|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2005-06-25, 13:34 | #1 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Karków
Wiadomości: 1 605
|
Pomocy-rocznica slubu-kolacja-DZISIAJ
Wizażanki!
Tata poprosił mnie o pomoc w przygotowaniu kolacji dla mamy z okazji rocznicy slubu. Mama na szczęście wychodzi po południu, więc będziemy mogli spokojnie wszytsko przygotować. TYLKO CO???? Musze szybko coś wymyslić, tak, zeby jeszcze zrobić ewentualne zakupy. Myślę, że dobra będzie jakaś sałatka- tylko jaka? Bo nie chciałabym takiej najprostrzej. Zastanawiam się co mozna by na taką kolacyjke przygotować? Pomóżcie, proszę |
2005-06-25, 18:00 | #2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pomocy-rocznica slubu-kolacja-DZISIAJ
proponuję sałatkę, która mi osobiście bardzo smakuje
gotuję saszetkę ryżu Rani Dziki i Parboiled + ugotowane piersi (podwójne) z kurczaka (mogą być ugotowane na kostce Knorra albo winiar Królewski) + szklanka dobrych rodzynek (uprzednio namoczonych w gorącej wodzie) + ananas z puszki pokrojony w grubą kostkę + majonez (najlepszy kielecki ) wg uznania zamieszać wszystko i wstawić do lodówki na około 2 godziny a na deser na przykład tiramisu Składniki: 450 g wiśni 2 krążki biszkoptowe 130 ml kawy expresso 4 płaskie łyżeczki żelatyny 500 g serka mascarpone (lub serek Campina) 20 g cherry cordial 200 g śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie 1. Wiśnie umyć i wydrylować. Ze spodów biszkoptowych wykroić krążki o średnicy formy. Arkusz pergaminu lub papieru do pieczenia pociąć na paski o szerokości ok. 10 cm. 2. Blachę wyłożyć paskami pergaminu tak aby wystawały nad brzeg formy. na dnie blachy ułożyć jeden krążek biszkoptowy, skropić 50 ml expresso i równomiernie rozłożyć wiśnie. 3.Żelatnę rozpuścić w zimnej wodzie. Do mascarpone dodać cherry cordial i dokładnie wymieszać. Następnie dodać żelatynę i 30 ml ciepłego expresso, mieszać aż powstanie gładka masa. 4.Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone. Całośc bardzo delikatnie wymieszać - masa powinna być puszysta. 5.Połowę porcji masy mascarpone rozłożyć na wiśniach, wyrównać powierzchnię, przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć. Biszkopt skropić pozostałą porcją expresso. 6.Na biszkopcie rozłożyć pozostałą porcję masy z mascarpone. Tiramisiu chłodzić 4 godziny. Kakao wymieszać z cynamonem i posypać torcik, wyjąć z blachy, unosząc paski pergaminu. robiłam na romantyczną kolację pyszne |
2005-06-25, 18:03 | #3 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Karków
Wiadomości: 1 605
|
Dot.: Pomocy-rocznica slubu-kolacja-DZISIAJ
Dzięki Renata Tata zarządził- kupił kawior, wino i śmierdzące sery Kawior przygotowałam z jajkami a sery pokroiłam i ułozyłam na talerzu... Jakoś to będzie A przepis na tiramisu mi się bardzo przyda, bo zawsze chciałam spróbować, a ile kosztuje porcja mascarpone potrzebna do tego przepisu? I czy z innym serem jest tak samo dobre?
|
2005-06-25, 18:36 | #4 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pomocy-rocznica slubu-kolacja-DZISIAJ
może być serek Campina jest tak samo dobre jak z mascarpone
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:25.