Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-28, 14:02   #2581
stokrotenka18
Zakorzenienie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
rany boskie, ile hejtu o_O

sytuacja życiowa sprzed minuty: przyszła pani z pytaniem o pracę, zostawiła CV. akurat nikogo teraz nie szukamy, ale właśnie mi dyrektor powiedział, że mam je trzymać i jak coś to będzie pierwsza na liście.

napisałam smsa do koleżanki która zajmuje się rekrutacją. mówi, że robi dokładnie tak jak Varga. widocznie takie mają techniki i już.
u mnie dokladnie jest tak samo

"Matka nie musi wszystkiego rozumieć – wystarczy, żeby kochała i ochraniała. No i była dumna."
Paulo Coelho
stokrotenka18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 14:10   #2582
lolusl
Japońska rzepa

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!

Ja nie rozumiem,czemu obrażacie Vargę Przecież chciała odpowiedzieć na zadane pytanie,nawet pomóc. Czy to serio wina pracownika,że w firmie,w której pracuje są takie a nie inne techniki? Niestety nie ma takiej sytuacji,zeby sobie wybierać co do każdego szczegółu pracę,nawet jeśli takie praktyki są idiotyczne,to nie znaczy jeszcze,że nasza wizazanka to ustalała Wg mnie też jest to robienie ludzi w głupa,ale no odróżnijmy częśc merytoryczną od personalnej na Boga
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 14:11   #2583
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
Ja nie rozumiem,czemu obrażacie Vargę Przecież chciała odpowiedzieć na zadane pytanie,nawet pomóc. Czy to serio wina pracownika,że w firmie,w której pracuje są takie a nie inne techniki? Niestety nie ma takiej sytuacji,zeby sobie wybierać co do każdego szczegółu pracę,nawet jeśli takie praktyki są idiotyczne,to nie znaczy jeszcze,że nasza wizazanka to ustalała Wg mnie też jest to robienie ludzi w głupa,ale no odróżnijmy częśc merytoryczną od personalnej na Boga
dokładnie.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 14:29   #2584
Charlotta83
Rozeznanie

Cytat:

Nie podoba mi się ta technika, ale pozwólcie, ze zacytuję posta koleżanki Vargi "Zajmowałam się rekrutacją, teraz też przyjmowałam swojego pracownika i zawsze w ogłoszeniu pisałam, że podania o pracę tylko mailowo/przez portal, ale osoby, które tylko wysłały mailowo od razu odrzucałam, bo pokazywały, że im na pracy nie zależy. Nie zależy im teraz, nie będzie zależeć im później. Tak samo robi mój obecny szef "
Czyli Varga stosowała taką samą technikę, tak a'propos czytania ze zrozumieniem. Chyba że ja czegoś nie ogarniam to z góry sorry.
A jeśli nie odmieni ich serca,
To niech im skręci kostkę,
Abyśmy ich poznali po kulawym chodzie"

Jonathan Carroll ("Zaślubiny patyków")
Charlotta83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 14:31   #2585
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Charlotta83 Pokaż wiadomość
Nie podoba mi się ta technika, ale pozwólcie, ze zacytuję posta koleżanki Vargi "Zajmowałam się rekrutacją, teraz też przyjmowałam swojego pracownika i zawsze w ogłoszeniu pisałam, że podania o pracę tylko mailowo/przez portal, ale osoby, które tylko wysłały mailowo od razu odrzucałam, bo pokazywały, że im na pracy nie zależy. Nie zależy im teraz, nie będzie zależeć im później. Tak samo robi mój obecny szef "
Czyli Varga stosowała taką samą technikę, tak a'propos czytania ze zrozumieniem. Chyba że ja czegoś nie ogarniam to z góry sorry.
Tak, ponieważ mam ją narzuconą z góry. Gdybym teraz otworzyła swoją firmę to pewnie też bym stosowała taką technikę, bo się sprawdza.

Edycja: Choć tak właściwie nie Nie stosowałabym tej metody, bo w moim wyuczonym zawodzie liczy się doświadczenie i wykształcenie i osoby mają przeróżne kwalifikacje.

Edytowane przez Varga
Czas edycji: 2014-04-28 o 14:40
Varga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 15:16   #2586
cpp
Rozeznanie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

Ja bym nie chciała pracować w firmie, która stosuje takie praktyki. Więc w sumie, nie robiłoby mi to, że nie byłabym wzięta w tym momencie pod uwagę
cpp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 15:24   #2587
lolusl
Japońska rzepa

To pracodawca ustala zasady i działa na własną korzyść,więc wybaczcie ale ja nie rozumiem za bardzo oburzenia. Mało razy ktoś jest robiony w bambuko w pracy? To jest tylko etap rekrutacji,gdzie pracodawca chce wyłonić tych,których ON chce. Więc to jego sprawa jakimi sposobami to robi.Najwyzej straci wartościowego pracownika na własne życzenie.
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.

Edytowane przez lolusl
Czas edycji: 2014-04-28 o 15:26
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 15:26   #2588
Gorska_Kozica
Zakorzenienie

GG do Gorska_Kozica

Dziewczyny, niezależnie od technik, czy od tego, jak dostarczymy CV, dalszy proces to w większości przypadków loteria.
Osobiście przynieść CV może wiele osób, tak samo wiele może je wysłać pocztą tradycyjną lub mailem. Koniec końców na rozmowę zostaną zaproszone osoby, których CV np. przyszło najwcześniej/najpóźniej/leżało w sekretariacie na górze przyniesionego stosu/miało wyróżniającą się czcionkę, etc. Reguły są gdzieś zapisane (odnośnie wymogów, wykształcenia, doświadczenia, etc.), a rzeczywistość zwykle weryfikuje takie procesy rekrutacyjne. Ot, życie.
Gorska_Kozica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 15:28   #2589
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cpp Pokaż wiadomość
Ja bym nie chciała pracować w firmie, która stosuje takie praktyki. Więc w sumie, nie robiłoby mi to, że nie byłabym wzięta w tym momencie pod uwagę
Tak, na pewno odrzuciłabyś firmę, w której miałabyś prawie 29zł netto/h, opłacony pakiet sportowy i prywatne ubezpieczenie medyczne. Z pewnością. Każdy by odrzucił żeby nie wspierać tego niecnego procederu przyjmowania pracowników.
Stary 2014-04-28, 15:29   #2590
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Varga Pokaż wiadomość
Tak, na pewno odrzuciłabyś firmę, w której miałabyś prawie 29zł netto/h, opłacony pakiet sportowy i prywatne ubezpieczenie medyczne. Z pewnością. Każdy by odrzucił żeby nie wspierać tego niecnego procederu przyjmowania pracowników.
A tak z ciekawości to jakie to stanowisko i co tam się robi?
o_Khaleesi_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 15:35   #2591
201801191006
Konto usunięte

ze strony firmy, z której jest ogłoszenie:
Cytat:
Oprócz tego wymagamy także: wiedzy, pewności siebie, sprytu, polotu, terminowości, kontaktowości, dyspozycyjności i pogody ducha
Nie wymagamy wykształcenia i certyfikatów. Papierkami niczego nam nie udowodnisz.
to akurat do innego stanowiska niż to moje, ale ogólnie cała strona jest w takim tonie. więc może faktycznie trzeba się wykazać bystrością i iść osobiście niż czekać na cud, że akurat zerkną na moje CV wśród 823821371287 innych
Stary 2014-04-28, 15:38   #2592
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
A tak z ciekawości to jakie to stanowisko i co tam się robi?
Asystenta badań klinicznych lub koordynatora spraw wewnętrzych.
Taka osoba zajmuje się płatnościami, kontaktami z urzędami, sprawdzaniem kiedy zmieniają się zapisy, pilnowanie czy wszyscy robią badania, czasami też powierzane jest im ustalanie harmonogramu badań, co za tym idzie harmonogramu pracy.

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ----------

Próbowałyście kiedyś same robić parówki?
Moja mała mi marudzi, że chce parówkę, a nie chce mi się iść z nią na zakupy.
Stary 2014-04-28, 15:41   #2593
cpp
Rozeznanie

Cytat:
Nie rozumiem, dlaczego na mnie naskakujesz, zwłaszcza, że sama jeszcze parę postów wcześniej narzekałaś, że zwaliły się na Ciebie gromy.

Nie, nie odrzuciłabym i nigdzie czegoś takiego nie napisałam. Napisałam, że nie żałowałabym, gdyby moje CV zostało odrzucone, gdyby stało się to nie dlatego, że brakuje mi umiejętności, czy doświadczenia, tylko dlatego, że zastosowałam się do prośby pracodawcy (sic!), który widocznie nie chce mieć w swoim biurze pielgrzymek w celu złożenia CV. Nie żałowałabym, bo nie wyobrażam sobie dostawać polecenia od szefa i zastanawiać się, czy mam zrobić to, co powiedział, czy dokładnie odwrotnie, żeby pokazać, że mi zależy. Za dużo jest miejsc pracy w mojej branży, żebym dobrowolnie garnęła się w miejsce, gdzie rozgrywa się takie gierki.

I tyle. Takie jest moje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać, ale to nie jest powód, żeby się wyzłośliwiać.
Stary 2014-04-28, 15:41   #2594
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie rozumiem, dlaczego na mnie naskakujesz, zwłaszcza, że sama jeszcze parę postów wcześniej narzekałaś, że zwaliły się na Ciebie gromy.
Naskakuję, ponieważ ciągle czytam gromy rzucane w moim kierunku.
Stary 2014-04-28, 15:46   #2595
cpp
Rozeznanie

Cytat:
A gdzie w moich postach widzisz jakieś wycieczki osobiste do Ciebie? Wyraziłam tylko swój stosunek do firm, które tak robią, nawet nie do twojej, bo jak widzę, kompletnie nie moja branża, a co dopiero do Ciebie osobiście
Stary 2014-04-28, 15:50   #2596
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:

to akurat do innego stanowiska niż to moje, ale ogólnie cała strona jest w takim tonie. więc może faktycznie trzeba się wykazać bystrością i iść osobiście niż czekać na cud, że akurat zerkną na moje CV wśród 823821371287 innych
W jakiej branży szukasz pracy?

---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

Cytat:
A gdzie w moich postach widzisz jakieś wycieczki osobiste do Ciebie? Wyraziłam tylko swój stosunek do firm, które tak robią, nawet nie do twojej, bo jak widzę, kompletnie nie moja branża, a co dopiero do Ciebie osobiście
Ale jednak przytyk był. Postaw się w mojej sytuacji i odpowiedz sobie czy byłabyś taka spokojna po przeczytaniu tylu niepochlebnych komentarzy na temat mój czy mojej firmy. Zrozumienia trochę...

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ----------

Zapewne większość jest zbulwersowana jak można tak szukać pracownika, ano można i jest to często praktyka- uprzedzam. Ok, z mojej strony koniec tematu.
Stary 2014-04-28, 15:54   #2597
cpp
Rozeznanie

Cytat:

Tutaj faktycznie, zastanawiałabym się nad każdym sposobem, żeby ich do siebie przekonać, a wybranie się osobiście może być jednym z nich.

Cytat:

---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

Ale jednak przytyk był. Postaw się w mojej sytuacji i odpowiedz sobie czy byłabyś taka spokojna po przeczytaniu tylu niepochlebnych komentarzy na temat mój czy mojej firmy. Zrozumienia trochę...
Nie miałam żadnego przytyku na myśli. Ale dobra, zostawmy już tę sprawę
Stary 2014-04-28, 16:10   #2598
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
coś z językami. cokolwiek.

teraz jestem office managerem w szkole językowej, a ta firma rekrutuje na podobne stanowisko z tym, że biuro tłumaczeń.
obecnie mam umowę zlecenie i marne grosze, a nie raz wychodzę z biura po godzinach, a w weekend odbieram telefon służbowy. no a tam oferują umowę o pracę, normalne godziny i 10min od mojego mieszkania.

jeśli to biuro nie wypali to od sierpnia poszukam czegoś w szkołach językowych jako lektor, chociaż wolałabym pracę biurową/administracyjną, ale moja psychika anie wytrzyma już zbyt długo z obecnym dyrektorem.
Stary 2014-04-28, 16:26   #2599
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:

co się dziwisz to wizaż przecież

Na mnie się rzucili (w innym wątku o ile dobrze pamiętam) bo jestem za tym, że w pracy powinna być mikrofala i fajnie jednak zjeść ten ciepły obiadek
Stary 2014-04-28, 16:27   #2600
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
co się dziwisz to wizaż przecież

Na mnie się rzucili (w innym wątku o ile dobrze pamiętam) bo jestem za tym, że w pracy powinna być mikrofala i fajnie jednak zjeść ten ciepły obiadek
Według mnie też powinna być :P Tzn. tam, gdzie jest odpowiednie zaplecze, bo ciężko jest wepchnąć mikrofalę do kiosku.
Stary 2014-04-28, 16:32   #2601
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
Według mnie też powinna być :P Tzn. tam, gdzie jest odpowiednie zaplecze, bo ciężko jest wepchnąć mikrofalę do kiosku.
Dokładnie, szczególnie, że pracuję na nogach i biegam po sklepie, układam ubrania i mam jedną przerwę 15min na 8h i kanapkami to ja się nie najem.

Ale to wizaż to wiesz ojejejje ale ja mam wymaganiaKsiężni czka na ziarnku grochu normalnie
Stary 2014-04-28, 16:35   #2602
rybkaa90
Zakorzenienie

W poprzedniej pracy nawet nie było krzesła w "socjalnym", musieliśmy siedzieć na kartonie A co dopiero mikrofala... Eh

06.09.2014
rybkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 16:37   #2603
GrumpyCat
Wredny kotecek

W poprzedniej pracy mojego Tż nie było nawet czajnika, szef nie pozwolił "bo tylko by sobie kawki pili zamiast pracować"
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 16:40   #2604
201801191006
Konto usunięte

ja mam mikrofalę w pokoju dyrektora, używam jej wyłącznie jak go nie ma, czyli 4 dni w tygodniu. zauważyłam, że inny pracownicy stosują taką samą metodę jak ja

mi tam w sumie mikrofala zbędna, bardziej bym była wdzięczna za ekspres do kawy albo czajnik elektryczny, a tego akurat nie mamy.
Stary 2014-04-28, 16:46   #2605
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

OOOO coś mi sie przypomniało

W zeszłym roku na szybko znalazłam pracę przy sprzedaży takich piłek wielkich ala fotele właśnie do siedzenia.

Miejsce sprzedaży to po prostu kawałek placu pomiędzy sklepami w galerii handlowej niczym nie odgrodzone, siedzisz sobie na piłce, był mały stolik, mała kasa fiskalna i to wszystko.

Jako, że szukali na szybko, następnego dnia po rozmowie i po 2h "szkolenia", przyszłam już samodzielnie do pracy, zmienniczka mi powiedziała, że jako nie mamy żadnej szafki zostawiamy rzeczy w szafce u dziewczyny ze stoiska obok, myślę sobie no ładnie, ktoś mi wepcha w szafkę moją kurteczkę, torebkę, pogniecie i jeszcze portfel i tel mam tam zostawić, ale ok idę do laski i pytam czy mi schowa, to ta wyskoczyła z tekstem, że w jaki sposób ja jej rękę wczoraj podałam i czy miała mnie w nią pocałować. Ja oczy w słup, a panna to jakaś wieśniara praska, to jej mówię, żeby się bujała i poszłam. W aucie nie zostawie rzeczy, bo parking nie kryty, zmoknę w razie deszczu no i jeszcze ktoś mi wybije szybę, w depozycie w ch nie zostawię, bo nie było.

Dzwonię do szefa i się pytam co mam zrobić z rzeczami, a on do mnie, że mam w magazynie zostawić, magazyn na pietrze centrum handlowego, duża, brudna obskurna hala, każdy kto tam pracuje ma tam dostęp, mówię mu że chyba sobie żartuje, jak ja zostawię kurteczkę i torebkę o wartości miesięcznej pensji w magazynie i że dlaczego mu szkoda 150zł na szafeczke na rzeczy, jako, że nie miałam umowy, oznajmiłam, że odchodzę i wyszłam.

Dodatkowo kasę z utargu musiałabym nosić przy sobie i brać ją albo do domu albo zostawiać tej lasce w stoisku obok, no ludzie kilka tysięcy zł Dodam, że zmiany po 12h i nie było miejsca żeby w spokoju coś zjeść.

Z taką polityką już dawno zamknęli ten punkt sprzedaży.
Stary 2014-04-28, 16:50   #2606
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
I tego dotyczył mój post, że przez wielu stosowana jest taka "technika" i lepiej CV zanieść osobiście.
Technika, naprawdę

Chyba tylko jakieś niekompetentne osoby bądź firmy stosują takie metody i nie piszę tego złośliwie.

Rozumiem gdyby było napisane że podanie należy wysłać e-mailem lub dostarczyć osobiście. Tak to jakieś kpiny, a nie poważna rekrutacja.

No chyba, że to jakaś super - hiper zagrywka psychologiczna, której nie pojmuję, bo one jak coś to są na późniejszych etapach rekrutacji.

Oczywiście, Ty wybierasz sobie pracownika i możesz to robić tak jak Ci pasuje, ale ta "technika" jest zwyczajnie niepoważna.
Stary 2014-04-28, 16:57   #2607
rybkaa90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
W poprzedniej pracy mojego Tż nie było nawet czajnika, szef nie pozwolił "bo tylko by sobie kawki pili zamiast pracować"
U mnie na szczęście czajnik został po poprzedniej firmie

06.09.2014
rybkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 16:57   #2608
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
Kto tu jako obraża, jakoś nie zauważyłam żeby kogoś obrażano

Co do tematu nie zanoszę CV osobiści z prostego powodu zazwyczaj i tak nie zostanę wpuszczona do konkretnego działu np. do kadr, raczej na bramie/wejściu mi podziękują i tyle.

Wysyłam CV jeżeli prowadzona jest rekrutacja. Nie chodzę osobiście, bo nie mam czasu np. rekrutacja jest prowadzona przez firmę z innego miasta i zwyczajnie nie wchodzi grę dostarczenie CV osobiście, musiałabym brać wolne po to żeby tylko dostarczyć aplikację.

Edytowane przez niv_
Czas edycji: 2014-04-28 o 17:28
niv_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 17:02   #2609
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez niv_ Pokaż wiadomość
Wysyłam CV jeżeli prowadzona jest rekrutacja. Nie chodzę osobiście, bo nie mam czasu np. rekrutacja jest prowadzona przez firmę z innego miasta i zwyczajnie nie wchodzi grę dostarczenie CV osobiście, bo musiałabym brać wolne po to żeby tylko dostarczyć aplikację.
No właśnie to by pokazało że ci zależy!

Oczywiście żartuję...
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-28, 17:15   #2610
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
No właśnie to by pokazało że ci zależy!

Oczywiście żartuję...
Dajcie spokój, jakiś inny pracodawca może stwierdzić, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem i po pracy.

U mnie zarówno w poprzedniej pracy jak i obecnej są kuchnie/pokoje socjalne (małe, bo małe, ale są) kuchenki mikrofalowe, czajniki elektryczne, ekspresy do kawy,lodówki, herbata i kawa na koszt pracodawcy. Piszę w liczbie mnogiej, bo kuchnie są dwie, więc można korzystać, z tej która bardziej pasuje albo jest wolna.

Dla mnie to oczywiste, że te rzeczy są na wyposażeniu, ze względu na to, że w każdej pracy były, może się kiedyś zdziwię, ale mam nadzieję, że jednak nie.

Edytowane przez niv_
Czas edycji: 2014-04-28 o 17:20
niv_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości