|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jeszcze trzy lub dwa miesiące i już będą nasze brzdące. MAMY LIPCOWE 2014, częś
Cytat:
u mnie z ciśnieniem różnie - mam duże skoki, nawet w czasie siedzenia na kanapie... ale średnio ok 130/80 i tętno ok. 100. Może to właśnie też ma wpływ na samopoczucie ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Celebrinfea - ![]() Ile kupujecie rożków? I jakie? Moim sercem zawładnęły sówki znalazłam na allegro za 22 zł z przesyłką
|
|
|
|
|
#362 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jeszcze trzy lub dwa miesiące i już będą nasze brzdące. MAMY LIPCOWE 2014, częś
Domi, sukienka i narzutka jest z Unisono
A koszula wiem, że mało poporodowa (tj. nie nadająca się do karmienia piersią), ale to akurat mnie nie dotyczy ![]() Karolinek, masz problemy z ciśnieniem? Konsultowałaś się z hipertensjologiem? Jakie miałaś wartości przed ciążą? Bo generalnie na przykład w moim przypadku takie 130/80 jest ok, bo ja mam emocjonalne ciśnienie (przez to wskazanie do cc), od 6 r.ż. mam takie skoki (do 240/160 przed ciążą podczas ogromnego stresu), ale mimo to jestem pod kontrolą hipertensjologa i mam leki na ciśnienie w razie, gdybym miała skok ok. 160 czy 170 skurczowe. Skurczowe 130 jest już niepokojące i może być powodem Twojego samopoczucia, bo może świadczyć o gestozie.
13.06.2014 rok - najszczęśliwszy piątek Edytowane przez mamaya Czas edycji: 2014-04-28 o 12:39 |
|
|
|
#363 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko nie wiem czy rożki się sprawdzą latem- w koncu upały zapowiadają
|
|
|
|
|
#364 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
co jakiś czas siedzę i mierzę, za to młody szaleje i wali mnie po żebrach
|
|
|
|
|
#365 |
|
Zakorzenienie
|
Karolinek, ja uważam, że powinnaś przejść się do hipertensjologa albo kardiologa. Nie jestem lekarzem, ale skoki ciśnienia mam już od tylu lat, że trochę wiem. To nie jest normalne, że bez stresu, w spoczynku masz skok ciśnienia do 130.
Puls pulsem, w ciąży jest podwyższony, więc tutaj akurat ta wartość 100 nie jest niepokojąca. Przy skoku ciśnienia (ważne jest przede wszystkim właśnie to, że potrafisz mieć skurczowe 90 i nagle 130) jest ryzyko odklejenia się łożyska. Nie chcę Cię straszyć absolutnie, po prostu uważam, że Twój ginekolog bardzo nieprofesjonalnie zignorował Twoje skoki ciśnienia. A przy takich skokach trzeba też rozważyć cc, bo poród sn może skończyć się naprawdę tragicznie.
|
|
#366 |
|
Rozeznanie
|
Właśnie dziewczyny, jak to jest z tymi rożkami?? Jakie rozmiary najlepsze? Bo widziałam różne
Z usztywniaczem czy bez? Na rzep czy wiązane? Jestem zielona zupełnie w tym temacie, ale na allegro znalazłam już takie, które mi się podobają, po prostu nie wiem na co zwrócić uwagę (poza wrażeniami wizualnymi) help
|
|
|
|
#367 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Siedziałam na dupce od pół godziny z laptopem na kolanach i ciśnienie 115/70, tętno 96 ![]() ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Cytat:
ale z ilością to chyba nie wiadomo, co i jak mam nadzieję, że będzie ciepło i jeden wystarczy
|
||
|
|
|
#368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie ważne było przede wszystkim, żeby rożek można było zapiąć jak najszybciej a więc rzep bije na głowę w tej kwestii sznurowanie. W kwestii rozmiaru to szczerze mówiąc nie wiem jak to wygląda Był jeden rozmiar do wyboru chyba ![]() Dwa rożki w zupełności wystarczą, tak myślę. Z resztą tego szpitalnego nie mam zamiaru używać już w domu, bo nie podoba mi się wizualnie (jest w sowy), poza tym kupiłam go właśnie wyłącznie z myślą o szpitalu.
|
|
|
#369 |
|
Rozeznanie
|
Też myślę, że 2 w zupełności wystarczą. Nawet zastanawiam się czy jest sens drugi kupować
|
|
|
|
#370 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A co do żółtych plam, ja jeszcze nie wyjmowałam rzeczy po małej, ale wydawało mi się że te plamy powstają po smarowaniu dziecia oliwką, lub tego typu rzeczami.. Ty smarowałaś Jasia? co do rożków uważam że powinno się mieć conajmniej 2.. bo dziecko często ulewa.. i lepiej mieć drugi na zmianę.. z drugiej strony przy buzi można położyć zlożoną kilka razy tetrę i w ten sposób uniknąć zabrudzenia becika... no ale pewnych rzeczy [czyt. bełtów] nie da się przewidzieć... a co do tego czy rzepy czy wiązanie, stanowczo uważam że wiązanie.. miałam dwa beciki jeden taki drugi taki i z tym na rzepy nie mogłam dojść do ładu, a tym wiązanym możesz "ścisnąć" dzidzię w takim stopniu jakim chcesz.. a wiadomo że po porodzie dzidziuś lubi mieć ciasno... Mam dwa beciki po małej, ale ta moda sówkowa tak mi się podoba że chyba kupię trzeci, ale to z czystego zakupoholizmu
Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2014-04-28 o 13:22 |
||
|
|
|
#371 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam jeden z wyjmowanym usztywnieniem, na rzep więcej chyba nie planuję. Ręczniczków - takich z rożkiem na głowę 2 szt i śpiworki 3. I to jest to co "nadnormalnego" zakupiłam i planuję
![]() Ale właśnie Debeściarę przeczytałam i może faktycznie 2gi rożek kupię? ... Ech jeszcze laktator mi został plus jakieś kosmetyki waciki, ale to z przychodni na bierząco więc wygląda że jestem zaopatrzona... Niemożliwe?!
Edytowane przez Celebrinfea Czas edycji: 2014-04-28 o 13:24 |
|
|
|
#372 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, zaczęłam zagłębiać się w becikowe. I to jest jakaś porażka. A jeżeli ktoś jeszcze w 2012/2013 zmieniał pracę to ma jeszcze więcej do przygotowania dokumentów.
|
|
|
|
#373 |
|
Rozeznanie
|
A są jakieś progi jeśli chodzi o dochody? Bo słyszałam, że teraz becikowe jest uzależnione od dochodu, a jeszcze w ogóle się nie zagłebiałam w ten temat
|
|
|
|
#374 |
|
Raczkowanie
|
Graniczna kwota to 1922,00 zł na osobę. Jest to kwota netto. Aha i najważniejsze dochody z 2012 roku
Edytowane przez Agata0606 Czas edycji: 2014-04-28 o 13:38 |
|
|
|
#375 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki za odp
|
|
|
|
#376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale niestety nie wiem jakie dokładnie. Ja info na temat becikowego sprawdzałam na stronie m. st. Warszawy. Pewnie na stronie każdego z miast są informacje na ten temat O, widzę, że Agata już odpowiedziała
13.06.2014 rok - najszczęśliwszy piątek Edytowane przez mamaya Czas edycji: 2014-04-28 o 13:38 |
|
|
|
|
#377 |
|
Zadomowienie
|
oo to dobrze że dali takie limity
no ale nie ma co się zagłębiac bo by człek osiwiał.. tylko zaś będzie zamota z wyciąganiem papierów ze skarbówki itp a yło tak łatwo i przyjemnie akt urodzenia, dówód i konto
|
|
|
|
#378 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oprócz zaświadczenia z US to jeszcze z ZUS-u a jak zmieniałaś pracę to jeszcze pity i umowy o pracę od 21012 to teraz. |
|
|
|
|
#379 |
|
Zadomowienie
|
Mały coraz silniejszy mąż może go dotknąć ja niestety tylko przez szybę ale to przez gorączkę i stan zapalny Jak na razie wszystkie badania wyniki ma w normie nie zapeszając za tydz może będziemy mogli zacząć kangurowanie ale taka drobinka z niego
|
|
|
|
#380 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#381 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
silny chłopak z niego
|
|
|
|
|
#382 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#383 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- A czy to nie muszą być papiery z datą "poporodową"? |
|
|
|
|
#384 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#385 |
|
Zadomowienie
|
córcie są u dziadków na wakacjach jeszcze nie wiedzą że mają braciszka chcemy poczekać jeszcze 2tyg
|
|
|
|
#386 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#387 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#388 |
|
Rozeznanie
|
Dusia a powiedz mi jeszcze ile mały już przybrał na wadze?
|
|
|
|
#389 |
|
Rozeznanie
|
A nie z roku poprzedzającego, czyli 2013?
|
|
|
|
#390 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do becikowego to wiem że jeśli komuś się należy rodzinne to wtedynie trzeba juz zadnych zaświadczeń dostarczać i przysługuje wtedy podwójne becikowe
A i liczy się też- ttzw dochód utracony |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:01.

znalazłam na allegro za 22 zł z przesyłką

mam nadzieję, że będzie ciepło i jeden wystarczy 

Był jeden rozmiar do wyboru chyba 

no ale nie ma co się zagłębiac bo by człek osiwiał.. tylko zaś będzie zamota z wyciąganiem papierów ze skarbówki itp
silny chłopak z niego