|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1321 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Znacie taki psy ?
ja proponowałam pinczera średniego
poza tym jeszcze sznaucer średni (ale trzeba go trymować) może staffik? mniejszy od asta, podobny trochę z wyglądu ale nie taki zakapior. Bardziej nakręcony na człowieka, uwielbia ludzi (a to chyba minus dla ciebie niestety, ale popatrz na rase ![]()
![]() |
#1322 |
Raczkowanie
|
Tak tak, staffik jak najbardziej bardzo fajny, ale 3 tys :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1323 |
Wtajemniczenie
|
A dzwoniłaś po hodowlach? Czy sugerujesz się internetowymi cenami?
![]() |
#1324 |
Raczkowanie
|
internetowe ceny, 3 tys to chyba najczestsza cena
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1325 |
Zadomowienie
|
Kumpela kupiła ostatnio staffika z hodowli z ZK za 1.800 zł
![]()
![]() |
#1326 |
Przyczajenie
|
Problem z wyborem psa!
Witam wszystkich!
Pilnie potrzebuję rady dotyczącej wyboru psa. Na jesień przeprowadzamy się do domu otoczonego dużą działką. Zależy nam na "psim ochroniarzu", dosłownie. Czujnego, nieufnego wobec obcych, nieustraszonego. Musiałby zaakceptować naszego rocznego posokowca i staruszka, 14-letniego kota ![]() Dobrze gdyby nie była to rasa wymagająca dużego nacisku jeżeli chodzi o pielęgnację sierści. Polecano nam owczarka środkowoazjatyckiego i podhalana, jednak chcę się jeszcze bardziej "wgłębić" w temacie. Będę wdzięczna za wszelkie rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1327 | |
BAN stały
|
Dot.: Problem z wyborem psa!
Cytat:
![]() ![]() ![]() z doświadczenia TŻ, który ma dom z działką, mogę polecić owczarka, podhalana także, bernardyna (ale tu zabawa z sierścią raz w miesiącu przynajmniej). A może owczarek niemiecki? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1328 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1329 |
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o pielęgnację to chodziło mi raczej o czesanie min raz w tygodniu, raz w miesiącu to nie będzie problem
![]() Czyli owczarki środkowoazjatyckie są bardzo znane ze swoich "ochroniarskich" zdolności ![]() Jeśli chodzi o wyżywienie to spokojnie, nasze psiaki dostają karmę Royal Canin i "normalne" posiłki, np makaron gotowany z kurczakiem i marchewką, coś w ten deseń. A posokowiec to istna torpeda i dusza towarzystwa, po prostu przylepa, kochają go wszyscy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1330 |
Zadomowienie
|
Starszą mamy od znajomych którzy mieli parke wiec nie jest z jakiejs hodowli a drugiego braliśmy z Kielc ale podobno gdzieś na śląsku też jest hodowla, dowiem się i dam znać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1331 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1332 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1333 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A apetyt mają duży? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1334 |
Zadomowienie
|
Nie maja jakiegoś mega wzmożonego apetytu dostają procję rosołowa z kurczaka na surowo i nie duzo suchej karmy. Ogólnie jak popatrzeć na nie z boku to takie trochę leniwce ale jak już ktoś zakręci się obok bramy alko jakiś facet idący chwiejnym krokiem to potrafi postraszyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1335 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1336 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- 600 zł można dać za psa bez rodowodu (czyli w praktyce psa owczarkopodobnego) , co w przypadku tej rasy jest ryzykowne ze względu choćby na silny charakter czy nawet skłonność do dysplazji. Ja nie kupiłabym takiego psa, ani żadnego psa obronnego/stróżującego/dużego itp. bez rodowodu.
![]() |
![]() |
#1337 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego po wyborze rasy radzę poszukać dobrej hodowli i porozmawiać z hodowcami, oni wam pomogą wybrać odpowiedniego szczeniaka ![]() Mam nadzieję że to przemyślana decyzja. Nie słuchaj jak ktoś Ci mówi żebyś kupiła owczarka za 600 zł... później bardzo prawdopodobne że wydasz kilka razy więcej, bo pies będzie genetycznie obciążony jakimiś chorobami, albo nie będzie psychicznie stabilny i będą duże problemy ![]() Pies będzie cały czas na zewnątrz? Zanim przyniesiesz szczeniaka urządź mu porządną budę, czy kojec jeśli będzie potrzebny i pomyśl też o tym, żeby pies miał dobre warunki w zimie - ocieplana buda itd. Poza tym zwróć uwagę na to czy dana rasa pasuje do tego, żeby siedzieć cały rok na zewnątrz, nie każdy owczarek niemiecki, szczególnie krótkowłosy bez problemu tak wytrzyma. A jak już wybierzesz rasę, to znajdź forum tej rasy i poszukaj czy w okolicy ktoś nie ma takiego psa. Może dasz radę go zobaczyć na żywo i popytać właścicieli ![]() ---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- Cytat:
A co do drugiej cześci zdecydowanie się zgadzam. Nie rozumiem po co oszczędzać na kupnie psa, kiedy później sie wydaje kilka razy tyle na leczenie (co w przypadku owczarków występuje wręcz nałogowo, szczególnie w kwestii łap) albo na behawiorystów, bo pies będzie miał jakieś problemy od strony zachowania. Nie mówię że rodowodowy ich nie ma, ale można przewidzieć cechy charakteru. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1338 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dokładnie chodziło mi o korpusy sam weterynarz powiedział ze najlepiej dawać surowe mięso. Suka ma ponad 2 lata a piec rok i dalej żyją ![]() Wysłane z aplikacji |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1339 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1340 |
Rozeznanie
|
![]() |
#1341 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1342 |
Wtajemniczenie
|
Nie wczytało mi przedtem zdjęcia, teraz powinno być.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1343 |
Wtajemniczenie
|
a może doberman ?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1344 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1345 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() bardzo oddany panu, bardzo nieufny wobec obcych ![]() miałam, ale dobermanowego kundelka, niestety 8.03 musiałam uśpić ![]()
![]() |
![]() |
#1346 |
Wtajemniczenie
|
Też o nim myślałam, ale do wychowania Dobermana trzeba mieć zapał, i czasem ciężką rękę tzn: nie chodzi mi o bicie, trzeba być mocnym i twardym człowiekiem. Trzeba go dobrze wychować by potem był dobrym psem.
Dla porównania to takiego Labradora nie musimy prawie niczego uczyć bo od razu w lot wszystko łapie, tylko że z Labradora to obrońca średni, ale na obcych się jeży więc coś tam ochroni, no i patrząc na dużego obcego Labradora też się ludzie boją, bo nie wiedzą co za chwile zrobi, co mu do tej mądrej główki strzeli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1347 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1348 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pinczera miniaturowego mam na przyszłość upatrzonego dla siebie, też hałaśnik i uparty, ale miniaturowy bo będzie przy mnie spał, z dużym się nie wymieszczę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1349 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Poza tym ja zupełnie nie rozumiem czemu ludzie polecają owczarki niemieckie jako psy do kojca, stróżujące mieszkające na dworze. Zawsze mi się zdawało, że to są psy które potrzebują kontaktu z właścicielem, a nie siedzenia w ogrodzie. Cytat:
W ogóle chyba wszystkie kości robią się łamliwe, kruche i niebezpieczne jak się je ugotuje/upiecze, dlatego daje się kości surowe. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1350 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Lubią dom ale to nie kanapowce, wolą na podwórzu kopać dołki, ogryzają drzewa owocowe z kory jak zęby im rosną, noszą patyki, ciekawe co zaobserwowałam to że nie lubią gumowych piszczących zabawek, zostały one zakopane i nigdy więcej się nie odnalazły. Dopominają się wyjścia na dwór, a jak nie wyjdą to dewastują dom. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:13.