|
|
#4981 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nie chcę mieć dzieci. Jak dać sobie radę z presją społeczną?
Ja jakiś czas temu zaadoptowałam goryla z kolegą. To znaczy wirtualnie, wysyłamy pieniądze a on sobie żyje szczęśliwie. Czasem przesyła kartki.
Gdy pytają o dziecko, mówię to samo... że zaadoptuję kilka w swoim czasie.
|
#4982 | |
|
Moderator
|
Cytat:
Zycie byloby zbyt proste gdyby ludzi dalo sie w ten sposob "programowac". |
|
|
|
|
#4983 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Człowiek jest zbyt złożony aby móc go określić na podstawie pochodzenia, koloru skóry, ilości rodzeństwa czy innych bzdet. Nasz charakter jest uzależniony w głównej mierze poprzez geny oraz doświadczenia. Jedynacy często doświadczają samotności, przez to właśnie mogą być bardziej empatyczni i mniej egoistyczni. Ale to tylko moje zdanie i nikt absolutnie nie zmusza Cię do zmiany swojego. Jednakże swoje spostrzeżenia chciałam wyrazić bo może zwrócę Twoją uwagę na inne rzeczy i tok myślenia na inny tor
|
|
|
|
|
#4984 |
|
Konto usunięte
|
Taaaa, no jasne, że ludzie posiadający rodzeństwo to taaaacy empatyczni!
Nie byłam w domu od 2 tygodni (przed świętami) pracuję, studiuję, no nie mam czasu. Cieszyłam się, że pojadę na święta. Jednak po nieudanej i spierdzielonej wigilii z chłopakiem mojej siostry zastrzegłam, żeby z nim nie przyjeżdżała, bo go nie lubię. Ona powiedziała, że ma to w d*pie, bo cytuję "ona go kocha i nie myśli racjonalnie, a jak mi przeszkadza, to mogę nie przyjeżdżać". No cóż, nie będę spędzała świąt z facetem, który nazywa mnie głupią czy też traktuje jak kogoś gorszego, bo on to skończył studia (licencjat) a ja to dopiero zaczynam, więc "nie ma o czym ze mną rozmawiać". Nie pojechałam do domu. I myślicie, że mama czy babcia zadzwoniły do mnie w święta? Nie, nikogo nie obchodziło, że siedzę sama, że jest mi smutno, po prostu Ewelinka bez Robercika się nie ruszy na krok z domu (serio, nawet do pracy ją odwozi, bo ona sama nie pójdzie, na imprezę nie, na zakupy nie), a to, że jestem bez nikogo w obcym mieście - aaaa co tam, dam se rade. No i co, taka to empatia z niej bije, że wolała przywieźć swojego chłopaka, niż żeby jej własna siostra przyjechała na święta? |
|
|
|
#4985 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Właśnie po to, żeby dzieciom pomagać zmagać się ze swoim charakterem, bo nie wszystko co w tym "charakterze" się mieści jest fajne Można spokojnie się zmienić, jeśli się chce, sama zmieniłam sie ze strasznej choleryczki w osobę dość spokojną i mega cierpliwą. A ludzie, którzy zwalają swoje zachowanie na charakter, którego się "nie da zmienić" są zwyczajnymi leniami, którym jest wygodnie tak jak jest i zmieniać się zwyczajnie nie chcą, nawet jeśli są uciążliwi czy dla siebie czy dla otoczenia. Charakter jak najbardziej da się zmienić, tylko trzeba chcieć i mieć odpowiednie wzorce do których chce się dążyć. Dla dzieci takimi wzorcami są rodzice i ich stosunek do siebie wzajemnie, do wujków cioć, rodziny i przyjaciół (jeśli chodzi o wpływ rodziców na to by dzieci się wspierały). Jeśli dzieciom da się dobre, solidne podstawy tej miłości rodzinnej, to dużo mniejsze jest prawdopodobienstwo tego, że się pokłócą w dorosłym życiu. Rodzice są po to, żeby właśnie dawać te podstawy, podwaliny pod przyszłe życie, a nie od razu spasować wychowawczo, bo "przecież i tak mogą się pokłócić" .Ani ja i siostra nie jesteśmy już maluszkami, (ani nasze dzieci już nie są) i do tej pory żyjemy w jakiej takiej zgodzie. Co nie znaczy, że w dziecinstwie nie zdarzały się nam kłotnie czy nawet szarpanie za włosy I nie znaczy, że obecnie mamy to samo zdanie na każdy temat, bo nie mamy. Bo nie chodzi o to, że dzieci mają się wiecznie ze soba zgadzać, razem bawić itd. Chodzi o to, że mają się wspierać w potrzebie. To znaczy, mogą się ze sobą pokłócić ale jak przyjdzie co do czego, to wiadomo, że pomoc nadejdzie od siostry czy brata.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-04-25 o 08:05 |
||
|
|
|
#4986 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Miałaś miłe dzieciństwo, z nienaprzykrzającym się rodzeństwem no i fajnie, cieszymy się razem z Tobą. Weź w końcu zrozum, że rodzice NIE ZMIENIĄ pewnych rzeczy w swoich dzieciach i już, choćby się waliło i paliło. Powtarzam jeszcze raz że to jest kwestia CHARAKTERU, nie wiem jak chcesz zmieniać czyjś charakter ![]() Mówisz o miłości rodzinnej itd - tak, ja to rozumiem. No i co powiesz na to, że jest sobie rodzeństwo które dorastało w kochającej się rodzinie, niczego im nie brakowało, rodzice zawsze organizowali im wspólne wycieczki i zabawy i jednak te dzieciaki się różnią? Jedno powie "chodź pogramy w piłkę" a drugie "nie, nienawidzę piłki" i idzie samotnie czytać książkę. I pojawiają się pierwsze zgrzyty, co według Ciebie rodzic ma w takiej sytuacji zrobić? Kazać grać w piłkę czy czytać wspólnie książki? Nie wiem jak to jeszcze wytłumaczyć rodzeństwo to są ludzie, różnią się między sobą i mogą się lubić albo nie. Rodzice mogą się dwoić i troić żeby brat i siostra zostali najlepszymi przyjaciółmi, ale jeśli dzieci nie chcą no to się po prostu NIE DA. To jest zupełnie tak jak z psami - moja psica jest bardzo grzeczna, ułożona, ale jak podchodzi do niej mały pies albo inna suka to coś ją strzela i robi się agresywna. Np. nie lubi suk amstaffow i wilczurow, ale wariuje jak widzi samca amstaffa albo husky i leci się bawić. Jaki ja miałam na to wpływ? Że pies sobie upodobał jakieś tam konkretne rasy? Żaden, mogę ją oswajać z yorkami ale ona tych psów po prostu nie lubi, nie chce się z nimi bawić i warczy ostrzegawczo jeśli się jej naprzykrzają. I to jest po prostu część jej charakteru.
|
|
|
|
|
#4987 |
|
Konto usunięte
|
Widze ze zacieta dyskusja rodzenstwo kontra jedynaki
to i ja dodam swoje trzy grosze. Sama mam siostre niewiele mlodsza bo tylko 1,5 roku. Skoczylabym za nia w ogien, nie dam jej krzywdy zrobic, zawsze staje po jej stronie w konfliktach z rodzicami tez. ALE. wiem ze jestesmy dwoma roznymi osobami mamy skrajnie rozne charaktery. I wiem ze gdybysmy byly obcymi dla siebie osobami a nie siostrami to albo bysmy sie nie lubily albo sie unikaly jak ognia. Nie da sie tak generalizowac ze jak jedynak to samolub a jak ma rodzenstwo to morze empatii. Z wlasnego doswiadczenia powiem ze najwieksze samoluby jakie znam to wlasnie i ludzie z rodzenstwem i jedynaki :p nie ma reguly to zalezy od charakteru a nie tego czy sie ma rodzenstwo Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4988 | |
|
she-wolf
|
Cytat:
![]() Pogrubione - pięknie opisana sytuacja moja i mojego brata (tyle, że wychowywała nas tylko mama i jest między nami duża różnica wieku). Kompletnie inne zainteresowania, nie mamy o czym o tak na co dzień pogadać więc wiadomo - nie mamy ze sobą najlepszego kontaktu (chodzi mi o częstość widywania się).I choć skoczylibyśmy za sobą w ogień, o sprawach rodzinnych czy problemach wiemy, że zawsze możemy do siebie zadzwonić i porozmawiać, tak jak byliśmy mali były między nami zgrzyty i dopiero jak on wyjechał do Anglii mając 23 lata (ja 13) wtedy zrozumieliśmy, że jesteśmy swoją najbliższą rodziną i trzeba się wspierać i mieć ten kontakt Od tego momentu choć nieraz widujemy się rzadziej, niż raz w miesiącu możemy na siebie liczyć i rzadko się kłócimy ![]() Nie można według mnie generalizować - to, że ktoś jest jedynakiem, nie oznacza, że jest egoistą tak samo jak osoby posiadające rodzeństwo od razu będą empatyczne, będą się dzielić i brać innych pod uwagę
|
|
|
#4989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego pozwolę sobie zakoczyć tę rozmowę, konkluzją: rozmowa o wychowywaniu dzieci w tym wątku, tak, może być konstruktywna ale może być także całkowicie dla stron niezrozumiała. Są takie aspekty, których się wytłumaczyć nie da i przy tym pozostanmy. Bo nie wszytsko da się wytłumaczyć czy też pojąć, różne są uprzedzenia i ograniczenia naszych umysłów.
|
|
#4990 |
|
Konto usunięte
|
Aha, chciałam powiedzieć, że nowy wątek (II część) proponuję nazwać po prostu "nie chcę mieć dzieci" bez dopisku o presji.
|
|
|
|
#4991 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4992 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4993 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4994 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Rafik, takie są zasady tego forum, jeśli wątek przekroczy 5000 postów, to się zakłada kolejną część. Dzięki temu forum jest bardziej czytelne.
Dziewczyny, a wątków dla niechcących dzieci nie ma już przypadkiem kilku na forum? Może w ogóle nie ma sensu kolejnej części zakładać? Nie sprawdzałam, temu pytam. Albo wrzucić go na Społeczności...?
Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2014-04-26 o 08:29 |
|
|
|
#4995 |
|
Raczkowanie
|
Ok dziękuje za wyjaśnienie
Nie jestem takim doświadczonym forumowiczem wiec nie wiedziałem ze sa takie zasady.Decyzja o zakładaniu nowego wątku czy tez nie pozostawiam bardziej doświadczonym panią.Jak to się mówi ja tu tylko sprzątam
|
|
|
|
#4996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dostosuję się
|
|
|
|
|
#4997 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
|
|
|
#4998 |
|
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
Mnie wszystko jedno gdzie będzie. Ważne, żeby był
|
|
|
|
#4999 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#5000 |
|
Raczkowanie
|
Czyli com? Tym postem można już zamknąć wątek i zacząć nowy? :-D
Bo jak rozumiem te numerki po prawej stronie fioletowego to numery postów?
|
|
#5001 |
|
she-wolf
|
niech zostanie tak, jak jest (jeżeli chodzi o następny wątek)
szczerze mówiąc to pasują mi obecnie tu wchodzące osoby (zarówno mamy, jak i nie mamy) - miło się Was czyta i dyskutuje
|
|
#5002 | |
|
koci świat
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5003 |
|
Konto usunięte
|
założyłam nowy wątek, ponieważ ten przekroczył 5000 postów
|
|
|
|
#5004 |
|
koci świat
|
daj tu linka żeby wszyscy trafili
|
|
|
|
#5005 |
|
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
|
|
|
|
#5006 |
|
Zakorzenienie
|
proba
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:44.

Można spokojnie się zmienić, jeśli się chce, sama zmieniłam sie ze strasznej choleryczki w osobę dość spokojną i mega cierpliwą. A ludzie, którzy zwalają swoje zachowanie na charakter, którego się "nie da zmienić" są zwyczajnymi leniami, którym jest wygodnie tak jak jest i zmieniać się zwyczajnie nie chcą, nawet jeśli są uciążliwi czy dla siebie czy dla otoczenia. Charakter jak najbardziej da się zmienić, tylko trzeba chcieć i mieć odpowiednie wzorce do których chce się dążyć. Dla dzieci takimi wzorcami są rodzice i ich stosunek do siebie wzajemnie, do wujków cioć, rodziny i przyjaciół (jeśli chodzi o wpływ rodziców na to by dzieci się wspierały). Jeśli dzieciom da się dobre, solidne podstawy tej miłości rodzinnej, to dużo mniejsze jest prawdopodobienstwo tego, że się pokłócą w dorosłym życiu.
.
Co nie znaczy, że w dziecinstwie nie zdarzały się nam kłotnie czy nawet szarpanie za włosy
Miałaś miłe dzieciństwo, z nienaprzykrzającym się rodzeństwem no i fajnie, cieszymy się razem z Tobą. Weź w końcu zrozum, że rodzice NIE ZMIENIĄ pewnych rzeczy w swoich dzieciach i już, choćby się waliło i paliło. Powtarzam jeszcze raz że to jest kwestia CHARAKTERU, nie wiem jak chcesz zmieniać czyjś charakter