chętnie się do Ciebie uśmiechnę na PW, jeśli nie masz nic przeciwko
cpp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-20, 16:26   #2192
Lynn
Zakorzenienie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

Rekrutacja się stricte nie zajmuję, ale interesuję się tym i jeśli masz pytania to pisz, może będę umiała odpowiedzieć
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-20, 16:30   #2193
juli_jka
now or never

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!

Cytat:
Napisane przez Lynn Pokaż wiadomość
Póki piszemy z zachowaniem podstawowych zasad kultury osobistej, to nie przeszkadza mi pisanie nie na temat

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

Moi znajomi z kolei narzekają, że nie ma pracy, że źle płacą. Przy czym nie wysyłają cv, tylko przeglądają stronki z ofertami i na tym się kończy. Praca sama do nikogo nie przyjdzie, trzeba coś w tym kierunku robić więcej niż potencjalna konkurencja Jako że tematy hr-owe są mi bliskie, to poprawiam im bądź zmieniam cv, podsyłam oferty pracy z różnych firm- i to mnei akurat dziwi, ze ja nie szukając pracy potrafię więcej znaleźć ofert niż same osoby zainteresowane. Sama pracuję od 8 lat, prace miałam lepsze i gorsze, ale wolałam robić cokolwiek niż siedzieć w domu i narzekać. Pracowałam typowo fizycznie, potem w sklepach, w biurach i od paru lat w różnych korpo. Na korpo tez ludzie narzekąją, ale na 3 korporacje, w których byłam , tylko 1 źle wspominam i nie chciałabym tam za żadne pieniądze świata wrócić.
no i tego nie czaję zupełnie. nie szuka, nie chodzi, nie sprawdza nie próbuje, tylko nosem kręci.
u mnie dziewczyna z HR mówi, że ciężko jest o pracownika, bo teraz jest taki rynek. to pracownik sobie wybiera, gdzie chce i za ile pracować. tylko właśnie jest ten problem to pracownik musi zrobić pierwszy krok.
przyjść do firmy
Stary 2014-04-20, 16:32   #2194
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cpp jak to mówiła moja psycholog trudności w przyswajaniu matematyki maja podłoże w pewnych predyspozycjach mózgowych natomiast umiejetność wysławiania sie to jest rzecz na która mamy wpływ. To samo moge powiedzieć ze ktoś jest idiota bo polski mu nie idzie a sa ludzi którzy lepiej sie czuja w naukach ścisłych, kompletnie nie rozumiem jak można mieć dwoje z polaka? Na zdobywanie matury juz dla mnie za późno tak czy siak i nie pozostaje mi nic innego jak sie z tym pogodzić i nadrobić czymś innym.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
o_Khaleesi_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-20, 16:54   #2195
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
Cpp jak to mówiła moja psycholog trudności w przyswajaniu matematyki maja podłoże w pewnych predyspozycjach mózgowych natomiast umiejetność wysławiania sie to jest rzecz na która mamy wpływ. To samo moge powiedzieć ze ktoś jest idiota bo polski mu nie idzie a sa ludzi którzy lepiej sie czuja w naukach ścisłych, kompletnie nie rozumiem jak można mieć dwoje z polaka? Na zdobywanie matury juz dla mnie za późno tak czy siak i nie pozostaje mi nic innego jak sie z tym pogodzić i nadrobić czymś innym.

yyyy
sama powiedziałaś, że drugi raz nie będziesz podchodzić do exam w studium farmaceutycznym
czyli, bo nie rozumiem, zamierzasz tak długo "próbować" zaliczać studia, kursy, aż w końcu coś będzie na tyle banalnie proste i Ci się uda zdobyć jakiś papier potwierdzający Twoje kwalifikacje?

sorry, nie obraź się, bo to nie oto chodzi, ale jeśli nie zmusisz mózgu do wysiłku, to nigdy kroku do przodu nie zrobisz, a zawsze znajdzie się ktoś młodszy, bez rodziny, bardziej dyspozycyjny i juz z ta wiedzą

wiele ludzi z korpo, gdzie jestem ( i ja też) albo chodzi na dodatkowy język, albo na jakieś kursy podnoszące kwalifikacje, żeby tej zdolności przyswajania wiedzy nie stracić.

jak nie zrobisz kroku do przodu to inni zrobią go za Ciebie, zostawiając cie o krok z tyłu.
Stary 2014-04-20, 17:11   #2196
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Nie ma tak i nigdy nie bedzie ze kazdy bedzie super wykształcony jeden maluje drugi śpiewa ktoś tam tańczy itd. Powinnam podejść drugi raz chociaż spróbować do tego egzaminu ale teraz jest juz za późno wiec ide dalej zobaczymy jak to bedzie. Pewnych rzeczy sie nie przeskoczy wiem jedno ze zawsze na przyswajanie wiedzy matematycznej musiałam poświęcać kilka razy wiecej czasu niz inni i z gorszym efektem. Nie było tak ze mi sie nie chciało i sie nie uczyłam, ale jak coś nie przynosi efektów to traci sie zapał i chęci.

o_Khaleesi_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-20, 17:14   #2197
niv_
Zakorzenienie

Mnie się już nie chce pracować, serio

Takie jakieś jałowe to moje życie - cięzko zmienić mi zmienić pracę, a nie uważam żebym miała jakieś małe doświadczenie, wykształcenie takie sobie, ale też raczej ujdzie i co z tego

Każdego ranka wstaję zła, zmęczona po nieprzespanej nocy, zestresowana tym, że znów muszę lub kolejnego dnia będę musiała pójść do pracy.

W Krakowie raczej nie zostanę, bo nie ma tutaj dla mnie pracy, tak samo w mojej rodzinnie miejscowości. Sił na zmianę miejsca zamieszkania i tym samym całego otoczenia też mi już brak.

Tutaj mam grono znajomych, rodzinę jak sobie pomyślę, że będę musiała znów zaczynać szukać pracy i się może przeprowadzić to płakać mi się chce.

W innych miastach nie znam prawie nikogo, mam też stosunkowo daleko w rodzinnie strony.

Z jednej strony piszecie, że łatwo o pracę, zarobki tez ujdą, tylko trzeba chcieć...cóż ja mam jakieś odmienne zdanie na ten temat. Pewnie to sprawa indywidualna i ze mną jest coś nie tak, ale jak dla mnie bardzo trudno znaleźć dobrą pracę w Polsce.

Edytowane przez niv_
Czas edycji: 2014-04-20 o 17:16
niv_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-20, 17:37   #2198
ckin2u
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niv_ Pokaż wiadomość

Takie jakieś jałowe to moje życie - cięzko zmienić mi zmienić pracę, a nie uważam żebym miała jakieś małe doświadczenie, wykształcenie takie sobie, ale też raczej ujdzie i co z tego

Każdego ranka wstaję zła, zmęczona po nieprzespanej nocy, zestresowana tym, że znów muszę lub kolejnego dnia będę musiała pójść do pracy.

W Krakowie raczej nie zostanę, bo nie ma tutaj dla mnie pracy, tak samo w mojej rodzinnie miejscowości. Sił na zmianę miejsca zamieszkania i tym samym całego otoczenia też mi już brak.

Tutaj mam grono znajomych, rodzinę jak sobie pomyślę, że będę musiała znów zaczynać szukać pracy i się może przeprowadzić to płakać mi się chce.

W innych miastach nie znam prawie nikogo, mam też stosunkowo daleko w rodzinnie strony.

Z jednej strony piszecie, że łatwo o pracę, zarobki tez ujdą, tylko trzeba chcieć...cóż ja mam jakieś odmienne zdanie na ten temat. Pewnie to sprawa indywidualna i ze mną jest coś nie tak, ale jak dla mnie bardzo trudno znaleźć dobrą pracę w Polsce.
a nie myslalas o wyjezdzie za granice?
ckin2u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-20, 17:44   #2199
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:

Jakiej pracy szukasz? Jakie masz wykształcenie i doświadczenie tak ogólnie?
Stary 2014-04-20, 17:54   #2200
mansikkaa
Zakorzenienie

od wtorku w rossmanie promocja -49%
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-20, 17:57   #2201
niv_
Zakorzenienie

Myślę o emigracji co jakiś czas, ale na myśleniu się kończy.

Wykształcenie humanistyczne skończyłam dawno temu europeistykę na UJ teraz kończę studia podyp. (niby, bo jakoś średnio mi się chce) na UE. Cały czas się uczę angielskiego, bo to moja zmora. No i mam jeszcze technika ekonomii.

Pracowałam przez kilka lat w budżetówce aktualnie w dziale windykacji. Praca mnie średnio interesuje, zdecydowanie nie moje klimaty, ale co zrobić.

Przypuszczam, że problem leży w tym, że pracownik administracyjny równa się zero i cięzko się przebranżowić.

---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ----------

Cytat:
Napisane przez mansikkaa Pokaż wiadomość
na wszystko / czy na coś konkretnie ?

Edytowane przez niv_
Czas edycji: 2014-04-20 o 18:10
niv_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-20, 18:05   #2202
mansikkaa
Zakorzenienie

Cytat:
na wszystko / czy na coś konkretnie ?
a w tv leciała reklama i za bardzo nie spojrzałam ale będą 3 części, najpierw kosmetyki do twarzy więc chyba kremy a pózniej kolorówka
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
Stary 2014-04-20, 18:12   #2203
201801191006
Konto usunięte

w ross teraz podkłady/róże/pudry/korektory.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-20, 18:12   #2204
ParoleParole
Zakorzenienie

Cytat:
mnie bardziej kusi -40 a naturze
Stary 2014-04-20, 18:29   #2205
doriiska
Zakorzenienie

Hej, można się przyłączyć?

moje sposoby na oszczędzanie:
- na uczelnię/do pracy kupuję sobie jedzenie, batony, wodę w markecie - nie lubię przepłacać, a wodę przelewam z dużej butelki do małej i zabieram ze sobą jedną parę razy,
- nie mam karty do bankomatu - nie dość, że zawsze mogłabym wydać pieniądze, to jeszcze musiałabym ją opłacać, co w przeciągu roku daje konkretną sumę,
- ograniczyłam kawę i inne przekąski na mieście, zrezygnowałam z weekendowego popalania,
- w ładną pogodę do pracy jeździłam rowerem, a nie komunikacją miejską,
- często przeglądam gazetki promocyjne, jestem zapisana do paru newsletterów i dostaję rabaty od 10 do 30%

Tak w skrócie, jak mi się coś przypomni, to dopiszę

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
w ross teraz podkłady/róże/pudry/korektory.
Oooo to świetnie, właśnie kończy mi się puder
Stary 2014-04-20, 19:00   #2206
201801191006
Konto usunięte

mi się kończy podkład, także idealnie się składa

przetestuję też może jakiś nowy korektor. a w następnym tygodniu chyba będą tusze do rzęs, także też zrobię zapas
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-20, 19:03   #2207
doriiska
Zakorzenienie

loloo, nie polecam korektora z lovely, takiego różowego z pędzelkiem - nakładałam by rozświetlić wory pod oczami i jak się odrobina dostała do oka to straszliwie szczypie, a po nałozeniu odrobinę piecze....

Edytowane przez doriiska
Czas edycji: 2014-04-20 o 19:05
doriiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-20, 19:15   #2208
mansikkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doriiska Pokaż wiadomość
- nie mam karty do bankomatu - nie dość, że zawsze mogłabym wydać pieniądze, to jeszcze musiałabym ją opłacać, co w przeciągu roku daje konkretną sumę,
ja musze mieć karte do bankomatu bo dostaje stypendium socjalne i alimenty które są przelewane na konto

---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ----------

Cytat:
Napisane przez ParoleParole Pokaż wiadomość
mnie bardziej kusi -40 a naturze
a na co ?
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
Stary 2014-04-20, 19:18   #2209
ParoleParole
Zakorzenienie

Cytat:
j
a na co ?
na kolorówkę
Stary 2014-04-20, 19:19   #2210
doriiska
Zakorzenienie

Cytat:
ja musze mieć karte do bankomatu bo dostaje stypendium socjalne i alimenty które są przelewane na konto
rozumiem, jeśli mieszkałabym w dużym mieście, to też pewnie bym miała, bo gdzie bym tam szukała co chwilę banku
Stary 2014-04-20, 22:30   #2211
Dorotti666
❤ bee happy ❤

o_Khaleesi_o

pisałaś coś, że pracowałaś jako tajemniczy klient.
Dobrze mi się wydaje?
Widzę właśnie ofertę i nie wiem czy wysyłać cv

Stary 2014-04-20, 22:57   #2212
asiula1306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
ja ostatnio widziałam ogłoszenia z wymogiem listu motywacyjnego na stanowisko sprzątaczki. Na sekretarkę rozumiem, w wielu firmach sekretarka zarabia naprawdę spoko (w porównaniu do średnich pensji w sklepach czy budżetówce)

ja mam możliwość wyjechania do ojca do Norwegii, ale... mam tu zwierzaki, moja mama ma depresję, babcia ma Alzhaimera, nie umiem tak po prostu się spakować i wyjechać za granicę zostawiając wszystko co kocham tutaj w Polsce w czystej pogoni za kasą. Owszem jest potrzebna ale obecnie mam inne priorytety, dlatego schowałam dumę do kieszeni i idę pracować za tysiaka. Nie będzie to trwało wiecznie, będę szukała w międzyczasie czegoś lepszego ale mając w głowie 2letni okres bezrobocia wiem, że będzie mi ciężko.
z tym LMem to padłam ale niestety, tak jest.
Moja babcia też ma Alzheimera, w ostatnim stadium i doskonale wiem jak ci ciężko zostawić rodzinę bo ja lada dzień się wyprowadzam (babcia mieszka u mnie w domu) i ciągle myślę jak to teraz będzie wyglądało. A moja mama, czyli jej córka, jest jedynaczką i tylko ona i ja się nią zajmujemy. I najciężej mi z myślą że moja mama zostanie sama na codzień z babcią (jest jeszcze dziadek i mój tato i brat ale cóż... dziadek sam jest schorowany i ma problemy z psychiką a tato czy brat nie zrobią przy babci wszystkiego, jak choćby umycie jej pod prysznicem)

Cytat:
Lecę bo wszystko mi się pokończyło!
asiula1306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-21, 01:26   #2213
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

asiula moja mama to też właśnie jedynaczka, u niej tak się poskładało, że najpierw dziadek umarł (rak płuc - 24h opieka bo babcia już nie była w stanie, mało co dziadka nie zabiła, oczywiście nieświadomie ), potem diagnoza (bo było wiadome, że coś się z babcią niefajnego dzieje), ojciec za granicą więc tylko ja pod ręką. Siekło ją próbowała popełnić samobójstwo (znalazłam ją - odratowana bez skutków ubocznych) ale to nie wyleczyło jej z depresji, teraz walczymy z jej chorobą. Dlatego tak ważne jest, żeby się nie załamać. Jak już kogoś zegnie to ciężko się zebrać do kupy, widzę po mamie, więc jakkolwiek by ciężko nie było (ja nie mam swojego życia prywatnego, pomagam, jak nie mamie to zwierzakom, nie mam faceta bo trafiam na samych debili, mam kiepsko płatną pracę ale nie mogę się poddać, bo jak ja się poddam to już całkiem wszystko szlag trafi) dlatego ciężko się czyta jak ktoś na każdym kroku pisze bez zastanowienia się, że się zabije. Ja gdyby nie to, że muszę wspierać mamę to bym w ogóle z łóżka nie wstawała bo co to za życie od 2010 roku odchodzą wszyscy, których kocham dziadek, moje 2 psy, kot, straciłam dziecko, idę do pracy za 900 zł - nie mam bajki, ale wiem, że nikt mi nie pomoże, jak ja się załamię to nikt tego za mnie nie zrobi.

Wracając do oszczędzania do dziewczyn, które kupują leki bo np. biorą coś dożywotnio, np. ja wapno. W aptekach potrafią być naprawdę różne ceny. Ja kupowałam wapno za 43 zł w starej aptece bo myślałam, że w każdej aptece są takie same ceny, jakie było moje zdziwienie jak poszłam do Zico (to chyba sieć aptek) i zapłaciłam za wapno 29,90 zł. (Dopiero potem wyczytałam w ośrodku, że jedynie leki refundowane mają w każdej aptece takie same ceny, wapno akurat refundowane nie jest a muszę je brać dożywotnio, już w takiej dawce słoniowej - nie mam połowy tarczycy i przytarczy i druga strona nie przejęła pracy więc mam niedoczynność i tarczycy i przytarczy).
Stary 2014-04-21, 08:23   #2214
niv_
Zakorzenienie

Z depresji bardzo cięzko wyjść, mi się nie udaje. Było całkiem dobrze teraz z powodu pracy znów mam nawrót. Po prostu nie mam siły tak dłużej żyć. Tyle lat zmarnowałam, a nic z nich nie mam.

Na promocji w Rossie planuję kupić pokłady z Bourjois. Chyba, że znacie jakieś dobrze kryjące podkłady innych marek dostępne w Rossie
Rzadko zmieniam kosmetyki od kilku lat używam podkładów z Gosha, ale chyba teraz chcę spróbować czegoś innego. Niestety, mam sporo zaczerwienień i blizn potrądzikowych, więc musi to być coś dobrze kryjącego.
Stary 2014-04-21, 10:00   #2215
asiula1306
Zakorzenienie

Cytat:
Z depresji bardzo cięzko wyjść, mi się nie udaje. Było całkiem dobrze teraz z powodu pracy znów mam nawrót. Po prostu nie mam siły tak dłużej żyć. Tyle lat zmarnowałam, a nic z nich nie mam.

Na promocji w Rossie planuję kupić pokłady z Bourjois. Chyba, że znacie jakieś dobrze kryjące podkłady innych marek dostępne w Rossie
Rzadko zmieniam kosmetyki od kilku lat używam podkładów z Gosha, ale chyba teraz chcę spróbować czegoś innego. Niestety, mam sporo zaczerwienień i blizn potrądzikowych, więc musi to być coś dobrze kryjącego.
Spróbuj Essence Stay All Day- bardzo dobrze kryje i jest mega tani Tylko jest mało kolorów ale może akurat trafisz na swój Ja też muszę do niego wrócić, bo teraz kończy mi się Stay Matte, ale jest średni, chociaż ze swoimi zaczerwienieniami sobie zaczęłam radzić. No i z niespodziankami raczej też, więc nawet lżejszy podkład i korektor dają radę

Co do depresji- ja jej nie mam ale często mam chwile że myślę sobie "ale zmarnowałam swój czas". Głównie wiąże się to z wyborem studiów, ale dopiero gdy je skończyłam to uświadomiłam sobie co chcę robić i poszłam jeszcze do szkoły w konkretnym kierunku. Studia dały mi jedynie tża

girlonthebridge, podziwiam cię, serio. I myślę że skoro do teraz się nie załamałaś z tak ciężką sytuacją to nic w życiu cię nie złamie.
asiula1306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-21, 10:07   #2216
juli_jka
now or never

tyle promocji, a ja w delegacjach :/
to nie sprawiedliwe ...

ale z drugiej strony to wszystko mam, może przydał by mi się lepsze coś do zmywania tuszu do rzęs ...
bo podkład - w moim przypadku krem BB i tak przez net zamówie
Stary 2014-04-21, 12:45   #2217
_czarny_kot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
Ja sobie tak pięknie wczoraj pojechałam na próbne dwie godzinki do pracy, wychodzę a tutaj auto uszkodzone, ktoś cofał, zahaczył o moje i sobie uciekł, 2 elementy uszkodzone.
Dlatego właśnie warto opłacać AC. Przynajmniej nie musisz ponosić kosztów takich zdarzeń z własnej kieszeni.
_czarny_kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-21, 13:01   #2218
ParoleParole
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
[
Wracając do oszczędzania do dziewczyn, które kupują leki bo np. biorą coś dożywotnio, np. ja wapno. W aptekach potrafią być naprawdę różne ceny. Ja kupowałam wapno za 43 zł w starej aptece bo myślałam, że w każdej aptece są takie same ceny, jakie było moje zdziwienie jak poszłam do Zico (to chyba sieć aptek) i zapłaciłam za wapno 29,90 zł. (Dopiero potem wyczytałam w ośrodku, że jedynie leki refundowane mają w każdej aptece takie same ceny, wapno akurat refundowane nie jest a muszę je brać dożywotnio, już w takiej dawce słoniowej - nie mam połowy tarczycy i przytarczy i druga strona nie przejęła pracy więc mam niedoczynność i tarczycy i przytarczy).
ja sobie w piątek kupiłam krople i proszki 45 zł teraz patrzę online mogłabym mieć za 30
Stary 2014-04-21, 13:14   #2219
Lady_AnneBelle
Carpe Diem!

Kiedyś jak wypadały mi włosy stosowałam ampułki Radical. Kupiłam kilka razy w aptece a jak się skończyły to zamówiłam przez internet i za dwa opakowania z przesyłką zapłaciłam tyle co za jedno w aptece. Tak samo było jak mąż stosował Nizoral. Sporo przepłacałam kupując w aptece w mieście.

Z uniesień pozostało mi uniesienie brwi,
ze wzruszeń - wzruszenie ramion.

home sweet home

Lady_AnneBelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-21, 14:05   #2220
Lynn
Zakorzenienie

Ja w piątek wydałam 70 zł na leki, w tym za same tabsy na alergię 35 zł...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości