|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2431 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4617509 4]Te wszystkie umowy o dzieło i zlecenie powinny być zakazane jeśli praca jest typowa jak na umowę o pracę. A teraz to nawet do biura można zatrudnić na zlecenie. To jest chore.[/QUOTE]
Dokładnie Varga piękna suknia
Jaś 20.06.2015 06.09.2014 Edytowane przez rybkaa90 Czas edycji: 2014-04-25 o 15:29 |
|
|
|
#2432 |
|
Wtajemniczenie
|
To jest straszne, że umowa o pracę jest luksusem
Ja na szczęście od razu dostałam umowę o pracę, a na zlecenie piszę jedynie podania o granty.
|
|
|
|
#2433 |
|
Zadomowienie
|
Dlatego też ja nigdy nie wysyłam cv jak widzę, że agencja rekrutuje, a jeśli nie uda mi się wyłapać to na rozmowę się po prostu nie umawiam, nie dość, że nie chcą powiedzieć do jakiej firmy rekrutują itd to jeszcze rozmowa jest na drugim końcu miasta, w dodatku głupie pytania zadają na rozmowach, byłam raz i dziękuję.
Nie czytają wogóle cv, raz się umówiłam na rozmowę, a następnego dnia laska ktora do mnie dzwoniła, pisze mi sms czy mam status studenta, z cv ewidentnie wynika, że zakończyłam naukę. |
|
|
|
#2434 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
Ja zostałam zrekrtutowana przez agencje, ale umowę dostałam od firmy więc trochę nie rozumiem takiego skreslania agencji.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2435 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam 24 lata i od ponad 2 lat utrzymuję się sama. ![]() Cytat:
![]() piękna
|
|
#2436 |
|
Japońska rzepa
|
ja pracuję za 7 zł, mam 21 lat i też utrzymuję się sama.Jednocześnie studiując dziennie. Przyznam szczerze,że już ostatni rok byłomi głupio jak rodzice mnie utrzymywali,więcna pewno bym nie ciągnęła tego dłużej. Dla mnie abstrakcyjna jest sytuacja siedzenia do 30stki na garnuszku rodzicow.
Co do oszczedzania - rypło się u mnie w tym tygodniu. Za dużo przecen w Rossie
|
#2437 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
Ja studiuje niestacjonarnie i jestem na macierzyńskim. Płace i umowe miałam dobrą ale teraz od zusu dostaje niecałe 2 tys.
Za studia płacą mi rodzice bo byłoby ciężko. Sama opłacam całą resztę. A promocja w rossie skusiła mnie na kupienie nowego różu bo inaczej nie lubie wydawać kasy na kosmetyki jeżeli nie na promocjach
|
#2438 |
|
Konto usunięte
|
lolusl jaaaa a myślałam, że jesteś w moim wieku albo starsza
kupiłam dziś w SP plastry z woskiem, bo były na fajnej promocji więc za 15zł mam wydepilowane nogi zamiast 80 u kosmetyczki ![]() |
|
|
|
#2439 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
Po czym tak sądziłaś?
|
|
#2440 |
|
Konto usunięte
|
ja 23. kurczę, nie wiem czemu, po prostu mi się tak ubzdurało
|
|
|
|
#2441 |
|
Zadomowienie
|
No jeśli chodzi o net to jako dostawcę mam tylko tp, a że nie mam telefonu stacjonarnego to mi doliczają 30zł za utrzymanie linii A jeśli chodzi o telefon to mam abonament za 80zł i nielimitowane rozmowy i spory pakiet netu, ale jako, że w zeszłym roku wzięłam jeszcze internet mobilny do sklepu który prowadziłam, to tak mi teraz został i dlatego bede płacić 120zł jeszcze do lipca ![]() A ja za 6zł nie pójdę do pracy, bo to już jest śmiech na sali i wyzysk, jeśli będziecie się zgadzać na takie stawki to dalej sobie będą z nami pogrywać, szczerze mówiąc to nigdy nie pracowałam za takie pieniądze. W restauracji miałam za niecały etat jakieś 140-150h - ok 2tys zł z napiwkami. Potem na stoisku z e papierosami za 100h miałam ok 1000-1200 w zależności od premii, i na stoisku z rajstopami 1700zl za pełen etat. Mogłabym się pewnie wyprowadzić, ale po co? Jeszcze jakbym miała chłopaka to ok, ale ja nie znoszę mieszkać sama. Mieszkam w domku i bardzo to lubię, nie znoszę mieszkań, i przede wszystkim nie martwię się o auto, nie zastanawiam się co rano i nie podbiegam do okna, żeby sprawdzić czy stoi. Edytowane przez o_Khaleesi_o Czas edycji: 2014-04-26 o 01:00 |
|
|
|
#2442 |
|
Zakorzenienie
|
Też mieszkam w domu z mamą, dom jest wielki więc totalnie nie to co w mieszkaniu, Wystarczy zrobić drugie wejście i to tak jakbym miała odrębne mieszkanie ale... ja się nie chcę od mamy wyprowadzić, ona jest sama (bo ojciec za granicą), ja sama (dodatkowo naściągałam zwierzaków do domu więc z całą gromadą się wyprowadzała do wynajętego mieszkania nie będę a matce na głowie też tego nie zostawię), nie ciągnę z mamy na jakieś swoje rzeczy, sama opłacam telefon, net, ubezp w pzu, jakieś ciuchy i przyjemności ale nie stać by mnie było za swoją "pensję" wynająć mieszkanie, zapłacić rachunki, kupić jedzenie sobie i zwierzakom, jak kogoś na to stać to tylko zdrowo zazdroszczę, też kiedyś chciałabym, żeby było mnie na to stać.
co do pensji i zgadzania się na pensje, 2 lata byłam bezrobotna więc przestałam wybrzydzać, Ty się nie zgodzisz ale na Twoje miejsce przyjdzie 100 innych chętnych i się kręci.
|
#2443 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To nie jest psucie rynku tylko zwykła bieda. A wkoło budują się domy i tak się zastanawiam za co? Chyba za tą kasę co płynie zza granicy. |
|
|
|
|
#2444 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie myślałyście o założeniu własnej firmy? Niektóre banki chętnie dają na ten cel kredyty.
|
|
|
|
#2445 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2446 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2448 |
|
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4618378 7]Zależy w jakim miejscu mieszkasz. U mnie jest nędza i praca za 1200 a pełnym etacie to jest już coś. Znajome dziewczyny pracują w galerii za 900- 1000zł. A kierowniczka dostaje 100zł więcej. Nie chcesz to siedzisz zna bezrobociu bo na twoje miejsce jest osoba 2 lata bezrobotna która pójdzie za 4zł brutto
To nie jest psucie rynku tylko zwykła bieda. A wkoło budują się domy i tak się zastanawiam za co? Chyba za tą kasę co płynie zza granicy.[/QUOTE] Te domy budują się raczej na tym wyzysku pracowników. Im mniej się płaci pracownikom, tym więcej zostaje w kieszeni pracodawcy. Jeśli bezrobocie byłoby mniejsze, wtedy i płaca byłaby wyższa, a wtedy pracodawcy tak szybko by się nie bogacili. |
|
|
|
#2449 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez nie widze nic zlego jak ktos mieszka z rodzicami, w sytuacji gdy np dom jest duzy, jest sie samemu (bez partnera) placi sie za swoje rzeczy, kupuje rzeczy do domu itd (ogolnie ma prace) to uwazam ze jest to ok, nie popieram wynajmowania mieszkan gdy nie trzeba bo jest to, moim zdaniem wyrzucanie pieniedzy - wolalabym je odkladac i mieszkac z rodzicami, niz placic za nocleg tak naprawde. CO innego gdy jest taka sytuacja, ze trzeba wynajmowac, lub gdy planuje sie zalozyc wspolne zycie zpartnerem
|
|
|
|
#2450 |
|
Zakorzenienie
|
tzn czego ?!?!
|
#2451 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2452 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2453 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2454 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ludzie kupują od niego papierki i tytoń, płacą za wynajem i sami sobie robią papierosy. Paczka u niego wychodzi po 6,5, a nie po 13 jak w sklepach. |
|
|
|
|
#2455 |
|
Rozeznanie
|
Hej Dziewczyny, dawno mnie nie było, a tu patrzę atmosfera jak na stypie, skąd u was tyle pesymizmu?
edyta_13, a Ty przypadkiem nie jesteś z Podlasia? Jak czytam Twoje wpisy to wypisz wymaluj mój region Stawki głodowe, ale wokół buduje się pełno domów i bloków i ludzie mają na to kasę.W Polsce jest jak jest, ale na pocieszenie powiem Wam coś. Niedawno odwiedziła nas "ciocia z Ameryki" i po pierwsze była zdziwiona, że nasze ceny są zbliżone do amerykanskich ( a tam się przecież więcej zarabia), ale z drugiej strony powiedziała nam, że każdy młody Amerykanin po skończeniu studiów ma 100 000 dolarów długu (nie mam pamięci do cyfr, więc mogłam się machnąć o jedno zero, ale w jednym i drugim przypadku to też dużo, poza tym tam wszystkie studia są płatne , a potem zaczyna swoje życie z kredytem na dom i samochód. Każdy dolar jest rozplanowany, ludzie nie mogą sobie pozwolić, żeby np. przez jeden dzień nie iść do pracy, bo to im zabiera tygodniowe wyżywienie i mają problem ze spłatą rat. Co prawda tam jest łatwiej z pracą, ale moim zdaniem i tak nie jest słodko. Tak więc wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Moja filozofia jest taka: albo atakowali nas bracia z zachodu albo ze wschodu, możemy im teraz za to podziękować (a pracujemy u Niemca na zmywaku, taki paradoks), komunizm zrobił swoje i naprawdę zajmie nam dużo czasu, żeby dogonić zachód i tu nie chodzi o dobrą lub złą wolę rządu. Musimy po prostu mieć na to czas, nikt przecież nie dodrukuje banknotów, żeby wszyscy mieli więcej kasy, a czasem mam wrażenie, że Polacy tak właśnie myślą. Gospodarka rządzi się swoimi prawami i jestem pewna, że nasze dzieci i wnuki nie będą mieć takich problemów jak my. My trafiliśmy w okres przejściowy niestety, w okres największych zmian. A moim zdaniem i tak jest lepiej, porównajcie Polskę sprzed 10 lat, a Polskę teraz. Polskę sprzed 1989 r i Polskę teraz. jesteśmy wolnym krajem od tak niedawna, ze nie ma co oczekiwać cudów tu i teraz. Tak więc dupka w troki i trzeba coś robić ze swoim życiem, a nie narzekać. Jeśli stracę pracę, to pójdę do jakiejkolwiek, ze sprzątaniem włącznie. Człowiek nawet nie zdaje sobie sprawy jakie pokłady energii i kreatywności w nim drzemią, dopóki sytuacja go nie zmusi do ich wykorzystania. Mam 30 lat, kredyt na mieszkanie, nie mam prawa jazdy, zarabiam 1800 zł netto jako asystentka, więc praca jak dla mnie mało rozwojowa, ale stabilna, myślę o otworzeniu własnego biznesu i wiem, że to się prędzej czy później stanie, a widzę, że większość koleżanek tutaj jest ode mnie o wiele młodszych, a już piszą, jakby życie się dla nich skończyło.
"Niech kochają nas ci, co nas kochają. A tym, co nas nie kochają, Niech Bóg odmieni serce. A jeśli nie odmieni ich serca, To niech im skręci kostkę, Abyśmy ich poznali po kulawym chodzie" Jonathan Carroll ("Zaślubiny patyków") |
|
|
|
#2456 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4617509 4]Te wszystkie umowy o dzieło i zlecenie powinny być zakazane jeśli praca jest typowa jak na umowę o pracę. A teraz to nawet do biura można zatrudnić na zlecenie. To jest chore.[/QUOTE]
Edyta, jesli zlecenie czy dzielo sa naprawde stosunkiem pracy, to te umowy sa zakazane. ![]() Cytat:
Jak bedziesz szukac nowej pracy to bedzie problem jak okaze sie, ze pracowalas, byl stosunek pracy a tak naprawde nie bylas pracownikiem. Radze Ci z doswiadczenia, walcz o ta umowe o prace, ktora Ci sie nalezy, bo potem odkryjesz problemy, o ktorych wczesniej nawet nie myslalas |
|
|
|
|
#2457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie dziwie sie, ze ludzie wyjezdzaja. Teraz jest lepiej niz kiedys? Jakos moja mama mowi, ze nie, ze teraz mlodzi maja trudniej niz te 10-20 lat temu, ona majac tyle lat co ja, miala wlasne mieszkanie i swoja dzialanosc juz dawno i to szlo dobrze, kryzys zaczal sie wlasnie kilka lat temu i nie dzieje sie lepiej, dzieje sie coraz gorzej.. Jezeli ludzi rzadzacy krajem nie wezma sie za to, a beda dowalac to lepiej na pewno nie bedzie ani nam, ani naszym dzieciom, ani wnukom. Oczywiscie nie ma tez co narzekac, kazdy kraj ma swoje 'plusy' i 'minusy' i wszedzie lepiej gdzie nas nie ma, ale nikt mi nie powie ze w Polsce dzieje sie dobrze.. a ludzie sie buduja, owszem, ale wszyscy raczej na kredytach. Mam kolezanke, ktorej powodzi sie 'super' - gdy sie na to patrzy z boku, a tak naprawde kazda rzecz ma na raty lub maja zaciagniety na to kredyt. Nie mowie, ze to zle - bo trzeba sobie jakos radzic.. |
|
|
|
|
#2458 |
|
Wredny kotecek
|
Jakieś 13 lat temu moi rodzice sprzedali 3 pokojowe mieszkanie za 60 tys i to była normalna cena a teraz? Byłoby warte ze 3-4 razy tyle, tego też nie rozumiem że te ceny tak wystrzeliły w górę i jedyne wyjście to kredyt na całe życie. Walę to nie będę wspierać banków
|
|
|
|
#2459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdy nie zrozumiem z jakiej racji u nas ceny sa takie same jak w innych krajach, w ktorych zarabia sie 3-4 razy wiecej ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Przy naszej minimalnej krajowej takie mieszkanie 3 osobowe powinno kosztowac ok 70-80 tys, a nie 200 (mowie o cenach w moim miescie) |
|
|
|
|
#2460 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wypłaty bardzo poszły do góry i ciągle rosną, ale nieproporcjonalnie do cen. Jednak nie można mówić, że nie poszły do góry, bo poszły. Narzekacie też na kredyty. We wszystkich Państwach ceny mieszkań są kosmiczne (a w Polsce jeszcze są dużo tańsze) i kto może sobie pozwolić na kupno mieszkania bez kredytu? Niewielu. Podobnie ilu pracujących za najniższą może sobie pozwolić na wynajem mieszkania? Chyba nikt. I nie, nie mówię tu tylko o Polsce, tylko o Europie. Dużo ludzi narzeka na Polskę, na ceny, na to że nie może się usamodzielnić, ale dużo osób zapomina, że w innych krajach ludzie mają po 30 lat i też mieszkają z rodzicami. Jasne, za granicą jest spokojniejsze życie, ale dużo argumentów przeciwko Polsce jest oderwana od rzeczywistości. Edytowane przez Varga Czas edycji: 2014-04-26 o 13:03 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:44.

06.09.2014 
Ja na szczęście od razu dostałam umowę o pracę, a na zlecenie piszę jedynie podania o granty.