izotek - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-19, 20:02   #1051
fankam
Rozeznanie

Dot.: izotek

Moj lekarz mowil ze nie przepisuje swoim pacjentom izo w lecie. Mi tez odstawi po 3 mies brania. Szkoda. Na razie jestem po 1.5mies i tam gdzie mialam najwiekszy problem czyli czolo parchy znikly naprawde znacznie. Naomiast tam gdzie bylo ich mniej sa nadal, jakos sie to niesymetrycznie na twary rozlozylo bo prawy polik mam mega zly, lewy jako tako. Ogolnie nie jestem zadowolona. Ale moze biore za krotko. Wyniki krwibardzo dobre....
Bede chciala yjechac na wakacje wiec musze to chyba odstawic...szkoda, szkoda, szkoda.

Co zauwazylam ze skutkow ubocznych - wieksza sennosc i bardzo sybkie meczenie. Wczesniej ilownia i cwiczenia codziennie po aknenorminie juz po pierwsych tabletkach nie bylam w stanie cwiczyc krecilo mi sie w glowie i robilo mi ie slabo. Zrezygnowalm prawie calkim z aktywnosci fizycznej.

Edytowane przez fankam
Czas edycji: 2014-04-19 o 20:05
fankam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-19, 22:06   #1052
HelenaTrojańska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fankam Pokaż wiadomość
Moj lekarz mowil ze nie przepisuje swoim pacjentom izo w lecie. Mi tez odstawi po 3 mies brania. Szkoda. Na razie jestem po 1.5mies i tam gdzie mialam najwiekszy problem czyli czolo parchy znikly naprawde znacznie. Naomiast tam gdzie bylo ich mniej sa nadal, jakos sie to niesymetrycznie na twary rozlozylo bo prawy polik mam mega zly, lewy jako tako. Ogolnie nie jestem zadowolona. Ale moze biore za krotko. Wyniki krwibardzo dobre....
Bede chciala yjechac na wakacje wiec musze to chyba odstawic...szkoda, szkoda, szkoda.

Co zauwazylam ze skutkow ubocznych - wieksza sennosc i bardzo sybkie meczenie. Wczesniej ilownia i cwiczenia codziennie po aknenorminie juz po pierwsych tabletkach nie bylam w stanie cwiczyc krecilo mi sie w glowie i robilo mi ie slabo. Zrezygnowalm prawie calkim z aktywnosci fizycznej.
Yyy, specjalistką nie jestem, ale nie brzmi mi to dobrze. Może ktoś bardziej zorientowany się wypowie, bo coś mi się wydaje, że izo powinno się przerywać gdy są ku temu jakieś ważne powody (np. złe wyniki). Powinno się przecież wybrać daną dawkę (w stosunku do kg), ewentualnie przedłużyć. Ale przerwać Coś mi tu bardzo nie pasuje.
Stary 2014-04-19, 22:12   #1053
fankam
Rozeznanie

Ooo to mnie zmartwilas moze zly lekarz to jest
Mi powiedzial, ze mozna brac kiedy i przerywac kiedy sie chce bo to nie antybiotyk

Edytowane przez fankam
Czas edycji: 2014-04-19 o 22:14
fankam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-20, 13:42   #1054
Pani Barokowa
Rozeznanie

Mi też się wydaje to dziwne... Ja zaczęłam kurację cztery tygodnie temu i mój lekarz nie zamierza przerywać z powodu lata Izotek po prostu złuszcza skórę i ta nowa, świeża skóra jest bardziej podatna na promienie słoneczne, ale stosowanie filtru rozwiązuje problem Plus oczywiscie nie można sie opalać
Pani Barokowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-20, 19:30   #1055
krakowianka1991
Raczkowanie

ja czytałam,ze jeśli się nie wybierze pełnej skumulowanej dawki to zwiększa się prawdopodobieństwo nawrotu...także to bardzo dziwne,ze lekarz chce Ci przerwać kuracje...
krakowianka1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-20, 23:28   #1056
HelenaTrojańska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez krakowianka1991 Pokaż wiadomość
ja czytałam,ze jeśli się nie wybierze pełnej skumulowanej dawki to zwiększa się prawdopodobieństwo nawrotu...także to bardzo dziwne,ze lekarz chce Ci przerwać kuracje...
może węszy w tym interes, cholera to wie
właśnie też mi się kojarzy coś z nawrotem i to nasilonym w przypadku przerwania kuracji, ale to poszukaj sobie na necie szczegółów, bo piszę co gdzieś mi na forum mignęło.
a przede wszystkim zasięgnęłabym opinii innego lekarza, najlepiej jakiegoś polecanego wśród znajomych/na internecie.
Stary 2014-04-23, 10:16   #1057
double_bubble
Przyczajenie

A czy ktoś bierze jakieś suplementy przeciw wypadaniu włosów? Biore 2,5 miesiąca izotek i w ostatnim tygodniu zauważyłam, że wypada ich więcej niż zwykle :/ a właściwie, że wypadają, bo wcześniej prawie w ogóle nie wypadały...
double_bubble jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-23, 14:15   #1058
HelenaTrojańska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez double_bubble Pokaż wiadomość
A czy ktoś bierze jakieś suplementy przeciw wypadaniu włosów? Biore 2,5 miesiąca izotek i w ostatnim tygodniu zauważyłam, że wypada ich więcej niż zwykle :/ a właściwie, że wypadają, bo wcześniej prawie w ogóle nie wypadały...
Ja skończyłam 3miesiące i właśnie coraz więcej widzę, że lecą.
Derm zapisał mi ten Pilarix i mam wrażenie, że od kiedy go używam pojawiają się jakieś dziwne krostki w tym jeden biały czubek
"W czasie kuracji możesz się smarować czym chcesz" tiaaaa

W ogóle ostatnio wszystko tragicznie mi się goi. Ledwo się drapnę, a rana jak po zderzeniu z ciężarówką
Stary 2014-04-23, 18:05   #1059
DamnRight
Przyczajenie

Czy to już czas na izotretynoine?

Witam. Widzę, że to typowo damskie forum, ale czego się nie robi dla zdrowia Mam 18 lat z trądzikiem walczę od ponad 3 , zaczęło się z mojej winy i dopiero gdy poszedłem do liceum i zacząłem dbać o swój wygląd zdałem sobie sprawę jaką krzywdę sobie wyrządziłem poprzez wygniatanie byle malutkich syfków ot tak dla przyjemności. Rok temu byłem u pani dermatolog, niby najlepsza w Kielcach, a spojrzała tylko, stwierdziła "trądzik młodzieńczy" i przepisała tetralysal i jakąś maść robioną. Oczywiście po bodajże 2 opakowaniach 0 zmian i więcej lekarzy już nie odwiedzałem, bo łącznie za tą jedną wizytę i leki poszło ponad 250 zł. Ostatnio jakieś 2 miesiące temu nie dotykałem prawie wcale twarzy i co 2-3 dni smarowałem całą benzacne i przez prawie 3 tygodnie miałem twarz na którą dało się patrzeć jeśli coś wyskakiwało to niewielkie i szybko znikało. Ale potem samo z siebie: jeden drugi trzeci i cała twarz zawalona dopiero ostatni tydzień to poprawa, podczas gdy wcześniej było około tydzień gojenia parę dni spokoju, wysyp, parę dni z diodami na twarzy i od nowa cykl. Brał witaminę A i E (jakoś w listopadzie lub grudniu) nie zauważyłem zbytnio poprawy, a ostanio piłem drożdże i robiłem sobie z nich maseczkę, ale też nie zauważyłem jakiejś widocznej poprawy. I teraz moje pytanie czy to już pora na kurację witaminą A czy też izotretynoinę (bo to chyba to samo)? Zna ktoś sprawdzonego dermatologa w Kielcach? Dodaję jeszcze zdjęcia mojej twarzy sprzed paru dni (fakt, że zdjęcia robione były parę godzin po goleniu, ale przed wiele lepiej nie było, a i golę się elektryczną maszynką). Z góry dziękuję za poświęcenie chwili uwagi i odpowiedzi!
Zdjęcia (na podglądzie się nie wczytywały, więc dam linki, jak nie bedą działać to najwyżej w następnym poście wrzucę):
http://www.iv.pl/images/31260596869838863597.jpg
http://www.iv.pl/images/93969777313125832501.jpg
http://www.iv.pl/images/17630300069394398417.jpg

Edytowane przez DamnRight
Czas edycji: 2014-04-23 o 18:15
DamnRight jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-24, 05:01   #1060
maleoreggaerockers
Zadomowienie

Unhappy Dot.: Czy to już czas na izotretynoine?

Czesc
jesli chcesz brac Izotek to po pierwsze przeczytaj o wszystkich skutkach ubocznych
jak patrze na Twoje zdjecia to sprobowalabym innymi sposobami, poniewaz nie jest z Toba tak zle jak jest ze mna jeszcze.
ja biore Izotek 52dni.

jesli chodzi o dermatologa to bylam w Kielcach u wielu, ale przepisywali mi Tetrastal lub jakies masci ktore nic nie dawaly.
dopiero dr. Tyrka pierw zrobila mi kuracje antybiotykiem, a jak on nie pomogl to zalecila Izotek.
koszt leczenia jest bardzo duzu, na co musisz sie przygotowac....
dr. Tyrka przyjmuje tylko prywatnie, koszt jednej wizyty to 80zl+ jesli zdecydujesz sie na Izotek to okolo 150zl za 60tabletek.

jesli bedziesz chcial wiecej informacji to napisz mi prywatna wiadomosc i sie spiszemy na fb.
pozdrawiam

Mój album włosowy <3
maleoreggaerockers jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-24, 10:17   #1061
krakowianka1991
Raczkowanie

Dot.: Czy to już czas na izotretynoine?

Twoja twarz nie jest jeszcze w strasznym stanie..ja zanim zdecydowałam się na izotretynoinę leczyłam się u dermetologów, zarówno prywatnie jak i na NFZ, wydałam mnóstwo kasy, miałam łącznie chyba z 20 różnych maści, plus antybiotyk, i dopiero w lutym zmieniłam dermatologa i usłyszałam,że już nie mam innego wyjścia jak chcę pozbyć tego świństwa od ponad miesiąca przyjmuję ten silny lek. Spróbuj może jeszcze udac się do dermatologa może dostaniesz np differin czy coś takiego, niektórym to pomaga...ale jeśli zdecydujesz się na kuracje izotretynoiną to musisz się przygotowac na spore wydatki....
krakowianka1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-24, 15:02   #1062
Father of Dragons
Raczkowanie

Ale przecież jest jeszcze mnóstwo opcji- Zorac, Duac, Epiduo, Kwasy...można tak wymieniać i wymieniać.
Izotretynoina to pójście na skróty, ale to nie zawsze dobra droga.
Izo zawsze na samym końcu, gdy nic innego nie działa. Szkoda zdrowia
A izotretynoina to pochodna witaminy A
Stary 2014-04-25, 01:27   #1063
DamnRight
Przyczajenie

Mam świadomość skutków ubocznych i jakoś bardzo mnie nie przerażają za wyjątkiem jednego, a mianowicie oczu - noszę soczewki. Te zdjęcia to wiadomo stan tymczasowy, raz jest o wiele gorzej (czasem dwa wulkany i cały policzek czerwony), raz trochę lepiej. Co do ceny to fakt, jest drogo, ale sprawdzalność tego leku jest najlepsza, bardzo duże wrażenie wywarły na mnie efekty u mojego kolegi, także mam namacalny dowód. I w sumie mogłoby się nawet okazać bardziej ekonomicznie niż te wszystkie tetralysale i inne super specyfiki.
Wiecie za niecały rok studniówka, nie chcę się wyróżniać w tak negatywny sposób, mogę jeszcze trochę poczekać, ale to jest taki termin, na który, że tak powiem chciałbym się wyleczyć Moja psychika też czasem nie wytrzymuje tego, zdarzało się, że przychodziłem tylko na najważniejsze lekcje, żeby uniknąć dłuższego widzenia się ze znajomymi (tak wiem, chory mózg to czasem gorzej niż chore ciało ). A z drugiej strony jak przez pewien czas nic mi nie wyskakiwało i twarz zdążyła się dostatecznie zagoić, to latałem w skowronkach, samopoczucie znacznie powyżej przeciętnej, nawet słabe oceny nie wywoływały u mnie złości
W tym momencie jestem na etapie "nie dotykać twarzy" i trochę się poprawia, dlatego smaruję się prawie codziennie benzacne, tylko nie punktowo, a cieńszą warstwą na całą twarz, gdzieniegdzie tylko grubiej - zauważyłem, że tak daje lepszy efekt. Chociaż może dopiero teraz wychodzi 3 tygodniowe picie drożdży? Nie mam pojęcia, jednak chcę iść za ciosem i ponownie kupiłem witaminę A+E, bo skoro A jest bazą tych wszystkich izoteków itp. to musi mieć jakiś pozytywny wpływ. Tylko tutaj na forum czytałem, że ktoś brał 12000 m.j. i mu pomogło, bo niby to już duża dawka. Ja wcześniej brałem 2500 może dlatego nie działało, dlatego w aptece spytałem się o większe stężenie to mi powiedziano, że takie dawki są na receptę. Ale poszedłem do innej apteki, a tam pani bez problemu dała mi 30000, tylko wskazała, żeby brać jedną kapsułkę na dzień. W internecie nie ma za dużo informacji na ten temat, może tutaj ktoś się zna? Tutaj link to tego co kupiłem: http://omega-pharma.pl/vitaminum-ae-30000.html
I oczywiście serdecznie dziękuję za odpowiedzi i pomocną dłoń i czekan na kolejne opinie Jeśli ta witamina coś będzie pomagała to będę informował i wstawiał zdjęcia może.
Stary 2014-04-25, 01:34   #1064
Father of Dragons
Raczkowanie

Ale widzisz, tutaj chodzi o skutki długofalowe.
Co z tego, że kolega ma teraz pretty face jak za pare lat wysiądzie mu wątroba etc.
Ja mam drastyczny przykład z mojego podwórka- przyjaciel wyleczył ostry trądzik różowaty Izotekiem. Ma idealną cerę.
Jak na razie, główny efekt uboczny to...impotencja. Utrzymująca się już rok.
To mnie skutecznie odczepiło od chęci izo.
Dodatkowo, jeśli to trądzik młodzieńczy, to znaczy że minie.
A gdy minie, twoja skóra będzie ultrasucha(ze względu na małą ilość gruczołów łojowych) i też nie będzie fajnie...
Uwierz mi, skoro masz opcję- retinoidy zewnętrznie, w tym tanią jak barszcz, polską Izotziaję, dlaczego nie spróbować?
Po co niszczyć sobie organizm.
Bo to, że teraz nie odczujesz skutków, nie oznacza iż nie odczujesz ich za 10, 15 lat
Stary 2014-04-25, 05:06   #1065
maleoreggaerockers
Zadomowienie

jesli chcesz zaczac brac witamine a+e to kup jeszcze cynk, poniewaz cyt.
" Cynk jest podstawą uruchamiania
witaminy A z wątroby i jeśli cynku
brakuje, to podawanie witaminy A
nie uzupełnia jej niedoboru. No i
teraz stało się jasne, dlaczego
nawet duże dawki witaminy A nie
zdołają pomóc w leczeniu ciężkich
oparzeń lub innych chorób."

jesli chodzi o zewnetrzne rzeczy do smarowania mozesz sprobowac toniku cytrynowego,
lub masci Skinoren na bazie kwazu azelainowego.

i co do izoteku to wiem ze jest wielu zwolennikow jak i wielu przeciwnikow.
ale ja nie zaluje mimo ze zaczynam kuracje i mam jakies skutki uboczne ale 50 tabletek a ja nie wstydze sie wychodzic z domu a wszyscy mowia ze efekty sa dopiero w 3-4 miesiacu.
a Ty poczekaj do konca sierpnia probujac innymi spodobami i jesli zawioda to we wrzesniu zacznij izotek brac bo jak pewnie wiesz przy Izo trzeba unikac slonca,
studniowka w styczniu to akurat 4-5mc kuracji bedzie za Toba i juz bedziesz mial ladna buzke

Mój album włosowy <3
Stary 2014-04-25, 06:58   #1066
Father of Dragons
Raczkowanie

Ale po co ma brać cynk czy witaminy jakieś w tabletkach, jak to jest niewchłaniane przez organizm?

Wydaje mi sie, ze tonik cytrynowy i skinoren to zbyt lekko działające produkty.

Sent from my RM-825_eu_poland_296 using Tapatalk
Stary 2014-04-25, 07:07   #1067
maleoreggaerockers
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Father of Dragons Pokaż wiadomość
Ale po co ma brać cynk czy witaminy jakieś w tabletkach, jak to jest niewchłaniane przez organizm?

Wydaje mi sie, ze tonik cytrynowy i skinoren to zbyt lekko działające produkty.

bralam przez jakis czas sama wit a+e i nie widzialam efektow a gdy dodalam cynk to dopiero wtedy zaczelo byc widac efekty i cokolwiek sie ruszylo.

a tonik cytrynowy stosuje moja kolezanka i dzieki niemu i nie wyciskaniu krostek zaleczyla wszystko i ma ladna buzke.
a skinoren jest swietny moim zdaniem.

poza tym nie na kazdego dziala to samo.

Wysyłane z mojego GT-S6102 za pomocą Tapatalk 2

Mój album włosowy <3
Stary 2014-04-25, 07:37   #1068
Father of Dragons
Raczkowanie

Wiesz co, ale nie oszukując sie- DamnRight ma moze nie duży, ale spory problem z trądzikiem. Uwazam ze o wiele lepsza opcja są retinoidy zewnętrznie.

Efekt placebo, jeśli idzie o te tabletki. To jest napędzane przez wszelkie koncerny, praktycznie sie nie wchlania.

To ze teraz jej pomogło, nie znaczy ze tak będzie dluzszy . Trądziku niestety nie da sie wyleczyć.

Oczywiscie, nie mam nic do twoich decyzji na temat izo- mnie 17letni impotent wystarczająco odstraszył.

Zresztą, izo to tez nie tak lekko, bo filtry, które są must-have caly rok, na cale cialo w mojej opinii dla faceta są bardzo upierdliwe.

Tym bardziej, ze filtra trzeba dużo, i sie ryj swieci jak psu... Ale ja tylko staram sie pokazać, ze ma jeszcze kilka-naście opcji, jak retinoidy,przeróżne kwasy etc :P

Stary 2014-04-25, 08:07   #1069
maleoreggaerockers
Zadomowienie

jesli dobrze dobierzesz krem z filtrem to nic Ci sie nie swieci
a przez caly rok calego ciala kremem z filtrem nie smarujesz, zima jesienia tylko twarz smarujesz.
dlatego mowie, zeby po lecie rozpoczac kuracje.

a co do walki to pisal ze stosowal tetrastaryl ktory jest antybiotykiem.
wydaje mi sie ze wewnetrznie szybciej sie wyleczy z tradziku niz mascmi.
bo tradzik wynika z tego ze w naszym organizmie jest cos nie tak.
dlatego zdrowo jesc, ograniczyc sol, cukry.
i leki i do studniowki bedzie wygladal swietnie

Mój album włosowy <3
Stary 2014-04-25, 08:12   #1070
Father of Dragons
Raczkowanie

Trądzik wynika z nadmiernej produkcji androgenów, przez co dochodzi do nadmiernej produkcji łoju. Dieta nie ma ŻADNEGO wpływu na trądzik.

Tylko czy studniówka to koniec świata?

Warto doprowadzać organizm do skraju wyjałowienia antybotykami, żeby dobrze wyglądać na studniowce?

Stary 2014-04-25, 09:09   #1071
maleoreggaerockers
Zadomowienie

Uwazasz ze dieta i zdrowy tryb zycia nie ma zadnego wplywu na tradzik? to dlaczego np po zjedzeniu duzej ilosci czekolady czy czipsow nagle stan cery sie pogarsza?

Mój album włosowy <3
Stary 2014-04-25, 10:27   #1072
Father of Dragons
Raczkowanie

Dlatego ze ma sie TRĄDZIK. Nie dlatego ze żre sie chipsy.

Śmieszy mnie zwalanie pryszczy na czekoladę, jak za to odpowiedzialne są hormony. A czekolada nie wplywa na gospodarke hormonalna

Stary 2014-04-25, 10:48   #1073
kankanatancze
Raczkowanie

przed jaką kolwiek kuracja zrób sobie najpierw wymaz z twarzy ja leczylam sie 2 lata na tradzik róznymi kuracjami masciami itd poszlam na wymaz na wlasna reke bo zaden 'cudowny 'dermatolog mi nie zalecil i co sie okazalo ,okazalo sie ze mam gronkowca na twarzy...
zrob i zobacz co masz za swinstwo na twarzy
wymaz kosztuje okolo 50 zl robi sie go w laboratorium ,porprostu wyciska ci zmiane i zbiera patyczkiem higienicznym i zabiera do badania.
kankanatancze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-25, 10:49   #1074
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e
Konto usunięte

Nie zgadzam się z tym że dieta nie ma żadnego wpływu na trądzik. Ja już od dłuższego czasu zaczęłam obserwować swoją cerę i zauważyłam że przy częstym spożywaniu (słodyczy ,ostrych przypraw,barwionych napoi ) moja skóra robi się o stokroć gorsza ,dlatego ograniczyłam tego typu rzeczy .I moja twarz nie jest już taka pryszczata jak kiedyś . Pewnie nie u każdego się to sprawdź ,ale to co jemy ma ogromny wpływ na to jak wygląda nasza cera.
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-25, 15:29   #1075
Jacqueline27
Raczkowanie

Hej,
Mam pytanie odnośnie Izoteku. Byłam dzisiaj na konsultacji u dermatolog i tak zeszłyśmy na temat trądziku. Tak to wygląda u mnie - cała twarz zaskórniki, wągry, najgorzej broda i nos. Do tego trochę policzki. Same pryszcze też się zdarzają, czasami z powodu okresu, zapchania kremem, albo bez powodu No i plecy i ramiona. Zmora po odstawieniu tabletek. Próbowałam Epiduo, Differin, Brevoxyl, kwas salicylowy- wszystko o kant Do tego dochodzi tłusta cera, szybko przetłuszczające się włosy.
Moja lekarka kazał przespać mi się z tematem Izoteku. Przyznam szczerze, że możliwość pozbycia się tego świństwa, jest bardzo kusząca Miałam badaną krew, tarczyce, testosteron- wszystko w porządku. Okres regularny. Także trądzik hormonalny wykluczony.
Tak się trochę waham z tym Izotekiem. Czy komuś pomógł na zaskórniki i wągry? Dodam że leczenie Differinem na twarz nie przyniosło żadnego efektu. Nie znikł chyba ani jeden zaskórnik
Propozycja mojej lekarki to dość mała dawka. Już teraz nie pamiętam ile, ale chyba opakowanie na 2 mc.
Zaryzykować? Macie jakieś propozycje?
Jacqueline27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-26, 00:01   #1076
Father of Dragons
Raczkowanie

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;46170586]Nie zgadzam się z tym że dieta nie ma żadnego wpływu na trądzik. Ja już od dłuższego czasu zaczęłam obserwować swoją cerę i zauważyłam że przy częstym spożywaniu (słodyczy ,ostrych przypraw,barwionych napoi ) moja skóra robi się o stokroć gorsza ,dlatego ograniczyłam tego typu rzeczy .I moja twarz nie jest już taka pryszczata jak kiedyś . Pewnie nie u każdego się to sprawdź ,ale to co jemy ma ogromny wpływ na to jak wygląda nasza cera.[/QUOTE]

Hmmm, jeśli masz trądzik spowodowany jedzeniem, to predzej to alergia. Natomiast jeśli masz trądzik, i po czekoladzie zauważasz więcej pryszczy, to nazywa sie zbieg okoliczności. Chyba ze gdzieś udowodniona naukowi, ze JEDZENIE wplywa na gospodarke HORMONALNA, ktora jest odpowiedzialna za TRADZIK.

Oczywiscie ze jedzenie ma wpływ na stan skory- o wiele lepiej będzie wyglądała taka, ktora ma dużo witamin i antyoksydantów, ale to nie będzie mialo żadnego wplywu na trądzik. Moze jedynie pomóc w glowie.

Stary 2014-04-26, 01:16   #1077
DamnRight
Przyczajenie

Po tych radach na pewno wypróbuję te retinoidy zewnętrznie, swoją drogą, dziwne, że wcześniej na to nie wpadłem, coś tam kiedyś czytałem o zoracu, ale wyleciało mi widocznie z głowy. Tylko tutaj pojawia się kolejne pytanie, który wybrać? Zrobiłem mały research i podobno po zoracu na początku występuje wysyp u niektórych nawet przez 2 miesiące co mnie akurat przeraziło, przy duacu jakoś nie znalazłem na ten temat informacji, a izotziaja niby nie jest tak skuteczna (co mnie akurat nie dziwi skoro jest najtańsza). Po drugie czy dostanę te leki bez recepty? Czy może lepiej iść do dermatologa i jego się poradzić? Teraz tak jeszcze czytam w międzyczasie pisania tego postu i jak zobaczyłem opakowanie epiduo to coś mi się wydaje, że mogłem to mieć przepisane razem z tetralysalem jak rok temu byłem u lekarza, ale ręki sobie nie dam uciąć. Wtedy po paru dniach przestałem to stosować, bo skórę miałem bardzo czerwoną, no i oczywiście mamusia bardzo zaniepokojona doradziła mi, żebym to wyrzucił (chociaż pani doktor też powiedziała, że jak będzie bardzo podrażniało to zamiast tego mogę się benzacne smarować).
Co do diety to akurat mogę się coś wypowiedzieć, bo już jakieś 2-3 miesiące nie jem czekolady, ani produktów z czekoladą typu batoniki etc. (no chyba, że w placku czy czymś takim będzie, ale to naprawdę znikome ilości ) i nie zauważyłem jakiejś poprawy. Co nie oznacza, że zamierzam zacząć się zaraz obżerać słodyczami, bo to jak nie na cerę to na zęby przynajmniej zadziała A jeśli chodzi o normalne posiłki to tutaj faktycznie jestem daleki od zdrowego żywienia niestety nie posiadam zdolności kulinarnych i jak tylko mogę idę na łatwiznę. Również jeśli chodzi o sen jest tragedia zdarza się, że w tygodniu śpię po 4 godziny w nocy, nie zdarza mi się dłużej niż 6-7 przez co muszę czasami w dzień odsypiać po godzinę, dwie lub trzy. I w sumie odkąd prowadzę taki nieregularny tryb życia mam trądzik. Postaram się jak najszybciej to zmienić.
Co jeszcze ciekawego u siebie zobaczyłem - po imprezie (czytaj większej ilości alkoholu) na drugi dzień jakby mi więcej niespodzianek wyskakiwało. Nie wiem czy to ma związek, ale bardzo możliwe.
Jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi, temat się fajnie rozwija, może nie tylko mnie pomożecie Sam też staram się opisywać dosyć dokładnie swoje doświadczenia, stąd moje posty są troszkę dłuższe niż przeciętna

EDIT:
Dowiedziałem się, że te leki są na receptę i pytałem o nie w paru aptekach, także muszę iść do lekarza. I teraz już na pewno wiem, że Epiduo już stosowałem. Także jakie retinoidy polecacie?

Edytowane przez DamnRight
Czas edycji: 2014-04-28 o 14:38
Stary 2014-04-26, 08:39   #1078
Puszyslawa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jacqueline27 Pokaż wiadomość
Hej,
Mam pytanie odnośnie Izoteku. Byłam dzisiaj na konsultacji u dermatolog i tak zeszłyśmy na temat trądziku. Tak to wygląda u mnie - cała twarz zaskórniki, wągry, najgorzej broda i nos. Do tego trochę policzki. Same pryszcze też się zdarzają, czasami z powodu okresu, zapchania kremem, albo bez powodu No i plecy i ramiona. Zmora po odstawieniu tabletek. Próbowałam Epiduo, Differin, Brevoxyl, kwas salicylowy- wszystko o kant Do tego dochodzi tłusta cera, szybko przetłuszczające się włosy.
Moja lekarka kazał przespać mi się z tematem Izoteku. Przyznam szczerze, że możliwość pozbycia się tego świństwa, jest bardzo kusząca Miałam badaną krew, tarczyce, testosteron- wszystko w porządku. Okres regularny. Także trądzik hormonalny wykluczony.
Tak się trochę waham z tym Izotekiem. Czy komuś pomógł na zaskórniki i wągry? Dodam że leczenie Differinem na twarz nie przyniosło żadnego efektu. Nie znikł chyba ani jeden zaskórnik
Propozycja mojej lekarki to dość mała dawka. Już teraz nie pamiętam ile, ale chyba opakowanie na 2 mc.
Zaryzykować? Macie jakieś propozycje?
Oczywiście, że nie ryzykować. Skoro to tylko zaskórniki i przetłuszczanie, to może winą jest jakiś kosmetyk lub element pielęgnacji? Lekka zmiana może ograniczyć przetłuszczanie, zaskórniki da się wytępić kwasami, retinoidami zewnętrznymi (Epiduo jest takim retinoidem, tylko że bardzo słabym), zabiegami u kosmetyczki. Podobno mikrodermabrazja jest bardzo skuteczna. Zastanawiam się ostatnio, czy to właśnie po Izo nie przybyło mi zaskórników, bo dawniej miałam trądzik, ale ich nie miałam aż tak dużo. I wredne małpy nie chcą się wynieść, z niecierpliwością czekam na jesień, żeby wrócić do retinoidów lub spróbować mikro. Z nosa można plasterkami, podobno bardzo szybko i skutecznie usunąć.

A co do przetłuszczania włosów - jestem pewna, że przyśpieszyło po odstawieniu Izo, w porównaniu do tego, co było przed. Przed myłam co dwa dni, po - właściwie mogłabym dwa razy dziennie. No i były zniszczone, potwornie przesuszone. Ale fakt - w trakcie kuracji i po tygodniu nie były tłuste. Ale ładne też nie.

No i skóra uwrażliwiła mi się po odstawieniu. Ja zareagowałam na niego chyba wyjątkowo kiepsko, ale myślę, że nie ma co ryzykować. Tym bardziej, że powinno przyjąć się określoną dawkę w ciągu nieokreślonego czasu, a wskazaniami do stosowania są bardzo silny lub bardzo oporny trądzik. Niektórzy narzekają np. na powstawanie blizn w trakcie leczenia. No i chyba nie wiadomo, jakie skutki uboczne mogą wyjść na jaw po kilku latach.
Puszyslawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-26, 09:42   #1079
Marcusia
Rozeznanie

Jacqueline może to kwestia zmiany pielęgnacji. Napisz jak pielęgnujesz twarz, ja napiszę co bym zmieniła. Może Ci pomożemy i obędzie się bez izo.
Stary 2014-04-26, 11:36   #1080
Jacqueline27
Raczkowanie

Dzięki dziewczyny za odpowiedź
Już piszę co i jak
Zaznaczę na początku, iż dermatolog uznał mój trądzik za trudny w leczeniu. A teraz po kolei:
Twarz- jedyny kwas jaki mogę stosować to ten w Acne Derm i Skinoren (czyli to samo). Obydwa stosowałam dość długo, zmian zero. Pomógł na zmiany pozapalne jedynie. Miałam na twarz kwas migdałowy i salicylowy. Ten drugi nie jest wskazany dla mojej płytko unaczynionej cery. Nie mniej, nie wiedząc wtedy o tym, przeszłam zabiegi kwasami. Efektów zero! Differin mogłam sobie cały na twarz wycisnąć, nie ruszył ani jednego zaskórnika. Już nie pamiętam ile go używałam, ale zużyłam 3 opakowania. Epiduo to mój największy koszmar. Nie wiem co się stało, ale pryszcze były wręcz fioletowe Benzace wypaliło twarz, zaskórniki zostały Brevoxyl nie wypalił twarz, pomógł zasuszyć pryszcze (nakładałam go punktowo). Mikrodermabrazja nie, już raczej hydrabrazja dla cery płytko unaczynionej. Ku tej drugiej składnia się moja dermatolog.
Plecy- 6-7 miesięcy łykania tabletek anty, efekty ok. 50% na plecach, prawie żadne na ramionach. Do tego stosowany Epuiduo - efekt: plecy czerwone. Pomogło chwilowo. Brevoxyl średnio, ale może za krótko. Differin bez rewelacji. Jedyną poprawą było opalenie pleców i ramion. Wszystko znikło jak za dotknięciem magicznej różdżki. Miałam spokój na długo. Potem jednak musiałam łykać Hascovir. Dostałam wysypki, która przeistoczyła się w krosty, i takim oto sposobem wszystko wróciło.

Co do pielęgnacji, to jest bardzo uboga. Dlaczego? Bo moja cera wyznaje zasadę: im mniej tym lepiej. Dodam jeszcze, że jest tłusta.
Rano i wieczorem mycie twarzy pianką La Roche albo Pharmaceris. Obydwie pianki są delikatne. Na dzień: filtr Vichy SPF 50. Jeżeli po umyciu czuję że twarz jest ściągnięta krem nawilżający (pod filtr) . I tu jest największy kłopot. Do tej pory był to Sylveco - lekki krem brzozowy, ale strasznie mnie wysypał, więc poszedł do odstawki. Dostałam od dermatolog próbki 3 kremów: Bioderma Sebium Hydra, Avene Clean Ac, Iwostin Purritin Hydra. Będę testować. Z innych to jeszcze myślę o kremie Pharmaceris. Ma bardzo wysokie oceny na KWC.
Złuszczanie ok. 1x w tygodniu. Peeling enzymatyczny. Obecnie Lirene, ale zastanawiam się nad Orqanice. U mnie w rachubę wchodzą tylko peelingi enzymatyczne. Niektóre są rozgrzewające, a to już przy cerze płytko unaczynionej odpada. Maseczki- praktycznie brak. Jedynie czasami z zielonej glinki albo z drożdży ale rzadko.
Na noc czasami nic. Jeżeli twarz jest ściągnięta po umyciu, krem nawilżający. Tak jak wcześniej był to Sylveco.
Makijaż: korektor Affinitone i sypki puder Manhattan. Żadnych bronzerów, rozświetlaczy, róży. Nie mogę używać kosmetyków mineralnych.
Pojedyncze niespodzianki traktuje pastę cynkową albo Brevoxylem.

Oprócz wykończenia zaskórników, wągrów i pryszczy, muszę mieć na względzie wrażliwość mojej cery. Pozamykałam naczynka i przebarwienia pozapalne laserem i bardzo bym nie chciała, aby w skutek za mocnej walki z pryszczami, powróciły.
To chyba wszystko Jak mi się coś przypomni to dopiszę.

Z diety: wegetariańska. Jadam również słodycze np. czekolada czarna i białą. Nigdy jednak nie zauważyłam zależności pomiędzy czekoladą a pryszczami. Nie jadam fast foodów, czipsów, paluszków, nie pijam gazowanych napoi.

Teraz czekam na każdą nawet najmniejszą radę jeśli chodzi o pielęgnacje. Z góry dziękuje

Edytowane przez Jacqueline27
Czas edycji: 2014-04-26 o 11:49
Jacqueline27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości