|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#451 |
|
Irenosława Pierwsza
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;46079449]Fusiacola chciałabym, ale nie ma opcji. Mój organizm nie jest przygotowany
Moje jutrzejsze menu: R Ś: 2 kromki chleba razowego z białym serem chudym i dżemem truskawkowym II Ś: serek wiejski 150 g z rzodkiewką O: zupa-krem z czerwonej soczewicy z pomidorami, czerwoną cebulą i curry (ostra mi wyszła mmm) P: garść orzechów włoskich K: sałatka z rukoli, sałaty lodowej, mango, awookado, z mozarellą i pestkami granatu z miodowym winegretem (ciekawe czy mi to będzie smakowało )Jak to Waszym zdaniem wygląda? [/QUOTE]dla mnie np mozarella z brzoskwinią i sosem słodko - kwaśnym jest boooska
|
#452 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;46079966]No właśnie brak ryb też mnie zmartwił. Przez całotygodniowe menu ani razu nie ma ryby - żadnej i w żadnej postaci!
Co do jajek to akurat ja na jutro zamieniam dni - powinny być jajka na śniadanie, ale że jutro Wielki Piątek to nie będę jeść na obiad wołowiny - znalazłam dzień bezmięsny w menu. ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- Co do zdjęć to owszem, mam możliwość, żeby wstawić, ale teraz zupa jest już zmiksowana, więc nic w niej nie widać [/QUOTE]ja też wstawiam tu zupy kremy soczewicę kupiłaś suszoną czy w puszce? jedno mnie zadziwia jeszcze, jak tu co tydzień kupować granata na pestki ![]() ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Cytat:
|
|
#453 |
|
Konto usunięte
|
Soczewicę kupiłam suszoną. No z tym granatem to też mnie zastanawia - tym bardziej, że mam ich użyć z 1/3 granata :/ myślicie, że można go zamrozić?
|
|
|
|
#454 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
|
|
#455 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#456 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;46080217]Soczewicę kupiłam suszoną. No z tym granatem to też mnie zastanawia - tym bardziej, że mam ich użyć z 1/3 granata :/ myślicie, że można go zamrozić?
[/QUOTE]nie mam pojęcia nie jadłam nigdy
|
#457 |
|
Konto usunięte
|
Jak ma mi wystarczyć na 3 tygodnie to nie wyjdzie aż tak drogo
|
|
|
|
#458 |
|
Rozeznanie
|
lekkie R
1. dwa tosty z wędliną drobiową, serem i ogórkami konserwowymi 2. bułka z masłem i bitką wołową w chianti (zostało z obiadu, stwierdziłam, że będzie lepsze niż wędlina ), świeżo wyciskany sok z brzoskwini i cytryny3. makaron, de volaille, surówka (pomidor, ogórek, rzodkiewki, jogurt naturalny) trening (P90X3 - CVX) zaraz po: jabłko 4. tuńczyk w oleju, mała puszka kukurydzy z groszkiem + dużo herbat - zielona malinowo-miętowa, czarne z cytryną i sokiem malinowym, aromatyzowane |
|
|
|
#459 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak to smacznie wyglada Cytat:
|
|
#460 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w zasadzie to nie czuje głodu, ryby są bardzo syte nawet kawa przy tym szaro-burym menu wygląda jakoś gorzej![]() nie ćwiczę dziś waga pokazała rano najmniej jak miałam do tej pory bo równo 53kg ostatnio chyba niepotrzebnie spanikowałam tym sporym wzrostem wagi z dnia na dzień po przejściu na U i teraz mam dylemat czy zostać na erce czy robić kolejne podejście do utrzymania. ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;46079449] K: sałatka z rukoli, sałaty lodowej, mango, awookado, z mozarellą i pestkami granatu z miodowym winegretem (ciekawe czy mi to będzie smakowało )[/QUOTE]Gryzelda daj znać jak wyszła ta sałatka może jednak bym się skusiła, zwłaszcza, że mój tż uświadomił mnie dziś, że te granaty mają jakiś enzym, który przyśpiesza spalanie tłuszczu
|
|
#461 |
|
Przyczajenie
|
Od razu napomknę, że jestem wegetarianką, a w dodatku staram się unikać nabiału z racji słabego trawienia laktozy.
Moje wczorajsze R śniadanie: kawa z mlekiem kokosowym, owsianka z 4 łyżek płatków owsianych na szklance mleka kokosowego z pieczonym bananem i 2 łyżeczkami kakao lunch: szpinak z pieczonymi 4 młodymi ziemniaczkami, 2 burakami, marchewką i młodą kukurydzą z łyżką pesto z bazylii, szklanka Innocent Smoothie Strawberry&Cherry podwieczorek: kiesiel truskawkowy bez cukru z szklanką mrożonych owoców leśnych, jabłko i 3 mandarynki kolacja: 8 gotowanych w bulionie i sosie sojowym kotletów sojowych z szklanką groszku Czy nie za dużo ? |
|
|
|
#462 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
Przyśpiesza spalanie tłuszczu i zapewnia uczucie sytości. Tylko jakoś tak mało komfortowy w jedzeniu
|
|
#463 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() piję czasami herbatę superfruits z bio-activ (zielona herbata, granat, goji, ananas i jabłko) ale nigdy nie traktowałam jej jako środka na odchudzanie, kupuje raczej dla smaku ale widocznie coś w tym granacie jest, na pewno kupie świeżego przy okazji
|
|
#464 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
![]() każda kuleczka ma pestkę - trzeba uważać na zęby ![]() Do sokowirówki nie próbowałam... ale to mógłby być dobry pomysł
|
|
#465 |
|
Konto usunięte
|
Właśnie modlę się nad moją sałatką... To połączenie na słodko jest kompletnie nie moje :/ w ogóle nie przepadam za mozarellą, do tego słodki granat, słodkie mango, gorzkawa rukola i bezpłciowe awokado i miodowy dressing z octem winnym :/ Na pewno tego nie powtórzę...
|
|
|
|
#466 |
|
Raczkowanie
|
moje U:
I: koktail z 6 bananów, 6 suszonych daktyli, 200ml wody, 4 truskawek II: suszone banany, sok z 5 marchewek i 5 pomarańczy III: jedno mango IV: upieczone w piekarniku ziemniaki i marchewka(bez dodatku tłuszczu), sos(awokado, cytryna), sos pomidorowy surowy, sałata lodowa, oliwki zielone |
|
|
|
#467 |
|
Irenosława Pierwsza
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;46092033]Właśnie modlę się nad moją sałatką... To połączenie na słodko jest kompletnie nie moje :/ w ogóle nie przepadam za mozarellą, do tego słodki granat, słodkie mango, gorzkawa rukola i bezpłciowe awokado i miodowy dressing z octem winnym :/ Na pewno tego nie powtórzę...[/QUOTE]
Dawaj... pomogę ci, mi już ślinka pociekła ![]() Uwielbiam takie smaki
|
#468 |
|
Raczkowanie
|
R
09:00 dwie kromki grahama z humusem i pomidorem, plaster żółtego sera 12:00 banan, cappucino 15:30 barszcz czerwony, pierś z kurczaka z grilla, dwa małe gotowane ziemniaki, mix rożnych sałat z domowym winegretem 19:00 filet z dorsza z pieca Jutro i pojutrze R odpada bede sie oczywiście ograniczać, ale nie mam wpływu na to co będzie Radosnych, rodzinnych Świąt Wielkanocnych
|
#469 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#470 |
|
Raczkowanie
|
Śniadanie : jogurt naturalny z garścią Crunchy, garścią płatków owsianych z bananem i 5 truskawkami, herbata, pęczek rzodkiewek,
Przekąska - kawałek jabłecznika, herbata Obiad - Rosół z makaronem, 2 porcje rosołowe z tego makaronu :P Przekąska - jabłko, kiwi,marchew, jajko ![]() Kolacja - sałatka z brokułem, kukurydzą,kurczakiem, jajkami, pomidorem,ogórkiem kiszonym, papryką konserwową + sos z jogurtu naturalnego, 4 łyzek majonezu, czosnek,przyprawy, herbata. Co myślicie? R/U/P?
|
|
|
|
#471 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#472 |
|
Wtajemniczenie
|
kawa z mlekiem 3,2% trening 1) ekologiczny serek owczy na płatkach owsianych z winogronami + kawa z mlekiem 2) pikantny tuńczyk z tartą pietruszką, imbirem, gorczycą i odrobiną majonezu, pomidorki koktajlowe (zjadłam 2x tyle bo dokładałam w trakcie ) i 2 kromki grahama + sok wielowarzywny z żeńszeniem3) zupa selerowo-ogórkowa z ryżem 4) garść włoskich, kakao dekomoreno z mlekiem 3,2% bez cukru 4) kurczak z rękawa, ogórki w sosie z mięty cytrynowej i jogurtu naturalnego
Edytowane przez fusiacola Czas edycji: 2014-05-06 o 09:36 |
|
|
|
#473 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;46092033]Właśnie modlę się nad moją sałatką... To połączenie na słodko jest kompletnie nie moje :/ w ogóle nie przepadam za mozarellą, do tego słodki granat, słodkie mango, gorzkawa rukola i bezpłciowe awokado i miodowy dressing z octem winnym :/ Na pewno tego nie powtórzę...[/QUOTE] najprościej byłoby chyba wymienić ser na typowo słodki np ricottę, dodać do niej mango, granata i miodu - powstałby wówczas jakby deser i chyba obeszłoby się w tym posiłku bez dodatkowych tłuszczy (jak awokado), bo ten ser sam w sobie jest już dość tłusty być może ona sama zmodyfikuje Ci te przepisy, żeby smakowo bardziej Ci odpowiadały---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
proszę napisz, że pisząc porcje rosołowe miałaś na myśli coś innego niż to co zostaje z kury po odkrojeniu mięsa, czyli tłusta skóra i kości
|
|
#474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#475 |
|
Zadomowienie
|
U pod @ ma być..
10. sn. 2 kromki razowca na zakwasie z maslem i 4 plastrami swojskiej wedliny z chrzanem(2lyzki), ogórkiem kiszonym, sałatą i pomidorem, 2 jajka z majonzem, rzodkiewkami i kiełkami. 14.obiad. 2 szklanki żurku na prawdziwym zakwasie na mace zytniej, z : jajkiem calym i bialkiem z drugiego i marchewką gotowana 4 ziemniaczki z koperekiem, 2 biale kiełbaski prawdziwe (100proc meisa bez dodatków) 200g. znowu z chrzanem i cwikla surówka: pekinka, marchewka, ogorek, koperek, jogo nat. podwieczorek. spory kawalek szarlotki,3 male mini zajaczki (razem 35g) lindt z czekolady, kawa kolacja. 200g chudego twarogu + 15ml oleju lnianego +cebulka czerwona, ogorek kiszony, pomidorek, rzodkiewki, kielki, sol, pieprz i ocet jablkowy <3 i jak?
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-04-20 o 22:04 |
|
|
|
#476 |
|
Wtajemniczenie
|
tak
dzisiejsze bez zdjęć, bo jestem u rodziców na erkę się oczywiście nie załapie, ale staram się jak mogę ![]() 1) sałatka z 2 gotowanych jajek, sałaty lodowej, kabanosu domowego, pomidorków koktajlowych, ogórka, rzodkiewki i cebulki z sosem chrzanowym na jogurcie naturalnym z odrobiną śmietany, kromka żytniego chleba z ziarnem chia posmarowanej cienko domowym masłem + kawa z mlekiem - po święconym podobno się nie tyje ![]() 2) makowiec z bakaliami + kawa z mlekiemtrening 3) barszcz biały z ziemniakami 4) sernik + kawa z mlekiem5) pieczeń z indyka, surówka z czerwonej kapusty, suszonych śliwek, nerkowców i jabłka, lampka wina ![]() i jak to wygląda?
|
#477 |
|
Raczkowanie
|
Proszę o ocene
Na P Śniadanie: dwie kromki żytniego z masłem, jedna z samym jajkiem, druga z jajkiem,sałatą,pomidorem, ogórkiem,papryką konserwową i kawałkiem schabu domowego, herbata. Przekąska - kawałek serniko-makowca, jabłko. Obiad - rosół, pierś z kurczaka duszona w sosie, 2 łyzki kaszy, 2 łyzki buraczków. Przekąska - kawałek schabu domowego [ taki kawałek,że aż wcale :P ), marchew,herbata. Kolacja -3 łyzki sałatki z brokułem, kukurydzą,kurczakiem, jajkami, pomidorem,ogórkiem kiszonym, papryką konserwową + sos z jogurtu naturalnego, 4 łyzek majonezu, czosnek,przyprawy , do tego wzięłam sobie kawałeczek schabu,2 ogórki kiszone i kawałek papryki konserwowej , marchewka :P @fusiacola mi sie podoba
Edytowane przez czescwujku Czas edycji: 2014-04-20 o 19:34 |
|
|
|
#478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#479 |
|
Raczkowanie
|
Świątecznie nie-R
cały dzień poza domem ![]() 09:00 jajko, bardzo mała kromka chleba z masłem, kawałek babki drożdżowej, kawa z mlekiem 11:00 kawa z mlekiem 15:00 barszcz czerwony, pasztecik z ciasta drożdżowego z farszem z gotowanego mięsa z przyprawami, połowa rolady wołowej, dwie małe kluski, czerwona kapusta, sałata zielona z papryka, rzodkiewka i winegretem Po obiedzie:kawa i połowa kawałka sernika 17:00 urodziny: herbata, połowa kawałka ciasta z malinami 19:00 jajko na twardo, ogórek kiszony
|
#480 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A wiadomość z góry - moim zdaniem za mało ,ale co ja tam wiem :P |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:17.

)
[/QUOTE]

nie jadłam nigdy

jak to smacznie wyglada 

+ kawa z mlekiem